Nyttigheter

Jag var ute på den lokala synthklubben igår. Otroligt trevligt som alltid, men sent blev det förstås. Idag har jag istället ägnat mig åt att göra saker som är helylle och nyttiga, exempelvis: handlat en veckoranson tonfisk på burk, kokat levergryta, tvättat strumpor och tränat step-up. Ja, hjälp. Nu ska här sovas ganska omgående. :)

Allt ska provas

Jag skrev klart och skickade in en artikel idag. Det kändes bra, men jag saknar den lite och hoppas att den kommer tillbaka snart, gärna med (positiva :) kommentarer i kanten. Förövrigt har jag insett vad som kan tänkas vara typiskt för den moderna kvinnan: att stressa från jobbet till yogaklassen... en lördag. Fy! ;) Nu ska jag - ny-yogad och allt - ta det lilla lugna och ladda upp inför kvällen. Ha en fin helg, ni också!

Dagens Orvar

Jag har jobbat lite extra med en artikel, jag har dansat och det är mycket just nu. Istället för ett blogginlägg ger jag er därför Orvar, en av nätets bästa serier enligt mig. Jag vet inte vad som är roligast här, att han vill ha en veggi-pizza med en massa kött på, hans sätt att få rabatt eller bara det faktum att han är en flodhäst som jobbar som svetsare. Det här skrattar jag åt, det gör jag. :)

Idag bara

Idag har jag kommit till insikt: jag förstår varför han som hade mitt arbetsrum innan mig alltid bar en stor och varm kavaj oavsett årstid - det drar nåt förskräckligt från fönstret. Får nog också börja pälsa på mig snart, även om det känns som sommar utomhus. Sen förstår jag varför vissa jobbar med gardinerna fördragna också, det satt nämligen en tjock duva på innergården och blängde på mig idag. Den putsade sig, kliade sig, nickade och stirrade lite mer. Lätt att koncentrera sig då, liksom. ;) Vad övrigt är har jag träffat en bosu för första gången. Det är en geleblobb som man ska balansera på. En rätt märklig sysselsättning måste sägas, men det ska vara nyttigt så jag ska träffa blobben fler gånger har jag tänkt.

Nästan som Arnold

Hörni, jag har hittat en muskel på höger axel och en till vid magen. Mycket intressant! Där ser man bieffekterna av två dagars träning. ;) Idag har jag dock vilat mig och pysslat med sådant som försummats: mitt nätliv och mitt kök. Imorgon ska jag iväg på något som ska likna min favoritträning coreboll (konsten att ligga på en badboll och inte trilla av) och dessförinnan bodyjam, d.v.s. att dansa irländsk folkdans till hiphopmusik och göra små piruetter till hårdrock. Roligt! Rekommenderas! Sporty Spice, släng dig i väggen!

Tisdagstema - Nytt & gammalt

Något gammalt, något nytt, något lånat, något sytt... nej, inte riktigt så, men däremot två hästkastanjer med olika plockdatum. :) Mer Tisdagstema kan du se här.


Fiskusar!


Jag är trött efter träningen så ni får några fiskusar från Malmö att titta på. :)

Odopad och redo

För er som har hört ryktet: det är sant, jag tränar. Under sommaren har jag vid ett antal tillfällen deltagit i något som kallas "afro power dance" och tydligen är väldigt trendigt. Det är en form av gruppträning, inte helt olikt aerobics, men med rörelser inspirerade av västafrikansk dans. Det både är roligt och ser roligt ut vilket jag har fått erfara under sommaren då träningen hölls utomhus till många förbipasserandes ohöljda förtjusning. :) För att fortsätta med dansandet och liknande träningsformer även efter sommarens fria prova-på-period har jag gått och skaffat mig medlemskap hos den lokala gymhallen. (Jag får inte dopa mig på ett år enligt deras regler. *hihi*)

Så, vad ska jag tänka på nu?
 • Äta pasta, gå ut hårt och öka på slutet!
 • Ta det lugnt med det hela och vara lite måttlig.
 • Le mycket och skaffa mer stylish träningskläder.
 • Magrutor! :)

Kvack!

Funnet i min mobilkamera: Bild på gräsänder som försöker käka upp min mobil, ett mycket vanligt beteende hos kvackisar... eller så visste de att det vankades mat. :)


Bra texter!

Dagens länktips är "Alla dessa texter" där Marie Carlsson samlar sina kåserier och krönikor. De är roliga och träffsäkra så provläs några, vet jag. :) Trevlig helg!

