Vårtecken

Det har siktats så många vårtecken här att det är svårt att räkna dem alla, men här kommer några:
  1. Krokus! Jättefina och lysande mitt på unis gräsmattor... skulle ha haft kameran med mig.
  2. Koltrastar som håller konsert.
  3. Hurtiga människor som joggar.
  4. Jättemycket grus överallt, mest inomhus.
  5. Det lokala kricketlaget har börjat träna. De körde en hård match mot sig själva och var mer taggade än jag någonsin sett dem förut - de tjoade och sprang omkring, utövandes den obegripliga sporten.
  6. En datorföreningskompis som alltid bär sandaler i milt väder har börjat med detta. Vår!
  7. Dimma. Nä, vänta nu. Dimma är det ju alltid här. Det måste vara något med stället, inte med årstiden. :)

Tisdagstema - Långsam

Veckans Tisdagstema är långsam. Här håller jag på att göra ett linne lite snyggare. Motivet ska bli en sagoskog med ugglor och träd och grejer. Hittills har det inte blivit så mycket. Är det färgen som torkar långsamt eller är det jag som är långsam? :)

Använde min gamla långsamma kamera till att ta bilden, vilket kanske syns. Den nya är på jobbet, vad den nu gör där. Jobbar åt mig, får jag hoppas. ;)


Kryp

Ett litet kryp, som hastigast. En förklaring till krypet och ett lite tydligare av samma art kommer kanske i framtiden. :) (Hint: Nytt, roligt vektorgrafikprogram att ha kul med. Nej, krypet finns inte på riktigt. Ingen fara. ;)

Creme de abacate

Tänk att jag har gått så länge genom livet utan att veta vad det godaste man kan göra av avocado är! På Tasteline fanns jag svaret: en god milkshake med avocado och lime. Den har en härligt grön färg, mysig konsistens, smakar superbt och man står sig nästan hela dagen på den. Perfekt! :) Här ju. (Eller här, för att få lite mer lokalfärg.)

Våren

Nyligen hade den här kommit upp. Jag hade nästan glömt bort att jag planterat den, men efter några veckor bestämde den sig för att det var dags att gro ett litet skott. Hej, sa den på groddars tysta sätt, nu är jag här och det är jag som är våren! :)

 


Hela listan

Häromdagen hittade jag roliga listor som jag gjort och sparat på fil år 2004. De innehöll saker jag tycker om, filmer som är bra, mat jag gärna lagar osv. Jag tänkte att de är nog ganska aktuella och ger en bra bild av mig så jag skickade över dem till Fisken utan att egentligen läsa igenom dem först (så att jag inte skulle få för mig att censurera nåt - alltså det fanns inget hårresande på dem, det visste jag förstås innan, men man kan ju ändå få lust att snygga till det hela lite...).

Fisken läste. Så läste även jag. Hårresande, säger jag bara! Jag menar, maten! "Det där låter nyttigt", tyckte Fisken. "Du borde börja laga sånt igen". :)

Saker som Kaprifol gärna mumsade i sig år 2004 (med nutida kommentarer)
Pizza (Ok, gott men onyttigt.)
Musselsallad
Tonfiskgryta (Jo, ja... med chili då.)
Libanesisk böngryta (Mest vitlök, bönor och en särskild kryddblandning om jag minns rätt)
Indisk tomatröra med oliver (Låter italienskt tycker jag. Vågar vi gissa på att det var curry i? :)
Couscouswok
Ugnspannkaka
Blodpudding
Tomatsoppa med timjan
Morotswok

JavaCard 3

Svårt att tro idag kanske, men den här bloggen var tänkt att åtminstone delvis vara en smartcard-blogg. Idag får den vara det igen. Det är så mycket tissel och tassel om nya JavaCard 3.0 att jag faktiskt måste nämna det. Helt ny är teknologin inte, den har något år på nacken eller så. Samtidigt har de nya korten inte hunnit sprida sig nämnvärt ännu, vad jag förstår. Jag känner ingen som faktiskt har kodat något för 3.0, men flera som skulle vilja. Jag också, såklart, även om jag inte har någon direkt anledning just nu. Å andra sidan, vad ska man säga om ett smartcard som kan köra servlets? Jag är tveksam till att ha en liten webbserver i mina smarta kort, men det kanske bara är jag. Här finns länkar och matnyttig info och här finns en trevlig artikel som visar hur det nya ser ut. Det ser fint och lätthanterligt ut så det är väl bara att vänta och se vad framtiden för JavaCard 3.0 blir.

