För jorden

Jag och Fisken gjorde stan idag. Det var vårlikt där med ett lätt duggregn och sjungande trastar. När vi kom hem firade vi Earth Hour i sann hippieanda, eller nåt sånt. :)

Dahliaknoppar

image299
De verkar tro att de är näckrosor. :)

Kra kra!

Två kråkor håller på att bygga bo på innergården utanför mitt kontor. De pysslade med sitt bo hela dagen och var väldigt flitiga. Själv tyckte jag att boet såg lite litet ut, men det där vet väl kråkorna bättre än jag hur det ska vara. Nu hoppas jag bara att de snart skaffar små kråkisar som kan sitta och kraxa och flaxa medan jag jobbar. Jag är säker på att det skulle liva upp. :)

image298
Mina är i gråskala. :)

Tisdagstema - Minne

Idag är det tisdagstema på en onsdag och temat är minne. Det blir inga datorminnen hos mig idag, det blir en prydnadsmås på sneda ben. Han påminner mig om en fin sommar i Göteborg. Jag har en annan mås som påminner mig om Åhus, men den ville inte vara med på bild idag. :)

image297
Blomman är ett minne från besökarna som var här för ett tag sedan. :)

Beskt

Det har hänt stora saker idag. Jag har tentat matte (det var inte bara jag som hade hosta i den tentasalen, det är nåt som går uppenbarligen) och jag har träffat en gammal kompis som har varit utomlands i flera år nu. Men ändå... det är inte det som är det allra största som har hänt. Under den senaste veckan har jag kurerat halsen genom att bara dricka te så imorse drack jag min första kopp kaffe på en vecka. Jag snittar vanligtvis 5-7 koppar per dag, ni kan ju tänka er att detta var ett svårt uppehåll. Men vet ni? Här kommer sensationen: Jag tyckte inte att kaffet var gott!

Vad gör jag nu?
1) Blir militant tedrickare.
2) Tvingar i mig mina sju dagliga koppar kaffe i fortsättningen också bara för att.
3) Låter Blåfisk göra kaffet, det kan ju vara min bryggkonst som legat av sig, inte smaksinnet. ;)

Imorgon

Imorgon hoppas jag kunna sitta, andas och byta bas för då ska jag skriva en tenta. Det gör man helst i friskt tillstånd. Min Fisk är snäll och häller i mig te just nu. Det hjälper. :)

Fåglar i ett träd

Jag är piggare idag, har både kunnat läsa lite i min mattebok och titta på konståkning på TV... och vet ni vad? Vi har påskpyntat! :)

image296

Medan jag sov

Idag har det varit påskafton. Jag är inte helt säker på vad som har hänt idag, för jag har kurerat min förkylning så gott det går genom att sova väldigt mycket. Om det har hänt något spännande i världen medan jag sov så får ni gärna berätta det. :)

Glad Påsk!

image295

Titta där!

Som alltid när det är påsk klättrar katterna upp i träden och sitter där och ser bortkomna ut, eller är det här måntro en luddig skata med morrhår? Det skulle det kunna vara. :)

image294

Kryptiskt

Yay, jag har klarat min kryptotenta! Då kan jag jobba med trusted computing utan att skämmas. ;) Nu är det typ påsk och det känns bra. Jag och Fisken firar genom att a) vara väldigt förkylda, b) hosta och c) plugga algebra (fast det behöver bara jag göra). Ni kan roa er med att titta på Fiskens fina tisdagstema med en massa elektriska saker på. Här, ju.

Tisdagstema - Elektrisk

Datorn till höger, den som är stor nog att ha som bostad, är en Cray. Den är i högsta grad något som passar in på veckans tisdagstema elektrisk... men inte i meningen "strömförande", vilket är tur. ;)

image293
Välkommen till serverhallen!

Men det är vackert

image292
Jag gick hem i det här. I gympaskor. Det är sannerligen inte ok.

När alla gästerna gått hem

Vi har haft kalas här. Tack till alla gäster, det var jättetrevligt. ...och tack till Blåfisk som är en sån hejare på att ordna och fixa. :)

image291

Olikheter

Fisken har gett mig temuggar i present. Han säger att han tänkte som han brukar göra när han köper muggar, men sen gjorde tvärtom för att det skulle passa min smak. Såhär är det: Han vill alltid ha likadana muggar så att de blir lätta att stapla och alla gäster får likadana. Jag fick fyra helt olika och personliga muggar. Jo, det är nog lite mer jag det. :)

image290
Uppifrån ser de likadana ut förutom den lilla blå. :)

Pausbild

Såhär är det: Jag har varit på inflyttningsfest efter att ha skrivit specar och räknat ut determinanter hela dagen. Det var verkligen välbehövligt med en fest, en mycket trevlig sådan med dillchips och film. Nåväl, nu är det sent så det får bli en bild idag istället för textbloggande. En sommarbild, det vet jag att ni gillar. :)

image289
Föreställ er lukten av hav. Fredrikshavn, Danmark, 2007.