Dumpa minne

Ibland händer det att datorer på offentliga platser buggar ur och visar felmeddelanden. Då brukar jag passa på att mobilfota, bara för att det ser lustigt ut med konstiga minnesdumpar och annat på storskärm ute på stan. I fallet nedan är det en prisfrågeterminal i en matbutik som dumpar fysiskt minne. Jag har en hel liten samling med såna här bilder. Vad tycker ni att jag ska göra med dem? Ställa ut dem, kanske? ;)


Fina fikat

Vic bjöd på fika ikväll. Det blev som väntat något lite extra och jag tyckte att det var ett solklart "smartphone moment". :)


Tisdagstema - Metall

Tisdagstemat är metall, sådant som man gör sjöjungfrur av. :) (Hon är väldigt liten i verkligheten om ni undrar.)


Aki

Aki, till vänster, ser till sin förvåning att det finns andra katter här i världen.

Nyhavn


Är det höst nu? Jag vill ha det såhär igen. :)

Bildskön, spännande och alldeles underbar

Elisabeth följer OS mer än de flesta och har vid ett flertal tillfällen nämnt kanotslalom, denna bortglömda OS-gren, så jag var förstås tvungen att googla det. Det stora nätet förklarar för mig att "Kanotslalom är en fartfylld olympisk idrott som ligger i tiden! Bildskön, spännande och alldeles underbar!". Det låter som något man bör ge en chans, tycker jag. Annars tycker jag bäst om den rytmiska sportgymnastiken och den där sporten där de har en klädnypa för näsan och simmar runt i en pool och härmar varandras rörelser. ;)

SQLite och dess små egenheter

För att bespara er tid: Ska ni använda SQLiteJDBC och får felmeddelanden om att commit inte kan göras eftersom ett annat statement fortfarande bearbetas (fastän ni inte kan hitta något sådant i er kod)? Byt till en annan version av SQLite-drivrutinen. 036 lämnar inga gamla trådar hängande och därför uppstår problemet inte om man kör den. Förutom att den är jätteseg så går saker och ting mycket bättre. Allt commit:as och blir fint och bra. Bara ett tips. Tog mig ett tag att felsöka... :) (For English speaking programmers: Strange problems with SQLiteJDBC? You cannot commit because some statement you don't know about havn't finished yet? Try an older driver. The nested version of 036 works fine for me.)

Kodskapare

Den här har räddat min dag. Det är en trigger-generator för SQLite. Den spottade ur sig 14 A4-sidor med kod åt mig idag som jag behövde för att gå runt ett problem. Bra! :)

Eller Amalthea?

Jag har suttit och kört tre olika versioner av Eclipse idag eftersom jag skulle testa ett gäng olika plugin som alla funkade bäst under olika olika eclipseversioner. När jag efter Callisto (version 3.2) och Europa (3.3) laddade ner 3.4 och den visade sig heta Ganymede förstod jag plötsligt namntemat. Jupiters månar, ju! Vad fint. :) Jag som gillar astronomi. Så, vad tror vi att 3.5:an kommer att heta? Io? Thebe kanske?

Tisdagstema - Fridfullt

Veckans Tisdagstema är fridfullt och det är precis så de här duvorna verkade ha det. De sitter på en staty utanför Köpenhamns rådhus (hela statyn är mer eller mindre täckt med duvor) och har det väldigt lugnt och skönt där. :)


M av alla ställen

När Fisken sa att han hade missat en buss och var fast i Mölndal kanske 20 minuter tyckte jag uppriktigt synd om honom, just för att det var Mölndal. Jag hyser lite agg mot det stället, vilket är dumt och helt onödigt egentligen. Det kommer sig av att jag var där en regnig dag en gång och stod och väntade på spårvagnen i vad som kändes som en evighet. Till på köpet var allt i närheten betonggrått och ogästvänligt. Nu har jag även varit i finare delar av Mölndal och det verkar ju vara ett helt ok ställe egentligen, men en attityd är inte alltid så lätt att förändra. För mig är M synonymt med regn och grått och trist... och till på köpet får man betala en stämpling extra på hundrakortet för att komma ut dit, bara en sån sak.

Men, jag förstår att M är en fin liten stad som förtjänar en andra chans. Hjälp mig med det här! Ni som varit där: vad är det finaste med Mölndal?

