En borrande granne

Grannen snett nedanför (fast det låter som om det är någon i samma rum, även om vi inte kan hitta någon här inne i lägenheten) borrar och borrar med en slagborr eller något annat stort verktyg. Varför gör han/hon det såhär en lördagskväll? Nu är det tyst iofs, men snart ska det väl börjas igen. E, du som har erfarenhet av sånt här, vad gör man? Arga lappar, är det tid för såna nu? Annars är allt bra, mycket bra faktiskt. :)

I sin vanliga skepnad


Mina tecknade blommor är tillbaka!

Man kan aldrig vara för säker

Jag hoppade över träningen idag för att fik... nej, för att gå på ett viktigt möte, ju! (Trevligt var det, himla skoj! :) Så, nu har jag uppvägt onyttigheten genom att göra något väldigt ansvarsfullt. Jag har nämligen försäkrat mig. Det ni! Förresten, kan man klaga hos någon ombudsman och känna sig lite lagom kränkt för att man inte får teckna en studentförsäkring när man inte är student? Jag känner mig ju som en student, det borde väl sannerligen räknas? ;) (Då kan jag i samma veva ta upp att Sveriges Ingenjörer enbart vänder sig till ingenjörer, men det är en gammal historia det. *s*)

Post, post, post!

Labbrapporter mina damer och herrar, de är överallt! En labbrapport består av utskriven programkod till lösta programmeringsuppgifter, ofta tillsammans med svar på frågor som tillhör labben. Rapporten placeras i ett speciellt omslag som ska signeras enligt alla konstens regler och sedan ska alltihopa lämnas in till labbassistenten. Om denne inte går att få tag på är alla medel tillåtna. Man kan korva in rapporten vid dörrkarmen till labbassens rum eller så kan man ge den till någon annan godtycklig person som ser pålitlig ut och förhoppningsvis lämnar den vidare till den som ska ha den. :)

Själv handleder jag inga labbar den här terminen, däremot inväntar jag som ni vet post. Alla typer av post faktiskt, det är inte så noga. Så, idag hittar jag då ett kuvert i min postlåda. Inte vilket kuvert som helst, utan ett stort och präktigt med franska poststämplar. Jag tänker att det kanske är från någon konferens. Visserligen har jag inte skickat in något till någon fransk konferens, men de kan ju ha hört talas om mig och velat ha mig som gästföreläsare eller så. Till sådana ärorika uppdrag brukar man välja professorer och i undantagsfall industriledare, men nån gång måste det ju vara min tur också, eller hur? Jag öppnar andäktigt kuvertet och där ligger... en labbrapport! Det är lite "hitta hästhuvud i sängen"-varning på det. En stund är det hela helt obegripligt till jag kommer på att det faktiskt fanns en utflyttad utbytesstudent som skulle lämna in på distans och med rådande postgång tar det sin tid. (Och vem har snott min gästföreläsarinbjudan om jag får fråga? ;)

Tisdagstema - Vardagsliv

För att mitt vardagsliv ska fungera lagar jag väldigt mycket mat på samma gång, de få gånger jag hinner. Då finns det alltid lite soppa eller något annat gott i kylen när det behövs. (Se andras vardagsliv här.)


Gott nytt!

Kaffet var lite konstigt idag, lankigt men ändå aromatiskt. Nå, huvudsaken är väl att det luktar kaffe och ser ut som kaffe, tänker jag och inser att jag faktiskt dricker en kopp engelskt frukostte. Känns som om jag är lite mer koncentrerad på texten framför mig än på innehållet i koppen jag håller i. ;) Gott nytt år på er, förresten. Det är kinesiskt nyår idag och en kollega från Kina har lagt fram goda sesamkakor till ka... teet. Trevligt! :)

Lördagskvällen

Oj, det var roligt igår. :) Det brukar det iofs alltid vara, men det var fint att allt flöt på bra med arrangemanget trots att de mer rutinerade arrangörerna inte kunde vara med just den här kvällen. Allt löste sig ändå: folk hade roligt,  vi fick igång rökmaskinen och hade inga större problem med skivspelarna. Idag ska jag försöka tvätta lite, jobba lite med en hemtenta och sen är jag bortbjuden på fika. Känns som att jag behöver det för att piggna till. Vi kan väl ta och lista gårdagskvällens...

