Fullt ös igår :)

Cryo var bra igår. De lät lite som Front 242 tycker jag, och avslutade mycket riktigt med en cover av detta band. Det roligaste med livespelningar är ändå att det drar lite extra folk. Jag vill gärna tro att alla människor innerst inne vill gå på syntklubb, men det brukar vara lite tunnt på dansgolvet ibland. Dock inte igår. DJ:n spelade tung EBM så det var svårt att inte dansa. Det var helt klart ett väldigt röj igår! Fråga mina sönderdansade fossingar om det. Nu tänkte jag ta dem med ut på en promenad i solen också. Det är inte lätt att vara mina fötter. :) Resten av mig är pigg iaf vilket är bra för då kan jag få lite saker gjorda i helgen. Både trevligheter och plugg.

Fredag!

Åh, solsken och helg, det är fint det! Jag sitter i lyan och läser kognitiv psykologi och ska strax svänga ihop en wok eller "stir-fried random" som det så fint kallas. Sedan ska jag städa upp lite här och fixa lite fika. Förfester är jag för gammal för, men "one more cup of coffee before I'll go" är ett måste. Sen är tanken att se Cryos spelning. Jo, jag tror jag har lyckats övertala några att det är en bra idé, för det är det. De låter riktigt bra och säkert mycket bättre på en scen än i min lilla lya. Förövrigt har jag hittat den officiella hemsidan för Eurovision Song Contest (jag har gått en enpoängskurs i informationssökning, jag kan sånt där ;). Följ länken så kommer ni till en sida där ni kan se och höra alla bidragen. Frosseri! Elisabeth, vi måste börja tippa vinnare på en gång! Jag har inte hört alla bidrag ännu, men Vitryssland tror jag tar hem många röster. Det är lite James Bond-stuk på den låten, sägs det och jag håller med, utan att säga om det är bra eller dåligt. Min solklara favorit (ja, förutom DJ Bobo då, såklart) är Bulgariens bidrag. Lite folkmusikaktigt och sagoinspirerat, men otroligt svängigt. Spondatdans i köket lixom, det är på den nivån!

Föreläsningen efter lunch var riktigt intresant. Den handlade om neurovetenskap och vår föreläsare var i högform. Det är klart värt att gå på fredagsföreläsningen efter seg eftermiddag om man har en föreläsare som svär hela tiden och skojar till det om makak-hjärnor: "Kolla hur den ser ut, det är idiotiskt med de här loberna som pekar framåt, om apan cyklar så åker de ju bakåt i vinddraget!". Hur absurd är inte den bilden, en liten apa som har cykelhjälm för att inte hjärnan ska blåsa bort... *hihi*

*kollar mer på schlagersidan* Oh no! Alla sångerskor ser ju ut som jag när jag går på syntfest! Vad är det här för komplott?! Jag vill inte se ut som en schlagerartist. ;( Förövrigt blir kvällens utstyrsel rätt lagom. Jag har en tendens att få små infall när jag ska ut. Saker i stil med "Gul ögonskugga klär väl alla?", "Har man hängslen måste man ha slips också" eller "Undrar hur stort mitt hår kan bli om man tuperar det?". Inget sånt ikväll. :)

Återkomsten!

Igår, efter kvällstéet med Vic, gjorde jag misstaget att kolla på Aftonpressens webb-TV-klipp om bidragen i Europeiska Melodifestivalen. Jag gillar att det finns en sån spännvidd på vad som anses vara snyggt, modernt och "en bra låt" mellan de olika länderna. Men så hajar jag till, vad i hela friden är detta? Ni vet, ibland undrar man vad ens gamla idoler gör nuförtiden. Om de dragit sig tillbaka och satsar på familjeliv, om de gör en ouppmärksammad filmkarriär eller nåt sånt.

När jag var 12 lyssnade alla ungar på eurotechno, och den tuffaste artisten var DJ Bobo. Vad han gör idag? Han ställer upp i melodifestivalen för Schweiz, utklädd till Dracula med låten "Vampires are alive". Visst brukar ett års bidrag influeras av förra årets vinnare, så lite rockinfluenser kunde man väl vänta sig och några uppseendeväckande utstyrslar, men detta... I videon dansar en glad herr Bobo runt bland alper, han sitter uppflängd på byggnader, han skrämmer schweiziska ungdomar, han sprutar lite eld och han ser ut att ha jättekul. Dansarna försöker iaf se lite skrämmande ut, men dansen är snarlik den jag och mina jämnåriga gjorde när vi var 12: vifta med armarna, studsa, studsa, snurr och om igen. Jag saknar ord. Det enda jag kan säga är "Schweiz, 12 poäng". Jag skulle gärna länka in videon här, men då skulle jag inte kunna låta bli att titta på den och då vet jag att jag skulle gapskratta. Det går inte för sig, inte på exjobbet. Ok då, en liten
länk kan ni få.

Ring ring!

Psykologiexperimentet som ska göras kommer att handla om närminnet, närmare bestämt ska vi testa folks sifferminne. Mitt är selektivt. Telefonnummer minns jag aldrig, inte människors ålder heller. IP-nummer däremot brukar jag komma ihåg. Efter föreläsningen ägnade jag helhjärtat åt mina inlämningsuppgifter i användbarhetskursen. Vi designar ett telefonsystem som vi sedan ska vända ut och in på och analysera ur alla tänkbara vinklar. Jag tog chansen att illustrera det hela (för tydlighetens skull, inte bara för att jag tycker att det är så roligt att använda min ritplatta :). Nu ska jag bara vila mig och ta det lugnt. Imorgon blir det både exjobb och föreläsningar och sen kanske nån vill hänga med på synthfest på kvällen? Verkar som om "de vanliga" har fullt upp med studier, vilket jag nog också borde ha... egentligen. :) Tja, en lugn fredag funkar också, men inte nästa vecka för då smäller det!

image48
Fjärde generationens telefoni gör livet lyckligare!

Bli min labbråtta!

Nu ska jag snart sticka iväg på ett seminarium om experimentell metodik. Det låter spännande, tycker jag, och tänker osökt på forskare i vita rockar och på genmodifierade råttor som rymmer. Iofs tror jag att vi ska experimentera med varandras hjärnor (låter också läbbigt!) och det handlar om kognitiv psykologi, så att låta kurskamrater klura på tankegåtor och mäta hur fort det går är nog mer sannolikt det vi ska göra, men ändå. :)

Har suttit och klurat på säkra kanaler med GlobalPlatform i nån timma nu (måste justera min sömnrytm så jag kommer upp tidigare) och har på känn att det går att göra kanaler som är lite svårare att sniffa än den som är standard i GPshell. Iofs har jag lyckats knåpa ihop krypterade APDU:er nu, så
Eve kan gå och dra nåt gammalt över sig! ;)

Dagens...
Kafferumskommentar: Att jag borde läsa källkoden till Mozilla. Uh oh! De har visst inte släppt plugin-idén ännu. Jag sa något om javascript vs säkerhet och gjorde mig redo att springa iväg, men tog mig i kragen, lovade att kika på det, men till en början bygga ett fristående program innan jag gick på plugin:andet. Det var tydligen helt ok. :)
Eftermiddagsplan: Hemstudier. Jag har ett antal deadlines inom kort och behöver ägna en eftermiddag åt mina kurser. Även om det är väldigt roligt att sitta med Global Platform så finns det ju annat som måste tas om hand.

Naturens under

Så det är fotbollskväll ikväll istället för "Top model"? Hmm.. Det kan jag leva med, men fotboll är inte riktigt min grej så jag ägnar mig åt läxorna istället. Ska förbereda lite inför ett seminarium imorgon också. Att en kodsnutt säger mer än tusen ord håller nog inte alla med om, men bilder däremot. Nu blir det blidbloggning!

image46
De här sötnosarna står i mitt fönster och sprider påskstämning. :)

image47
Men kisse, vad gör du där uppe?

Den här något rundlätta katten hade lyckats klättra upp i ett träd till skatornas ilska. Eftersom förklädnaden till fågel inte lurade någon klättrade han kvickt ner efter ett tag. Mycket ska man se... :)

Den enda tabell du behöver

Himlen är glassbilsblå så jag ska snart ta mitt trekaffe och dricka det utomhus. Tänkte bara pausa med lite dagens...

Ramverk:
GlobalPlatform, ersättaren (eller botemedlet kanske? :) till OpenCardFramework. OCF verkade iofs kraftfullt, men nuförtiden är det visst GP man måste använda för att det ska funka med moderna kort. Hittils har jag bara kört det från GPshell, men nu håller jag på och skriver mitt egna lilla program som ska använda GlobalPlatform direkt. Förarbetet består av att läsa tjocka datablad med en massa diagram i. Jag tycker om såna.
Tabell: ASCII-tabell! Väldigt smidigt om man vill omvandla mellan olika talbaser eller lagra bokstäver som tal. Min första ACSII-tabll fick jag som stencil på gymnasiet (läste C++ som tillval på eftermiddagarna i fordonseleverns byggnad där det luktade motorolja) och den blev min förljeslagare. Så oerhört praktisk! :)
Samtalsämnen: På lunchen satt folk och pratade ekonomi och genetik och jag tänkte att det skulle bli en bra kurs om man bara hade en "säljig" slutkläm på kursnamnet: "ur ett samhällsperspektiv", "i användarperspektiv", "i flera variabler", eller jag vet "Ekonomi och genetik genom dramakommunikation, 5p, projektkurs". Den skulle jag gå om den fanns. *fniss*
Radioplåga: "Going under" - The Azoic, har fastnat i mitt huvud. Attacksynth med schlagerinfluenser om konsten att sluta stressa och pressa sig själv i onödan... typ. Mycket klokt. Ska tänka på det.
Plan: Kaffe, bygga javaprogram, handla shampoo och leverpastej, göra klart en hemuppgift, kolla på "Top model" och brygga te åt mina krukväxter. :)

Sånt jag gör

Yay, jag har krypterat en liten buffer med data i! :) Det kan tyckas trivialt, men de sätt som används i exempelkod är inte alltid anpassade till JCOP-kort, så jag fick ändra och testa lite olika saker. Lagom till 10-fikat bjuder jag på en liten kodsnutt. Den gör DES-kryptering av ett APDU-paket och ska ligga i process-metoden. Glöm inte felhanteringen! :)

byte[] buf = apdu.getBuffer(); //Här lagras APDU:n som man skickar till kortet
//Längden på datat som ska krypteras räknas ut
short Lc = (short) (buf[ISO7816.OFFSET_LC] & 0x00FF);
//Kryptofunktionen initieras, tdesKey är en 16-bitars bytearray
desCipher.init(tdesKey, Cipher.MODE_ENCRYPT);
try {
//transientBuffer är en bytearray för utdatat, deklarerad högst upp i klassen
Lc = desCipher.doFinal(buf,(short)ISO7816.OFFSET_CDATA,Lc,transientBuffer,(short)0x00);
apdu.setOutgoing(); //Nu ska här skickas utdata!
apdu.setOutgoingLength(Lc); //Det ska vara Lc långt
//Varsågod, här kommer det krypterade datat!
apdu.sendBytesLong(transientBuffer,(short)0x00,Lc);
} //Här kommer det felhantering sen, det ska man alltid ha. :)

Tisdagstema: struktur

Det var våffelkväll hos datorföreningen ikväll och det hela var mycket trevligt (är säkert det fortfarande, men en annan måste upp och studera imorgon). Min hjälpreda vad gäller smetvispning lade upp en våffla med en klick sylt och en klick grädde på. Det såg fint ut och våfflat är ju i högsta grad en struktur, vilket är veckans tisdagstema så jag tog fram mobilkameran och då, på fem sekunder, hann han röra ihop allt till en väldig röra på våfflan. Ett sånt sätt! Nå, goda var de ju i vilket fall som helst. :)

image45
Hungrig programmerare nära att hugga in!

