Solskensdag

Nu har jag firat Valborg så som sig bör. Först blev det några parti avancerat kortspelande (Skitgubbe och Svälta räv) med Elisabeth och sedan lite geocaching i vackra Slottsparken med Fisken. Därefter såg vi Chalmers-Cortegen allihop och skrattade åt alla roliga ekipage. Allra fyndigast var en vagn som drev med lokaltrafiken och driften av denna. Foton kommer i efterhand om det visar sig att jag har något bra på spektaklet. Nu ska här fortsättas firas Valborg, men inte med nån himla eld. Nån måtta får det allt vara. :)

Valborg!

Det är Valborg idag, men så väldigt studentikos ska jag inte vara för det. Bara titta på Chalmers-cortegen och håna chalmeristerna lite för att min tekniska högskola är coolare... eller nej, det ska jag nog låta bli. ;) Planerar att snart ge mig ner på stan och hitta på något roligt. Ni kan få ett körsbärsträd från i förrgår att njuta av medan jag är borta.

image66
Körsbärsblom som tak

Sött på skattjakten

Idag blev det en tur med GPS och karta till Kviberg med omnejd. Där fanns det natursköna stigar och en hel del höga berg som vi förstås skulle upp på. Tack och lov behövde man inte klättra, det fanns lättare vägar. Riktigt skönt och fint väder var det. Tyvärr ville inte någon av alla de storslagna vyerna riktigt göra sig på bild. (Iofs fotade jag mest Fisken där han poserade med GPS:en och sina väldigt fältmässiga vattenflaskor som kom väl till pass.)

En cache var svår att hitta, men ägarna visade sig vara i närheten och kom till undsättning när vi ringde och bad om lite tips att hitta den. Kul att få träffa andra geocachare, i detta fall en hel familj.

Dagens solbränna
stod Fisken för, han hade blivit utsatt för en hel del sol på sitt cykelmaraton igår.
Dagens rätt
var helt klart baklavan vi inhandlade på ett litet orientaliskt konditori. Den fick mig att tänka på när jag bodde i korridoren och detta söta bakverk bjöds till korridorsfikat. Det var en mycket internationell korridor jag bodde i (jag delade kök med personer från mer än 25 nationer under de tre år jag bodde där) och det uppstod ett gräl mellan tjejerna i köket, från vems land härstammade baklavan? Syrien eller Ryssland? En annan korridorare, en kille från Moldavien, dyker upp och tjejerna frågar honom så att han kan hjälpa dem att utröna vem som har rätt. Han svarar "It's from Moldovo, of course!". Oavsett vem som hade rätt så är det den ultimata sötsaken. Filodeg + nötter + honung + socker... och så sötar man lite till. ;)

Botanik

Det blev en fin dag i Botaniska Trädgården och givetvis togs det en hel del kort. Här kommer ett litet smakprov.

image64
Blommande träd var en vanlig syn

image65
När jag skaffar trädgård, då... :)

Dagar i Västra Frölunda

Nu befinner jag mig på resande fot igen, det är ju långhelg så det gäller att passa på. Just idag är det vackert solsken över Göteborg så jag ska passa på att vara utomhus. Fisken stack just iväg iklädd cykelbyxor, GPS och kom-radio samt en massa andra attiraljer som gör att det är svårt att veta om han är tekniknörd eller friluftare eller båda delarna. Geocachingmaraton till cykel är inte riktigt mig grej så för mig ska det bli lite shopping, kogpsyk-plugg och fotosession med Elisabeth i Botaniska Trädgården. Jag utlovar blombilder ikväll. :) Over and out, nu ska här minisemestras!

Till mina projektgrupper, exjobbshandledaren, styrelsen och andra berörda parter: Jag har med mig böcker, artiklar och mötesdagordning. Jag lovar att inte slappa *hela* helgen utan även göra min plikt. ;)

Var sak på sin plats

Det är något på gång här idag. Det springer omkring folk i kostym och alla verkar väldigt upptagna. Tydligen är det ett antal framläggningar idag vilket gör att jag som ensam liten exjobbare har det väldigt lugnt och skönt eftersom ingen har tid att komma hit och kolla läget. Såna dagar dansar vi på bordet, jag och mitt smartkort. :)

Nu vet jag vad fläkten ska vara till också! Läsare med gott minne kommer ihåg att jag hittade en CPU-fläkt i tröjfickan i vintras utan att riktigt veta hur den kommit dit. Den har legat i mitt exjobbsrum sedan dess och jag visste väl att den skulle komma till användning. Den är alldeles perfekt för att ställa upp fönstret med så att jag kan vädra här inne. Socket A är den ultimata storleken till just de här fönstren. Det är som Marx sa, att jag behövde bara hitta rätt ting att kombinera den med så skulle den att bringa mig stor nytta. Så sant som det är sagt. Livet är ett äventyrsspel. :)

Jag ska på möte igen klocken tre. Innan dess ska jag skriva rapport som vanligt. Sitter och analyserar risker vilket vanligtvis är det bästa jag vet, men det är snart långhelg och jag längtar till Göteborg. Nä, det håller inte, dags att analysera vidare. Ska först bara ge er...

Tre saker som finns på mitt (kontors)skrivbord:
* En dammig telefon som jag inte vet numret till
* En mindmap där det står "My Master Thesis" med snirkliga bokstäver i mitten
* En kortläsare som lyser grönt med sitt vänstra diodöga för att visa att den är redo att äta goda APDU:er :)

Tre tips

Så fint det var ute idag igen. Jag trivs nu. :) Känns som om det kommer att bli en varm dag. Snart ska jag kila iväg på möte. Tänkte börja dagen med att lista tre musiktips först. Det är såhär, jag har blivit utmanad igen och bloggutmaningar är väldigt roliga. De väcker 10-åringen i mig som älskar att göra långa listor över allting som är värt att lista. Det är faktiskt två utmaningar jag har fått. Den ena handlar om resor och om platser man varit på eller vill åka till. Den vill jag ge lite tid och ägna mig åt när jag verkligen känner för det. Den andra går ut på att lista tre saker ur en mängd olika kategorier. Tre saker jag gillar, tre saker jag drömmer om etc. Det känns som om det skulle bli lite väl mycket av mig på en gång så jag tänkte gå emot alla regler och normer och dela upp det. När jag känner att det passar så gör jag en "trea" och på så sätt räcker det roliga extra länge. Fiffigt, va? Hos Elisabeth kan ni se hur man egentligen ska göra. :)

Tre saker jag tycker att du ska lyssna på:
Jag tänkte lista sådant som jag har gillat en längre tid. Min musiksmak är så föränderlig att om jag listar något jag verkligen gillar nu finns det en risk att jag inte alls tycker om det om några år. Jag menar, tänk er att jag om fem år sitter på fina kontoret (jag är iklädd dräkt, naturligtvis) har kundmöten och konferenser... och lyssnar på Retrosic. Det gör jag förmodligen, men ändå. :)
* Covenant - "We stand alone" och "Invisible and silent". Det här är nostalgi för mig. Jag lyssnade mycket på Covenant och närbesläktade VNV Nation när jag var en ny liten teknolog och just de här låtarna är fortfarande lika vackra och vemodiga.
* Nine Inch Nails. Jag fick upp ögonen för dem när Fisken demade högtalarsystemet i sin fläckiga Volvo och skrämde slag på halva stan. ;) Dock hade jag lyssnat på dem tidigare, som uppvärmningsmusik när jag var med i teatergruppen Gummihönorna. Den bästa skivan, "Pretty Hate Machine" kände jag inte ens till förrän en kille på en fest berättade att han råkat köpa den fyra-fem gånger, men det gjorde inget för den var ju så bra. Då kände jag mig manad att lyssna. :)
* Bob Dylan är både musiker och poet. Han förnyar sig hela tiden och det är omöjligt att välja vad som är bäst av hans alster. Du ska nog lyssna på allt, men du kan börja med "I and I".
Bonusspår: Leonard Cohen - "The Future". Den tillhör den musikaliska allmänbildningen.

Minnenas allé

Det här är en sån dag då äldre universitetsmänniskor sitter utomhus och kavlar upp tröjan för att även magen ska få lite sol. Då förstår ni. :) Själv har jag ätit glass och tagit en liten pauspromenad. Det är 22,5 grader ute, då är det faktiskt befogat. I övrigt ägnar jag mig åt rapportskrivandet och en massa minnen dyker upp när jag sitter och skriver om min utvecklingsmiljö. Kom och låt oss minnas tillsammans!
Minns ni...

