Klimat

Fisken gör sig redo inför semestern genom att kolla kartor, ladda GPS:en, boka fjällstugor, kolla upp resor och allt sådant. Jag gör mig redo genom att lyssna på Markoolios "Vi drar till fjällen". Tyckte ni inte att jag har blivit bra på att slappna av och låta bli att ordna saker långt i förväg? ;) (Fast nu vet jag ju att planerandet är i goda händer och då är det lite annorlunda förstås. Sen ska jag faktiskt hjälpa till jag också, det ska jag.) Här i lägenheten blåser det varma vindar för jag vädrar korsdrag. I badrummet är det i det närmaste tropiskt klimat, men det går inte att göra så mycket åt det.


Som att vara i tropikerna...

Sommarhelg

Det har varit varmt idag, mycket varmt. Har haft besök av vänner som flyttat från stan, men som återvände för att gå på kalaset igår. Det var ett cocktailparty, mitt livs första, och det hölls delvis på en balkong. Idag blev det shopping på stan, grillning i det gröna och andra lite lugnare sysslor. En fin helg, verkligen. Det bästa med att hitta på saker en fredagskväll är att det får lördagsmorgonen att kännas som en söndagsmorgon tills man inser att det finns mycket mer kvar av helgen. När det är såhär sommarvarmt och skönt är det inte helt fel. :)

Ut och iväg

Här ska det gås på kalas! Hur i hela friden värdinnan ska få plats med ett drygt 20-tal personer på en balkong återstår att se, men hon kanske har hyrt såna där "inknuffare" som de har inom japansk lokaltrafik. :)

Fläckkod

Streckkod är inget bra ord för det antyder att en streckkod måste ha streck sådär som EAN-13-koderna på varor i affärerna har. Tvådimensionella streckkoder har inte streck, de har fläckar. Jag har ju visat sådana koder förut, svartvita, fyrkantiga symboler med svarta och vita små fyrkanter i. För mig är det naturligt att de fläckiga är tvådimensionella och de med streck är endimensionella medan personer som inte är vana vid koncepten hävdar att både kodtyperna har bredd och höjd, alltså två dimensioner. (Jag nämner inte ens de runda streckkoderna här, men de är också tvådimensionella.)

Nu är det såhär: endimensionella koder läses i en led, tvärs över. Oavsett var i höjdled du läser får du samma svar. De är arrayer. Tvådimensionella koder läses inte "i linjen", de läses "i planet" ty de lagrar data i två leder och är matriser. Jotack, försök förklara det för nåns mormor. För att göra allt så mycket enklare tycker jag att vi börjar kalla tvådimensionella streckkoder för fläckkoder istället. Det är mycket mer logiskt. Är ni med mig på detta? :)

Rosa karta

Ett litet blogginlägg, men ett mycket stort steg för mig: idag har jag införskaffat mitt livs första fjällkarta. Den är lilarosa och avbildar en massa höjdkurvor. Erkänn att ni är lite avundsjuka och nyfikna nu. :)

Honeysuckle

Otroligt roligt detta: Fisken har kört sin blogg genom Google Translate och fått reda på att hans bloggkategori "förvirrade utsvävningar" översätts märkligt ordagrant och gammaldags så att betydelsen blir ungefär "omoraliskt och syndfullt leverne under förvirring". Jag undrar jag vad hans icke-svensktalande läsare ska tro. Extra roligt blir det förstås när kategorin handlar om allmänna vardagsbetraktelser där det pratas lite allmänt och irras iväg från ämnet - svävas ut. Jag provade att översätta min blogg också och kom fram till att "Honeysuckle" faktiskt är finare än Kaprifol samt att min bloggkategori "Plugg" översätts som om det handlade om träplugg. Annars tycker jag att Google har gjort en rätt skaplig översättare. Läs min blogg på engelska här, mycket mer global än så blir inte bloggen. :)

Tisdagstema - Frukt


Trevligt
Tisdagstema idag. Gott? Ja! :)

Den mystiske entreprenören

Jag tycker om när mysterier får sin lösning. När jag går till jobbet går jag förbi en radhuslägenhet där personen som bor där inte har några gardiner i sina stora fönster mot altanen. Istället verkar det som om det är meningen att förbipasserande ska titta in. Även om jag försöker undvika det är det omöjligt att inte se in om man nu inte håller för ögonen eller så. Han som bor där har ett hemmakontor alldeles innanför altanen och jag har undrat vad för slags firma man kan ha här i trakten. Ännu konstigare blev det när det var ett gäng från en trädgårdsfirma där en morgon och anlade en fin liten trädgård med grusgång och sånt. Tro mig, det är underligt i mina kvarter. Så, jag undrade förstås vad det här var för person som bodde sådär. Varför det väl synliga kontoret och varför den pråliga trädgården? En dag fick jag syn på trädgårdens ägare i sitt kontor - mycket upplyst som i ett skyltfönster - iklädd arbetskläder. A-ha! Så var det förstås. Han driver trädgårdsfirman. :)