Vad man hittar

Jag städar! Det blir bara stökigare och stökigare här: skor i sängen, påsar på golvet, papper över allt... och detta är alltså inte anledningen till att jag behöver städa utan det är resultatet av själva städandet. Alltid samma sak: jag ska städa i alla skåp samtidigt och drar fram all bråte. *suck* Men men, fint ska det bli! Jag hittar en hel del föreläsningsanteckningar. Det som jag vet aldrig kommer att komma till nytta igen slänger jag, men allt som är A) läsbart,  B) vettiga och lärorika saker som jag kommer att kolla på igen eller C) helt enkelt fint, det sparar jag. Här har vi minsann en datasäkföreläsning. Ja, jag tog examen. Nej, inte i bild. :)


Gammaldags attack

Någon försökte göra en RPC DCOM-attack mot min dator nyss, sa mitt anti-allt-program... och jag bara "Men, åhhh! Vad gulligt!". Ungdomsminnen väcktes till liv, verkligen. :) Jag är ledsen, men min dator är inte sårbar för det där så det kommer inte att funka. Frågan är om det någonsin funkar nuförtiden. Hur vanligt är det egentligen, år 2008, att folk sitter och kör opatchade Windows 2000 och XP-maskiner utan brandvägg och utan senaste servicepaketet?

Små och små

Tur för er att jag inte har en luktblogg, för här stinker det vidbränd gröt i hela kvarteret: ett säkert tecken på att de nya studenterna har flyttat in. Trots det stundande kaoset är det alltid lite extra kul när de nya dyker upp. Visst är alla som börjar plugga vuxna människor, men oavsett ålder och oavsett hur kaxiga de var innan så är alla lite skraja i början. Allra vilsnast är förstås de som verkligen är "små": 19-åriga blivande teknologer som kommer direkt från gymnasiet och inte har lärt sig att koka makaroner ännu, men även de som befinner sig i medelåldern och är här för att läsa upp sin ekonomi och bli nyckelkompetens på företaget, eller nåt sånt... även de irrar runt (ofta med skrivböcker i en blommig tygkasse och med en karta :). Det är faktiskt lite roligt att iaktta dem allihop, småstudenterna.

Även fadderister är roliga. Det är de som ordnar hela välkomstperioden ("nollningen") för de nya, med fester, rundvandringar och en massa annat trevligt. Själva "markarbetet" tar faddrar hand om. De är snälla, finns överallt och hjälper alltid till. Fadderisterna å sin sida är i stället nästan mytologiska varelser, utspökade i speciella kläder och med solglasögon och (när de har de genetiska förutsättningarna) mycket yvigt skägg. Fadderisterna börjar klä ut sig redan en tid innan välkomstperioden så att ingen ny student ska se dem i civila kläder. Dock är de lite mer avslappnade när de tror att ingen nying ser dem: de ler, tar av sig solglasögonen och är normala. Men: när jag var och handlade häromdan och såg en grupp fadderister och betedde sig som folk gör mest började de plötsligt röra sig stelt, prata med robotröst och spela upp hela showen. För mig?! Såg jag ut som en typisk småstudent? Uppenbarligen. Jag får väl vara stolt över min, eh, ungdomliga utstrålning. ;)

Förövrigt, här kommer hela listan på söta saker som småstudenter gör:
 • Handlar en komplett köksutrustning (lycka till med att få in den i ett korridorsköksskåp) på IKEA med föräldrarna
 • Kollar in campus några dagar innan, ibland med hela släkten i släptåg
 • Repeterar nervöst gymnasiematte sista dagen innan nolleperioden börjar
 • Handlar limpa och tysk fuljuice i snabbköpet
 • Irrar, virrar och går vilse (alla hus ser likadana ut här)
 • ....och bränner vid gröt, uppenbarligen. *suck* :)

Det fina huset

Jag har suttit och portat en MySQL-databas till SQLite och sedan har jag lite smådesperat försökt få tag på min bredbandsleverantör för att reda ut diverse trassel... och så såg jag lite av OS-invigningen också, förstås. Tror jag behöver sova snart, men ni ska få se en bild först. Såhär vill jag bo. Huset finns i Köpenhamn och det är nästan helt täckt av murgröna. Fint, va?