Sommar?

Näringsrik lunch med det sedvanliga sällskapet och sen en liten fika ute i det fria blev det. Vädret är verkligen superfint, varmt och skönt. Det var många studenter som lunchade utomhus eller bara gick ut en sväng för att få lite solsken. Från mitt fönster ser jag just nu en grupp reglertekniker (vild gissning) som släpat ut en whiteboard och allt till innergården för att kunna konferera utomhus. Det ser skönt ut. :)

Jag fick bra handledning innan lunch och vet nu precis vad jag ska göra fram till sommaren. Jag ska bygga System B (agent på datorn, applet på kortet) vilket jag redan har kommit halvvägs med. Sen ska jag göra riskanalyser av de tre system jag har designat samt att jag ska diskutera runt identitetshantering och risker relaterade till detta. Chansen var rätt stor att jag skulle bli klar i juni, tydligen, och det tror jag också nu när jag har tydliga mål och de svåraste bitarna redan är klara. Nu ska jag fortsätta med krypterandet av APDU:er och sen ska jag ta en titt på Global Platform som kan ge mig möjligheten att skriva hela min agent som ett javaprogram utan vare sig bat-filer eller andra underligheter.

Morgonkaffet

Jag är fortfarande kvar i den gamla tideräkningen och lät mig sova lite extra imorse. Jag kommer ändå att stanna kvar här lite extra ikväll och då är det ju mer än ok. :) Till min glädje ger kaffeautomaten gott kaffe igen. Igår var det lankigt, så pass att det satt en liten ursäkta-lapp på den om att reparatören skulle komma så fort hon kunde. Det har jag aldrig sett på andra kaffeautomater. "Trasig" står det på sin höjd, men här är det rätt viktigt att folk får rätt styrka på sitt kaffe. Datasäkfolk drivs av två saker: nyfikenhet och koffein. :)

Igår släpade jag fyra(!) kassar med våffelgrejer + två våffeljärn till ~ så ni som missat det: Våffelkväll runt 20 ikväll! Väl mött! Jag behöver fortfarande en hjälpande hand eller två samt en elvisp, eller jag behöver en elvisp. Resten löser sig.

Nu ska jag... Njuta av vårsolen, knacka batch-filer, lära mig att RSA-kryptera APDU:er och lyssna på webbradio.

Vad hittar vi väl där?

Det slog mig att min agent måste göra två saker: dels fylla i formulär och dels prata med kortet. För de olika sysslorna lämpar sig helt olika tekniker så frågan är om man kan få agenten att vara ett enda program. Efter att ha spånat och skissat kom plötsligt en lösning farande, en sån där lösning som man egentligen ska vifta bort. Den bestod av (håll i er nu) en bat-fil (såna där som min pappa och jag skrev på 80-talet), ett grafiskt litet javaprogram, tredjepartsmjukvara för formulärifyllning (eller hemknackad, den litar jag nog mer på), plattformen GPshell, en tempfil som måste städas bort sen, nån signerad jar-fil kanske... och sen kan man toppa det med en drös javascript om man vill göra ett plugin av det. Hu, så hemskt! Iofs kommer det att se snyggt ut för användaren som ser ett grafiskt gränssnitt av något slag och inte allt som dväljs där under. Toppen av ett isberg är bara förnamnet, men så får det väl bli om min miljö ska stödjas. Jag tror att det kan bli rätt ok, men det gäller ju att hålla tungan rätt i mun med så många delar. (Sluta nu genast att fnissa åt tempfilen, datat i den kommer att vara krypterat så du har ändå ingen chans, men jag vet, jag ska försöka undvika att ha en sån. :)

Idag...
 • Åt jag på lunchrestaurang för att det är måndag och då behöver man göra nåt lyxigt
 • Firades Superroots födelsedag med glass (han fyllde jämnt delbart med 2)
 • Fick mina kontorsväxter grönt te att dricka för det tycker de om
 • Åtog jag mig att handla två kilo smör + resten till våffelkvällen imorgon (de på snabbköpet kommer att stirra och då ska jag se ut som om jag har tänkt att äta allt själv, "160 våfflor ja, det var bra så, jag är lite fikasugen idag". :)

Ställa in och ställa till

Jag tycker inte om när de flyttar föreläsningar utan att fråga mig först, eller iaf utan att säga till mig... och då menar jag inte att säga det under förra föreläsningen (för de sa de nog), utan att maila mig, ringa samt lägga en liten lapp i postlådan... och så en post-it på exjobbsdörren. Då minsan, då vet jag att det är inställt. ;) Istället hamnade jag i Tilde en stund och pratade plugin. Det var trevligt det också och nu ska jag ta nya tag med exjobbet igen.

Dagens blivande trend är mitt fina skärp. Såhär var det, jag hade bråttom imorse och ville ha en kofta som såg tältig ut utan ett band i midjan. Hittade inget sådant men tänkte att äsch... och så blev det en svart, stylish sladd istället. *s* Jag lovar, den ska inte bäras på seriösmötet idag eller i något officiellt sammanhang alls, bara när jag sitter och pluggar i ensamhet, men nu vet ni vem som verkligen implementrerar det där futuristiska cybermodet som alla pratar om, även om jag gör det när ingen ser. :)

I ottan

Morgonstund har inte alls guld i mund! Vem vill stiga upp en timma förtidigt när det är iskyla och dimma ute? Inte jag iaf, men jag fick i mig mitt morgonkaffe och hann springa ett ärende på vägen... och nu är jag ju här, på exjobbet. Resten av stan verkar ligga i dvala fortfarande. :)

Dagens plan: Rita detaljerade systemskisser, göra en hemuppgift, gå på psykologiföreläsning (om experiment tror jag visst), ha ett litet möte och sova i en viss förenings mjuka soffa. :)

Pigga upp!

Det duger inte att fira Sega söndagen just den dagen då det är tänkt att man ska skriva två relativt smarta reflektionsuppgifter om användare och informationsflöden och jag vet inte vad. Därför har jag fått ta till extrema metoder för att bli pigg och vaken. Ni ser ju själva, fräscha blommor, "Gamla söder"-te och den där skivan jag gillade i yngre år. Den måste vara det mest irriterande man kan lyssna på. Jag har lixom inte en chans att somna över tangentbordet nu. *s* Sen gjorde jag en näringsrik soppgryta också så nu är jag piggelin trots att det blev lite sent igår. En av uppgifterna är klar, den andra på gång. Jag vinklar uppgiften till att handla om enbart säkerhetrisker (man fick göra så :). Det känns som rätt sätt.

Piggaupp
När inget annat hjälper...

Igår

Igår drog jag och ett litet sällskap ut på stan och hade en rolig kväll på ett fint ställe. Det trevliga var att det var ett mycket blandat klientel där, inte bara studenter som man är van vid utan allt från småttingar som just blivit 18 till pensionärer som ville äta och dricka gott. Halva nöjet med att gå ut är för mig att iaktta andra och då är det ju kul med variation. :)

Kvällens flottaste var givetvis det finklädda herrskapet (vi pratar fluga på herrn och elegant frisyr på frun) som vi sprang in i när vi var påväg till bussen.
Ni visste att ni skulle möta mig och ni visste att jag skulle blogga om er för ja, jag är grannskapets skvallerjournalist. ;)

När jag vaknade imorse (eller runt lunch kanske man ska säga) upptäckte jag att tiden var ur led och att klockan var mycket mer än den redan var. Sånt tycker jag inte om. Nåja, det som är kvar av dagen ska jag ägna åt mina inlämningsuppgifter och sen så kanske jag tar en liten promenad ute i friska luften.

I min väska

Det är härligt vårlikt idag och det ligger ett mjukt lila ljus över min lilla förort. Det ser nästan fint ut här, speciellt när alla studenter är hemma och sover så att det är tomt på gator och torg. :) Jag gjorde några riktiga klipp idag, först färskpasta till halva priset (lyxlunch!) och sen en begagnad kursbok i nyskick till ett riktigt bra pris. Det är alltid kul att köpa böcker av andra studenter, för då får man se folk man bara sett online förut på riktigt. Nu är det iofs jag som är den "äldsta" studenten i bekantskapskretsen så nu lånar/köper folk böcker av mig istället för tvärtom, men det finns alltid nån äldre f.d. student som kan sälja till mig, så jag klarar mig. *s*

Igår valde jag att istället för thrillern som jag sett ett större antal gånger istället se "Legally Blonde". Ni vet, den om bimbotjejen Elle som bestämmer sig för att plugga juridik. Helt klart en gullig film om att inte döma någon efter utseendet. Elle är ju smart, även om hon är blond och har en liten vovve i designerväskan. :) Så, här kommer dagens onördiga handling från min sida. Det här är lite poppis i bloggvärlden just nu, att visa vad man har i sin handväska. När jag har mycket att bära blir det förstås ryggsäck, men annars duger den här bra. Förutom innehållet på bilden går det också ner: matlåda, några fler frukter, 7 meter nätverkskabel, datormus, ett gäng CD-skivor och en apparatkabel. Inte för att jag brukar ha med mig det varje dag, men det har hänt... :)

I min v?ska
Notera den piffade mobilen! :)

Egen kod och andras fulhack

Efter föreläsningen som var en snabbgenomgång av hur neurala nät kan lära sig att känna igen bokstäver satte jag mig och läste källkoden till några Firefox-plugins som skulle hantera lösenord och certifikat och sånt. Jag hade tänkt mig att det vore smidigt att göra min smartcard-agent som ett webbläsarplugin också, men upptäckte till viss fasa att man skriver de små sakerna i JavaScript! Om jag nu är så illa tvungen att ha något som omvandlar APDU-paket till textsträngar (hemliga, viktiga sådana) så vill jag inte att det ska vara ett litet script som skriker ut till hela världen vad det gör. Hellre en JavaApplet då. Det är inte bra det heller, jag vet, men det är iaf bättre.

