Goja!

Kanske heter hon Coral Anne. :)


Rönnbär

Om det är mycket rönnbär på träden blir det en mild vinter utan snö för rönnarna orkar inte bära en så tung börda två gånger, sägs det.

...eller så blir det en snöig vinter - då behöver fåglarna mycket att äta, nämligen. :)


En dag på stan

Igår var det full rulle, massor av folk, nya duktiga gäst-DJ:s och ett nytt mixerbord som förvirrade oss en del. Jag lyckades åstadkomma fem sekunders spännande konstpaus i introt till "Solibleed" och såna ojsan-situationer var jag inte ensam om, men folk tog stor hänsyn ("Vi har aldrig sett den här utrustningen förut" var en bra bortförklaring ;). Lite skönt att få spela tidigt iaf (annars gillar jag ett fullt dansgolv, men nu vill jag gärna lära mig det nya först, ju). Sen, det där med The Cure-låten som hade önskats... det söta paret som ville höra den hade en överraskning för oss alla: de förlovade sig mitt på dansgolvet, på synthklubben, mitt under pågående fest. En sån grej som de kommer att berätta för barnbarnen, alla gånger. :)

Det bästa med att gå ut en fredagskväll är att vakna dagen därpå och inse att det inte är söndag utan lördag och man har hela helgen kvar. :) Idag strosade jag på stan och hittade några fina kjolar på Myrorna. Inga impulsköp egentligen, utan långtidsplanerade inköp - jag har länge letat efter dels en städad, knälång rutig kol som man kan ha till halvfint (typ när jag ska äta pizza med Fisken på det där italienska stället) samt en lite mer höstig manchesterkjol (och så blev det en liten gulrutig också, till fest och till knas). Alla tre tillsammans kostade nästan ingenting (typ hälften av vad en enda kjol vanligtvis kostar på H&M eller dylikt ställe) så det kändes "fyndigt". :) Sen var jag en vända på bondemarknaden också. Det fanns bara en bukett dahlior kvar i den färg jag ville ha (vanligtvis blodröda, men idag fanns bara ljusa färger och då är jag förtjust i de med lite skiftningar i färgen) och den var lite skadad - med några brutna stjälkar - så blomtanten gav mig kraftig rabatt. Buketten var å andra sidan frodigare än de andra buketterna så jag tyckte att det nog skulle gå att få till det på nåt bra sätt. "Hur skulle Martha ha gjort?", tänkte jag och hon skulle ha gjort
såhär eller såhär så då gjorde jag som på bilderna nedan. :)

Elisabeth kanske vet vad det är för sorts dahlior det här? :)


Ut i regnet

Då ska man ta sitt pick och pack och sticka iväg ut på stan då. Ett par har specifikt bett att få höra "Lovecats" med The Cure ikväll. Det är lite sött. Det är en gullig klubb, helt enkelt. :) Nej, hörni, nu brinner det i knutarna. Vi hörs imorgon!

Ni måste se för att förstå

Igår avslöjade jag för Fisken att jag tittar på Martha Stewarts program och gillar det. Fisken har koll på omvärlden och undrar "Hon som hamnade i finkan?". Ja, sant (en kortare tid för något ekonomibrott då, inte väpnat rån eller så, men ändå). Jag kommer ihåg att det var något av en skandal och högst oväntat, men att jag nog inte riktigt förstod det lustiga eftersom jag inte hade sett hennes TV-program, webbsida eller något i den stilen. Nu har jag det så nu förstår jag - människan är dygden personifierad där hon pysslar, lagar mat och småpratar inför studiopubliken. (Ni måste se för att förstå. Här!) Hursomhelst, hela fenomenet är beroendeframkallande.

Det här kan hända under en knapp halvtimma. Hon...
...talar i telefon med en kvinna som aldrig har varit i New York.
...har en kock på besök. Han är duktig och lagar hummerrätter. Han sölar också en hel del och Martha rynkar besvärat på ögonbrynen och svabbar sammanbitet upp. Hon verkar besväras av hans tatueringar och kommenterar dessa vilket gör även kocken besvärad. Sen fortsätter de att laga mat.
...steker potatisskivor som placeras i ett fint mönster i stekpannan. Hon oroar sig över att det inte ska bli symmetriskt.
...får besök av en lite nördig man som har en massa djur med sig. Han förklarar med hög röst hur dåligt de tål värme och hur man ser till att kaninen får det svalt (man lägger in en flaska fryst - halvtinat - vatten till den).
...ropar åt en skrikig papegoja "Var tyst, Coral Anne!".
...gör fina ljusstakar av bambu och ska på egen hand såga av en enorm bambustock. "Powertools är bra", tycker hon och går fram till en cirkelsåg av det slag som ingen människa har hemma.