Dagens experiment

Någon påstod vid fikat idag att man blir tjockare av sötningsmedel än vanligt socker eftersom vid intag av vanligt socker ökar hjärnan temperaturen och indikerar en mättnadskänsla på något sätt, hur det nu hänger ihop. Detta sker inte om man äter sötningsmedel. Hur sant detta är och om det stämmer på människor och inte bara på labbråttor kunde ingen intyga, men vi tänkte att om huvudets temperatur är det viktigaste så är det som upplagt för ett experiment där folk får ha på sig mössa medan de äter och så ser vi om det ger någon skillnad. Vi är inte biomedicinare här (märks det? ;), men det ska nog gå bra ändå. Några frivilliga? :)

En firre!

image287

Tisdagstema - Badrum

Veckans tisdagstema är badrum. I sommarstugan har vi inget sånt. Vi har Kalix älv istället. Forsen är ett utmärkt badkar. :)

image286
Nordligt badrum - fotat av mamma några mil utanför Kalix i somras.

Fem gånger fem

Det är bra. Jag känner mig ung och pigg - så pigg man kan vara efter en kryptotenta, tre timmars möte och sedan mattelektion efter det. Men som sagt, pigg och kry. Någon rullator behöver jag inte. Däremot gärna en sån där rull-pås-väska att släpa runt böcker och grejer i. Jag fick lära mig på lunchen att de kallas för "Dramaten" för att pensionärer drar maten i dem. Smart! En sån ska jag ha. ;)

image285

Dagens soppa

Den optimala soppan
5 dl vatten (häll på mer om det behövs)
1 msk miso-mix
2 dl torkade röda linser

Koka upp vattnet och vispa ner mison. Skölj linserna och häll ner dem i vattnet. Koka i en kvart. Gott, enkelt, snabbt! Ett bra studentrecept (billigt!) och extra lyckat om du gillar salt mat. :)

Tänk dig

Idag har jag lärt mig att bevisa Cauchy-Schwarz olikhet och därefter repeterade jag krypto. Dessutom har jag återupptäckt min hemliga superhjälteegenskap: Jag kan - utan att titta på pappret jag skriver på - skriva av det som föreläsaren skriver på tavlan och det blir rakt och fint. Det är helt säkert en sådan förmåga som är efterfrågad. Det borde den vara. :) Jag kom plötsligt att tänka på en textrad "Imagine all you have, All your potential just laid out there before you". Det är taget ur sitt sammanhang, men alla har någon liten grej de är bra på, det gäller att hitta sin. Sedan var jag förstås tvungen att lyssna på "I, parasite", som ligger bakom textraden, bara för att se om de är lika bra som jag tyckte att de varför fem år sedan. (Jodå, det är de. :). Det är förövrigt en märklig historia bakom hur jag upptäckte dem. En nätkompis tyckte att du som gillar synth (jag hade just börjat lyssna på Alphaville, det var på den nivån) borde gilla det här. Det var förstås ett skämt - steget mellan synthpop och s.k. dark electro är ett ganska stort steg att ta. Meningen var att jag skulle bli förskräckt, men det gick snett och jag tyckte om det jag hörde. Så fel det kan gå. :) (Och växten nedan? Den växte fram mellan Cauchy-Schwarz och triangelolikheten. Sedan fixade jag till den lite.)

image284

Jag döper alla plan till pi

I förmiddags var jag på ett bra möte där det blev en massa saker avklarade. Min kollega passade på att dema sitt höjbara skrivbord som han var mycket stolt över. Det fastnade förstås i högsta läget så nu får han stå och jobba resten av terminen, eller skaffa barstolar för att nå upp. ;) Sen övade jag lite RSA och upptäckte att körsbärsträden utanför mitt arbetsrum börjar få knoppar. Får ta och fota dem nästa vecka, det kan bli fint. Då ska jag också försöka plåta kråkan som har ett av träden som sitt. Det är en ståtlig pärlgrå fågel som ser lite högdragen ut på gamla kråkors vis.