Kort sagt: Jag har hittat en massa spännande anfallsvinklar och hoppas på att i nästa vecka även komma på ett sätt att bygga en agent som inte är sårbar när det gäller allt detta.
Sen undrar jag bara: Om man bygger ett plugin som man vill att försvarsmänniskor ska kunna lita på, varför har man då små kommentarer i källkoden där det står saker i stil med detta är en fullösning och jag vet inte varför detta inte funkar riktigt. Plocka bort era fula fixme-taggar och skäms, jag läser er kod! *hihi*

Svart blomma
Ha en lyxig fredagskväll!
Själv ska jag se "The Game" på trean. Lika spännande varje gång!

Dagens bevis

Dags för lite dagens...
Tiofika: Sockerfri cappuchino, nån måtta på onyttigheterna får det faktiskt vara
Föreläsning: Lite kognitiv modellering efter lunch. Självlärande nätverk tror jag det handlar om
Läsning: Den här
artikeln om elektronisk bevisföring. Kom ihåg att om någon har ett antal smarta kort nära sin dator så är personen utan tvekan en stor bov. ;) Det ligger ändå något i det. Jag tror inte att folk har förstått hur sårbara smarta kort är och hur vanligt förekommande de faktiskt är. Jag är säker på att just du har ett antal smarta kort där hemma: Ett till digital-TV:n, ett i plånboken, ett i telefonen... kanske ett som passerkort på jobbet också. Det finns inga smartkortvirus ännu, men tro mig, det kommer. Ett smartkort är precis som en mobiltelefon: inget annat än en sårbar dator med kassa tangentbordsmöjligheter. :)

Hur man än gör

Det är inte klokt att det redan är fredag igen. Det känns som om det var fredag igår. Gahh, jag behöver minst tre parallella liv för att hinna med alla mina åtaganden. Disigt och träligt var det ute också. Så pass att mina glasögon immade igen när jag cyklade till uni. *gnäsar och gnäller*

Hursomhelst, nu är det slutgnällt! :) Det slog mig igår alldeles innan jag skulle somna, att jag genast ska sluta krångla med kryptering av kortdata. Hur jag än förvränger datat på vägen till PC:n måste det göras till klartext innan det läggs in i ett formulär. Jag ska alltså skicka lösenord och användarnamn från kortet och peta in det i ett inloggningsformulär automatiskt så att jag slipper skriva in det själv, det är hela grejen. Även om datat är oläsligt på vägen till PC:n så måste det göras om till klartext av något litet program och *krack* där sprack säkerheten. Små javaprogram som hanterar känsliga data är mian favoriter... när jag är elak testare, inte när jag är snäll programmerare som jag är idag. Hmm... Om jag skickar datat i klartext då, fast i en sån där "säker" tunnel som jag per definition inte kunde ha sniffat i förrgår, och sen petar in det direkt i formuläret utan att det går via något program? Nej, det går inte heller, för kortet skickar ju sina egna datapaket som måste översättas. Det behövs en mellanhand hur jag än gör. Jag tror såhär: Om jag använder en innbyggd kortläsare som inte är lika trivial att avlyssna (fast det vet jag ju inte, jag bara hoppas) och sen ser jag till att lägga mycket krut på att agenten (den lilla mottagaren av data som ligger på PC:n) inte gör nåt dumt. Jo, det är nog den bästa taktiken. Dags att sätta igång!

Kartläggning

Jag har onekligen ett omväxlande exjobb. Dagens uppgift var att titta på existerande smartcardlösningar för att spara lösenord till webbtjänster. Det var länge sen jag dök ner i shareware-träsket senast och nog finns det en del att hämta för den som har tid att leta. Vad man kan sluta sig till är att smarta kort inte är något som används av gemene man så särskilt ofta. (Hittade ett enda program som verkade vettigt.) Vill jag titta på system som kan vara intressanta att jämföra med min lösning eller värdiga att anfalla, ja då får jag nog titta på de system som större företag och myndigheter använder sig av. Antar att Tucows är fel ställe att leta på då. ;) Hmm... Undrar vilket företag som vill låta mig dissekera deras system. Någon frivillig där ute? :)

Kortbugg
Hjälp, en läskig bugg!

Marknaden

Förmiddagen har ägnats åt fyra timmars föreläsning om hur man skriver en marknadsplan. Det var spännande hela tiden vilket tyder på en bra föreläsare för mitt intresse för ekonomi och försäljning brukar vara ganska lågt i vanliga fall. Dags att ändra på det om man ska starta eget en vacker dag. Planen för eftermiddagen är att exjobba vidare, boka in lite möten och sedan köpa en begagnad psykologibok av en datormänniska som ville bli av med sin. (En vinna-vinna-situation! :) För er information vill jag upplysa om att jag åt fullkorns-cous-cous till lunch. Höjden av nyttighet och dessutom gott. :)

När militärer surfar loss

Jag har nu ägnat mig åt att leta runt på nätet efter webbläsarplugin som använder sig av smarta kort för att spara lösenord till webbsidor. Problemet är just det där med smarta kort. Tänker man bort det så finns det ett antal lösenordshanterare där ute. Det här t.ex, IntelliLogin. Jag har inte provat det så jag kan inte uttala mig om dess funktioner, men hör bara: det är "well-behaved" och det har "some serious Artificial Intelligence". *fniss* Jag vill helst inte ha program som är intelligentare och mer väluppfostrade än jag själv är, men annars så. :)

Sen hittade jag det sötaste lilla Firefox-plugin också: DoD-configuration. Med det installerat törs även folket på amerikanska försvarsdepartementet ge sig ut och surfa. Självklart har de sina smarta kort i högsta hugg. Det är rätta takterna det! :)

Småskrämmande upptäckt

Ok, nu kommer ett vulgärt uttryck här, men det är en nödvändighet: Shit pommes frittes! Ni kan inte ana vad jag just upptäckte efter lite noggrannare granskning av vad USB-sniffern gav mig. Data från kortet (vi pratar lösenord nu) skickas i klartext, fastän datat påstås vara krypterat. Undrar om det alltid är så, eller om det finns ett bättre sätt att skicka data på. Antar att det där bättre sättet är något jag ska komma på... attans också. :) (Det här är förmodligen något som redan är allmänt känt, men nu vet även jag om det. För mig är det en stor upptäckt.)

Riskfyllt

En ny dag gryr och jag är redo att exjobba. Hittils har jag mest ordnat med passerkortsärenden (plastkort tar upp en stor del av mitt liv, uppenbarligen), men nu ska jag fortsätta med min riskanalys. Den ser lite tunn ut än sålänge. Jag har fått förhållningsorder som ser ut ungefär såhär: skriv en första riskanalys, kolla upp om några vanliga webbläsare stöder smartcards som lösenordssparare, undersök om det finns smartcardlösningar som kan klassas som någolunda säkra... och när jag har gjort det mailar jag och berättar vad jag har gjort. Jag snöar inte in på nåt suspekt sidorspår och sitter med det i veckor. Typiskt, jag som har kommit på en del kul idéer till CardTrojan. För att sätta upp en "säker" överföringskanal till kortet skickar man kryptonycklar i klartext (ja, hemliga nycklar!) så det borde inte vara så svårt att fånga upp en sån, avbryta den pågående överföringen och slänga upp sin egen lilla trojan-applet på ett smartcard. Sen ligger den där och är dum.

Nåja, riskanalys var det. Sen ska jag försöka få tag på en kursbok i kognitiv psykologi. Kursen verkar jättekul, men det är en projektkurs. Jag läser nu tre såna utöver exjobbet. Inte för att skryta, snarare för att varna: gör inte så, det skapar en viss press. :) (Dock är det roligt att läsa en massa spännande saker på samma gång, men man ska ju inte göra allt som är roligt heller. :)

Tisdagstema - omväxlande

Dagens tisdagstema är "omväxlande" och syftar på det omväxlande väder vi har haft den senaste tiden. Eftersom det har varit mycket fart och fläkt (föreläsningar och såna grejer) i mitt liv idag har jag inte hunnit fota det aktuella vädret utan bjuder på denna bild från i somras. Jag kan tänka mig att det är omväxlande att bo där ute i det lilla fyrhuset, iaf vädermässigt. När det är solsken så är det nog väldigt fint där och när det är storm... ja, då stormar det rejält. :)
Fyrhus
Fotat från Galterön i Göteborgs skärgård, sommaren 06

Ni som såg mig stressa iväg i full fart idag verkade en smula roade när jag sa att jag skulle skynda mig med en buss för att hinna... ha en lugn kväll på badhuset. Lite kontraproduktivt att stressa till lugnet kanske. I vilket fall som helst så hann jag med bussen. Att den sen gick åt fel håll var ju inte mitt fel, utan bussens. :)

Skrivbordsspion

Efter en matig lunch och en liten skvallerfika med Vic ska jag nu återgå till att anfalla mitt smartkort. Innan lunchen fick jag idén att börja avlyssna trafiken till och från kortet. Nu är det iofs ingen nätverkstrafik som genereras, men jag tänkte att äsch, man kan nog använda nätverksscannern Ethereal ändå. Sagt och gjort och oj, vad mycket data som skickades hit och dit! Det måste ju beror på kommunikationen med kortläsaren, för jag använde ju inte nätverket alls. Jag bara... lyssnade på webbradio. Ojsan. :) Nåväl, med den avstängd hände det inget spännande, så jag bytte taktik och skaffade en USB-sniffer istället och lyckades spela in kortläsarens dataskickande till och från PC:n. Nåt vettigt sa den dock inte. Det hela är ju krypterat (med DES änsålänge, ska fixa nåt bättre). Nu ser jag iaf vad som skickas och kan göra lite roliga experiment. Kommer att bli kul, tror jag. :)

Rymdfarare på besök

Efter gruppmötet passade jag på att smita förbi en gästföreläsning med Fuglesang. Föreläsningssalen var full av nyfikna studenter, men det hade riggats upp storbildsprojektor och högtalare i den stora öppna hallen utanför så att alla skulle kunna höra. Jag som var väldigt astronomiintresserad som liten och tyckte att rymden var det mest spännande som fanns var såklart tvungen att stanna till och lyssna. Han verkade väldigt trevlig och... ja, jordnära, och svarade snällt på alla frågor om allt ifrån vad man tjänar som astronaut (inga astronomiska summor) till hur det känns i kroppen att komma ner på jorden igen (som efter en rejäl kräftskiva). Jättekul om han kan väcka ett teknikintresse hos barn och ungdomar. Världen behöver fler teknologer. :)

