Björkö och Botaniska

Vi har varit på Björkö hela dagen. Där finns det geocacher, trevliga busschaufförer och pizzerian som har västsveriges godaste pizzor enligt en man som cyklade förbi. Jag är lite trött efter äventyret så det blir ett bildinlägg idag. Se här: Köpenhamns botaniska trädgård i all sin prakt. :)
Jag minns Köpenhamn

Jag tänkte att jag skulle sammanfatta besöket i Köpenhamn och visa lite bilder nu när jag har piggnat till, några dagar efteråt. Det var minst sagt en hektisk resa med massor inplanerat och det hela gjordes inte lättare av att det var 25-30 grader varmt, men roligt hade vi. Fisken ägnade sig åt att geotagga allt han kom åt så att våra äventyr kan följas i bildform på en karta. Titta här. Det ser ut att vara många foton, men sanningen är att det finns mer än 700 ytterligare bildbevis på vad vi hade för oss. Fotosemester alltså, vi utklassade nog ett flertal av de japanska turisterna där. ;) Hursomhelst, jag hade märkt ut allt jag ville se på en karta och på vägen till de olika platserna tog vi geocacher och åt glass. När Fisken ville cacha och glassa lite extra gick jag på konstmuseer. Det statliga visade sina samlingar på ett pedagogiskt sätt: olika epoker och inriktningar förklarades med korta texter på väggarna. Det roligaste var att på sina ställen kunde gamla verk få samsas med moderna inom ett visst tema. Det bröt av och piggade upp. Det andra museet jag tittade in på var ansedda skulpturmuseet Glyptoteket där jag nog skulle ha behövt några dagar istället för en timma. Vill man frossa i marmorskulpturer och/eller se vad de gamla grekerna hade för sig så är detta sannerligen det rätta stället.

Skulpturer överallt, inte bara på museum! Här på Marmorkyrkan.

I övrigt var det själva staden och dess byggnader som var det intressanta att se. Innerstaden är ett stort område, mycket pampigt och fullt med statyer, monument, fläckfria parker, ståtliga slott och ja... turister. Bäst var nog Botaniska Trädgården där vi vågade oss allra högst upp i palmhuset (två höjdrädda stackare i en vinglig trappa), den fina och svala slottsparken vid Rosenborg samt Runde Tårn med den storslagna utsikten. Fästningen Kastellet var också en upplevelse. Där vandrade vi runt på vallarna vid vallgraven och såg både sothönor och en lat häger som såg lite högfärdig ut. :) Där fanns också statyn Gefion, väl värd ett besök. Den föreställer en fornnordisk gudinna som ursinnigt manar på ett spann med tjurar som plöjer marken framför henne. Den ska ses "live", foton gör den inte rättvisa.

Gefion och hennes tjurar, mitt i fontänen

Efter att ha sett innerstaden samt det område där vårt hotell låg var det dags att se det riktiga Köpenhamn tyckte vi. Allt var på något sätt för fint, lite som i de filmer där det visar sig att alla är robotar eller att staden är en simulering eller något i den stilen. Alla såg välstädade ut och allt var rent och snyggt. Det kändes inte riktigt som en stad. Inte för att man ska klaga dock, nära stället där vi bodde fanns en park alldeles vid vattnet och därifrån kunde vi - ätandes våra frukostwienerbröd - beskåda de stora företagens skrytbyggen till synes helt i glas. ...men vi ville se det riktiga Köpenhamn. Sagt och gjort, vi stack till Christiania. Där var husen lite mer färgglada och slitna, de politiska slagorden på väggarna fler och antalet personer med dreadlocks flera än i resten av staden. I övrigt gjorde även denna stadsdel ett rätt gulligt intryck. :) Inte ens näst sista kvällen när vi irrade iväg långt ut mot var-vi-nu-var försvann känslan av mysighet. Det är väl bara att erkänna: Köpenhamn är en fin och lugn stad, iaf för oss turister. :)

Ett fyrskepp i Nyhavn, populärt restaurangstråk

Tisdagstema - Hopp

Veckans tisdagstema är hopp och jag hoppas på en framtid då teknik och natur kan leva sida vid sida, lite som på dessa bilder där både naturens och människans verk finns representerade. :)

