Observerat

Nu har jag skickat in min uppgift om intervjuteknik. Känns alltid skönt att få sådana saker ur världen. Planen nu är att plugga lite entreprenörskap tills jag blir uppfiskad. Tanken är att kvällens middag ska ätas ute på något mungbönsfritt ställe. ;) På tal om det måste jag fota de gröna små rackarna. De håller på och ta över mitt kök. Växer så det knakar. *s*

Dagens observationer...
 • Det är råttgrått ute och det snöar. Säga vad man vill om det, men det är mars månad imorgon så då får det sluta.
 • Jag har Sun-blått nagellack. Ska byta ut det mot JCOP-vitt med guldchipdetaljer. Man måste ju matcha sin hårdvara. ;)
 • Studenter fikar kl 9, 10, 13 och 15 medan forskare fikar halv fyra. Jag försöker dra slutsatser ur detta, men kommer inte på nåt annat än att det ger mig som är nåt slags mellanting rätt att fika fler gånger än alla andra. Inte för att jag gör det då. ;)
 • Beatles har gjort en hel del roligt och bra. Hörde "Back in the USSR" på en webbradiostation och kom plötsligt att tänka på en rolig spionkomedi där någon som utger sig för att vara ryss ombeds ställa sig upp på en stor fest och sjunga "något ryskt" utan att kunna ett ord på språket. För att rädda sitt skinn och inte avslöja sig sjunger personen just den där låten. *s* Det var en dråplig scen, men jag minns inte vad filmen hette. Skojig var den, hursomhelst.

Bättre förr?

Smarta kort ska kunna kryptera data på alla upptänkliga moderna sätt, men efter att ha läst om gamla kryptometoder så är det nog en av de äldsta jag tycker bäst om, eller vad sägs om detta:

Steganografi - som det gjordes förr
Du behöver: En "frivillig" medhjälpare , en grymt bra märkpenna (är du tatuerare är det ännu bättre :), rakredskap och gott om tid.
Utförande: Raka av din medhjälpare håret, skriv det hemliga meddelandet på hans/hennes huvud, låt håret växa ut och skicka iväg din medhjälpare till den som ska få meddelandet.

Jag som tycker att det tar lång tid innan e-post kommer fram, men här pratar vi långa leveranstider. :) Steganografi (konsten att dölja ett hemligt meddelandes existens) används fortfarande, men nu handlar det om att gömma en datamärkning i annan data, t.ex. för att kunna märka och spåra piratkopierade filer. Tänk vad man lär sig. *s*

Ren slump

Det blev en helt ok liten kryptogrej. Den gör vad den ska iaf, kollar hur slumpmässig ett smartcards slump egentligen är. Den kan få vara med i min testmiljö sen. Nu ska jag läsa mer teori och lyssna på en australiensisk radiostation som spelar 60-talsmusik. Länge leve webbradio. :)

En liten kryptogrej

Jag fick för mig att börja koda på en liten kryptogrej både för nytta och nöjes skull. Har jag tur så avslöjar den något spännande om kortet och går att använda i testningen senare. Om inte så är den iaf nyttig övning. :)
Nu ska jag gå och äta gryta och sen ska jag rita lite skisser och diagram så att jag inte kodar nåt dumt. :)

Godmorgon!

Idag är dagens första fika vindruvor och kaffe. Det är lite lyx att exjobba på ett ställe där det bjuds på frukt varje morgon (det är kul att studera vem som äter vad också och försöka dra slutsatser om deras personligheter efter det ;). Det är därför folk skriver så bra kod här, för man bli pigg på ett annat sätt av frukt än av kakor. Det är min teori iaf. :)

Nu ska jag ägna mig åt bokliga studier. Jag behöver lära mig en hel del om kryptering, både för exjobbets och tentans skull. Ska ta och börja dagen med det. Sen får Fisken fråga ut mig om linear feedback shift registers ikväll och se om det har fastnat nåt. :)

Kryddstarkt

Nu har här tittats på anime ("Ah! My goddess", en av våra gemensamma favoriter) och Fisken lagade en väldigt kryddig gryta med mungbönor och lite av varje i. En halv flaska sötsur sås, nån deciliter soya och sisådär en burk kryddnejlikor tror jag åkte i också. *s* Gott, hursomhelst. :)

Tisdagstema - Aktivitet

Veckans tisdagstema är "Aktivitet" så jag plockade upp Aktivitetshanteraren för att se om det pågick någon sådan, men det verkade ganska lugnt på den fronten. Såhär ser det iaf ut på mitt kontor och själv var jag aktiv idag, hävdar jag. :)

Aktivitet
Här pågår det experiment med smarta kort, bara 4% CPU-aktivitet när bilden togs. *s*

Fyra två

Jag kan inte riktigt släppa att mitt smartkort (javakortet av den gamla sorten) inte hade någon nåbar Masterfile. Det måste finnas en, så jag bestämde mig för att hitta den och gjorde lite undersökningar. Just nu gör jag en stor körning som provar de 65 tusen mest troliga varianterna av select-kommandot för att se om något av dem fungerar. Jag har efter en liten stunds körning av mitt program hittat ett kommando som tas emot, men som indikerar att det behövs en pin-kod eller något dylikt. Ska fortsätta bygga agenten nu och med spänning invänta fler värden.

Titta, den är redan färdig! P1=04, P2=02 verkar vara det enda som tas emot. Pin-kod alltså, är det där problemet ligger? Nåja, det får vara. Jag har viktigare uppgifter att ta tag i. Gäller att jag har hunnit simulera och bygga lite innan jag får nya kort att labba med. :)

Direktör på låtsas

Vad roligt det är att sitta och starta upp ett storföretag inom kemikaliebranschen! Synd att det bara är på låtsas, i en fallstudie i en kurs. Roligt var det i alla fall och lite fika blev det också. Det behövs minsann om man ska sitta och jobba hela eftermiddagen nu. Ska inte låta APDU-scannern ta så mycket tid. Den kan jag iofs ha nytta av sen, men det viktigaste är nog att satsa på agenten nu. Måste komma på hur jag ska utforma den. Som ett litet javaprogram tror jag.

Från proteiner till annat

Omväxlande dag idag. Först var det gruppmöte i användbarhetskursen och nu är det snart dags för min entreprenörskapsgrupp att träffas och kläcka idéer. Innan lunch var det föreläsning om proteindatabaser. En väldig blandning som sagt. :)

Ska sticka iväg till min grupp nu och sen tänker jag exjobba ett tag innan jag blir "uppfiskad" och det är dags att gå hem. :) Har en liten plan som inbegriper en omdesign av min APDU-scanner.

Rosa blom

Rosa blom
Jag längtar efter våren och blommande träd.

Babbelfisk

Sitter och skriver på min uppgift om intervjuteknik. Det kan tyckas som ett ämne långt från mina vanliga studier, men det handlar om målgruppsundersökningar, sådana som man gör innan man utvecklar ett nytt datorprogram till exempel. På tal om det hittade jag en bild som jag hade som logga till Babbelfisk, mitt förstlingsverk i C++. Babbelfisken översatte internetslang till vanligt, hederligt språk och tvärtom. Jag vill inte titta på koden för den skulle nog skrämma mig (och dosgrafiken, den var kantig, rosa och handkodad), men loggan tycker jag fortfarande om. :)

Babbelfisk
Pratsamma firrar. :)

Godare cirklar

Äntligen är det utrett vad som är kompatibelt med vad och varför saker och ting inte funkar som de ska. Den närmaste tiden ska jag ägna åt att simulera javacardapplets i en perfekt simulerad värld där all hårdvara är virtuell, där solen skiner, gräset är grönt och inga buggar finns. :) Jag ska också skriva en liten agent som kan ta emot data. Koden ska vara kommenterad, men inte på varje rad, är mina förhållningsorder. ;)

Nu är det dags att sticka och handla. Jag ska få besök av en viss Fisk som är väldigt förtjust i Pasta Carbonara. :)

Den onda cirkeln

Det var värre än jag trodde. Att mitt javakort inte stödde JCKv2.2.2 gjorde att jag skulle få göra en hel del jobb för hand, men nu stöder det inte 2.2.1 heller, utan bara 2.1.1 och 2.1.1:an klarar inte av att skicka data till USB-läsare vad det verkar. Kanske går problemet att lösa med lite nya drivrutiner, eller något annat knep? Får ta och undersöka saken efter dagens föreläsning.

Lysande, Sickan?

Jag har en plan! För en gångs skull vet jag vad jag ska göra. Jag ska bygga ett litet program för det gamla javakortet och programmet ska vara byggt med det gamla toolkitet, d.v.s. det ska vara gammaldags så att kortet förstår. Det är ett uråldrigt kort så det begriper inte när man talar som vanligt med det... tror vi. Återstår att se.

Titta vad jag är!

Jag har svårt att låta bli såna här tester och ikväll hände det ändå inget annat av bloggvärde. :) (Kaprifol steker köttfärs, hämtar tvätt, webcam:ar, pluggar intervjuteknik... och ställer höga krav på sitt bloggande. ;)

You Are Impressionism
You think the world is quite beautiful, especially if you look at it in new and interesting ways.
You tend to focus on color and movement in art.
For you, seeing the big picture is much more important than recording every little detail.
You can find inspiration anywhere... especially from nature.
What Art Movement Are You?

Mellan dimmors frost och dun

Fjäril

Fjäril vingad syns på Haga

Animetips - Ghost in the Shell

Jag såg en bra film igår, Ghost in the Shell 2. Nu var det länge sedan jag såg del 1 så jag kan inte säga vilken jag tyckte bäst om, men tvåan är mer filosofisk medan ettan fokuserar på action och spänning. Det är inte nödvändigt att se dem i ordning, men det kan underlätta. Vad det hela handlar om? Ja, tänk er ett kriminaldrama, vilket som helst. Två agenter/utredare från en specialstyrka. En som är tuff och bufflig (fast snäll på insidan) och sedan hans yngre kollega. Det låter bekant, eller hur? De åker bil i dystra miljöer och diskuterar mänsklig ondska och annat, precis som vi är vana vid. (I del ett är den kvinnliga agenten Major en viktig del av historien, det är värt att se den filmen bara för hennes skull, vilken förebild :).

Det som skiljer GitS2 från alla snarlika filmer och deckarserier är, förutom att detta är anime, att det utspelar sig i framtiden i en värld där alla är mer eller mindre cyborger, d.v.s. har delar av kroppen utbytta mot robotdelar och lever i den virtuella världen lika mycket som i den verkliga. Frågor om vad som egentligen definierar en människa är centrala i båda filmerna. Tyckte du om Matrix så kommer du verkligen att tycka om de här filmerna. Spännande, tänkvärt och otäckt. Det finns en TV-serie med samma huvudpersoner, "Stand alone complex" som jag också rekommenderar. Den är inte lika allvarlig, men ändå väldigt spännande.

14is-söndag!