Hoppsan: Efter att ha haft all tid i världen inser jag plötsligt att jag måste springa till bussen för att hinna ner på stan i tid. Jag har 20 minuter på mig och jag är inte klädd eller sminkad. Skivor och allt jag ska ha med mig är dock fixat, men hey, man kan ju inte gå ut och se ut hursomhelst. Jag lyckas kleta mascara i ansiktet, trassla till en stackars slips och skaka om min Joltcola så att den blir högst obehaglig att dricka. ...men allt ordnar sig.
Oanvända: Öronproppar (opraktiskt under hörlurar) och skavsårsplåster (omöjligt utanpå strumpbyxor).
Lyx: Dela taxi på vägen hem. Tack för att ni klämde in mig!
Varmaste: Mjukisbyxorna! Helt underbart att få dra på sig dem när kvällen var över. Jag var den enda som inte frös.
Låtönskning: "Har ni
Ma Baker?" Istället för att fräsa något om att "du kan glömma 70-talsdisco ikväll" så sa jag att "kanske nästa gång", för det är ju en grym låt, det måste jag säga. Kanske i ett annat sammanhang dock. :)
Överskattade: Seriösa låtlistor. Ärligt talat, jag har gjort min sista. Efter att våra duktiga gäst-DJ:s (tack för en fin insats!) fått lite extra tid slutade det med att jag spelade vid två istället för vid elva och tro mig, det är stor skillnad på vad man kan spela vid vilken tid på dygnet. "Under my control" är perfekt tidigt på kvällen, men när klockan närmar sig tre är det inte en människa som har kontroll över någonting alls så då kör man And One så att folk får dansa. ;)
Hemmabygge: Vad är det där för lyxig blixtdämpare du har? frågar jag festfotografen (som fick mig att se bra ut på bild, yes!). Svaret blir: det är en russinburk med tändstickor och gummisnoddar på. Det ni!
Tack alla som dök upp! Vi ses nästa gång! :)

Äre fest eller?

Långt borta är den tid då man bara hade med sig plobinen (plånbok - nycklar - mobil) ut. Här har vi då låtlistor, skivor, färdkost (på ditvägen), mjukisbyxor (på hemvägen), skavsårsplåster, öronproppar, papper och grejer... tejpen får jag inte glömma. Ja, lyllos er som slipper släpa med er dessa konstiga ting ut i lördagsnatten, men roligt ska jag ha. Till er som läser min blogg och uppenbarligen känner igen mig IRL också och som säkert får intrycket av att jag är lite snorkig som inte hälsar, kom fram och presentera er ikväll så att jag kan mappa era nätjag till era riktiga jag. :) Vi ses!

Jag har gjort hårinpackning också. Jag är så redo som jag kan bli.

En streckkodstät närmiljö?

Dagens fråga: "Håller du fortfarande på med dom där små... dom där?" Jodå, 2D-streckkoder håller jag på med och visst har de dykt upp i sådant jag läser på jobbet, men mest har de blivit ett fritidsintresse eller något jag förknippas med. Jag läser ju en hel del som del av mitt arbete och när jag läser om nya tekniker och provar idéer tenderar jag att sedan berätta om de knasiga sakerna jag träffar på, snarare än de relevanta... Vad jag egentligen jobbar med kan jag tyvärr inte vara så detaljerad med. Dels skulle ni bli uttråkade och dels intalar jag mig att det är topphemlig forskning. Det ni! ;) Vad jag kan säga och som ni säkert redan vet är att jag studerar identitetshantering med hjälp av allsköns nya och häftiga moderniteter, det gör jag. ...men fortsätt för all del att hälsa på mig och lämna små lappar med obskyra streckkodstyper på, det tycker jag om! :)