Anfall är bästa försvar

Det här med att göra riskanalyser är ganska roligt egentligen. Vad man gör är att man försöker komma på det värsta tänkbara som kan inträffa och sen hitta lösningar till de problem som kan uppstå. I ett stort programmeringsprojekt i en kurs jag gick för något år sen satt min grupp och spånade fram risker och riktigt levde oss in i en situation då: "Företaget vi jobbar åt har gått i konkurs, handledaren är oanträffbar, halva gruppen är bortrest, resten är osams, mjukvaran buggar, hårdvaran kan inte levereras, rapporten har vi råkat radera, vår backuppmaskin har brunnit upp och simulatorn är inte kompatibel med våra PC:ar". Så, säger jag till gruppen, "om detta händer, vad gör vi då?" Det är tyst en stund, sedan svarar vår systemkille lite försiktigt: "Gråter?" :)

Nu har jag alltså listat vad som kan hota min stackars smartcardlösning och kommit på några skydd, men så tog fantasin slut och då förstod jag att jag tänkte på fel sätt. "Hur skyddar jag den här?" är en tråkig fråga. "Hur anfaller jag den här?" är betydligt roligare och kreativare... och jag sitter ju i labbmiljö så jag får göra vad helst jag vill. Tror att jag ska skriva en liten smartcard-trojan om det går. :)

Mjukstart

Vad skönt det är att till skolan istället för att cykla. Då får man lite tid att tänka och kläcka idéer. Jag måste skryta med att jag var på plats redan tio över åtta... men så träffade jag en gammal kompis och bröjade prata exjobb och gemensamma bekanta (jättetrevligt! :) så det är först nu jag blir effektiv. Ska analysera mina tre systemskisser enligt konstens alla regler och se var de kritiska momenten finns. Sen är det gruppmöte med användbarhetskursen kl 10, psykologiföreläsning på eftermiddagen och så tänkte jag vara lite sportig av mig och motionssimma efter det. Dagens Spice Girl är nämligen Sporty. Igår var jag Baby Spice med rosa nagellack, tofsar och allt så idag tänkte jag variera mig. *hihi*

Pannkakor och en växt

Dagens rätt blev grovpannkakor, d.v.s. pannkakor med allt det vanliga i, men dessutom en deciliter grahamsmjöl (utöver det vanliga mjölet), mjölken utbytt mot vatten och så två klickar besk marmelad i smeten. Det blir gott, det. :)

Lila blomma
Den bara växte fram, den här växten. :)

Det blev ett bankkort!

Det är svårt att låta bli att skriva kod när man har en jättefin utvecklingsmiljö att testa allting i, så jag som skulle vara så teoretisk den här eftermiddagen satt och läsate datablad i nån timma tills jag kom på att det var roligare att få smartkortet att bete sig som ett bankkort. Det är inte alls så svårt, utan det finns mycket utförligt beskrivet i böcker och artiklar hur man gör med kodexempel och allt. Sätta in, ta ut, kolla saldo... precis som på riktigt, förutom att kollen av PIN-koden trasslar lite, men det gör väl också det hela lite mer äkta. ;)

Innan ni frågar, nej, jag kan inte gå med mitt SmartCard till bankomaten och ta ut en miljon. :)

Dagens

Nu är det verkligen på tiden med lite dagens...

Regn: Från sidan. Nej, det är inte ok. Regn ska komma uppifrån så att man har nån chans att undvika med med paraply eller liknande.
Nudlar: Risnudlar. Japansk mat är trendig. :)
Studiebesök: I datavetarnas sektionsrum. Hängde med en datavetarkompis och hälsade på. Så mysigt ni har det!
Överaskning i fikarummet: En till exjobbare! Ok, nog för att jag vet att det finns en mängd exjobbare här, men alla är så utspridda så man ser dem knappt. Skoj med en kollega som inte är professor utan lite mer på ens egen nivå. :)
Uppgift: Jag har fått klartecken att sätta igång med säkerhetsanalysen nu. Ska bli skönt att få jobba lite teoretiskt.

Äventyr i GPshell

Wow! Det här var coolt! Det gick ju jättebra att skicka upp min applet med GPshell. Tidigare hade jag bara lyckats skicka upp en testapplet och visste inte om jag kunde skicka mina egna, men nu gick det bra. Knepet var att ange både appletens och paketets ID och att radera både applet och paket från kortet innan man skickade upp dem (även om de inte funnits där innan, man är tvungen att försöka radera ändå).
Bilden är suddig för att ni inte ska se min topphemliga forskning... eller för att jag hade ett dåligt bildbehandlingsprogram. ;)

GPshell
Efter två månaders slit: äntligen fungerande kommunikation med applet på SmartCard.

Experiment

Godmorgon! Nu ska jag börja med dagens experiment. Det första blir att bygga en lite häftigare applet som har en massa olika data i sig och där man kan välja vad man vill plocka ut. Sen ska jag se om jag kan få in den på kortet med GPshell. I övrigt intet nytt under solen, för ja, det är sol idag också. :)

Färgsprakande

Om ni gillar James Bond så går "Golden Eye" på TV just nu. En av få Bond-filmer jag faktiskt tycker är lite spännande. Ett annat tips är "Navy CIS", en agentserie som just gick. Tänkte att det var vettigt att se ett avsnitt eftersom Fisken har talat så väl om den, och den var faktiskt helt ok. Ska ge den en chans nästa vecka också, helt klart. :)

Blom orange bl?
Färgsprakande!

Var är tvålen?

Det känns som en bra dag idag också. Om bara alla studenter kunde låta bli ovanan att tvätta på söndagar så att jag skulle få tvättstugan för mig själv vore jag glad. På helger gör studenter nämligen tre saker: tvättar, diskar och sover. Somliga festar också, men det är de ansvarslösa småstudenterna det. :)

Idag tänkte jag...
 • Inviga mina nya disktrasor!
 • Läsa i entreprenörskapsboken och planera in möten i den kursen och den andra projektkursen
 • Förbereda mig för min nya kurs i psykologi(!) som börjar på tisdag
 • Koppla in kortläsare och rigga upp en liten utvecklingsmiljö light här hemma så att jag kan öva lite, ska dema min första lilla applet imorgon
 • Lura ut vad jag ska göra med Sirius, min dator. Jag får köra med öppen låda nu så att inte processorn börjar koka. Det känns instabilt. Bättre kylning behövs nog. (Sirius är ett hemmabygge från 2004, uppgraderad i höstas och väldigt kraftfull enligt mig... fast lite halvklen enligt de riktiga PC-fantasterna. :)

Sköna lördag

Idag har jag inte bloggat på hela dagen bara för att ni, alla mina läsare, ska undra vad jag har gjort för spännande. ;) Tja, det började med att jag inte steg upp. Det är ju lördag, lixom. Då är det samhälleligt accepterat att sova ut. Sen stökade jag runt i min lya och pysslade. Jag gillar att pyssla och fixa, utan att för den skull städa. Det är mest att jag ordnar och plockar. Typisk husmorsbeteende, hu! *s* Jag hittade förresten en fin bok som jag fått av min mamma. "Goda råd för alla" heter den, och där finns tips på allt: hur du får bort fläckar från fina mattan, vad man ska döpa en katt till, hur man väger en bebis och hur man får det att lukta gott i linneskåpet. Det är faktiskt väldigt spännande att träda in i denna gammeldags värld.

Nåväl, sen gav jag mig ut och gick i snålblåsen och råkade hamna vid köpcentret, hur det nu kunde gå till, det tar ju 45 min att gå dit och det känns som om det är ännu längre tillbaka... När jag ändå var där passade jag på att inhandla disktrasor och andra glamourösa ting. Något att skämma bort mig med blev det iaf, Brämhults underbara juice, söta rutiga knästrumpor och ett hårband. :) Ikväll ska jag bara ta det lugnt, dricka det där blodröda nyponteet igen (mums, mums!) och kolla på
Adaptation. Har du inte sett den så är den en rekommendation. I korthet kan man säga att det är en berättelse om en filmskapare som försöker göra film av en helt ofilmbar bok och känner sig stressad och misslyckad ju mer tiden går. Hans verklighet och berättelsen har filmar flyter ihop mer och mer...

Dagens lista på saker som har städats / ska städas hemma hos mig:
 • Kryddhyllan - chili överallt i läckande påsar känns oinspirerande
 • Badrumsskåpet - ok, varför jag har läppstift i tre tantrosa nyanser och varför är allt i oordning? :)
 • Jag - jo, faktiskt. Jag har blivit beskylld för onördigt beteende den senaste tiden, men idag tyckte jag faktiskt att det var ok att göra en hårinpackning och fixa naglarna. *s*

Testbild

Experiment
Ikväll har jag min lata kväll då jag dricker nyponte och tar det lugnt. :)

Hej kompis!

Jag tror inte att ord kan förklara känslan av att ha löst ett knivigt problem. Bilden visar hur jag hämtar data från en applet som körs i en JavaCard-simulator. Genom att säga 80 02 00 00 0B ber jag en instans av typ 80 (appleten) att köra instruktion 02 (läs) utan specialflaggor (00 00) och ge mig 11 byte data (0B). De elva byten är texten "Hej kompis!".

Hej kompis!
Om folk visste vilket lyckorus sånt här ger skulle alla vara programmerare. :)

Trevligheter

Soliga fredagar på våren är som sagt verkligen inte fel. Både bloggbesökare och datorfolk får sol i sinne. :) Jag har just varit på en exjobbsframläggning. Två gamla klasskompisar berättade om sin spellösning för digital-TV. Spännande, helt klart. Sen är det inte dumt att få lite tips inför hus man själv ska göra sin presentation när den dagen kommer.

Det gick fint med APDU-skickandet i förmiddags. Mitt kort, eller snarare simuleringen av mitt kort, kan ladda in ett litet program (en applet), välja att just den appleten ska köras och sedan skicka instruktioner till appleten som den utför. Nu ska jag bara lära mig att skriva lite mer avancerade instruktioner än de mest självklara. Ska försöka hitta en manual som visar vad just mitt kort i just denna miljö vill ha för form på det man skickar till det. Det har blivit många 9000 iaf ("Instruktionen utförd, inga fel uppstod").