Idag har jag 14is-söndag. Det innebär att jag äter långfrukost framför TV:n. Justin Timberlake-maraton på MTV. *s* Min onda hals är mycket bättre nu så jag ska nog klara att gå till tvättstugan lite senare och slänga in ett ton handdukar. Andra saker jag har planerat för dagen är förutom diverse pluggande (krypto och intervjuteknik) att pyssla om min mungbönsodling och städa mer i garderoberna. Det börjar bli jättefint där, måste jag säga... och fatta hur många kavajer jag hittar! Hjälp, ge mig ett VD-jobb någon. Kläderna har jag redan. ;)

Före sin tid

Vilken ordning det har blivit hemma hos mig nu och jag hittade en hel del spännande kläder i garderoben. Saken är den att det jag har i min garderob tenderar att bli modernt hux flux så jag blir på nåt vis lite ansvarig för alla konstiga trender. ;) På sista tiden har jag gjort mig skyldig till: kycklinggult, tajts, benvärmare, psykedeliska neonmönster (jodå, det kommer), vampyrutstyrsel (ok, jag hade den på maskerad, men höll på att sätta kaffet i halsen när jag såg "min" kjol på en modevisning på TV nyligen, men bara dom skippar fladdermusvingarna så...), gummistövlar och jätte-T-shirts. Jag ska i fortsättningen vara försiktig med vad jag lägger in i garderoben.

Kvällen blev varken vild eller på stan. Istället satt jag hemma och kurerade min hals som börjat göra ont. Vic var snäll och kom med kaka och så blev det Melodifestival. Vad annars? :) Men det är som med valvakor... man ska se till att se det hela med folk av samma åsikt. Å andra sidan kan man aldrig veta innan vem som röstar på vad. I de lugnaste vatten... sitter någon i min fåtölj och ropar "Neeeej! Jag ville att "After dark" skulle vinna!". Hujedamig. *s*

Shopping - resultatet

Idag har jag då löst alla mina förvaringsproblem med stora blommiga lådor som jag kan ha i garderoben. Det är klart lättare att lägga saker i lådor än att stapla sakerna på varandra så att de trillar ut varje gång man öppnar dörren. Jag har även löst mina klädproblem med en fin kjol från Lindex. Den ser blank ut på bilden, men på riktigt är tyget ganska grovt och matt så den passar inte bara till fint utan till "fult" också. :) Lagom längd, lagom vidd, rätt färg och fickor att lägga saker i (förvaring!). Mitt drömplagg helt enkelt. Halsduken var väldigt billig och väldigt blå så det blev den också.

Shopping!

Yay, nu kan jag ta och flytta nånstans också när jag ändå håller på. ;)

Shopping!

Nu ska jag åka till köpcentret och traska runt på IKEA. Det finns lite småsaker jag behöver. Som vanligt kommer jag att tillbringa dagen där och komma hem med typ en konservöppnare. *s* Förhoppningsvis får jag idéer till min hemuppgift i intervjuteknik så att jag kan fixa den imorgon. OK, lördagslyxdag, here I come!

Melodifestivalnostalgi!

Ikväll är det melodifestival igen och jag har förstås tjuvlyssnat. Det är som vanligt en salig blandning av det mesta, ett antal folkkära artister och många möjligheter för kvällstidningarna att göra löpsedlar. Schlagerartisters förehavanden går alltid hem. Själv har jag börjat lessna. Det är för mycket av allt. Bättre förr, helt enkelt, när det var en gång om året och sen var det bra så.

Hursomhelst hejar jag på Caroline af Ugglas. Det bestämde jag mig för från början. Det spelar ingen roll hur hon låter eller vad hon sjunger. När jag såg att hon skulle ställa upp mindes jag plötsligt hur jag i yngre tonåren hört den (förmodligen enda) hit hon hade och tyckt att den var ortroligt bra. Så bra att när vi på bildlektionen skulle rita vårt drömrum ritade jag en affish av henne på en av väggarna i det tänka rummet. Lite märkligt eftersom jag egentligen inte hade några idoler på den tiden vad jag minns. Förutom Bob Dylan och Vivaldi, vill säga.

Nu minns jag inte hur den lät, men det måste ha varit en väldigt bra låt. :) Det fanns en konstnärlig, lite udda tror jag, musikvideo också som jag inte heller minns, men hur somhelst. Jag har min favorit klar ikväll, även om hon, som någon nöjejournalist (nu vet jag inte vem, eller för vilken tidning) skrev, "låter som en get fast mer nasal".

Förmiddag

Jag sov precis så länge som jag behövde och om jag någon gång vaknade upp så fick jag sånt där trevligt vitt vinterljus, sånt som är ljust men inte skarpt, i ögonen och så somnade jag om. :) Nu ska jag ha en stor balja kaffe och sen ska jag göra nåt bra av den här dagen. Plugga ska jag förstås göra. Kanske försöka lösa mina gunkförvaringsproblem. Sen sägs det att jag ska göra stan ikväll. Återstår att se.

Paradisträd

Det är skönt att det är fredag så att jag kan fira helg och slippa Smartcards. Har kollat på "Criminal minds" för att tänka på... tja, "nåt trevligare" är nog fel ord, men något annat.
De skulle beställa rätt hårdvara åt mig och tills vidare skulle jag få göra det bästa av den jag har. Summering: det nya kortet är inte alls kompatibelt med PC:ar, den första var tydligen föråldrat och passar inte med nya verktyg alls. Kanske skulle det kunna ta emot applets om man skrev den för ett uråldigt delevlopementkit. Lite fler standarder och regler här i världen, kan jag få önska mig det?

Fikat var bra idag. Jag behövde det. Kaffet var perfekt. Tack! :)

Paradisträd

Ett litet paradisträd, bara sådär. :)

Plattformsberoende

Men alltså... Jag ska vara tacksam över att jag äntligen har fått ett fungerade smartkort, men när jag skulle kolla upp exakt vilken modell det var för att kunna hitta datablad så upptäckte jag att jag har fått... *nu kommer min handledare på besök och vi har frustrationsutbyte i tjugo minuter, han var också upprörd över det här* ...ett attans SunRay-kort som inte är kompatibelt med PC:ar alls! Det har ju uppenbarligen en Masterfile och en kryptofunktion till skilland från det förra kortet, men det äter inte såna applets som jag skriver.

Transformerat

Jag lyckades omvandla appletkoden till den ena formen efter den andra till den till slut var omgjord till rena APDU:er, bara att ladda in i simulatorn eller kortet. Simulatorn tackar och tar emot, men kortet? Hur man går till väga verkar vara olika beroende på korttyp så det tas inte upp nånstans hur man gör. Hmm... Om jag hittar ett datablad för just mitt kort så kanske det står där. Jag provade att skicka APDU:erna manuellt med Smart Card Toolset, men det tyckte inget av korten om alls. Får modda lite och testa på nytt.

Nåväl, vissa framsteg har man ju gjort. Jag kan...
 • Använda alla tänkbara verktyg för smartcardprogrammering med blandade resultat
 • Välja Masterfile
 • Få kortet att ge mig en massa slumptal (ja, det funkar med det nya kortet)
 • Köra en applet i simulatorn
 • Tänka i hex :)

Fredagsfika!

Up and running! Kanske inte i ottan, men det är ju extremväder ute så det är ok. :) Nu har jag släpat fika till datorfolket. Var tvungen att provsmaka korridorskakan (man vill ju inte bjuda på sekunda vara) och den var precis som den ska. Tog med ett exemplar av mammas berömda äppelkaka också ifall vi blir många. Sen ställde jag en batch kaffe vid bryggaren och nu kommer det ultimata testet på min bloggmakt: Jag vill ha mitt kaffe hett, svart och klockan tre. Seså! :)

Ok, dags att ladda applets då. Hur svårt kan det vara, lixom? Återstår att se vilket av mina typ tio ramverk som kan användas till det här... (Ett stöds av kortet men inte av pluginet och för ett annat är det tvärtom o.s.v.) Jaja, whatever. Det är fredag och allt är bra.

Husmor

Nu har jag lagat mat till ett helt kompani (d.v.s. åt mig * väldigt många måltider) och bakat kaka åt ett antal fikasugna nör... eh, jag menar datorfantaster. ;) Så värst mycket mer har jag inte tänkt göra idag förutom att läsa lite om appletöverföring eller lite krypto. Nyttig godnattsaga för Kaprifol, ju! :)

Den oskicklige smeden

Så fick jag då dema vad jag gjort sen sist, visa alla mina arbetsytor och verktyg hit och hit. All demokod jag testat, mina egna hemkodade små verktyg... och alla checking error. "Hmm..." sa min handledare och gick sedan och hämtade ett smartkort som hade tillverkarens namn och ett ID-nummer på sig samt ett chip som såg ut som sådana chip ser ut i manualerna. Titta på ditt bankkort. Precis så ser chipet ut, lite större kanske. Mitt testkort är helt vitt på utsidan förutom en konstig fläck som ser ut som om nån har försökt att attackera det fysiskt med syra och chipet liknar inget jag nånsin sett. Givetvis hittades Masterfile direkt och gav det efterlängtade "90 00", transaktionen fungerade.

Nu när jag har ett fungerande kort så kunde jag ju hoppa över läsa/skriva-biten och fixa en fungerande applet... till imorgon! (Eller jo, jag får jobba med det imorgon också om det krävs.) Hey, det här kortet äter ju inte vilken data som helst det heller. Nåja, en liten utmaning är ju inte fel och jag har faktiskt demokod som gått hjälpligt genom appletsimulatorn. Gäller bara att få kortet att ta emot den.

Plan: Jobba lite till, handla, baka till fredagsfikat, koka en balja bönor, äta, läsa på om appletöverladdning, vara här sjukt tidigt imorgon och tanka över appleten. Mission accomplished... snart!

Idag ska ni...

Gästföreläsaren från ett litet företag som utvecklar affärssystem hade en del spännande att berätta och sedan var det gruppmöte. Min grupp har kommit på en riktigt häftig idé som vi ska skriva en affärsplan för. Vad det är? Nej, det tänker jag då inte avslöja. :)

Idag har jag insett att jag har makt över mina läsare. Ett flertal datastudenter såg ovanligt trötta ut på lunchen och jag fick höra att de hade "en gås oplockad" med mig. Tydligen hade jag i bloggen uppmanat till läsning av
Megatokyo så de hade slukat den, alla 968 avsnitten i sträck... Så, tills imorgon vill jag att ni alla börjar äta mungbönor och klär er i rosa. Ok? ;)

Dränka det i data, hota det med logikprobe

Här sitter jag och testar APDU:er. Det har jag gjort ett bra tag nu, morgonpigg som jag var för en gångs skull. Ska strax ge mig iväg på gästföreläsning. Väntar på att få lite handledning för att kunna lösa mina kortproblem, iaf ska jag redogöra för vad jag har gjort och visa hur oförskämt smartkortet beter sig mot mig.

Bönor!

Jag fryser så förfärligt och jag tänker i APDU:er. Dessutom luktar det grillad kyckling i mitt badrum igen. (Vädringen i det här huset lämnar en del övrigt att önska.) Planen är att jag ska kolla igenom en fallstudie inför morgondagens entreprenörskapsmöte, men sen ska jag bara lata mig framför TV:n under så många filtar som jag kan hitta.

Min groddodling växer och groddar sig så nu har jag även lagt bönor i vatten för att kunna koka böngryta imorgon. Det var länge sen sist, kanske för att det är rätt mycket förberedelser, men gott blir det.