JCDE med de automatgenererade scripten man fick klippa i?
JCWDE, simulatorn som gav verklighetstrogna felmeddelanden. Hey, det är en simulering av ett kort, kan den då inte simulera att allt funkar? ;)
JACCAL Anubis, scripteditorn för oss som ser mycket små shellscript som lösningen på allt. Detta ger samma känsla.
OCF som fanns i tre versioner. Fullversionen ville inte köras utan jag fick kombinera de andra två.
SUN-Ray-kortet! Det var ljuslila och det stod SUN på det. Jag funderade över möjliga fel i PC-to-SmartCard-wrappern när det inte ville funka... ;)
90 00, den uppmuntrande lilla siffersekvensen som signalerar att allt är bra. Mitt första 90 00, tänk, det känns som igår. :)

Inbunden blogg

Det är en alldeles underbart fin dag idag och så var det igår också. Jag åkte ner på stan igår eftermiddag för att köpa mina bussbiljetter och kände mig härligt datasäknördig för att jag gjorde mig det omaket istället för att köpa dem på nätet. (Asså, vet ni hur osäkert det är? *gör en fjortisgest med handen och slänger med håret*)

Det blev lite tid över innan intervjun så jag passade på att äta gott på ett café där allt går i gammaldags stil. Personalens kläder, kaffekopparna, inredningen, ja allt ser ut att ha passat perfekt för 100 år sen. Man känner sig nästan lite oförskämd som klampar in med T-shirt och ryggsäck. :) Efter en god sallad gick jag till biblioteket och satte mig att läsa ur ett samlingsverk med Karin Boyes ungdomsdikter. Jag gillar det mesta hon har skrivit, speciellt den lilla kärleksdikten som innehåller ordet "ljusfördränkt", ett i mitt tycke mycket vackert ord. Sen fick jag plötsligt syn på en orange liten bok med titeln "Dagar i Västra Frölunda" och eftersom en mycket fin människa kommer därifrån var jag tvungen att titta i boken. Min första tanke var att detta var något mycket märkligt. "Prosalyrik" kallades de korta texterna, inte mer än en sida vardera. De berättade om poetens vardagsliv, nästan i dagboksform, men ändå skrivet som om någon annan skulle läsa det. Varje text var en redogörelse i detalj om vem som ringt under dagen, när kaffet tillagades, om en broder som varit på besök, om ett stipendium som författaren hoppades kunna få och så vidare. Det hände inget, men ändå ville jag läsa vidare för nånting hände ju ändå, den där personens liv spelades upp i all sin enkelhet... och plötsligt slog det mig: Det är en blogg jag läser! :)

Prao i Bregottfabriken?

Jag har guidat runt en trevlig grupp med yrkeselever från en vuxenutbildning i fordonsteknik och maskinstyrning. De verkade tycka att det var kul med robotarna och reglertekniken och allt annat som visades. Lycka till med era framtida yrkesliv! Detsamma gäller den lilla tystlåtna tjejen som jag i mitt stilla sinne tyckte var världens tuffaste som läste fordonsteknik. Jag började dock undra lite när besökarna undrade vad hon pluggade för något på universitetet. Eh, vänta nu? Aha! Prao på universitetskansliet. :) Praoat har man ju också gjort en gång i tiden, fast då makulerade jag gamla statistikböcker på ett bibliotek, stod i receptionen och rev sönder böcker. Vilken syn det måste ha varit! *s*

Planen: Fortsätta att skriva intelligenta saker som att "a Java Card Applet is an Applet that is running on a Java Card". Lysande, Sickan! ;) Sen ska jag dra ner på stan och uträtta ärenden och diverse stordåd.

En ny dag gryr

Det kan noteras att...
  • Min fulengelska behöver borstas upp lite. :) Just nu skriver jag rapport utifrån vad jag vill säga, sen får jag gå igenom den och tänka lite på hur jag vill säga det.
  • Jag fick mesigt kaffe idag. Var för trött för att lyckas välja "extra mycket, extra starkt, svart som synden" på kaffeautomaten och tryckte på "blaskigt och ganska lite"-knappen. (Hmm.. Jag borde göra nya etiketter till kaffeautomaten så att det står vad det egentligen borde stå där. :)
  • Glass vore gott! Det tycker jag nog att jag är värd nu...
  • Förutom att skriva rapport ska jag även jobba en timma efter lunch, vara bisittare på en intervju ikväll och åka och köpa bussbiljetter. Jag brukar inte köpa sådant över nätet, nämligen. Däremot har jag online-deklarerat i år. Jag känner mig så modern! :)

Guidebok!

Jag fastnade hos "min" förening när jag skulle hem. Det var ett mattetal som skulle lösas, ett som såg lätt ut, men inte var det. Vi var ett litet sällskap som slog våra kloka huvuden och några datorer ihop, men icke. På lunchen imorgon då ska vi allt knäcka det! Jag har svårt att släppa saker. :)

Det pratades och småskvallrades lite inför årsmötet också. Så, gott folk! Hör nu av er till valberedningen om ni känner er manade. Många nya i styrelsen blir det. För att underlätta för min efterträdare ska jag göra en god gärning och skriva en liten text "Ordförandens guide till allting". Jag önskar att det hade funnits en sån när jag började. Där ska svaren på alla de viktiga frågorna finnas:
  • Vem ska man prata med om det går en propp, passerkorten ofunkar, det behövs en lång stege och en lokal ska bokas?
  • Hur målar man ett plakat? (Inte med sprayfärg i motvind, det är dumt.)
  • Vad säger man till folk som har problem med sina datorer, företag som bygger rymdfärjor, finska fiskerivårdsstyrelsen, journalister, myndigheter som vill återläsa gamla backupband och andra som hör av sig?
  • Hur spänner man fast en kylfläns? (Inte medelst suddgummi.)
  • Var köper man T-shirts billigast?
  • Och förstås... Hur gör man en riktigt bra kladdkaka när allt det där andra är avklarat? :)
Fyra spännande år i styrelsen är snart över och jag inser att jag har fått kunskap om de allra märkligaste saker. *s*

Gillar läget

Vi får ta lite dagens, för det här håller inte. Dags för dagens...

Uppgift: Skriva rapport och jobba med riskanalysen så kommer jag att få lite handledning med kodandet senare i veckan. Det är kul att skriva rapport som omväxling, men när jag kom till avsnittet "1.2 Motivation" så tog det stopp. ;)
Fika: Kaffe-å-bulle klockan tre. Det tyckte jag behövdes.
Renrum: Mitt! Nej, jag sitter inte i det spännande gula labbet i inlägget nedan (det är inte långt bort dock, tre ingångar från mitt kontor). Däremot kom trevlig städpersonal och städade här och gav mig lite beröm för att jag inte hade så mycket grejer. Det finns väl ett antal skräckexempel på överbelamrade rum inte alls långt från mitt, antar jag... :) Ge mig några år så är jag också på den nivån! *s*
Lunchdiskussion: Bussar! Vilken är bäst, vilka åker i diket, vilka är alltid försenade? För mig är "att bli vuxen" detssamma som att slippa ta den billigaste långfärdsbussen när man ska nånstans.
Glädje: Värmen! Solen! Åh! :)
Soundtrack: "Steps to dysfunction" - Tactical Sekt. Mitt osmarta kort diggar den låten. ;)

Oki, åter till rapportskrivandet. Det är faktiskt roligt och jag tycker att jag har lärt mig en hel massa saker. :)

Tisdagstema: rörelse

Veckans tisdagstema är rörelse och visst har jag gott om bilder där mina nära och kära viftar på armarna och ser fåniga ut, men jag väljer istället att publicera en helt anonym bild. Den är tagen genom ett fönster in i ett renrum där en fysiker sitter och pysslar med något. Det förekommer gott om aktivitet där inne, men minsta lilla rörelse gör att det blir dammigt och därför måste de som jobbar där bära skyddsdräkter. Det gula ljuset kommer av att det är bly i glaset.

image63
Fotat med mobilkamera när jag råkade passera.

Saker att göra

Nej, det går nog inte att skriva ett JOpenPlatform-program som autenticerar på samma sätt som i GlobalPlatform. Jag får finna mig i det och försöka hitta en annan utväg. Synd, för jag hade börjat tycka om JOpenPlatform. Det var trevligt att koda i det. Hoppas att jag kan få nån liten användning för det iaf. :)

Nu har det skrivits grupprapport och lite annat här. Såhär på senvåren är det alltid extra mycket att göra, speciellt i projektkurser som inte har tenta utan examineras på andra sätt. Tja, hellre en massa inlämningar mitt i exjobbandet än en massa tentor säger jag då. Inte något ont som inte har nåt gott med sig, heter det ju. Efter morgondagens deadline kommer det dessutom att lugna ner sig lite igen. ...och snart ska jag få åka Mjölkbuss till Göteborg igen! Yay! Ville bara nämna det. :)

image62
Inte en Kaprifol.