...fast helst skulle det ju finnas en balkong. :)

Versioner

Min arbetstid ska delas mellan tre uppgifter: 1) programmering / undervisning,  2) kurser jag själv läser och 3) klurande och artikelskrivande. Jag hade gjort någon sorts planering för idag, en uppdelning mellan de tre sakerna, då det ändå ofta slutar med att jag bara gör en sak och glömmer bort tiden... men det hjälpte inte: idag kodades det hela dagen, lite av misstag sådär. Dock blev många buggar fixade och det är ju alltid nånting. Jag rekommenderar förövrigt inte att versionshantera med TortoiseSVN på en nätverksmountad (så säger man inte, väl?) hemkatalog i Windows. Inte om man har ont om resurser iaf. Det segade ner Eclipse så illa att den inte ens orkade visa felpluppar (den brukar ju visa små röda pluppar när man försöker anropa en klass som inte finns och sådär). Jätteförvirrande, verkligen. Versionshantering är en sån sak som jag inte helt och hållet tycker om, men man måste ju. Jag råkade bara tömma mitt repository tre gånger eller så. Tack och lov för manuella backupper. ;)

Så några goda råd här? Jag bör helt klart...
 • Sluta versionshantera, börja ha papperskopior på allt istället. ;)
 • Bita ihop, kanske köra något än annat än Tortoise + Eclipse
 • Dumpa SVN och testa något trendigare... eller tvärtom, välja CVS

Ett erbjudande det inte går att säga nej till

Jag får ibland höra att jag har många böcker på mitt arbetsrum med tanke på hur kort tid jag egentligen har jobbat där. En hel del av dem kom med rummet, medan andra bara verkar ha hamnat där. Nu börjar jag inse hur det har gått till. Igår kom en kollega in med en bok om matematisk statistik av alla ämnen.

- Hej! Vill du har en matstatbok? Jag råkade beställa en för mycket.
- Eh, tack snälla, men jag är lite tudelad till det erbjudandet...
- Men titta här, det står om normalfördelning! *visar* ...och titta här då! *slår på måfå upp ytterligare en sida med något obegripligt på*
- Jaha, jo, ja men dåså... :)

Tisdagstema - Kärlek

Veckans Tisdagstema är kärlek. Min bild föreställer en stockros (för visst är det en sådan?), i mitt tycke vackrare än många riktiga rosor. Den är fotad i Christianshavn i sällskap med den jag tycker allra mest om. :)


Den är till dig, Fisken!

Industrisemester - så som det var

Jag måste ju berätta om själva anledningen till att jag och Fisken åkte söderut under sommaren. Köpenhamn blev på något sätt huvudnumret, men det var från början inte meningen. Den egentliga anledningen var att jag ville uppleva en vettig konsert nu när man har tid, råd och resmöjligheter. Detta utan att behöva klafsa runt i lera eller åka till Tyskland (men det ska vi också göra, nån annan gång). Så, vi planerade vår semester så att vi skulle befinna oss i Malmö dagen då Industrisemester gick av stapeln. Den stora dagen stod vi på Malmö station och spanade efter konsertlokalen som skulle ligga bara några hundra meter från stationen. Jag tänkte mig ett skånskt Ullevi ungefär och undrade i mitt stilla sinne varför det inte var fullt med svartklädda personer på stationen. Eftersom det låg en turistbyrå mycket nära smet vi in där och frågade efter Institutet och fick en mycket förvånad min tillbaka. I efterhand har jag förstått att det inte är själva lokalen som heter så, utan att det snarare är namnet på ett teatersällskap som håller till där, men jag är inte riktigt på det klara med hur det är. Det var inte den unge mannen på turistbyrån heller. Efter att han fått adressen lyckades han peka oss till rätt ställe. (Tack för hjälpen, vi hade varit helt vilse annars. :) När vi kom dit möttes vi av en svart port. Ingen skylt, inga affischer, inget namn på stället. Ingenting. Det var den mest anonyma dörr jag någonsin hade sett. Var det här verkligen rätt plats? Det var kanske här jag borde ha stannat upp och insett att en endagsfestival med de största namnen inom tung s.k. industriell elektronisk musik, på gränsen till vitt brus, ändå är något ganska smalt. Det fyller inte en arena, eller ens en sal, men det kan fylla en liten mysig konsertlokal och låta publiken vara nära artisterna och verkligen få uppleva det hela och det är minst lika bra om inte bättre. Arrangörerna hade gjort ett utmärkt jobb i bästa gör-det-själv-anda. I taket hängde tyg på vilket det projicerades gamla fotografier. På en innergård utanför själva konsertlokalen fanns möjlighet till sojakorv, några lokala designers sålde sina kreationer och det vajade vimplar i vinden. I ett hörn hade ett vardagsrum i 30-40-talsstil arrangerats och ett flertal besökare hade klätt sig så att de passade in utmärkt just i det hörnet. På det stora hela fanns det många uppklädda människor på plats. Alltid roligt med folk som gör sig lite extra kalasfina. Fisken var lite orolig för att han skulle se för vardaglig ut, men han såg förstås strålande ut som alltid. :) (Just nu hör Fisken av sig och meddelar att han har skrivit ett blogginlägg om Industrisemester. Är vi synkade, eller vad?)