Ska fortsätta ett tag till och sen smita iväg på fredagsfika i nystädade fina lokalen. Hjälp, vad snyggt de hade gjort! Vad bra för alla lunchare. Kanske ska förklara det här med lunchare när jag ändå håller på. Vi är alltså en studentförening för datorintresserade, men när våra medlemmar slutar plugga fortsätter de ofta att vara medlemmar. Detta gör oss till något så ovanligt som en studentförening med bara en femtedel studenter (lite drygt hundra stycken). :) Alla "alumnisarna" ser man inte så ofta, men de syns desto oftare i vårt konferenssystem ("forum" låter så banalt). Om man nu är en sån medlem som även dyker upp IRL ibland så kan man antingen starta ett projekt (bygga, programmera eller hitta på något annat med våra resurser), vara root (ta hand om vår imponerande serverhall som ser ut som hämtad från en sci-fi-film) eller vara lunchare och trivas i vår fina lokal (inte i serverhallen då, där är det mer häftigt är trevligt, utan i vår lilla datorsal Tilde med den mjuka soffan i). Ni hör hur trevligt vi har det, va? Jag är mycket stolt över att vara router... eh, jag menar ordförande, i denna mysiga datorförening. :)

Godmorgon!

En strålande solig dag idag! Jag är på mitt godaste fredagshumör och lyckades ta mig iväg till kontoret i rimlig tid. Skönt att vara tillbaka här efter några dagars tentapluggande. Något storbloggande blir det inte på en stund nu, jag har nämligen en massa spännande att ta tag i. Hur man får en applet att lämna ifrån sig data till exempel. Riktigt kul att äntligen ha en bra utvecklingsmiljö där jag kan göra det jag ska. Sen var det iofs rätt kul att testa en massa olika verktyg också. Man kände sig lite som pionjär på okänd mark och allt sånt. :)

Skraap! Flax!

Idag blir det inte mycket bloggande. Jag är trött efter kryptotentan och har ägnat eftermiddagen åt att plugga entreprenörskap. Återstår att se hur det gick med kryptot, men om inte annat har jag lärt mig en massa bra inför exjobbet dit jag ska återvända imorgon för att simulera applets och ha mig. Ska ta och laga en god gryta nu, men passar först på med lite dagens:

Ord: Typosquatter! Det stod i min entreprenörskapsbok och är benämnningen på en person som registrerar felstavningar av kända domänamn (t.ex. Hotamil.com istället för Hotmail.com ) för att sedan sätta upp en reklamsida där som besökarna hamnar på när de skriver fel adress.
Fridstörare: *kla-rack, klatter, klatter, skraap, flax* En luggsliten skata sätter sig i hängrännan ovanför mitt fönster och slappar. Jag säger bara: "Flöööa på'rej!"
Soundtrack: Filmmusiken till min
favoritmusikal. Varenda låt är bra och lyfter filmen till oanade höjder.
Skvaller: Lokalgruppen har städat vår klubblokal och flyttat bokhyllan. Bara måste dit och kolla imorgon hur det blev! (Var väl inte meningen att jag skulle få veta nåt innan, så att jag skulle svimma när jag såg det... ;)
Detta-måste-bort: Mitt nagellack, randigt i vinrött, klarrött/guldglittrigt, blekrosa. förra veckan! :)

Utmaning: 2 och 7

Jag är utmanad av Elisabeth och ska nu lista vad som har hänt i mitt liv de år som har en tvåa eller sjua i sig. Givetvis får ni andra anta utmaningen ni också. :) Det här var ju onekligen en skojig egotripp.

1987: Jag och min bästa kompis som är som en lillebror för mig är kvarterets busfrön. Vi har en koja som heter Läderlappshuset. Batman är förstås den stora idolen. :)

1992: Det var nog nu jag började spela piano. Jag var med i en pianogrupp vilket är det klart bästa sättet att lära sig på, enligt mig. Vi fick nämligen redan från början lära oss att lyssna in varandra och anpassa oss. Jättekul var det. Jag minns första lektionen: så håller man händerna på pianot. Hur? Som om man hade en tennisboll i varje hand.

1997:
Om jag hade varit en karaktär i en high school-film hade jag varit Den konstnärliga tjejen. ;) Förutom det gjorde jag min första hemsida på julafton 97. Detta var upptakten till något jag inte kunnat ana. Efter att ha gjort enkla hemsidor en tid ville jag lära mig JavaScript för att få sidan mer interaktiv. Jag blandar ihop begreppen och säger till en kompis att jag ska lära mig Java. "Då kan du väl lika gärna koda C++", tycker han och jag sätter igång att försöka lära mig, helt omedveten om att detta är riktig programmering och ingen webbteknik... men då är det redan 98.

2002: Jag flyttar hemifrån och börjar plugga datorteknik (dels för att Fisken sa att det var bra, detta är då långt innan vi ens träffats IRL). Man kan lugnt säga att flytten är den största förändringen i mitt liv hittils.

2007: Jag exjobbar, läser de sista kurserna och ser tillbaka på en brokig utbildning full med en massa roligheter och inser på samma gång att jag snart är stor och måste hitta ett jobb. Ett riktigt! Hjälp!

2012:
Jag är 29 år och egen företagare inom IT-säkerhetsbranschen. När nån har problem ringer de mig, inte Poolia. Jag är som snubben i "Firewall", fast coolare och jag har en liten trädgård där jag odlar rabarber och gör goda pajer på sensomrarna. Jag och Fisken har tagit sjukt många geocache:ar nu. *fniss, fniss* Ok, jag är ingen spådam. Vi får väl se vad ödet fixar åt mig. :)

Kartlagd humor

Ibland citerar folk humorprogram från radio och TV och jag känner mig rätt tråkig när jag är den enda som inte gapskrattar. Sen får man ju alltid frågan "Men vad tycker du är roligt då?". Tja, det gäller ju att ha ett svar, så jag har kartlagt min humor. Detta tycker jag är roligt:

 • Galenskaparna och gamla revyer, typ "Gröna hund"
 • Fisken som säger så mycket roligheter :)
 • Vasakronans nya reklamfilm där Kungliga Filharmonikerna spelar på vad som finns till hands i ett kontorskomplex. Slagverkarna är tuffast!
 • Märkliga vardagshändelser som när jag råkade veva ner en krukväxt med armen så att den for ner i en låda med sånt där vikbart lock som fällde ihop sig så att växten blev perfekt förpackad och helt oskadd. Vad är chansen för att det ska hända, lixom?
 • Sådant som jag egentligen är för "fin" för att skratta åt. Tänk er riktigt låga skämt i amerikanska komedier. Man sitter där och tänker att jag är för bra för det här, det är inte roligt, det är inte... *s*
Så nu vet ni. Vad skrattar ni åt själva?

Så kan man ju göra

Jag sitter och repeterar saker och ting idag. Det verkar som om en del faktiskt har fastnat och går det inte imorgon så går det i juni, tror jag. :) Jag blev så glad igår, för jag upptäckte att jag faktiskt kan vara lite klurig. Det började med att jag och Fisken gjorde en pargrej: vi löste en liten tankegåta som nån på hans jobb hade mailat ut på skoj. Det gick ut på att man skulle skriva en swap-funktion utan att använda en temp-variabel. Oberoende av varandra gjorde vi varsin lösning som blev helt olika och båda funkade. Fisken mailade de båda till sin kollega och förklarade att den ena hade han gjort med hjälp av matte och den andra hade hans flickvän gjort "genom att rita röda och blå pluppar på ett papper". *s* Ja, men vaddå då? Det blir så grötigt med alla x och y hit och dit så jag ritade istället (x är röd och y är blå och sen ska man få dem att byta plats genom att addera och subtrahera och ha sig) och sen översatte jag till kod. Underskatta aldrig pluppar! *hihi*

Folk till allt

Det blev en promenad i solen i eftermiddags. Väldigt varmt och fint ute och gott om folk som pysslade i sina radhusträdgårdar. Vid närmare eftertanke är nog radhus inte det mest optimala sättet att bo på, även om jag tycker att det ser rätt mysigt ut. Svårskött som ett hus och lyhört som en lägenhet, ingen bra kombo. ....fast det ser ändå trevligt ut med alla små pytteträdgårdar som folk har. :) Nåväl, jag är för ung för att skaffa hus. Får leva i min lilla studentlya ett tag till. Lagom stort för mig, även om jag har hört av gäster att man snubblar över varandra härinne. *s*

Idag blir det lite dagens...
Uteställe: Björken utanför mitt fönster. Där sitter alla skator och kraxar på nätterna om nån har undrat var de sover.
Fråga: "Vad bloggar folk om egentligen?", ställd av
Elisabeth. Tja, enligt Knuff och liknande tjänster är det mycket politik, svenska kändisar och melodifestival just nu. Vad man kan fråga sig är: vad vill folk att vi ska blogga om? Bloggportalens topplista berättar det för oss. Där listas de sökord som används flitigast när folk letar igenom bloggar efter något intressant. Så, vänner av ordning, då tycker jag att vi går in på Bloggsök och söker för glatta livet på sådana saker som vi vill se på en topplista! Kom igen: HP-UX, nederländska, lata katter, dataosäkerhet... allt sånt, bara för att få en fin topplista. ;)
Ros: Inte den i mitt fönster iaf. Trodde jag hade gröna fingrar, men den vill mig inte väl, den där snårbusken.
Uttal: Rijndael. Jag säger hellre Advanced Encryption Standard om det ska vara så.
Seså: Seså, nu läser jag ett kapitel till, sen får jag lata mig.

Tisdagstema - utsmyckad

Dags för ett tisdagstema, nämligen "utsmyckad". Så här är min vägg utsmyckad med sådant jag själv kan smycka mig med. Jag är ingen smyckemänniska alls, men stora halsband i trä och plast tycker jag om. Konceptet är enkelt, en stil per krok. Jag kan ju påpeka att allt inte passar till vardags, men allt passar någon gång. :)

Tisdagstema smyckat
Vem ska jag vara idag? :)

Bloggar hemma

Idag pluggar jag hemma. "Bloggar jag hemma", var jag nära att skriva. *s* Jag tittar på alla diagram i kryptoboken och försöker förstå vad som händer med datat i de olika fallen. Fisken tyckte att jag kunde rita saker och ting så att jag förstod bättre. Det är ju onekligen ett bra tips. När jag har pluggat en stund läser jag lite i "Svek" av Karin Alvtegen, en bok som mamma skickat med för att jag ska få tänka på nåt annat än krypto. Den är onekligen spännande. Inte riktigt en deckare, men en vardagsberättelse där man känner på sig att något kommer att hända förr eller senare. Svår att lägga i från sig, måste jag säga. :)

Jag tänkte just att det var nåt speciellt på tisdagar, något på TV eller sådär... och så slog det mig att det är tisdagstema idag. Vad skoj! Jag vet vad jag ska fota, men det får bli lite senare det.