Oss labbråttor emellan

Jag har fått en annan bild av den typiske forskaren än vad jag hade innan. Min föreläsning var i en byggnad där det mest befinner sig superdatorforskare, militärer och en och annan teknolog. Döm om min förvåning när jag hittade ett litet anslag om vad man inte får spola ner i toaletterna där. Jag antar att skylten var allmän och inte gjord för att sitta just där, men lite roligt var det. :) Mycket av det man inte fick spola ner var typiskt kvinnligt och dit räknar jag även tops och kemikalier (tänk nagellacksborttagning). Ännu underligare blev det när saker som fimpar och kattsand(!?) kom på tal. Jag försöker se henne framför mig, hårdsminkad, kedjerökande försvarsforskare med katt på kontoret. *s*

Nej, skärpning nu. Jag - mycket typisk smartcardexjobbare - ska hälla i mig en balja kaffe och försöka lura ut varför autenticeringen i mitt GPshell-substitut inte funkar lika fint som i riktiga GPshell. Antar att det beror på att min implementation bygger på OpenPlatform istället för GlobalPlatform. Det verkar vara det mest troliga, men jag måste testa mer (försiktigt, försiktigt) och få ett lass loggar att analysera. Sen ser jag förhoppningsvis vad som är fel. Hoppas-hoppas att det finns en autenticeringsmetod som använder OpenPlatform och som trots det stöds av det ovanliga och egensinniga JCOP21ID-kortet. Här kommer dagens vädjan: Dear inventors of the JCOP21-card, please provide me with some support for OpenPlatform (instead of Global) so I can use JOpenPlatform to build a GPshell-clone in Java. Pretty please! ;)

Han duschar i trädet

Det sitter en talgoxe i körsbärsträdet utanför mitt kontorsfönster. Den lille pippin burrar upp sig och skakar på sig och riktigt duschar i regnet. Det ser hemskt skojigt ut. :) Själv känner jag mig lite sunkig och skulle helst bara sitta här med mitt smartcard hela dan, men tyvärr måste jag ut i ruskvädret igen eftersom jag har föreläsning. Två stycken samtidigt faktiskt så vi får se vilken jag väljer.

Igår var jag väldigt sugen på den indiska rätten "Chicken Korma", fast med fläsk, så jag googlade upp några recept och moddade dem efter tycke och smak. Det här är mitt recept: fräs lite lök och vitlök i olja tillsammans med köttet (eller ditt vegetariska alternativ). Tillsätt röd chili, ingefära, kanel, korriander, spiskummin och kardemumma + salt. Ta mest av den krydda du tycker är godast. Häll på 3-4 deciliter vatten (beror på hur mycket du gör, men det där är lagom till 4 personer eller två hungriga Kaprifoler). Sen får det koka i 20 minuter. Häll sen på en deciliter grädde och låt koka lite till. Klart!

Det var förresten Titanic på TV igår. Jag kastade bara ett snabbt öga på den. När jag fyllde 15 var jag och såg den på bio med en kompis som grät så mycket att han gjorde av med ett helt paket näsdukar, nästan iaf. :) Själv tyckte jag att filmen var sådär. Det som var bra då var specialeffekterna men de var inte så häftiga längre. Däremot är de svensktalande passagerarna (som säger saker som "Talar fröken svenska?" och "Din usling!") roliga varje gång. :)

Innan dagen börjar

Jag brukar resonera som så att en dag inte har börjat på riktigt förrän jag tar på mig glasögonen och startar mobiltelefonen. Har jag något tråkigt att göra kan jag alltså få det överstökat innan dagen börjar och därmed slippa en tråkig dag. Mycket praktiskt. ;) I förmiddags var jag ju tyvärr tvungen att ha glasögonen på ändå för jag skulle fixa ekonomigrejer. Tro mig, jag är inte ekonomiskt lagd och jag tycker att räkningar, siffror och papper är hemskt tråkiga. Nå, har man så många extrajobb som jag har (eller iaf hade, just nu är det bara ett enda litet jobb kvar) och dessutom drömmer om att bli egenföretagare är det bara att "gilla läget" som pappa brukar säga. :)

Idag ska jag börja skriva på en gruppuppgift i min tvärvetenskapliga kurs. Tänker göra en liten veckoplanering för exjobbet också. Gäller att använda den lilla exjobbstid jag har till veckan så väl som möjligt. Det är mycket gruppmöten och sånt just nu. Har för mig att jag skulle jobba en hel del också och att vi återigen skulle vara få som jobbade samtidigt vilket även det kräver lite förarbete för att det ska funka.

Ska förövrigt ta och städa skafferiet. Jag slängde just en påse torrsoppa som jag hittade. Minns jag rätt så fick jag med mig den hemifrån som nödproviant när jag flyttade ut för att börja plugga... och nu tar jag snart examen. Do the math! ;)

Vill bara tillägga... att det snart är Valborg. Hurra, hurra! I min studentstad innebär det inget direkt firande (jo, det tillkom en stor fest för några år sen, men firandet är inte alls sådär storslaget som det är i t.ex. Uppsala) så jag tänker åka och hälsa på Fisken och Elisabeth istället. Jag och Fisken firar ett år tillsammans den första maj. Vi är båda väldigt nöjda över datumet eftersom det är lätt att komma ihåg för oss virriga varelser. *s*

Får jag lov?

Tänk, man vet aldrig var man kommer att hamna. Det blev ingen tjejfest, men däremot en snabbkurs i tango, en variant där alla får dansa med alla och alla lär sig att föra. Väldigt roligt var det och inte alls lätt. Skulle verkligen vara kul att lära sig lite mer. Innan tangon blev det såklart bastu, fika och en rejäl pizza (min nyuppfunna specialare med oliver, räkor och skinka). En bra dag och annorlunda. :)

Lata lördagen

På lördagsförmiddagar är det skönt att göra inget särskilt. Bara städa lite, fota, planera, pyssla, läsa lite i kursböckerna, kolla med sina vänner om det händer nåt kul... webcamma med särbon. Vi gör triviala men mysiga saker som att äta frukost ihop på distans. :) Imorgon ska jag göra trista saker som att deklarera och fixa annat ekonomigojs. Jag måste förresten vara den utlimata anställda. Jag glömmer bort att jag ska ha lön om nu ingen påminner mig och jag tycker om att jobba helg. ;) Saknar alla mina gamla jobb lite, men visst är det skönt att ha tid för studierna också. Var sak har sin tid.

Nu ska jag (i sportig 80-talsoutfit) ge mig ner på stan för att plaska i vatten med några andra glada grodor. :) Ikväll sägs det bli tjejfest också...

Ost!

Mitt lilla smartkort fick gå i pension och ersättas med ett som varken är spärrat eller har stora skrapmärken på chipet. Jag kan dock dementera att någon skulle ha bitit på det förra, även om det ser så ut. :) Efter lite försiktiga tester av det nya kortet samt läsande av långa APDU-listningar från sniffern tog jag en välbehövlig lunch på mitt favoritfik. Det är alltid spöklikt tomt där trots den goda maten, låga priserna och trevliga personalen. Vad som är extra bra är att de har dagstidningarnas kulturbilagor framme så att man kan läsa något trevligt till maten. Dessutom har de gräddfil i salladsbaren, och jag är tokig i gräddfil. *s*

Eftermiddagens föreläsning visade sig handla om ost, eller mer precist om hur det är att vara kvinnlig ostgrossist. Det verkade vara en mycket mer spännande bransch än jag kunnat tro. En riktigt inspirerande och underhållande föreläsning var det och oj vad sugen på ost man blev. :) Kvällens bad var förövrigt riktigt skönt och det gjorde inget att jag fick äta kvällsmat på uni med datorfolket istället för hemma i lyan. Alltid finns det något spännande skvaller att lyssna på. Nån har ny dator, nån har en banbrytande teori (folk som äter sockerbitar är per definition hästar! *gnägg*) och nån har garanterat ordnat med en kanna te eller en balja kaffe. Mysigt!

Alla taggar utåt

Hjälp, det är fredag igen! Jag blir lika förvånad varje vecka och tycker att tiden går så fort. Här kommer lite dagens...
Eftermiddag:
Ska ägnas åt entreprenörskap. Både föreläsning och möte blir det. Det ska vara en gästföreläsare så vi får se vad det blir för en. De brukar lyckas hitta intressanta föreläsare.
Grodsim: Bastubad för mig ikväll, men jag klarar naturligtvis ett till imorgon. :) Rabattkort och dylikt som ska användas under ett år är hopplösa för mig. Det blir väldigt mycket gjort sista månaden... (Elektronikuppgifter med ett års deadline, minns nån dem? ;)
Igelkott: Vad är detta nu då? Samarbeta lite, din lille rackare! Mitt smarta kort och rullat ihop sig till en taggig boll och vägrar ta emot anrop. Det visar iofs att min koppling till kortet funkar, men att det förmodligen inte har gillat mina autenticeringsförsök. Hmm... I fortsättningen ska jag skriva ut alla meddelanden från kortet så att jag ser i god tid om nåt går snett. Som det är nu så kollar jag på korttrafiken med *viskar* en USB-sniffer. *förbereder nollställning av kort, eller annan Plan B*

Innan stormen

Det blev mycket kodande, mötande och intervjuande idag och sen höll jag på att blåsa bort när jag skulle åka hem. Halv storm ute, usch för det! Publicerar en liten bild från igår. Blommande träd och sånt fint. Taget med mobilkamera (med ludd i linsen!).

image61
Säsong för körsbärsträd

Nere i dll-träsket

Yay! Jag är så väldigt glad just nu att jag måste berätta vad jag har lyckats med. Ibland gör man sina små framsteg. :) Jag ska alltså skriva kopplingen mellan min JavaCard-applet och datorn. Hittils har de kommunicerat med hjälp av GPShell, men meningen är att jag ska skriva ett eget mer lättanvänt verktyg som funkar likadant som GPShell. För att kunna göra det skulle jag använda JOpenPlatform som är en del av GlobalPlatform, en gammal del kan tilläggas. Allt det nya heter nåt med Global har jag insett nu. Det gamla heter Open, vad det verkar.

