Det snöar så fint!

Snön vräker ner på innergården och jag sitter och formaterar en text. Väldigt mysigt, måste jag säga. Det enda som saknas är ett par sköna tofflor och en kopp kaffe med lite kanel i. Då skulle det sannerligen vara perfekt. :) Jag lyckades vakna och ta mig upp relativt tidigt imorse trots den vilda festen igår. Det var inte min fest utan mina grannars, men det lät lite som om de höll till i min hall. Tror att det var en stor halloweenfest för studenter igår som krävde sina efterfester. Nåväl, jag ska ju själv på kalas ikväll så jag tänker föra minst lika stort oväsen när jag kommer hem. (Ni anar inte hur oregerlig jag kan bli efter två burkar joltcola och lite popcorn. ;)

Första snön!

Jag tränar inte idag utan är hemma och äter ingefära för att inte få mer höstförkylning än jag redan har. Det var inte helt lätt att ta sig hem, för det var fullt av kallt fluff i luften. Det kanske inte är helt uppenbart vad jag har fotat här och faktum är att det är mycket mer storslaget och kallt på riktigt, men här har ni den: årets första snö! Det ni! :)


Lika
vacker som i våras.

En sån

Det blev en sån idag. :)

Tisdagstema - Grå

Ni ska få slippa himlen idag. Den är för grå. Istället får ni träffa en liten staty som jag fotade i augusti. Han är också rätt grå, men på ett fint sätt. :)


Mer Tisdagstema
här.

Telefonklotter

Mina bilder föds som vektorgrafik, men de lever inte sina liv så utan blir något annat med nya detaljer. Det skulle vara tråkigt annars. :)Nya tider

Den här tidsomställningen är förvirrande, men jag antar att den är positiv eftersom jag kommer att få sova "längre" imorgon. :) Elisabeth definierade ett nytt ord idag: bloggig. Vi pysslade lite med placeringen av hennes nya headerbild till bloggen och en av bilderna hon valde mellan kändes väldigt "bloggig". Det är svårt att sätta fingret på vad som gör något bloggigt, men det var just den typen av bild som såg ut att vara gjord för att sitta högst upp i en blogg som prydnad. Bloggig. Smaka på det ordet. Gå sedan ut och använd det. Godnatt med er!

Halv storm

Det blåser mycket idag och jag får känna mig lätt som en fjäder för jag lyfter nästan från marken. :) Vi besökte Hisingeparken, ett mycket fint skogsområde med motionsspår och utkiksplatser. Ett gäng ulliga får, sådana med stora horn, iakttog oss nyfiket när vi jagade geocacher ute i det gröna. (Tyvärr har jag inga bilder, men ni får tänka er dem. Bää!)

Sista simuleringen

När jag blundar ser jag små militärgubbar som springer runt enligt fördefinierade mönster och försöker kommunicera via ett trådlöst ad-hoc-nätverk. Något säger mig att jag har kört en simulering för mycket idag. ;) Ni får ha en trevlig helg allihopa! Det tänker jag ha.

Det minsta

Det minsta man kan begära är väl ändå fungerande hörlurar? Jag har fyra par hörlurar i mitt arbetsrum: ett par helt trasiga, ett par som glappar och två par som det brusar i. Det enda val jag har är att lyssna på svår experimentell musik som ändå ska låta lite brusigt. Vad gör man inte? Det som driver mig framåt är kaffe och musik, nu är det bevisat. :)

