I stora lass!

Idag bjöd min examinator hela avdelningen på glass, ett väldigt bra initiativ eftersom de flesta verkade lite torsdagströtta. Själv hade jag suttit och klurat hela eftermiddagen på ett bra sätt att fylla i webbformulär från ett C-program. I Java skulle det vara enklare och skulle jag lyckas skriva ett webbläsarplugin vore det nog inga problem alls, men i C? En liten enkel agent har det det dock blivit. Den låter användaren be kortet mata ut olika saker och är på det stora hela ett användarvänligt, men ganska anskrämligt litet program. Imorgon ska det bli fason på det. Natti, natti! :)

Vad jag gör

Vad det något jag lärde mig på den där entreprenörskursen så var det vikten av att ha ett hisstal, alltså en presentation av vad du jobbar med, så kort och koncist att du hinner berätta det under den tid det tar att åka hiss tillsammans med en blivande affärskontakt. Mitt exjobb lämpar sig inte alls för ett hisstal har jag kommit fram till, men jag gör ett försök att berätta vad jag egentligen sysslar med, mest för att jag själv ska förstå. :)

Jag sysslar med smartcards. Ett smartcard ser ut som ett vanligt plastkort, men det finns ett microchip i det så det blir säkrare och det ryms mer på det. På de häftigare smartcarden kan man inte bara lagra data utan även köra program. Det som diskuteras mycket just nu är om man kan använda ett smartcard som kombinerat bankkort och ID-kort, det ultimata kortet med allt på. Naturligtvis är det inte riskfritt och vad jag gör är att jag förklarar för den oinvigde hur smartcards fungerar och vad man behöver tänka på om de ska användas till identitetshantering.

Den praktiska delen av mitt exjobb går ut på att bygga en prototyp till ett identitetshanteringssystem för smarta kort. Det består av ett program som körs på kortet och ett som ska finnas i användarens dator. Meningen är att man ska kunna ha alla sina användarnamn och lösenord lagrade på kortet istället för att lagra dem på datorn eller skriva in dem på tangentbordet. När systemet är klart ska jag analysera och testa det på alla tänkbara sätt och vis och försöka upptäcka säkerhetsproblem som kan finnas i ID-lösningar för smartcards. Egentligen borde jag granska något annat system än mitt eget, men det finns inget. (Inget som vänder sig till privatpersoner och som jag får rota runt i, vill säga. ;)

Så, det är alltså vad jag gör: jag skriver om smartcards och "det ultimata ID-kortet", bygger ett litet system som hanterar personlig data fast på en enklare nivå för hemmabruk samt analyserar den här typen av lösningar för att se om de är något att ha och hur man ska göra för att undvika alla de vanliga säkerhetsproblemen. Det är vad jag gör. :)

Veckans pausträd

image93
En liten pausbild från i våras. :)

Det är fredag på fredag!

fredag tänker jag gå på synthklubb och vill gärna ha lite sällskap. Jag har hört att en del av er datormänniskor gärna vill följa med, men inte riktigt törs.
Så här går det alltså till: Tillställningen går av stapeln på ett trevligt uteställe med bra musik och klädkoden är relativt fri. Ta något du tycker du är fin i. Du passar i svart. :) Det blir ett litet förfika hemma hos mig kl 20 till vilket du tar med egen dricka om du inte gillar kaffe/te. Lite snacks kommer att finnas, men ät innan så att du orkar dansa hela natten. Dansar du inte så kan du sitta i ett hörn och uggla, det är bra musik i hörnen också. Berätta för mig ifall du tänker komma på förfikat och om du tar med en bonusgäst (jag bor litet), annars ses vi på den riktiga festen sen. :)

GPshell i VC++Express

Tänk om man kunde koda Java i C++, då skulle det blir så mycket lättare att göra grafik... och titta, det kan man med jlib. Försöker att få det att fungera med VC++ just nu och bara jag kommer på var .h-filerna ska ligga så ska det nog gå bra.

Vet ni, jag har lyckats kompilera GPshell! Meningen är att min agent ska vara ett GUI (samt lite extrafunktioner) till det redan existerande GPshell. Man kan tycka att det är simpelt att bygga något om man har källkoden och en kompilator, men icke. Till slut gick det dock. Trial and error är en väldigt bra metod. :) Här kommer en liten manual för er som är nyfikna:

1) Ta hem VC++ Express (lättversionen av Visual Studio). GPshell är skrivet för Visual Studio och ville inte kompilera i exempelvis DevC++. (Det går säkert, men då får man nog skriva om en del saker.)
2) Blir förbryllad över att windows.h och liknande inte ingår i VC++Express. Det är mycket märkligt. :)
3) Ta hem Microsoft Platform SDK och plocka ut katalogerna Bin, Include och Lib
4) Skapa katalogen PlatformSDK i C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\ och lägg ovanstående där.
5) Öppna GPshells projektfil i VC++ och se till att lägga till filerna som finns i pcsclite-includes (följer med GPshells källkod), men döp om winscard.h för den finns redan i Platform SDK.
6) Lägg även till GlobalPlatform.h och unicode.h De ska ligga i katalogen GlobalPlatform i GPshell-katalogen. Allt krafs som hör till GlobalPlatforms källkod ska ligga löst i GPshells katalog vad du nu kallar den (förmodligen gpshell-1.4.0).
7) Du behöver dll:erna GlobalPlatform.dll, libeay32.dll, ssleay32.dll och zlib1.dll De som inte följer med GPshell:s och GlobalPlatform:s källkod kan följa med de färdiga versionerna av dessa program, eller så får du jaga rätt på dem på nätet. Lägg dem i gpshell-1.4.0
8) Får du kompileringsfel kan du behöva ändra #include <stdafx.h> till #include "stdafx.h" och liknande.
9) Om du kompilerar som "release" får du en fin exe-fil av GPshell i release-katalogen, men du behöver kopiera dit dll:erna för att de ska hittas.
10) Ta-daaah! Nu har du kompilerat ditt alldeles egna GPshell som du kan skriva söta tilläggsprogram till! Grattis! :)

Tisdagstema - illusion

Veckans tisdagstema är illusion och vad ska man då hitta på? Lite långsökt får det nog bli den här gången. Säkerhet i datorsystem är oftast en illusion så på den första bilden syns anteckningar från en projektkurs i informationssäkerhet. Det är en skiss över labbmiljön vi använde oss av i projektet.

Infos?kerhetsanteckning

Nästa bild ger illusionen av mysighet och barnkalas, men den är faktiskt tagen på en halloweenfest hemma hos mig. Efter att ha druckit hallonsaften och ätit upp bullarna gick vi på synthklubb och hörde Red Cell spela live. Det ni. :)

Halloweenfika 05

Nu ska det bli lite festligheter här på avdelningen. Någon disputerar idag och stämningen är på topp trots att nätverket har studsat upp och ned under morgonen. Klart att jag ska gå och lyssna på framläggningen, tyckte min examinator, så det ska jag. :)

Tentarecovery

Jag har fikat mycket flitigt idag. Flera gånger dessutom för att få det ordentligt gjort. :) Så är det när man har tentat, då behövs det så kallad tentarecovery (som det oftast är en massa socker i *s*). Hursomhelst, imorgon ska jag på allvar börja koda på agenten. Jag planerar att ta med mig en bärbar musikspelare för annars lär det inte bli något gjort alls. :) Förövrigt är det tisdagstema imorgon, alltid lika roligt. Jag har börjat gissa nästkommande tema. Denna gång tror jag på "många" eller "familj". Det första för att det känns som ett typiskt tisdagstemaord och det andra för att det nyligen varit mors dag. Dessutom har tisdagstema pågått ett antal år så de har inte så många fotovänliga ord kvar vid det här laget. Imorgon får vi se hur mycket spådam jag är. ;)

image90
Fjäril vingad - återkomsten

Mors dag idag!

Dagens...
Sysselsättning: Plugga in det sista inför tentan imorgon. Två dagars tentapluggande är egentligen alldeles för lite, men så ser mitt schema ut.
Tröstmat: Godaste fyllda färskpastan, för det är jag värd. :)
Soundtrack: "Never again" - Supreme Court
Tanke: Måste ta och klippa mig innan jag ens tänker på att skaffa jobb. Datorfolket upptäckte på fikat i fredags att min frisyr är en decimeter längre på ena sidan, vilket den iofs har varit hela våren, men när ryktet går är det väl dags att åtgärda saken. ;)
Roligaste: OK,
detta hände igår, men jag tycker fortfarande att det var kul att Fisken och hans caching-kompisar lyckades skrämma iväg ett tonårsgäng bara genom att visa sig. Se upp för läskiga grabbar med GPS! *fniss*
Grattis: Till mamma på mors dag! Här får du tulpaner! :)

image89
Hurra, hurra, hurra, hurra! :)

Ett självporträtt?