Alltså, jag plockade in JOpenPlatform:s jar-fil i min utvecklingsmiljö. Det gör att jag får tillgång till alla funktioner i JOpenPlatform och kan skriva program som använder det. Nu funkar det förstås inte på en gång, utan jag behövde en dll-fil, ett slags tilläggsprogram, JOpenPlatformWrapper. Lyckades hitta rätt ställe att lägga den på efter lite testande (tips: lägg den i din jre*/bin), men den klagade på att den behövde nå andra dll:er som måste anropas först. Problemet nu var: vilka dll:er då?

Jag fick tipset att använda
Strings, ett utmärkt litet program för att få ut strängar ur binärblobbar. Det är inte meningen att man ska titta inuti en dll-fil. Den är inte gjord för att människor ska vara där och rota runt, men det ligger ändå klartextsträngar i den om man letar lite, och det kan Strings göra åt dig. Matade ut datat som Strings gav till en textfil sökte på "dll" i den och hittade den felande länken, OpenPlatform.dll. Såklart.

JOpenPlatformWrapper använder OpenPlatform:s dll, d.v.s. inte den nya GlobalPlatform som jag har. Så, hur hittar man en urmodig gammal dll då? Googlade lite och hittade en cachad sida från SourceForge. Kände mig som en arkeolog, kollade vilka dll:er den där i sin tur behövde och upptäckte en gammal bekant, libeay32.dll som GPShell använder. Jag kopierade den från GPShell:s katalog och lade den i jre*/bin och nu funkade allt!

Den korta historien: Nu har jag lyckats anpassa min utvecklingsmiljö så att jag kan skriva kopplingen till kortet. Återstår att se om kortet verkligen gillar att jag använder det gamla OpenPlatform, men det går att kompilera koden iaf. :)

Grodkvinna

Jag var mycket riktigt i simhallen igår. Egentligen gillar jag inte att simma inomhus, men jag tycker mycket om att basta. Allra bäst är att det finns en ångbastu som nästan ingen använder. När jag hade suttit där ganska länge och min hud börjat se grodlik ut dök det upp två småttingar som flämtade efter luft en stund och sedan utbrast unisont "Men hur kan Ni andas här!". Eh, jag är Amfibietanten och har därför gälar? ;)

Sen upptäckte jag att jag har fem sim kvar på mitt kort som måste användas senast på lördag. Därför ska du följa med! Ja, just du, men lämna datorn hemma. Alltså, känner du att du är min kompis (det är du om du brukar äta lunch med mig och vet att mitt dopnamn inte är Kaprifol) så är det bara att höra av sig. Blir vi sjukt många får överflödet fixa sina badbiljetter själva. Lördag eftermiddag tycker jag känns rätt. Jag kan redan se rubrikerna i Aftonpressen "Badhusinvasionen, 24-åringen uttalar sig: Jag visste inte att så många läste min blogg". *fniss*

Så, nu ska jag få nåt kodat här och sen ska jag på seminarium i psykologi, därefter fixa ekonomigojs i erntreprenörskursen och så blir det användarintervjuer i den tredje kursen ikväll. Fullt ös!

Det slutliga testet

Nu har jag suttit och skrivit på min exjobbsrapport. Det svåraste är ju att veta vad man ska skriva, inte att skriva ner det. Det har inte blivit så mycket text ännu, men det växer fram så smått. Det finns en massa rubriker och någon form av struktur iaf samt en hel del text om kod och ramverk... och nu även lite om analysmetoder. Antar att rapporten kommer att växa till sig rejält på slutet när jag lägger in all kod och alla diagram. Nu har jag bestämt mig för att ha med lite grafteori också. Det kommer av att jag en gång läste en kurs där vi fick rita upp kod som grafer och förenkla de ställen som såg snårigast ut. Det var ett jättebra sätt att se var man har krånglat till sin kod. Det syns inte lika lätt om man bara kollar på koden tycker jag.

Så, detta är min nyaste plan: Jag kodar färdigt agenten och gör grafanalys samt vitlådetestning (det är när man har tillgång till koden till programmet man ska testa). Sen gör jag även lite vitlådetestning på min Java Card-applet, men där får det bli lite improviserat, för såna tester finns det nog inga riktlinjer för hur de ska se ut just när det gäller "kortappletsar". När allt det där är klart så avslutar jag med att göra teoretisk riskanalys (m.h.a. två checklistor för företag och så kanske nån militär lista om jag hittar en som är bra) på min prototyp och de två andra designförslagen jag hade. Det tror jag bli värsta bra! Ja, jag var så nöjd att jag tog en tiofika på flotta fiket och läste en glassig modetidning där, bara för att fira, äve om man inte ska fira saker förrän de är klara. :) (Jo, jag ska göra en Kaprifols special också och anfalla det stackars systemet med alla upptänkliga medel och så mycket datorkraft jag får lov till... men jag sparar det roligaste till sist. :)

Nu ska jag låta min text vila lite, lyssna på Client's "Price of love" och ta tag i kodandet igen. Analys i all ära, men agenten behöver bli klar och jag har mycket av GlobalPlatform / JOpenPlatform att sätta mig in i.

Tom dag

Länge leve tomma dagar! En "tom dag" är en sån då det inte finns något uppskrivet i almanackan. För mig betyder det att jag ska exjobba hela dagen, men ändå. Man kan iaf låtsas att man är ledig. Mitt heltidsstuderande jag är ledigt medan mitt exjobbande jag inte är det. ;) Ska skriva lite om testerna och riskanalysen i min exjobbsrapport och blir det tråkigt så sticker jag emellan med att skriva marknadsplan. Ikväll tänkte jag sticka och simma. Måste simma slut på mitt "simkort" den här veckan nämligen. :)

En gräsand till

Eftermiddagen ägnade jag åt att läsa ytterligare en drös artiklar om tester och s.k. "attack patterns". När jag kom hem väntade "Fula Betty" på TV:n. Bättre än så kan det nog inte bli. :)

image60
Bjuder på ytterligare en bild från ankdammen

Tisdagstema: djur

Mina favoritgetter hade inte fått gå ut på grönbete ännu, upptäckte jag när jag besökte det parkliknande området alldeles vid universitetet. Istället fotade jag ett gäng "kvackisar" som alls inte ville vara med på bild. Det var bara gräsandshanen (på bilden under) som kom framsimmande och poserade lite. :)

image58
I solens sken vänder de mig demonstrativt ryggen

image59
Här däremot, har vi en and som inte lät sig skrämmas

Skriva testplan och fota getter

Så börjar ännu en exjobbsdag med en klase vindruvor och en kopp kaffe (extra stor mugg, extra starkt, ingen fejkgrädde). Det ser ut att bli golvboningsdag här idag. Undrar om det innebär att jag måste sitta uppflugen på skrivbordet och jobba? Återstår att se. I vilket fall som helst ska jag fixa en testplan nu. Jag känner nämligen på mig att nån vill se tydliga resultat av vad jag gjort den sista tiden. :)

Det härligaste med tisdagar är i vilket fall som helst att det är Tisdagstema idag. Temat är djur, så jag vet minsan vart jag ska gå och fota på lunchen. Nej, lugn grabbar, trots att män sägs vara djur ska jag inte fota er. ;) Jag tänkte mer på kreaturen som går och betar i parkområdet precis bakom uni. Får gå förbi där efter mitt seminarium och se om nån vill bli fotad. :)

Ungdomar

Det visade sig bli en väldigt varm och skön dag idag, så halvt utslagen av hettan bloggar jag en sval och skön bild av några unga och glada måsar som traskar runt vid en damm i Slottsskogen i Göteborg. :)

image57
Två duvor spatserar förbi ungmåsarna.

