Gott nytt

Jag fick ett tips om vad jag skulle blogga om idag. "Säg att du har varit ute på äventyr så kommer alla att undra vad du har gjort för spännande och så kommer de att läsa din blogg igen." Det är ju smart. Så, idag har jag varit på äventyr och nu är det snart dags för nästa. Känns som om det blir fest ikväll. :) Gott nytt år på er! (PS. Herr Fisk tog sina 900 cacher! Grattis!)

Tisdagstema - Nyårslöfte

Mitt nyårslöfte är att ta hand om disken. Andras löften hittar ni här. :)


Den här behöver ett hem och min dator behöver lite mer disk... :)

Ute på äventyr

Idag har vi vistats ute vid SKF, i den delen av stan där det finns gott om industribyggnader och tåg. Fisken har som mål att ta ett visst antal geocacher detta år (så många att han totalt har tagit 900 allt som allt, alla år inräknade, innan detta år är slut) så det försökte vi göra. Nu är det bara tre kvar och det är ju i stort sett ingenting. :) Efter en trevlig dag och gott fika med Fiskens vänner begav vi oss hemåt för att äta världens godaste köttfärssås (jag tror att det var någon mystisk chutney som var hemligheten) och se ett avsnitt av "Xena". Jag är inte helt säker på att det är en serie för mig, men finns det kentaurer med i handlingen så kan det inte vara helt dåligt, tycker jag. :)

Fåglar!

Idag besökte vi Naturhistoriska museet i Göteborg. Vi har gått förbi där förut, men aldrig gått in. Fisken tyckte att det kunde vara roligt att se den stora valen som han mindes från sin barndom. Som han kom ihåg det kunde man gå in i valen och gå runt där inne, men det kunde man inte nu om man nu någonsin kunnat det (det är ju möjligt att Fisk Junior gjort det trots att man egentligen inte kunde ;). Resterna av en mycket stor val var det iaf. I övrigt var det mest imponerande en stor utställning med uppstoppade djur i sann gammaldags anda. Speciellt fåglar fanns det väldigt många av. Ingen av oss trodde att det gick att bli yr genom att iaktta några hundra utställda fåglar, men tro mig, det gick. Kvack, kvack, kvivitt! :)

Den inre resan

Jag bloggar just nu från ett tåg. Det är roligt som koncept sett, att det faktiskt är möjligt, att dagens teknik har kommit så långt. Rent praktiskt är det mest besvärligt: trångt, skakigt och ännu svårare att använda musplatta än det brukar vara. Jag antar att det kräver lite träning. :)

Lav


Fina lavar mitt ute i skogen - fotade av Fisken under dagens äventyr. :)


Juldagen


Om en halvtimma kommer Fisken och hälsar på. Det ni!

God Jul!


Tisdagstema - Julpynt

Eftersom jag räknade med något vintrigt tisdagstema idag bestämde sig jag och pappa för att gå en fotopromenad och fota is, träd och landskap. Nu såg jag visserligen att temat är julpynt, men det skadar ju inte att visa någon av utebilderna också. Här kommer dels lite julpynt i hemmet, men även naturens eget "pynt". God jul och gott nytt år önskar jag er!

Fint!

Hittade något fint som mina föräldrar fotade i somras. Tänkte visa det för er. :)Plötslig soffa!

Där jag bor är det utomhusfester ganska ofta. På sommarhalvåret är det poolpartyn. Dessa arrangeras nära tvättstugorna för det är därifrån vattnet tas, vilket kan vara besvärligt för den som försöker tvätta och upptäcker att det inte kommer något vatten i tvättmaskinen, men att det däremot går en slang ut genom fönstret. På vintern festas det i soffa istället. Hur sofforna väljs ut, hur de släpas ut ur husen och varför ingen saknar dem sedan, det vet jag faktiskt inte. Själv skulle jag nog, morgonen efter festen, fundera lite: "Hmm... Vad tomt det är i min lägenhet. Hade jag inte en soffa här? Vad hände igår egentligen?" Den här klenoden står vid min tvättstuga. Det är frost på den och ingen verkar vilja ha sin stackars soffa tillbaka.