Jag har väldigt mycket att läsa om aphjärnor och minnestester och jag vet inte vad, men det jag läser fastnar eftersom det är spännande och lätt att minnas. Förhoppningsvis hinner jag läsa klart kursboken imorgon och även prova att göra några gamla tentor för att se hur de är.

För att inte bli tentastressad utan vara en harmonisk varelse tog jag en promenad till det närbelägna friluftsmuséet där det finns en kryddträdgård som är mycket trevlig att strosa runt i. Skönt att få rensa hjärnan lite. Jag passade på att fota en kaprifol också med mobifonen.

image88
Titta, det är ju jag, Kaprifol! :)

Bäst pluggmusik just nu: "Horror show" - The Birthday Massacre och "Dissolve" - Switchblade Symphony. Inte alls lika våldsamt som man kan tro av namnen. Båda delarna är elektronisk, drömsk musik som passar sig utmärkt tillsammans med studier. :)

Lagringsutrymme

Jag sitter och läser om människans bildminne och äter blodpudding. Det är spännande det där med minnet och det märkligaste av allt är att det faktiskt har funnits forskare som hävdar att människan inte kan tänka i bilder eftersom informationen inte skulle rymmas om den var lagrad på det sättet. I min hjärna ryms den iaf. :) För mig tycks det naturligt att om någon ber mig att tänka på ett föremål ser jag det framför mig. Mina minnen lagras också delvis som bilder. När någon ber mig att tänka på t.ex. hur det var på dagis ser jag framför mig hur det var där och kan minnas vissa detaljer väldigt tydligt. Hur abstrakta begrepp lagras i hjärnan är förstås svårare att veta, men jag tror att det är delvis i bilder där också. Jag ser framför mig något fysiskt föremål som jag förknippar med det abstrakta begreppet. Undrar om det är så för alla. Det sägs att vissa personer är mer visuella än andra och jag är nog en sån. Jag har lätt att minnas saker i bildform och jag har också en livlig fantasi. Däremot kan det matematiska och logiska ta lite längre tid för mig än för genomsnittsteknologen. När jag läste matematisk analys såg jag MacLaurin-utvecklingarna framför mig som ett slags mönster av siffror och utropstecken och på så viss lyckades jag lära mig dem. Nu är det bara att se vad jag lyckas lagra i min hjärna tills tentan på måndag.

Efter intagen blodpudding (ni som sett mig på synthklubb tvivlar väl inte på att jag är halvvampyr, här är ytterligare ett bevis ;) ska jag ut och gå. Tror att "Saras runda" är lagom. Den är i stadsmiljö och alldeles lagom lång.

Alternativ karriär?

Idag fick jag veta att jag ska exjobba en månad till och sedan lägga fram efter sommaren. Det är inte alls konstigt när jag tänker efter, för jag började exjobba en bit in på terminen och det ska ta ett halvår. Hmm... Bara jag som hade fått för mig att jag var tvungen att vara klar typ nu, så det är skönt att veta att det finns lite mer tid speciellt som jag har tentaperiod nu (första tentan på måndag, iiihhh!), ska vara opponent och revidera ett grupparbete. Nåja, jag har ju fram till midsommar på mig, sen ska jag ägna mig åt att plugga till resttentor och bada i havet och sen... Ja, det löser sig.

Jag har handlat en liten galiamelon som fredagsgodis. Tänkte avnjuta den tillsammans med en kopp te och min bok i kognitiv psykologi. Förut satt jag och slökollade på "Project Runway", en dokusåpa om kläddesigners och tänkte att det kunde vara en alternativ karriär. Efter lite skissande kom jag fram till att allt jag ritar ser ut som den där märkliga klänningen som Uma Thurman bar på nån oscarsgala som protest mot att skådespelerskor alltid bedöms efter sina klädval. Jag är lite nyfiken på vad den som designade tyckte om att hans/hennes kreation valdes ut just för att den var så ful... :)

image87
Vem syr åt mig? :)

Ni vet vilken dag det är

Det låter som om nån slåss med en elefant i korridoren utanför. Jag törs inte se efter vad som händer. Istället ska jag exjobba en liten stund och sen ge mig av till slutseminariet i entreprenörskap. Jag både ser ut och beter mig som en liten ekonom idag, men det får ni allt leva med. Jag är iaf en "ekonom" som vet vad hon har sin handduk! Det där kräver sin förklaring... Det är "Towel Day" idag, den internationella handduksdagen som firas för att hedra minnet av författaren Douglas Adams. I hans fantastiska bok "Liftarens guide till galaxen" får läsaren veta hur viktigt det är att alltid ha koll på sin handduk och just därför bär tusentals bokmalar och datornördar handduk den 25/5 varje år. Min hänger i ~ för den skulle bara vantrivas på seminariet. ;)

Påminn mig om att jag måste göra ett nytt försök att hjälpa väninnan S att lämna in en blankett. Den ska hämtas från en mycket upptagen person som inte var på sitt kontor sist jag kollade. S befinner sig i en annan stad och behöver sålunda hjälp med att bli registrerad på sitt exjobb. Eftersom jag vad det verkar kommer att bli hennes opponent ligger det i mitt egenintresse att hon blir registrerad. :)

Förövrigt kommer jag att byta ut min exjobbsdator mot en gammal Sunblade vilken dag som helst om den inte slutar att fåna sig. Hör du det, sluta ha minnesfel, annars blir du utbytt! *hotar en PC som inte bryr sig alls*

Blomster

Nej, det blir inte mer bloggat än såhär. Jag har fått alldeles för lite kaffe idag. Dessutom måste jag öva på att säga övertygande saker om miljövänlig billack inför redovisningen imorgon.

image86
Jag firar Linné, som vanligt bättre sent än aldrig. :)

Teknikstrul

Min exjobbsdator installerade uppdateringar under natten och nu har jag inga drivrutiner till ljudkortet av någon anledning. Mitt exjobb behöver inte ljud för att fungera, men det behöver jag: ingen webbradio, inget exjobbande, så är det. Datorklockan går förövrigt en timma och tio minuter fel helt plötsligt vad det nu kan bero på. Hade jag möjlighet skulle jag installera om operativsystemet (ni kan ju gissa vad jag kör), men min utvecklingsmiljö bygger på ett virrvarr av dll:er flyttade hit och dit, borttagna och nytillkomna... Jag vill alltså inte röra något nu utan backuppar ofta och hoppas på det bästa.

Nu ska jag exjobba en stund och sedan gå på möte. Sen är nog planen att gå hem tidigt eftersom jag fick ont i huvudet av lunchjobbet. Att jobba lunch utan att få mat är ingen höjdare, även om det var kul jobb: barnvakta liten elak robot som skulle demonstreras på en tekniktävling för åttondeklassare. Jag fick snabblaga den lille stackaren med lite ståltråd mitt under pågående demonstartion förövrigt och det gick bra. Var bara ett ben som lossnat.

PS. Jag tror att duggan i entreprenörskap gick bra, men jag vet inte ännu. Jag kom iaf ihåg de fyra P:na: pris, plats, produkt och promotion. Alltid nåt. :)

Gott intryck

Det gick alldeles utmärkt med den lilla "PR-kuppen" idag. Informationen om att studentföreningar fick tillfälle att presentera sig för de blivande studenterna hade inte nått ut till speciellt många föreningar så det var en väldig tur att vi fick reda på det av en slump och dök upp på eget bevåg. Det hade ju varit synd för de små nya att inte få träffa Sveriges största och äldsta akademiska datorförening, eller hur?

Jag gillar reklamjippon och kommer att sakna det en del när jag slutar som ordförande. Jag är av åsikten att allt som ger en positiv bild av oss och får oss att synas är bra publicitet. Detta har lett till att jag har fått lärarstudenter att förskräckt springa iväg ("Nejnej, inte jag... inte en datorförening! Nejnej!"), jag har viftat med en banderoll och fastnat i den och jag har även lagt pärlplattor med konststudenter som en del av en installation de genomförde... och vi syntes! Jag hoppas att mina efterträdare samt alla snälla som har hjälpt till under åren kommer att fortsätta med det här, för det är ju roligt!

