Tisdagstema - Glas

Veckans Tisdagstema är glas - som den här vasen är gjord av

(fast det här är förstås bara en liten bit av den).


Rosa


Sommaren

Något fint från i somras.

Två för en

När jag tittat igenom bilder som Blaufish tog på vår tysklandsresa kom jag ihåg "Double Coffee" i Lübeck. Det var ett trevligt fik nära stället vi bodde på. Kaffet (i alla upptänkliga varianter) var mycket gott, stället var mysigt inrett och det fanns ett kaprifolsnår på bakgården. Det bästa av allt var dock att det var två-för-en på allt kaffe. Beställde man en espresso fick man en extra på köpet - mycket förmånligt, särskilt om man är två personer som verkligen gillar kaffe. En morgon stod två tjejer, knappt 20 år gamla skulle jag gissa, framför oss och beställde något sliskigt med mycket mjölk, två såna med andra ord. "Två för en!" viskade Blaufish och pekade diskret. Tjejerna hade linnen i samma färg, likadana shorts eller kjolar eller var de nu hade och identiska ganska skrikiga strandväskor. Efter det har jag lagt märke att även här i landet klär sig tjejer som är betydligt äldre än 10 år (när man är tio tycker jag att det är försvarbart att klä sig exakt som bästisen) likadant som sin kompis. Är det en slump? Är modet så likriktat att det är oundvikligt? Finns det någon annan förklaring? :)

En fotovandring

Blaufish har fotograferat vardagliga saker på ett sätt så att de ser overkligt vackra ut. Här finns dagens bilder.

Två goda ting

Två goda ting: en QR-kod som gör reklam för min favoritträning! (LesMills koreograferar en del av de dansinspirerade passen som jag går på.) Jag tror inte att det blir bättre än såhär när det gäller reklam, inte mycket bättre i varje fall. :)


Tisdagstema - Familj

Det här är inte min familj, men jag är ganska säker på att det är en familj. Bilden är ganska gammal, jag vet faktiskt inte om det här gänget bor kvar i den lilla dammen några hundra meter från mitt jobb, men jag ska gå dit och kolla idag. De är av lite olika sorter, eller deras förfäder var det från början åtminstone. Nu är nog alla lite släkt... :)

Veckans Tisdagstema.


Källö

I lördags var vi på Källö i Göteborgs södra skärgård. Den lilla ön hade vi inte varit på innan, men så är den heller ingen turistattraktion... ännu. Vi gissade att det bodde runt 60 personer där, men vi kan ha fel. Hur många som bor där även vintertid är oklart. Ön är ungefär en kilometer runt om, uppskattade vi. Att gå runt ön tar ändå rätt lång tid, det är ganska "terrängigt", även på stigen som går runt ön. På vissa ställen finns det rep som man kan klättra upp med på klipporna... och det är alltså stigen det. Storgatan, liksom. ;) Vi hittade en fin strand där det var långgrunt och härligt. En man fiskade något i närheten. Vi försökte förstå vad det var och gissade på krabbor. Han hade med sig en vattenkikare som liknade en stor orange vägkon och så hade han en kratta också. Märkligt. :) Förutom själva det faktum att vi var på en ö (det är spännande i sig, tycker jag) så var naturen det finaste med Källö. Det var sensomrigt och fint (och det fanns björnbär!). Vi såg ett ovanligt djur också som jag aldrig har sett på riktigt förut, men det får Blaufish blogga om sen. (Ok då, jag berättar: det var en liten mink! :)

Sensommarblommor

En ödeträdgård med förvuxna äppelträd


Det doftade ljung och steg upp varm luft från marken


En liten rönn gömmer sig för vinden


Utsikt över skärgården


Tiden

När jag kommer hem på kvällen luktar det bränd gröt i trapphuset och det är söndagsfest på våning två. Det är som det ska vara, alltså. Det som är lite ovanligt är att det ligger ett väggur på asfalten utanför huset. Kanske blev någon arg på tiden, för att det finns för lite av den i största allmänhet, eller för att det är ont om den just när den behövs? :)