Fångad med mobilkamera

Mix

Dagens bedrift blir att äta blodapelsiner (bästa julgodiset!) och titta på "Love actually" - filmen som har allt: gullighet, julstämning och ännu mer i den stilen. :) Vad övrigt är så tror jag inte att jag kommer att vara helt vaken förrän någon gång imorgon, men det var roligt igår, det var det. Väldigt roligt! Ska ta och öva på mixandet tills nästa gång så att det blir mer bra än hellre, men jag kommer definitivt att göra om det (om jag får *s*). Lyckas jag inspirera till den nya dansformen "marschbugg" så måste jag ju ha gjort nåt rätt. ;) Som lite extra kuriosa dansade jag sönder min frisyr vid tvåtiden och gick från blått kråkbo till blond page på under en minut. Så kan man också göra. :)

Premiär!

Knappt har jag hunnit lägga rapporterna på hyllan och släpat hem kontorsväxterna förrän det är dags för det allra första jag ska göra på min julsemester, nämligen gå på synthklubb... inte bara gå, utan även vara med och fixa lite av själva arrangemanget. Här har varit lite av ett kaos av låtlistor, blått nagellack och fibervax (otrolig hårprodukt, nästan som gaffatejp på burk). Så, nu kan jag faktiskt vila lite innan jag ger mig iväg. Kvällens plan ser ut som följande: För att dölja att jag aldrig har mixat musik förut tänker jag bara spela odansant industrimangel så att ingen hör någon skillnad. Ofunkar mina skivor så lånar jag någon annans och kör "Call the ships to port" på repeat hela kvällen, för det kommer alla att gilla (det här var, tro det eller ej, inte min egen idé :). Är det CD-spelarna som strular så känner jag faktiskt en person som har spelat rytminstrument i ett proggband... ;) För att citera någon väldigt klok: Antingen blir det bra eller så blir det en upplevelse. Ha en fin kväll, ni också!

En dag

Nu är det bara en dag kvar, sedan ska jag vara julledig. Inte så dumt! Nu saknas det bara lite snö, men isen och leran kan jag vara utan... Fisken har förövrigt skaffat sig en liten dator. Han har blivit datanörd nu, säger han. Favorithobbyn är att data från olika platser i hemmet och skypa till mig över en ganska skakig trådlös lina. :)

Träd

Det blev natt alldeles för plötsligt idag så dagens blogginsats blir en bild på märkliga träd från Danmark.Tisdagstema - Röd

Tisdagstemat är röd och det rödaste jag har är bollen i fönstret. :)


Saker som sker

Intresseklubben kan anteckna att...
  • Min rumsgranne har en ny labbdator, eller ny är väl en överdrift. Jag trodde att han hade en björn på kontoret så jag var tvungen att kolla vad det var som lät. "Jag har döpt den till Decibel" sa han stolt. "Bruuuum!" svarade Decibel.
  • Två personer i gula västar går runt på innergården, tittar på träden där och antecknar saker på en lista. Jag tog tre mobilfoton på dem ur olika vinklar, som någon sorts bevis.
  • Jag har i ett svagt ögonblick sagt till mina studenter att de kan skicka labbar till mig via internposten. Det är det förstås ingen som gör, men jag måste ändå ta mig till postrummet då och då för att se om det dykt upp något. Puh! :)

Spotify!

Jag vet inte hur het musiktjänsten Spotify är just nu, men det var ett väldigt prat om den i höstas i alla fall och sedan några månader tillbaka är det inte bara betatestarna som kan använda den utan alla som har fått en inbjudan från någon som redan är användare (eller från kvällspressen som hade något jippo och skänkte bort massvis med inbjudningar för den goda sakens skull). Hursomhelst, någon bjöd in mig (Tack-tack-tack! Känner mig som en kändis! ;) och jag ska sprida det hela vidare till mina nära och kära när och om jag också får börja skicka inbjudningar (håll ut!).