I rörelse

Igår var vi på bio och såg Star Trek. Jag hade nog förväntat mig mer, men bra var den, även om den kändes som någon slags nybörjarintroduktion till hela fenomenet. Effekterna var hursomhelst fina och det var spännande. :) På vägen hem tog Fisken kort. Han tycker att det är roligt att ta såna där bilder med lång slutartid där man får vänta en halv minut tills bilden är färdig. Av misstag råkade jag dansa lite i en av hans bilder. Såhär såg det ut. Skenet till höger, det är min dans det. :)

Vad tycker ni om mig?

Någon hemma?


Tulpaner

Idag var vi några stycken som bestämde oss för att äta mat i parken för att det var sol och fint ute och vi var lediga. Vet ni vad? Det var tulpaner överallt. Jättefina. :)


Vad händer då?

Jag har så mycket insamlade testdata nu från de senaste dagarnas användartester att jag kan simma i testdata, att de räcker och blir över, att jag kan öppna affär... Ja, ni förstår. På fredag ska jag sammanställa dem och göra fina grafer av dem, men imorgon ska jag nog mest vila mig och äta glass. Vad ska ni göra imorgon?

Tisdagstema - Gammal, äldre, äldst

"Jag har aldrig i hela mitt liv kollat i en kvinnas handväska" sa krogägaren på stället där jag spelade skivor i lördags medan jag plockade upp grejer ur min väska. "Då är det väl på tiden att du får veta vad som finns där" tyckte jag och plockade upp bomullstussar (till sminket) och en ganska skamfilad banan vilken väckte mycket förvåning och ett gapskratt. Men vet ni vad, det är alltid toppen att ha med sig lite energirik färdkost vart man än ska, enligt mig.

Bananerna på bilden passar in på veckans
tisdagstema: gammal, äldre, äldst. Du kanske tycker att de är lite för gamla och uschliga, speciellt de två som har legat i frysen, men precis såhär ska de vara om man vill laga banan-i-ugn och det vill man.


Som efterrätt eller att ha med sig dit man ska! :)

Blyga violer?


Ingen kan låta bli

Det var trevligt igår, men något mystiskt och oförklarligt inträffade. Först var det nästan helt tomt rätt länge och sedan dök folk upp, alla på en gång, med ursäkter om kalas de varit på innan och sådär, men vet ni vad: alla verkade ha koll på att Norge vunnit eurovisionsschlagerfestivalen. Hur kunde de veta det, syntare som de är? De kan väl knappast ha...? Näe. ;)

Inte där

OK, såhär ser det ut: jag ska powerwalka ner på uni och testa mitt nya GUI till systemet jag bygger. Om det ser ok ut kan jag använda det på mina femton(!) användartester nästa vecka. Om inte så får jag falla tillbaka på plan B. Det är bra att ha en sådan. :) Sen ska jag hem, äta mat man står sig ett tag på, hoppa i kvällens outfit, hugga skivorna och dra iväg till klubben. Det blir tydligen förfest också, fick jag just höra. Trevligt! Ni har kanske gissat vad allt detta innebär: jag kommer inte att se Norge vinna ikväll, men ni som tittar - skulle det vara så att operasvenskan vinner istället, snälla messa mig och berätta så att jag kan fira det. :)

Dagens klotter

än såhär blir det inte och sen kommer inlandsisen!

Att ringa och tycka

Ni som lyssnar på musik via Spotify kan väl inte ha missat "röstbrevlådan" dit användare kan ringa och säga vad de tycker om tjänsten? Folk tar verkligen chansen - för jag tror att det är på riktigt, ingen reklambyrå kan ha åstadkomma det här - och det är väldigt roligt med skåningen som vill ha mer skånsk musik, han som vill ha mer rytmer, pappan som vill ha familjekonto och alla de andra. Jag tror att man måste höra det för att förstå det vardagsroliga i det (samtidigt som förslagen faktiskt är vettiga allihopa på sina egna sätt). Alla är dock inte lika roade. Sist hörde jag någon som ringde in och sa "Hej, jag funderar på att sluta använda den här musiktjänsten på grund av att röstbrevlådan finns". :)

Surr... surr!

