Vad grannar gör

Det var vår i luften idag och de mer festglada i grannskapet badade i utomhuspool så som de gör när andan faller på. Borde jag ha en bloggkategori som heter "De badande grannarna"? Det är nästan att jag behöver en sådan. Grannen som borrar borrade lite idag, förövrigt. Jag märkte det inte först eftersom jag väntade på en webbradioström som laggade och när jag hörde borrandet trodde jag att det var en ny låt av Noisuf-X. Min granne borde kanske satsa på en musikalisk bana. Med rätt val av genre tror jag att det kan bli riktigt lyckat. :)

Flykt

Här sitter jag och småpysslar, dammar skrivbordet och sorterar mina papper. Kan det möjligtvis vara så att jag tentaflyktar? Det var länge sedan, i sådana fall. Ska slå mig ner i fåtöljen och läsa lite komponentbaserad mjukvara nu så att jag utan att skämmas eller stressa kan pyssla vidare sedan... och kolla på Melodifestivalen för den delen. Jag har inte upplyst mig om vilka artister som ska uppträda ikväll. Det får bli en överraskning. (Om inte E bloggar om det förstås, för då måste jag nog gå in på hennes blogg och upplysa mig ändå. :)

Fredag igen

Oj, är det fredag nu igen? Går inte tiden väldigt fort numera? Jag kom just hem från en pizzakväll efter en dag med roliga tester av ny hårdvara, fin sådan. Jag planerar att sova väldigt länge imorgon och sedan ska jag - tro det eller ej - tentaplugga, för sådant gör även jag. :) Godnatt med er!

Grodd!

När jag nästan har gett upp hoppet om mina odlingar växer det upp en liten... ja, vad är det för nåt egentligen? Mina skyltar har trillat bort, men jag tror att det kan vara en avokado. Änsålänge är den lika liten som ett gruskorn, men de växer fort, de där. :)


Lite dagens

Jag är något mör efter dagens träningspass. I måndags började jag träna igen efter ett uppehåll på drygt två veckor. Förutom att tillochmed min träningsvärk har träningsvärk så känns det bra. Planerar att sova ganska snart och ladda upp inför en strålande torsdag (torsdagar är alltid strålande för då brukar jag passa på att äta pannkakor och ärtsoppa, bara en sån sak :).

Dags att lista dagens...
Rätt: Blodpudding. Väcker alltid samma uppståndelse i lunchrummet. De som inte är uppväxta med svensk skolmat har ofta mycket svårt att förstå konceptet. :)
Fel: Filströmsläsare i Java är en hel vetenskap i sig. Det beror iofs på vad man ska läsa för något, men i mitt fall så... Jag läser ju inga textsträngar direkt. *puh*
Låt: "International dateline" med Ladytron. "...let's end it here, let's end it heeeeeere!". (Man får sjunga det sista "here" med precis så mycket känsla som behövs.)
Bild: Gårdagens, men ändå. Min Fisk är grym på att fota.
Här!

Skapa sudd

Dags för lite pyssel! Häromdagen behövde jag fota datamatriser, men inga snygga bilder, utan dåliga foton med de vanligaste störningarna: skevhet, suddighet/oskärpa och blanka partier. Det är vanligtvis ganska lätt, men inte när man anstränger sig. Hur gör man då? Jo, häll varmvatten i en genomskinlig plastflaska utan etikett. Skaka om (så att det blir lite imma och droppar och sånt), häll ur vattnet och fota genom flaskans sida. Det blir perfekt! ...eller det blir inte perfekt, precis som det ska vara. Så, är ditt största problem att du är för bra på att fotografera, fram med vattenflaskan. ;)

Tisdagstema - Figur

Att "rita en figur" är något som uppmuntras under teknologutbildningar. Det ska tydligen underlätta förståelsen. Med figur antar jag att man menar diagram, vektorers vridningar och sådana saker, men såhär såg det ut i mina föreläsningsanteckningar ibland. ;) Vad andra har för figurer hemma kan ni se på dagens Tisdagstema.


