Det senaste

Nu ska jag sysselsätta er med något trevligt, ni som har Spotify. Välj en artist du tycker om. Klicka på fliken "Related artists" och välj den tredje uppifrån, längst till vänster. Du kan såklart välja vilken artist som helst, men grejen är att du väljer var du ska klicka innan du har sett listan över artister, annars är det ingen sport. Gå in på "Related artists" för den nya artisten och upprepa proceduren. Fortsätt så tio gånger. Nu du, nu har du hittat någonting fantastiskt att lyssna på, något som du aldrig skulle ha upptäckt annars. :)

Maneter

 

Ursprungsbilden finns i detta inlägg.


Experiment

Resultatet av blandningen blev en mycket oväntad blekrosa nyans.

Inte särskilt konstigt alls

När jag var på klubb för några veckor sedan slog sig tre tjejer ner vid bordet där jag och Blaufish satt. Han frågade om det var några jag kände och jag svarade sanningsenligt "Inte än, vad jag vet", för i den här lilla stan lär alla som har det minsta gemensamt känna varandra förr eller senare. En av tjejerna såg lite bekant ut. Hon frågade om jag brukade gå på hennes steppass och det stämde, när jag tänkte efter. Det var hennes musikval som fick mig ur synk av pur förvåning en gång på träningen. Jag hade visserligen tackat för bra musik den gången, men det är brukligt att ge kommentarer efter passet, det är det många som gör. Hon hade i vilket fall inte trott att mitt intresse för den här typen av musik var så stort att hon skulle kunna hitta mig på en sån här tillställning. Jag fick erkänna detsamma om henne. "Man kan verkligen inte ana!" konstaterade vi och var mycket nöjda med våra hemliga jag.

Sen kan jag ju undra ibland om det är så ovanligt att gilla synth. Från att ha varit i det närmaste synonymt med glättig popmusik, till att bli kanske det mest nördiga i musikväg man kan tänka sig till att bli främmande och konstigt på det stora hela känns det nu som om det är bättre tider. I somras turnerade gamla 80-talsband runt i Sverige, bl.a. synthpoplegenderna Alphaville. Även om det var lite lockande att se ett gäng herrar i övre medelåldern sjunga att de är stora i Japan så hoppade jag över det hela. (Jag skyller på att det inte passade tid- och platsmässigt, men så är det nog inte för de var överallt, hela tiden.) I höst är det fler konserter än brukligt och även en minifestival, Bodyfest, för den som gillar klassisk EBM av den gamla skolan (hängde du inte med nu så gillar du nog något annat, jag lovar dig). Jag hoppar över det denna gång, det är inte riktigt min genre, men jag välkomnar förstås initiativet.

Vad som är än mer anmärkningsvärt är att VNV Nation håller tre sverigekonserter i höst, utan att jag har hört ett ljud om det förrän idag. Det som är ännu märkvärdigare är att alla tre är denna vecka! Två i Göteborg (en planerad och en extra) samt en i Stockholm. Jag som är fullt uppbokad med annat just nu och dessutom mer förkyld än någonsin, är mycket tacksam att jag såg dem i somras och fortfarande kan leva på det länge till. :)

Jag vill sluta med att glatt konstatera att en av de typer av musik som jag tycker allra bäst om har börjat bli populär, för hur roligt det än är vara en av få med ett särskilt intresse är det allt lite roligare om fler upptäcker hur bra det är. Bilden nedan är från Amphi Festival i Tyskland. Det var lika många människor där som det bor i min gamla hemkommun. Nu var det visserligen i Tyskland, men ändå. :)


Tisdagstema - Sömn

Det är ett bra Tisdagstema idag och det var ett lika bra förra veckan. Nu är temat sömn och det förra var vila. Jag har ägnat mig åt båda delarna för att friskna till. Måsen håller på med det mest för att han är skapt sån. :)

En mås som verkligen gillar att sova bryr sig inte om att världen lutar lite. :)

Silverte

Det här kan man med fördel ge till barn som vill vara "stora" och dricka te och kaffe (fast egentligen vill de ju inte det, för det är så beskt). Det var nog lite mer spännande med silverte när jag var liten, men det är fortfarande gott. I TV-serien Gilmore Girls undrar den rätt oskyldiga tjejen vad det är för te i "Long Island Ice Tea" och får svaret att det inte är något te i alls (det är en stark drink). I linje med detta måste jag avslöja att det inte är något te i silverte heller, även om jag gärna ville tro det i unga år.

Recept på silverte: Koka upp en kopp vatten, späd med mjölk tills det blir drickvarmt. Sockra eventuellt lite. Klart!

Att rösta utan röst

Nu är det olidligt spännande med valvakan. Jag vaknade tidigt och gick och röstade i ottan. De enda som var på plats var några ovanligt pigga valfunktionärer, en och annan pensionär samt en mycket ung piratpartist i lila T-shirt. Det var inte en oväntad skara människor, piraterna är starka här, pensionärerna likaså. Själv är jag inte alls stark, men gjorde min plikt ändå och släpade mig ut trots heshet och hosta. "Föredömligt [att rösta ändå]!", tyckte en av mina föreningskompisar som jag träffade när jag skulle köpa hostmedicin. Kanske det, men även lite småfarligt för allmänheten. Hursomhelst, alla ni som röstat, (nästan) oavsett vad ni röstat på - ni är alla föredömen.