Sådär fortsätter det! Dels är det dråpligt och dels vill jag på fullt allvar göra bambuljus och steka potatis tillsammans med en papegoja som heter Coral Anne. :)

Lysande utsikter

Jag har fått ett fantastiskt erbjudande, bekvämt levererat via e-post. En gentleman förklarar att jag har blivit utvald till att representera industrin jag arbetar inom (datavetenskap i mitt fall) i den amerikanska upplagan av "Vem är vem?" på grund av (och här kommer det) mina lysande akademiska bedrifter. Nu hörni, nu har jag flyt! Jag känner mig så hedrad att det gör ont att behöva skicka mailet vidare till spamrapporteringstjänsten. :)

Tisdagstema - Rolig

Veckans tisdagstema är rolig - vilket mina föräldrars lille undulat Bishōnen (Bischi eller Pojki kallas han) är. Han är dessutom snygg, intressant, trevlig och väldigt tilldragande. Allt detta enligt honom själv. Fåfängare fågel får man leta efter. Flyger gör han dock inte gärna även om han får flyga närhelst han vill. :)Namnet då? Kommer från japansk popkultur och betyder ungefär "vacker ung man", ofta med kvinnliga drag och stor medvetenhet om hur läcker han själv är. :)

Måndag

Min snälla mamma har varit här och pysslat och hjälpt till att få in alla växterna i mitt hem igen. Nu är allt som det brukar här: jag lyssnar på webbradio och laddar mentalt inför veckans träning (nu drar det igång, höstträningsschemat, äntligen!) och Fisken chattar med mig om slumptal. En fin måndagskväll, så som de ska vara. :)

Tillbaka

Mina växter har flyttat tillbaka hem till mig. De brukar ha semester när jag har det och resa bort till annan ort, men nu är de tillbaka. De är 18 stycken och då glömde vi minst en... :)

Trädgård

Jag har en sån där lugn helg då jag umgås med familjen, äter kräftor och annat gott, läser jättemånga kulturtidningar som de har sparat åt mig och pysslar i trädgården.


Inte jag som har fotat, men det är i den trädgården där mina "
vallmosar" växer. :)

Vildhallon


Vildhallon på landet. I år hann de mogna innan semestern tog slut.

Dahlior


Från senaste besöket i Botaniska.

I mitt hus

När jag kom hem stod det påfallande många småfysiker utanför huset. De verkade öva på någon sorts uppträdande. I dörren mötte jag en festeristbekant, även han från teknisk fysik och då började det kännas oroväckande. "Vad har ni för er?" undrade jag och han svarade att de hade fulsittning (tror jag, för finsittning kan det väl knappast ha varit, nej?). I mitt hus?! Jodå, på tredje våningsplanet satt ett 20-tal skäggiga studenter i kilt och sjöng för fulla muggar. I uppehållsrummet högst upp pågick något. Nu applåderas det där ute. Man bor uppenbarligen i händelsernas centrum, ingen tvekan om det. :)

Tisdagstema - Stilla


Veckans
Tisdagstema är stilla, så som det är i fjällen. :)

Svamp

Jag och A har plockat svamp. Hon har ett sjätte sinne för svamp och jag mest snubblar övern den, men vi fick en god skörd båda två. Lite aspsopp, lite taggsvamp och lite av varje. Allt väldigt gott med tillräckligt mycket salt på. :)

En titt ner i stekpannan...

Dags

När jag och Fisken satt på ett mysigt café idag (riktigt fint, vid ån, lummig trädgård, gammaldags, udda koppar, våfflor.... allt sånt) berättade jag nyheten. Jag försökte inte linda in det genom att berätta att jag läser en massa bloggar och glömmer bort adresserna utan jag sa rätt ut som det var: jag ska börja läsa bloggar i RSS-läsare. "Ett stort beslut!", tyckte Fisken roat (eller så skrattade han bara lite allmänt åt mitt kliv in i framtiden, det var hursomhelst underhållande för honom). Jo, för mig är det faktiskt ett stort beslut det här. Är jag modern nu då? ;)

Sensommar

Vi gjorde en utflykt idag. Det luktade ormbunke i skogen och varm luft steg från maken. På vägarna över fälten var det snarare en konstant torr hetta, fullt med glada nässelfjärilar, mogna grödor som gav ifrån sig små knäppande ljud när fröskalen sprack, samt en hel del tistelbollar.