Köpenhamn, utsikt över stadsgraven från Christianshavn


Malmö, nära Öresundsbron

Att återvända

Nu är vi tillbaka i Göteborg efter en veckas semester på annan ort, närmare bestämt Köpenhamn och Malmö. Det finns mer att säga om det här och det finns definitivt fler bilder att visa, men just nu är sömn det viktigaste så jag sammanfattar: i Malmö finns det nyckelpigor (rena invasionen, de var överallt), små hundar och värme. I Köpenhamn finns det statyer, slott, pengar med hål i och wienerbröd (två sådana smugglade vi till Sverige :). Under våra drygt tre dagar i Danmark var vi två bland många, många turister (ett större antal från Kina och Spanien vad det verkade), men jag vill gärna tro att vi var de bäst förberedda. Utrustade med två GPS:er och minst en "vanlig" karta navigerade vi till allt som staden hade att erbjuda. Bland det bästa var nog Runde Tårn, utkikstornet mitt i stan. Därifrån såg vi långt minsann. Tillbaka i Sverige var huvudmålet att gå på Industrisemester, vilket visade sig vara ett väldigt gemytligt arrangemang av den lokala synthklubben. Klart mycket trevligare än en större, mer steril konsert. Allt var väldigt fint ordnat och det är verkligen inte ofta den här typen av lite mer svårsmält elektronisk musik får en hel liten festival till sin ära. Kändes som om det var på tiden. :)

Saker jag kommer att sakna nu är:
Statyfrossan på Glyptoteket, söta bakverk att äta i hamnen till frukost, den gulliga småstadsstämningen (som infann sig främst i Malmö, men även i Köpenhamn, lustigt nog även om allt var så stort där), den märkliga känslan av att inte kunna göra sig förstådd eller förstå andra (gäller Skåne också, ja, och man kan ju inte gärna börja prata engelska heller ;)... och naturligtvis Malmös hyllade falafel. :)


Inte ett moln fanns det på himlen!

I'll be back

Jag tänkte att det vore lämpligt att fly landet ett tag, främst för att det verkar vara mer sol på andra ställen än här... och så finns det fler geocacher kvar i andra städer än denna. ;) Därefter är det tung musik i Malmö som gäller och efter det så är jag tillbaka på nätet igen. Ha det fint så hörs vi snart igen!

Tisdagstema - Tro

Veckans tisdagstema är tro. I min tolkning blir det folktro och sägner. Skylten sitter vid fornlämningarna på Galterö, stenar som tros markera sjömansgravar från 1600-talet. På platser där det sades ha flutit i land sjömän fanns det ofta skrock i form av ritualer som skulle utföras när man passerade platsen, exempelvis ta upp en liten sten och kasta den i ett stenröse medan en viss ramsa uttalades. På vackra Rörö finns flera sådana s.k. offerkast.


Omanglad tvätt

Vi har pysslat och stökat idag och tillbringat en hel del tid i tvättstugan. Det behövs också ibland. Det roligaste med det är att besöka mangelrummet som ser ut som något ur en skräckfilm. Där finns bland annat världen största och läskigaste mangel. Jag lovar, den borde kunna skrämma små barn. ;) På väggen finns också ett mangelschema som gapar tomt. Kanske borde man boka in sig på en tid där, men i så fall tillsammans med någon husmor av den gamla skolan, annars är det stor risk att jag trasslar in mig i något... Förövrigt kan ni beskåda den vackraste människan i universum (säger han själv lite blygsamt) här, storslaget fotad på några riktigt fina berg. :)

Vargö

Igår var vi ute på Vargö, en ganska karg och vindpinad ö i Göteborgs södra skärgård. Större delen av ön är naturreservat, men där finns också några enstaka hus samt en liten badplats. Roligast är det att vandra tvärs över hela ön och bege sig längst bort i reservatet. Där finns lustiga små halvöar att hoppa ut på, sjöfåglar att beskåda och bra platser att äta sin matsäck på. På vägen dit ut träffade vi några deltagare i EU-projektet "Carpe Mare". De arbetade med att hålla skärgårdslandskapet öppet och sa "Bää!" när de såg oss. :)Turen har startat! Första stopp: Bälvik. Från båtbryggan är det bara en kort promenad genom den frodiga skogen (som kontrasterar väldigt till de kala klipporna) innan man når badplatsen vid Bälvik.


Här har vi då de söndertrasade småöarna. Somliga är halvöar även om det inte ser så ut. Dit går det utmärkt att hoppa ut, bara för att visa att man kan. :)


Perfekt ställe för att beskåda stora fraktfartyg samt en och annan danmarksbåt.


Titta, fler öar! Från vad vi tror är öns högsta punkt ser man långt. Gäller dock att se upp för kastvindar här uppe. Jag har aldrig förut känt mig så... lätt. ;)


Det allra finaste är alla mjukt rundade klippor med mönster av lavar på. Vargö är helt klart värt ett besök bara för deras skull. :)

Fisk!

