Österut

Nu kan man ju undra var jag har varit de senaste dagarna, men jag har faktiskt varit i Helsingfors på jobbresa. Det var mycket trevligt och fanns en hel del fint att se, men mer om det senare. En storslagen byggnad kan jag bjuda på redan nu.


En hemlis?

När jag var på konferens senast råkade jag komma över NSA:s superhemliga bok. Den låg i min väska med presentgrejer och företagsreklam, så det hela krävde ingen prestation från min sida, men ändå. Andäktigt öppnade jag boken och fann ett hemligt, färgkodat budskap. ;) Nej, men allvarligt talat så är jag tokigt förtjust i post-it-lappar och såna där små färgglada bokmarkörer. Tack! Bra grej.

 


I helgen

Jag har ju inte bara bakat bröd den senaste tiden, det skulle vara lite torftigt i sådana fall. Istället har jag varit på en mycket fin dans- och musikföreställning med inslag av allt från traditionell afrikansk musik till orientalisk dans. Mycket vackert och medryckande på samma gång. Publiken pendlade mellan att vara knäpptyst och att klappa och tjoa. Detta var på fredagskvällen innan jag mötte Blaufish vid bussen. Han var snäll och kom och hjälpte till som festfotograf (...och har tagit bilden nedan), moralsikt stöd och en massa annat bra. På lördagen var det nämligen spelning med två riktigt bra band och jag var med och arrangerade. Det var långtifrån den första festen jag var med och ordnade, men väl den första spelningen. (Det gick bra, det gjorde det. :)

Den här blomman sitter alltid på kanten till DJ-båset på våra fester. Jag vet inte varför, men det ska vara så.


Brödet

Det lite speciella kornbrödet blev som nedan. Eftersom det är kornmjöl och kruskakli i degen jäser den inte så mycket. Det är dessutom ett syrligt bröd, då det är yoghurt i. Det är nog inte ett sådant bröd som någon vill ha receptet på, men det är bra som trumpinnar, att spika med och att äta med riktigt stark ost som tillbehör. :)


Lite platt

Jag försöker mig på att uppfinna ett nattjäst kornbröd med psylliumfrö i. Hittills är det lite lurigt, men ser det fint ut imorgon så får det bli bloggat då och det hoppas jag att det vill. Jäs nu då! :)

Första snön

Idag snöade det lite på mig. Jag tycker både bra och dåligt om snö beroende på omständigheterna, men den första snön, den tycker jag alltid om. :)

Tisdagstema - Höstmys

Veckans Tisdagstema är höstmys så då tänkte jag göra en god, kryddig dryck med ingefära, kanel, pomerans och koriander. Inte vare sig peppar, fisksås eller kinesisk köttkrydda. :)

Mysigt! Förhoppningsvis gott också, det återstår att se.

 

Det här då? Ganska omysigt... ;)


Oh well

Om det är av miljöskäl som de inte finns i Sverige så förstår jag och kan godta det, men annars så undrar jag. Kopphållare av wellpapp är en utmärkt uppfinning som sparar händerna från att bli brända i de fall man inte har en "riktig" kopp tillgänglig.


Enligt listan

En del artister har ju väldiga krav på vad som ska finnas bakom scenen i form av dryck och annat. Banden som bokas av den lilla synthklubben där jag är med och arrangerar är mer blygsamma och vill på sin höjd ha vatten och handdukar, kanske något mer, men inget extravagant. Det är jordnära och fint tycker jag. Hedervärt. Nu kan jag dock inte slå bort den här tanken: att erbjuda mig att fixa ovan nämnda handdukar och ta med rosablommiga. *flin* Nej, det ska jag inte, men det är nog bäst att någon annan tar hand om det här. ;)

Fetaostens dag

Idag är det Fetaostens Dag. Det har jag (utan att veta att det var den dagen) firat med att äta fetaost. Visserligen var det Eldorados salladsost (av studenterna kallad fulfeta), men den är en av de godaste sorterna. :)

Orsak och verkan

Jag vill börja med att säga att det var åtta år sedan jag var tonåring. Jag tar inte det här med musik och subkulturer alltför allvarligt, bara så att ni vet. Jag måste ändå berätta något. Såhär var det: Nyligen såg jag en skylt med reklam för CD-skivor när jag var ute med Blaufish. "Titta, jag har blivit folklig!" utropade jag och pekade på en trippel-CD med namnet Absolute Synth Anthems som tydligen var i ropet just nu. Blaufish tyckte inte alls att jag hade blivit folklig utan gissade på att mina favoriter knappast fanns med i samlingen. Jag trodde samma sak, men tyckte ändå att det var lite kul. Jag antog att det mest var 80-talspop på skivorna för när något kallas anthem, som i nationalsång, måste det rimligtvis vara låtar som en stor publik kommer ihåg och tycker om. Jag blev alltså inte förvånad när jag upptäckte att 80% eller mer av det hela var gammal klassisk synthpop från när jag var barn. Inget jag är jättesåld på, men de som var tonåringar på den tiden tycker nog att det är roligt.