Fisken fotade egentligen något annat här, men jag klippte ut fluffet. :)

Livat på bussen

Påväg ner på stan för att möta upp Fisken. Glömde att alla nya studenter ska ut och festa ikväll. Särskilt utbytesstudenter verkar föredra stan framför studentpuben i min stadsdel. Det är fullt av folk här och många talar spanska. Nu ska alla av. :-)

Kom an!

Om jag hör talas om något som verkar trevligt, men som jag överväger att låta bli att prova för att det "inte är jag" så ska jag prova ändå har jag bestämt mig för. Det känns ju dumt att avstå från något med enda skälet att det inte passar in i den bild jag själv eller andra har av mig. Sagt och gjort: jag testade boxningsinspirerad konditionsträning idag trots att det var något helt nytt för mig. Faktum är att jag gillade det. Jag kände mig precis som Neo i Matrix när han sitter i den där träningssimulatorn. På tal om det: alla jag känner som har tränat någon form av kampsport (vilket jag inte har) tycker att det är hysteriskt roligt när Neo efter några timmars träning i en datorsimulering utbrister "Jag kan Kung Fu!". Själv svalde jag illusionen: det är ju Neo. Klart han kan det! :) ...och själv kan jag nu klå upp min skugga om det skulle behövas. ;)

Vet ni vad?


Jag hade en regnbåge utanför köksfönstret förut. :)

Tisdagstema - Dekorationer

Veckans Tisdagstema är dekorationer och jag hittade en gammal bild från när jag bodde i studentkorridor. Den är från 2003, men den är tidlös så jag tycker att den får vara med ändå - bara för den här gången. En av mina korridorare hade varit ute och festat och råkat hugga ner två taniga granar på vägen hem. Det hade han inget minne av, men granarna fanns i allrummet och han hade barr i ögat så vi andra listade ut vad som hade hänt. Två ryska utbytesstudenter kom på idén att göra vad de kallade "en sovjetisk julgran" genom att binda ihop de två så att granen såg ut som en enda fyllig gran. Här har vi den då i all sin dekorerade prakt i den fina, pyntade korridoren. :)

Julbord - jag hade kokat brysselkål. Mums? ;)

Dagens dagens!

Nä, vet ni vad, nu tar vi lite dagens! Det var länge sen. Dags att lista dagens...
Accessoar: Mitt handledsskydd -ett tjockt kardborreband som ger handleden stöd och gör att jag slipper musarm. Dessutom är det i samma färg som jag, men lite blekare vilket gör att jag ser solbränd ut. Plus i kanten för det! :)
Handlingskraft (inte dagens, men kvalar in ändå): Tydligen var det en kompis till mig (som bor i huset bredvid) som ringde störningsjouren i lördags och fick tyst på festen utanför. Det var visst han som sa till killen som slagborrade ett på natten också (det hade jag förträngt att nån gjorde). Min insats? Jag bloggade ju om det! Hallå?!
Huslighet: Tyck inte att jag är duktig som bakar bröd ibland. I stort sett alla datorkillar jag känner gör det och det har jag vant mig vid nu. Värre blev det när en av grabbarna i synthklubben berättade om sin nya, fräsiga matberedare idag. Eller värre är väl fel ord. Jag blev impad, men kände att min position som "någon av de husligaste i bekantskapskretsen" återigen blev hotad. ;) Sånt där är det minsann vuxenpoäng på! Bra vuxenpoäng dessutom. (Dåliga är såna som jag fick när jag behövde köpa ett dyrt vuxenbusskort för att jag är gammal.)
Väder: Härlig åska! En kilometer bort (tror jag) slog blixten ner. Knappt det ens. Mitt kontor skakade och det var sådär fantastiskt som åska är när man är inomhus i säkerhet.