Levande nät

Nätet kommer att ta slut, men det vet ni ju nu. Internets infrastruktur är för klen för att det ska funka med dagens hejdlösa nätanvändadde, sägs det. Den som sa det till pressen för ett tag sen jobbade jag för förut och han försökte förgäves få tag på mig under min mobilfria dag (jag glömmer mobilen av ibland) så att jag skulle kunna hitta nån forskare som kunde intyga att det verkligen var så. Tycker att han sa det bra själv. Alla som är lite insatta har väl märkt att vi bara äter resurser nuförtiden... Nåväl, jag hoppas det löser sig. Allt fixar sig med lite silvertejp och koaxkabel. ;)

Tycker personligen att det är kul med all denna aktivitet. Nätet lever! Varenda människa lägger ju upp roliga filmklipp eller har en egen blogg. Just nu är det förövrigt en
tävling om vilken som är Sveriges bästa modeblogg. Inte min iaf, detta är en IT-blogg. *hihi* Två av mina favoriter är listade där, fröken Fridén och fröken von Sydow. Jag tror att de ger mig allt jag behöver i modeväg, så totalt olika i uttrycken som de är. Heja på tjejer, jag vill se mer töser som tar plats på nätet! :)

Dags för dagens!

Dagens...
Video: "Drive" - Client. Jag tycker om
videon där de reser genom en stiliserad värld. Lite som "På spåret", fast coolare. :) Sen gillar jag låten också. Den fick mig att dansa i köket (mitt under lökhackande och pastakokande) när jag hörde den på MTV.
Skräck 1: TV-programmet "Room raiders" där en tonårstjej får kolla igenom tre killars rum för att se om de är något att ha (ibland är det tre tjejer som kollas istället, men det är alltid ett faktum att den som undersöker rummet är ettrig och har en spionväska med sig). Efter att ha kollat några gånger ser jag numera till att ha ett rent och opinsamt hem, bara för att. *s*
Skräck 2: Skadededjursinspektionen ska undersöka mitt hus. Eh, det känns ju lovande. I mitt förra hus gjorde de radonmätningar vilket fick effekten att man kände sig strålad mest hela tiden. ;) Förmodligen är det ingen fara alls. Här känns ju fräscht och bra. Så, bara att gömma råttfarmen och kackerlacksodlingen när de kommer då. *fniss*
Mys: Jag och min kryptobok. Dags att plugga lite nu när jag har slappat ett tag. :)

Barn av Dos

Jag måste säga att jag har blivit en hejare på att snabbt och enkelt installera om saker, men trots ett nytt och fräscht Eclipse kraschar det så fort jag försöker köra en applet med JCOP-tools. En god nyhet är att den icke-grafiska miljön, GPshell funkar prima just nu. Att den inte ville autenticera berodde på att det saknades en flagga (en liten markör som berättade vilken version som skulle användas). Tja, är det allmän flaggdag så är det. :) Nu kan jag alltså ladda upp applets till kortet hej vilt. Det är onekligen ett stort steg framåt, men jag skulle ju vilja göra det i Eclipse också. Det skulle vara betydligt smidigare. Nåja, vi får se hur det blir. Man ska vara glad för det lilla. :)

Dagens...
Burkhjältar: Ni som pantade våra colaburkar. En datorförening häller i sig en hel del. Närapå 70 kr i pant blev det på några månader. Do the math.
Eldsjälar: Ni som skulle på möte om versionhanteringsprojektet. Det är super-duper att ni tar tag i det. Lycka till!
Kommentar: (När jag skriver ett kommando på ett Unix-aktigt sätt i Windows) "You grew up with Linux and I grew up with MSDOS, that's why you're doing that! *s*". Ähum, visst för att jag vill vara ung, men ung? Skrev in mitt första DOS-kommando som 6-åring. Sådetså! :)
Bästa sätt att börja en historia: (Det förekommer ju en hel del berättelser och skrönor på lunchen som ni vet) "Det hände när jag var 19, både punkare och datanörd..." Jag menar, det kan ju inte bli en dålig historia av det där. Hårresande möjligvis. :)
Himmel: Babyblå och underbar. Måste ut och lufta mig bums!
Rättelse: När jag stavar DOS (som i operativsystemet) som DoS (denial of service-attack) vet jag att jag har läst för många säkerhetskurser och fått för lite frisk luft... *s*

Nudlar!

Jag ska smita iväg och äta tidig lunch hos datorklubben tänkte jag, för jag ska koka nudlar och det tar lite tid så jag vill inte vara ivägen och ta en massa plats när alla andra ska micra mat och ha sig. Hur jag kokar mina nudlar utan kokplatta? Simpelt, jag värmer vatten i vattenkokaren och häller det över nudlarna i en skål. Är det såna där evighetsnudlar som behöver koka i fyra minuter så ställer jag in dem en stund i micron också. Observera, inga nudlar i vattenkokaren! Aldrig. (Det smärtar mig att jag ens måste behöva säga detta, men det har skett incidenter. :)

Vet ni vad... det är
NUCCC i år igen. Jag har aldrig varit där och kommer förmodligen inte att åka i år heller eftersom konferenser tar all min tid och gör att jag under några dagar är uppe hela nätterna samt fikar osunt mycket. :) Ni andra som vill åka ska förstås ta chansen! Sägs vara skoj-skoj.

Kryptiskt

Ett kort som vägrar autenticera, hmm... Jag är rätt säker på att det varken är verktygen eller mig det är fel på här. Skulle kortet kunna vara spärrat måntro? Det återstår att se. Måste ha fruktstund nu så jag får nån ork.

Sitter och försöker lära mig skillnaden mellen cipher feedback och output feedback. Den senare har inte skydd mot förfalskning av meddelanden, tydligen. Gäller nu bara att lära mig skilja på dem när jag bara ser deras formler. Klurigt, tycker jag. Att skilja på deras olika diagram däremot är jättelätt. Jag har tydligen bättre figurminne än sifferminne. :)

Bra början

Jag såg till att dagen började på bästa tänkbara sätt: en halvliter kaffe, "Maneater" med Retrosic (tänker ni på Nelly Furtado så sluta med det, inte ens i närheten av att vara samma låt :) och lite blandade bloggar. Jag läser mina kompisars bloggar + då och då även bloggar av okända människor som är bra på nåt: fota, skriva, modella, vara roliga, ja vadsomhelst. Det ger mig lite hopp om mänskligheten och det behövs en måndagmorgon.

Så, dagens plan är att göra gamla kryptotentor samt få veta vad jag ska göra med det trassliga pluginet som kraschade i fredags. Tror jag börjar direkt med att installera om det och hoppas på det bästa. :)

Oss mattekämpar emellan

Nu är jag åter i mitt lilla hem. Jag tycker om att resa och iaktta folk på tåget och bussen. Första biten av resan satt jag vid en mamma och hennes två små döttrar i mellanstadieåldern. De gjorde läxor och var rena undren av studiediciplin så jag var tvungen att plugga jag också för att det inte skulle se illa ut. Den ena flickan skulle räkna ut ett tal där hon visste omkretsen på en hundgård och skulle bestämma lämpliga längder på sidorna, två av en längd och två av en annan. Samtidigt satt jag där med min talteori och övade på diofantiska ekvationer, d.v.s. i stort sett samma sak (fast med mer abstrakta hundgårdar). Lite lustigt, men så gick ju både jag och flickan i femman. Jag i femman på universitetet, hon i femman som vi-i-femman, men ändå. :)

Vad jag inte förstår... är varför ynglingar på pendeltåget har noll respekt för äldre (alltså för mig) och tycker att deras väskor ska få sitta när hederligt folk får stå. Ställ er i skamvrån och skäms! ;(

Noaks ark

Godmorgon! Det är ännu finare väder idag när det inte blåser så mycket. Ska ta ett tåg hem till mig ikväll för nu är det ju snart en ny vecka full av saker man måste ta sig för. Ska sätta mig och plugga lite snart, tänkte bara ta en omgång "Noah's ark" först, ett beroendeframkallande datorspel som går ut på att klicka på djur av samma sort och så snabbt som möjligt få in alla i arken, två och två. Det låter som ett barnspel, men det är ett väldigt tempo på det och inte alls lika lätt som det ser ut. Jag hävdar bestämt att det är nyttigt och lärorikt och inte alls slöseri med tid. :)

Vann rätt låt?

Jag vet ju vilken låt jag hade velat se som vinnare, men det gör inte så mycket. Halva grejen med Melodifestivalen är att min låt aldrig vinner. :) Tänkte avsluta dagen med att läsa en massa kulturbilagor från tidningen de läser här hem-hemma (studentord för det hemma som inte längre är ditt eget hem). De brukar spara dem åt mig så att jag kan frossa när jag kommer på besök. Inte dumt alls, tycker jag. I övrigt händer inget spännande, men det är inte meningen heller. Hem-hemma ska det bara vara lugnt och skönt och mysigt. Ska traggla lite blockchiffer imorgon tänkte jag. Mina kunskaper om dessa är en smula oborstade än så länge. :)

Denna dag

Idag var en fin stormig vårdag och min fågelskådningsintresserade pappa noterade att lärkan hade kommit. Mamma bakade tårta och vi firade att nån hade uppnått den aktningsvärda åldern av 24 år. Ni kan ju själv gissa vem det är. :)

Jag har fått en vacker kokbok som jag ska kolla i för att få lite bättre matidéer än "Makaroner med ost" som det tenderar att bli lite för ofta. Ikväll blir det också Melodifestivalen. Lite roligt är det ju fortfarande.

Tagit sitt pick och pack

Jag har tagit mina kryptoböcker och åkt till föräldrarna på en liten kort visit. Det är alltid trevligt och så blir man matad vilket alla studenter tycker om att bli. :) Jag fick tips om ett till litet verktyg för java card-programmering (GPshell heter det, för er som är nyfikna på att prova). Verkade trevligt, fritt och körs från konsolen på det där sättet som alltid ser så imponerande ut för onisatta. Säkert ett bra komplement till det där fina, "grafiska" som skulle erätta det mesta. Det grafiska skulle inte segfaulta. Han som införskaffade det hade testat, så det var nog bara jag som gav det dålig kod att äta. Det återstår att se på måndag. (Under helgen blir det bara krypto... och lite andra trevliga saker. :) Måhända krävs ännu mer drivrutiner till kortläsaren. Drivrutiner är lite som ketchup, man kan få vad som helst att bli ok om man tillsätter tillräcklig mängd. ;)

De känner mig

När jag satt i god ro och pluggade in hur RSA-algoritmen funkar...
*berättar* När Alice ska skriva till Bob så krypterar hon brevet med en publik nyckel som Bob har gett till alla som vill ha den - vem som helst kan alltså skirva ett hemligt meddelande till Bob. Nän Bob har fått meddelandet så dekrypterar han det med sin privata nyckel så att han kan läsa det - det är bara han som kan läsa vad som står så om någon snappar upp brevet på vägen till Bob så kan den personen (jag tror att det är otäcka Eve) inte läsa det. Visst är det bra? Man har en grej som man ger till alla och som de kan göra brev hemliga med så att bara du kan läsa dem sen. Man kan förstås uttrycka det här matematiskt också, och det är den biten jag måste plugga in igen.

