Gott nytt!

Det är decennieskifte ganska snart och hela Göteborg smäller av raketer. Så har de hållit på i veckor nu. Göteborgare gillar när det smäller, helt enkelt. Kanske hade det varit läge att sammanfatta 00-talet, men vad är 10 år när man har varit med om millennienatten? Nej, just det. Vad jag gjorde då? Jobbade som mailsupport och var rädd för den där buggen... och firade kungligt med god mat och sånt, naturligtvis. Vår gamla 486:a skrämdes tillbaka till 80-talet, men i övrigt hände inte något omvälvande. :) Gott nytt år!

Sås

Såhär spännande kan kycklingmarinad se ut på nära håll innan den har blandats. Det är chili och en massa sånt starkt i. Inte jag som hällde i det, förstås. :)


Tisdagstema - 2009

Det är Tisdagstema idag och temat är 2009. Det som var extra speciellt för mig detta år var att jag var mer nordväst och högre upp än jag varit något annat år. :)


Redo att blogga

Vi har hälsat på släkten Fisk i några dagar nu och det har varit jättetrevligt förstås. :) Det blir ju lätt så runt jul att det är mycket familj att hälsa på. Väl hemkomna till Fiskens eget hem har jag, lite frusen och småtrött av resan placerats i en blogghörna. Min fine särbo har nämligen riggat upp nåt mjukt jag kan luta mig mot, satt en kudde i knät på mig, en liten dator på kudden och en stor kopp lankesiskt te bredvid mig. Jag har mobilen vid sidan av mig också. Man skulle kunna säga att jag kan styra världen härifrån om jag vill, men just nu får nog världen klara sig själv. Sen får vi se vad som händer imorgon. :)

Monster

Vi har börjat dagen med "Monsters vs aliens". Fisken skrattar när de parodierar sci-fi-filmer som han har sett. Jag skrattar när de driver med biometri. (En helt hysterisk scen när nån ska scanna händer och fötter och det ena och det andra för att få passera genom en dörr.) Vi som jobbar med autentisering får sällan våra egna skämt. :)

Fisk och fågel

Fisken och Bishi har funnit varandra. Bishi brukar inte tycka om när någon visslar åt honom, men Fisken får vissla. Bishi svarar med kvitter och låter sig också fotograferas ur alla upptänkliga vinklar, när han äter frön, när han putsar sig och när han inte gör något speciellt, men det är bara Fisken som får fota honom förstås. Jag tror att vi bevittnar en fin vänskap över artgränserna här. :)

God Jul!


Isigt


Tisdagstema - Snö

Veckans tisdagstema är snö. Här i Mellansverige finns det gott om snö och ett slags blått ljus i luften. :)


Trädet

Nu är det snart julafton och imorgon ska det skaffas gran. En puffig liten en, tycker jag, även om det verkar vanligare att vilja ha en lite mer spenslig med få grenar. En som trivs och står sig länge utan att barra är väl annars huvudsaken. Vi får se vad vi får tag på. Plastgran är inget alternativ, tycker jag, även om det i det långa loppet nog skulle vara mer granvänligt, miljövänligt och dessutom betydligt mer barrfritt. Frågan är vad man gör av den under sommaren i såna fall. Förmodligen kan den monteras isär, eller så får man stuva in den i ett förråd, eller - om man har ont om lagringsutrymme - leva med den året runt. Det skulle nog jag få, i min lilla lya. ;)

Klart

Nu har jag julhandlat färdigt! ...och gjort julgodis till två kompanier. Nu får det minsann räcka. :)

Titta, massor av snö!


Julstämning i en gryta

Jag har fixat julstämning. Det smakar ganska vedervärdigt, men luktar som jul ska lukta och så är det säkert nyttigt också. Gör såhär: Koka upp ca en halvliter vatten med saften av 3 clementiner. Häll i någon tesked av kanel, nejlikor och kardemumma. Häll även i en matsked yogi-te samt en halv grapefrukt i klyftor med skalet kvar (tvättad och fin). Låt det stå och småkoka tills den goda doften sprider sig. Sen kan det stå lite till. Häll upp och drick, den som törs! Sila först. :)