Bönor i blöt

Tre typer av bönor. De små svarta och de fläckiga passar bra i chiligrytor. De stora vita är goda till allt. :)

Hand med böna

Åhnej, jag har data på handen! Tvätta bort!

Värsta slumpen

Jag trodde att jag fått kortet att spotta ur sig en radda slumptal nu, men blev misstänksam när alla 240 slumptalen var 0, -1 eller 110 (och 110 betyder som sagt checking error). Nej, det ligger uppenbarligen en gravad hund här nånstans.

Dagens...
Katapult: Stolarna i labbsalen där min grupp höll till. Hjälp, de är livsfarliga!
Överaskning: En blomma utanför min dörr! Så snällt! (Fisken, det finns ingen anledning till oro, den var från en tjejkompis, inte en hemlig beundrare. :)
Säkraste SmartCard: Mitt, uppenbarligen! Om ingen kan läsa och skriva till det borde risken för datastöld vara noll, eller hur? ;)
Nu-går-jag-hem: Jag. Nu!

Om 3,4 årtusenden

Jag har ett långt gruppmöte framför mig, uppenbarligen. Tänkte att min körning av den nya apdu-scannern som testar alla upptänkliga APDU:er skulle vara klar efter mötet... eller kanske skulle det ta lite längre tid än så? Gjorde en snabb beräkning som visade att den skulle vara klar om drygt 3,4 årtusenden(!). Jag är då alltid en tidsoptimist. Nu ska jag komma ihåg det här: att aldrig nånsin använda brute force (inte med den datorkraft jag har här iaf). :)

Scanning...

Ok, den kommer inte att vinna pris för mest optimerade kod, men min lilla APDU-scanner funkar. Den skickar kommandon till kortet (till en början testar jag med det enklaste: aktivera Masterfile) och provar med alla de 256 möjliga värden som CLA kan ha. Bara en massa checking error. Mycket lurigt.

Idéer

Godmorgon! Jag började dagen med en jättebalja kaffe och ett avsnitt av "Ah! My goddess" samt en promenad i kylan med ett bra soundtrack i lurarna ("Slow pain of water" med "I, parasite" är nog något av det vemodigaste och finaste man kan börja en vintermorgon med). Skönt att få lite frisk luft och rensa tankarna. Idéerna brukar komma då.

Det slog mig plötsligt att jag har fel CLA! Det sista jag gjorde igår var att jag testade "Smart Card Toolset" som är ett verktyg för att bygga APDU:er (såna där små datapaket) och inte ens den lyckades göra Masterfile aktiv. Den borde ju bygga fungerande paket även om jag kanske inte gör det när jag byggde egna. Det enda den inte kan veta är CLA, det är typ som en postadress man skriver på paketet. Fel adress och det kommer inte fram. Nu måste jag alltså kolla vilken CLA som är rätt för mitt kort. Det finns ett verktyg för det i ToolSet, men det kan jag inte använda för det är bara en demoversion. Så, be min avdelning att köpa in fullversionen eller knacka ihop en liten APDU-scanner själv? Tja, det sista verkar roligast så det provar jag. Jag kan ju inte sitta och skriva rapport hela dagen, eller hur? *smiter undar det teoretiska* ;)

Påminn mig: om att det är gruppmöte med en av mina projektgrupper kl 13. Inte missa.

Tisdagstema: nyttigt

Jag tyckte att det verkade så mysigt att ha ett tisdagstema. Det har jag allt sett att andra har. :) Det går till på så sätt att ett nytt tema publiceras på nätet verje vecka och sedan försöker en massa kluriga och/eller konstnärliga bloggare göra sitt bästa för att få till en bra bild på temat. För mig känns det som lite fel vecka att börja med det här för veckans tema är jättesvårt. Alltså, hur ska jag kunna hitta något nyttigt hemma hos mig? Men så kom jag på det, jag kan grodda "mungisar", mungbönsgroddar. Gott, knaprigt och ack så nyttigt.

Nyttigt

Små mungisar som snart kommer att växa så att det knakar i groddburken.

Checking error

Nämen fy! Enligt den här är alla svaren jag får felmeddelanden. Det innebär att Masterfile inte görs aktiv... men jag får ju kontakt med kortet och kan plocka ut dess ID-information (det ser jag på skärmen, svart på vitt). Mycket skumt. Det ena implicerar tydligen inte det andra. Åter till ritbordet för mig. Vad jag nu väntar på (förutom att våren ska komma) är ett: "97" eller ett "144" (i bilden jag länkade till står det 61 och 90, men det är skrivet hexadecimalt, vem sa att det skulle vara enkelt :).

Hursomhelst, jag har jätteroligt när jag provar mig fram. :) Imorgon ska jag dock *rys* skriva rapport och *dubbelrys* leta upp datablad att läsa så att jag får veta hur man ska göra. Förresten, jättemysig radiostation med lite brittisk pop och annat lättlyssnat finns här. Skönt för öronen (spciellt mina som är vana vid lite mer oväsen).

Tjejen som kunde prata med kort?

Vi pratar inte samma språk, jag och smartkortet, det är uppenbart. "103" säger det glatt när jag gör Masterfile aktiv. "110" blir svaret vid läsning och skrivning av delar av Masterfile. När jag lägger data någon annanstans (om det nu är utanför den där huvudfilen, eller längre fram i den, det vete katten, det ska jag ta reda på) säger den också 110. Jag hoppas att det betyder "Ok". :) ...fast vid läsning av filer vill jag iofs inte att den bara ska säga ok, då vill jag ha data också. Ju. Nåväl. Läsning av det data jag lade någon annanstans gav ett surt "106 -120" och då hade jag ändå följt standarden som universitetet i Michigan hade för sina studentkort för sju år sen. *s* Testade på ett annat sät som kändes mer javakort-aktigt och modernt och fick "103" som svar. Det var lite oväntat. Så, vilket av följande föredras:
 • "Nu har jag skrivit här. Läs upp vad det står!" Svar: Blörk!
 • "Nu har jag skrivit på ett annat sätt här. Läs upp vad det står!" Svar: Din fil är aktiv!
Det första är obegripligheter, det andra är goddag yxskaft. ...men kortet svarar iaf, och det tar emot mina paket! Jippie! :) Ett litet steg för mig, ett ännu mindre för mänskligheten, men det kommer flera steg, jag lovar.

Efter lunchen

Det var fler än jag som hade lagat baconsås idag. Nog är vi som en enda stor familj, vi datormänniskor som äter lunch ihop. *s* Det pratades suspekta programmeringsspråk och andra konstigheter och så gick jag i ett svagt ögonblick med på att fixa fika tills på fredag då vår vanlige fikafixare jobbar (på mitt gamla jobb :). Det blir Korridorskaka, kan jag avslöja. Kakan med extra allt. En sån som korridorarna inte bara smygslukade under natten utan var upprörda på morgonen för att det inte fanns mer av. Det tar jag som positiv kritik. :)

Nu dricker jag te. Jag har hört ryktas att det finns ett samband mellan datornätkunnande och grönt te så jag ska prova om det är så. :)

0x3F väntar på bättre tider

Jag har tillbringat förmiddagen med APDU-specificationer och upptäckt att det varierar en del mellan olika kort hur man bör bygga dessa små datapaket. Tyvärr sitter jag med ett Javakort och i dess manualer hyllas JavaCardApplets, d.v.s. små program som kör på kortet. Läsa och skriva rådata kan man också göra till såna kort, men det är inget som tas upp i böcker och artiklar eftersom de bara vill hylla sin fina applet-teknik överallt... Får ta och leta vidare, eller gå lite på känsla. Så stor skillnad verkar det ju inte vara mellan olika korttyper. Jag har iaf hittat Masterfile och kan göra den aktiv så att den sitter och väntar på data eller på godot eller nåt. ;)

Vic var världens gulligaste och kom med semla till tiofikat. Tack! Det var precis vad jag behövde. :)

Hitta filen!

Det som är bra med att blogga är att om jag säger att jag ska göra nåt så är det lixom offentliggjort och då måste jag ta och göra det sen. :) Så, idag ska jag hitta en fil på smartkortet som heter Masterfile och där ska jag lägga lite data (0xFF är mitt favoritdata, det lägger jag in). Hoppas det går. Jag hör av mig och berättar sen, så var inte oroliga, det kommer en fortsättning. ;)

Pastasås

Efter att vissa lunchare har hyllat pasta med baconsås som om det vore världens åttonde underverk bestämde jag mig för att prova. Champinjoner, tomater, jalapeños och bacon (säkerligen går det med quorn också om man saltar på det rejält) + salt och peppar. Bara att steka och späda med vatten. Inte alls dumt.

Sitter och lyssnar in mig på några av de band jag hoppas få se live i april:
Client ser ut som Cat5, men låter mer som Ladytron. Poppigt och med glimten i ögat, det är alls inte fel. Eliasson får mig att tänka på bandet Stabmixer i sköna dramaserien "Lite som du" som gick på SVT för en tid sedan. Jag sjunger redan på "Börja om". Gott tecken... eller kanske inte för mina grannar. ;)

Kaffe for dummies :)

Cashewnötter! Det vore gott. Låter som något jag ska inhandla ikväll... och en VeckoRevyn, om det är nåt bra nummer ute, för det är jag allt värd. :) Hjälpte just en gästforskare att använda kaffeautomaten. "It's very easy" förklarade jag och visade sedan att "grädde" betyder cream, men egentligen är mjölkersättning, att man ska trycka två gånger på "Större kopp"-knappen om man har en liten kopp, annars rinner det över... och så inget kort i kortläsaren på automaten, men sensorn måste man hålla för precis när man trycker på "Kaffe"-knappen. Och nej, dioderna lyser bara på vissa ställen. "You see, very easy". Stackarn såg lite förstörd ut, men snart är han anpassad och kan fixa kaffe i sömnen om det skulle behövas. ;)

Ett litet paket med data!

Här sitter jag och bygger små datapaket. Istället för att förgäves försöka få högnivåfunktioner (tänk er nåt i stil med att man skriver kort.skrivDataTillKort("Jag heter kaprifol"); och så gör programmet det) att fungera under det något åbäkiga OpenCardFramework med extra små PCSC-grejer i så har jag lärt mig att använda Jaccal som jag trodde skulle ha dessa högnivågrejer inbyggda, men icke.

Jaccal är väldigt mycket mer back-to-basics än vad jag kunnat tänka mig. Det har bara en bråkdel av vad OpenCardFramework har, å andra sidan funkar det utan att trassla. Jag har alltså slutat drömma om skrivDataTillKort-funktionen utan bygger min egen genom att konstruera små datapaket som kortet förstår och skicka iväg dem ett efter ett och vänta på svar. Det är inte det lättaste, och de manualer jag har tillgängliga lämnar en del övrigt att önska.

Jag vill bara påpeka att saker och ting ändå går bra. Jag kommer framåt och följer min veckoplanering (den är nåt i stil med "Sucka över OCF, lär dig skriva paket, trassla med läsning/skrivning" och mina "överordnade" tyckte att det var en bra planering, genomförbar och så).