Skal i skal

Jag tränar inte idag för jag vill vara pigg och utvilad inför premiären av nya bodyjam imorgon. Nya steg som jag kan trassla in mig i, roligt ju! :) Dessutom hade jag en attans träningsvärk idag och det går ju inte an. Förövrigt har jag lyckats med följande idag i samband med att jag debuggade ett litet stycke attackkod (ett exploit!) i gdb: Jag kör från breakpoint till nästa och plötsligt verkar det som om debuggern har stoppats av någon oförklarlig anledning för jag ser en prompt. Jaha, tänker jag, då är det väl bäst att gå hem nu då, men först tänker jag att jag ska testa att köra exploitet på riktigt, utanför debuggern. Jag kör det och får ett skal vilket inte verkar vara ett rootskal (och ett rootskal är vad exploitet ska ge om det funkar) så jag skriver exit för att stänga skalet och sedan exit igen för att logga ut från den virtuella maskinen som jag kör allt det här på... och då är jag plötsligt i debuggern. Där ungefär slutar min tankeförmåga att fungera. Så, jag inser att debuggern aldrig avslutades, utan det första skalet öppnades av exploitet jag debuggade och det andra kördes inuti det skalet. (Inne i gdb kan det skapade skalet inte bli ett rootskal i detta fall.) Hjälp, liksom. Jag stänger debuggern och ser till att jag är på rätt ställe och så kör jag exploitet och blir root. Lyckan är gjord. :)

Två frågor att ställa sig nu: Ett: Vadan utbrottet av nördighet i bloggen? Jo, jag driver trots allt en IT-blogg här, en av Sveriges 80 populäraste (och här säger vi ingenting om hur många det finns eller något annat irrelevant ;). Fråga två: Vad attackerar jag? Ingenting alls. Jag råkar bara ha ett jättespännande jobb som just idag gick ut på att ha lite roligt med buffer overflows. (Precis som
ifjol alltså, jag testar en labbmiljö och ser att den är som den ska.)

Tisdagstema - Tid

Veckans tisdagstema är tid och nog märker man att tiden går fort när man ser hur tekniken har utvecklats under åren. (Ont om tid på jobbet blir det också om man ska använda alla tre telefonerna... :)

Hallå, hallå... Jag har inte tid att prata just nu!

Hopp!

Det är bara att konstatera: Att blogga när nätet är såhär hoppigt är nästan en slags extremsport. Ikväll får ni hålla till godo med ett inlägg från Fisken, ett väldigt spionigt sådant. Fråga er själva, hur coolt är det på en skala att skicka ett krypterat USB-minne i ett sånt där mjukt litet postpaket till en annan okänd spion där ute? Väldigt coolt säger jag, men jag kanske är lite partisk. ;)

Istället för stället

Mina helger går mest ut på att jag ska förbereda mig inför kommande vecka genom att laga massor av gryta i den stora karotten, tvätta allt som går att tvätta (och ge förstagångstvättare råd i tvättstugan, man är ju lite senior där vid det här laget) och allmänt få lite ordning på mig själv och min omgivning. Idag gjorde jag en trevlig svamptur tillsammans med den oslagbara svampduon som hittar varenda trattkantarell oavsett hur liten och osynlig den är. :) Förövrigt, jag har byggt om webbkamerastället. Inte säker på om det är bättre såhär. Det är stabilare, men riktningen blir fel. Vad väljer vi här, att kameran trillar ner hela tiden eller att ni får videochatta med typ min mage eller mitt bord istället för mitt ansikte? ;)

Bättre än detta?

Huslig?

Här har det kokats soppa-med-klimp och bakats bröd. Man kan tro att jag är huslig, men det är ju frågan om. Vad jag har förstått ska bröd vara fluffigt och klimp fast i formen, men ibland blir det lite som det vill. Några foton på "Kaprifols special: flytande ostklimp" kommer inte att publiceras. :)

Hoppande nät - reloaded

Instabilt nät är ett härke, minst sagt. Snart får man ge sig ut med en rulle koax och dra sitt eget nätverk, för det här håller ju inte. ;) Jag skriver detta offline och hoppas på lite Internet-tillgång snart för det är ju så mycket viktigt jag behöver göra. Ni vet, kolla in nya Bodyjam-dansstegen jag ska dansa nästa vecka, logga varje uns av min musiksmak med Last.fm, kolla vilka som blev valda till bästa / snyggaste / mest originella bloggarna på den där galan Veckorevyn hade igår... Ja, ni förstår. Viktiga saker. ;) I övrigt är allt bra, förutom att jag verkar ha råkat ut för någon sorts höstförkylning. Ska koka upp en bit ingefära och sätta i mig. Ta hand om er, akta er för baciller! :)

När det var varmt

Mitt nät hoppar ikväll så det gäller att blogga lite snabbt medan det går. Tänkte att ni kunde få en bild att vila ögonen på.