På eftermiddagen var jag student och gick på lin-alg bootcamp vilket fortsätter imorgon. Det var väldigt många linjära avbildningar, lite fler än man brukar få uppleva under en eftermiddag. Föreläsaren döpte ett plan till W vilket förstås är helt ok, men i min värld heter alla plan pi (och alla hundar Fido ;). W är ett namn som passar ett vektorrum. Tack och lov ringde Vic efter föreläsningen så nu har vi haft snabbmat-och-skräp-TV-kväll här. Mycket behövligt. :)

Den här helgen är förresten min sista helg innan jag fyller kvartssekel. Jag undrar om jag borde få någon form av åldersnoja nu, men jag hinner inte riktigt med det så jag skippar det. De av mina vänner som är lite till åren har firat på olika sätt: vissa har låtit 25-årsdagen passera utan att göra nån stor grej av det medan andra har slagit på stort (jag minns speciellt en fest som hölls i ett träd, det var ovanligt och fint). Själv tänkte jag tenta, det är lite av en tradition. På min 20-årsdag skrev jag diskret matematik. :) Nå, eftersom det är rätt fullt upp den kommande veckan tänker jag att inte denna helg, men nästa, bjuder jag på tårta. Det är Fisken som ska baka, det vet han inte om ännu. ;) Ni som brukar fika, luncha eller prata strunt med mig (och ni som bara är sjukt nyfikna på vem Fisken är) är alla väldigt välkomna hit kl 15 söndagen den 16:e.

Utan pannkakor

Det är torsdag idag och för omväxlingens skull åt jag varken ärtsoppa eller pannkakor. Ett litet uppror på sitt sätt. :) I övrigt så tentapluggar jag. En tenta är viktig, den andra är för mitt eget höga nöjes skull... eller ja, eftersom jag ibland jobbar med "trusted computing" och kryptering så är det bra om jag har klarat en kryptokurs. Dessutom är det fortfarande roligt att sätta upp RSA (med små tal så att det är lätt att räkna) och kryptera något litet.

image281
Mina sedvanliga blommor har fått en fågel.

En speciell bok

Häromdagen hamnade jag på en blogg där det tipsades om en bok som jag hade glömt bort, trots att det var en av mina favoritböcker när jag gick på gymnasiet. Jag gick förbi biblioteket på vägen hem, lånade den och sträckläste. "Kamalas bok" av Inger Edelfeldt är berättelsen om en tjej som har det rätt bra egentligen, men inte är riktigt nöjd ändå. Det är väldigt träffande, både roligt och tragiskt på samma gång. Om "Kamala" fanns på riktigt skulle jag bjuda henne på fika, det tror jag hon skulle behöva.

image280

Tisdagstema: Fritid

Idag är det tisdagstema: fritid. På min fritid brukar jag teckna (det är min modell på bilden, inte jag ;), gå ut och dansa till bra musik på något trevligt ställe (oftast den lokala synthklubben även om jag faktiskt har blivit medsläpad på tangokurs en gång)... och arrangera bilder i mitt fönster bland alla blommorna. :)

image279

Nu blommar det

Jag har alltid med mig min mobilkamera ifall det skulle dyka upp något häpnadsväckande. Dagens blommande tusenskönor tog verkligen priset. Har något buggat ur, eller ska det vara såhär? Fint är det om inte annat. :)

image278

Söndag

Det kom snö idag på alla blommor och blad. Det är lite helgerån över det hela, men talgoxarna sjöng och var glada så det var väl ok ändå. Själv har jag gjort lite nytta: studerat en smula, tvättat och fixat. Sen gick jag in på Fiskens blogg och insåg att jag är ihop med McGyver (minus hockeyfrillan). Spännande!

Tror jag måste göra några körningar med GPShell ikväll för att se om jag minns hur det skulle användas. Jag behöver friska upp mina smartcard-kunskaper inför en demo imorgon... men jag har choklad så det ska nog gå bra. :)

Lördag

Jag har haft en trevlig, lugn lördag som kommer att bli ännu bättre när Melodifestivalen börjar för som ni vet kan jag inte hålla mig borta. :) Jag har gjort sirapspannkakor (med mörk sirap, för smakens skull), städat och pysslat, avnjutit en massa bra musik och haft det bra på det stora hela. Plötsligt kom jag att tänka på en film jag såg för ett bra tag sen, en av de bästa filmer jag har sett, faktiskt. Jag hade helt glömt vad den hette, men lyckades hitta den på Imdb. "Career Girls", om två väninnor som bodde ihop under studietiden och ses långt efteråt för att minnas gamla tider. Måste helt klart ta och se den igen.