Dagens ungdom

Häromdagen passerade jag centrum av den lilla stadsdelen där jag bor. Ett gäng tonårskillar kom ut ur centrumhuset (där det finns matbutik, pizzeria och lite sånt) och gjorde ett rätt stökigt intryck. "Dagens ungdom!", tänkte jag tantigt. De upprördes över något, nämligen följande:
- "Vad kallt det är!"
- "Ja, (svordom) vad kallt!"
- "Men kan du sluta svära eller?"
- "Vaddårå?"
- "Du svär ju hela tiden. Det låter inget bra, ok?"

Så, dagens ungdom klagar på vädret och på att övriga medlemmar av dagens ungdom svär. Vad blir då kvar till oss äldre? ;)

Tisdagstema - Verktyg

Veckans Tisdagstema är verktyg och manuell kodgranskning är ett verktyg i en programmerares arbete. Det är en bra metod för att hitta fel i kod, men det är även en ganska tidsödande process som väl inte används så mycket, just därför. Man läser kod, sen läser man mer kod.... ja, ni förstår. :) Bilden är tagen från en kurs jag gick för några år sedan.

Bara hundra sidor kvar. Några fel på den här sidan?

Ljud

En enda tanke från mig, sedan brakar oljudet lös. Det låter som om någon släpar ett tungt skåp i gruset på cykelvägen utanför och eftersom jag har bott här ett tag tänker jag att så är det säkert och sedan är det inte så mycket mer med det, men ljudet fortsätter. Jag inser att det är hagel jag hör. Det och slagregn. Jag som bara tänkte "Måntro om jag skulle gå och hämta upp tvätten snart?". ...men sen lugnade det sig och nu är tvätten uppe, ju.

Förresten har jag kollat hur det gick med den där
omröstningen. Ni vill att jag skriver ett blogginlägg om typ diagramtyper hur någon nu kan vilja det, men det vill ni och jag bryr mig om er. Inlägg kommer så småningom. :)

Dit pepparn växer?

Lite starkt i fönstret! :)


I gott sällskap

Jag har tillbringat lite av min dag med att shoppa ett par fina skor och resten av dagen tillsammans med mitt testdata. Det är på sätt och vis fint sällskap, men det kan ju bli lite avslaget att sitta och göra diagram en helg. För att det skulle bli lite mysigare tog jag med mig följande: pizza, choklad, frukt, en varm filt (det är kallt där mitt data finns), en trevlig kofta, fluffiga tofflor och min lilla musikspelare. Blommor hade jag redan på plats. Jag och testdatat hade det mycket bra. :)

Allt för konsten!

Ni som har tittat på anime nån gång har säkert sett "Love Hina", det är en klassiker. I såna fall minns ni det unga datorsnillet Kaolla Su som ibland programmerar så intensivt (och äter bananer under tiden) att hon måste använda fötterna på tangentbordet. Jag vet att jag brukade skoja med mina animenördvänner om att jag skulle lära mig det där, men det var bara på skoj förstås. ...tills idag. Jag behövde ta en skärmdump av ett enskilt fönster, vilket man gör med Alt+PrtScr, två tangenter som det är mycket långt mellan så att två händer behövs. Samtidigt behövde jag hålla upp något med ena handen. (Mer specifik vill jag inte vara, men det handlar om tekniska prylar som har med jobbet att göra.) Hursomhelst. Det var inte en själ kvar på kontoret. Ingen som kunde hjälpa till att hålla och ingen som kunde se och förundras. Plötsligt inser jag att min träning har börjat ge resultat i form av vighet. Skärmdumpen då? Den blev bra, men nästa gång tar jag en vanlig skärmdump och klipper ut fönstret. Tror att vissa saker bara ska göras en gång. :)

Ett litet tips

Vet ni vad? Om ni har Spotify så tycker jag att ni ska kolla upp Sarah Fimm, en sångerska med en speciell röst och drömska, lite märkliga sånger. "Counting waves" är fin. Den tror jag att ni skulle tycka om. :) (Och för er som vill ha något otäckare så gör hon "Virus" väldigt bra. Det var den första låt jag hörde med henne på någon webbradiostation nånstans för flera år sedan.)

Önska!