En dag på stan

Festa och flytta tycker mina kloka läsare att jag ska göra. Bra planer, faktiskt. :) Idag tog jag mig ner på stan, men kände mig inte tillräckligt pigg för Betongsjön (nån sorts utomhusbassäng mitt i stan) eftersom ljudnivån där brukar vara väldigt hög. Istället ägnade jag mig åt lite reashopping och kom hem med flera fina plagg från Gina Tricot. Jag är inte tillräckligt ung/trendig/häftig för att att kunna bära kläder därifrån till vardags (är någon det egentligen?). En del kan jag dock träna i och andra funkar utmärkt till fest (fast jag hittade en anständig, jobbvänlig kjol den här gången, cool!). När jag går på klubb får jag ibland (av mig mycket uppskattade) positiva kommentarer om kvällens outfit och då är det inte tysk postorder som man kan tro utan reaplagg från Gina. ;) Hursomhelst, när det är billigt är det lätt för mig att hitta onödiga saker som jag "behöver". Då brukar jag tänka till mig själv att "nej, den där kommer du aldrig ha tillfälle att bära". Då kontrar mitt shoppingglada jag med "Men det kanske dyker upp ett tillfälle!". Nä, vet du vad Kaprifol! Om det dyker upp ett tillfälle då det enda lämpliga att bära är en superkort rosa fluffklänning som är två nummer för liten så kanske du kan hoppa över att ta det där tillfället i akt och göra något bättre. Sagt och gjort! Ingen fluffklänning. *s*

Arga tanten uttalar sig

Jag förstår ju att lördagar är speciella, särskilt gårdagen - sista festkvällen innan de nya studenterna kommer och dessutom var det baröppning på studentpuben som ligger några hundra meter från där jag bor. Klart att alla som ska vara med och arrangera nolleperioden vill ha en sista fest innan de måste ordna och fixa dygnet runt i några veckor... och klart att alla studenter som kommit tillbaka till stan och ska ha omtentor kommande veckor vill ha en kul kväll. Jag vet ju hur det är - alla vännerna är tillbaka, man är på partyhumör, det är lördag. Kanske är det utomhusfest. Nån har en bra högtalaranläggning, det tänds marschaller, nån spelar minimalistisk techno som blandas med 80-talsklassiker från festen en bit bort. Det blir en väldig stämning, så pass att man kanske glömmer den där baröppningen och stannar kvar på förfesten istället, låter den övergå till efterfest. Nej, jag klagar faktiskt inte (bara lite). Det är en speciell stämning här när det är fest överallt samtidigt. Gemenskap, musik och förmodligen en hel del fulöl också för den delen.

Men såhär: När jag försöker sova framåt småtimmarna och i ett sömndrucket tillstånd tänker att "jag måste dämpa musiken, ont i öronen..." och jag bor fyra våningar ovanför källan till oljudet då... Ja, vad säger ni? Nu är det väl ändå dags att:
  1. Flytta från studentområdet så att inte småstudenterna stör min nattsömn.
  2. Samma - för de festandes skull. Hur kul är det att ha sin gamla labbass i sitt annars så festliga kvarter? ;)
  3. Ordna värsta röjet själv. Köra mycket Noisuf-X och be alla bekantingarna ta med sig alla de känner (inte göra detta inomhus, då *s*).
  4. Gäspa, ta sitt pick och pack och dra ner på stan. Lägga sig vid den konstgjorda sjön mitt i stan, läsa en god bok och ta igen sig. (Hmm... Bra alternativ. Kör på det!)

Inte långt

Idag var dagen då min datorförening målade vår fina symbol/logotyp på en cykelväg tillsammans med en massa andra studentföreningar som målade sina. Det händer varje år och är alltid trevligt, speciellt i fint väder. I regn är det... sådär. Idag var det strålande fint och jag tog en tur ner på stan efter målningen: åt glass och badade i ån (vilken kändes lite slibbig även om vattnet inte räknas som direkt farligt enligt senaste mätningen). Jag insåg då att jag kan gå hur långt som helst. Gå till fots alltså. Efter fjällen är inget långt längre. :)

Idag bara

Varmt idag, mycket varmt. Det har varit så i några dagar nu. En kollega från ett - vad jag trodde - betydligt varmare land pustade över den svenska hettan så nog är det sensommar på riktigt nu, ingen tvekan om saken. :) För att slippa vara inne i nåt tråkigt gym i det fina vädret tränade jag lite utomhus idag genom att springa runt kvarteret i ett rasande tempo. Därefter blev det fika med scones och två sorters marmelad. Det var inte mer än rätt i sammanhanget. :)