Men, nu kommer vi till det konstiga! Vad gör Robyn i det här sammanhanget? Hon är en av mina favoritartister och de två senaste plattorna är lysande, men inte gör Robyn synth, eller gör hon det? Jag känner att jag vill tala ut med någon om det här. Ska genast göra det. ;) (Hur sommarplågan "Human" med pop/rock-bandet The Killers skulle kunna passa in här vill jag inte ens börja fundera på.)

Nu har jag pratat ut med Blaufish som skojade om att de som satte ihop låtlistan till de tre skivorna hade sökt på Last.fm och Spotify för att se vad de som lyssnade på synth egentligen lyssnade på, för att få ihop den rätta blandningen. Jag har lyssnat en hel del på Robyn den senaste tiden. Allt är mitt fel! ;)

Trådlösa nät på bästa sändningstid

Jag råkade slå på SVT1 och insåg att de pratar om WEP och WPA-kryptering i Uppdrag granskning. Att WEP är knäckt sedan urminnes tider är verkligen ingen nyhet, men uppenbarligen är det inte allmänt känt. Ett annat problem är tydligen att kundtjänsten hos några stora internetleverantörer inte heller kände till detta utan när de blir tillfrågade säger att båda alternativen är lika säkra.

Jag har vid många tillfällen använt helt okrypterade trådlösa nät så jag ska väl inget säga, men jag brukar tänka efter vad jag gör när jag sitter på ett sånt nät. Hemma har jag inget trådlöst nät själv, men grannarna har börjat använda WPA vad det verkar. Gör det ni också. :)

(PS. Nu använder de Wireshark för att titta på nätverkstrafik. Det ser jättecoolt ut! Jag hoppas verkligen att studenterna som ska läsa nätverk och säkerhet på min avdelning framöver ser det här så att de blir lite extra peppade inför att göra Wireshark-labbar. ;)

Tisdagstema - Hemlig

Förra gången jag gjorde tisdagstema var temat sött och då bidrog jag med en bild på en modell av en av de där små grejerna (monster? djur?) som dyker upp i reklamen för en viss känd läskedryck. De små varelserna pussar på etiketten så att den fastnar på läskedrycksflaskan. De var mycket roliga i den animerade reklamfilmen, men det kändes lite märkligt att stå öga mot öga (mun mot mun?) med en "riktig". Denna tisdag är temat hemlig(t) och då fortsätter jag med samma dryck. Här har vi dryckens skapare som står och skålar. Receptet på drycken är så hemligt som det kan bli. :)

Han tänker inte berätta vad som ingår i det hemliga receptet. :)


Bevis


En ny humla

Den här humlan har jag som bakgrundsbild på jobbdatorn. Jag har originalbilden, men frågan är om det inte är dags att uppdatera nu när Blaufish har släppt en ny version. :)

Fem poäng av fem möjliga

Jag tycker om arkitektur och inredning och sånt, men då ska det göras rätt. Ett exempel på vad jag tycker är rätt för mig är fasaderna i stadsdelen Little Five Points i Atlanta. :)

 


Nyfiken i en strut

Blaufish länkade till en jättesöt bild här. Jag tittar på den ibland och blir glad varje gång. Hej, ekorren! :)

Tisdagstema - Sött

Veckans Tisdagstema är sött. Fisken ville att jag skulle blogga en bild på honom, men jag bloggade det här reklammonstret från ett museum i Atlanta istället. Någon som minns det från reklamen för en viss söt dryck? :)

 


Tillbaka från framtiden

Över tvåtusen kvinnor som jobbar med (eller pluggar inom) datavetenskap har träffats på Grace Hopper Celebration of Women in Computing (GHC), en konferens som fått sitt namn från min gamla idol Grace Hopper. Jag hade turen att få åka dit i år och det var förstås jätteintressant och storslaget. Utöver konferensen fick jag även möjligheten att se Atlanta med omnejd och kan konstatera att 1) husen är stora och blänker i solen, 2) det är sommar på hösten, 3) uppladdningen inför halloween har redan börjat, samt att 4) alla är mycket vänliga och artiga och skräms inte av en invasion av datatjejer. :)

Lite större än hemma...