Nu ska mitt kort få vila en stund. Jag har kastat så många trasiga datapaket på det att det måste tröttna snart. :) Ska ta en kopp svart kaffe och ett äpple till fika. Det blev en god brownie som efter-lunch-fika för att fira att... tja, att det är måndag eller nåt, så nu får det allt bli nyttighetsfika.

Dokumenterat

Hurra! Jag har hittat dokumentation till Jaccal! I Javadoc-format också, mitt favoritsätt att läsa manualer på. Lyx, lyx. Nu slipper jag gissa mig till saker och ting.

Jodå, det blev ett tiofika med Vic. Fattas bara annat. :)

Morgonstund

Jag har nu levererat en CD-skiva med sorterat data och därmed slutfört ännu ett av mina små extrajobb. :) Sitter och lyssnar på musik och njuter av det otroliga ljudet i min lurar. Ah! Dags för nya friska tag med Jaccal nu. (Jag vill fika, var är Vic? :)

Yay!

Yay! Biljetter inhandlade! Vi ska på SAMA! *glädjedans* Som Grammygalan och Melodifestivalen på samma gång, fast bättre musik. :) Nä, nu ska jag kolla på Stilakuten på femman och sen är det sovdags för mig.

Mu och goddag

För att citera kossan  ur "Restaurangen vid slutet av universum": "Mu och goddag, det är jag som är dagens". ;)

Detta är dagens...
Sångtext: "Computer star" med And One. Den verkar handla om stor avundsjuka riktad mot någon som är bättre på datorer än berättarjaget. *fniss*
Suck av lättnad: Mitt schema ser ok ut under veckan. Inte för många dubbelbokningar, ingen kris-och-panik.
Tekniska framsteg: Jag lärde mig att länka in YouTube-klipp. *hihi*
Anime: "Ah! My goddess" - jättesött och roligt om en kille som är ovanligt otursförföljd, till plötsligt en dag...
Husmanskost: Rotmos! Ostkaka! Allt sånt.

Hon sover, veckor i sträck

Krypto är roligt. Iaf är det roligt att säga "pseudorandom generator" jättefort medan man äter ostkaka. :)


Njut av Anna Ternheims vackra video till "Girl laying down".

Båtar i skärgården

När det är som kallast kommer alla sommarminnen tillbaka. Den här bilden är tagen från färjan från Saltholmen ut till Stora Förö utanför Göteborg. Det är nästan att jag kan känna saltstänken när jag ser bilden.

Båtar i skärgården

Hemliga koder

Hur ser ditt varumärke ut? Det kan du ta reda på här. Om mig står det att jag är lyhörd, konstnärlig och generös. Eget skryt luktar illa, så jag törs inte hålla med (men nog är det så det är ändå ;).

Nu pluggar jag krypto inför tentan som är i mitten av mars. Det slog mig plötsligt hur länge sen det var jag läste kursen, men det börjar komma tillbaka ju mer jag läser. Läskigt mycket matte också. Tror att förkunskaper i abstrakt algebra rekommenderades. Eh, det finns saker jag är bättre på än algebra, men det ska nog gå ändå. Jag minns att vi hade roliga labbar i kryptoknäckning. De delarna av kursen uppskattade jag mer. :)

Athena diggar loss

Lurar
På allmän begäran: mina lurar. Finns det inga bilder så har det inte hänt - gammalt bloggordspråk.

Söndag

Godmorgon! På söndagar får man sova hur länge som helst. :) Nu ska jag en stor kopp kaffe och sen ska mina script få jobba medan jag pluggar krypto. Det var nåt annat också... jo, sortera grejerna i min garderob, det känner jag för. Egentligen skulle jag vilja byta garderober med Fisken. Han har ett sånt där garderobsrum som man kan gå in i, men han betydligt mindre kläder där än vad jag har proppat in i mina pyttegarderober. (Däremot mer datorskrot...) Helgerån! ;)

Fika och lurar

Det artade sig till en riktigt bra dag idag. Jag träffade Annatula & CO på stan och det blev ett härligt långfika. (Där föddes idén "Veckans nörd", en prenumerationstjänst som går ut på att man får hem en ny trevlig nröd varje vecka direkt till dörren. Visst är det bra?) Det blev även en hel del goda kryddor och såser inhandlade. Jag gillar såna där starka kryddor som gör allt gott. Vad som helst som kan förvandla snabbnudlar till finmat på fem sekunder platsar i studentens kyl. :)

Sen blev det även ett par hörlurar från Gubbdagis. Jag är less på att ha såna där små som skär in i öronen, och de där halvstora och platta med skummgummi i funkar inte heller. De bara läcker ljud och sitter illa. Jag kollade lite på riktigt stora modeller, men kom fram till att jag varken är DJ eller 14-åring gamer, så det fick bli ett par som var aningen mindre. De är ändå sådana att jag bör matcha med rysch-pysch-kjol och HelloKitty-tröja om jag ska kunna bära dem bland folk, men det är inte planen. Istället ska de fungera som hjälpmedel i mitt exjobb så att jag kan bubbla in mig i min musikbubbla och jobba dubbelt så bra utan att få ont i öronen. :)

Ska kolla på "Parkinson" på TV nu. Trevlig pratshow, just nu med Justin Timberlake i intervjusoffan.

Småkrafset anfaller!

Nu har jag städat och piffat till det lite här hemma, men det är inte klokt vad många små sladdar, papper, prydnadsgrejer och annat krafs som finns överallt. Alltså, vad kommer allt gunk ifrån? Det är inte så att man kan göra sig av med det heller, för så fort man gjort det kommer man att ha ett stort behov av just de sakerna. :) Jag borde skaffa snygga förvaringslådor och korgar på IKEA. Få se om jag orkar ta mig dit. Annars är planen att käka en skål pasta med nåt gott på och sedan ta sig ner på stan och göra den osäker. Mål: Indiska, H&M, Gubbdagis, nån skoaffär (fönstershopping :) och den asiatiska affären som har godast kryddor.

Att-göra-lista

Jag har upptäckt att jag är rätt förtjust i att göra listor över saker och ting. Det har blivit nödvändigt för att få studierna att funka och jag tar med mig vanan till fridtiden också. De första åren på en utbildning är alltid enkla, rent schematekniskt sett, man har vissa kurser att läsa och ett scehma där alla får plats. När man sen börjar välja extrakurser, två olika inriktningar, kollar efter alternativa examina, jobbar... ja då är det så illa tvunget att planera lite mer. :)

I helgen ser mina planer ut såhär:
 • Lata mig och sova precis så mycket jag behöver och vill. :)
 • Städa! Det ser ut som om ett gäng troll har haft fest här. Det som var så fint för bara några dagar sen. ;)
 • Strosa på stan och shoppa lite thailändska kryddor. Jag är svag för asiatisk mat.
 • Skyffla data!
 • Plugga krypto
 • Läsa entreprenörskap och maila projektgruppen
 • Sätta ihop en grym playlist - allt blir ännu bättre med rätt musik

SAMA 2007?

Oj, nu är datumet för SAMA spikat! Fisken och jag har funderat på att gå. Det ligger rätt lämpligt till under påskhelgen. Eftersom jag har valt att inte tenta nåt under påsk (tro mig, jag har tentor och kurser så att det räcker ändå, kryptotenta om bara några veckor, gahh) utan göra det efter sommaren så skulle jag gott hinna med en Göteborgsresa.

Men som sagt, vi får se hur det blir. Tyckte att line-up:en var lite svag i år. Inte för att jag har varit där tidigare, men det brukar ju komma storheter som VNV Nation, Covenant, Welle:Erdball... ja, självaste And One. I år har de iofs S.P.O.C.K. och det är lika stort och kultigt som det vore om ABBA skulle få för sig att uppträda på en sån där liten Melodifestival i typ Örnsköldsvik, bara sådär... så att ni fattar hur stort det är. :)

Stilleben

Ok, en till. Lite annan färg nu. Jag tycker om att handla färsk frukt och grönsaker, helst på torget eller i nån liten affär. Här har vi vitlök, chili och druvor, mest för färgernas skull. :)

Stilleben

En liten blomma

Näckros

En liten bild som blev till ikväll.

Helg!

Åh, det är helg! Lyx! Nu ska jag bara lata mig, sova och pyssla i hemmet. Blir nog en tur ner till stan imorgon också. Har lite jobb och sånt att fixa under helgen, men man är ju teknolog och bygger script som gör jobbet. Tyvärr kan scripten varken läsa böcker eller diska. ;)

Baffelsin
Ett gammalt Illustrator-experiment. :)

Då tar jag mitt data och går

Jaccal var roligt att jobba med, men helt utan dokumentation vad det verkar. Det gör det hela lite svårare, minst sagt. Tack och lov var det ett open source-projekt så det finns (odokumenterad :) kod att titta på. Alltid nåt. Känns lite som att ta språklektioner på det språk som lärs ut, i början är det omöjligt, sen tror man sig har förstått. :)

Håller just på att ladda över filer till min lilla minnespinne så att jag kan gå hem. Fredagsfikat idag var förövrigt ypperligt ordnat som vanligt. Länge leva Marjos kladdkaka! (Men LadyFrost, vi skippar lättgrädden och tar riktiga grejer nästa gång, eller hur? :)

Jaccal

Titta vad jag har hittat! Jaccal! Det ska tydligen vara bättre att jobba med än OpenCardFramework som jar sliter med. Tyvärr är dokumentationen i det närmaste obefintlig, men jag försöker klura ut vad som är vad efter förmåga. Spännande text av Jaccals skapare finns här. Om du skulle glömma vad du heter nån gång så kan du läsa ut det från ditt kreditkort med hjälp av en kortläsare och 20 kilo kod, tydligen. *s*

Nu ska jag gå och omvandla en inlämningsuppgift till pdf-format och maila in den. Sen ska jag traska över hela uni för att få tag på en CD-skiva med viktigt innehåll... och så ska jag äta korvgryta. :)

World gone wrong, Catpain!

Yay, jag lyckades komma iväg i rimlig tid iaf, trots att jag försov mig. Det där med att exjobba på dagarna och plugga kurser på kvällarna är... sådär, men orkar jag kravla mig upp så att jag är på uni innan nio efter en sen kväll så duger det, tycker jag.