Uppe med tuppen

Jag har julledigt och imorgon, en lördag, har jag lovat att via telefon väcka Fisken klockan 7 på morgonen. Det är ganska underligt på sätt och vis, men jag tycker om att väcka folk, speciellt såna som är svårväckta, för det får mig att känna mig mer morgonpigg än jag egentligen är. I korridoren blev jag anlitad som väckare ibland. Lilla väckningen var att jag bankade på dörren inför tentan eller vad det nu var. Stora väckningen var ett acapellaframförande av "Godmorgon, godmorgon!". Fisken slipper sången, tror jag allt. :)

Så att man förstår

Fisken tipsade mig om något gulligt på Youtube, en film om Brio Networkers öden och äventyr. De är små leksaksgubbar föreställande e-postklienter, datorvirus och sånt. ("-Öppna inte e-postbilagan!" "-Det gör nog inget om jag bara kikar lite..." :) En av mina favoriter när det gäller nördiga kortfilmer är annars "Warriors of the net" där TCP/IP-paket flyger runt som små rymdfarkoster. Första delen finns att beskåda här. :)

Alldeles rosa

Såhär såg himlen ut imorse, fast fluffigare och snöigare. :)

Tisdagstema - Ur fokus

Veckans Tisdagstema är ur fokus. På bilden ser ni bandet Code 64 som är otroligt fokuserade på sitt framträdande. De var förband åt ett stort band och hade en jättepublik. Bilden däremot, är helt ur fokus*, men lite spännande ändå. :)

* ...eller det är väl rörelseoskärpa vi har här. Det går ju så vilt till. :)


Kvack!


Ett litet äventyr

Jag är hel och hållen efter sprutan. Det enda jag har märkt är att min vänsterarm är stel (men inte stelare än att den klarade ett pass nybörjaraerobics) och att jag varit ganska dimmig och trött i huvudet under helgen. Annars allt väl, änsålänge. För att mitt liv ska bli mindre som en NiN-låt ("I believe I can see the future / Cause I repeat the same routine") och mer som en Boye-dikt ("Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr!"), eller ja, inte i allmänhet, men i just detta speciella fall, så gjorde jag nåt spännande i helgen istället för att sitta vid datorn och göra vad man nu gör där. Jag och en väninna stack till en annan stad, vilket i sig var ett äventyr för mig som fotade lokaltrafiken och betedde mig som en (förmodligen ganska pinsam ;) magväsketurist (utan magväska då). ;) Vi gick på en intressant undergroundutställning som passande nog hölls i en källare, och så rusade vi runt på stan. Fantastiskt! På kvällen blev det kalas, ett sånt där kalas som alla bloggerskor går på och fotar allt i motljus för att kunna blogga det. :) Det var ett sånt fint kalas där man sitter på kuddar på golvet och äter veganmat i små koppar, dricker glögg i större koppar och lyssnar på skruvade julsagor och sådär. Mysigt! Tack! :)


Besprutad

Jag har tagit sprutan! Det var väl mest grupptrycket som fick mig att komma mig för, men jag hade faktiskt tänkt göra det, jag tyckte bara att det verkade lite läskigt. Hursomhelst kändes det inte alls och jag kan fortfarande gå framlänges, vilket jag ser som ett gott tecken. Hoppas jag inte blir trött och krasslig imorgon som man ska bli - jag ska ju på en kulturgrej av nåt slag och på kalas. Jag som skulle ha en lugn helg, nåväl, jag får ta det lite som det kommer, baklänges eller ej. :)

Ampersand

Att jag verkligen vandrade i en veckas tid, utan vilodagar, i somras är inte alla lika lättövertygade om. Jag är uppenbarligen inte den hurtfriska typen, även om jag själv tycker att det kan jag nog vara ibland. De som sett bildbevis på vandrandet tror mig, men kan däremot inte förstå hur jag kan vilja göra det igen - speciellt inte med alla hemska broar som finns längs med Kungsleden. Jag tycker nämligen inte om vingliga saker som är högt upp, det är allmänt känt. ...men nu är det ändå så att jag skulle kunna tänka mig att göra om det, med broar och allt. Visst var det otäckt, men med Fiskens hjälp utarbetades en metod. Den gick ut på att jag skulle dels hitta på roliga namn på broarna så att de blev mindre farliga och dels att jag skulle sjunga medan jag gick över.