Vet ni vad? Ni ska få önska ett nördinlägg av mig! Använd Kikazetten nedan för att rösta på vad jag ska blogga om. Första klicket räknas inte, det bara öppnar Kikazette i ett nytt fönster, men sedan kan du klicka hur många gånger du vill för att välja vad du tycker att min blogg ska handla om. Är det fläckkoder eller logik som lockar mest? (På söndag kollar jag vad det blev. :)

 


Tisdagstema - Grönt är skönt

Mer grönt hittar du här!

Hopp!

Förra veckan började jag träna igen efter att ha fått göra ett uppehåll i två, nästan tre, veckor pga förkylning och hosta. (Jag hostade en hel del och tycker mycket synd om Fisken som Skypade med mig dagligen och fick allt hostandet i sina hörlurar, men det hör till särbolivet, antar jag. :) Nu är jag alltså igång med träningen igen. Problemet är att jag har missat några Bodyjam-pass och inte hunnit lära mig de nya stegen. Det är knappast något världsproblem och dessutom något jag kan göra något åt. Tackvare det fantastiska Internet kan jag smygträna i köket. ;) Här har vi ett utmärkt exempel på hur det ska se ut imorgon. Sen blir det svåra snurrar och glidningar också. Skönt att se att det är nästan lika svårt i Thailand som det är här... :)

I Götet

Det är fint i Göteborg idag även om det är lite extra höstigt och blåsigt ute. Vi bestämde oss därför för att ta det lite lugnt idag istället för att ge oss ut på en lång cachingtur 6 på morgonen (!). Den sena, men trevliga filmkvällen igår hade även den med saken att göra. :) Igår var vi förövrigt i Keilers park, ett bortglömt men fint utflyktsmål ute på Hisingen. Där i trakterna upptäckte vi även ett indiskt matställe som var riktigt bra och som kändes extra exotiskt just på grund av sitt läge. Hisingen är en annan stad, på nåt sätt. Nu ska vi snart ge oss ut någonstans och fånga dagen. Vi får se var vi hamnar och vad som väntar där. Gärna muffins, tycker jag. :)

För sushi och för kor

För er som tycker att det är spännande med "såna där små, såna där", d.v.s. tvådimensionella streckkoder (fläckkoder!) så finns det en intressant text här, full med roliga exempel på hur QR-koder används. Man kan t.ex. använda koderna i ett system som håller ordning på hur färsk sushi är, eller så kan man märka kossor genom att ge dem varsitt armband runt svansen (svansband?) med en QR-kod på. :)


90-talet ringde

Dagens YouTube-nostalgi: Imani Coppola har grönt hår, spelar fiol och sjunger om att hon är ett träd. På det glada 90-talet tyckte jag att hon var hur häftig som helst. Det var hon förmodligen också, är väl kanske fortfarande. Ni får döma själva, här. :)

Kretsar

Mitt fina gamla datorskrot, funnet i garderoben. :)


Tisdagstema - Fångad

Veckans Tisdagstema är fångad. Det är min frukost också. :)


Specialsylt av rönnbär

Jag har fått en oväntad ökning när det gäller bloggläsare. Anledningen är att jag är träff nr 6 om man googlar på rönnbär. Hörni, nu ska jag nischa min blogg och se till att bli nummer ett. Detta är min stund i rampljuset. ;) Bara för er skull har jag plockat rönnbär idag (det växer sådana där jag bor och studenterna - de som törs - brukar plocka och äta) och lagat sylt enligt ett recept jag just hittade på. Jättegott! :) (Som ni ser lagade jag väldigt lite. Har ingen aning om hur det blir i större mängder, då behöver man nog pektin.)

Kaprifols söta rönnbärssylt
3/4 dl rönnbär (det var en deciliter från början, men de var så goda...)
1 dl vatten
1/4 dl honung
1/4 dl ljus sirap


Gör såhär: Koka upp vattnet, häll ner övriga ingredienser och koka ihop det hela på medelvärme. Rör om så att det inte bränner fast. 15-20 minuter kan det nog ta. Ät och njut!

Höstlistan


Om jag kunde så skulle jag ge er blommor, men nu är det mer praktiskt med musik så idag får ni ett blandband. Det är väldigt höstigt och praktiskt taget synth-fritt. ;) Istället är det lite folkrock, lite indiepop och annat mysigt. (Är jag för gammal för att lyssna på Kent? Nej, snälla. Vi är alla 17 innerst inne. ;) Det finns några bra Dylan-tolkningar på listan också. Hans egen musik finns som bekant inte på Spotify, men jag kände att utan "Shelter from the storm" blir listan inte komplett. Den Fioris cover är helt ok och snarlik originalet. Ni får även en utmärkt svensk tolkning av "Times have changed" (Längesen). Den är långt ifrån ordagrannt översatt, tack och lov. Kärnan och känslan finns kvar. ...och så är det massor av Rasputina på listan. Smågalet, eget och fint... på cello!