Lite vilse

Mina möten avlöpte väl idag, så även föreläsningen som innehöll extra mycket aphjärnor denna gång. :) Efter allt detta var jag förstås en smula trött när jag skulle guida, denna gång utan min kollega. Det här kanske kommer som en överaskning, men jag är bara en person. Följdaktligen blev det lite svårare än väntat att hålla reda på alla grupper helt själv, så en grupp gymnasieelever fick se lite extra mycket av reglertekniklabbet medan en annan grupp fick en snabbvisning. Nåja, de var intresserade och verkade gilla att se universitetet så det var nog ingen skada skedd att schemat sprack en smula. Min slutsats är att jag tappar aldrig bort en grupp... som jag inte hittar igen! :)

Note to self: I fortsättningen tar jag inte med mina grupper till platser där det finns studenter som gärna leker "få guiden att rodna"-leken. Never ever! (Men, till lustigkurren: de ställde en massa frågor om din utbildning sen, så det gick nog hem. :)
Till den säkerhetsintresserade killen i gruppen: Kämpa på! Skriv din egen kod! Gör inget dumt! Plugga här! Lycka till! :)

Mycket att göra

Nu har jag börjat dagen med att läsa artiklar och planera mina säkerhetstester. Det slår mig att jag aldrig förut har gjort vanlig hederlig testning av att kod är välskriven och bra. Jag har varit med och planerat sådana tester och jag har suttit på kodgranskningar, men jag har inte byggt upp min egen testmiljö förut. Det ska bli spännande. :)

Snart dags att springa iväg på möte. Två sådana samt en föreläsning ska jag avverka idag. Det utlovas fler aphjärnor på dagens föreläsning så det vill jag ju inte missa. ;) Större delen av eftermiddagen kommer jag att visa systemtekniska institutionen för småttingar som ska börja plugga här. Lätt jobb. Man får bara hoppas att de håller sig i skinnet och ställer smarta frågor. Frågor man inte vill ha är: Fikar och festar ni jämt här? Är matten svår? Vilken årskurs går du i? Alla andra är ok. ;)

Dagens

Dags för lite dagens...
Tråkiga: Gå ner i sitt fängelseliknande förråd med vinterskor och plocka upp vårkläder. Nå, det gick ju ganska fort.
Besök: Mamma kommer snart och hälsar på. Tänkte att jag skulle fresta med lite wok.
Outfit: Vitt linne som jag har målat blommor och en stor blå fjäril på. Alla klär i fjäril. :)
Plugg: Jag måste läsa lite psykologi inför veckans seminarium, förbereda två gruppmöten som hålls imorgon samt skriva en marknadsplan (som ska ingå i ett av projekten), hur man nu gör det.
Bild: Ett foto från Göteborg för att inte glömma bort hur fint det är där, men handen på hjärtat, hur kommer det sig att jag och Fisken alltid hamnar på bakgator, i källare, vid reningsverk och på liknande ställen? ;)

image56
Ni skulle ha varit där.

Söndagstema: Skyltar

Tisdagstema på en söndag är lite okonventionellt, men så får det bli. :) Veckans tema är skyltar och jag tycker fortfarande att den här är rolig. "Enda kemtvätten i Linnéstaden". Inte alls särskilt långt bort, men uppenbarligen i en annan stadsdel låg det två kemtvättar nästan bredvid varandra. *s*

image55
Vems den fräsiga bilen är vet jag inte, men den gör sig bra där. :)

Prickigt på picnic

Jag gick en liten sväng med Vic efter lunch. Tanken var att vi skulle ta en glass på stan och kanske handla några småsaker, men det slutade med seriös shopping och varsitt par vårskor. Mina är ett par svartvit-prickiga ballerinaskor med liten rosett och öppen tå. Både sköna och somriga. Jag fick tillfälle att inviga dem också för vi blev inbjudna på plötslig grillfest där det flögs drake och lektes med liten hund. Väldigt mysigt, helt klart. :)

Först nu är jag alltså hemkommen efter att ha fått mycket mer frisk luft än jag hade räknat med. Tänker passa på att anta
Elisabeths utmaning som går ut på att man ska ta en närbild av sig själv. Jag släpper utmaningen fri! Varsågoda att fota!

image54
Kaprifol in action! :)

Vad hittar vi väl där?

Jag tror inte att det finns någon som bokmärker lika mycket som jag. När jag råkade plocka bort 20-30 bokmärken gjorde det inte direkt någon skillnad mängdmässigt sett. Allt jag tycker är minsta lilla roligt eller intressant Ctrl-D:ar jag. Tack och lov ligger mycket i underkategorier vilket gör att det blir lättare att hålla reda på allt, men ska jag vara ärlig så är det inte direkt ofta jag går in och tittar på mina favoritlänkar. Idag tänkte jag att det kunde vara dags så jag hoppade ner i "Roligt"-mappen och upptäckte en massa spännande saker om mig själv. Eller vad sägs om detta?

Jag roas av de ovanliga, mormonska
namnen folk har i Utah, men skulle själv inte skaffa ett förrän jag visste att det var riktigt ovanligt (vet ni förresten att det finns två svenska kvinnor som har Fisk som tilltalsnamn?). Jag hyser en förkärlek för kalla bad och långa resor, gärna med en bra karta. På resan vill jag gärna träffa likasinnade, ta kort på alla platser jag besöker, äta gott och välja färdmedel efter hur snabbt det ska gå. :)

Lång arbetsvecka

Nu känns det så mycket som helg att det inte går att vara kvar här länge till. Starkt jobbat av mig: börja exjobbsveckan en fredag och gå hem tidigt. *s* Nå, jag har iaf kommit fram till att jag ska utföra lite gammal hederlig vitlådetestning på systemet jag bygger. Sen får jag komplettera det med en riskanalys av nåt slag också så tror jag att det räcker så. Hittade förövrigt en spännande artikel om intrångstestning. Tror inte att jag har läst någon seriös artikel om det tidigare, märkligt nog. Vet inte riktigt hur jag har lyckats lära mig det där utan att läsa, men det handlar väl om att få "öga för det". Iofs är jag fortfarande blind jämfört med de som är duktiga, men det blir väl bättre med tiden. :)

Dagens...
Flytande föda: Kladdkakan till fredagsfikat. Massor med socker, mums! :)
Musik: "Lights go out" - Client
Komplott: Jag har fått höra saker som "Du ser inte längre ut som en student", "Oj, var det där du" och "Jobbar du här?" idag. Vad har det flugit i folk egentligen? ;)

Skrivarstrejk

Jag är ett under av trötthet idag trots att jag har en massa spännande att läsa. Tanken var att jag skulle kolla igenom en checklista utomhus, men det tyckte skrivaren var jättedumt och vägrade därför att skriva ut mina papper. *morr, morr* Ska hitta på nån annan anledning att gå ut en stund. Det ser så fint och soligt ut.

Eftersom jag per definition driver en IT-blogg förstår jag ju att ni inte efterfrågar skojiga listor och utmaningar eller kommentarer om dagens frisyr. ;) Nej, här kommer något matigt och nördigt:

Build Security In - "Departement for Homeland Security" i USA ger riktlinjer för hur man skriver säker kod
Society for Risk Analysis - Något för försiktiga typer
Beyond Ada - Det första paranoida programmeringsspråket :)


Länktåget

Jag har blivit utmanad ett antal gånger den senaste tiden. Nu får ni tya er lite gott folk. Jag har ju faktiskt varit bortrest och måste hinna acklimatisera mig först. :) Den här bloggutmaningen kommer från Elisabeth och är trots sin kedjebrevsliknande karaktär så gullig att den måste genomföras. Jag kommer att posta en lång lista över trevliga bloggar som jag fått från E. Sedan lägger jag till tre som jag tycker passar och så ska de tre göra likadant om de vill: publicera listan och lägga till tre nya bloggar samt korta beskrivningar av dessa. Så här kommer lite lästips (jag har inte läst alla ännu så jag tar inget som helst ansvar :).

Orginallistan:
Millans Bak : Mycket gott
Miss Sohie : En förvirrad Höna
Dolcevita : Tjejsajt
Äta bör man : God mat
Cutwalk: Frisyrblogg
Frisörguiden : Frisyrer
Manligt Carolangel: Blogg om allt möjligt
Christinia : Skriver om mat , kryddor, örter: Har hur många fina och goa´ recept.
Annelie: Skriver om allt möjligt. Livet, familjen, fina matrecept.
Carina: Skriver om utbildning, pyssel-allt möjligt.
Livet efter: Skriver om livet före och efter hennes ögonsjukdom
beckjall1 : Föredetta missbrukare som skriver om sitt liv idag
Sussibussi : Fyrabarnsmor som skriver om sin vardag
Theas rum: Tvåbarnsmor skriver om inredning och sin vardag
Whiskeyochchampagne : Skriver om allt från sitt vackra hus till barn och mat
Hannajos : Trebarnsmor som älskar kläder, brottning och inredning.
Katterochpasta : Har otroligt fina kollage och är så duktig att få till bilderna!
Lilla My: Pitetjej som skriver och visar fina bilder!
Sofie: Också en pitetjej som skriver och visar bilder från sitt hem.
Perlan
Evelyn
Heidi
PiaLotta: Tar ofta upp viktiga ämnen. Bra blogg med fina bilder.
Dumpad: Lite mer personlig blogg skriven av en ung, anonym tjej.
Johanna: Inrednings- och pysselblogg. Mysig blogg.
Bachelorgirl: 29-årig studentska som skriver om sitt lite småkaotiska liv
Skolfröken: Gymnasielärare som skriver om allt från jobbiga elever till sitt stundande bröllop
Prinsessmamman: Mor till två ?prinsessor? som just nu lider av vattenkoppor
Hanna: Kungsholmsbo som letar lägenhet och skriver om världens sötaste Frank.
Snilleblixten: Gymnasielärare som för tillfället extraknäcker som renoveringsexpert.
Saras betraktelser: Lärare som tar fantastiskt vackra bilder och just nu utreder vem som faktiskt är den snyggaste nobelpristagaren genom tiderna.
Mills svada: Lärarstuderande som alltid skriver intressant och roligt och med massor av fina modetips.
Fröken Niina: Lärare med kloka och intressanta tankar och åsikter.
SheCat: Johanna tar fantastiska bilder och skriver alltid bra!
Turbotrollet: En kreativ tjej som bor på Gotland och skriver om allt och lite till.
Artur: En mycket snäll före detta Malmöbo som numera bor i Stockholm och utbildar sig till förskolelärare.
Språkmakargatan: Liza arbetar som lärare i Lund och har ett passionerat språkintresse.
Kattis: Härlig tjej som bloggar från Hudiksvall om sitt förvirrade liv.
Sofie: Skånetös som studerar till lärare i Malmö och skriver om livet som student, sambo och radhusboende i en mindre håla.
Sara: Världens bästaste Sara som är Västerås barnombud.
Elisabeth: En språk och sportintresserad tjej med intressanta tankar!
Stationsvakt: Skriver ofta roliga och fiffiga små inlägg.
Blue: Skriver ofta och mycket! Många roliga inlägg.
Kaprifol: Tillhör en liten minoritet - eftersom hon är tjej och pluggar data. Skriver mystiska saker om datorer, men även om mycket annat.
Pumans dotter: Mycket intressant blogg om språk, böcker, resor...
Lena: Skriver tokroliga texter om livet i Nicaragua