Kommer ni ihåg reklamen för adressändring, den där man kan få en trombonfri uppkörningsmiljö (och slippa mimosasallad på kudden, för den delen) för bara 25 kr extra? Det låter ju prisvärt. Vad man mer kan råka ut för här i världen är en streckkodstät närmiljö. Jo, det är ett riktigt uttryck, nästan i alla fall. Jag har direktöversatt det från en högst vetenskaplig artikel, skriven på engelska. Deras idé innehöll (som en liten del av det hela) fotograferande av streckkoder med mobiltelefon och det är ju i ropet just nu. Hursomhelst, ni som har testat vet att det brukar gå till såhär: man startar programmet, siktar med mobilen en liten stund och när man väl lyckas fokusera på streckkoden så fotas den automatiskt. I den här artikeln gjorde de likadant - automatisk tagning av bilden - men det var även möjligt att stänga av det automatiska fotandet och trycka på ta-bild-knappen själv. Varför? Jo, för att inte råka fota fel streckkod när man befinner sig i en miljö som är streckkodstät. Var skulle det vara? Inte på ICA, det handlar om tvådimensionella streckkoder här. På mitt kontor kanske? Jag vill gärna se fler streckkodstäta miljöer i framtiden, men jag tror att det dröjer. :)

En liten chans

Alltså, får du post överhuvudtaget?” undrade vår glade postutdelare som jag mötte i postrummet här på avdelningen där jag vittjade min tomma postlåda. ”Alla får ju inte det”. Det var nog andra gången han såg mig stirra in i ett tomt postfack och säga äsch. Han verkade tycka att det var lite lustigt, med all rätt. Jag fick förklara att jag faktiskt har fått post och att det brukar vara viktiga saker, samt att jag just nu väntar på ett bokpaket. Det är halva sanningen. Resten är att varje gång jag har ett ärende där jag ens måste passera postrummet blir jag lite som den gamla tanten i filmen "Donnie Darko". Ni vet, hon som stapplar över vägen för att kolla posten, ställer sig och tittar länge ner i sin brevlåda, ser om det kanske ligger något längst ner på botten, besviket stapplar tillbaka, vänder på mitten av vägen, går tillbaka och kollar en gång till. Det finns fortfarande en liten chans till post. :)

Det ovanliga

Fick en rolig kommentar från en datorföreningskompis idag. Han inledde med "Du har inte sett det där Youtube-klippet jag tipsade om". Det stämmer, säger jag, men hur vet du det? "För då skulle du ha bloggat om det!". Innebär det att det är så bra att alla som ser klippet (en föreläsning om hur man planerar sin tid) absolut måste blogga om det, eller är det helt enkelt så att jag bloggar om allt jag gör, hemska tanke? Tror dock inte att det sista stämmer. Däremot bloggar jag om det som avviker från vardagen. Idag t.ex. kan jag säga att jag inte har tränat, för det tillhör ovanligheterna att inte träna. Så långt har det alltså gått.

Dags att lista underliga bieffekter av mitt intensiva gympande:
  1. Jag missar telefonsamtal när jag har mobilen på ljudlös eftersom jag inte längre känner när den ringer p.g.a. att mina kläder har växt. :)
  2. Min aptit har fått mig att uppfinna den proteinrika maträtten blodpudding med tonfisk.
  3. Höger och vänster sitter äntligen i ryggmärgen. Om inte så skulle jag dansa in i folk. Det är liksom en överlevnadsgrej att gå åt rätt håll. ;)
  4. Pantomim kanske är min grej nu? Jag kan härma och lära mig nya rörelser lättare än innan.
  5. Jag lyssnar frivilligt på hip-hop.