Gäss i Malmö i somras. :)

Bara du slog en signal

I somras fick jag under en period ingen e-post och konstaterade att min mail-forwarding måste vara trasig. Jag kom på en hel del olika tekniska förklaringar till felet innan jag insåg den egentliga orsaken: ingen hade mailat mig, helt enkelt. (Det kan ju ha varit något strul på serversidan också, ska vi säga det?) Nu har jag haft ett liknande problem: ingen ringer mig på min jobbtelefon. Det visade sig faktiskt finnas en förklaring annan än att ingen sökt mig – växeln hade inte min anknytning i sin databas. Nu finns jag där så nu går det att ringa till mig. Det var chefen som upptäckte det i ett försök att få tag på mig, men det löste sig via e-post. Ni andra som har försökt nå mig (modellagenturer, skvallerpressen, Nobelkommittén…) ring igen! ;)

Tisdagstema - Privat

Veckans Tisdagstema är privat. Det är mina morgonritualer och min röra i köket också. :)


Tack för tipsen förra veckan om hur man stänger ett paket kaffe! :)

Pumpa!

Jag har sett reklam för studentfester och andra tillställningar... jag har sett dukningstips och jag har sett pumpor. Det är tydligen Halloween snart. V dök upp på mitt kontor och småpratade. Vi utbröt snart i fejk-amerikanska och konstaterade att "Naer daet aer Halloween, we maaste hao an maskeraod!". Får väl se om vi hinner fixa något, annars hoppas jag på utekväll eller skräckfilmsmaraton eller något annat osunt. :) Enligt Nordiska museet firas högtiden den 31:a oktober, men i Sverige brukar det bli helgen innan Alla helgons dag istället, oftast då en helg innan "riktiga" Halloween. Museet skriver även att halloweenfester kan hållas lite närsomhelst i slutet av oktober och början av november. Utmärkt, tycker jag, för maskerad är barnsligt roligt. Det "svenska" datumet lär jag inte vara i stan så det får nog bli nån annan gång (eller flera!) för experterna menar ju att det inte är så petigt med datumen. Så, ska ni fira? Vad gör ni då?

Lämpliga sätt att fira Halloween (för er som behöver tips):
 1. Bus eller godis! Skrämma små barn! Plastråttor! Buu! *gör en ful grimas*
 2. Med massor av fest - alla helger i oktober och november med start denna vecka! ;)
 3. Pumpasoppa, en utsökt delikatess! (Sist den lagades hade jag pumpa-is i frysen tills i januari...)
 4. Inte alls. Fira Alla helgons istället på något lugnt och fint sätt.

Helgen

Det var en fin helg: vi letade cacher, åt sniglar (Fisken åt soppa) och annat gott på ett flott ställe, satte i oss jättemycket kondenserad mjölk (inte bara i pannkakorna - i allt) och var på synthklubb i ett gammalt bergrum. Det var en upplevelse - mycket större än mitt stammisställe och väldigt mycket folk, men så är ju Göteborg en storstad också (för mig iaf). Trevligt var det!

Pang-kakor

Hans överhöghet (som han själv kallar sig i sin blogg) har uppfunnit något mycket lyckat: pannkakor med kondenserad mjölk i. Helt suveränt - man äter en och sedan står man sig i en vecka. Inget för laktosintoleranta dock... Nu ska vi ut och göra stan osäkrare. Det ligger hala löv överallt så en viss osäkerhet finns redan. Ha en fin helg allihopa!