Trots det korta varslet hann styrkorna mobilisera sig och när det väl var dags var vi ett litet sällskap utrustade med flygblad och diverse kuriosa i form av en gammal räknemaskin, en O2:a (förmodligen världens sötaste dator, den lilla blå), lite datorböcker, en laptop som visade inspelade föreläsningar samt ett gammalt kärnminne. Vi är trots allt en förening från 70-talet, den gamla skolans datornördar så att säga, och det är inget att sticka under stol med, tycker jag. Det är ju vår historia som gör oss speciella. Beskökarna verkade tycka att det var lite spännande med oss och vår märkliga lilla utställning. Efter en stund vågade de sig fram för att kika på böckerna och titta inuti O2:an. :)

image85
Kom och se! :)

Dags för dagens PR-kupp!

Idag kommer det en stor drös blivande teknologer till campus och nyss fick jag reda på att de får tillfälle att träffa studentföreningar under eftermiddagen. Mina informationskanaler äro outgrundliga, men det är bra att jag fick reda på det nu istället för imorgon. :) Hursomhelst, ni som vill ikläda er labbrock eller snygg-Tshirt och göra lite reklam i Collosseum mellan 14:45-15:30 (det går givetvis bra att bara vara med en liten stund) dyker upp i ~ 14:30 för samordning. Som jag brukar säga när någon frågar, ja, du som räknar dig som gammal eller småskum får självklart också vara med! ;)

Antiprenörskap!

Jag såg en rolig affisch på en anslagstavla på uni idag. Först trodde jag att det var en av alla affischer som gör reklam för en entreprenörskapstävling som pågår just nu och som jag borde vara mer intresserad av än jag är. Jag sitter och pluggar inför duggan i detta ämne nämligen och gör fula miner bara nån säger marknadsplan. Hursomhelst, det var något med affischen som inte riktigt stämde. För det första var det den knasiga blåsorkestern som sponsrade evenemanget och för det andra fanns det en bild på ett kraschande luftskepp på affischen. Sedan läste jag lite noggrannare och såg att det här rörde sig om en helt annan tävling, nämligen i "Antiprenörskap och oföretagsamhet". :)

Något annat skojigt som jag läste i kvällspressen nyligen (jag tänker inte länka, ni ska inte läsa kvällstidningar, det är onyttigt ;) var en artikel om en bok där en engelsman dokumenterat hur han åkt till USA för att bryta mot så många konstiga lagar han kunnat hitta. De flesta var väldigt lokala, men man undrar ju hur de kommit till och varför de inte tagits bort. I någon stad fick två män inte bära ett badkar genom en park och på ett annat ställe var det olagligt för skilda kvinnor att hoppa fallskärm på en söndag. *s* Jag skrattade så att jag gick åt. Undrar om det finns liknande lagar eller bestämmelser i Sverige som ter sig märkliga för utomstående? Jag borde ju veta, jag som studerat Lagen. Efter min sista juridikföreläsning sa föreläsaren till klassen att "nu tror ni nog att ni är rena rama advokaterna och ger er ut för att debattera om lag och ordning, hjälpa era nära och kära med rättsliga problem och ge goda råd i alla lägen... men då ska jag säga er att ni kan komma ihåg att ni har läst tre poäng datajuridisk översiktskurs och ingenting annat!". :)

Förövrigt ska jag inte jobba idag. Intressant att jag anmält mig till ett jobbpass imorgon, men inget idag då jag ändå bara exjobbar och duggapluggar. Nåväl, antagligen tyckte jag mig behöva studera idag vilket var klokt tänkt av mig. Vic ska däremot ta sin första campusguidning idag så jag önskar henne lycka till. Kom bara ihåg en sak: Går något snett så låtsas att kaoset är en studentikos liten rolighet som du har planerat i månader. Funkar alltid. ;)

Fluffet anfaller igen!

Jag förstår inte var det kommer ifrån, fluffet! Minsta lilla inlämning eller flödesschema jag ska rita blir alldeles fullt av det. I en begreppskarta i entreprenörskapskursen som jag just skickade in fanns det rosaimage84 stjärnor runt de viktigaste orden och så dök den här lilla entreprenörskan upp i ett hörn. Jag kan helt enkelt inte hjälpa det. :) Dock står jag fast vid att de där små detaljerna inte ska få vara med i exjobbsrapporten. Däremot ville min exjobbshandledare se en bild av ett smartkort som skrämmer en bugg istället för tvärtom, så det ska han få. Antar att det är meningen att det ska ge en moralhöjande effekt. :)

Dagens...
Kommentar: "Du hade sånt där otäckt i din blogg idag" (syftande på matteböckerna).
Plötsligaste: Att under redovisningen i användbarhetskursen få förklara hur en DoS-attack av mobiltelefoner skulle kunna tänkas gå till.
Synthpop: "You didn't want me" - Mesh, eller för den delen "Step by step" som är lite gladare. Oh, så fint det låter. :)
Slogan: "CarTex - The solution for the future!" Så ska det låta på torsdag då jag ska marknadsföra billack i entreprenörskursen. Kärnfullt, eller hur? *fniss, fniss*

Tisdagestema - siffror

Veckans tisdagstema är siffror och det passar bra för jag har en massa sifferbehållare i mitt hem. Titta bara här! Här har vi Grimaldi (alla kallar den vid författarens namn) som ska vara en bok om diskret matematik, men handlar om precis allting. Sen har vi Kossan som heter just så och är en personligt skriven bok om linjär algebra, den bästa i ämnet skulle jag vilja säga. Bakom står min dator Sirius som är öppen för att hon har fläktproblem och framför alltihopa ligger Hjärnsubstitutet, min miniräknare. :)

image83
Sifferbehållare! :)

Dags att bli syo nu?

Jag måste säga att jag är ganska bra på att planera mina studier, faktum är att jag är bättre på det än på att studera. Jag borde bli syo eller arbetsförmedlare för att få nytta av denna egenskap, men det tänker jag inte bli. Jag kollade just på mina studieplaneringar för att se hur jag ligger till. Ja, jag har två för jag vet inte vad jag vill bli när jag blir stor. Det är så svårt att bestämma sig. Som det ser ut nu kan jag (om jag klarar det jag åtagit mig den här terminen vill säga) snart ta en lång semester och sedan är jag datalog. Detta bygger dock på att jag får räkna in kurser som "Mask, myt och rörelse genom dramakommunikation" i en datalogexamen, men det tyckte syon gick bra "om jag absolut ville". Jag tycker att om man har pantomimat Pallas Athena i en ljusblå betongmask förtjänar man att ha med det i sin examen. :)

Mitt andra alternativ är att under sommaren läsa in två valfria poäng samt en uschlig* mattekurs så är jag något ännu finare som har ordet teknologie i sig. Sen har jag fyra gamla datakurser där jag bara har något litet moment kvar (en åttondels labb, en pyttig tenta, sådana saker) som jag nu kan strunta i om jag vill, fast det känns dumt att ha halvfärdiga saker kvar (ifall de är rimliga att klara av, vill säga) så jag ska göra klart de kurserna också innan jag räknar mig som färdig. En liten bit in på hösten borde jag vara klar och då hittar jag säkert något nytt spännande som jag vill göra.

Imorgon är det seminarium. Jag tycker inte att jag gör annat än går på sådana, men det är allt rätt åt mig som valde tre projektkurser samtidigt av misstag... ;)

* Det finns iofs uschligare saker att studera så jag ska inte klaga. Matte är iaf vackert. Ekonomi däremot skulle jag vara direkt olämpad för. Uuhhh! :)

Fluff!

Det blev två ganska fina powerpointpresentationer till gruppredovisningarna. Dock behövs det lite grafik som jag ska göra i Illustrator, bara för att det är roligt att få använda ritplattan. Undrar om jag ska rita alla mina attackträd med den också, men då finns risken att det blir en massa rosa fluff i exjobbsrapporten och det vill jag inte riskera. :) Tror jag ska smita hem lite tidigare så att jag får tid att rita skisser i hemmets lugna vrå. Behöver sticka och handla lite också. Tror att pasta-med-pesto vore gott.