Dagens ord är surreptitiously. Det betyder ungefär att något utförs "i smyg på ett lite lömskt sätt utan att någon ser". Ordets främsta användningsområde är att ha det till att förvirra labbassistenter med, bara så att ni vet. (Det är ett bra ord att använda inom datasäkerhet, men särskilt vanligt är det inte.) Det kan även användas som tungvrickare. Som sådan är det mycket bra - jag har ännu inte lyckats uttala det så snabbt som jag tror att det ska uttalas. Ni kan ju alltid ge det ett försök. :)

Tisdagstema - Gummi

Veckans Tisdagstema är gummi, som i suddgummi till exempel. :)

Antingen finns det lite kvar eller så har man suddat slut på det.

Bara råkade

Som ni kanske har sett tycker min käre särbo om att fotografera fåglar. Jag förstår varför: dels är de vackra och dels är det en utmaning att fotografera dem när de är i rörelse. Nu råkade en underlig pippi fastna på bild för ett tag sedan. Han ville veta vad det var för något, för det såg varken ut att vara en kråka eller en korp. Jag insåg genom att titta på näbben att det var en råka. En kråka som tappat första bokstaven alltså. ;) Titta noga, för såna ser man inte varje dag.

Min första mandelbrotsmängd

Något av det finaste jag vet är mandelbrotsmängden. Den ser ut ungefär såhär, men en så liten bild gör den inte rättvisa. Det är inte förrän du ser den genererad i ett program där du kan zooma in och upptäcka att de små vindlingarna och krumelurerna upprepar sig i det oändliga som det storartade börjar. För kanske 10 år sedan skulle jag bygga min egen generator med hjälp av självlärda grunder i C++ (eller vänta, jag hade nog börjar lära mig lite programmering i skolan, jaja, det var rätt nytt för mig), något MS-DOS-grafik-lib som gjorde att all grafik såg anskrämlig ut, mina matteskills (jag hade just blivit introducerad till det komplexa talplanet och upplevde det som ganska... komplext) och rätt mycket envishet. Det enda jag visste om just mandelbrotsmängden var att jag hade algoritmen för hur nästa punkt genereras och det borde väl egentligen räcka, men det var så mycket jag inte hade lärt mig ännu så jag fyllde i med mina egna infall. Programmet genererade vad ni ser på bilden under. Vad som inte syns är att den snurrade i ett hiskeligt tempo och sedan avslutades med ett pompöst minnesfel. Jag har för mig att det var ett segfault, men det är ju inte rimligt i DOS-miljö, eller hur? Det var något dylikt i vilket fall som helst och gav lite känslan av att ha återskapat Big Bang eller nåt i den vägen. ;) Jag har lust att göra om experimentet och se hur väl jag skulle lyckas idag. Extra coolt vore det att göra det i COBOL, men grafik och COBOL... Äsch, det löser sig. :) Om ni vill läsa mer om hur matematik och konst hör ihop och hur fraktaler, sådana som mandelbrotsmängden, funkar så finns det en trevlig text om det här.

Ett tidigt experiment. Det skulle förmodligen bli mer korrekt
om jag gjorde om det idag, men inte lika egensinnigt. :)


De har vuxit

Ni ser vad de växer och har sig. Till höger ser vi söt citron (saknar helt syra) och till vänster tror jag att det är två salak-plantor som börjar bli stora. "Ormägg" kallas deras frukter och det låter ju onekligen lite spännande.


Funkar tydligen i nordiskt klimat, men bara inomhus. :)

Lycklig när det regnar (men inte bara då)

Det är något visst med oväder - om det nu är ett lagom stort sådant, ett som är hanterbart - det får mig att leva upp. Idag ösregnar det och även om det är fint så tycker jag synd om studenterna som har en stor utomhusfest ikväll. Jag ägnar mig åt att laga väldigt mycket mat så som jag gör på helger. Det ger mig ro på nåt sätt. Under tiden lyssnar jag på "I'm only happy when it rains" med Garbage, en klassiker från min tonårstid (det finns en underlig musikvideo till låten här om ni är nyfikna). För några år sedan, i relativt modern tid, när jag nästan hunnit glömma bort hur fin den låten är var jag på väg hem från en konsert tillsammans med några vänner och bekanta. Alla var trötta och ingen orkade säga så mycket även om det hade varit en rolig kväll. Det är fyra på morgonen eller så, helt tomt på stan, en koltrast har vaknat. Så börjar det plötsligt regna och en i sällskapet  börjar helt oprovocerat att sjunga på den här låten. Det var lite fint, det var det. Tror koltrasten tyckte det också. :)

Tweenbots!