Allt klär en skönhet

Det är för roligt att se de nya studenterna springa runt med sina namnskyltar - i olika utförande beroende på vilken utbildning studenten går. Oerhört praktiskt det där för det blir ju så lätt att inleda ett samtal: "Hej, jag ser att vi går samma program, *läser namnet* Bert-Orvar. Var ska vi ha föreläsning idag?". Just på min gamla utbildning byter de design på de där prylarna varje år, medan de andra behåller sina koncept år efter år. Förnyelse borde vara bra, men det är ju frågan om i detta fall. Ändå, till slut måste botten eller toppen vara nådd och sedan vänder det. Mitt år hade arrangörerna lagt ner oerhörda mängder hårt jobb (antar jag) på att tillverka små huvudbonader - i stil med bebismössor -  åt oss nya förmågor. Det hade tagit mig rejält med tid att göra en enda och de gjorde över hundra. Det är en förtjänst i sig. Att de där sakerna inte var så klädsamma är sedan en annan sak. Varje år hoppas jag i smyg på att årets nya studenter ska ha något mindre snyggt på sig, men nej. Kanske nästa år. :)

Hur det känns

Den mest onödiga, överflödiga fråga som en reporter kan ställa till någon som vunnit OS-guld eller Melodifestivalen är förstås: Hur känns det? Ja, det känns fantastiskt förstås. Något annat svar finns det inte, så varför fråga alls? Ändå kommer jag på mig själv med att ställa frågan ibland, när någon varit med om något stort i livet, mest för att jag vill gratulera och bryr mig om. Svaret är sällan så spännande, men idag grattade jag en nygift kollega och frågan bara slank ur mig: Så, hur känns det? Tungt, svarade kollegan och lade sig till med en överdrivet plågad min. Jag blev ärligt talat lite ställd. Då hängde han ner ena armen mot golvet och låtsades att armen, den med den ringmärkta handen, var jättetung. Det är mycket mer att släpa på, här på den här sidan än vad det brukar vara, skrattade han. :)

Tisdagstema - Blommor

Idag är det ett sånt bra Tisdagstema! Temat är blommor och såna tycker jag ju om. Det får faktiskt bli två bilder idag.

Den här stockrosen bor i Tyskland. :)

 

Det här är en alldeles äkta kopp-rifol utanför ett café i Lübeck. :)

De nya

Imorgon börjar alla de nya små teknologstudenterna här på uni! De är säkert jätterädda nu, ligger och skakar av skräck. Kanske panikpluggar de lite matte i sista minuten, eller så ser de nån dålig film på korridors-TV:n för att de inte kan sova. Lägg av med det där, det kommer att bli jättebra! Sov nu hör ni och lycka till imorgon! :)

Nymålad

Den här helgen har jag förutom att äta kräftor även målat saker och ting: igår målade min datorförening sin logotyp på en cykelväg (det gör vi varje år) och idag målade jag på en banderoll åt musikföreningen jag är med i. Mest målade jag på mig själv, inte med flit, men det blir lätt så. :)

Kräftgång

Attans vad varmt det är idag! Man borde äta is och ligga still, inte fara runt som en skottspole på stan. Väl värt springet var det ändå: det var bondemarknad och jag fyndade lite grönt. Dagens retoriska fråga är: Vilken typ av kalas är det om man tar med en vacker bukett dill till värdinnan? Just det! Mums! :)

Det gör de visst!