Förutom att skriva om smarta kort och sitta och förbereda gruppsaker har jag även hunnit fika med Vic samt plugga till duggan i entreprenörskap. Det är fullt med läskiga ekonomiord att lära sig. Likviditet, smaka på det ordet. Otäckt! :)

In progress

Oj, den lille rackaren till rapport har växt! :) Jag hade några goda dagar förra veckan och skrev ett antal kapitel. Min rapport behöver nu inte mer än 20 sidor för att storleksmässigt vara ok. Sen ska innehållet också vara bra, har jag hört. Nån ska läsa den. ;) Hursomhelst, jag har inte skrivit riskanalysen alls och ingenting om agenten och jag har heller inga figurer. När det läggs till blir det ju rena rama jätteboken. Iofs blir den nog lite mindre om jag ska skala bort alla "it's like a small computer, sortof" och "and then you, like, crack it, or something". *fniss*

Dagens lilla lärdom till er därute: Vad är skillnaden mellan A) ett magnetremsekort, B) ett minneskort och C) ett mikroprocessorkort? Jo, på ett magnetremsekort (du har säkert massor av såna) går det lätt att kopiera remsan med allt ditt kortdata på. Ett minneskort är ett kort där datat lagras i ett litet chip istället så att det blir svårare att stjäla information. Bankkort är både A och B, fast tyvärr används remsan mest. I bästa fall är de A och C istället. I C, ett mikroprocessorkort, sitter det en liten dator i chipet under den guldiga lilla plattan. Det är mycket säkrare och bättre för den kan köra program och är svårare att lura. Nu vet ni. :) (Jag försöker förgäves få besökare att våga låta testa sina bankkort med min APDU-scanner för jag vill se vad det är för sorts kort, men ingen törs. Fegisar! Bara för att jag själv aldrig skulle göra det behöver det inte vara farligt. *elak-forskare-skratt* ;)

Det är lugnt

Tre rum från mitt sitter en italiensk professor, men han har nog gått i pension för det är aldrig någon där. Jag brukar fundera över vilka det är som sitter i de olika rummen, för vissa jobbar hemifrån och syns sällan till. Det måste ha varit det som spökade, för den här natten drömde jag att han dök upp, personen i rum nummer ett. Han sa sig vara min nye examinator och ville ha min exjobbsrapport inom två dagar. "Det är lugnt", svarade jag som jag alltid gör oavsett om det är lugnt eller inte. *s* Sån tur att det bara var en dröm.

Idag ska två presentationer inför slutseminarierna i gruppkurserna förberedas och så ska jag fortsätta med rapporten, förstås. Jag tror att det behövs fler scenarion, såna är alltid bra.

Vattentornet

Min Fisk har åkt hem igen efter att vi har haft ett trevligt veckoslut ihop... och efter att han druckit upp all chilisås jag hade hemma, som vanligt. ;) Den närmaste veckan ska jag klara av två muntliga presentationer, två inlämningar, ett seminarium, ett jobbpass och en dugga (minitenta). Sen börjar tenta-perioden veckan därpå. Inte för att det känns så jättebetungande egentligen, ämnena är ju roliga och inte alltför svåra, men jag ska ju hinna med att ägna mig åt det smarta kortet också. Kvällens plan är att plugga lite psykologi och laga en trevlig wok. Jag avslutar med en bild på en plats som besöktes igår. Vi besöker gärna de där platserna som andra glömmer bort.

image82
En hyllning till ett ganska ordinärt vattentorn.

På äventyr

Det blev en väldigt lång promenad idag längs med Stångån. Blåste gjorde det, men vi var rätt klädda för vädret. Fisken såg som vanligt ut att vara redo att klättra upp på ett berg eller försvara en mindre fästning. Själv var jag nästan lika fältmässig i studentoverall. På vägen träffade vi en trevlig pensionär som pratade om navigering med oss. Sen tog vi oss på något sätt hem också. Förmodligen hittade vi en buss till slut, eller så somnade jag och blev buren hem av Fisken. :)

image81
Hackefors slussar!

Har ni fest, eller?

Grannar säljes, billigt och bra! Jag kan även byta dem mot nya, dock inte sådana som borrar i väggar, det sägs vara värre. :) Det är klart att folk ska få festa, speciellt denna helg då de allra flesta studenterna passar på att roa sig, men hörni, det finns väl bättre festlokaler än utanför min dörr? Jag och Fisken har försökt röka ut dem med matos samt spela Disturbeds "Down with the sickness" ganska högt, för jag tror inte att grannen med vänner gillar bra musik, men icke, det hjälper inte. Nåja, jag har nog haft mycket stökigare förfester i mina dar, men det spelar ingen roll. ;) Jag funderar på att sätta upp en mer hotfull dörrskylt, något i stil med "Berra Bengtsson - Bodybuilder och torped". Då kanske de höll sig i skinnet. *flin*

Öde och tomt

Jag promenerande Fisken till jobbet imorse och fick på så vis en ganska lång morgonpromenad vilket säkert kan vara nyttigt. Fisken har möjlighet att jobba på det lokala kontoret när han är här och hälsar på. Det är praktiskt eftersom han inte behöver ta så mycket ledigt för att hälsa på mig samtidigt som jag får möjlighet att ägna mig åt mina studier, för tro mig, det behövs. :) Nåväl, vi valde nog fel dag att vara nyttiga på. Jag vet inte hur det är med Fiskens jobb, men hela uni är folktomt. Det är en stor flerdagarsfest för studenter nu och de som jobbar här har klämdag och är hemma med familjen. Inte ens frukt i fikarummet finns det, ve och fasa. ;) Den enda som är här förutom jag är han som kollar att jag exjobbar som jag ska. Typiskt också, då får jag se till att göra lite nytta. Sen blir det gruppmöte efter lunch och ska jag jag och min käre pojkvän ta tidig helg och dra iväg och göra nåt skoj.

Dagens plan: Skriva klart kapitlet om operativsystem och hårdvara samt det om attackträd, rita upp alla träden samt iaf några attackmönster... och skriva lite om fysiska attacker. Oki, let's åk, som raggarna säger. Nu kör vi! :)

Naturstig

Idag blev det en naturpromenad med Fisken i vackra omgivningar. Vi passerade både slussar och blommande äppelträd. Skönt och friskt ute och alldeles lagom med sol. :)

image79
För att båtar inte tycker om vattenfall. :)

image80
Det skulle ha funnits kossor här, men vi såg inga.

Tovsippor

Jag kommer nog inte att ha så mycket tid med bloggande i helgen så ni får vila ögonen på dessa tovsippor sålänge. Det är mamma som har fotat hemma i trädgården.

image77
De sprider sig likt ogräs, men det gör ingenting. :)

Hyllning till hårdvara

Det är roligt att skriva om smart cards från början, att förklara hur de funkar för en som inte vet och att få berätta om kortens innersta. Jag har fortfarande inte kommit över att det faktiskt finns en liten dator i det där pyttelilla chipet. Där inne finns förutom en processor även (små miniversioner av) ROM, RAM och EEPROM. Plötsligt kommer mina hårdvarukurser till nytta. Jag anade väl att de skulle göra det en gång. Det fanns alltså en hemlig plan bakom mina studier av hårdvara-mjukvara-humaniora (en kombination som är ovanligare än man kan tro). :) Förresten, kontaktlösa smarta kort har en inbyggd antenn och på engelska är nog antenn ett av de finaste orden jag vet: aerial. Det betyder eterisk också.

Goda ting som kommer av hårdvarustudier: Nöjet att få rensa ett EPROM genom att lysa på det med en UV-lampa, den goda lukten av lödtenn, det pyssliga i att avstudsa en tryckknapp*, små CPLD-chip som ser ut som chokladbitar, ljudet av en robot som går och det nördiga i att kunna peka på små elektroniska ting och säga att en sån har jag byggt. :)

* Om du trycker på en knapp kopplad till någon elektronisk pryl, t.ex. ett tidtagarur, kommer signalen från knappen att växla mellan 1 och 0, d.v.s. den studsar. Avstudsaren håller signalen stabil och det hör lixom lite till allmänbildningen att kunna bygga en, tycker jag. Det och att få plats med allt i en handväska. :)

Teamwork!