Jag jobbar nuförtiden med det i den lilla rutan. :)

Dagens förbud

Dagens roligaste: På bussen sitter en skylt med en överkryssad mobiltelefon (av gammalt snitt med utstickande antenn och allt). Skylten säger med all önskvärd tydlighet att mobiltelefoner är förbjudna där. Totalt, liksom. Har man mobil (speciellt en ful gammal modell) så åker man av! Bredvid sitter en annan skylt där det står hur man betalar med SMS-biljett. Min vilda gissning är att är det ljudligt användande av telefon som är förbjudet, alltså att prata högt eller ha jobbiga ringsignaler. ...men ändå. :)

Snö?!

Hemma från Göteborg där det var sol och sjungande talgoxar och allt sånt. Här är det flera decimeter snö och träden ser ut som pepparkaksträd med kristyr på. Överraskande! Får se om det är något kvar av snön imorgon. Godnatt med er!

Tamarind

Vi har varit ute på stan i snön och shoppat loss. Egentligen var det mest Fisken som handlade (ett minneskort som han har kört grundliga tester av nu), fast lite tamarind och annat gott från 4 frukt blev det allt. Nu smider vi planer på att jag ska plantera alla tamarindkärnorna (ett femtiotal) och ge dem olika livsmiljö för att sedan blogga på ett högst vetenskapligt sätt om hur det gick för de olika plantorna. Det känns som ett vinnande koncept, tycker vi. :)

Fredag

Nu mina damer och herrar är det snart helg. Jag föreslår att ni firar det genom att... jag vet inte. Läsa "The 2D Barcode Manifesto" här, kanske? Själv ska jag ut och åka buss. Ha en fin helg! :)

Kikazette!

Psst! Snart lanseras Kikazette, en liten widget du kan bädda in i blogginlägg för att visa bilder, exempelvis på dina snygga kreationer, för att sedan låta dina läsare rösta på vilken som är snyggast. Läs mer om hur det funkar här. Änsålänge har widgeten inte lanserats fullt ut, men håll ut några dagar så kan du få din egen. Jag kommer lugnt att köra med det här så kan ni hjälpa mig att välja nagellacksfärg på morgonen. Hittils har jag bara betatestat lite, men det verkar lovande.

Blogg.se låter mig inte bädda in iframes (med det ska det väl bli ändring på, hoppas jag?), men ni kan få se hur det kan se ut på en extern sida istället för inbäddat. Kolla på ett betatest här! (Nej, jag är inte inblandad i det hela, men jag känner en av personerna bakom och tycker att idén är helt grym. :)

Hjärnsubstitutet


Lite mycket att göra för tillfället. Ni får kolla in mitt hjärnsubstitut sålänge. :)

Ungdom

Nyligen köpte jag vuxentågbiljetter åt mig själv. Det kändes underligt och problemet var inte att det blev så "hutlöst" mycket dyrare än studentpriset för samma resa tur och retur (20 kronors skillnad kan jag leva med ;), utan själva grejen att jag plötsligt ska vara vuxen. Enligt SJ är jag änsålänge ungdom, men inte på senvåren när biljetterna ska användas. Student är jag däremot ganska länge till... men det rådde tvivel om det eftersom jag inte hade fått mitt nya studentleg när jag beställde biljetterna. Enligt de gråzoniga regler som gäller mig och mina gelikar skulle jag förmodligen få ett förr eller senare, men det var otydligt, tyckte jag och valde att inte chansa. Usch, vuxen. Två resor t.o.m. för att strö lite extra salt i såren!

Idag kom mitt studentleg. Hurra! Tacka vet jag Bus4You där man kan åka som junior tills man... ja, inte direkt är något småbarn längre. Min Fisk till exempel är junior, men han är ju å andra sidan väldigt ung och fräsch. :)

Tisdagstema - handgjord

Veckans tisdagstema är handgjord och jag visar en gammal favorit i repris: mina handgjorda smycken av nätverkskabel med små chip på. :)


Det är säckpipor med också!