Så, tänkte börja dagen med att debugga lite, alltså kolla var fel uppstår i ett program och om programmet gör vad det ska. Det finns s.k. debuggers till det, men jag gillar felutskrifter. Såhär gör man:

System.out.println("Nu ska jag göra nåt.");
//lite kod som gör nåt
System.out.println("Nu är det klart.");

Om koden körs så kommer båda texterna att visas på skärmen. Smart, eller hur? :) Mina felutskrifter brukar ofta låta något i stil med "It seems to be working, Catpain!". Ja, cat-pain som i kattsmärta. Det kommer från en labb i processprogrammering då jag och min labbkompis skulle skriva ut Star Trek-citat på skärmen (något om captain). Bokstäverna skrevs av olika processer (typ små delprogram) så det gällde att de kom i rätt ordning. Vi blev jätteglada när det kom ut text som såg rätt ut, men vänta nu... Catpain, det låter inte rätt! :) Sen dess dyker denna konstiga kapten upp lite här och var i mina program. Nå, det må vara hänt. Alla har sina små egenheter. Jag känner några som kallar allt i sina program för "baffe" och en duktig tjej som döper alla sina variabler till "apan_och_korven". :)

Sleeping in

Nu har jag skickat in en inlämningsuppgift om samhällsvetenskaplig metod. Säkert nyttigt för en teknolog att studera sånt, tänkte jag, härdande om inte annat. ;) Jag tänkte försöka somna tidigt och drömma mardrömmar om CardServiceFactory eller vad det nu var som orsakade den senaste buggen i eftermiddags. Jag är det på spåret, men jag känner att jag måste släppa det lite och ta tag i något annat för att komma vidare. Den där spännande säkerhetsluckan som jag spårhundade efter förra veckan har nog legat till sig lagom mycket för att jag ska kunna angripa den snart igen... fast mina "överordnade" vill nog att jag skriver rapport istället. Blörk! ;) Hursomhelst, exjobbandet går framåt, men det tar hela tiden små skutt i olika riktningar. Det är visst tänkt att vara så, men ändå. :)

Dagens...
Låt: "Sleeping in" med the Postal Service. Passar mig.
Nördförhoppning: Att jag faktiskt kan använda PCSC ändå, jag behöver bara hitta en sån där factory som passar just min typ av smartcard. Frågan är om jag ska lägga allt mitt krut på PCSC, om jag ens vill använda det... men det löser sig. Jag får prova lite annat och sedan återkomma till det och se hur jag gör.
Löfte: Att hjälpa Marjo vispa grädde till fredagsfikat imorgon.
Komihåg: CD-skivan som jag behöver till dataskyfflandet ska jag hämta imorgon, inte glömma!
Längtan: Shopping på lördag och en liten cappuchino nånstans... och pyssel i lyan.
"Missing person": Fisken, inte smita ut och geocache:a mitt i natten! Du skrämmer oskyldiga människor förstår du väl! (Det gör han, jag också när jag är ute på skattjakt.) *fniss, fniss* ...fast det är ju anledning nog för att cache:a kom jag på. :)
Mysigaste: Åh,
Elisabeth har fina gardiner! Vill också!
Program: WaveSurfer! Fick tipset av två glada ljudtekniker under en lunch. Programmet tycker inte riktigt om att äta stora mp3:or, men klippa wav-filer går alldeles utmärkt och gör oss alla till små producenter i hemmet.

Testing

Att flytta blivande studenter från labb till labb gick bra. Jag brukar inte tappa bort så många. Brr! Jag är trött och småförkyld och dricker läbbigt citronte för att kurera mig. Ett gäng av mina föreläsare hämtade fika samtidigt som jag och alla drack te och talade om dess hälsobringande egenskaper... så jag tordes inte vara wild-and-crazy och ta kaffe istället. ;)

Nu ska jag ägna resten av dagen åt det jag satt och mixtrade med i förmiddags, men löser det sig inte så får det vara. Det här är ändå bara ett sidospår av mitt exjobb. De tyckte att jag skulle testa det, men om mitt kort och min övriga mjukvara inte stöder det så får jag gör på det andra sättet, det sättet som är osmidigt, men dokumenterat genomförbart. (Jag tycker bättre om de där smarta, drastiska och odokumenterade sätten att göra saker på, så kallade fulhack. :)

Kom och köp konserverad gröt

Nu har jag fått lära mig varför billighetsflyg är så billigt. Man lär sig nåt nytt varje dag. :) Jag fick en projektgrupp i entreprenörskursen också. Vi är nu fem data/fysik-studenter som ska komma på nåt bra att ha ett nytt sorts ytskikt till. Nåt säljigt och tufft som folk vill betala massor för. Det ska bli skoj, jag tror vi är ett kreativt team. :) Nu: åter till exjobbet. Måste hitta nåt som ersätter PCSC, eller nåt sätt att få det att funka, trots allt.

PCSC-strul

Nu ska jag på föreläsning! Jag lyckades just lokalisera det där som ställde till det med min utvecklingsmiljö igår. Version 2 av PCSC-wrappern ska jag uppenbarligen låta bli. Synd, den verkade ha så många bra funktioner i sig som jag behöver, men jag får försöka hitta något likvärdigt som jag kan använda istället.

En bra start

En sån fin morgon! Jag fick i mig mitt morgonkaffe imorse och känner mig i form nu. Av att komma tidigt och vara seg eller komma lite senare och ha fått kaffe väljer jag det senare. Nu vet jag förresten varför en viss person på avdelningen har börjat komma extra tidigt till jobbet: han har ingen dusch hemma utan måste duscha på uni, i ottan när ingen ser. *hihi*

Påminn mig om att jag ska:
 • Ha entrprenörskapsföreläsning idag
 • Jobba och visa motorlabbet för blivande studenter
 • Träffa min projektgrupp under dagen och bolla idéer om vår inlämning
 • Ha möte om typ systemdesignen i mitt exjobb
 • Ta det lilla lugna

Vanilj!

Dagens bakverk är utan tvekan vaniljhjärtan. Jag fikade ett sånt på fina fiket för att fira att min utvecklingsmiljö funkade igen. Just när jag kommit tillbaka efter pausen blir jag ivägskickad på avdelningsfika med hela sällskapet, allt från professorer och doktorer till... tja, till mig. Vad det bjöds på? Dagens bakverk såklart. :) Mysigt var det hursomhelst.

Som ett brev på posten

Jag fick en lysande idé från ett javakortsforum imorse och satte om sökvägar, bytte ut paket mot nya versioner och så vidare för att få mitt javakort att acceptera läsning av data (jag vill ju lixom testa det jag bygger, på riktigt, på kortet). Resultatet blev (förutom uteblivning läsning, då) att hela min utvecklingsmiljö blev obrukbar. Det tog nästan hela dan att rätta till allt, men nu ser det ut som det gjorde innan, kanske t.o.m. lite bättre. Nu vet jag iaf hur man inte ska göra. :) Får ta och skriva upp alla misstag jag gör i min lilla komihågfil. Den är allt bra att ha.

Vet ni vad? Jag postade ett handskrivet brev idag. Ett sånt med frimärke, ett sånt brev man lägger i en gul brevlåda. Borde skriva fler brev. Det är så mysigt på nåt sätt. (Det roliga var att brevet var till Posten, ett tackbrev till en snäll person där, tänkte att hon skulle uppskatta gammaldags brev).

Morgon

Idag ska jag koda, skriva rapport och springa ärenden. Det fluffar ner snö idag igen. Rätt fint, faktiskt. (Jodå, jag vet vad det är för dag, jag har väl en almanacka, men ni fick digitala blommor igår, så nu får det allt räcka. :)

Emmon!

Oj, hon är så bra! ...och hon spelade i stan när jag var nån annanstans. Inte bra, men det kommer fler chanser skulle jag tro. *Kaprifol dansar i köket*

Valentinhälsning i förskott

Imorgon kommer jag att glömma bort vad det är för dag så för att inte göra mina nära och kära upprörda tar jag det medan jag kommer ihåg det och ger följande bukett till familjen, vännerna, alla trevliga lunchkompisar i datorklubben, nätvännerna, mina gamla jobbarkompisar, kursarna, En-massa-folk, Kollektivet, alla forna korridorare, alla smygläsare av min blogg... och så min pojkvän såklart. :)

Rosbukett
Den rosigaste rosen är extra mycket till
Fisken.

Givetvis har han och jag också en låt som är "vår" (vi har varsin version, jag föredrar part 1). Så märkligt att det skulle bli just Slipknot, men det kan väl passa mig som råkar ha fem högskolepoäng i masktillverkning. Tentan var en pantomim. :)

Kra, kra!

Vardagsondska är att släppa en manual på nätet och låta den innehålla beskrivningar av funktioner som inte finns i programvaran ännu, utan att säga att de inte finns. Attans elakt, tycker jag.

Dags att gå hem nu. Kajorna har för mer än en timma sen satt sig att sova i träden jag ser från mitt kontor. Jag minns en rad ur en dikt jag tycker om: "Du löser brustabletter av skränande kajflockar". Precis så såg det ut.

Dags att byta bana?

En liten klockan-tre-paus i kodandet och ett personlighetstest senare vet jag allt om mig själv. :)

You Are An ENFP
The Inspirer

You love being around people, and you are deeply committed to your friends.
You are also unconventional, irreverant, and unimpressed by authority and rules.
Incredibly perceptive, you can usually sense if someone has hidden motives.
You use lots of colorful language and expressions. You're quite the storyteller!

You would make an excellent entrepreneur, politician, or journalist.
What's Your Personality Type?

Ljudspår

Jag har ett soundtrack till allt. Ni som känner mig får gärna höra av er för att få veta vilken låt som är "er", listan är naturligtvis konfidentiell. Tjejmaffian, ni kan ju försöka lura ut vem av er som är "Call the ships to port" med Covenant (hade den i bakgrunden för jämnan när vi hade en labbkurs för åratal sen) och vem som är "Toxic" med Brittney (du spelade den på en fest, det kan väl inte jag hjälpa :).

Dagens musikminne:
Min favvoradio spelade "Regret" med Icon of Coil och jag mindes en rad roliga fester där den spelats. Värsta partystämningen i mina lurar, just nu, i mitt lilla kontor på en datavetenskaplig institution någonstans i världen... :)

Kapris komihåg

Det gick ju fint att labba imorse. Känns som om vi börjar bli färdiga med de trådlösa näten nu. Bara att skriva klart rapporten och dra lite smarta slutsatser.

Det var möte igår, ja. Jag fick gott om tips på vad jag kan göra härnäst och de gillade att jag hade tre olika system (även om jag själv tycker att det tyder på en viss velighet eller på ett projekt som håller på att växa ur sina ramar). Det blir mycket att göra och det växer och förändras hela tiden så jag klamrar fast vid mitt lilla javakort som tackochlov är fysiskt, konkret och ligger där högst påtagligt på mitt skrivbord. :)

Nej, nu ska jag minsan:

 • Skissa på en inlämning om intervjumetoder som min användbarhetsgrupp ska lämna in på fredag
 • Göra klart min rapport om samhällsvetenskaplig metod som också ska in då
 • Dricka sockerfri cappuchino
 • Fixa utkast nummer noll på exjobbsrapporten
 • Luncha med mina lika slutkörda datorkompisar
 • Komma ihåg att jag i ett svagt ögonblick åtog mig att jobba som dataskyfflare igen
 • Ordna lite blankettbyråkrati till ett gammalt jobbprojekt
 • Klippa mig och skaffa ett jobb (inte idag kanske :)
 • Lyssna på Tormented Radio och riktigt gona ner mig i all fin musik

Ordning och reda

Tre nya medlemmar på lunchen. Det var inte illa. Välkomna till oss! Kom ihåg att följa ordningsreglerna och "undvik FTP på kontorstid". :) Den närmaste timmen blir det litteraturstudier, sedan ska jag och mina specar gå på möte.