Ute är det höst

Jag är mycket förkyld, men imorgon ska jag iväg och rösta!


Istiden

Antingen hade jag feber idag eller så har jag äntligen lyckats överlista kylningen på mitt kontor. Det är vanligtvis kallt som i en serverhall där. En kall serverhall alltså, vissa är ju inte kalla alls. :) Hursomhelst, det sitter ett reglage vid dörren och detta kan ställas in på antingen varmt eller kallt, men det varma läget var inte alls varmt så jag googlade upp ett datablad och kollade om jag gjorde fel på nåt sätt, men det gjorde jag inte. Som jag hade ställt in reglaget skulle det vara 25 grader i rummet och det var det verkligen inte. Det verkade som om en sensor någonstans i rummet mätte upp väldigt höga temperaturer och försökte sänka värmen till 25 grader genom att blåsa ishavsluft på mig. Dags att jaga sensor! En jobbarkompis som skulle fråga mig något stannade i dörren och kom av sig lite när hon såg mig liggande över skrivbordet med överkoppen ner mellan elementen och resten av mig uppe i luften, men där, alldeles bakom varmluftsutblåset på datorn satt en liten mätare och trodde att det var högsommar. Efter väldigt proffsig (nja :) montering av en kartong och ett kuvert borde ordningen vara återställd efter många långa år av kyla.

I mina kvarter

Jag bad Blaufish fota hur det ser ut i området där jag bor så att jag alltid ska komma ihåg det. På hösten är det lite extra fint, då ser det nämligen ut såhär.

 


Tolv år tidigare

Jag tänkte att om jag letade bland mina riktigt gamla filer, från 1998, så skulle jag hitta något spännande. Det gjorde jag på sätt och vis. Här har vi blommor och Phytagoras sats i en nyskapande förening som aldrig setts varken tidigare eller senare. ;)


Tisdagstema - Sötsaker

Veckans Tisdagstema är sötsaker. Sådana är jag inte så förtjust i, men jag tycker om sursaker. :)


Papperssylt

Dagens svenska datorterm är växlingsfil. Det tog en stund innan jag förstod vad det är för något (och helt hundra är jag inte). För mig känns det inte naturligt att använda datortermer på svenska, även om Svenska Datatermgruppen gör sitt bästa för att tillhandahålla en ordlista med sådana. Listan är utförlig och termerna är välvalda, beskrivande och kan säkert hjälpa till att göra ny teknik begriplig för var och en. En del är riktigt bra, tycker jag. Dessa använder jag redan, eller skulle kunna tänka mig att använda utan att det skulle kännas konstigt. Andra tänker jag också använda, men mest på skoj. Vad sägs om anpassningsprogram (middleware), spridprogram (shareware) och omkopplare (switch). Fulregistrering låter också lite spännande.

* Rubriken: Några gamla bekanta brukade säga papperssylt istället för paper jam, d.v.s. när papper fastnat i skrivaren. ;)

Ett rum med utsikt

Foto taget för någon timma sedan, modifierat alldeles nyss.
Det ser inte riktigt ut såhär på riktigt, men jag upplever det såhär.
:)

Magkänsla

När jag flyttade hit för ganska länge sen hände det sällan något på stan, men då var jag ju student så det gjorde inte så mycket. Det var vanligtvis fullt upp med sånt som studenter gör. Pluggade gjorde vi förstås, men vi hade även roligt i studentområdet som ligger en bit från själva centrum. Sedan, när det började bli trevligt att vara på stan på helgerna fanns där inte mycket liv alls, särskilt inte på söndagseftermiddagarna. På lördagarna brukade det åtminstone vara något reklamjippo (från kommunens sida?) om att när det händer så händer det här, ungefär. Mer var det inte.

Nu händer det faktiskt saker. Idag var det väldigt mycket liv och rörelse på stan: parad, tal, marknad och lite av varje. Mycket trevligt. Främst var det pensionärer som var ute och vimlade (det bor jättemånga här verkar det som och de är alltid ute och har något för sig), men även många andra. Jag lämnade vimlet och gick på en snabbkurs i västafrikansk dans och en i magdans. Det var en dansskola som höll öppet hus och det var mycket roligt att prova. Jag förstår fortfarande inte riktigt hur jag ska kunna dansa med undre delen av mig medan resten står still, men jag är beredd att öva. :)

Muren


Hösttecken

När det övergår från jättevarmt till jättekallt och toffeldags i min lägenhet, över en natt sådär, då är det höst. Säkrare hösttecken finns inte, möjligtvis att herrarna på Matematiska byter tillbaka till långbyxor från shorts (det har jag redan gjort). :)

I betraktarens öga

När jag inte har något jag vill berätta eller visa just för tillfället kollar jag om Blaufish har skapat något som jag vill dra uppmärksamhet till och det har han förstås. Nu till exempel, har han fotograferat ett litet parallellt universum med små, små galaxer i... tror jag att det är. ;)