Mina tre tillägg:
Blaufish: Skriver om geocaching och dataosäkerhet på sitt eget sätt
Marjo: Kvartersmästarens tankar och idéer
LadyFrost: Datorintresserad tjej som är en hejare på att ta kort

Farlig fredag

När klockradion gick igång imorse fick jag veta vad det var för datum. Det hade varit bättre om jag sluppit få reda på det, jag som är så vidskeplig att jag spottar åt små kissemissar (oavsett färg, jag är jämlik på det sättet). Hittils har inget hänt (peppar peppar, ta i trä) förutom att jag har en dålig hårdag och fick sno upp håret med en bandana för att rädda situationen. Sen hade jag tydligen råkat radera min bokmärkesmapp med mina 20 favorit-modebloggar som jag brukar avnjuta under frukosten efter att ha kollat mail och forum, svarat på de viktigaste mailen samt installerat eventuella patchar som kommit under natten (inte undra på att jag brukar vara sen på morgonen). Nu verkar det som om bloggtjänsten jag använder är nere så jag skriver detta i Anteckningar för att posta senare. Planen idag är att välja en analysmetod för mina tester. Hittils har det mest blivit trial-and-error. Koda ska jag nog inte göra i så stor utsträckning. Det är ju fredagen den 13:e lixom. Då kan man räkna med många segfaults. ;)

Idag...
Sitter alla mina föreläsare samt precis alla andra människor på institutionen och äter gemensam frukost i fikarummet. Tordes inte joina dem. :)
Ska det blir 20 grader varmt. Längtar!
Är det jag som tänker njuta av webbradio. En veckas musikbantning (mer eller mindre) måste tas igen!

Nu har det gått några timmar, klockan är 10 och jag har fikat en havrekaka för att... tja, för att det är ok på katastrofernas dag eller nåt sånt. ;) Jag har även hittat en metod för riskhantering som verkar ok. Handelsdepartementet i New South Wales i Australien använder den så jag ska ge den en chans. Iofs är det riskanalys jag ska göra, inte hela processen med att upptäcka risker och planera vem i organisationen som ska göra vad för att få bort dem. När det gäller analysen tänker jag nog i slutänden välja någon militär metod för riskanalys. De brukar vara nog med säkerheten så att säga och jag vill ju att det ska bli bra. Hittade just några vettiga checklistor hos IT Compilance Institute. Ska ta och skumma igenom dem.
Här är ett litet smakprov.

Hemma igen!

Sådärja! Då var jag tillbaka från Göteborgsresan. Skönt på sitt sätt att vara hemma, men det kan väl sägas att det är roligast att vara särbo om båda befinner sig på samma ställe. Min halvhemliga plan är att åka dit igen under nästa långhelg. :) Den här gången passade jag som sagt på att ta några dagars extra ledigt. Det innebär att jag får exjobba en del i helgen samt sitta och förbereda seminarier och sånt då, men det kan jag leva med. Just idag var det en extra fin vårdag och jag passade på att träffa Elisabeth över en butterkaka och några parti Skitgubbe. Sen var det dags att göra lite mer fönstershopping (något jag ville ha eller snarare behövde hittade jag nämligen inte) samt att bevisa en tes: Det går att passa in varsomhelst om man bara ser lite lagom självsäker ut. För att testa detta besökte jag "alternativa" klädaffären Shock Store, jättetrendiga Monki och sedan eldprovet... NK. Hur det gick? Tja, att jag är syntare i själen syns ju inte, men på Shock var det bara jätteunga punkrocktjejer med sina mormödrar(!) i släptåg och tja, jag klassades väl inte som mormor iaf. ;) Monki var inte riktigt min stil, men de spelade "Like a pen" med The Knife i högtalarna och då trivs jag ju. *s* Läskigt nog passade jag bäst in på NK tror jag, men så bar jag randig skjorta också, dagen till ära och försökte se ut som en lagom stressad IT-affärskvinna. *hihi*

Nu ska jag försöka få lite ordning på saker och ting. Svara på e-post och planera in möten med alla mina projektgrupper. Sen ska jag även återgå till vanan att blogga lite oftare. Jag har sjunkit mycket lågt på IT-blogg-topplistan. *s* Ni som saknar mina betraktelser om smarta kort kommer att få mer sånt inom kort. Håll ut! :)

Stan är gjord!

Idag gjorde vi stan! Jag var förstås tvungen att besöka Panduro Hobby som alltid har något lagom onödigt i pysselväg. Den här gången blev det tygfärg. Det skadar inte att ha ett förråd av sådan därhemma ifall man blir på pysselhumör. :) Sen blev det caféet da Matteo som enligt en av Fiskens kompisar har stans godaste kaffe. Jag är beredd att hålla med. Deras Condensato (med konderserad mjölk) var riktigt god. Vi besökte även ett indiskt snabbköp så att jag kunde fylla på kryddhyllan, samt sci-fi-bokhandeln för att införskaffa del fem i en väldigt spännande manga jag läser just nu. ...och så blev det till slut lite geocaching tillsammans med ett gäng andra cachingfantaster. Passade på att fota omgivningarna lite. :)

image53
Romantisk plats för en dejt? :)

Eget tema: Semester

Vad är nu detta? Inget Tisdagstema idag? Förmodligen finns det en logisk förklaring, men lite tomt känns det så jag kör mitt eget race och postar en bild på temat "semester" för det är just vad jag har tagit mig nu, några dagars ledighet efter påskhelgen för att vara sambo med min särbo och göra Göteborg osäkert. Idag lät vi dock stan vara ifred och tog istället en geocachingtur till Mölndal. Bilden kommer från en utkiksplats i ett fint naturområde där.

image52
Mölndal i mitt hjärta? :)

Betong

Idag utforskades "Badlands", det industriområde där Fisken jobbar (jodå, det finns IT-företag där också). Det finns något vackert i all betong, stängsel, (snälla, svansviftande) vakthundar, MC-klubbar och nedlagda stenbrott. Självklart fanns det även en geocache som lockade oss dit. På bilden syns en fin fikaplats i närheten av nämnda stenbrott. Här drack vi jolt och mumsade kexchoklad. :)

image51
Den skimrande stenen fick bli del av ett konstverk. :)

Kulturintresse

Idag blev det en kombinerad stadstur och cachingrunda. Vi tog en liten geocache som var gömd i ett konstverk på ett torg. Sådana cachar är extra svåra eftersom det gäller att vara lite smygig så att folk inte ser vad man sysslar med. Vi låtsades att jag var väldigt konstintresserad (vilket jag iofs är) och bara måste undersöka konstverket på nåra håll. :)

Därutöver traskade vi runt i Slottsskogen, letade efter fler cacher, fikade några gånger (utan en kopp kaffe i timman går vi åt) och beundrade den fina stan. Visst finns det platser i Göteborgs innerstad som är allmänt betraktade som vackra, men jag gillar även de "fulare" platserna mer i utkanterna av stan. Det är roligt att titta in i alla skyltfönster till de suspekta småbutikerna och roligast var nog kemtvätten som marknadsförde sig som den enda i trakten. Inte den bästa, billigaste eller snabbaste, utan den enda. Sen var vi på Sjöfartsmuséet som vi råkade gå förbi. Det var riktigt trevligt. De hade fiskar där också och jag gillar ju fisk. :) Får förövrigt inte glömma att nämna den goda lunchen på "Mae Krua", ett trevligt litet thaiställe med himmelsk jordnötssås. Helt klart ett tips.