Bildat

Nu har jag gjort seriösa bilder till min arkitekturspec (inga hemliga agenter som springer omkring och inga små gubbar som loggar in med smartkort). Dags för lunch och för en kopp te! Ikväll tyckte Annatula att jag skulle gå på en föreläsning om grisarnas roll i städerna. Det lät onekligen spännande, men jag måste stå över och plugga istället. Det känns som om en liten bit allmänbildning går mig förbi. :)

Följ strömmen

Lycka och glädje, jag har fått tillåtelse att lyssna på filströmmar i Winamp från kontoret (trots att jag och min dator är så farliga att vi inte bör få kontakta omvärlden hursomhelst, vad det verkar ;). Nu tycker jag att ni ska följa mitt goda råd och njuta av lite webbradio från Shoutcast (jag rekommenderar att du söker på "Tormented Radio" som nästan alltid spelar nåt bra, men har du annan musiksmak än jag är det bara att söka på vilken artist eller genre som helst). En annan exjobbare kom med effektivitetsrådet "Lägg på en skiva och jobba tills skivan är slut". Tänk så mycket mer som blir gjort med en oändlig filström! :)

Öga för öga, mask för mask

Satt just och läste en artikel om skadlig kod, närmare bestämt om hur man undviker trojaner. Man brukar ju prata om tre typer av skadlig programvara: virus, trojaner (eller trojanska hästar, egentligen), och maskar (worms). Döm om min förvåning när artikelförfattaren föreslog att man skulle använda en worm i kampen mot trojanerna. Eh, nog för att ont ska med ont fördrivas, men någon måtta får det väl ändå vara? (Det hela fick sin förklaring när det visades sig att WORM kan stå för "Write once, read multiple".)

Dagens nörderi:
Jag hittade en processorfläkt i min ficka och jag har ingen aning om hur den hamnade där. Jag sparar den för jag antar att det är som i textbaserade äventyrsspel att allt man hittar kan komma till stor användning förr eller senare. :)

Grå morgon

Godmorgon världen! Är det bara jag eller har hela bloggtjänsten varit nere alldeles för länge nu? Jag började faktiskt få abstinens.

Imorse kom jag iaf i god tid till exjobbet. Jag såg nog att forskarna jag är rumsgranne med här såg lite förvånade ut. :) (Det ska de minsan inte vara, jag brukar allt vara före de flesta, sådetså.) Degens plan handlar om att dubbelkolla mina specar inför eftermiddagens möte och sedan börja planera hur min agent ska se ut i detalj. Antar att jag behöver Dylan i lurarna till det.

Internetnostalgi

Jag fick plötsligt lite internetnostalgi och undrar om ni också minns:
 • När man kunde sänka modemkostnaderna genom att använda Bipnet och titta på reklambanners stup i kvarten
 • Hotmail innan uppköpet
 • Passagens klotterplank där man kunde använda HTML hur mycket man ville i sina inlägg (Javascript också har jag ett vagt minne av)
 • Torget - när näthandel fortfarande var science-fiction och portal var ett modeord
 • När Skunk var "Sveriges största community", inte bara för indiekidsen

Hemligt paket

Wiii! Sol idag också! Det är annat emot där jag bor. :) Idag blir det tårta (mamma gör sin specialtårta, mums) och kaffe (jag konsumerar en del) och så får pappa sitt hemliga paket. Jag ska avslöja att han får geléhallon av mig. Det har han fått i mer än 20 år nu. Det är en tradition som inte riktigt kan avslutas. *s*

Nä, nu är det dags att läsa kulturdelen i tidningen för att hålla koll på läget. När jag blir stor vill jag bo i en stad där det finns teater och opera, än så länge får jag nöja mig med att läsa om det.

Hörde jag en skräll?

Oh no! Jag missade skrällen. Vad ska Elisabeth säga om det? :) ...fast om hon säger att rätt låtar vann så var det säkert så. Annars brukar jag inte missa Melodifestivalen även om det inte alltid är min typ av musik. Det är lixom alltid roligt att titta på folk som har märkliga kostymer, vindmaskiner och tralliga refränger. Med alla deltävlingar hela tiden har det blivit lite uttunnat på något sätt (bättre förr som med det mesta), men den stora europeiska tävlingen ska jag dock inte missa. Alltid finns det något som är fint och något som är helt uppåt väggarna galet och roligt. :)

Vampyrlov

Sporadiskt bloggande i helgen, men har man ledigt så har man. Jag känner mig alltid lite extra ledig när jag är hos föräldrarna (och fåfänge lille undulaten Bishoen som vägrar gå ut ur buren trots dörren är vidöppen, han är bra sällskap). Har iofs pluggat en smula idag, skrivit reflektionsuppgift och mindmappat och haft mig.

Dagens läskiga film var Dracula (den brittiska versionen från 2006). Oväntat bra filmatisering, även om historien var ändrad och omgjord på sina ställen. Dock går den inte upp emot Nosferatu från 1922. Se den, se scenen då skeppet kommer iland. *ryyys*

Sol i sinne

Åh, det är sol här, vad fint! :) Så tycker jag om att vakna. Planen idag är att dricka en stor kopp kaffe (min mamma gör bland det bästa kaffet i världen tycker jag, men en av mina korridorare hävdade bestämt att hans mamma gjorde bättre :) och sen får vi se vad som sker. Jag antar att jag blir lite datorfixare när jag är här, det brukar bli så. :)

Fredagsstämning!

Hej och hå, nu ska Kaprifol fånga en buss. Det blev mycket labbande och en välbehövlig paus på datorklubbens fredagsfika. Dagens eloge går helt klart till vår eldsjäl till lokalansvarig som trots svart rök i köket och katter på diskbänken (Ragnarök och Mjöd, nej så hette de små liven inte... fast nästan) lyckades fixa fika till hela gänget. Starkt jobbat!


Nytryckt

Jag var en duktig ordförande idag och gick och uppdaterade mitt passerkort så att jag kan kolla posten och mycket riktigt, trevlig post väntade. Provtrycket av vår nya PR-pryl hade kommit. Snyggt och snabbt jobbat. Tack, Mera! Sen blev det en liten fika med Vic. Vi pratade systemarkitektur och nördade oss. Nu har jag suttit och skrivit på min rapport och mina specar. Det växer fram så smått.

Nu ska här ätas lunch och sen är det dags att göra klart trådlösa-nät-labben. Den sägs bli svår mot slutet och anvisningarna ska vara extra luddiga där. Hu, annars brukar jag gilla simuleringslabbar, men det är som pappa säger... bara att gilla läget! :)

Kaka!

Dagens hjältar måste vara de stackars festfixarna som städade Kårhuset efter gårdagens fest. De var just färdiga och på väg hemåt när jag kom fram till uni imorse, lilte innan kl 9. Hjälp, nu känner jag mig ännu mer som en sömntuta än innan. :)

Igår ägnade jag kvällen åt husliga bestyr och att slå in en present (mycket hemlig, han kan aldrig gissa vad det är!) till min pappa som fyller år i helgen. Planen är alltså att åka och hälsa på och då vill jag inte lämna ett stökigt hem efter mig. Mitt upp i alltihop kom F över och fikade, eller snarare, han hade kakor med sig och fikade mig. ("En till kaka? Jodå, du ska ha en till kaka. Bara en. Kaka? Kaka! En kaka till?") Hehe, tack, men nu vill jag verkligen inte ha fler kakor. Däremot kaffe... och kod. Jag tror mig vara det där skumma på spåret, men jag lovade att göra tråksaker också som att läsa artiklar och skriva rapport. Annars skulle det finnas viss risk att jag bara gjorde det roliga. :)

(Vinkar till Fisken: Heeej! Du får inte läsa blogg på arbetstid. Fy på dig! Seså, fyll nu i dina TPS-rapporter. ;)

Dagens bästa fest?

Redan när jag var på väg till uni imorse började jag ana oråd, för på vägen stod två av fysikernas festfixare och väsnades. Den ene var utklädd till deras maskot och tutade med en siren. Den andra höll upp maskotens svans så att den inte skulle släpa i snön och såhär lät det: "Huiiiii! Missa inte dagens bästa fest! Eh, vi menar årets bästa fest, idag! Huuiiiiiiiiii!". Onekligen en uppfriskande start på dagen, men även om det känns en smula oartigt att hoppa över dagens bästa fest så blir det så. Jag har alldeles för många små sysslor att ta hand om. Tur att man bor i en lugn del av studentområdet nuförtiden, men absolut tystnad kan man ju inte räkna med. Förfesterna inför torsdagsfesterna brukar inte vara att leka med... för någon... på den närmaste halvmilens avstånd. :)

Svagaste punkten

Jag känner mig som Ture Sventon, fast utan sekreterare, "temlor" och "ständigt denne vessla". Det känns som jag är något på spåret nu, för alltså... Varför finns det två sätt för en pryl att göra något, där det ena sättet är bra och det andra är direkt skadligt? Varför tar man inte bort det dåliga sättet att göra saker på? För att folk som använder prylen förstår vilket sätt som är bra och inte väljer det dåliga sättet? Kan man verkligen räkna med att alla väljer rätt? Hur illa kan det gå om de väljer fel? Jag måste skriva ett litet stycke kod och se "how deep the rabbit hole goes" så att säga. För nyfiken för att kunna låta bli. :)

Stajlingtips!

Kaprifol listar förmiddagens...
Trängsel: 25 personer som äter lunch samtidigt? Ok, vi behöver större föreningsrum.
Mångkulturella måltid: Blodpudding som äts med pinnar
Mest inspirerande: Föreläsningen i entreprenörskap, jättespännande!
Plagg: Benvärmare, varmt och skönt.

Genomsnittsstudenten finner då och då alla sina jeans i tvätten och måste bära kjol (ok, inte jag då, jag gör det enbart av estetiska skäl, lovar :). Manliga teknologer väljer hellre shorts, oavsett snö och sånt... Hursomhelst, jag fryser själv när jag ser små fashionistas springa runt i kjol och tunna strumpbyxor mitt i vintern. Modellerna väljer raggsockor som sticker upp ur stövlarna. Ser ok ut, men gräsligt knöligt. Slutsats: Ta ett par mjuka, goa benvärmare och sträck ut dem så att de går från stövlarna upp till knäna. Värsta bra! :)

Nej, nu är det allt dags att börja jobba. Har en del tester att göra.


Läs DN idag

Jag tog lite sovmorgon för det tyckte jag allt att jag behövde. Har förberett mig lite smått inför föreläsningen i entreprenörskap också. En annan exjobbar ju inte bara.

Dagens webbtips:
DN har en väldigt bra informationskampanj
mot mobbing. Något för alla föräldrar, lärare och småbloggare där ute.

Den stora attacken

Ingen panik nu gott folk! Nätet är byggt för att klara det här. Vi kommer att kunna blogga imorgon också. Visst är det svårt att skydda en server som utsätts för en dDoS-attack, men det finns något vi alla kan göra: Se till att din egen dator har brandvägg och virusskydd. Då blir det svårare att kapa den och använda den som en "zombie" i en distribuerad attack. Vi kan alla dra vårt lilla strå till stacken.