Nu ska jag berätta hur det är med det där med aerobics. Jag tränar som bekant detta nästan varje vecka och av någon anledning är det bara tjejer som går på passen. Häromdan pratade jag med en kompis som skulle skaffa träningskort på stället där jag tränar och han ville veta hur aerobicspassen var. Jag sa att de var bra, men varnade för att han skulle vara enda killen där. Det tyckte han var väldigt konstigt, för i staden han kommer ifrån från början är det inte det minsta konstigt att killar tränar aerobics. Varför skulle det vara konstigt egentligen, det är ju allsidig konditionsträning. Så, här har vi nu en teknologkille, 25+ som kan göra v-steg och grape wine och allt vad det heter, utan att snubbla över sig själv. Hans kompisar kan tydligen detsamma. Det finns två tänkbara förklaringar här: 1) han är från en storstad och 2) staden ligger i Indien. Vi ligger uppenbarligen efter i min del av världen.

Så, nu hoppas jag på lite ändring här. Upp och hoppa! Kom ihåg att 1) det är modigt att prova på nåt nytt, 2) coolt att vara bra på något (nästan oavsett vad) och 3) charmigt att våga prova fastän man inte är så bra. :)

Innan jag somnar

...måste jag säga att jag har löst mysteriet med att killar inte tränar aerobics. Nu vet jag varför och jag vet även hur det kan komma att ändras. Olidligt spännande, detta. ;)

Tisdagstema - Rosa

Veckans Tisdagstema är rosa och det är en färg jag tycker om, i lagom dos om inte annat. :)

Från en blomutställning på Helsingborgs gator och torg.


Rätt tid och rätt plats

För några veckor sedan gick jag och Blaufish och handlade. Vi diskuterade tvillingar - om det är arvet eller miljön som formar deras personligheter. (Ja, det är det. ;) Låt oss säga att ett tvillingpar skiljs åt vid födseln och växer upp i helt olika miljöer? Hur lika blir de? När vi som bäst pratade om detta fick jag syn på en affisch för en ny, svensk långfilm som hette "Bröderna Karlsson". Bara genom att kasta ett öga på affischen var handlingen självklar (samt att det var någon form av relationskomedi med förvecklingar och förväxling, det var också uppenbart). Den handlar om omaka tvillingar, va? sa jag. Jo, svarade Blaufish. Det är för att vi formar världen du och jag, tillade han. Tja, det kanske inte riktigt stämmer, men en väldig tajming, det har vi. :)

Svensk sommar?

Blaufish har lagt upp fina bilder på oss. Bilder som föreställer andra bilder, tagna med värmekamera i en frys i Tyskland, typ. "Swedish summer!", säger jag bara. Detta är dessutom spännande för den som är nyfiken: Hur varm är Kaprifol en genomsnittlig sommardag? Feber eller inte? Vem är längst? (Typiskt, det är inte jag den här gången heller! ;)

Hemma 2

Det bästa med det här stället är att himlen blir fin och rosa väldigt ofta. En mindre bra grej är att alla envisas med att grilla, oavsett väder och vind. Grillning är bara trevligt när man själv grillar, måste vara grundregeln här. Å andra sidan är det roligt att studenterna så smått börjar komma tillbaka efter sommaruppehållet. En del irrar runt med en karta, andra försöker klara sig utan. :)

Hemma

Jag är hemma i ett av mina hem, det hemmet som är mest mitt. Hela den här veckan har jag varit på sommarskola, vilket är en slags kurs som har med jobbet att göra (jag har alltså inte suttit och läst upp högstadiematten för att kunna börja på gymnasiet, även om det är vad ordet oftast står för ;). ...men nu är jag alltså hemma. Trevligt, men väldigt lugnt på gott och ont. Var är alla människor och vem lagar mat åt mig egentligen? Fisken vet jag dock var han är. Inte här tyvärr, men ute på äventyr, möjligtvis i Mölndal eller i dess omnejd. :)

Något om robotar

Idag lärde jag mig något spännande om robotar, nämligen att de är som mest "läskiga" när de ser ut som människor,  men beter sig onaturligt. Inte så konstigt kanske, men intressant. Läs mer här.

Sommar ännu

Nu har jag inte semester längre, men det känns lite som semester fortfarande och det är väldigt varmt. Kanske borde jag äta väldigt mycket glass för att behålla sommarkänslan. Jag tror nästan det. :)