Hursomhelst, jag satt i godan ro då jag fick beskedet att avdelningen fått in ett (vad det verkar) helt otroligt verktyg för JavaCard-programmering. Om det funkar så ersätter det 12(!) verktyg för mig. Jag kunde ju prova det om jag ville, men jag skulle förstås "prioritera min tenta". Heh, de känner mig och vet att jag inte kunde hålla mig från att testa verktyget. :) Det segfaultar lite, men det verkar bra ändå. Ska uppdatera lite drivisar och prova igen. Sen ska jag lyxluncha på stället som bara jag äter på och därefter ska jag väl... prioritera tentan. *s*

Nu ringde det här... Nytt extrajobb (ett sånt där litet som tar max en dag). Har redan tackat nej till ett lite större sådant för att kunna tentaplugga och exjobba istället, men det här lilla kanske jag hinner med.

Allt klär en skönhet?

Innan jag somnar vill jag bara ge ett litet tips till alla teknologer som tycker att silvertejp är världens åttonde underverk. Visst, jag känner en som lagade sin bil med det, och nyligen såg jag hur stolt en medlem av datorklubben var när han hade lagat sina skor med just silvertejp. Det såg iaf väldigt vattentätt och hållbart ut och silver sägs ju vara hett i vår. :)

Ny labbass?

Jag har läst om en slumpgenerator som heter Blum-Blum-Shub, jag har parsat sönder webbformulär och jag har gjort en referenslista till exjobbsrapporten. Det känns som om jag behöver ett pyttelitet fika ovanpå det. Jag börjar bli lite småtrött. Tyckte att jag såg USA:s president i reglerlabbet ("Hmm.. Den där labbassistenten har jag sett förut, men var?"), och en stund senare stod han i telekomlabbet, sedan ute i en korridor. Mycket mystiskt. Det tog några sekunder innan jag insåg att det var pappfigurer i naturlig storlek. Efter lite efterforskning fick jag reda på att de var en del av en tävling där det gällde att hitta så många figurer som möjligt på campus. Vem som ligger bakom och varför det är just Bush som står och ler glatt precis överallt vet jag inte, men bra marknadsföring för tävlingen är det ju iaf då ingen har missat att det är något på gång.

Visste ni... vilka Alice och Bob är? De dyker upp i alla kurser som har med säkerhet i någon form att göra. (A och B kan de också kallas, men det är tråkigare, alla säger Alice och Bob.) De är två turturduvor som hemskt gärna vill skicka sliskiga, privata mail till varandra, men det ska de minsan inte få göra ostört! Evil Eavesdropping Eve tjuvlyssnar på deras kommunikation, Malicious Mallory är allmänt ondskefull och Trudy the Intruder tar sig in i Alices och Bobs datorer. Jo, allvarligt, de här figurerna dyker upp i varenda exempel på säker kommunikation som jag har sett. Stackars Alice och Bob, aldrig får de vara ifred. :)

Två krokodiler och en marginal

Jag hittade den sötaste lilla anteckning på en lapp i min kryptobok. Det är Vic & N som har försökt att lära mig reglerteknik, närmare bestämt formeln k < Am.

"I världen finns en liten krokodil, en stor krokodil och amplitudmarginalen. Den stora krokodilen äter upp Am, men den lilla kan inte för den är fastspikad i väggen. Det är därför den är så liten."

Lilla k är alltså den lilla krokodilen med väggen bakom och mindre-än-tecknet är den stora. Lite långsökt måhända, men tro mig, den formeln lär jag aldrig glömma. :)

Djupa vatten

Dagens finaste låttext för er som behöver lite uppmuntran.

"True life begins behind the border
That exists inside your head
You will never reach deep waters
And get away from there
Take a look around
And look at what you have
But you will never reach deep waters
If you do not change yourself"

- Lights of Euphoria, "True life"

Nying i bloggosfären

Idag var vädret så fint att det var rena nöjet att cykla iväg till uni. Jag är tillräckligt pigg för att kunna tillbringa dagen här och ägna 50% åt exjobbet och 50% åt kryptoplugget. Tänkte börja med att skriva lite på min rapport som tillsvidare är en ganska ynklig historia. :)

Jag noterar att
Marjo har börjat blogga, bara för att kunna anta min utmaning. Han är på något sätt helt rätt person att ha en blogg. Lite nybörjartips kommer här:
 • Tänk på att dina nära och kära nu inte bara vet vad du säger och gör, utan även vad du tänker. Kan vara praktiskt, men inte alltid. :)
 • Börja med "Dagens outfit", alltså en beskrivning av vad du har på dig för dagen. Det lockar folk och kan dessutom fungera som en liten förvarning så att vi vet om vi kan förvänta oss militäruniform eller labbrock just denna dag.
Dags att göra lite nytta! På med lurarna och fram med idéerna!

Utmanad!

Jag har blivit utmanad av Elisabeth! Det går ut på att alla som är med i "spelet" ska skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. När det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de är med i leken.
Nu måste jag ta mig friheten att göra ett litet undantag från reglerna eftersom jag inte känner så många bloggare som inte redan har blivit utmanade, alltså: Jag släpper utmaningen fri! Först till kvarn! Skynda er att anta utmaningen, vilka ni än är.

Dåså, då ska vi se:
 1. Jag träffade min pojkvän på Lunarstorm, visserligen i deras datasäkerhetsforum, men ändå. Jag brukar säga att vi träffades "på nätet". :)
 2. Nyss fyllda 16 år fick jag jobb som mailsupport och kan alltså hävda att jag "var i dotcom-branschen under sent 90-tal", fast egentligen handlade det om .nu
 3. Jag brukar storkoka böngryta och ha i frysen som nödproviant. Nyttigt så det förslår!
 4. Mina favoritfilmer är "Forrest Gump", "Amelie från Montmartre" och "Big Lebowski", men det hindrar mig inte från att ha sett filmen "Hackers" sisådär 11 gånger trots att den egentligen inte är bra. *s*
 5. Jag skickar fanmail om någon är bra på något. Ett gothband från Mexico och en svensk konstnärinna har fått glada tillrop från mig i sina gästböcker på nätet. De blev glada. :)
 6. Jag sjunger i duschen, men vem gör inte det?

Så, kom igen och låt mig veta vad ni inte har berättat för mig. :)

Kategoriserad

Min blogg har godkänts så att jag har hamnat på Bloggtoppen. Det är lite roligt. :) Det är en slags söktjänst för bloggar och för de lite mer tävlingsinriktade storbloggarna är det även en topplista. Man fick föreslå kategorier som ens blogg kunde passa i och jag drog till med några passande, bl.a. "vardagligt" och "musik" och hamnade bland IT-bloggarna. Det är lite som när jag var ny student och skulle placeras i en "nollegrupp" de första veckorna. För att jag skulle hamna rätt fick jag uppge mina intressen som jag vill minnas var "läsa, teckna, programmera och andra stillsamma sysslor". De satte mig i hejarklacken. Jag sprang omkring och skrek och sjöng i fåniga kläder under hela nolleperioden och det var hysteriskt roligt. :)

Så, vad ska IT-bloggaren Kaprifol göra nu då? Byta ut det vita nagellacket mot hallonrött, brygga lite frukt-te och kolla på "Top Model" på TV3. *hihi* Och inte skämmas ett dugg! :) Just nu sitter jag och går igenom gamla kryptotentor och måste säga att jag nog lärt mig ett och annat, men de där luriga linear-feedback-shift-registers måste jag allt ta en extra titt på.

Dagens pausfågel

Jag kurerar mig med kaffe och sitter nedkurad under en massa täcken och läser krypto. Med lite god vilja är det spännande, jag menar: kodknäckning i sig är ju rena rama spiongrejen. Synd bara att det inkluderar så mycket matte. Hursomhelst, det går framåt och ger dubbel nytta. Dels tentar jag det här nästa vecka och dels behöver jag krypto till exjobbet. Två flugor i en smäll.
Dagens pausfågel är lille Bishoen (även kallad Bishi eller Pojki), mina föräldrars undulat. Som ni ser har han dörren öppen så att han kan gå ut när han vill, men han är inte mycket för att flyga. Det bästa han vet är att spegla sig, fåfäng som han är. Det är också så han har fått sitt namn. I japanska serier är en "bishoen" en vacker, utseendefixerad ung man som trots sitt "tjejiga" yttre är mycket populär hos det motsatta könet... och det är jag säkert på att den här lille skulle vara också. :)

Bishoen
Bishi är inte helt förtjust i närgångna mobilkameror.

Zzzz

Jag har sovit middag idag. Det är verkligen inte något jag brukar göra, men idag var det vettigt. Borde nästan göra det till en vana. :) Planerar att sova ännu mer ganska snart så att jag kryar på mig. Planen är att plugga hemma imorgon. Bokliga studier funkar nästan ännu bättre härifrån. På uni brukar det ju bli en hel del fikande istället för pluggande. *s*

Den här är förresten rätt rolig. Här kan du mata in adressen till en webbsida (gärna någon gammal, prova med ett universitets hemsida, eller en sökmotor t.ex.) så får du se hur den har sett ut genom åren. Bjuder på både skratt och igenkännande. :)

Tisdagstema - Drömmar

Dagens tisdagstema är "Drömmar". När jag pratar om drömmar med mina vänner är det framtidsdrömmar det brukar handla om, rättare sagt: vad vi ska bli när vi blir stora. Jag var inte helt säker själv så jag tänkte att min bokhylla kanske visste. Jag ju suttit och hängt över böcker en stor del av min studietid.