Hur var banden då, det är väl den stora frågan? Var det nåt bra, eller? Såklart! Down in June var mest lättlyssnade och definitivt ett band jag vill höra mer av. Det var bra att de fick spela först och värma upp publiken lite. Sedan var det dags för mer industriella tongångar... och jag menar det. Nyligen hade jag åhört en föreläsning om Boxholms bruk och Bocksholm bjöd på samma sak, fast utan ord. I bakgrunden rullade ett informativt bildspel och instrumenten som användes för att illustrera stålverk och sågverk var bland annat skiftnycklar och stora metallplattor. Även den berömda Boxholmsosten fick vara med på ett hörn. (Den avnjöts senare på kvällen som tillbehör till den vegetariska korven. :) Sedan blev det Cement. Jag tycker att han bjöd på något av det bästa under kvällen, men lika magiskt som på SAMA 2007 kunde det knappast bli, något sådant är inte lätt att upprepa. Det var i alla fall nära. Det sista uppträdandet vi såg var Deutsch Nepal som bjöd på en svårbeskrivbar upplevelse. Det är bäst att ni lyssnar här istället. Det tycker jag verkligen att ni ska göra för det är väldigt bra. Sista bandet, Coph Nia får vi se en annan gång. Vi var rejält trötta efter tiden i Köpenhamn och även om det hade varit kul att stanna hela natten så kändes det viktigare att eskortera min favoritperson hem till vandrarhemmet så att han fick sova ut. Då det var ett göteborgsband vi missade antar jag att chansen att se dem återkommer.

Sammanfattningsvis: Så här gulliga små tillställningar borde det finnas många, många fler av! Det var fint att få se den lite mer svårsmälta industisynthen (med ost och allt) få utrymme och uppmärksamhet. Mer sånt! Tack Malmö, för en mycket speciell dag.

Väder

Det är alltid mer väder när man bor i en liten etta med många fönster, högst upp i ett hus. Det var mycket väder, eller snarare oväder, ute också och jag såg ut som en badad katt när jag lyckats ta mig hem i regnet. I övrigt var det en utmärkt dag, bra mycket bättre än man kan tro att första jobbdagen efter semestern ska vara. Kollegorna verkade också lite extra somriga och pigga. Studenter, om ni skyndar er till uni innan vi hinner hösta till oss (mitt solbränna har redan börjat flagna av) så kan jag utlova landets sommarfräschaste föreläsare och labbassistenter. ;) Tillsvidare är vi rätt ensamma, först nästa vecka kommer småstudenterna till nollemottagningen. Jag tycker att jag som också börjar ettan (på forskarskolan) även jag borde få lite nollning, eller åtminstone någon bra fest. Vi får se hur det blir med den saken. Kräftskiva, någon? :)

Hemma i ett av mina hem

Jag är hemma i min lilla stad igen. Förutom att jag saknar Fisken så är det bra här, lugnt och skönt. Småstudenterna har inte dykt upp ännu. Här är fortfarande en spökstad, gräset klipps inte och många fönster har persiennerna neddragna. Imorgon börjar jag jobba igen och det lär förmodligen bli full rulle redan från början. Många streckkoder, säkra plattformar och en del javakodande också för den delen. När jag har hämtat mig från den hektiska semestern med ormar och utfärder och allt ska jag berätta om den danska sushitorkan och om den där jättemysiga synthklubben vi var på i Skåne. ...men först, sömn. Natti!

Vad siktas vid Vinga?

Vi var på Vinga idag i regnet. Det var fint där, men någon engelsk flotta siktades inte. Däremot verkar det som om jag har blivit ormbiten. Det bör ha hänt igår. Först trodde vi att det var en broms, men nu syns det små tandmärken. Detta börjar bli lite av en årlig tradition för mig. Jag gillar inte själva grejen med att ha gift i mig och att behöva halta på jobbet på måndag, men i övrigt känns det lite som ett jättestort myggbett. Det är väl bara att kleta på efter-sol (eller inte ;) och hålla ut.


Bada!


Vissa dagar badar man bara. Det räcker så. :)