Så, vad är det här för nåt då? Man laddar hem ett program, söker på en låt eller artist och kan sedan lyssna - helt lagligt - på musiken som strömmande media i programmet. Du kan alltså inte ladda ner det du lyssnar på, men du kan lyssna hur mycket du vill. Med reklamversionen av programmet får du höra lite reklam då och då, men det kan man leva med. Utbudet då? Jo, jag blev faktiskt imponerad. Allt jag gillar har de förstås inte, men överraskande mycket, även lite mer udda saker. Tummen upp!

Snö!

Nej, jag var verkligen inte uppe i ottan idag... Ska iväg och julpyssla nu. Hurra! Så här ser det ut ute. Fint, va? :)


Ut och iväg!

Jag ska ut i snöyran nu för att gå på en gratiskonsert. Några jag känner hörde av sig och sa att de är där just nu, så det bådar gott. Annars antar jag att jag skulle sticka ut lite. Stället står listat som "fritidsgård" i telefonkatalogen. Är det ett gott tecken? ;)

I ottan

Jag ska upp väldigt tidigt imorgon trots att det inte är jag som är årets Lucia. Däremot ska jag hjälpa till med att värma glögg åt ett sjuttiotal datorforskare som faktiskt också behöver få äta lussekatter och lyssna på julsånger såhär års. Vi säger godnatt, tycker jag. :)

Jag kan ju vara hedersmedlem

Sveriges Ingenjörer ringde och ville ha mig som medlem. Jag höll dem på halster ett tag och låtsades att de faktiskt kunde värva mig, svarade att visst hade jag examen och jobb och kunde tänka mig att vara med i ett fackförbund. Sedan frågade jag lite oskyldigt om det var ett problem att jag inte var ingenjör. Då tog samtalet slut ganska snabbt. Det var lite som när jag bad en tjej från en rekryteringsfirma att återkomma om fem år, minst. Hon blev lite ställd. Tror inte att hon ringer igen. ;)

Tisdagstema - Uppmärksamhet

- Men vad gör den fräcka kameramänniskan? Komma här och fota oss utan att be om lov först.
- Ja, det är ingen stil på dem nuförtiden. Vi stirrar ut henne tills hon går!

Tisdagstema - Uppmärksamhet
Jag fokuserar på mitt motiv och motivet verkar väldigt uppmärksamt på vad jag har för mig. ;)

Har jag pondus eller?

Ibland går jag intensivkurser där vissa deltagare är hitresta från andra högskolor. För deras skull bjuds vi på lunch (vi brukar inte vara så många :) och det är förstås trevligt. Efter lunchen lämnar serveringspersonalen notan till den som ansvarar för sällskapet. I fallet med kurser är det föreläsaren. Inga konstigheter så långt, men nu har det hänt vid ett flertal tillfällen att jag har blivit ombedd att skriva under. Skumt, va? Nog tycker jag att det borde gå att lista ut vem som är föreläsaren i ett litet sällskap. Oftast (men inte alltid) är det den som är äldst och så brukar det gå att se på gruppdynamiken rätt tydligt vem det är. Min teori har varit att det är någon jämställdhetsgrej att utgå från att det är den yngsta (och oftast enda) kvinnan som leder sällskapet, men vet ni, idag fick jag veta hur det var. Jag och en kursare kom tidigt till restaurangen och jag frågade servitrisen (som jag kände igen sedan tidigare) om det fanns ett bord bokat i vår föreläsares namn och var vi då skulle sitta. Hon såg förvånad ut och undrade om det inte var jag som hade bokat för det fanns en bokning för rätt antal personer i ett kvinnonamn (som visst var rätt likt mitt, men det var ändå inte jag). Min kursare utbrast "Det är ju kursadministratören!". A-ha! Det är hon som bokar bord för föreläsarens räkning så då tror de förstås att hon ska vara med och då jag är enda tjejen i sällskapet så... Ytterligare ett mysterium har fått sin lösning! :)