Vi har handlat rödtunga i Feskekôrka. Jag tror att det är det mest genuina och passande man kan göra i den här stan. Så mycket mer behöver inte tilläggas, annat än att det blev riktigt gott, speciellt med mycket salt på. :)

Kärret på Donsö


Som ett vykort

Lugn dag idag, lite mer turistande igår. Jag fotar förstås allt det fina jag ser. Inte för att jag är en sån där typisk turist med guidebok och hela köret, men lite nya är omgivningarna ändå för mig. Problemet med mitt förevigande av omvärlden är att mina bilder inte alltid blir särskilt... inbjudande. Vad har vi här t.ex? Plutoniumkraftverk nr femtiosju, eller nåt sånt? ;)

...eller var det bara så att vi passerade de centrala delarna av V. Frölunda?

Tisdagstema - Blå

Veckans Tisdagstema är blå, min favoritfärg. Bilden är tagen i Slottsskogen i Göteborg. I själva verket är dammen alldeles mörkgrön och full av mat åt anden här, men på bilden ser vattnet nästan ljusblått ut.


En dag på stan

Vi var ute på stan idag, fikade, käkade sushi och blåste nästan bort. Sedan handlade vi kryddiga saker + goda röda linser och en massa bönor på Indian Food House, ett snabbköp med indiska matvaror. De har verkligen allt. När vi ändå var ute på Hisingen tittade Fisken förbi Terräng, stället han är stammis på vad det verkar, för att kolla in GPS-tillbehör. Det slutade med att jag fick en klänning, en militärgrön sådan i snabbtorkande tyg. Nu påstår förstås Fisken att det är hans plagg och att det är en T-shirt, men det där lyssnar inte jag på. ;)

Som en polkagris

Det har varit fullt upp idag. Vi har hälsat på familjen Fisk och ätit glasstårta i det gröna. Ni får hålla till godo med en av de många vackra dahliorna from Botaniska så länge, så kommer det ett piggare blogginlägg imorgon. :)


Såpa!

Grönsåpa, mina damer och herrar, det är grejer det. Luktar gott, är snällt mot naturen och så känner man sig "rejäl" när man skurar med det, enligt "Städa!". Det har gått åska här, men nu är det sol och fint. En plan är att ge sig ut och hitta på något. Annars är det rätt skönt att inte göra nåt särskilt en dag också. Igår jagade jag runt på stan efter presenter till nära och kära som fyller år och på kvällen firade jag och Fisken att han nu är certifierad... fisk. ;) (Eller grym javakodare, snarare.) Sådant kan förstås bara firas på ett ställe och det är Texas Longhorn. Mums!

Planer

Nu är det spikat att vi ska till Malmö på Industrisemester om några veckor. För den rätta festivalkänslan planerar vi att tillbringa ett par dagar i Danmark innan så att vi blir solbrända, dammiga och lagom sunkiga. ;) Vad vi vet om Köpenhamn är att det finns en botanisk trädgård där... och i Malmö finns det tydligen falafel. Allt pekar på att det kan bli trevligt. :)

Förövrigt... är boken "Städa!" farlig. Den har fått mig att vilja knäskura golven med såpa. Jag försöker verkligen låta bli. ;)

En dag bland konsten

Jag har lite koll ändå: idag fick jag nämligen hjälpa tre vilsna (tjeckiska, vad det verkade) turister att hitta till diverse museer. De hade en karta samt en guidebok (som verkade vara samtida med regalskeppet Wasa), men de var ändå helt borttappade på Avenyn. Under devisen "I'm not from Gothenburg, but I'm from Sweden, and that's a good start!" lyckades jag få dem att hitta rätt. :)

Sen besökte jag fina utställningar och bäst var som så ofta
Göteborgs Konsthall. Inte det stora konstmuseet (som förstås alltid imponerar), utan den lilla hallen till höger. Den aktuella utställningen heter "Tomorrow always belongs to us" och innehåller aktuell, tänkvärd och en smula skrämmande nutidskonst. Jag rekommenderar speciellt Carl Hammouds verk som det går att läsa mer om här.

Sommarplatser

Jag får tacka och buga för alla fina göteborgstips som jag har fått. Det finns onekligen mycket att se här i stan. Jag är ju lite halvturist som bor här på somrarna, men inte annars. De mest vilsna turisterna kan jag peka till rätt spårvagn, men någon riktig koll på stan har jag sannerligen inte. Därför är det utmärkt med lite tips och råd om vilka platser som är sevärda. Nu i sommar hålls "Göteborgs lustgårdar", en stor trädgårdsutställning, på ett flertal platser. Botaniska har jag förstås varit i, men jag har ännu inte besökt de andra delarna av utställningen. Det kommer, men jag vill gärna göra det en solig dag så att alt fint kommer till sin rätt. Sedan håller jag med Kaprifol den äldre om att hamnen med alla de stora fartygen och maskinerna är en sevärdhet i sig. Göteborg är ju inte bara Nordstan och Haga utan först och främst en stor hamnstad. Haga är förövrigt en av mina favoritplatser. Tydligen är det väldigt inne att bo där nu, i de mysiga gamla träkåkarna, nära till alla fik och småbutiker. Antar att det håller på att bli Gbg:s motsvarighet till Söder i Stockholm. Ett liknande fint område är Majorna som jag också har fått tips om. Jo, det är vackert, speciellt uppe på höjderna så att man har utsikt över stan. Som sällskap till en geocachare får man se många utkikspunkter... :)