Tisdagstema - Skyltar

Veckans Tisdagstema är skyltar och den här vräkiga sitter utanför en ölträdgård (vad vi förstod: en plats där man kunde dricka öl och lyssna på umpa-umpa-musik utomhus) i, ja.... vilket land var det nu igen. ;)


Hopp!

I underhållande filmen Office space om några uttråkade kontorsråttor finns det en man som kommer på en i hans tyckte fantastisk idé: "the jump to conclusions-mat". Det är en matta med (som jag minns det) fyrkanter på och i dessa står det olika slutsatser som man kan hoppa till. Översatt till svenska skulle jag kunna tänka mig en "dra-förhastade-slutsatser-tavla" med små lappar med olika slutsatser skrivna på och snören så att man kan dra slutsatserna, bokstavligt talat. Hursomhelst, det hela är en osedvanligt fånig idé och den här personens kollegor försöker att förklara det för honom på ett (relativt) vänligt sätt, utan att riktigt lyckas. (Sen slutar det med att han tjänar storkovan på sin idé har jag för mig. :)

Så, ibland får man goda idéer och ibland kanske de ska stanna på idéstadiet. Idag uppfann jag - lite av en slump - den zombievänliga autentiseringsmetoden (helt utan liveness detection och möjlig att använda även när man inte tänker) och den semistrukturerade flödeskartan (en hybrid av flödesschema, mindmap och pseudokod... med goto-satser!). Ska vi dra slutsatsen att båda blir succéer? ;)

Från 1917

Nu tycker jag att vi alla går till den inscannade versionen av Nordisk flora som Projekt Runeberg presenterar här. Sen väljer vi ut växter med roliga namn och klickar på dem. Klicka därefter på den lilla blombilden till höger om beskrivningen så får ni se den i storformat. Hallon, kanske? ...eller en vildkaprifol!

Igår

Grejen med att bo i ett studentområde är att det alltid är ett väldigt liv, men när det är tentaperiod ska det vara tyst. Tackochlov tog tenta-p slut igår så nu är det fritt fram för mig att spela musik på den nivå jag finner önskvärt. Något ska man ju roa sig medan man städar och lagar stora lass med mat. Igår var jag på en trevlig filmkväll i en liten vindslägenhet. Vi tittade ut över hustaken på alla lustiga torn som jag inte visste fanns i vår stad, gjorde chilichoklad, lyssnade på C64-musik och såg "The Wrestler", en gripande film om en avdankad fribrottare. Det var inte den filmen vi hade tänkt se, men den passade bra till blodapelsinerna den också.

Jag kom osökt att tänka på slarvsylta. Det är ett märkligt ord och så är det ju en maträtt också. Jag var tvungen att goggla det för att få reda på vad som är i och det lät ju riktigt gott. Tänk hur sällan man faktiskt gör slarvsylta... till middag. :)

Ut och iväg!

Bloggarna gör världen mer sen, fortfarande en sanning! Nu ska jag springa iväg på filmkväll. Vi ska se Blade... nej, vi ska visst se Twillight. Nåväl, jag tar hursomhelst med mig blodapelsiner som filmgodis. Blodapelsiner. Till en vampyrfilm. *fniss* Men hallå, lite roligt är det väl? ;)

Paus!


Det man minst anar

Det växer inte, det som jag har planterat. Trots att jag vattnar och pysslar om det ser jag inte ett livstecken. Vad som däremot växer är sådant som jag inte hade en tanke på att det skulle växa. Jag hittade de här små morotsträden nyss på diskbänken i en liten skål med vatten i. (Det lönar sig att diska, man hittar fina saker då ;) För några dagar sedan hade jag ätit morötter och satt topparna i vatten eftersom de såg ut att börja grodda sig. Kanske får ge dem lite jord också...


