Framtidens träd


Äppelblom

Äntligen äppelblom! Mamma har fotat. :)


Semifinal

Så otroligt spännande just nu att jag knappt kan kolla utan överväger att gömma mig bakom fåtöljen. Ska Anna gå vidare till finalen?

Chip-å-PIN

Inga nyheter är nya nyheter för Blaufish som är först med det senaste genom att läsa det via Twitter så fort som det har hänt, eller nästan innan dess. Därför kan jag lika gärna komma med gamla nyheter. :) Att chip-och-PIN är knäckt är inget nytt för säkerhetsfolk, men för en kursare till mig (som sysslar med datorer, men inte med säkerhet - alls - ska väl sägas) var det nytt. Vi handlade fika och han beklagade sig över att man inte kunde betala med chip (och så höll han för när han slog koden, bara för att jag var där). Jag skulle då berätta om den där chip-attacken och gjorde väl inget övertygande intryck "Alltså, man lägger sig liksom mellan... man tar kortet typ... och sen, nä, men alltså, såhär... man har banken och kortläsaren, i affären, läsaren alltså... och sen... ja, du fattar". ;) Jag kunde inte för mitt liv komma på hur den där attacken egentligen gått till, trots att jag vet att jag förklarat den ingående med alla tekniska detaljer för bordsgrannen mitt under efterrätten på en konferensmiddag. (Och jag har en nedklottrad servett som bevis på det!) I brist på servett, läs allt om'et här.

Tisdagstema - Gul

90-talet ringde och ville ha den här hårsnodden tillbaka, men det går ju inte för den är veckans Tisdagstema - gul! :)


Musfritt?

I helgen köpte jag en jättefin musmatta på "Gubbdagis". Jag tänkte ha den på jobbet eftersom min musmatta där lämnar en del övrigt att önska. ...men så kom jag på att det faktiskt kvittar hur jobbmusmattan ser ut, eftersom jag ändå använder ett annat pekdon där (en sånhär), så nu får den fina bo här hemma istället. :)


Värmen

Det ultimata sommartecknet: Sirius, min fina dator, har börjat morra oroväckande. Hon gillar inte att spela CD-skivor, vill inte visa strömmande film, tycker inte om när webbläsaren har många fönster öppna och är på det stora hela rätt less tills jag öppnar datorlådan och vädrar lite, då är det OK igen. En stackars dator som får värmeslag - då är det sommar, faktiskt.

Sommaren

Jag har ätit glass i kyrkoparken. Det är en tradition här i stan. Folk går man ur huse för det, gamla som unga. Det är fint där, med stora träd och en massa bra bänkar och sittvänligt gräs. Minst en gång per år bör det göras, annars blir det ingen sommar. Det är så det är. ;)

Såhär blommade träden förra helgen. Nu kastar de redan sina blomblad på en. :)

Smaklig spis, fast utan spis

Äntligen har jag hittat en matlagningsblogg som jag verkligen tycker om! ...förutom Blaufishs "Högst ovetenskapliga matrecensioner" då förstås. Katja heter tjejen som lagar bläckfisk och annat gott, fotar det snyggt och bloggar praktiska steg-för-steg-beskrivningar. Det finns förstås en hake: hon lagar all mat i kaffekokare(!). :)

Plötsligheter

Jag brukade tillbringa en hel del tid i ett konferenssystem där det fanns en plats som hette "Plötsliga plötsligheter". Dit skickades sådant som var lite för underligt och oväntat för att någon skulle veta vad man annars skulle göra av det. Idag var det fullt av plötsligheter ute i verkliga livet! Jag hamnade på en fotoutställning på vägen hem och på träningen spelade gymledaren en Covenant-låt mitt bland all den andra gympamusiken. (Jag lovar, det är "plötsligt" så det förslår.)

Det konstigaste ändå: Jag träffade en bekant som jag springer in i ibland och pratar lite datorer med. Det är inte så underligt. Det märkliga denna gång var att han hade följande telefonproblem: När han försökte ringa sin sambo kom han till en helt okänd kvinna som blev lika förvånad hon. På hennes telefondisplay stod det nämligen att det var chefen som ringde och det var det ju inte. När jag tog upp min telefon för att se om vi kunde ringa varandra hittade jag ett intalat meddelande på telefonsvararen... från en telefonsvarare! Nej, jag kände inte personen eller företaget som den tillhörde heller. Mysko!