Här kommer mina egna göteborgstips till er:
  • Delsjöområdet - naturskönt och perfekt för korta och långa vandringar. Se upp för Getryggen bara, en bergsrygg som brukar trötta ut mig rätt mycket. ;) (Jag har fått tips om Vättlefjäll som ska vara något som liknar Delsjöområdet, det ska förstås testas.)
  • Slottsskogen - lite turistigt kanske, men en mysig stor park där man får dela fikabord med påfåglar. :)
  • Kössö - skärgården, särskilt den södra, är lätttillgänglig men bjuder ändå på gammaldags, mysigt öliv. Just Kössö är en liten ö där det enda tillåtna transportmedlet är skottkärra. Vandra gärna genom skogen till den bortre sidan av ön och prova den lilla stranden där.

Vilodag

En mulen dag nalkas i en av Göteborgs alla små förorter. Passar mig fint eftersom min plan är att kura ner mig med en bra bok och kurera vad jag nu råkade dra på mig igår. Förmodligen åt jag något olämpligt, men Fisken klassar mig som smittorisk vilket gör att jag inte får hantera disk eller laga mat. Perfekt, tycker jag. ;) På det stora hela mår jag fint och imorgon kan jag säkert ge mig ut och göra stan igen. Har vi några göteborgare som läser bloggen? Någon som kan rekommendera någon udda sevärdhet som turisterna inte känner till? Ge mig tips! :)

Dahliorna i Botaniska, en självklar sevärdhet.

Tisdagstema - Före/efter

Jag ska springa iväg och fånga en buss alldeles strax så veckans bidrag till Tisdagstema fick bli något som fanns nära till hands: min frukost. Här har vi då en kopp med yogi-te före och efter min framfart. :)


En tur till Botaniska

Idag jagades jag upp tidigt på morgonen av en morgonpigg Fisk som skulle till jobbet. Själv hann jag både med fika i Haga samt trevligt turistande på stan (jag t.o.m. besökte turistbyrån, bara en sån sak). Mest var jag dock i Botaniska. Jag tycker att dahliorna kan få tala för sig själva. Se!

Sist men inte minst kommer här en bild från den japanska delen av trädgården. Jag hade aldrig varit där förut och visste inte att det fanns något bortanför Klippträdgården, men det gjorde det. Där var det fullt av den här typen av ställen som såg ut lite som i sagorna.


Följ stigen!

Stad och hav

Ni kanske undrar vad som har hänt i värmen här på Västkusten? Igår begav vi oss till Slottsskogen där det tittades på den fina utsikten. Här borde jag ha gjort en ljudinspelning istället för att fota eftersom en mycket högljudd fotbollshejarklack hördes någonstans nerifrån grönskan. Vi vet inte vilka som spelade eller var, men trogna supportrar verkade de ha.I Slottsskogen tog vi också en fika på Café Bräket. Fisken frågade om vi skulle ta "bordet med påfågeln" som om det vore den naturligaste frågan i världen. Mycket riktigt, där fanns faktiskt en påfågel. Det verkade som om den hade sitt stammisbord. :)Idag lämnade vi stan och besökte Hönö, Öckerö och Fotö tillsammans med Fiskens släkt. Det verkar som om vi har hittat en ung geocachingförmåga där. Hon var mycket duktig på att hitta cachelådorna, särskilt på de ställen som vi vuxna hade lite svårt att klänga till. När man är vuxen är väl förövrigt en definitionsfråga. Jag köpte månadskort för spårvagnsresor igår och det visade sig att jag har ungdomsrabatt, barn under 26 som jag är. Fisken tycker att detta är väldigt roligt... ;)


Underlig fyr på Fotö!

Allt det fina hem-hemmaFörsta

Jag har semester och umgås just nu med mina föräldrar. Det här är den första dagen på min allra första semester så jag känner mig lite som en nybörjare på området, men hittills går det utmärkt. Jag tänker inte så mycket på streckkoder och attackträd. :)

Tisdagstema - Sommar

Veckans tisdagstema är sommar och sommar är det när man kan ligga ute och sola sig och titta på molnen som grannkatten gör här. :)