Tisdagstema - Stora maskiner

Det blir ett sent tisdagstema idag, men jag ville inte fota under dagen, utan använda en bild jag hade hemma för jag vet att jag har fotat många stora maskiner i mina dagar. Den här stod utanför entrén till "IT-ceum - det svenska datamuseet" för några år sedan. Det är en Cray (en äldre modell än den här), en föråldrad superdator med inbyggd soffa runtom. Den är ihålig i mitten och så stor att man kan stå där inne flera stycken om man klämmer ihop sig lite. Känn historiens vingslag!

Jämför storleken med elementet bakom, eller dörren till höger.

Ingen anledning

Det finns ingen egentlig anledning till att blogga själv idag, inte när Fisken har skapat ett så bra inlägg om en pomelo.

Barbie girl, yrvaken

Pigg och fräsch vet ni, det är vad jag är idag. Hjälpligt iaf. :) Det är dags för lite hurtshopping (jag ska vara smakråd) så jag ska alldeles strax sticka ner på stan. Igår var det ett väldigt hålligång, men "Det blir inte så sent, bandet ska spela tidigt" har väl aldrig varit ett sant uttalande. Inte för att jag trodde på allvar att de skulle börja vid åtta-nio-tiden, men det blev betydligt senare än förväntat och jag valde att se enbart halva konserten så att jag skulle hinna med sista nattbussen hem. Lite synd, för de var verkligen bra, men man måste ju komma hem också... och så har jag en ypperlig anledning att höra dem spela en gång till. ;) Förövrigt, en parentes: det här är inte min idé, men visst vore det sjukt bra med en matinéklubb som slutade vid 21 eller så? Då kan man ta två utekvällar på samma kväll eller så kan man komma hem jättetidigt. Oslagbart! Varför har ingen kommit på det innan?

Sen var det ju det där med musiken på själva klubben... Det var som sagt nåt eurotechnoaktigt som gällde på dansgolvet och jag var tveksam först, men hur härligt är det inte att återuppleva sitt glada 90-tal igen? Alla verkade gilla det, även de som bara dansar till Das Ich i vanliga fall. Det är slutligen bevisat att ingen kan motstå att sjunga med i "Barbie girl". *fniss* Hursomhelst, det var en trevlig kväll och mina små dilemman angående klädsel löste sig. Det var en mycket fri klädkod och jag försökte se lite 90-tal ut och bar flera färger på samma gång. Färg! Det ni. ;) (Och ja, jag kändes igen utan att behöva utbrista "Vet ni vem jag är?!" på storslaget divamanér, även om det hade varit roligt.)

Pigg!

Jag är kurerad! Lite träning och en massa avslappning och stretch efteråt var precis vad jag behövde... och så blodapelsiner förstås. Nu till dagens dilemma: Om man ska se ett synthpopband på en eurodance-klubb, vad 17 är då klädkoden? Jag övervägde att gå ut ofixad, men då kommer ingen att känna igen mig och så kommer jag inte in till medlemspris. Attans! ;) Goda råd, någon?

Det allra bästa!

Friska upp!

Imorgon vet ni, ska jag få lära mig den nya koreografin för bodyjam. Det känns lite som att vara med i "Let's dance", fast sportigare och utan de extravaganta klänningarna. Det gäller alltså att jag inte förkyler mig mer än jag redan verkar har gjort. Vad ska jag sätta i mig för att på nolltid bli frisk som en nötskrika? Nej, nötkärna är det ju... Blodapelsiner, funkar det? Det måste gå fort och vara något jag har hemma. Här finns förutom apelsinerna: fryst kycklingsoppa, massor av bönor och linser, fetaost, litervis med chilisås, en äppelkaka och mer äpplen än jag egentligen orkar bära. Bara att mixa allt, dricka och se glad ut, kanske? ;)

Nyplanterat!