Tjäktja. Räkna stegen - beräkna höjden.

Nu låter det som om det var en lång och svår process att ta sig över, men det tog nog inte mer än en liten stund för att samla nerverna och komma på bra anledningar till att inte trilla ner i forsen, samt komma på något bra att sjunga, förstås. I vissa fall var det bara att gå över utan att det var nåt mer med det, men ibland var det lite vingligare eller högre eller bara värre, helt enkelt. Då sjöng jag. Skrålade kanske man ska säga, för kung och fosterland, av lungornas fulla kraft, allt sånt. Det här sjöng jag: "Vintern rasat ut i våra fjällar" (för att man kan ta i), "Idas sommarvisa" (för att den är det finaste som kan sjungas), "Shelter from the storm" (för att det är Dylan), "Girl laying down" (Anna Ternheim, bara för att jag lärt mig refrängen och gillar texten) och så sjöng jag, efter förmåga, så mycket jag kunde minnas av Amanda Palmers "Ampersand". Fisken kände inte till den, så jag fick förklara att det handlar om att vilja leva på mer än en sida av och-tecknet, dvs att kunna vara och göra både det ena och det andra utan att dömas för det. Det mesta är visserligen OK i den värld jag lever i, men toleransen är mindre för den som väljer fler, kontrasterande intressen på ett icke-stereotypt sätt. Så för att trotsa min kompis från synthklubben som lite skämtsamt sagt "Du verkar inte direkt vara fjällvandringstypen" tågade jag över en hemsk bro uppe i Abisko-trakten sjungandes "...and I don't want to live my life on one side of the ampersand".

Bilderna har Fisken tagit. Jag var lite för rädd.

Den som är nyfiken på låten Ampersand kan hitta musik och text på sångerskans hemsida här. För den som undrar så lever hon (i högönsklig välmåga). Det underliga namnet på skivan och webbplatsen - som antyder motsatsen - härstammar tydligen från ett konstprojekt. (På Songmeanings tycker många att låten handlar om att vara sin egen, att inte vara en del av ett par eller vara någons fru/flickvän etc. Songmeanings brukar ha rätt, men jag tolkar på mitt sätt & gör som jag vill.)

Kvällens klänningar

Det är Nobelfesten ikväll, men jag ska inte gå. Däremot är det roligt att titta på all pompa och ståt. Speciellt roligt är det när jag och mamma tävlar om vem som kan gissa klänningsfärg på kungligheterna. Det har vi alltid gjort, så det tänker jag inte sluta med. Istället har mina spådomar blivit mer detaljerade. I år ser de ut såhär:

Silvia kommer att ha en sedvanligt puffig klänning, axelbandslös med vågig spetskant längst ner, med brokadinslag och i en blekt grönaktig färg, nästan vitbeige. Den kommer att vara mönstrad med blommor eller träd - hon kör på miljötemat i år. (Min mamma sa också grönt.)
Victoria ska ju gifta sig så hon hyllar kärleken i något frodigt hallonrött. Lite vräkigare än vanligt, tror jag allt, men i år är det OK. (Mamma tror chockrosa eller nåt annat knalligt så vi tänker likadant här.)
Madde är modern och har något svart-vitt Chanel-inspirerat. Jag tänker mig en svart, figurnära klänning (svensk design här, inte fransk) med en intrikat ryggringning, lite som något Rihanna skulle bära på scen, men mer prinsessigt... och så en liten jacka över, vit, lite gammaldags stuk. Hon bär pärlor till, alla gånger. (Här tror mamma på ljusblått eller nåt i den stilen. Jo, det kan vara klädsamt förstås, men känns som "sååå förra året". ;)

Nackdelen med att vara detaljerad i sina förutsägelser är förstås att risken att gissa fel blir större, men i år alltså, i år har jag rätt. ;) Jag brukar förresten förutsäga vem litteraturpristagaren blir också. I år sa jag "Östeuropa, egensinnig, politisk, barndom". Precis. :)

På snedden


Ett minne: gammal bild på finaste dahliorna från i sensomras! :)

Tisdagstema - Vägg

När jag flyttade in här visste jag inte hur det såg ut. Allt jag visste var att det skulle finnas en grön vägg och det gjorde det. Såhär grön! (Psst! Andras fina tisdagsbilder finns här.)