Bokhyllan

Nåväl, vad har vi då här? Mina barndomsfavoriter av Maria Gripe, praktfulla böcker om konst, små poesisamlingar (Boye, Ferlin, Öijer och Ekelöf), en hel drös böcker som heter saker i stil med "Analys i flera variabler" och ser halvspännande ut, Peter Nilssons "Rymdväktaren" och "Nyaga" - ypperlig svensk sci-fi, en manual till ett suspekt operativsystem som heter HP-UX (den har jag aldrig haft någon direkt användning för, men den har stor imponansfaktor)... och sist men inte minst "Hacking i fokus", ett uppslagsverk över datorrelaterade hot. Att kolla i den är lite som att läsa en läkarbok, man tror att man har allt. ;) Så ser det alltså ut, en salig blandning precis som mina framtidsdrömmar. :)

(Och för att hjälpa somliga på traven med deras drömmar... Varsågoda! ;)

I karantän

Idag är jag hemma och kurerar en illasinnad flunsa, idag av alla dagar då jag hade massor av saker att ordna och det dessutom är underbart väder så att man bara vill gå ut, men icke. Jag ska krypa ner under en filt med kryptoanteckningar och APDU-diagram... eller bara med en kopp honungsvatten. Jag kommer inte att tokblogga hela dagen, känns inte så lockande att sitta vid datorn och frysa, men ett litet tisdagstema kan det nog bli ändå senare under dagen.

"I think of nothing all the time, sometimes it's nothing but you"
- Ayria, "Disease"

Mitt liv som makro? :)

Kvällen och halva natten ägnades åt föreningsarbete. Tack till er som var med! Det blev mycket pappersarbete gjort och jag blev jämförd med både makron, botar och små shellscript där jag satt och gjorde proceduren spara hem - skriva ut - stänga, om och om igen. Ett hårt jobb, men nån måste göra det. *s* ("Det här kommer Kaprifol att blogga om..." :)

Agent som tuggar webbsidor

Mitt agentprogram växer så sakteliga fram. Eftersom jag inte har skrivit någon HTML-parser tidigare och behöver en sån, studerar jag en liknande som finns inbyggd i något stort och otympligt attackverktyg. Det verkar inte alls så svårt så nu vet jag hur jag ska göra. Ungefär sådär fast smidigare... och snällare. :) Min handledare verkade nöjd med det sättet att jobba på iaf. Läsa kod lär man sig massor på, bara man skriver sin egen sen så. Sen hade han tydligen hittat nåt okänt verktyg som skulle kunna användas tillsammans med den gamla sortens kort så att det funkade som det skulle trots allt... kanske. Bara att testa och hoppas. En eftermiddag av testande väntar. :)

Såna hurtbullar

Idag var det härligt vårväder och jag kunde cykla till skolan och på så sätt komma fram i rimlig tid för en gångs skull. Oj, så hurtig jag kände mig då, men det var ingenting emot hur nyttiga och duktiga de stavgångare jag mötte på vägen såg ut att vara. Ett helt sällskap som gick på led och i takt. Efter en lite närmare titt såg jag att det var festeriet på min utbildning som gjorde reklam för sin kommande fest med hälsotema. Roliga såg de ut, hursomhelst, och hemskt hälsosamma. :) Nu ska jag koda lite medan jag känner mig pigg, sen blir det teoretiska studier.

Groddarna - återkomsten

De här gröna otäckingarna tar över mitt kök trots att jag har gallrat och ätit upp hälften av dem. Riktigt goda är de dock och de ger mig känslan av att ha gröna fingrar utan att jag behöver anstränga mig ett dugg. :)

Groddarna - ?terkomsten
Gröna monster!

Stil

Jag tycker om söndagskvällar då det finns tid att pyssla. Svara på mail, läsa kursböcker, städa i lyan och lata sig lite. För tillfället kollar jag med ett halvt öga på "Stilakuten" och kan inte riktigt bestämma mig för om det är bra eller bara läskigt. Konceptet går ut på att ett medelålders brittiskt par som är allmänt trötta och tråkiga stajlas om lite och hittar kärleken igen. Det är onekligen en smula beroendeframkallande med före-efter-program. :)

Dagens musiktips kommer från mailkompisen H som jag har fått att bli smygsyntare. ;) Han rekommenderade två för mig helt okända band: Solitary Experiments och Namnambulu. Tydligen har de gjort remixar av en massa sånt som spelas flitigt på min favvo-webbradio (här pratar vi Ayria, Tactical Sekt och Ligths of Euphoria). Tack för tipsen!

En liten stadstur

Nu är jag åter gräsänka efter att ha satt Fisken på en buss. Dagen ägnade vi åt att vara skumma på stan. Då kan man exempelvis göra följande:
 • Klänga runt på naturhistoriska platser (typ jättegrytor :) med GPS
 • Fota gammaldags Televerket-skåp med mobilkamera för att de är fina
 • Diskutera Feistel-nätverk (kryptoteknik) på konditori
 • Föra högröstade diskussioner om Fellinis filmiska geni på Burger King
 • Komma på att man måste registrera tvättbjörnstvål.se nu när å, ä och ö är ok att använda i webbadresser (och ju fler svenska tecken man får in i adressen desto bättre, lixom ;)
Kort sagt, vi tog en liten geocachingtur, fikade och traskade runt på stan i det fina vädret. Mysigt värre. :)

Skattjakt med GPS

Idag blev det en långpromenad och tre cache:ar funna. Fisken är en hejare på att hitta små lådor i skogen. :) Om ledtråden är "stenmur", koordinaterna oklara och muren sträcker sig över ett tiotal meter så hittar han cache:n direkt ändå. En sån spårhund. :) Trevligt var det, men jag blev bra trött på kuppen. Säkert förkyld också, så vi gick på det lokala kinastället och åt för att få lite nya krafter. Pekingsoppa måste jag prova att göra hemma vid tillfälle. En god sötsur soppa med typ allt i. Inte dumt alls. :)

Partaj igår :)

Godmorgon govänner! Det var en riktigt bra syntfest igår. Det blev inte så sent, trötta som vi var efter en lång vecka, men vi hann göra dansgolvet rejält iaf. En fråga bara, varför spelade de bara tryckare hela kvällen? Jag menar, Laibach, Rammstein och sådana saker. Jaja, bara att gilla läget. ;) Idag är planen en och annan geocache och lite shopping.

Fredagskodande

Jag sitter och funderar på om jag ska bygga mitt agentprogram som ett litet webbläsarplugin, men då måste jag stödja femtielva olika webbläsare, för annars kommer nån människa som kör Lynx eller nåt garanterat klaga. :) Får se hur jag gör. Än så länge är det en liten applet. För er oinsatta kan jag berätta att en JavaApplet är ett program som går att slänga ihop på en kvart (om det inte ska göra nåt viktigt), men som ser väldigt fint och proffsigt ut.

Dagens...
Roliga: Jag och Fisken ska gå på synthfest ikväll. Yay! Hade alldeles glömt bort att det var en sån dag (hör av er om ni vill följa med :).
Låt: "She's dangerous" med Clan of Xymox. Lita på att jag är! Jag har en URL-parser och jag tvekar inte att använda den! *s*
Blogg: Alla borde läsa
Gnucitizen och titta på den tänkvärda filmsnutten.

Dagens besök

För en liten stund sedan kom Vic förbi kontoret och delade sina kloka tankar om appletöverföring. Trevligt att få diskutera med någon som inte är lika nedgrävd i det hela som man själv är. Det ger nya perspektiv. Sen kom Marjo förbi iklädd en T-shirt med en märklig blinkande sjusegmentstavla på magen och ställde något slags militärt skrot i min bokhylla. Det gjorde sig rätt fint där, men det var ämnat för en annan datormänniska som säkert kan uppskatta det ännu mer. (Du superroot som känner dig träffad kan hämta artilleripjäsen i ~ typ nästa vecka. :)

Främmande fåglar

Jag har världens trevligaste jobb. För tillfället är det dessutom jobb i sigular, vilket är bra och lagom med tanke på min övriga arbetsbörda. Dagens mest uppskattade var utan tvekan den lilla grupp gymnasietjejer som fick äran att titta in hos den anrika datorföreningen. Samtliga medlemmar i lokalen kom framrullande med sina stolar och utbröt i förtjusta utrop över de ovanliga gästerna tills jag tyckte att det var dags att gå vidare (ganska omedelbart ;). Ni ska veta tjejer, att ni är väldigt välkomna till vårt uni. Här är det lätt att bli behandlad som en kändis. Såhär gör du: Var tjej, bli teknolog. :)

Som en dröm?

Jag tittar på en spec för Drömprogrammet, för det är just vad det är. Skrivet i Java och lätt att dekompilera, hanterar känsliga data som det förmodligen kommer att lägga på något lättåtkomligt ställe, skickar sina känsliga data lite hit och dit, kopplar upp sig mot nätet, tar emot indata från användaren och skickar iväg saker och ting. Jodå, det är en dröm. En säkerhetstestares dröm. Jag kan på rak arm lista ett tiotal riktigt läskiga saker som det här programmet skulle kunna ställa till med.

Nu till problemet, det är min spec. :) Första utkastet till mitt agentprogram. Jag är en brainstorma - mindmappa - förkasta-person och nu ska här förkastas. Jag har alltså en massa ideér om hur programmet kan fungera nedskrivna och nu är det dags att utvärdera hur bra det här egentligen är. Tja, det finns som sagt en del saker att tänka mycket noga på. Jag menar, den kan ju inte slänga data omkring sig hursomhelst, hur skulle det se ut? :) Tja, det kan nog bli bra ändå om man bara tänker lite extra på säkerheten, men egentligen vill jag börja koda direkt på Lösning C (det här är B, den är lite bättre än A och båda är relativt genomförbara och finns ute i industrin i liknande former) den Stora Idén som ingen har förverkligat.... men jag tänkte att det var bra att börja med något som är fysiskt möjligt först. ;)

Dagens...
Fröjd för ögat: All vacker öppen-källa-kod
Sourceforge. Fortsätt för allt i världen, duktiga människor. Ni inspirerar! ("Kolla dom kodar Ada!", "Oj, kan man skriva så, vad smidigt... måste testa det.", "Vad gör den där egentligen? Aha, det där.")
Fröjd för smaksinnet: Jag har dragit ned på mitt fikande till att mest bestå av frukt och kaffe/te, men nåt återfall då och då må vara hänt särskilt i semmeltider. Dagens finfika, blev faktiskt en liten semla och en kopp hästakaffe (starkt!), det var ju extraerbjudande på mitt närmaste fik. :)
Fröjd för en fattig student: Jobb som ger gratis lunch. Ska dra iväg dit snart.

PS. Jag och Fisken har varit ihop i 10 månader nu. Det är värsta länge. :)

Indiskt

Morgonstund har cappuchino i mund, helt klart! :) Det blev en trevlig indisk middag igår. Väldigt god mat och mycket att prata om... och orkade man inte prata så fanns det ett stort akvarium att kolla på just där vi satt. En massa roliga firrar som studerade oss matgäster. *s*

Idag ska jag bygga en formulärifyllare som fyller i webbformulär med information som den får av... ja, av mig, men sen ska den få allt från ett javakort. Det känns som om det kan uppstå säkerhetsproblem precis överallt i ett sånt program så jag får verkligen planera noga hur det ska se ut.