Statistiskt sett skulle en person som står med ena foten i en frysbox och den ena i en ugn ha det i genomsnitt ganska skönt, det vet ni ju. Nu har vetenskapen gett oss världens bästa låt baserat på vad människor tycker om när det gäller musik. De element som folk gillar mest har satts ihop till något som det känns som om man har hört förut (och det måste ha varit på 80-talet). Tack till Busk som tipsade om vedervärdigheten här. Själv tycker jag att världens sämsta låt (även den baserad på statistik) har allt: harpa, datorspelssyntar, mycket bastuba och såna där härliga körer. (Nu har jag inte ens nämnt operarappen och hästhovsklappret, håll utkik efter det! :) (Uppdatering: Mer info om den senare låten finns här. Usch, nu börjar huvudvärken sätta in, men det är ju samtidigt så bra... Kan inte sluta lyssna. ;)

20 flikar

Jag var bland de friskare på jobbet idag, vilket inte säger så mycket egentligen för det var mycket hostande och nysande från olika håll. Hursomhelst, jag hamnade i det berömda hackmode och råkade jobba en timma längre av bara farten. Nej, det händer inte varje dag, men ibland så. Grejen är den att jag jobbar praktiskt med huvudprojektet nu, sätter upp utvecklingsmiljöer, kodar och har mig. Hittills har det enda praktiska jag gjort haft med sidoprojekt att göra medan det där viktiga projektet mest handlat om teori (att läsa artiklar, göra litteraturstudier, skissa på eventuella egna artiklar och sådant) och det fyller förstås också sin funktion som ett viktigt förarbete... men nu hörni, nu är jag igång och knackar ihop saker!

Säkra tecken på att Kaprifol prototypar? Jo, jag...
  • Far upp i luften med ett förskräckt utrop om någon knackar på dörren (eller värre, ställer sig i dörröppningen och tittar in).
  • Har minst 20 webbläsarflikar uppe samtidigt (minst fem är utvecklarforum, ofta på andra språk än svenska och engelska - läses efter förmåga, man kan gissa också).
  • Moddar om SDK:er genom att röra runt bland filerna tills inget känns igen.
  • Installerar några extra Eclipse-plugin av bara farten för att de "kan vara bra till något annat".

Söndag förmiddag

Vad bra att baka och stöka på en lördag så att det blir tid över till roligare saker under söndagen. Ska duscha mina växter, de ser ut att behöva det. Om det inte är för kallt ute ska jag gå ner med saker till förrådet... och kanske ta upp saker också. Mitt golv är jättekallt och jag lider stor brist på tofflor. :)


Till er

Jag tänkte att jag skulle ger er något på Alla hjärtans dag så jag har gjort ett blandband. (Ni som inte har Spotify kan antingen lösa det, eller så ber ni mig att sjunga blandbandet för er när min röst är tillbaka. Det är lite upp till vad ni tror blir bäst. :)


Läget

Surroundljud är bortkastat på mig - jag hör bara på ena örat idag och avnjuter musik i mono. I övrigt är jag lite piggare: kan sitta upp, använda datorn och äta choklad. Dags att kura ner sig och sova lite till. Godnatt med er!

Pom-pom!

Jag ägnar mig åt att kurera mig, vila mycket och bara läsa lättlästa manualer och specar. I helgen kommer jag förmodligen att göra samma sak vilket är trist eftersom jag hade tänkt åka och träffa min favoritfisk, men jag vill inte smitta så jag får åka nästa helg. Vad jag inte heller kommer att göra är att fira Unix Timestamp 1234567890 som infaller till helgen, sent en natt. (För er icke-nördar, man firar att det är precis 1234... osv sekunder sedan tiden började räknas upp i operativsystemet Unix, typ. Det är förmodligen inget som gemene man firar. ;) Jag uppmuntrar dock er som ska fira det. Gör något storslaget!

Nu ska jag ha te och en pomerans. Vad är grejen med pomeranser egentligen? Jag trodde att det var blodapelsiner jag hade skaffat, såna är ju bra och uppiggande. De såg dock lite fula ut och fruktköttet var blekgult och fullt med kärnor. Smaken var en vedervärdig blandning av surt och beskt. Ändå är de oemotståndliga. Är det inte lite så det är med en del riktigt uschliga saker? :)


30% beskt, 40% surt, 10% fult mjukt skal, 20% kärnor

Tillstånd

Jag har chokladpudding och jag har en modetidning av den allra ytligaste sorten, så jag klarar mig. Det är såhär: jag har blivit väldigt förkyld, såpass att jag inte kunnat träna på en vecka. Jobbat däremot har jag gjort, men eftersom jag hade mycket att göra idag och jag visste att jag skulle vara seg skrev jag en lista igår, en punktlista över precis allt jag skulle göra idag. På så sätt funkade det bra med möten och allt som skulle klaras av. Sen är ju grejen den att allt inte går att planera innan.