Det fina ordet

Dagens ord är ubiquitous. Det är ett fint ord som betyder "allestädes närvarande". Problemet med ubiquitous är att det är ett nyckelord inom det område där jag arbetar... och det är fullkomligt hopplöst att uttala det (för att inte tala om att stava det). Försök själva: jo-bi-kvå-tes, ju-bigg-vo-tuss... Ja, ni förstår: "Today we will talk about jå-bick-vi-tus computing". ;)

Något på gång

Det strök omkring overallsklädda studenter redan vid lunch. Ett dåligt tecken, iaf om man vill sova för det blir nog fest ikväll. Själv tar jag det lilla lugna. Idag dansade jag bodyjam och lyckades få till stegen rätt ok, i mitt tycke. Igår var jag på det där mötet där jag skulle hålla mig i skinnet och i bakgrunden. Nästa vecka ska jag på styrelsemöte, det var så det blev med det. Jag hoppas på ett roligt verksamhetsår. En förening där tejp och rökmaskinsrök är stora utgifter kan inte vara tråkig, så är det bara. :)

Små mysterier

Ett säkert tecken på begynnande förkylning är att saker och ting börjar lukta och smaka annorlunda, är det inte så? Idag luktade det böckling i labbsalarna och simbassäng i fikarummet. Det kan väl inte gärna finnas någon rimlig förklaring till det, annat än att jag har fått flunsan? ;) Ett mysterium som däremot fått sin lösning – för ett ganska bra tag sedan, men det har förblivit obloggat - är de smutsiga handavtrycken som ibland dök upp på den här kontorsdörren samt på dörren till mitt gamla exjobbsrum på den tiden jag satt där. Jo, det är klart att det var jag som var den skyldiga, men hur? Jo, jag har en liten vit tavla utanför rummet. Där skriver jag upp var jag är för tillfället... och jag suddar den med handen. A-ha! :)

Tisdagstema - Stängd

Veckans Tisdagstema är stängd och ni vet ju hur svårt det kan vara att stänga kaffepaketet så att det inte öppnar sig igen.


Rosa

Har man ett mycket stort, på gränsen till nördigt intresse, vad det nu än må vara, så känns det alltid bra att kunna hänvisa till någon som är snäppet "värre". Nog för att jag har mellan 30 och 40 olika nagellack som jag ständigt växlar mellan... men det finns uppenbarligen någon som har fler. Kolla in Nailed! Proffsigt, inspirerande och... helt underbart. :) "Duo vernis Caméléon" heter det här fina, blekt korallrosa på bilden under. Flaskan är två små flaskor som sitter ihop.  Tanken är att man först målar ett lager skimmer-orange och sedan ett blekrosa glittrigt över det. Själv använder jag dem var för sig. Finast så. :)

Livar upp det mest tråkiga tangentbord! :)

Ordningsfråga!

Nackdelen med att inte bo i en metropol: det finns inte så många klubbar här som anordnar fester med bra musik och gemytlig stämning. Det finns dock en som är värd namnet. Till veckan har föreningen som står bakom det hela årsmöte så jag tänkte vara en god medlem och dyka upp. Rätt ska vara rätt, jag har ändå varit stammis sedan 2002 och det vore synd om styrelsen fick sitta där mol allena (vilket jag iofs inte tror att det är någon risk för, men ändå). Nu till problemet, jag är van vid medlemsmöten i en viss annan förening, men inte vid att vara på möte i egenskap av vanlig medlem. Hur ska jag göra nu när jag inte får vare sig stå upp eller dunka saker i bordet? Något av nedanstående? Fler förslag? Nog med förslag. :)
 1. Ropa "Omstart! Baklänges! På tyska!". Funkar det på studentspex så funkar det här.
 2. Komma med jättemånga ordningsfrågor. Uppskattat!
 3. Hålla mig i skinnet.

Något fint


Ta betäckning: Obloggat!