Alla mina växter är på vintersemester hemma hos mina föräldrar så det är helt tomt i fönstren. Så kan jag ju inte ha det, så nu har jag planterat kärnor från exotiska frukter (och tre avocados för de växer som gräs, så om inget annat växer blir jag glad för något iaf :). Det finns små märklappar också så att jag ska veta vad som är vad. På dem står det "Rambutan", "Söt citron", "Uschlisar" och "Tama-chan". De två första heter så på riktigt, men de andra fick nöja sig med mina namn. Uschlisarna känner ni till sedan innan och i krukan märkt med "Tama-chan" växer tamarind, men jag ville hylla den söta sköldpaddan i "Love Hina". :)


Plantering pågår...


Ner med dig! :)

Tillbaka

Jag har tittat lite på Grammisgalan och konstaterat att Anna Ternheim fick välförtjänta priser och att Robyn var fin i håret. Annars är det som vanligt här, fast kallt. Jag är van vid det milda göteborgsvädret, men här är det snö och is och allt i den vägen. På jobbet verkade det som om fler än jag hade lite svårt att se riktigt vakna ut vi 8-tiden på morgonen, men vi vänjer oss nog. Det pratades en del om sommaren och det är ju faktiskt inte så långt kvar... Nu är jag rätt trött efter dagen och träningen - jag har inte tränat på tre veckor eftersom jag varit borta från stan, men nu drar det igång igen, det gör det. :)

Tisdagstema - Vinter

Tisdagstemat denna vecka är vinter och på vintern får man pälsa på sig.


Uschlisar

Idag blev det en trevlig vegetarisk middag såhär på Trettondagsafton, helt oplanerat. :) Vi drack en massa lankesiskt te, kollade på kvalitetsfilm (Eurotrip!) och åt spännande frukter från "4 frukt", den där lilla fruktaffären som har allt. De konstiga frukterna på bilden under kallade vi för uschlisar. De heter förmodligen så. Smakade som jästa päron ungefär, fast liksom godare.


Om de inte hette uschlisar, vad skulle de rimligtvis heta då?


Fin-te, det är fina grejer det!

Fika!

Vi har hälsat på (nästan) hela släkten Fisk idag och "förfikat oss", bland annat på semlor. Vad säger ni, får man äta semlor såhär års, eller är det helgerån? Det är helt ok med en eller två tidiga semlor tycker jag, i dessa moderna tider. Mums!

Det säger bara klick

Jag har utan tvivel en bilvande mästerfotograf i min närhet. Efter att ha läst en artikel om hur man tar bättre bilder med sin kompaktkamera har han börjat testa alla möjliga ljusinställningar och jag vet inte vad. Igår fick en kub och en liten sladd vara motiven och idag var det Göteborg som plåtades. Jag lånade kameran när vi var på café och tog några kort ner i en kaffekopp när någon inte såg. Undrar om någon märker något när han kollar på bilderna sen... ;)

Det senaste

Vi kom ut på stan idag och jag fyndade träningskläder. För mig var det viktigt att de var snygga, billiga och stretchiga. För Fisken var det viktigt att de var illgröna. Vad är grejen med det, tror ni? Är det för att jag ska synas i mörker? För att man blir pigg av färgen? Kanske är det för att illgrönt är nya svarta. Svårt att säga. :)

God fortsättning

Årets första dag är snart slut. Eftersom det är viktigt att börja året så som man vill att det fortsätter (enligt någon sorts skrock) har vi sett till att bara dricka gott kaffe, se på välgjord anime ("Ergo Proxy") och äta de bästa pizzorna. Jag valde en IFK (pizzan med allt på) för att få lite lokalfärg. Igår firade vi ett mysigt nyår i M, kommunen jag håller på att sluta fred med. Trevligt, gott och lyckat. Jag och Fisk spanade ut genom fönstret (man såg bra därifrån och så slapp vi frysa) och försökte fånga allt som smällde och ändrade färg. Här kan ni se hur fyrverkerierna såg ut. :)