Valborg alltså

Det är verkligen ingen som reser på Valborg, varför skulle folk? Jag reser iallafall, för imorgon är det den första maj och det är en mycket speciell dag för mig och Fisken. Den måste vi fira ihop för det råkar vara vår årsdag. Människor brukar flagga och ha sig för oss. Ropa saker också. Underligt. ;) Just nu sitter jag i mitten av ingenstans och är väldigt "ubi" (uppkopplad, nåbar, har nätet omkring mig). Här har jag nämligen gjort viktiga jobbgrejer, haft ett litet informellt telefonmöte och till på köpet deklarerat. Fantastiskt! Jag häpnar varje gång jag är såhär modern och trådlös. :)

Dagens SMS kommer förövrigt från en föreningskompis som jag hade bett att han skulle göra något. Han svarade att han inte kunde svara eftersom han hade tappat bort sin telefon, sådär som man kan göra på en Valborgsfest, men om jag mailade så skulle han göra sitt yttersta. Jag skulle just maila när jag började ana ugglor i mossen. ;)

Webbosäkerhet i smartcards

Jag har bloggat om JavaCard3 förut och jag har hört smartcardfolk prata begeistrat om den nya standarden. Kul med allt det nya såklart, men jag har hela tiden varit tveksam till själva idén med att ha en webbserver i ett smartkort. Tydligen är det värre än anat: på den officiella webbsidan finns exempelkod som visar hur de nya korten kan användas. Exempelkoden innehåller två typer av allvarliga säkerhetshål. En klok och bra analys (skriven av min personlige expert) av problemet finns här.

Eldbugg

Fisken säger att Firebug är det bästa "sen smöret uppfanns", vilket innebär att det är något jättebra, något självklart och något man inte klarar sig utan. Nåt som behöver finnas helt enkelt, som smör på smörgåsen eller Firebug i Firefox, då. Firebug är tydligen ett litet plug-in som gör att man kan debugga webbsidor genom att t.ex. ändra i Javascript, i realtid, medan de körs på en sida. Kanske kan vara praktiskt. :)

Tisdagstema - Stress

Veckans Tisdagstema är stress - sådant som man botar med choklad. ;) (PS. Idag är det World Tapir Day. Tapirer är myrslokar utan slok, enligt experten. Urgulliga!)


Näckros


Väckt i ottan

Oj, det här som var en sån lång dag då jag skulle hinna massor av saker, men ändå gick det så fort. Inte ens bloggat har jag och nu ska jag iväg till bussen. Kanske var det för att [icke namngiven person] väckte mig kvart i åtta på morgonen i tron att det var vardag, som den här dagen har varit underlig. Så kan det bli. :)

17 år

Jag lyssnade på Veronica Maggio och kom att tänka på min tonårstid. När jag var 17 år hade jag en webbtidning, ett så kallat e-zine. Alla hade det då, det var den tidens bloggar. Jag hade ett tillsammans med några nätväninnor också, ett som skulle vara en tjejtidning för tjejer som vi, sådana som läste böcker, programmerade, tecknade och skrev saker. Det var nog mest vi som läste, men det räckte. Det är ju lite så det är med bloggar också, de är i många fall mest till för den som skriver. Hursomhelst, jag hittade bilder från min egen lilla webbtidning.  Den skulle vara ett slags stöd för den som kände sig ensam i cyberspace (det hette så). Det gjorde inte jag, jag kände mig mycket hemma där. Såhär kunde det se ut. Betänk att bilderna är från ett annat årtusende.

 

"Det var 17 år / 17 år i staden där jag växte upp och så /

Märker du hur fort det går? / och jag var 17 år / ville inte va' den som blev kvar"

...

"Vad mer vill du veta / fråga bara / jag berättar vadsomhelst"

 

 

"17 år" finns att lyssna på här. Nostalgi för alla som växt upp i en småstad, oavsett om de hade en webbtidning, en blogg eller något annat när det begav sig.


Så som det måste vara

Det där vita fluffet som vräker ner... Fisken har räknat ut hur det hänger ihop här. Plötsligt känns allting logiskt. :)

En källa till musik

Nu ska jag dela med mig av en hemlighet, eller åtminstone något som inte är allmänt känt, det är en viss skillnad. Hursomhelst, när jag vill imponera och förbluffa göra jag det genom att känna till något obskyrt sydamerikanskt synthband som ingen människa har koll på, men som jag förstås har lyssnat på i evigheter. (Fast jag vet inte hur mycket jag imponerar egentligen, det väcker nog mest förvirring, i den mån det väcker något.) Det är såhär: jag köper sällan skivor och jag piratar inte. Det blir mycket webbradio, men även nedladdningar av material som mindre band gör tillgängligt för sina eventuella fans där ute. På Last.fm finns sådant material, men det bästa finns på Soundclick. Sedär, hemligheten! :) Webbdesignen skriker 1998 och det gör deras hemknackade mediespelare eller vad det nu är för något också. Bortsett från det, alla sorts musik (all, verkligen!) finns där, inte bara elektroniskt. Mycket är hellre än bra och det tar tid att hitta godbitarna - genrebeteckningarna stämmer sällan så överraskningar kan förekomma. Den som lever efter devisen: ska det vara bra ska det vara "underground" och ett tydligt tecken på detta är en lätt föråldrad webbplats kommer att trivas. ;)