Red Cell vs Hocico

Jag fick en musikalisk uppenbarelse eller nåt sånt, alldeles nyss. (Där ser man hur bra det är med flera ljudkällor i rummet.) "Related skin" med Red Cell och "Poltergeist" med Hocico skulle funka hur bra som helst att mixa! (DJ Rinsan, ser du detta? Du kan bli kändis på det här. Sätt igång!) Red Cell är i vilket fall som helst värda en lyssning. Jag har sett dem live på en liten scen. Tror att det var under halloween eller så var det bara synthfest... ;)

Kaprifol listar dagens:
Ros: En liten rosa rosenbuske som skulle få växa i min trädgård om jag hade någon.
Ris: Råris! Inget jag har provat ännu, men det verkar hemskt nyttigt. Alla som är inne äter det. :)
Låt: "Designed to fail" - Red Cell
Spel:
Katapult! (Fisken, låt bli att spela det hela natten!)

Något på spåret

Jag fick feedback på min tidsplanering, en småtråkig och sansad historia. Jodå, det där var bra och genomförbart, men... "Har du kollat om *beep* är säkert implementerat? Du kan ju kolla det. Om det inte är det så kan du skippa resten av exjobbet och satsa på att knäcka *beep* för då har vi hittat nåt..." och sen tillägget "but you don't need to if you don't want to". Eh, det är som att säga att det finns ett paket utanför min dörr eller en chokladkaka på mitt skrivbord, men jag kan ju strunta i det om jag vill? Plötsligt blev den här dagen mycket mer spännande. :)

Tre goda ting

Mitt exjobb har utkristalliserat sig. Ur dimman av många artiklar, idéer och tankar klev... tre system! Vänta nu, jag skulle ju bara bygga ett? Nåja, kanske lika bra att ha tre mindre delar att jobba med än ett enda jätteprogram. Jag tror att vi alla behöver en kopp rykande kaffe nu. Klockan är tre, alla svenskar går på trefika. :) Sen behövs det en bra DJ och så är det bara att köra vidare.


Teatime

Tog lite längre lunch är sedvanligt och drack te med alla goda, glada (och förkylda) datamänniskor. Det behövs för att orka med dagen. Nu ska här nämligen ritas systemskisser i parti och minut. (Måntro om jag ens orkar gå på arbetsmarknadsjippot. Jag har det ju så bra här. Vaför flytta på sig? :)

Ohemlig agent i en minidator

Mina specar växer fram och en tidsplan börjar ta form (det är på tiden :). Problemet nu är var jag ska placera den lille gubben med hatt, solglasögon och beige rock. Agenten alltså, agentprogrammet som ska hantera data åt mig. :) På datorn eller på smartkortet? Ska han vara på kortet får jag allt knöla en del för att han ska få plats... Koda optimerat, heter det. Jag tänker bäst i bilder. Det blir roligare så. *s*

(Vinkar till avlägsna bloggläsaren Marx som befinner sig i en annan världsdel. Jag lovar, illgrönt ska jag göra till en tradition, för den goda sakens skull.)

En aimabel uppgift

Jag sitter och skriver en systemarkitekturspecifikation. Det är mycket lättare än det låter, men ändå inget jag känner mig i form för att göra så här otroligt tidigt på morgonen. Hoppas att Vic kommer och räddar mig snart och tar med mig till arbetsmarknadsmässan som pågår just nu. :)

Det är lite småsvårt att skriva på engelska, egentligen vore det mycket finare med gammelsvenska, något som Elisabeth bloggade om nyligen. Då skulle jag se till att reslutatet blev imponerande, inte något vederstyggligt vulgärspråk. :)


Animetips!

Till er som inte har fastnat för anime ännu, här kommer mina bästa tips. Först tre serier som är riktigt bra, men inte direkt lättsmälta. Sen tre romantiska och gulliga. "Kimi ga..." är iofs inte så lättsmält den heller, men ändå. Bra uttänkt, eller hur? :)

Serial Experiments: Lain 
Lain, en utfryst tonårsflicka, upptäcker att hon har ovanligt god hand med datorer, men snart börjar märkliga saker att hända och Lain får allt svårare att skilja mellan verkligheten och onlinevärlden.
Neon Genesis Evangelion
Berättelsen om ett experiment som går hopplöst fel och om de stackars människor som är inblandade på ett eller annat sätt.
Haibane Renmei
Vackert och olycksbådande om änglalika varelser i en muromgärdad stad.

Kimi Ga Nozomu Eien
Ett gripande triangeldrama. Jag vill inte avslöja något, men luras inte av den sockersöta början. Efter några avsnitt ändras tonen helt.
Kanon
Ok, detta är vad som kan kallas för sliskanime med extra socker på toppen, men ge det en chans, det är bedårande.
To heart
Befriande händelselös vardagshistoria. Alltid lite söt och småmysig.

Lunch med "extrafamiljen"

Mysig lunch idag. Datafolket var i högform. Våra lunchdiskussioner borde spelas in och läggas ut på nätet. Inget bloggat, inget glömt. :) (Note to self: Ska lägga upp lite animetips ikväll. Verkar som om somliga behöver få en knuff i rätt riktning så att de upptäcker hur mycket bra det finns att se. :)

Labbråtta

Dagens pausfågel är DJ Labrat! Hittade honom på Soundclick. Han tar lite trance, lite hiphop, lite pop, gospel och filmrepliker och mixar ihop det till ett sömlöst, fläckfritt resultat där helheten blir mycket mer än delarna. Jag vet att det finns minst en liten hiphopare i bekantskapskretsen, så släpp dina analysböcker och digga loss till Råttan! :)

Alla alternativ är bra

Har fått lite handledning och tydligen ska det bli mer av den varan. Gäller att jag inte slappar till då, utan jobbar på så flitigt jag kan även om jag hellre sitter och tittar på allt det där fluffiga som trillar ner från himlen utanför mitt fönster.

Jag ringde min producent imorse. *fniss* Jag var bara tvungen att skriva det där. Nu tror ni nämligen att jag även har en stylist, en dietist och en manager. ;) Men nejdå, det är bara ett litet extrajobb som har med media att göra. Jag skulle ha börjat för länge sen och ville kolla läget. Uppskjutet till senvåren (även känt som perioden då jag ska läsa tre kurser + exjobb), men jag skulle behålla hoppet. (Jag blir förstås jätteglad om det blir av, men innerst inne skulle lugnt tempo  och inget-att-göra också sitta fint. Det hela är alltså en vinna-vinna-situation. :)


Isfläckar

Nu har jag trippat till skolan. *tripp, tripp, tripp* Är det is ute så är det. Nu är jag hursomhelst på min post, bättre sent än aldrig. Planen är att få tag på min handledare (och en kopp kaffe) och få lite saker installerade på min maskin. Nej, jag har inte rättigheten att göra det själv. "Du förstår säkert varför" var förklaringen. Hmm... För att jag är en fara för allmänheten, eller något sådant? (Antingen av något så tråkigt skäl som att det är smidigt och säkert med fjärradministration, men ändå... :)

Oki, det här kommer att bli en bra dag. :) Kämpa på ni också, det ska jag göra!

Kommande arbetsskador?

Ikväll är jag så pass trött och förkyld att jag behöver en film, fast jag behöver nog en annan egentligen. Det här är ju rena skrämselpropagandan... Farlig bransch man ger sig in i. :)

Nio liv? Nio buggar?

Uppdraget slutfört! Min statusrapport blev helt ok så nu ska jag hämta en kopp kaffe och sedan luta mig tillbaka och lära mig bygga såna där små datapaket som jag ska bli värsta bra på att pussla ihop. Jag insåg nyss att jag använder nio olika verktyg som ska funka ihop... Då räknar jag inte in den buggiga hårdvaran. Hu!

Kaffe å klägg

Seminariet avklarat! Det är en liten kurs med bara två grupper om tre personer vardera. Den andra gruppen presenterade ett imponerande system för hantering av motioner på föreningsmöten. Det skulle jag vilja skaffa direkt om det fanns på marknaden. Å andra sidan vill jag ha en hybridtelefon också, nu när jag övertygat mig själv om idén (alltid bra att lyckas övertala nån... ;).

Sitter och dricker blommigt te med datorfolket... eller jag dricker inte med dem, jag sitter i ett hörn och datar. Hmm... Kanske lämpligt med en liten ordlista med teknologslang här.

 • Att data - det man gör med en datan-maskin
 • Fint och fult - Finpasta är förpackad i kartong och lite dyrare än fulpastan som finns i plastförpackningar. Fulöl är sådant som Robert Gustafsson filtrerade genom en socka i TV-reklamen. Finsittning är en elegant middag medan en fulsittning är betydligt mer urspårad.
 • Zonkad - är man efter en lång dags studier där man känner sig både trött och förvirrad.
 • Sunkig - är normaltillståndet för en teknolog
 • Balja - är ett kärl man fyller med kaffe
 • Klägg - serveras till kaffet
 • Datatjejer - är mytologiska varelser som inte finns... jag är undantaget som bekräftar regeln. :)

Hybridtelefon!

Nu är det lunchdags. Det blir en god chiligryta till lunch idag. Precis vad man behöver när det är lite småkyligt. Sen är det seminarium på schemat. Min grupp i användbarhetskursen ska presentera vår fantastiska uppfinning: Hybridtelefonen! Hälften mobil, hälften fast. Ok, idén är inte helt ny och jag vet inte om jag skulle vilja ha en själv, men det ska nog bli bra. :) Tydligen behövde det varken vara nytt eller bra, bara vi hittade någon grej vi kunde göra målgruppsanalyser på och tja, den har ju ett coolt namn iaf, vår produkt. *s*

Var sak har sin tid

Hjälp! Jätteprojektet har fångat mig! Det är först när jag ska sammanställa vad jag har gjot och vad som kommer att hända sen som jag inser vidden av det hela. Tur att jag är kloker fågel och skriver ner allt jag gör. Nu ska jag fixa klart min lilla statusrapport och kämpa på med allt det förberedande, det teoretiska, det programmeringstunga och det nödvändiga... tills jag kan hugga in på den roligaste biten av hela exjobbet: Anfalla och attackera smartkortlösningar för ID-hantering inom bankvärlden. Alla medel är tillåtna förutom fysiskt våld, sa min examinator. :) (Eller som Dylan sjunger "[In Jersey] everything is legal as long as you don't get caught". Kan dock påpeka att jag opererar inom lagens gränser och i labbmiljö. Skulle just se snyggt ut annars. :)

Uppe och hoppar!

Kaprifol är up-and-running! Tydligen är dagens föreläsning inställd. Skönt, då får jag mer tid till exjobbet. Passade på att ta en liten sovmorgon till kl 8, men nu ska här bli fart på mig. Dagens plan är att göra en sammanställning av vad jag har lärt mig och vad som blir nästa steg.

Dagens outfit går förövrigt på temat 90-tal. Hittade en illgrön kofta i garderoben och kände mig tvungen att ha grått och rosa till den för att uppnå fulländning. Nästa stora grej. Som vanligt, kom ihåg var ni hörde det först. :)

Nu: Ta reda på vad jag sysslar med, skriva sammanställning och sen lära mig att bygga APDU-paket.


Oraklet har talat!

Det finns onekligen gott om knasiga tester som cirkulerar i bloggvärlden. Bland annat är det många som tycker att det är skojigt att sätta sin playlist på shuffle och ställa frågor till den. Så även jag. Min playlist har idag talat om för mig att jag finns på denna gröna jord tack vare gravitation, att världen förknippar mig med digitalt föräderi (låter otäckt :), att jag behöver ta semester och att goda råd för mig finns att hitta i den här (något av det bästa Dylan har gjort, imho). Kloker fågel, tycker jag.