Fullt upp


Damen med påsarna

Ett mysterium är löst! Jag diskuterade härförleden med Fisken att det är underligt att han har så många påsar överallt hemma hos sig när jag alltid har slut på soppåsar. Jag drog slutsatsen att han shoppar mer än vad jag gör. Idag hälsade jag på hos datorföreningen med en matlåda i en kasse och fick en road kommentar från en av våra lokalgruppsmänniskor (hjältar!) "Du och dina påsar...". Jag förstod inte först, men tydligen har jag under åren haft för vana att ta dit min lunch i en påse, knyta ihop påsen till en liten boll och lämna den i ett skåp för att sedan glömma bort det hela. Nu hade de tydligen läget under kontroll, men när det var som värst var det tydligen få som vågade öppna det där skåpet av rädsla för påsfloden... Jag säger då det. ;)

Tisdagstema - Upp och ner

Jag ser veckans Tisdagstema "upp och ner" som en ursäkt att få visa Inga-Louise Lindgrens "Möte", en liten hundstaty som står i Göteborg. Den högdragna mopsen sneglar ner på den andra vovven som tittar upp. Kan de två någonsin bli vänner? :)


Ingen dans

Jag lyssnar på "I don't feel like dancin'" med Scissor Sisters och håller med om att "no sir, no dancin' today". Jag har med andra ord varit i min hemstad en hel dag och inte tagit upp träningen igen (oj!) vilket jag annars hade tänkt göra. Mitt ena knä har nämligen varit på dåligt humör och fått bära ett ganska osnyggt (men bra!) blått benskydd. Om någon dag får det vara bra med det där - jag saknar träningen. Vad jag mera har varit utan under semestern är min Spotify-spellista. Detta med flit eftersom den skulle låta extra bra när jag kom hem. På tal om musik så har jag lyckats få tag på musikmagasinet Zero som papperstidning (på en av Göteborgs alla Pressbyråer). Den fick vara bussläsning igår och var riktigt bra: bjöd på intressanta intervjuer med bland annat VNV Nation och IAMX. Brukar gilla att läsa den på nätet, men papperstidningen var faktiskt ännu bättre (och lite lättsammare att läsa på en varm buss än boken om ad-hoc-nät som var alternativet ;).

Hemma

Jag är hemma i mitt andra hem nu, i det där Fisken inte bor. Imorgon börjar jobbet igen. Det innebär att sommaren är slut, men sommaren verkar inte ha förstått det. Här är varmare än någonsin. Inga nya småstudenter syns ännu. Undrar hur länge lugnet varar? :)

Grekiska biffar

Det här blev ovanligt gott så jag tänkte dela med mig av receptet medan jag fortfarande kommer ihåg vad som var i. Ta saltmängden med en nypa salt - jag mäter aldrig utan häller bara på. Ta så mycket eller lite salt som du själv brukar ha till färs (speciellt om du vill byta ut blandfärsen mot något annat, kanske ett vegetariskt alternativ). Detsamma gäller gräslöken - ta den mängd du vill ha. Receptet räcker till mig och Fisken eller minst tre andra. ;) Sås och tillbehör kan varieras som man vill. Kanske tsatsiki är fint till? Vill du välja en finare fetaost för att göra det mer grekiskt så går det också, men den enkla osten vi använde smakar lagom mycket och är god i biffar. Smaklig måltid!

Grekiska biffar som Blåfisk vill ha dem

400 gram blandfärs
Ca 1/2 tsk salt
Något kryddmått svartpeppar (efter tycke och smak)
Ett litet (centimetertjockt) knippe gräslök
Ett paket Eldorado salladsost (eller annan ful-feta :)
1 gul lök
2 msk olivolja
1 skiva ljust morotsbröd utan kanter
Ca 1/2 dl mjölk

Sås: 2 dl gräddfil med klippt gräslök (valfri mängd) ihoprört och avsmakat med lite rosépeppar
Tillbehör: Quinoa (gör som det står på paketet), 1 röd paprika + 2 gula (att hacka och snabbsteka)


Gör såhär:
Smula ner brödet i mjölken och låt svälla. Rör om så att det blir en smet. Ta mer mjölk om det blir svårt att röra om. Hacka lök och ost i så små bitar att det går att ha dem i biffar (ju mindre desto bättre när det gäller löken). Klipp gräslöken fint. Blanda ihop bröd/mjölk-smeten med färs, hackad lök, klippt gräslök, hackad salladsost, salt och peppar. Forma till biffar och stek i olja - några minuter på varje sida tills de är ljusbruna och genomstekta. Serveras med quinoa och stekta paprikabitar. Gott!