Tisdagstema - Kantig

Veckans Tisdagstema är kantig så som den här skylten är. :)


Gammal och bra

Min uråldriga gamla webcam med stora lysdioder på har äntligen fått ett uppsving! Hemma använder jag förstås en bättre nuförtiden, men den gamla fick hänga med till jobbet för ett bra tag sen då jag skulle göra något slags test med den. Idag behövdes en kamera som funkar under Windows 7. De allra nyaste gör ju det, men inte de halvgamla. Min skruttkamera? Jodå, utmärkt! Den funkar väl om man kopplar den till en brödrost också. ;)

En bro

När vi var ute och gick igår hittade vi den här bron över ån. Trädet som fungerade som bro sträckte sig bara halvvägs, men kanske var det inte tänkt som bro utan som utkiksplats.


Pluppar


Efter regnet

Vi var ute i skogen i natten. Det fanns en geocache där. Vi väckte blommorna med ficklampa så att Blaufish kunde fota dem. Vi väckte två stackars gräsänder också som inte alls ville ha besök i sin göl. De blev lite upprörda, men kommer nog över det. :)


Experten

Igår när jag tog en välbehövlig glasspaus i solen såg jag en trevlig systemadministratör som jag jobbade med för några år sen. Han vankade fram och tillbaka. Jag frågade om han höll på att kläcka idéer, men han sa att han väntade på en person som skulle lämna över en oboe till honom. Spelar du? frågade jag tveksamt. Jo, det gjorde han. Han var bättre på barockmusik än på datorer tydligen. De som är väldigt bra på datorer kan förstås vara minst lika bra på andra saker, men jag vill se det för att tro på det. ;) Så dök det då upp en man med en liten blå väska formad som en sån där kinesisk lyckokaka. Ur denna tog han upp ett antikt instrument med vackra ornament på. De båda musikerna pratade om rör och trattar. Har du någonsin sett något sånt här? frågade de mig, och det hade jag förstås inte. Man ser något nytt varje dag. :)

Tisdagstema - Gammal

Veckans Tisdagstema är gammal, precis som den här kyrkan som jag fotade i februari. Den äldsta i Krakow, sägs det. Jättegammal.


Mjukt, suddigt ljusInte allt

Konsten att få något att låta spännande är att inte berätta allt. Idag har jag bland annat gjort det här:
  • Lagat 6-7 portioner mat
  • Gjort en massa spellistor
  • Tillverkat en mängd små krokar av ståltråd
  • Försökt ge bort min TV på Facebook
  • Sorterat mina filer
...och tvättat ohemula mängder handdukar. :) Så det så. Fast TV:n måste jag ju förklara, för  det lät ju lite konstigt. Det är en gammal TV som inte används. Liten är den, ryms överallt. Krokarna? Upphängningsanordning för draperier. Klarar att man hänger upp ett städ i dem. Näe, men ett draperi, förhoppningsvis.

Blomster

Idag har jag fikat och det var fantastiskt. :)


Grillat

Nu är det sommar för nu har jag grillat. Det gör inget att det var jättekallt och blåste massor, för har man grillat så har man. Jag luktar grillkol, hela jag. Sommar! :)