Ut och gå

Sveriges framsida är en vacker stad. :) Idag är planen att vi ska ge oss ut på geocachingäventyr. Gäller att pälsa på sig varmt, ha handskar och tanka GPS:en med koordinater. Sen är det bara att springa omkring och se småskum ut. *s* Vi är fortfarande jetlag:ade efter SAMA. Väldigt vad lite man tål, fast vid närmare eftertanke har jag nog inte varit på åtta konserter sammanlagt under mitt liv tidigare och nu blev det åtta efter varandra. Inte undra på att man är seg...

SAMA 2007

Jag tänkte berätta om hur det vara på SAMA igår, men egentligen skulle det räcka med att berätta om S.P.O.C.K. Det var många bra band som uppträdde, men allt bleknade i jämförelse med detta glada gäng som framförde sina Star Trek-influerade låtar och var något enormt underhållande. Sångaren sprutade vatten på publiken (ni som fått era mobiler förstörda nu kan ju ringa försäkringsbolaget och säga att ni råkade ut för en rymdgubbe med vattenpistol), framförde en liten dikt tillägnad Astro Girl i låten med samma namn och berättade om sin misslyckade karriär som trummis (vi syntare har inte rytmen i blodet, vi har den i CPU:n) och kraschade hela tidsschemat genom att köra flera extranummer bl.a. en fantastisk "Never trust a klingon" som ledde till allsång.

Sångaren i S.P.O.C.K. (vi är nästan hundra på att det var han iaf) stod vi bredvid, längst fram vid staketet på Eliassons spelning och han diggade ännu mer än vi gjorde. :) Eliasson, skåningen med analogelektroniken, framförde sina deppiga låtar med mycket inlevelse och känsla. "Tio minus" har jag fortfarande på hjärnan. Roliga var de kartongmodeller han byggt av de instrument som varit för otympliga för att ta med till konserten.

Ett annat fint inslag var Cement. En prydligt klädd man med håret bakåtkammat som på en gammaldags greve Dracula började med att, lågmält och omständligt som om det vore poesi, introducera det 20 minuter långa stycke musik han skulle framföra. Det skulle vara annorlunda och ganska långt, men han hoppades ändå att vi skulle stanna kvar tills det var slut så kanske vi kunde upptäcka att något förändrats i våra inre landskap. Sedan lade han ut en ljudmatta av elektroniskt brus och gick runt sitt mixerbord, drog i reglage, stoppade kassettband i bandspelare och pysslade om sitt musikkonstverk som om det varit ett levande väsen. Vi stod kvar tills det var slut, en smula förändrade av upplevelsen.

Glatt överaskad blev jag av Northborne som jag tidigare gjort misstaget att provlyssna på utan bas. Detta var åt trance-hållet och trance utan bas är som risgrynsgröt utan kanel. De hade en väldig energi när de skuttade runt och mixade och trixade med ett minspel som tydligt visade att vissa ljudeffekter var så bra att de nästan gjorde ont. Synd bara att de fick spela först av alla band innan folk kommit igång riktigt. De hade varit värda ett fullsmockat dansgolv.

Några fler vågade studsa omkring när Menticide morrade fram sin hårda musik. Ibland glimtade det till och lät som en blandning av And One och Suicide Commando och då var man så illa tvungen att gunga med.

Enda problemet under kvällen var egentligen att det var så mycket av det goda att vi blev rejält trötta med tiden. John Foxx klassiska synth avnjöt vi lite på distans medan vi fick oss lite vila och vätska. Sista framträdandet, Reaper, lät riktigt bra när jag provlyssnade, men tyvärr orkade vi inte stanna så sent. Hoppas att få den upplevelsen en annan gång.

Efter lite koffein var vi redo att lyssna på Client som jag sett fram emot. Tyvärr hade de lite problem med ljudet, men det löste sig och de var riktigt bra och sångerskan lyste upp scenen med sin självklara utstrålning. Ser dem gärna igen!

Det sista vi såg innan vi stapplade iväg till en spårvagn var Combichrist som spelade okristligt tidigt på morgonen (tro mig efter åtta timmars studsande är man bra mör) men ändå fick fart på publiken. Jag hade gärna hört lite mer traditionella versioner av deras låtar, men full fart var det, utan någon tvekan.

Sista men inte minst bör tilläggas att SAMA faktiskt är en gala där det delas ut priser. Årets nykomling blev Cryo (som jag såg live för en vecka sen). Han plockade fram ett papper som av allt att döma innehöll ett mycket långt tacktal, men talet visade sig vara en kort hyllning till honom själv och hans "underbara talang". På pappret fanns bara ordet "Tack!" med stora bokstäver. :) ...och tack vill jag bara säga till arrangörerna. Riktigt kul var det!

Resande fot

Då var man i Göteborg då! Nu bär det strax iväg till SAMA (utförliga beskrivningar av hur allt lät och såg ut kommer imorgon :). Yay! Tänkte bara berätta om min resa igår. För att spara tid valde jag den buss som skulle ha en halvtimme kortare restid än en som gick ungefär samtidigt. Jättesmart tyckte jag. Jag hörde att det pratades om den långsamma "Mjölkbussen" som åker till alla småorter i mellansverige och den vill man ju inte råka hamna på.

När jag kom ner till fjärrbussterminalen märkte jag dock att det verkade vara kaos. Massor av folk som skulle resa och fullt med extrabussar hit och dit för att klara av alla resenärer. Jag hamnade på en extrabuss tillsammans med en kurskompis så vi kunde fördriva tiden med datorprat vilket var en väldig tur. Först fick vi vänta i en halvtimma på en anslutande buss innan den vi var på fick åka och sedan blev det förstås trassel på vägen. Värmen försvann och chaffisen kunde inte åka hela sträckan, vilket man kan förstå, måste ha varit jättekallt för honom. En stund var det alltså lite extra spännande då vi var runt 30 pers strandsatta i Jönköping sent på kvällen. Bussen kunde inte åka vidare och någon ny var inte att vänta heller eftersom det var skärtorsdag och svårt att hitta folk som kunde köra. Det uppstod en stunds gemenskap mellan oss som var i knipa och det kändes lite som att ha hamnat på en öde ö efter ett skeppsbrott, men så kom den då, räddaren i nöden: Mjölkbussen. :) Efter en lång och slingrig tur var man då framme. Måste erkänna att det var ett roligt litet äventyr och några bussfjortisar såg jag inte skymten av, förutom mig själv då som pratade, diggade till musik och smulade med kekxchoklad. *s*

Det är över nu

Jag klarade det! :) Nu är min presentation över. Det blev en halvtimmas presentation och lika lång utfrågning efteråt, men jag kände att jag hade bra koll på ämnet så det gick fint. Jag fick en hel del matnyttiga tips inför fortsättningen. Trots allt var det är inte annat än ett litet status-rapport-möte så här efter halva tiden, även om det kändes som slutpresentationen.

image50
   Vila ögonen på den här ni.
Själv ska jag koda lite och sen sticka hem och ta mitt pick och pack och dra till Blåkulla. :)

Öva, öva och åter öva

Godmorgon! Då var man på plats och redo för en ny dag på exjobbet. Min kontorskaktus börjar bli rätt less på "Smart Card Security" nu, själv tycker jag att det är ett spännande ämne och en kärnfull titel (givetvis med en lång underrubrik som jag inte kan uttala riktigt ännu). Ska ta och öva lite mer, men sen ska jag bara ta det lugnt och knacka kod och läsa artiklar. Gäller ju att vara utvilad inför sin långresa. Jag har laddat min lilla musikspelare med Grendels "Soilbleed" och andra godbitar så att jag kan skruva upp volymen och glömma alla bussfjortisar som kommer att sitta och prata i telefon precis bakom mig. Jag vet det redan innan. Bussfjortisar dras till mig precis som borrande människor dras till Elisabeth och blir hennes grannar. ;) Det är typ ödet.

Talar med blommor

Jag fick oväntat besök i exjobbsrummet idag, fast det var iofs ganska väntat. Lite mer handledning innan det viktiga mötet imorgon och så frågan om vad jag hade jobbat med under dagen. "Well, I've been talking to my flowers" svarade jag. Uppenbarligen inte rätt svar. ;) Efter att jag förklarat att jag hade övat på min presentation fick jag en glad och mindre förvånad min tillbaka samt följdfrågan om de hade förstått något. Jodå, de ställde ju inga frågor så det hade nog gått bra. :)

Nu har jag packat inför resan till en viss Fisk. Det är inte det lättaste att ordna en packning som passar för vardagsliv i både kallt och varmt väder, minst en smärre "hajk" med plurrande och kättrande, årets synthfest och en skumpig bussresa då man vill vara mjukt klädd. Sen ska man ju ha en bok med sig också. En som ser svår ut så att man ger ett smart intryck på medpassagerarna. Tror att kognitiv psykologi funkar. :)

Ikväll blir det TV-kväll och allmänt uppvilande inför morgondagen. Dags att vila nu.