Det där med vilka ord som finns och inte finns med i mobiltelefonernas SMS-ordlistor, det har diskuterats en hel del på nätet och i media och det är väl egentligen ett ganska gammalt samtalsämne. Hursomhelst, lite märkligt är det allt (var ordlisteskaparen ett script som fick sitt ordförråd från IRC, eller hur var det egentligen?). Sedan ställer jag kanske högre krav än andra på vilka ord jag vill ha med. Här kommer jag att lämna ut mig själv och bjuda på "Mina ord". Inte alla, för det rör sig om hundratals varav de flesta är namn på platser, personer eller annat som man förstår att en ordlista inte kan innehålla. Av övriga ord ska ni nu få ett smakprov. Varsågod, blanda och mixa följande ord och ni har skapat ett av mina SMS! :)

De tio underligaste: betäckning (som i "Ta betäckning!"), binge, booleska (variabler), flådd, fräser, löja, orakade, pantalonger, Feierabend (ledigheten när jobbet är slut för dagen), blörk (ett uttryck för avsmak)
Tio nyskapande: kluppit (närkingska för "har klippt"), obloggat (fantastiskt ord), osmarton, ny-yogad, plinga (ringa upp någon på Skype), voica (föra ett Skype-samtal med den man har plingat), spårisar (spårutskrifter eller spårvagnar), ./ (eh, ja det är en sökväg skriven i ett SMS. Varför? Ja, ibland måste man), cachandet, aktig (en ändelse som behövs i varje ordlista)
Tio sådana som borde finnas:
ärtsoppa, blogg, flingor, eremit, gympa, GPS (tycker nog Fisken), kanin, nördiga, yoghurt, chips

Beräknad ankomst

Såhär gick det till idag: Jag hade köpt tågbiljetter för att åka och hälsa på familjen. Ibland är det pendeltåg den första biten, annars är det Intercity. Idag gällde det senare. Jag begav mig därför ner till stationen i god tid, hämtade ut biljetterna i en automat, slängde ett öga på de digitala tavlorna som visar avgående respektive ankommande tåg och gick in i receptionen där jag förklarade för en tågman att mitt första tåg skulle vara försenat vilket skulle göra att jag missade det andra tåget. Därför undrade jag om jag kunde ta pendeln första biten istället. Mannen tittade förvånat på avgående-tåg-tavlan där tåget i fråga inte fanns med (eftersom det var ganska långt till normal avgång och bara de tåg som har normal avgångstid närmast i tiden finns på tavlan) och sa "Men hur kan du veta det? Ditt tåg finns inte på tavlan ännu". Strax därefter dyker tåget upp på tavlan, markerat som försenat. Tågmannen ser häpen ut och säger att oj, du har rätt, självklart kan du ta pendeln istället. Mysteriet här, som han förmodligen grubblar över fortfarande: Hur i hela friden visste jag att tåget var försenat? Klura på den ni! ;)

Lösningsförslag:
 1. Efter att ha växt upp nära järnvägen har jag ett sjätte sinne för tåg.
 2. Jag hade en spion på tåget som ringde mig och berättade.
 3. Lite lagom pessimistisk utgår jag från att tåg alltid är försenade.
 4. Beväpnad med en smartphone fifflade jag med den digitala tavlan bara för att få nöjet att åka fullsmockat pendeltåg tillsammans med glada tonåringar och pensionärer!
 5. Förseningen fanns med på den andra tavlan, den över ankommande tåg. ...och så har jag varit i samma situation en gång tidigare.

Ta det kallt

Tills centralvärmen går igång på det här bygget försöker jag hitta positiva saker med att bo i en relativt kall lägenhet. Först och främst är det miljövänligt. Sedan får man ha sina fina vinterkläder på sig inomhus, man kan mysa under en massa filtar, snittblommorna står sig länge och framförallt: min dator Sirius alla kylproblem är lösta. Helt otroligt bra, det här. :)

Nästan en hel vecka har de sett såhär fina ut!

Heldag

Idag var jag på workshop hela dagen. Alla på avdelningen presenterade vad de jobbar med just nu och därefter blev det "Mamma Mia!" på bio och god mat efter det. En heldag helt enkelt. :) Ni får en liten pausbild idag. Ni skulle ha fått den imorse, men bloggtjänsten ville inte då. Här har vi den: stockrosor utanför ett slitet hus i Köpenhamn i somras. Ser lite grekiskt ut, tycker jag.