Idag skulle det bli en lugn dag på exjobbet tänkte jag, men istället blev det väldigt mycket grupparbetande. Först finslipande av  "Hybridtelefonen - finns det en marknad?" som blev klar innan lunch och sedan ägnades hela eftermiddagen åt en annan rapport med liknande stuk, fast denna gång mer ekonomiinriktad. De tunga bitarna blev klara iaf, nu är det bara lite småsaker som ska rättas till. En kartläggning av den europeiska billacksbranschen, till exempel... Smartkort, kom tillbaka! Allt är förlåtet! ;) Ska bli skönt att få exjobba igen imorgon, så det är väl som det sägs att omväxling förnöjer.

Dagens låt: "Tell me lies" - Eva Luna
Dagens hurra: Duktiga lokalgruppen gör något med det koax-fyllda förrådet och ser till att saker och ting kommer till användning och nytta.
Dagens dåliga täckning: Tydligen är det svårt att nå det trådlösa nätet i mitt exjobbsrum. Roligt var det när en projektkompis ställde upp sin dator högst upp på en bokhylla och sträckte sig allt han kunde för att få surfa lite. Det är inte lätt...
Dagens nedräkning: Exakt ett dygn kvar, sen dyker han upp, min
Fisk.

Tisdagstema - hållbar

Veckans tisdagstema är hållbar. Det är ett lurigt litet ord för det kan betyda så mycket. Bland mina gamla bilder hittade jag en bild på en rullbollsenhet från 60-talet. Det är en svensk uppfinning som fungerar som en datormus, fast den är upp-och-ner. Detta exemplar finns på datormuséet där jag jobbade förut. Som ni ser är den väldigt skön att hålla i. Mina källor berättar också att försvaret, som uppfann rullbollarna, har problem att bli av med dem, de går nämligen inte sönder (och man kan ju inte slänga något som funkar). Hållbara är de, med andra ord. :)

Rullboll
Militär rullbollsenhet från 60-talet! :)

Den inre resan?

Det blev mycket spännande läst idag. Detaljerade beskrivningar av hur man bryter loss chip för att frilägga den lilla smartcardprocessorn under... och vad man gör sen, är väldigt spännande att läsa. Dock är det inget man bör testa hemma. Även med den avancerade utrustning som krävs är det svårt att lyckas när det gäller dagens smarta kort och tur är väl det.

Jag ska nu anta en bloggutmaning som
Elisabeth utmanade mig i för evigheter sen. Den handlar om resor och visst kan det vara skönt att drömma sig bort ibland.

*Vilka fem nya länder skulle du vilja besöka härnäst?
Japan - jag har sett tillräckligt mycket anime för att vilja uppleva det hela på plats. Mixen av gammal kultur och modern storstad tycker jag verkar spännande.
Kina - för där finns en kompis som jag kan bo hos under obegränsad tid! Haha! Här kommer ingen undan, du och sambon din får sova i badrummet. ;)
Island - det verkar jättefint med alla varma källor och den speciella naturen.
Tyskland - för där har jag märkligt nog inte varit ännu trots att det är nära och tycks vara ett bra ställe att jobba på för datorfolk.
Nya Zeeland - naturen och kiwifåglarna! Det räcker. :)

*Fem länder du har besökt och vill återvända till?

Italien - jag och min mamma besökte en gammaldags badort och njöt av havet och den goda maten. Åker jättegärna tillbaka!
Cypern - stekhett och turistigt i Agia Napa, men ändå fint på något sätt. Jag var där på skolresa och badade, käkade haloumiost och badade ännu mer. :)
Estland - Tallin på hösten är väldigt vackert med de gamla stenhusen och gränderna inne i stan. Det kändes exotiskt fastän det är så nära.
Finland - jag skulle gärna se mer av Finland är det man ser när man åker över gränsen från Haparanda till Tornio. Alla sjöar och den fina skärgården har jag bara hört talas om.
Danmark - samma här, jag har bara varit på andra sidan gränsen helt kort och skulle gärna uppleva mer av landet.

*Ett land du inte gärna vill återse?
Nu har jag faktiskt inte varit i några fler länder, förutom Sverige då, så jag ser fram emot att få uppleva lite fler platser. Alla har något fint att bjuda på, tror jag.

*En plats du blev positivt överraskad av?
Mölndal! *s* Var där på cachingtur och njöt av det fina naturområdet med utsikt över staden.

*En plats som inte motsvarade dina förväntningar.
Jag kommer faktiskt inte på någon. Möjligtvis skulle det kunna vara en mycket bullrig båttur från Sorrento till ön Ischia, men jag tror inte att man kan dissa något som ligger i den vackra Neapelbukten om jag ska vara ärlig. :) Själva ön var det inte alls något fel på, det var snarare turen dit som blev mindre angenäm än väntat.

*Vad är viktigt för dig när du väljer hotell (eller annan typ av övernattning)?
Lågt pris, bra luftkonditionering om det är på något varmt ställe, mjuk säng och god frukost. Gärna havsutsikt också, om jag får be. ;)

*Vilket är det bästa stället du sovit på?
Il Faro i Sorrento i Italien var ett trevligt litet hotell nere i hamnen. Mysigt och nära till det mesta, fast det låg nedanför klipporna som själva staden är byggd på vilket betydde att man fick klättra upp för ganska branta trappor för att komma till centrum... Nåja, vågrätt var det nära till staden iaf. :)

*Vilket är det värsta stället du sovit på?
Enkelt! Ett vandrarhem i en mellansvensk stad. Vi fick en skurtrasa när vi checkade in, bara en sån sak. *s* Det hade nog varit ok om inte grannen hade börjat flyttstäda halv sju morgonen därpå. Gahh! :)

* Ett land du inte varit i och som du inte känner någon längtan till?

Väldigt turistiga ställen är nog inget för mig. För varmt eller för kallt är heller ingen höjdare och vissa länder är det helt enkelt för riskabelt att åka till i nuläget, men det känns som om det finns många trevliga platser därute som väntar på mig... :)

Dagens!

Dags för lite dagens...
Skvaller: Näe, inget sånt. Under fikat hörde jag inget mer spännande än några psykologistudenter som diskuterade badrumsinredning. Det finns inget roligt att tjuvlyssna på och själv säger jag heller inte så mycket. Det behövs inte längre. Alla läser ju ändå bloggen. :)
Helgerån: Nej, jag tänker inte gå och se
RMS föreläsa på torsdag. Det är inte så att jag inte får, utan ett fritt val. Ni vet, jag kommer att ha finbesök då och av två skäggiga datormänniskor väljer jag den jag tror mig trivas bäst med. ;)
Seminarium: Snabbt avklarat! Det känns bra.
Läsning: Ett mastigt kapitel om hårdvaruattacker mot smarta kort i Handboken.

Dags att ta nya tag nu, läsa lite mer och få ihop lite text till rapporten.

Bara jag här

Mitt morgonmöte blev inställt så istället är jag tidigt på plats på exjobbet, vad det nu ska tjäna till eftersom jag är den enda här så ingen kan ju se hur duktig jag är. :) Det är inte en själ på avdelningen vilket iofs kan bero på att de är på 8-föreläsning eler avdelningsmöte, men jag gillar att tänka mig hollywoodvarianten istället: att jag, den yngsta på stället är den enda som är kvar för att försvara världen mot... eh... de farliga virusen kanske, med enbart mitt smarta kort som vapen! Håll tummarna för världen! ;) Nu ska jag skriva rapport här. Tänkte skriva ett kapitel om hårdvara, det ska bli skoj.

Pausväxt!

Det blev inget bloggande idag. Istället har jag skrivit rapport i användbarhetskursen. Något som är trevligare är att jag har mamma på besök. Vi har ätit ostkaka och druckit kaffe enligt tradition. :) Dagens pausbild blir en skunkkalla! Mycket märklig växt som finns i Botaniska Trädgården i Göteborg.

image75
Inte så vacker, men mycket speciell. :)

Storlördag

Att sitta i en datorsal utan luftkonditionering och redigera projektrapporter var inte direkt vad jag ville göra idag, men det behövde göras. Andra studenter, förutom vi stackare med deadlines, verkar vara ute och festa idag. Det är en del skiften på gång där gamla festfixare byts mot nya. Datavetarnas festeri hade den goda smaken att hålla till nedanför mitt fönster så att jag kunde smygfota dem, eller smyg och smyg... Smidig som en ångvält lyckades jag väcka väldigt mycket uppmärksamthet hos killen som vaktade drinkbordet. *s* Nu ska jag själv ut och ha roligt. Det är kombinerad ostfest och eurovisionskväll.