Trofast publik

Idag gör jag slag i saken och vädrar mitt kontor! Här luktade mer apelsin än vad som är tillrådligt. Idag ska jag fortsätta att förbereda min presentation. Imorgon ska jag nämligen lägga fram halva exjobbet. Det är nog inte så man brukar göra, men min examinator var nyfiken på vad jag höll på med och hennes kollegor hade också nytta av en snabbkurs i smartcard-programmering, tydligen, så jag får se det som bra övning inför slutpresentationen som jag ska ha till sommaren. Innan jag sätter igång att föreläsa för mina krukväxter (de är en utmärkt övningspublik) så ska jag ta och snygga upp lite kod som jag satt och pysslade med igår. Tror jag ska kommentera den lite också, det hör ju till god sed. Kanske kan krukväxterna få hålla en kodgranskning? *fniss, fniss* Nå, dags att jobba på!

Tisdagstema: Vårtecken

Dagens tisdagstema är vårtecken, men eftersom jag sitter i ett labb hela dagarna ser jag inte mycket av våren. Tur då att jag har en snäll mamma som går ut och fotar allt fint och skickar bilderna till mig så att jag också får njuta. :)

image49
Vårtecken från Närke

Jag har biljetter

Idag är det både grått och folktomt här. De studenter som inte är på påsklov har omtentaperiod. Det är mest exjobbare som stryker omkring. Min mamma kom på besök igår och stannar någon dag till. Det är väldigt trevligt med sällskap tycker jag. Dessutom var hon snäll och skjutsade mig till fjärrbussterminalen imorse så att jag kunde köpa bussbiljetter. Ska ju ta en tur ner till Göteborg över påsk. Det kändes bekvämare med Swebus än att ta kvasten på skärtorsdagen. :) Fisken, det är allt bäst att du städar nu och Elisabeth, nästa vecka blir det fika! Man ska ju äta varierat. *s* Jag saknar er, mina goa göteborgare.

Nu ska jag ta och bena ut skillnaderna mellan OpenPlatform (som är typ detsamma som JOpenPlatform) och GlobalPlatform som det föregående tillhör, men som även är sitt eget lilla ramverk. Jag var nog lite luddig i tidigare inlägg, men så är det en väldig soppa också. Ska bli handledd idag, så jag vill ju gärna ha fått ihop lite fungerande agent-kod tills dess.

Det börjar med ett J

Det visade sig att OpenPlatforms funktioner för att skapa säkra tunnlar och liknande används inne i applets, inte för att skicka applets genom. Det senare går säkert, men det är inte dokumenterat någonstans. Det verkar som om man skulle kunna använda JOpenPlatform (observera J:et) istället, för att utveckla sina egna javaapplikationer som kan skicka applets och APDU:er till ett smartkort. Varför man skulle vilja göra det är ju lite oklart. De flesta nöjer sig med att skicka sina applets med GPshell sitälelt för att göra något eget... och tänker jag efter så ska ju inte mina användare få skicka applets (det är det sista de ska få göra!). Däremot ska de få skicka APDU:er och då tycker jag inte att de ska behöva använda GPshell utan istället mitt lilla, användarvänliga program.

Snart ska jag sticka iväg på gruppmöte, men innan dess tänkte jag läsa in mig lite på JOpenPlatform och se om det är nåt att ha. Funktioner med namn som
OPSP_GET_DATA_EF_PROD_DATA_PROFILE_WITH_PROFILE_VERSION
skrämmer mig en smula.

GPSystem

Det var roligt att att få reaktioner på det lilla aprilskämtet. De flesta förstod efter att ha läst några rader att det var på skoj, men en viss familjemedlem blev rejält uppskrämd. Jag är inte heller den person som bara tar sitt pick och pack och sticker iväg sådär, så det måste ju ha kommit som en chock. :) Nog för att det skulle vara skönt att göra nåt helt nytt och jag har fått erbjudande om att sova på en nätväns golv tills designerkarriären tar fart, så varför inte, egentligen? ;)

Just nu sitter jag och sliter med Global Platform. Förmodligen gör jag något jättetrivialt fel och de är ju de svåraste att hitta. Jag har en "vanlig" javaapplikation med main-metod och allt. Den skapar en instans av mig egen klass GPtest (som ligger i en egen fil). GPtest skapas fint trots att den inte har någon main-metod (däremot en konstruktor, förstås). Sen kommer problemen när GPtest ska skapa en instans av GPSystem (klass som finns i Global Platform). Jag får felmeddelandet att GPSystem saknar main-metod. Änsen, bara den har en konstruktor borde det väl vara lugnt, tycker jag? Jag har även provat att bara använda metoder i GPSystem utan att skapa en ny GPSystem, men samma problem uppstår då. Det var ett tag sen jag kodade "normal" Java, så jag kan ju ha missat nåt, men det känns som om jag har gjort som man brukar. Får väl ta och läsa Javadoc och se om man kan komma runt det hela på nåt sätt.

Gårdagens bestyr

Det fina vädret håller i sig så jag ska nog ta och gå en sväng idag också. Lika långt som igår blir det inte, men det är ju synd att sitta inomhus i solskenet. Igår tog jag alltså en liten promenad som slutade nere på stan, en ganska rejäl bit hemifrån mig. Väl där strosade jag runt i butiker och var nära att slå till på ett par jätteblommiga gardiner från Indiska, men allt annat är blommigt hemma hos mig, så nån måtta får det allt vara. Jag hittade även ett par snygga (och tokbilliga!) skor på Myrorna. Om ni visste hur svårt det är att hitta röda lackpumps med platåsula och i storlek 41 så skulle ni förstå vilket fynd det var, men jag vill inte gå en vinglig vår till mötes så jag hoppade över dem. :)

Gårdagens...
Mest förvånade: Tjejen som delade ut flygbland om en konstutställning när jag kom fram och glatt frågade om jag kunde få ett sånt för det såg spännande ut. Jag har själv delat ut flygblad och vet att folk skyr en som pesten när man är i den rollen. :)
Styrketräning: Jag blev bjuden på en plötslig grillfest och fick idén att handla grillmat på stan och släpa hem kassarna till fots. Aldrig igen. *s*
Kallaste: Alltså, det var jättemysigt, men... grillfest i mars sent på kvällen är lite småkallt. Jag ringde upp Fisken och berättade att jag var på fest och grillade och frös. Jag fick det medlidande jag behövde, men efter en stund undrade han "Men vänta nu, är du utomhus? Nu?!". :)
Ointelligenta hem: Mitt! Det har stökat ner sig nu igen, helt automatiskt. Idag är det jag som storstädar.
Dryck: Mocca Sanani, mitt absoluta favoritkaffe. Jag köper det nymalet i en liten kaffebod. Mmm...

Dagens bästa städmusik är utan tvekan: "Think about the way" - Ice Mc, "Terrible lie" - Nine Inch Nails, "It's my life" - No Doubt, "Virus" - Deltron 3030, "Männer sind Schweine" - Die Ärzte (Vic trodde att tysk skämtpunk skulle göra mig glad :) och så självklart... "Schau hi, da liegt ein toter Fisch im Wasser" med Hot Dogs (tänk Oktoberfest, ölstuga och folkdans).

Idag byter jag bana!

När jag vaknade kände jag plötsligt att jag hade hamnat fel här i livet. Det är inget jag har tänkt på tidigare, men nu kom jag till insikt och förstod att det är dags att bryta upp och göra något nytt. På sätt och vis är det vansinne att byta bana så pass sent i utbildningen med halva exjobbet och några strökurser kvar till examen, men vad är fem år såhär i efterhand? Nej, jag får se den här tekniska utbildningen som ett sidospår. Innerst inne är jag en konstnärssjäl och då vore det synd att inte ta vara på det. Jag behöver göra något helt nytt nu.

Det är därför jag ska flytta till Stockholm och bli webbdesigner. Kötiderna för lägenheter ligger på 25 år var det någon som sa, men jag tänkte att jag kan sova på kompisars soffor så längre, tills jag blir rik på mitt yrke och kan bo var jag vill. Jag ska faktiskt börja flytta på en gång. Om det är någon som har flyttkartonger över får ni gärna säga till. De är hopplösa att få tag i. Tackochlov behöver jag inte så mycket packning. Datorn tänker jag då inte ta med mig. Sirius har gjort en bra insats, men jag känner att jag inte längre är en PC-människa. En Mac känns väldigt mycket mera jag.

Sen måste jag göra något åt mitt yttre också. Fleecetröja har alla nuförtiden så det verkar vara ett materiel att satsa på. Måste fixa en ny frisyr också. Något uppseendeväckande så att jag syns om jag behöver prata med riskkapitalister. Jo, jag vill ju gärna ha min egen lilla webbyrå. Konkurrensen är stor, men läget är perfekt nu. Det var iochförsig någon som sa något om en IT-bubbla som sprack, men det pratas så mycket i branschen. Jag ska ge det hela en chans. Jag är som sagt konstnärligt lagd och jag är grym på HTML, så Stockholm nu kommer jag! (Jag ska tänka på er andra när jag blir IT-miljonär).