Ett verktyg

Jag hade nog tänkt blogga om något mer genomtänkt, nu när jag bloggar lite mer sällan, men så dök Blaufish upp bredvid mig och sa något skojigt så att jag glömde bort vad jag egentligen hade att säga. Han ville visa sin ballongvisp, en sån där man har för att vispa sås och annat. Jag konstaterade att den hade varit trasig förut, men var hel nu. Jo, det var just det han ville visa: han hade varit duktig och lagat den. "Med epoxylim! Nu kan man hänga upp en bil i den!". Jag undrar förstås i mitt stilla sinne hur och varför nån skulle hänga upp en bil i vispen, men låter det bero. Fiffig och händig är han allt, min Blaufish. :)

Granen, del 2

Detta är inte hela vår fina gran, utan enbart toppen. Det är Fisken som har fotat och jag som har klippt. Det jag ville visa är speglingarna i taket. :)


God Jul i snön!

Något av det roligaste såhär års måste vara att titta på fåglarna och deras vardagsbestyr. Inte för att det händer så mycket, mest äter de nötter och småbråkar. Blaufish tog många fina bilder på ätande småfåglar här om dagen. Här har vi några "pippisar" i full färd med att göra vad de nu gör. :)

Med önskiningar om en god jul och en flygande start på det nya året! :)


Granen, del 1

Idag har det skaffats gran till familjen. En ypperligt fin gran, måste jag säga. Hos IKEA har jag annars sett futuristiska "julgranar" skapade enbart av ringlade diodslingor. Mycket snygga på sitt vis, men inget för mig. :) Foto på snygg-granen som vi har skaffat? Ja, det lär det bli, men då ska den nog kläs först. Lite tomt annars, ju.

...och inte med ord.

Sånt här gillar jag. En stor QR-kod med allt du behöver veta, rakt in i "mobifonen". Fint! :)


Spänningen (och värmen) stiger

Jag har fått frågan om jag kan skriva något mer om mitt jobb på bloggen, eller det kanske inte var en fråga, men jag tolkade det så. Då handlar det inte enbart om allt det spännande som jag arbetar med, utan om annat som händer som t.ex. att det alltid var kallt i mitt arbetsrum för att termostaten satt vid ett värmeutblås. Hur gick det nu med det? Det där är förstås olidligt spännande, det förstår jag. ;) Nej, förmodligen inte, men såhär har det alltså gått med saken: det är varmt nu. Jättevarmt. Det är så att folk reagerar och så att det går att ha kontorsbastu om man vill. En omställning till det bättre visserligen, men ändå med sina nackdelar. Fortsättning följer! :)

Veckan som gick

Jag har gjort saker i veckan, bara roliga saker faktiskt, men många. Det har blivit sena kvällar och mer sånt blev det under helgen. Under lördagen var jag på en kurs i att leda studiecirklar. En kurs riktad till musiker visade det sig, men det var mycket spännande ändå. Innan dess var det flott fest med jobbet och igår var det synthklubb (med något märkligt tema som nog ingen förstod riktigt, men det är ju lite grejen med temafester)... och idag ordnade jag lite fika. Gästerna kravlade runt på golvet, kastade spaghetti, somnade och hade sig. De allra yngsta gästerna alltså, inte resterande. ;) (Fast de var jättecharmiga och snälla också, smågästerna. :)

E-lände

Jag har läst en del om e-tjänster av olika slag idag. E-banker, e-handel, e-legitimation och allt sånt där. Mitt i alltihopa kom en kollega in och berättade om något, vad det nu var, som var ett elände. E-lände, tänkte jag. Det är fortfarande väldigt roligt. Kanske är alla attacker och virus och krafs vad man med rätta kan kalla för e-lände. Gillar konceptet! :)

Vad åt den, sa du?

Jag följer med stort nöje årets julkalender på TV. Den är mysig och rolig på ett lite stillsamt sätt. :) I ett avsnitt jag såg idag (i repris på webb-TV) drog en av huvudpersonerna några roliga ordvitsar med katt-tema och jag insåg att jag var tvungen att googla och se om det fanns fler. Det gjorde det. Här är några guldkorn:
  • Katt åt linjal, blev mätt.
  • Katt åt kortlek, fick spader.
  • Katt åt bestick, började gaffla.
Konceptet är enkelt, men genialt. Katten åt något och därefter hände något... och så är det lite klurigt och vitsigt. Jag är nog på tok för gammal för det här, men jag skrattar så att jag piper. Jag menar bara: "Katt åt programmerare, kunde inte C". *tihihihipip*

Oslo i repris

Nu blir det en tur genom centrala Oslo! Ingen behöver frysa, för det har jag redan gjort åt er när jag var där och fotade för några veckor sedan. Vi börjar med den stora, fina gatan som börjar (eller slutar?) uppe vid slottet.

 

Karl Johans gata


Mitt i centrum!

 

Drottning Maud. (Hon står uppe vid slottet, inte nere på stan.)


Den lilla domkyrkan. Pytteliten och fin!


Vid ån. Mycket fåglar och ett speciellt ljus.

 

Ute på Tøyen, Oslos Hisingen kanske?


Det är vackrast när det skymmer.


Kattfisk

Blaufish har börjat lägga upp egna Youtube-klipp som ska illustrera hans blogginlägg. Det var praktiskt t.ex. när han hade skaffat en ficklampa med två olika lägen och ville förklara för andra geocachare och teknikintresserade hur det såg ut när han lyste i skogen med lampan inställd på de olika sätten. Filmklippet är naturligtvis väldigt illustrativt om man googlar på just den lampan, vill veta hur den lyser och hittar klippet (som någon gjorde!), eller om man läser blogginlägget och ser filmen i samma veva.

Däremot, att se enbart klippet taget ur sitt sammanhang kan nog bli smått obegripligt, för det är ju inte meningen att ses så. Jag försökte förklara för Blaufish att filmen där han går runt i skogen och lyser är lite som filmerna om Maru, en av de stora stjärnorna på Youtube. I dessa är det inget pålagt ljud, man hör på sin höjd lite fotsteg och sådär, som i Fiskens ficklampsfilm. Filmerna brukar handla om att Maru går runt lite, kryper in i något eller bara är. Han har många miljoner tittare, alla stormförtjusta. Jag tyckte alltså att det var en väldigt bra liknelse, men det är ju lite svårt att få det att låta som en komplimang när jag jämför någon med en katt... Detta är alltså Maru. Detta är min favoritperson som utför vetenskapliga tester i skogen. Kanske finns det skillnader, men filmtekniken och känslan känns igen. :)