Måsa-Lisa

Jag berättade för min kogpsykföreläsare att hennes föreläsning var den sista jag tänkte gå på. Hon verkade lite upprörd över det tills jag hade förklarat att jag har studerat färdigt. Nu har jag väl förmodligen inte det, men det känns ganska bra att tänka så. :) (Känner jag mig själv rätt så blir det nog ett antal kurser till... förr eller senare.) Sen har jag som sagt en del att klara av innan jag är färdig (beräknad tidpunkt: tidig höst). Exjobbet är en sån sak. Idag fick jag lite tips om hur jag kan skriva agenten trots allt. Det kräver att jag kodar C, men det kan jag leva med om det innebär att den delen av exjobbet plötsligt blir praktiskt möjlig.

Kvällen har ägnats åt att rita diagram till en projektrapport, se på gulliga filmen "Chocolat" samt smälta dagens frossande. Fredagsfika är farligt, minst sagt. Jag bifogar en liten bild på Måsa-Lisa. Ser ni den vita fläcken i klängväxterna? Där sitter hon och ruvar och ser lite förnäm och överlägsen ut. :)

image74
Där sitter hon och njuter av uppmärksamheten :)

Soundtrack: "In the chains of practical constraints" - Deine Lakaien

Sista!

Jag har ännu inte tillräckligt med kaffe i mig för att fungera perfekt, men det börjar bättra sig. En kopp till så. :) Sen kan jag nog klara mig igenom några fler artiklar om riskanalys. Det blev lite småsent igår eftersom det var melodifestival (semifinal i den Europeiska tävlingen). Bulgarien, Moldavien och några till bidrag som var OK tog sig vidare, men på det stora hela så sållades både de bra (Cypern, Tjeckien och Andorra, alla med refräng och lite kläm i) och de knasiga (DJ Bobo, du var min idol!) bort till förmån för de mer intetsägande bidragen. Jag undrar vad Elisabeth tycker om det. Hon bloggar vanligtvis flitigt om melodifestivaljippot, men hennes dator mår tydligen inte så bra just nu så jag sitter handfallen och utan information. (Update: Där är hon igen! Jag är räddad! :)

Det är värt att notera... att jag har min sista föreläsning idag. Jo, den allra sista. Nu har jag visserligen en del kurser kvar att göra klart och jag kommer säkert att läsa någon kurs på skoj när jag blir äldre, men detta är den sista ordinarie föreläsningen tillhörande min utbildning, kan man säga. Undrar hur jag ska fira det? Jag har hört talas om folk som dricker champagne längst bak i föreläsningssalen, men nu är vi inte mer än runt 30 pers på den här kursen så det ser nog lite illa ut. :)

Sladdhärva som inspiration

Nu ska jag snart gå hem och laga ugnspannkaka med extra fläsk, för det är inte mer än rätt efter en hektisk dag. Just nu läser jag en spännande artikel om hur man hanterar säkerhetsrisker på ett mer, vad ska vi säga, företagsmässigt sätt än vad jag är van vid. :) Tänkte att ni skulle få se en ritning som jag hittade nyligen. Den är ritad i Paint (vi pratar bitmappar, inte vektorgrafik) och föreställer den dator som min grupp konstruerade i en kurs för några år sedan. Jag tycker att det är trevligt att titta på denna förskräckliga röra av sladdar och tänka att gick det där vägen så borde väl det mesta annat vara enkelt. :)

image73
Lådan högst upp till vänster är ALU:n, den var mitt lilla skötebarn. :)

OST-seminarium, utan ost

Jag gillar inte att väckas av ett illasinnat flygfä som surrar runt därhemma. Faktum är att jag inte gillar att väckas alls om det inte finns kaffe hemma, men nu har jag fått mig en kopp iaf och ska snart kila iväg på seminarium där vi ska tillämpa en konferensteknik som kallas Open Space Technology. Vi ska sitta i grupper och prata om entreprenörskap, ekonomi och genusfrågor. Helst skulle jag vilja ägna mig åt de smarta korten eftersom den tjocka handboken är väldigt spännande trots sin ofördelaktiga vikt, men det där kan nog bli intressant det också.

Igår var det alltså studentspex och ett väldigt lyckat sådant. De drev friskt med byråkrati och beslutsfattande och har man som jag varit på ett antal föreningsmöten så var det hejdlöst kul och inte helt utan en viss igenkänningsfaktor. :) Innan spexet hann jag med att fånga en burgare på det bästa stället i stan, som jag alltid glömmer bort att det finns eftersom det ligger lite avsides. Sitter man på uteserveringen där så ser man både motorvägen och något som verkar vara värmeverket. Reningsverket tror jag inte att man ser, möjligtvis känner man lukten. Hursomhelst är detta lilla gatukök hejare på att göra god snabbmat. Tydligen har folk upptäckt det nu, för det var full ruljans och de verkade både ha nyanställt och byggt ut. Bland matgästerna fanns allt från kostymkvinnor och byggarbetare till tonårstjejer (med handväskor så stora att två av deras små hundar skulle rymmas där) och finätande familjer. Nej, jag tänker inte skvallra om vad stället heter, men titta efter ett oansenligt litet ställe på fel sida av ån och fråga efter ädelostburgarna.

Påminn mig... om att jag jobbar på lunchen och ska på möte sen.

Den lilla handboken

Jag har sysslat med grupparbete hela dagen, vilket iofs behöver göras det också. Ska dock bli skönt att istället få ägna sig åt den lilla handboken jag har varit och lånat på biblioteket: "Smart Card Handbook". Undrar om inte innehållsförteckningen i den är tjockare än hela mitt exjobb kommer att bli... :)

Ikväll ska jag iväg och se spexet! Jag gillar studentspex och brukar vrida mig av skratt, men bäst av allt är att alla mina bekanta som på något sätt är insyltade i föreställningen inte längre kan tjata på mig att jag måste gå och se spexet. ;) Nej, jag tänker inte köpa en extra biljett till en kompis och jag tänker inte se alla tre föreställningarna för att premiären är speciell, mittenföreställningen inövad och slutföreställningen tokigast. *s*

Regntunga skyar

Kvällens användarintervju gick bra och innan dess hade jag dessutom fått lite positiv respons på exjobbandet vilket förstås var upplyftande. Det är alltid trevligt att få veta att man är på rätt spår. Nu börjar det blir sent och jag ska sluta lyssna på Jenkins requiem hur bra det än är ("Dies Irae", är min favorit). Tänkte bara visa hur det såg ut när jag begav mig hemåt förut.

image72
Fem minuter senare vräkte regnet ner över mig

Ägg, bacon och spam

Det är oväder utanför mitt fönster. Himlen är grå som gamla serverrack och körsbärsblommen yr i regnet och stormen. Jag lever upp under oväder och tycker inte att det finns något vackrare, samtidigt som jag inte direkt längtar efter att behöva cykla hem i eländet.

Jag tänkte i sann Bridget Jones-anda ge er min dag i siffror.
Antal koppar koffein/teinhaltig dryck: Fem, alltså färre än vanligt
Lästa artiklar: ~40 korta texter inför ett seminarium + en tyngre text i kogpsyk-kursen
Inlämnade uppgifter: Två! Skönt att slippa tänka mer på dem.
Bemästrad hårdvara: En stycken sådan, nämligen min mp3-spelare som nu kan användas som inspelningsutrustning under användarintervjun jag ska hålla om två timmar
Exjobb kvar: Ett, bara ett. Det känns bra. Det kunde ju ha varit flera. :)

PS. Tack till ~/E* som gav utmärkt uppmuntran och en bra start på dagen imorse i form av en balja te och uppspelning av Monty Pythons Spam-sketch. "I don't like spam!" *s*

Tisdagstema - vänner

Det är märkligt för jag anade igår att veckans tisdagstema skulle handla om vänskap och mycket riktigt, temat är vänner. Då mina nära och kära är blyga av sig får ni istället en bild av en annorlunda liten vän, MazeMaster 3000. Lille Maze kom till i kursen "Konstruktion med mikrodator" och hans kall i livet var att välja rätt väg i labyrinter samt att upptäcka lagom låga hinder och klättra upp på dem. Tro mig, om man är sju personer som jobbar nästan dygnet runt i ett halvår med en robot så blir den (eller han, sorry Maze :) som ett levande väsen till slut. Det var tråkigt att behöva montera ner honom efter avslutad kurs, men hans själ, d.v.s. styrprogrammen, finns fortfarande kvar. Att sammanhållningen och vänskapen i gruppen blev väldigt stark förstår ni säkert.

image71
Hemprogrammerad robot ute och går. Här kommer Maze, se upp!