Stora lass

Nu är jag hemma igen efter en mysig helg i Göteborg. Vi strosade runt och njöt av den allmänna jultrivseln. Sedan försökte vi rädda inhemska glassföretaget Lejonet och björnen som det tydligen har gått dåligt för, genom att äta varsin jätteglass på stan. Förbipasserande verkade tycka att det var lite roligt, för det var (nästan) minusgrader ute. :)

Lördag i Gbg

Nu är jag i det fina Göteborg och njuter av alla juleljus i stan. Det glittrar och strålar överallt och på fasaden till konstmuséet visades det julfilm (med sjungande fiskar) för en stor och glad publik. :) Just nu distansbloggar jag från E:s dator, allt för mina läsare. ;) Ha en fin andra advent imorgon!

Gör världen mer sen

Jag säger som någon av de kända bloggerskorna: Bloggarna gör världen mer sen... för vad gör man när man har bråttom någonstans, istället för att skynda dit? Jo, man bloggar om det. ;) Nu ska jag rusa iväg på kurs! Ha det fint!

Mer glitter!

Det är vitt fluff ute. Massor av vitt fluff. Jag blev riktigt paff när jag vaknade och det hade kommit en massa snö utan förvarning. Jag blev faktiskt på julhumör och stack iväg lite extra tidigt till jobbet och satte igång att julpynta för fulla muggar tillsammans med de andra morgonpigga. Säger bara en sak: Finns det något pris för glittrigaste korridor så ska vi ha det. ;)

Inspiration, fulhack och vardagen

Igår hade bloggtjänsten jag använder några uppdateringar på gång vilket ledde till att mitt tisdagstema kom upp sent, långt efter att jag hade (försökt) publicera det och annonserat det på Tisdagstema.se (om ni undrar vad som egentligen hände). Annars är saker som vanligt. Jag jobbar på med kurser och med en jämförelse av lite olika mjukvara. Den senare hoppas jag snart ska mynna ut i någon storslagen slutsats som ger lite trevligt extramaterial till en presentation jag ska hålla inom en snar framtid. Ni vet, jag vill få till den där sista ljusbilden man visar på slutet av sitt föredrag och som får folk att trilla av stolarna. Det där lilla extra. :) I mitt sökande efter information idag snubblade jag över ett citat som visar på sann ödmjukhet. Det här: "It's mostly in C, but most people wouldn't call what I write C." Jag skulle kunna ha sagt det om något som jag hade knackat ihop och det skulle vara rätt sant, men det var inte jag som sa det. Det var Linus Torvalds när han släppte Linux 1991 och skapade historia. (Sensmoralen är antingen att de skickligaste programmerarna oftast är de mest ödmjuka - alternativt mest självkritiska, eller så är den att ni som skriver underlig C-kod med en massa inklämda assemblerinstruktioner i ska hålla ut, för er tid kommer. Världen tillhör er. ;)

Tisdagstema - Nära

Veckans Tisdagstema är nära.


Alla rätt?

Nu blir det frågesport med kontorstema! Roligt för alla och envar. :)

A) En person konstaterar att något luktar väldigt illa (och det gör det). Vad är det som stinker?
1) Papperskorgarna
X) Ventilationen
2) Automatkaffet

B) "Det är fint, men det är alldeles för lite. Hellre för mycket än för lite". Vad gäller det?
1) Funktionella krav
X) Julpynt
2) En labbrapport

C) Vems uppgift är det - av tradition - att sätta upp julprydnader ovanför dörrarna (högt upp)?
1) Den yngste teknikern
X) Den yngsta doktoranden
2) Det beror på vad jag har för anställningsform för tillfället ;)