Granatäpple-testet

Jag har kommit på något som är bättre än Rorschach-testet: granatäppeln! Jag har genom åren studerat hur mina nära och kära beter sig om man ger dem ett granatäpple. Självklart är det ens sanna och innersta jag som kommer fram i denna situation. Värt att notera är att det bara är jag som tycker att frukten är god. :)

Vanliga beteendemönster är att:
 • Hugga sönder granatäpplet så gott det går
 • Angripa det med olika verktyg och prova vad som funkar bäst
 • Försiktigt peta ut varje kärna med en sked
Granatäpple

I betraktarens öga

"Såna här byggnader trodde jag bara fanns i datorspel... och i öststaterna", sa Fisken. Helt sant, visst är det lite postapokalyptiskt krigsspel över det hela? Lite fint ändå på nåt sätt. Vi tog söta foton av varandra framför huset, men dem får ni inte se.

Värmeverket
Ett fult värmeverk en tidig söndagskväll just när våren börjat komma och träden färgats svagt lila.

Skidstafett för damer

Ni som har Eurosport ska titta på damstafetten i skidor nu. Det är olidligt spännande, säger min mamma. :) Själv brukar jag inte vara så jätteintresserad av sport, men... *kollar* Oj, det där gick ju jättebra! Spännande spurt. Att de bara orkar. (Tror mina sportiga föräldrar skrek rakt ut nu, nästan att jag kan höra det på 11 mils håll... :)

Ett rent nöje

Nu är jag tillbaka i verkligheten igen. Det värsta med att vara särbo är att den som varit och hälsat på måste åka hem igen, men å andra sidan så måste det ha varit bra mycket värre att ha ett distansförhållande innan Skype fanns. Nu ska det nog gå att överleva en månad till med nätets hjälp. :)

Så, vad händer då idag. Dagens...
Nörderi: Två geocache:ar tagna. GPS-orientering kommer att bli nästa stora grej. Folk har bara inte fattat det ännu. Kom ihåg var ni hörde det först.
Oromantiska plats: Reningsverket. Alltså, det är inte helt ok att ta sin kära dit. Det hände oss en gång tidigare innan vi var ihop när jag skulle visa min fina hemstad och råkade gå fel. Väninnorna hade väldigt roligt åt det där: "Kaprifol tar inte med killarna på bio, hon tar dem till reningsverket". Ha, det funkade ju! Skrattar bäst som skrattar sist.
Gammaldagsa: Servitören på det mysiga kinastället där vi åt en riktig braklunch. "Ska ni dela på notan?! Det är ju du som ska betala! *pekar på Fisken* Vad är det här!". "Eh..." försöker Fisken förklara sig "Hon är en självständig flicka". :)

Roomservice

När jag blir stor och startar eget och gör karriär (pluggar entreprenörskap nu, så det är ju på gång :) så ska jag ha hemmaman eller iaf en butler. Mycket praktiskt och bekvämt. Kom på idén när Fisken lagade mat idag. Från början var det köttfärssås, sedan åkte det ner några ägg, lite oliver, en massa chili... och sen stod det och häxbrygdade sig länge och väl. Mums filibabba!

Skattjakt i solskenet

Jätteskönt att geocache:a i det fina vädret. Det blev pizza på stället där de sägs ha stans godaste (om inte annat så var stans skrikigaste barn där och åt). Sen blev det en tur på stan och jag shoppade en massa nödvändigheter på Gubbdagis. Varför säljs inte röd skokräm? Är det en komplott för att jag ska behöva ha fula skor? Jag är rätt säker på det.

Megatokyo

Måste ge ett litet serietips, läs Megatokyo! När jag först blev tipsad om den för många år sedan fastnade jag inte, men det berodde på att jag försökte börja mitt i. Helt fel, MT ska läsas från början (även om den blir bättre mot slutet). Annars blir det lite som att hoppa in mitt i en film, det funkar lixom inte. Då har man inte samma känsla för hur personerna är. Det kan man ju säga att jag har... Jag är Kimiko... eller Erika, Miho, Ping eller någon av de andra. Mår de bra så mår jag bra. :)

Kort sammanfattning: Nördarna Piro och Largo (japanfantast respektive spelnörd) åker till Japan och råkar ut för diverse saker, mycket av det självförvållat. Båda har rätt svårt för att skilja på fantasi och verklighet och ta tag i sina liv och problem, men de träffar nya människor och lär sig av dem. I början är det mycket en serie om datanörderi, sedan blir den en parodi av tjejig manga och sedan blir den vad den parodierar, ett relationsdrama. Ett gulligt och roligt sådant. Klart läsvärt!

Eldräv

Oj, Firefox 2! Jättesnyggt och så praktiskt med stängknappen uppe i varje tabb. Tabbarna är nog det klart bästa med Firefox. Saknar det när jag kör IE. Annars har jag ju hört att Opera ska vara en underbar webbläsare, men jag har inte fastnat för den. Minns att jag i en kort och förvirrad tid av mitt liv använde Konqueror (i Slackware med KDE, om jag minns rätt :)... bara för att vara lite anti allt. *s*

En kall och torr vår

En sån strålande morgon! Det lyser in sol överallt så att allt damm syns. Min hemliga plan är att Fisken ska få städa min lägenhet, men det vet han inte om ännu så *schhh* säg inget. Sen blir det ut-å-gå i fina vädret. Riktigt hurtbulligt och i takt. :)

Pausfågel!

Regn och rusk ute, sånt tur att det är helg så att man inte behöver gå ut i onödan (möjligtvis för att göra nån liten tur med GPS:en). Godnatt och trevlig fredag på er!

Dagens pausfågel är en
koltrast. Har sett ett antal på sista tiden. Extra vackra är de förstås mot snön.

Trefikat

Oh, det här var spännande. Äntligen en artikel som tar upp lite tyngre teknik istället för politik och visioner. Det tycker jag om. ...och grabbar, fikat var jättegott! Tumme upp för det! Har fått höra från mina vänner och bekanta att jag skriver så korta inlägg, men hey, jag måste ju plugga också. Sen så säger faktiskt kvällspressen att det är så man ska blogga: kort, ofta och nischat. Min nisch? Tja, hur många tjejer känner du som skriver om smartcards och pasta? Nä, justdet. :)


Just a raver's fantasy

Försöken i Österrike verkar ha innehållt en hel del bra idéer (yay, rita skisser och klura ut hur man kan göra det ännu bättre!) varav de flesta nog stannade på ritbordet vad det verkar.

Föreningens lokalansvarige var här och visade värsta bakverken som han hade svängt ihop. Mums! Får springa och ta en snabbfika med datakompisarna snart då. Ska ta och titta till min favoritingenjör på hans seminarium också när de har paus.

Titeln refererar till en av de där skumma remixarna av allt och inget som jag lyssnar på för att hålla mig pigg. Fick mig att tänka på alla bra klubbar och röjiga fester man brukade gå på innan det gamla gänget (en-massa-folk, ni vet vilka ni är) spriddes över världen. Kaffe-å-flott på snabbmatshaket fyra på natten... Sönderdansade fötter... Efterfest med ostmackor. Vi måste återförenas och uppleva det igen, så är det bara.


Ditt liv på ett kort

Smartcards verkar vara stort i Österrike. Läser om något projekt där som handlar om införande av smarta kort som den ultimata ID-handlingen. Undrar hur det gick sen. Vissa idéer är bäst på pappret. Ska ta och göra en plan över hur jag ska jobba vidare nu. Känns som om jag har fått grunden, men nu gäller det att veta vad som blir nästa steg... annars är risken att jag bara sitter och fulkodar på sånt som är roligt och sen får jag panikskriva rapporten sista veckan.

Dagens...
Lunch: På det folktomma fiket. Gott var det!
Väder: Soligt och underbart!
Folktomma: Min avdelning. Alla här är på säkerhetsseminariet som även min käre Fisk gästar ...men inte jag, fullärd som jag är. ;)

Godmorgon gullungar!

Jag tycker om att få lite sovmorgon och att ha nån som vet hur jag vill ha morgonkaffet. Dagens plan är att se till att Nån kommer iväg till sitt seminarium eller vad det är och att jag själv lyckas plöja mer texter... eller så ska jag rita diagram. Jag gillar diagram, särskilt såna med små figurer och pratbubblor i.

Gullig 14is-blogg-lista över vad Vi tycker om:
Dryck: Starkt, svart kaffe
Låt: "Vermillion" - Slipknot
Morgonsyssla: Diskutera säkerhetsluckor
Väckningsmetod: Klockradio + mobiltelefon + pipande GPS, annars funkar det inte

*dunk*

Härmed förklarar jag mötet avslutat! Många bra beslut och diskussioner idag (hehe, tre femtedelar av styrelsen läser min blogg). Lite saker att fixa här, sen ska jag handla käk och sticka hem och fixa. Känner den sköna fredagskänslan komma krypande redan idag.

Mums!

Micrad tortellini med havssalt! En underskattad delikatess. Så, styrelsen, var är ni? Låt oss få det överstökat så jag kan gå hem och dammsuga innan mitt besök kommer. Man vill ju göra gott intryck. :)

Kom och se!

Fick mysigt besök av mina efterträdare på muséet. De var ute och affisherade för nya utställningen och tyckte att mitt kontor var ett bra ställe att börja på... tja, det är ju en ganska stor genomströmmning av folk här så. ;)

Nu: Kaffe och en ny artikel. Ska skicka in en kursuppgift också. Skönt att få det gjort.


Jag är arga tanten

Såg en ledamot i telekomlabbet och lyckades teckenspråka ett "Styrelsemöte 18. Ja, jag menar idag!" genom glasrutan. Jag är hård och jag är inte rättvis. ;)

Dagens...
Tajming: Min examinator tittade in just när jag kodade och läste artiklar istället för att fika och blogga.
Stök: Ok, heter vi Chaos Computer Club, eller? Nej, precis, så städa!
Lågprisprodukt: Koljafiléer med fenorna kvar. Bläh!
Refräng: "A-i-a-i-ai, I'm your little bufferfly!"
Finaste namn: Liberty Alliance Project. Ska läsa en artikel om vad det går ut på. Dags att göra det nu.
Jubiléum: 9 månaders distansförhållande. :)


Kaffe latte utan mjölk

Fallstudier på morgonföreläsningen. Analys av företags uppgång och fall. Jag arbetade ihop med en student från en ny hantverkslinje, så långt från min utbildning som man kan komma. Vi hade skoj åt ett stackars företag i ett av fallen (tyckte ju synd om dem också, förstås). De verkade ha gjort allting fel, men det dröjde innan de insåg det...

Fyra timmars föreläsning kan dock sätta sina spår. När föreläsaren har pratat om separatorn "en uppfinning som från början skulle skilja grädde från mjölk, men senare fick andra användningsområden" frågar en fysikstudent på första bänk: "Men.. Jag förstår inte. Varför vill man ha en grej som skiljer kaffe från mjölk?" *hihihi*