Allt på ett kort

Jag har skrivit ihop ett scenario som visar att om jag tappar mina plastkort så kan den som hittar dem åka gratis buss och kopiera saker på biblioteket (eller tja, lite värre saker kan nog tjuven göra om hon har huvudet på skaft). Om jag istället har alla mina magnetkort och sådant ersatta med ett smartcard så blir jag lika identitetslös som jagade huvudpersonen Angela i "The Net" om jag förlorar mitt kort. Hmm... Det var väl inte det jag skulle komma fram till? ;) Nej, det finns förstås stora fördelar med att lagra allt man äger och har på ett smartcard. Det är mycket svårare att kopiera ett sådant än de traditionella magnetremsekorten t.ex. Gäller bara att lyckas förklara det på ett vettigt sätt i rapporten.

Idag hyllar jag 90-talet genom att klä mig i en väst jag hittade i garderoben. Jag upptäckte att min utstrysel är på pricken lik den uniform som vår trevliga städpersonal här bär. De får se det som en hyllning. Hoppas att det inte får någon att tro att jag ska städa på mitt kontor. Här finns tillräckligt med muggar för att jag skulle kunna ordna ett litet kafferep, men icke, här ska varken röjas eller fikas. Här pågår avancerade experiment, ju. :) (Dessutom har jag redan fått mig ett litet trefika, måste jag erkänna.)

Dagens föreläsningscitat: "Tänk er att ni är på Grönland, eller *censur* i Grönland, tänk er att vi ska till Arktis för att forska eller blaha-blaha, äh, ni fattar. När ni nu är där, visst behöver ni massor av olika ord för snö?". Underbart, säger jag bara. Datorlingvistik med personlig touch. :)

Törnrosa

Det är en så frodig grönska utanför mitt kontorsfönster nu att det känns som att sitta i ett växthus, eller som att vara Törnrosa i det överväxta slottet. Undrar om Törnrosa också hade en CPU-fläkt inkilad i fönsterblecket? :)

Den här veckan har jag en del att göra, närmare bestämt: tre föreläsningar, tre möten, en intervju, ett seminarium och två deadlines (nej vänta, tre blir det) + 40 timmars exjobb. Så brukar mina veckor se ut så om jag verkar stressad eller ler lite stelt vet ni varför. Dock skulle jag aldrig vilja plocka bort något av allt det jag gör. Det är roligt hela tiden. :)

Nu ska jag ta och skriva vidare på exjobbsrapporten. Den växer fram, sakta men säkert. Skulle gärna koda lite också, men jag har som jag berättat tidigare inte möjlighet att göra det jag behöver göra och trial-and-error brukar bli mycket tidsödande när man har med ny hårdvara att göra. Igår fick jag däremot koda en hel del, men inte på exjobbet utan till kogpsyk-kursen. "Meh, orka scripta" tänkte jag och skrev ett javaprogram istället, så nu kan jag snabbt och lätt skapa små diagram (ASCII-grafik!) över reslutatet i våra experiment i projektet där. Jag är lite nöjd, faktiskt.

Fågelfrö!

Idag var jag nyttig och traskade iväg till grannförorten för att handla. Då får man lite motion på kuppen och så är de mycket billigare på fröer och grönsaker och annat nyttighetskrafs där. Detta är alltså en sån dag då jag rör på mig och äter fågelmat. *s* Det händer ibland och efter en långvarig pasta-med-ost-diet framför datorn tror jag att det kan vara nyttigt. Jag har även suttit och läst om affärsplaner och annat i samma stil. Hur nyttigt det är låter jag vara osagt, men ganska spännande är det iaf. Nu ska jag även knacka ihop ett litet script som ska användas i psykologikursen. Möjligtvis kan jag ha det till nytta i exjobbet också. Små program som gör fina grafer av stora datasjok tycker jag alltid att det råder brist på när man behöver dem.

Eftersom jag inte kan bjuda er alla på psylliumfrö och kesella får ni istället några bilder från Botaniska, tagna förra veckan.

image69
En fluffig tulpan som heter "Big Apple"

image70
Blommande magnolia

Tokshopping!

Extra, extra! Kaprifol tokshoppar! :) Jag lovar, det gör jag. Det var så fint väder att jag gick ner på stan och finfikade (fenyletylamin och koffein, alltså choklad och kaffe) samt passade på att fynda lite. På Myrorna fanns en massa fint, men handen på hjärtat, jag behövde inte allt. Mina garderober är redan fulla så det räcker, men att shoppa på second-hand kan jag ändå göra utan att skämmas: billigt, miljösnällt och så kan man hitta något ovanligt. Dessutom, en enda liten T-tröja i svart krossad sammet ryms ju faktiskt. (Jag ser väldigt dramatisk ut i den, kan jag intyga. :) Det blev en vas också, stor och grön och perfekt att placera någon riktigt prålig och skrikig växt i. *s*

Sen blev det en tur till Gubbdagis, för jag behövde verkligen en USB-hub. Då menar jag "behövde" som i att jag har ett stort antal USB-prylar och ständigt får krypa på golvet för att koppla om sladdar, vilket jag tänkte få slippa nu. Jag pratar inte om "behövde" som i fallet med Fiskens KVM-switch. En sån har man nytta av om man har en större mängd datorer (t.ex. i en serverhall), men bara en uppsättning tangentbord, mus och skärm. Möjligtvis hade jag kunnat ha användning för en sån på den tid då jag hade flera datorer i drift, men knappast. Fisken har en dator och han behöver sin KVM-switch. Det är sånt som gör att jag tycker så mycket om honom. :)

Nu ska jag göra en kanna Yogi-te och sedan ska jag läsa lite kursböcker och småpyssla här hemma.

En wannabe-bimbo filosoferar :)

Det ser väldigt fint ut idag så jag ska gå en liten sväng ner på stan för att njuta av solen. Först av allt ska jag äta en skål med cous-cous och Bangalore-curry samt ett granatäpple, en av mina favoritfrukter just för att den är så krånglig att äta och dessutom färgar av sig på allt. Det gör det till lite av en sport. Jag mot granatäpplet, liksom. :)

Jag antar att jag kommer att se modern ut på stan för tydligen har jag blivit på modet igen, jag kan inte hjälpa det. Jeans av den sort som egentligen inte är snygga kombinerat med T-shirts med gräsliga färger, mönster och fåniga texter är väldigt trendigt helt plötsligt. Det är lite skojigt på sitt sätt. :) När jag ändå pratar om ytlighet kan jag passa på att påpeka att jag inte längre läser Veckorevyn. Jag läste den enbart för deras chefredaktörs skull och när hon nu arbetar med deras webbsatsning istället så kommer jag att övergå till att läsa "Veckis" på nätet. Ytlighet utan själ och utan en person som ger charm åt det ytliga är inget för mig.

Nu ska jag nog ändå inte säga något, för på bussen till Göteborg syndade jag med att läsa ett betydligt värre modemagasin, ett som tar sig själv på stort allvar. (Men vad skulle jag göra, plugga i all sin ära, men fyra timmar kognitiv modellering på en buss... no way!) Det allra roligaste var en artikel om hur man framstår som smart. Inte hur man blir det, utan hur man framstår som en icke-bimbo om man vill impa på någon. Det var inte så svårt. Man ska sluta säga saker som "Lilla jag fattar ingentiiing" och man ska lyssna på nyheterna "även om det är tråkigt". :) Jag ska börja redan idag!

Dagens låt:
"Alles klar auf der Andrea Doria" - Udo Lindenberg
Dagens flärd: Hårinpackning
Dagens studier: Entreprenörskap! Sen! :)

Kvällens bildbloggande

image68
En tulipanaros till mina trogna läsare! :)

Flora och fauna

Jag har nu varit på en spännande föreläsning om långtidsminnet och måste passa på att citera min föreläsare (som inte är zoolog) angående hur man känner igen olika objekt, i detta fall djur, på deras egenskaper. Hon konstaterar att fåglar känns igen på fjädrarna "men det finns säkert fjäderlösa fjäderfän nuförtiden, det finns ju hårlösa katter". :)

Som vanligt fixade Marjo det efterlängtade fredagsfikat som det var omöjligt att smita iväg från i rimlig tid. Diskussionerna pendlade mellan det märkliga och det rent absurda och avbröts av mig "Men, det sitter ju en fet mås i kaprifolen!". Faktiskt, en fiskmås hade byggt bo i i växtligheten på innergården precis utanför vår klubblokal. Tänka sig!