Hela listan över dagens plötsliga händelser och hur jag hanterade dem i mitt febriga tillstånd...
1) Det ligger en bok om CORBA, detta otympliga system, på min skrivbordsstol på jobbet. Den bara ligger där och jag har ingen aning om hur den hamnat där så jag kontrar genom att stirra på den en stund. Jag vet vilka som kommer in på mitt rum, men ingen av dem har någon som helst anledning till att ge mig en CORBA-bok så det är otroligt mystiskt. Det slutar med att en kollega senare berättar att han "lämnat tillbaka" boken till mig. Vi inser att han måste ha lånat den av någon annan, någon som skulle kunna vara jag, men inte är det.
2) Jag lunchar med A och hon berättar om en person som "jobbar på Opera", vilket i sammanhanget helt uppenbart måste syfta på IT-företaget. Jag blir imponerad och frågar om det är med sång eller med flytt av kulisser. (Helt utan att försöka vara lustig faktiskt, för ibland kopplar man ju bara inte. *s*)
3) Det pratas om stateful session beans med förklaringen "såna som är fulla av state". Jättekul tycker jag, fast det är det väl inte? Näe, inte så värst. :)
4) Jag kommer hem och ser att mitt skrivbord är så gott som tomt, det är ju liksom bara nån svart liten pryl där. Var är min jättestora beiga skärm?! Ah, justja. Jag kommer aldrig att vänja mig vid det där... ;)

Tisdagstema - Utomhus

Det ser kanske inte mycket ut för världen, men just här nedanför mitt köksfönster brukar skatorna sitta och äta äpplen när någon har lagt ut sådana åt dem.

Tisdagstema - Utomhus

Bloggpaus


Tillbaka

Mina blommor är tillbaka. Vad vi har saknat varandra. (De bor hos mina föräldrar när jag är bortrest lite längre och nu har jag inte haft möjlighet att hämta tillbaka dem på fler månader. Det har varit tomt här, om man räknar bort morotsträden och den söta citronen då.)


Den stora telefonen

Det är något som är så oförklarligt roligt med gamla teknikprylar. För några dagar sedan kom V förbi mitt kontor med en ny telefon, eller rättare sagt: en gammal telefon. Den hade runt 15 år på nacken räknade vi ut. Eftersom hennes vanliga mobil hade råkat ut för en bisarr olycka som inkluderade en nallebjörn och ett glas mjölk hade hon fått rota fram någon av sina gamla mobiler ur gömmorna och medan en ganska ny vägrade att fungera som den skulle så hade det inte varit några problem med den här. Det var en sån där orange kluns från Ericsson, en sån som man bär i bältet på ett chict sätt, för hur skulle man annars kunna bära den? När jag provhöll den kunde jag riktigt föreställa mig hur strålningen slog ut alla mikrovågsugnarna i huset och hur IT-försvarsmänniskorna i närheten fick panik och började förbereda någon slags utryckning. Jag pekade på jätteantennen: "Man känner strålningen i armen!", tyckte jag, men det tyckte inte mobilens ägarinna. Däremot visade hon hur man skulle kunna klubba ner folk med adaptern som följde med. (Det kan man, den är helt livsfarlig.) Vad är det som gör gamla telefoner så roliga? Bara enradsdisplayen var ju rolig i sig. Hur skriver man SMS på en sån egentligen? Gör man det alls? Väldigt korta då, kanske, eller så får man scrolla mycket. (Sen skulle V iväg på ett möte i rummet bredvid och jag tyckte att jag hörde del skratt när hon gick in där. Det kan ju ha varit fel, men gamla mobiler är liksom roliga bara sådär. :)

30 kilo

Nu har jag plats på mitt skrivbord! Vad värre är, jag har 30 kilo finelektronik från Sun över. Världens största skärm. Vad gör man med den? Kan kan ha den som fotpall eller sälja den dyrt till någon galen samlare? Vad tror ni? Kom på nåt kreativt här! ;)