18 år

Det där med att bli vuxen är spännande, det har jag bloggat om förut. Jag vet nämligen inte när man blir det. Rent teoretiskt har jag 9 års erfarenhet av det. Förhoppningsvis har jag blivit lite klokare, men nån jätteskillnad är det inte. Kanske för omvärlden, men inte någon skillnad som jag själv känner av. Anledningen till att jag tar upp det här igen är att en bloggare jag gillar att läsa, färgstarka helh eller Hanna som hon egentligen heter, fasar inför att bli stor. Jag insåg plötsligt att hon faktiskt inte är 18 ännu, men vad jag minns var 18-årsdagen inte så värst annorlunda mot andra födelsedagar. Det är heller inget måste att flytta hemifrån eller börja jobba vid 18 heller, såklart. Jag flyttade direkt efter gymnasiet för att plugga och visst: som student krävs en del eget ansvar för studierna och som utflugen behöver man t.ex. betala hyra och... ja, det är väl det. Försäkring kan vara bra också, pengar över till mat också. (Bredband kan man behöva. Bredband och mobil, annars löser det sig.) Förutom det är livet som student inte jättevuxet alla gånger. Jag bodde dessutom i studentkorridor och där lärde vi varandra att laga mat, tvätta och källsortera. Ett bra val för den som är nybörjare på att bo hemifrån är att bo med någon annan. Det blir faktiskt mycket lättare så. (Teknologer som lär sig tvätta är roliga förresten. :) Jag tänkte att jag, trots att jag inte är nån expert, skulle se om jag kan ge lite tips angående sånt som Hanna oroar sig mest för.

Kökssysslor:
Du som lagat mat tidigare har ett klart försprång. Annars lönar det sig att våga experimentera. Jag har gjort fejk-chai på köttbuljong (usch!) och wokat en apelsin (fy!) i min tidiga kökskarriär. Mina korridorare gjorde värre saker, kan jag säga till mitt försvar. Man lär sig får ihop god och billig mat rätt fort. Diska är inte jättekul, men det brukar bli bättre med rätt soundtrack.
Rösta i val: Skriv ner vilka frågor du tycker är viktigast och se vad partierna säger om dessa. Surfa runt på partiernas webbsidor, även de du inte skulle ha kollat in "frivilligt" och se vad de står för. Tänk på att alla lovar det ena och det andra såhär i valtider. Dessutom är det ganska likriktat alltihopa, tycker jag. Jag menar, finns det något parti som är för miljöförstöring, ojämställdhet och högre arbetslöshet? Nä, just det. Däremot kan de tycka att någon viss fråga är viktigare än en annan samt ha olika idéer om hur målen ska nås. Lyssna på TV-debatter och surfa runt, det brukar klarna lite då.
Få göra dumma saker: Röka och dricka alkohol alltså. Jo, det får ju 18-åringar göra. Känn inget tvång dock. Jag har inga planer på att någonsin röka, till exempel.
Att livet går på rutin: Det kan man göra nåt åt! Gör det du tycker är roligt och var den du är. Även om vissa sysslor som t.ex. jobb kan kräva att du är på ett visst sätt just då så får du vara som du vill annars, bara du inte gör nåt jättedumt. Precis som nu. Utnyttja det!
Att ha ett tråkigt jobb: Det är inget skoj förstås. Jag har haft turen att få roliga jobb, men även ett långrandigt jobb kan säkert ha sina fördelar i form av lön, något att göra tills man kommer på vad man verkligen vill göra etc.
Skaffa familj: Ja, hjälp! :) Jag känner en hel del föräldrar som inte är ett dugg "tråkvuxna" så det är inte kört bara för att man skaffar familj. Trösta dig med det och ta det som det kommer.

Lycka till! :)

Mask

Den fina fågelmasken finns nära Järntorget.

Tisdagstema - Vatten

Veckans Tisdagstema är vatten - sådant som finns i fjällen och som man ska ta sig över, oavsett om det är fruset eller flytande. :)

Någonstans i Kebnekaisetrakten, 2009

Junta

Blaufish gillar ordet "syjunta" för han tycker att det låter som att det handlade om en militärjunta, men med gamla tanter som är ovanligt militanta. Kanske drämmer de paraplyet och handväskan i huvudet på folk eller nåt. Så tänker jag mig det. Idag var jag faktiskt på syjunta i ett torkrum där det var fritt fram att väsnas. Vi mätte tyg, bankade öljetter, gjorde krokar av ståltråd och vävtejpade saker. Om ni ser en massa upphängt tyg nånstans och misstänker att jag varit inblandad: beröm! (Det vore uppskattat. ;)

Vågigt

Blaufish fotade något fint på vår tur i Trädgårdsföreningen idag. Jag minns inte att världen var såhär vågig, men det var den visst, speciellt när man tittade ner i vattnet och såg på världen där. :)