Jag ska nu ägna mig åt att skriva lite om identitetsstölder innan jag tar min stora, härliga astronomibok (bokrea på studentbokhandeln) som jag fyndade i föreläsningspausen och beger mig hemåt.

Otäckt kryp

Jag har strukturerat om min rapport lite. Det är ett stort och tungt dokument, men tackochlov finns det mycket jag kan jobba med där medan jag försöker komma på ett sätt att få agentprogrammet att funka. (Problemet ligger egentligen inte i min kod, utan i ramverket, men hursomhelst måste jag hitta en alternativ lösning istället för den jag har knackat ihop). Min nuvarande plan är att jag gör klart rapporten så gott det går och sedan ägnar mig åt agenten de sista veckorna. Den lär inte bli det säkraste system som byggts, men bara jag kan motivera det och påvisa eventuella svagheter ska det nog gå vägen. Jag har lusläst min projektbeskrivning och jag ska göra en säkerhetsanalys inte i första hand bygga ett program. Byggandet är bara en extratrevlighet, eller vad man ska kalla det. :)

Dagens...
Bugg: En attans geting som flög in genom fönstret och ställde till kaos härinne. Gillas inte!
Anteckning: "Till mig själv: Låt inte användaren skicka applets!" Jag försöker hela tiden undermedvetet designa in en möjlighet för mina tänkta användare att skicka upp skadliga applets till kortet, men nej, mitt goda jag vinner. Inga bakdörrar i min prototyp. :)
Musik: Psykedelisk fluff-musik, det är ju sommar. :)
Fredagsuppror: Nu är det minsan jag som går och fikar och njuter av solen! Sådetså!

Små chip och sånt

Jag har lämnat in en uppgift om kognitiv modellering. Det känns alltid bra att vara färdig med något, även om det säkert finns saker jag är bättre på än att förklara den mänskliga hjärnans mysterier när min egen hjärna är trött.

På väg hem från exjobbet träffade jag några gamla klasskamrater, d.v.s. vi började plugga datateknik samtidigt, men läser numera helt olika kurser. Det var roligt att få vara nördig med folk man inte nördat sig med på länge. :) N hade bott i labbet i flera veckor och var plötsligt i stort sett klar med ett projekt: "Det är som att vara en gammal fånge som kommer ut ur finkan efter 30 år och inte vet vad han ska ta sig till". Min gamle projektkompis M erkände att han hade pillat ut antennen ur ett rfid-chip bara för att mäta längden (två meter är den!). Jag fick också tips om en fiffig smart card-idé. Inget som kan appliceras på mitt system så som jag har tänkt mig det, men det fick mig att tänka i nya banor. Det är precis vad jag behöver. Tror att jag ska titta lite mer på identitetshantering i allmänhet imorgon istället för att bara sitta och tänka "icke tillämpbart" om allting. Bara för att det inte platsar i mitt lilla ID-App som jag kallar det, så betyder det inte att det inte är värt att tänka på saken lite och fundera över varför det inte passar och om man skulle kunna anpassa det jag gör lite. Kolla, nu kom det massor med fräscha idéer! :) (Min engelska är fortfarande inget att hänga i julgranen, men jag ska läsa lite fler artiklar så att jag lär mig att prata uppstyltad forskarengelska och kan impa med det. ;)

Dagens...
Script: Jag själv! Man kunde ju ha knackat ihop något som automatiskt gick igenom ett antal sifferserier som skulle parsas, men nejdå, jag tänkte att det skulle gå snabbt att göra förhand. *glörk* Dum idé. Jag som t.o.m. gillar att scripta. :)
Flingor: Såna där som tjejen i reklamen äter, hon som har "en god vana" och är väldigt irriterande på nåt sätt. Det är Fisken som har fått in mig på det spåret och jag erkänner, de är både jättegoda och så känner man sig hemskt nyttig på köpet.
Fråga: Varför används det fina Gemplus-chipet i bankomatkorten så pass sällan? Den där lättkopierade magnetremsan kan de väl ta bort direkt? Nä, förresten, behåll den. Det skulle kunna ge mig framtida jobbmöjligheter. *s*
Affärsidé: Det är inte bara en gång jag har fått kommentarer i stil med "Nu bloggar du väl det här" eller "Det här kan du ha med i bloggen" lite sådär oroligt men samtidigt förhoppningsfullt. Jag skulle kunna starta en tjänst där jag bloggar åt folk så att de slipper göra det själva! Superduper! :)
Skönaste tanke: "Det där bryr jag mig inte om, det är inte mitt problem". Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för min arbetsbelastning. :)

Mycket att göra

Jag har varit på en givande gästföreläsning där en företagsledare berättade om sitt liv, jobb och om hur det en dag blev alldeles för mycket med jobbet och all stress. Det var intressant att höra och gav en tankeställare. Att ta det lite lugnare är nog en god idé, precis som att det kan vara bra att låta andra hjälpa till när något ska göras som du inte måste göra ensam (du bara tycker att det är enklast om du gör det själv :).

Det har varit möten och inlämningar och sådant också, alldeles för mycket egentligen och imorgon är det en deadline till. Ändå känns det bra just nu. Jag är inte för mycket efter med något och kan fokusera på exjobbet. Bara jag får mig en stor kopp kaffe nu så ska jag börja referera till alla artiklar jag har tuggat mig igenom. Det duger ju inte att bara ha kod och analyser att vifta med, det behövs teori också, förstås.

"Min" förening fick förövrigt en ny styrelse igår (de tillträder i augusti, kan nämnas), en yngre sådan än jag hade väntat mig då det brukar vara svårt att få yngre förmågor att våga ställa upp. Jag önskar er all lycka till! :) *flyger fri iväg, sätter sig i ett träd och kraxar glatt*

Som i trans

Jag vill inte ta lunch! Har nämligen tagit till mitt gamla koncentrationsknep, att lyssna på trance (speciellt undergenren happy hardcore) för att få energi till att skriva uppsats. Jodå, det funkar fint! Ett litet stycke om undantagshantering i Java Cards har jag fått ur mig samt en halvfärdig uppgift i kognitiv modellering. Just nu spelas en väldigt bra mix från någon livespelning i Australien. Attans att behöva gå och äta baguette och dricka te när man har värsta ravepartyt på kontoret. ;) Psst... Vill du ha det lika skoj som jag? Lyssna här.

Ett nytt år

Idag har jag en väldig massa saker att göra, men jag tänkte att jag börjar med att exjobba och sedan tar jag en sak i taget så ska det nog gå bra. Jag ska: skriva en inlämning, överlista GlobalPlatform, fixa med jobbpapper, göra experiment och boka ett möte. Därefter är det dags för årsmöte med en viss förening. För mig är det mer spännande är riksdagsvalet och melodifestivalen tilsammans eftersom vi får en helt ny styrelse. Spänningen är olidlig! :)

Igår firades en mycket trevlig årsdag med Fisken. Vi bestämde oss för att bara göra saker som vi tycker om, som att äta pizza och förvirra folk (varje gång Fisken får en kommentar på stan om sin "konstiga gula pryl", GPS:en, blir han jättenöjd). Dessutom har jag börjat använda hans riktiga namn som en fin gest... vilket iofs har lett till att han har börjat kalla mig för Kaprifol, men jaja, det kan jag leva med. ;)

Dagens trend är förövrigt att ordna LAN-party hemma, detta enligt tjejtidningen Cosmopolitan. Jag tar det som det slutliga beviset på nördarnas revansch. :)

Tisdagstema - smaker

Denna veckas tisdagstema är svårt. Temat är Smaker. Det naturliga vore att fotografera mat, men jag tror inte att Fisken har något godare än frukostflingor och kaffe hemma just nu samt lite sushiris och en massa kryddor. För att kunna publicera min bild innan vi varit och handlat något gott att fira vårt ett-år-tillsammans-jubileum med, tänker jag på smak på ett annat sätt som i "att ha god smak". Om den här skulpturen faller dig i smaken är upp till dig. Om inte annat tycker jag att den är majestätisk. Den står på Masthuggstorget i Göteborg om jag inte minns fel.

image67
Faller den dig i smaken?