Tisdagstema - Musik

Veckans Tisdagstema är musik och vad vore jag utan Fisken? Det är han som har fotat mitt hastiga val av skiva här. Att lyssna på musik är ett trevligt och billigt nöje, men att låta andra höra det man tycker är bra är ännu roligare, enligt mig.


Dess hemliga liv

Den här heter "Batman", enligt skylten i Botaniska Trädgården.

Jag vet faktiskt inte varför. :)


Ett mysterium

Jag har blivit tillfrågad om något som tydligen är lite av ett mysterium. Säkerligen ligger det en konspiration bakom, konstigt vore det annars. Jag känner mig lite hemlig och spionig nu när jag har fått i uppdrag att lösa detta. Det har kommit till min kännedom att det i de svenska deltävlingarna av Melodifestivalen visades någon slags blinkande bildspel i bakgrunden. Jag tänkte inte så mycket på det själv när jag kollade på det, men det verkar fullt rimligt. En person på jobbet hade sett de där bildspelen och tyckt att de såg väldigt mycket ut som 2D-streckkoder så han kom och frågade om jag visste något om saken. Var det streckkoder och vad stod det i sådana fall? Ett hemligt budskap? Ja, så måste det ju vara. Saken ska undersökas. Nu ska det väl framhållas att varken jag eller min "uppdragsgivare" är konspirationsteoretiker alls, på något sätt. ;) Däremot tyckte han att de dekorativa mönstren såg ut att vara inspirerade av designen på streckkoder och trodde att jag skulle finna dem snygga. Måste hitta en bild på dem. :)

Sådant som hör till

En kollega som bott och jobbat i Sverige ett tag, men uppenbarligen inte jättelänge, kom och frågade mig om världens konstigaste grej som dykt upp i brevlådan. En tjock, gul, inplastad bibba med små teckningar av katter, midsommarstänger och brevbärare i. Jag sken upp och förklarade att detta är den stora vårtraditionen här i landet. Vi tittade på pappersbunten och jag frågade i snabb följd hur det stod till med eventuella barn, småföretag, långa jobbresor och stora förmögenheter. Såg siffrorna rätt ut? OK, då var det bara att skicka ett SMS så skulle det snart komma ett tillbaka på byråkratisk svenska. Mycket riktigt. Den första deklarationen, en förvirrande upplevelse för de flesta. :)

Något man tappar bort

Nyligen hörde jag två studenttjejer prata om bankdosor. De föredrog engångslösenord på skrapkort, vilket tydligen kändes bättre på nåt sätt och alltid fanns till hands. Den ena hade tappat bort sin bankdosa och beklagade sig för sin kompis som undrade om den var borttappad hemma eller någon annanstans. Hemma, trodde tjej 1, för "det är där den brukar ligga". Hon trodde att hon nog lagt den på något jättesäkert ställe som hon glömt bort. Det var just typiskt, för hon kunde inte göra sina viktiga bankärenden nu och det skulle ta "jättelång tid" att få en ny från banken.

Här ser vi  skolexemplen på problem med dedikerade hårdvaruprylar för autentisering: 1) Användaren litar inte på att den är skyddad (trots PIN-kod och allt) utan gömmer den. 2) Den tappas bort eftersom den inte är naturlig att ha med sig och ha koll på utan ligger hemma och skräpar nånstans. 3) Det är svårt att få en ny om nåt händer med den.

Annars tycker jag att de är rätt bra faktiskt, bättre än lösenord om inte annat. En fin liten kombination av något man glömmer (PIN-kod) och något man tappar bort (själva dosan). ;)

Tisdagstema - Siffror

Veckans Tisdagstema är siffror. Jag tänkte att såna finns det i en mattebok, men det gjorde det inte i min. Då slog jag upp formelsamlingen istället och där fanns de ju, allihopa. Ett helt landskap av siffror!

Förra gången siffror var på tapeten...

Som solen

Fick de fina liljorna av Fisken i påskas. De fick följa med mig hem på bussen. De har egna rötter. :)


Vårblogg

Min blogg har en annan färg nu (som den som läser i RSS-läsare eller något annat spännande inte ser), mer av en vårfärg. Jag provade en rutig bakgrund, men det kändes för mycket bordduk. Detta är ingen bordduksblogg, inte. :) ...men en vårblogg är det.