Dustanddiamonds har bloggat om det och jag vet att jag har hört talas om fenomenet tidigare, men inte kollat upp det mer i detalj. Det handlar om Tweenbots - beviset på mänsklig godhet och hjälpsamhet eller bara på att vi är människor, helt enkelt. En Tweenbot är en liten robot med hjul och med en knubbigt fyrkantig kartongkropp, två ditmålade prickar till ögon samt en glad streckmun. Dessa små tingestar släpptes lös i storstadsmiljö som ett slags konstprojekt, varje robot med en flagga (en sån där som småbarn har på cyklar) försedd med texten "Jag behöver hjälp" och en beskrivning av robotens uppdrag, exempelvis att förflytta sig genom en park. Saken är den att de små "botarna" bara kan röra sig rakt framåt. Därför behöver människor hjälpa dem att hitta rätt. På något sätt går det att känna medkänsla med små kartongrobotar som villar bort sig och fastnar under parkbänkar - vi känner igen oss  - kanske finns det också en nyfikenhet inför ny (eller inte ny, men använd på ett nytt sätt) teknik och en vilja att hjälpa till med själva konstprojektet. Hursomhelst, det gulliga är att folk faktiskt hjälpte till. Alla Tweenbots klarade sig oskadda i den stora världen. :)

Lyser upp rummet

Såhär fina blommor har jag på mitt kontor. De är helt otroliga och klarar sig hur länge som helst vad det verkar... hittills mår de iaf bra. Vi som var med och fixade en konferens förra veckan fick varsin blomsterkvast som ingen visste riktigt hur de skulle hantera, men jag minsann är då alltid redo (man har väl varit scout?) och hade därför en blomvas på kontoret, sådär i nödfall. Jag vet inte vad det här säger om mig, men jag är lite nöjd med slumpen (för det var slump, det var det faktiskt). :)Tisdagstema - Flytta

Veckans Tisdagstema är flytta och om jag måste fly landet en vacker dag så kan jag tänka mig att flytta till Köpenhamn där det ser ut såhär. :)


Utan att avslöja för mycket

Fisken undrade om han fick lägga upp en bild av mig i sin blogg och i det här fallet fick han faktiskt göra det eftersom man bara ser en ytterst liten del av mig på bilden. Mest ser man fotografens spegelbild, men snyggt blev det, tycker jag. Så, här är bilden. Hur avslöjande tycker ni att det här är? ;) Man får någon sorts uppfattning av min ögonfärg, men den varierar från dag till dag (jag vet fortfarande inte hur det går till) så... jag tyckte det var lugnt att han la upp bilden. *s*

Hemma

Jag är nu i det av mina hem som är mest mitt och bara lite Fiskens (fast allra mest tillhör lägenheten den där taggiga lilla växten i fönstret, den som håller på att ta över här). Det blev en ganska snabb bussresa med en extrabuss, en sån där med 80-talsinredning i neonstrimmigt och där det luktade kattsand och bensin om vartannat. Annars var resan behaglig - bara en massa sovande studenter överallt som höll sig i skinnet. :) Natti natti!

Att hålla Göteborg rent

Idag togs jag med ut på geocachingevent. Et stort sällskap geocachare med familjer och husdjur samlades i en naturskön men rätt skräpig del av stan - alldeles vid havet med vågor och salta vindar från alla upptänkliga håll - för att städa bort så mycket skräp som möjligt under några timmar. Vi hade handskar och roliga plocktänger så det gick rätt fort och lätt. Sedan blev det grillning samt utlottning av priser. Fisken vann ett praktverk om skeppet Götheborg och jag har nu fritt inträde till Trädgårdsföreningen tills jag inte vill se en blomma mer. ;) Don efter person får man väl säga. Nu kanske årskort på saker och ting är mest lämpat för de som bor i staden, men de flesta priserna av de som inte var böcker var inträde till göteborgsaktiviteter så då tyckte jag det var fint med något som i princip bara kan nyttjas på sommaren... och den tiden av året är jag ju en alldeles tvättäkta göteborgare, minsann. :)

Får passa på att tacka arrangörerna som fick ihop så mycket folk, städutrustning, sponsring, solsken och korv... och lyckades få städning att bli skoj. :) Efter röjandet blev det ytterligare lite socialiserade med cachingfolk och jag fick presentera mig som Kaprifol eller helt enkelt sällskap till Mr Fisk, vad som nu smällde högst. :)

Igår

Nej, jag bloggade inget igår, men vi var vid havet och hade det fint i solen. Min originalplan var att bada, men jag insåg att jag är för vuxen och tråkig för sådana äventyr nuförtiden. ;) Fint var det iaf och en massa glada måsar överallt. ...och vet ni vad? Jag och Fisken har varit ihop i hela tre år nu. Det ni!