Om det är jag på bilden? Det är inte originalet, det är en fri tolkning.

Kaprifol tipsar: Uppdatera din Java-miljö

Idag gott folk ska vi uppdatera våra JRE:er! Jag driver ju trots allt en IT-blogg här. ;) Mina föräldrar hade oförklarliga problem med att nya versionen av Firefox tvärdök och vägrade starta om samma session på nytt. Det visade sig bara hända när de hade besök en sida med Java-applets på. Jag antog därför att de behövde uppdatera sin JRE (Java Runtime Environment). Om det händer något spännande på en webbsida så är det oftast din JRE som ser till att det händer. Att ha en fin och ny JRE är viktigt för att saker ska funka, enkelt talat. Så, då kör vi! (Jag vänder mig främst till Windows-användare här, ni andra har nog stenkoll på era Java-miljöer, det utgår jag ifrån.)
  1. Surfa in här. Ett test körs och du får veta vilken Java-version du har. Har du 1.6.0_16 säger jag grattis (just nu är det den senaste). Annars går vi vidare.
  2. Vänta nu... Kraschade din webbläsare just? Inte? Gå vidare då. Om den kraschade har du förmodligen en uråldrig JRE. Då ska du definitivt uppdatera. (Öppna en ny Firefox-session eller en annan webbläsare, vilken du nu gillar.)
  3. Så, då tar vi ner den senaste här då. Kör installationsprogrammet när du laddat ner det och följ anvisningarna.
Hurra, fint och nytt Java! Fira med en kopp kaffe! :) Liten överkurs: Du kan kolla vilken Java-version du har genom att skriva java -version i en DOS-prompt istället om det är roligare. Tryck på den där roliga startknappen som finns nere till höger och ta Kör. SKriv cmd och okeja det. Där har du din prompt där du skriver  java -version och trycker enter så berättar den vilken version du har. (Eller vet ni vad? Det här blogginlägget hade kunnat göras mycket kort. Här kommer snabbversionen: "hit, tryck på den blåa knappen, gör som det står." ;)

Rosa

Tänk om man vore en humla! :)


Prosit!

För ett tag sedan pratades det mycket om "läskig reklam", om hur den där hudvårdsreklamen med en sjungande kvinna som det regnar och snöar på var så otäck. Själv tycker jag att informationen om influensa, den som körs på Spotify och börjar med att en människa nyser och snörvlar är bra mycket otäckare. Jag hajar till vid varje nysning. Själva sjukan är jag dock inte jätterädd för, även om det kommer en hel del mail om den på jobbet. "Pandemiinformation" kan det stå och sedan fortsätter det i den stilen. Det låter lite som "Så hanterar ni zombieinvasionen", ungefär.

Att lära sig något varje dag

Jag har skaffat den där RSS-läsaren nu, det var verkligen på tiden. Eftersom jag bloggade om det kom jag liksom inte undan. Jag läser nu bloggar med Firefox-pluginet Sage vilket innebär att jag får en fin överblick över alla nya inlägg så att jag inte missar något. Dessutom är det praktiskt att ha allt samlat på samma ställe, jag läser nämligen en ansenlig mängd bloggar. Jag återkommer nog med en lista över ett urval vid tillfälle, men det känns väldigt privat det här - visst gör det? Jag tror inte att val av morgon(nät)tidning eller vad som finns på ens Spotify-spellista (jo, möjligtvis det senare) säger mer än en persons blogg-feed. Vad som är gemensamt för mycket av det jag läser är att det är bloggar skrivna av intressanta personer som enkelt uttryckt "gör sin grej" vad det nu må vara: teckna, modella, skriva... geocacha. :) En stor andel är mode- / stilbloggar (utan att för den del bli ytliga, faktiskt, så pass kräsen är jag) som inspirerar  - fast ofta mest på så sätt att jag blir glad över att se vad roliga, kreativa människor har för sig snarare än att jag känner för att härma (jag gillar att läsa om personer om ser saker annorlunda än jag för jag vill inte begränsa mig; att bara läsa typiskt kaprifolaktiga bloggar vore tråkigt). Niotillfem är en blogg jag läser lite då och då. Den är stor - ni känner kanske till den. Hon som skriver jobbar med reklam, klär sig i 50-talsstil och länkar ofta till söta webbsidor.