Ska ut

Nu ska jag iväg på en spelning om en liten stund. För en gångs skull kan jag få nöjet att klä mig varmt istället för fint eftersom det är en punkspelning. Den hålls på en av stans finare matställen, underligt nog. Jag undrar av ägarna vet vad det är för ett band de har bokat. ;) ...fast det blir nog väldigt lugnt. Både bandet och publiken lär vara lite till åren och gör det mest av nostalgiskäl vad jag förstår. Den 30-plusiga innehavaren av stället jag köpte biljetterna på var eld och lågor och försökte få samtliga i kön, unga som gamla, att skaffa biljetter till just den här konserten. Det bådar gott. :)

Finaste grytlapparna

Titta vad jag har fått för fint! Det är min dagmamma från när jag var liten som har gjort dem. Vad snällt av henne att ge mig något snyggt att pryda köket med. :)


I vårens färger


Harmoni

Hos en kreativ bloggare som heter Lina Sofi får jag bra tips om små ritverktyg och lite av varje, då och då. Senast tipsade hon om Harmony som du kan använda direkt i webbläsaren (man måste installera ett plug-in först) för att rita snygga vektorgrafikgrejer på nolltid. Jag försökte göra en blomma i min stil. Den blev såhär. :)

 


Tisdagstema - Barnasinne

Veckans Tisdagstema är barnasinne. Den här bilden har Fisken tagit. Han ville att jag skulle stå och peka på ett speciellt sätt. Jag förstod inte riktigt varför tills jag såg bilden med jättekvinnan och det lilla tornet på. Roligt för alla åldrar. :)


Ägg!

Jag har lärt Fisken att färga ägg. Man slår in äggen i bakplåtspapper tillsammans med rödlöksskal och riskorn. Sedan knyter man natursnöre runt så att det blir små paket. De kokas sedan precis som vanligt. (Att göra nålstick i äggens ändar rekommenderas om man inte vill ha spruckna ägg.)


Vattentorn

Lundens vattentorn - allt annat känns litet i jämförelse. :)

Storstadsdjungeln

Idag klev vi av på Järntorget och gick längs långgatorna, bort mot Majorna. Då såg det ut såhär.

Någon hade satt fina band i träden.

Den här var nyfiken. Den höll till ovanför Restaurang Bombay.

De här satt på en dörr tillsammans med sina kompisar.

Att sikta mot stjärnorna

Ni kanske undrar varför jag har bloggat så lite den senaste tiden, men jag har haft spännande grejer på gång. Det var nån som undrade varför jag som är så musikintresserad inte startar ett band. Sagt och gjort! Band är väl inte riktigt rätt term, det är en liten electroakt, med mig på sång, keyboard och programmering. Keyboard som i tangentbord, menar jag förstås då. Vi, eller jag, heter RFC2549 (som en hyllning till FGFC820) och kör en mix av dark electro och EBM. Lokaltidningen körde en liten grej om det idag faktiskt och sa att det låter som en blandning av Tyskarna från Lund och vitt brus. Bästa beröm! Debutskivan "Avian Carriers" beräknas komma om precis ett år, får jag hoppas, det är inte helt klart med dealen ännu. Jag har än så länge bara en låt, men den är jag å andra sidan väldigt nöjd med. Den innehåller samplingar av min drajvande hårddisk samt en inläsning av "Världarnas krig" (den med rymdinvasionen och det, ni vet), som jag spelar upp baklänges och lägger röstförvrängare på. Det var en kille som hörde den på IRC och tyckte den var grym. Nu går den tydligen varm på DAC (som Svensktoppen, fast med synth och så), så den måste ju ha läckt ut på nätet. All publicitet är bra publicitet, tänker jag. Det har faktiskt lett till en spelning, i Bonn av alla ställen. Jag hoppas det var i Bonn. Det kan ha varit Garmisch-Partenkirchen också, men det funkar inte, för då spricker tidsplanen. Det är några andra band som spelar också, som förband antar jag. Nåt som lät som ett filformat, WMV... VNV eller nåt, samt ett annat, Front nånting. Hoppas de håller det kort. Spelningen är faktiskt redan ikväll. Inte velat säga nåt om det, eget skryt luktar illa. Jag tar fembussen, enklast så. Undrar bara hur jag ska få med datorn. Min egen är det lugnt med, men jag tänkte köra ett extranummer med en annan maskin, en D22:a. Har fått låna den över påsken, men har inte lastbilskort så det är ju frågan hur jag får ner den till spelningen. Får väl hoppas att det löser sig. Nu rullar karriären igång iaf. Friskt vågat, hälften vunnet! :)