Mycket nöje

Så mycket att fira, så lite tid! För det första: Fisken har tagit sin 1402:e geocache vilket innebär att han har tagit 500 i år och det är många cacher det. Sedan, något att fira för er som bor i Sydsverige är att VNV Nation ska spela i Malmö den 19:e. Det är ett av de band som jag väldigt gärna vill se live nångång, men alldeles innan jul och i andra änden av landet med såhär kort varsel, nej, det funkar inte. Visst är det teoretiskt möjligt, men rätt krångligt rent praktiskt så det får bli en annan gång. Ni som bor i rätt landskap: passa för all del på att gå. Fota och filma så mycket ni bara orkar, vetjag!

Något som alla kan glädjas åt och fröjdas över är däremot att det idag är... *ta-daa* internationella dagen för civil luftfart. Som man har väntat och laddat upp. ;) Firar någon? Hur gör man då? Flyger? :)

Gör såhär

Det finns mycket fint på Youtube, bland annat finns det många bra bruksanvisningar för hur man gör mer eller mindre nödvändiga saker. Lätt att fastna framför. Ett bra exempel är när sångerskan Emilie Autumn gör fe-vingar att bära på maskerad, på scen eller bara sådär. Har god lust att göra ett par egna, även om jag inte vet när jag skulle ha dem. :) Se här.

Lördag

Mycket trevligt igår på festen med (fritt tolkat) hjältetema. Träffade Stålkvinnan, en ninja med kaststjärnor av rött julpapper, Zorro, Pacman och... en låda. "Eftersom lådor också är hjältar - vad skulle vi göra utan matlådor, flyttlådor..." sa lådmannen finurligt. :) Nu ska jag sova lite och sen ska jag ut och iväg.

Om nån såg mig nu

Jag ska på en tillställning och eftersom det är ont om tid mellan varven sitter jag nu på kontoret och skickar viktiga mail medan jag är utklädd till Läderlappen, eller till "common generic batwoman" för att spinna vidare på något roligt som en Ada-programmerare sa härförleden (Ada-programmerare är av någon anledning alltid roliga :). Hursomhelst, dags för maskerad!

I det tysta

Jag förstår äntligen var bandet Kent menar när de sjunger "visst pågår en strid nånstans i ditt lugna, tysta liv", för visst gör det. En av mina grannar har för vana att öppna fönstret i lägenhetskorridoren så att det blir iskallt där och inne hos mig (jag bor närmast). Varje gång grannen har öppnat stänger jag. Det pågår dagligen. Jag vet inte vem min osynlige fiende är och han/hon vet inte vem jag är, men en sak är klar: ingen av oss kommer att ge sig. :)

Uppdatering: "Visst bor det ett skrik..." sjunger de tydligen, men äsch, min tolkning var bättre. ;)

Det var jag

Det är bara att erkänna. Det är jag som googlar efter Google. Både Elisabeth och andra har undrat hur det kan komma sig att svenskarna (och resten av världen också, vad det verkar) googlar på självklara saker som Facebook och Youtube när det borde vara rätt lätt att lista ut adressen till dessa sidor, ja, att känna till dem räknas nog till allmänbildningen. Jag håller med på sätt och vis: den som googlar efter sökordet Google låter inte som nåt snille, men det finns en förklaring här. Det går nämligen lite snabbare att skriva in ett sökord i webbläsarens adressfält och låta Google hitta dit (i mitt Firefox sker det automatiskt - finns det en solklar träff så tas jag dit direkt) än att skriva in hela adressen. Det skiljer bara några tecken, men lite, lite snabbare går det faktiskt. I Googles egen webbläsare Chrome är det faktiskt själva meningen att man ska göra så (säger Fisken): skriva sökord istället för adresser. Chrome googlar åt dig och tar dig dit du (förmodligen) ska. :) (Fast, ärligt talat: att googla efter just Google genom att använda adressfältet är väl inte jättefiffigt. Med andra sökord är det en annan sak. ;)

Tisdagstema - Spegling

Veckans Tisdagstema är spegling och här har vi mig och min hyacint när vi speglar oss. :)