Nu ni: Idag länkade Niotillfem till den här webbsidan som presenterar lustiga fakta varje dag, i vykortformat. Dagens sanning var att en "ten gallon hat" bara rymmer 3/4 gallon. Gissa om jag tyckte det var obegripligt i countrylåtar (där såna hattar är vanligt förekommande) när jag var barn. "Hur 17 kan han ha en hatt som rymmer nästan 38 liter?!" ;)

Tisdagstema - Vänskap

Veckans Tisdagstema är vänskap. Detta är en plats där alla är vänner - det är nämligen 13 km till nästa utpost och en bra bit till civilisationen. :)

Alesjaure sommaren 2009


Mera!

Man kan inte få för mycket av Botaniska. :)


Höstljus

Vi var ute och gick i lördags som ni vet, först genom Botaniska och sedan ut i naturen. Såhär höstigt såg det ut. Som ni ser är det sen eftermiddag / kväll. Vi mötte en gräsandsfamilj vid en liten sjö. De åt kvällsmat (vad det nu var, något de hittade i vattenbrynet) och förde ett väldigt liv.

 

Höstljus.

 

Sista dahliorna?

 

Ett blåsigt Göteborg. Det eldades i de där "oljetornen" borta på Hisingen, som brukligt.

 

En ung medlem av familjen And.

 

På väg hemåt. Den här platsen var finare än vad ett foto kan återge. :)


I det gröna

Idag var vi i skogen, plockade lite svamp (taggsvamp och smörsopp) och besökte intressanta platser som Fisken tyckte var extra sevärda. Vi drack kaffe uppe på ett berg och tittade ut över Göteborg.

Den här svampen såg jättefarlig och lila ut så den lät vi bli! :)


En guru

Han kallas för säkerhetsbranschens motsvarighet till en rockstjärna, han bloggar om bläckfisk varje fredag och man kan alltid vinna en diskussion genom att hävda att argumentet kommer från honom. Kan han dekryptera vadsomhelst i huvudet? Antagligen inte, men myten säger så. :) Jag talar om Bruce, förstås. Inte Wayne, Schneier. Läs honom här.

Ungdomlig, jag?

Några studenter ska förbättra en del av vår internwebb som ett litet projekt och ska därför intervjua oss som använder systemet. Jag hade tid så jag bokades in på en kort intervju idag på ett ställe där IT-studenterna brukar ha sina gruppmöten. När jag kom dit mötte jag en föreningskompis som med låtsad upprördhet hälsade med "Vad gör du här?!" (IT:arna skojar ofta om att det där är deras revir och att de inte vill se andra studenter där) och jag sa att det undrade jag också, men jag letade efter en grupp jag skulle träffa som inte dykt upp. "Ja, inte letar du efter mig iaf", tyckte han. En annan student undrade vilka jag skulle träffa och jag sa att jag skulle intervjuas av en studentgrupp kl 10. Då stelnar min föreningsbekant till. Han är på väg ut, men vänder sig om "Vänta nu, heter du ... i efternamn? Shit, då är det du som ska intervjuas av min grupp! Asså, förlåt, men vi ska ju prata med anställda och jag trodde inte att du jobbade här. Jag trodde att du pluggade nåt. Sorry, verkligen.". Jag tar det som en komplimang. :) (Värt att notera är att de var väldigt proffsiga och gjorde ett bra jobb. Lycka till med projektet nu!)


Sådant jag ser

Jag sitter i karantän, mer eller mindre. Ni får ett collage med bilder från mitt hem tills jag piggnar till. :) Här kan ni se vad jag ser just nu. Den lilla påsen innehöll kinesiskt hälsote. Jag hoppas att det funkar.


Tisdagstema - Ätbart

Det är en sånhär dag idag. *host, snuv* Förhoppningsvis är det inte "svunsan" som härjar, utan bara en vanlig förkylning. Veckans Tisdagstema är ätbart som synes nedan. (Visst låter mun-sönderfallande läskigt?)