Stökigt ikväll

När jag var på väg hem för dagen hörde jag musik och insåg att det var torsdag vilket innebär fest. Det stod en polisbil utanför kårhuset där festen skulle vara. "Fylla, förstås" tänkte jag, men fem på eftermiddagen? Sedan såg jag piketbussen bredvid. Jag tittade misstänksamt mot kårhuset och såg hur några arrangörer riggade upp en scen därinne och förberedde inför kvällen. Det såg minst sagt stillsamt ut. Nu såg jag ytterligare tre bussar. I en av dem satt det fullt av poliser med hjälmar och allt. En ensam festerist kom traskande i snön, förmodligen på väg till någon av de där trevliga festerna som brukar hållas innan förfester. I övrigt var allt lugnt. Nu har de allt tagit i för mycket, tänkte jag. Så såg jag hur några demonstranter vänligt men bestämt föstes ut ur en byggnad där det brukar hållas föreläsningar. Jag drog mig till minnes att det skulle hållas en föreläsning om ett infekterat politiskt ämne. Aha, det var därför det var ett sånt pådrag. Demonstranterna verkade inte utgöra någon direkt fara för allmänheten, men visst, stökigt kunde det nog bli och i min mening kan vemsomhelst utgöra en fara för vadsomhelst om det bara finns tillräckligt mycket envishet och vilja.

Så kom jag då hem och hörde ett väldigt tjoande från tvättstugorna. Det kom vatten rinnande längs med vägen också. Poolparty. Stökigt ikväll alltså och förmodligen ingen möjlighet till att tvätta heller. Det händer saker här, det gör det.

De cyklar inomhus!

Det är ett väldigt liv här. Jag tror att någon av mina kollegor storstädar och slänger gamla papper och annat som de vill bli av med. För att komma undan lite gick jag till fiket och hamnade mitt i en demonstration av reglerteknik för gymnasieelever. Jag har själv hållit sådana demos, men de brukade vara mindre praktiska. I det här fallet höll jag på att bli omkullvält av ett svårreglerat system (en bak-och-fram-vänd cykel)... Sedan hamnade jag mitt i ett stort sällskap med kostymklädda forskare som var på workshop, minglade och drack kaffe. När det väl händer något i "mina" korridorer är det rätt mycket på samma gång, känns det som. :)

Tisdagstema - Mjuk

Veckans Tisdagstema är mjuk och mjuk är även Texas, katten som bor i huset bredvid och som tycker om att hälsa på folk. :)


Inget skrot lyftes

Hänga i gymmet, det gör jag inte varje dag. Kanske är det för att ordet gym får mig att tänka på källarlokaler där folk som ser ut som Arnold svettas och lyfter skrot. Så är det iofs inte där jag tränar. Där är det stort och luftigt, lite väl luftigt kanske. På övervåningen finns det bara golv längs med väggarna. I mitten är det öppet så att man kan titta ner på de som tränar nedanför. Lite svindel ger det att titta ner, men man vänjer sig och det finns mycket att se eftersom det alltid händer nånting överallt. Det är lite som att kolla på en sån där affisch som tandläkare brukar ha i taket, en sån med en massa små människor som är sysselsatta med något. Kanske har det samma effekt också, att man ska vila blicken på något och tänka bort det otäcka i att träna respektive laga tänder. Jag gav corebollen och en motionscykel en omgång medan jag lyssnade på Grendel eftersom det var vad jag hade i spelaren och det är ju bättre än 80-talshårdrocken som vanligtvis spelas i gym (varför, vad är grejen?) och sen blir det lite roligt att lyssna på "Harsh generation" (om cyborger/robotar/stenhårda typer, väl?) när man försöker sig på sitt livs femte situp. ;)

Sötaste citronen

När jag bodde i studentkorridor började plötsligt en av våra tröstlösa korridorsväxter, någon sorts palm som sett halvdöd ut rätt länge vad jag förstod, att blomma ohämmat. En mer romantiskt lagd tjej bland grannarna hävdade att det var för att det fanns "så mycket kärlek i vår korridor", medan jag var helt säker på att den blommade för att jag hade gett den vatten. Nu har mina små pyren till växter börjat komma upp och det är på tiden för det ser rätt underligt ut med sju blomkrukor med bara jord i och sedan två små morotsträd i lite vatten vid sidan av. Fisken tror att den söta citronen växer för att den känner att det börjar bli vår. Jag tror att den växer för att Fisken pratade med den, för något mer än vattningen är det. :)

Det där med kärlek verkar rätt logiskt ändå. :)