St. Paulia

En blomma jag tycker om. De är ganska lättskötta, men ogillar vatten på bladen. :)


Tisdagstema - Plast

Veckans Tisdagstema är plast, det material som den fina sockerströaren är gjord av. Den är otrolig - välter den så trillar inte sockret ut. Magiskt! :)


Vatten

Idag är det internationella vattendagen. :) Kanske läge att leta upp "Waters of March" i någon fin inspelning. Det finns massor på Youtube, välj en med din favoritartist (som garanterat har spelat in den, verkar som om alla har det).


Tallyho

Här kom vi nästan helt osökt att tänka på dronten, denna underliga fågel. Det finns en dikt som är särskilt fin. Den handlar bland annat om en stackars dront, eller så gör den inte det. Det fanns kanske ingen dront att jaga, då när dikten utspelade sig. "Jakt på fågel" heter dikten och den kan läsas här.

Ett första försök

Nu finns den online och jag måste väl säga att den är lite för mycket på alla sätt och vis. Ändå finns den där, för de dagar jag skulle känna att jag behöver ha skrikiga gröna och lila blad överallt i min webbläsare. Såna dagar finns, men denna är inte en av dem. ;) Min nästa persona kommer att bli mer diskret.

Kråkornas återkomst

Kråkorna är tillbaka! De började på nytt bygga bo utanför mitt kontor igår. Som med allt annat är det förarbetet som är värst. Jag kan sitta och titta på ett tomt papper innan jag bestämmer mig för hur innehållet ska ta form. En av kråkorna gjorde samma sak med en liten kvist: flög runt lite planlöst, satt och stirrade, provade att lägga kvisten i olika grenklykor, flyttade på den när den inte låg bra, provade olika vinklar och andra träd, flög sedan iväg för att fundera mer på saken. Det ska nog bli bra till slut. :)

Min första persona

Jag har gjort en persona. :) Ett sånt där tema till Firefox alltså. Den som kör senaste Firefox har säkert lagt märke till plug-in:et som gör att man kan lägga en bild över menyerna så att de ser snyggare ut. Personas kallas de små "bildpaketen" man väljer mellan och som man låter sin webbläsare "klä sig i". Min egen persona ser lite speciell ut: en massa galna löv som ser ut att ha slängts iväg lite hursomhelst (men de är såklart väldigt noggrant utplacerade ;). ...men jag tycker att det blev som jag ville ha det. :) Lite som bilden nedan ser den ut. När den är godkänd och allting kommer den att finnas att ladda ner här (Green and violet plants heter den).

 


Tisdagstema - Tråkigt

Veckans Tisdagstema är tråkigt. Ibland är motivet och tillfället roligt, som när en förening jag är med i städade ett förråd och vi fikade där och hade trevligt. Plötsligt kom ett luciatåg förbi utanför (det var ett bra tag sen altså, inte ens ifjol för den delen) och jag passade på att fota dem. En fin kväll, men bilden... inte så kul kanske. ;)

Ett bra fotoögonblick, men en ganska tråkig bild. :)


Två själar, samma tanke

Nackdelen med att vara för synkade: jag tänkte blogga om det som Fisken tydligen redan har bloggat om här. Han brukar då och då brista ut i citat från actionfilmer eller gamla skräckisar, ofta med ett väldigt överdrivet tonfall så att jag börjar skratta. Ett till citat som vi båda använder är följande: "A communications disruption can mean only one thinginvasion!". Det säger vi med fördel när nätet går ner eller Skype hänger sig. Det kommer härifrån och är väl en smula överdrivet. ;)

Delsjön

Igår skulle jag nog ha sett Melodifestivalen, men när vi kom från från en skogstur efter åtta bestämde jag mig för att vila lite innan jag såg det spännande slutet om det nu skulle bli spännande och det verkar det ju ha blivit. Innan 21 sov både jag och Fisken gott, även om det inte alls var tanken från början. T.ex. hade vi just gjort kaffe och hällt upp. Dessutom hade Fisken fått mossa på sig som skulle tvättas bort (jag hade ingen mossa på mig, dels för att jag inte geocachade som Fisken och dels för att jag är en dam ;), men det fick vänta, så trötta var vi. Förmodligen var det den friska vårluften, men samtidigt så hade vi gått långa sträckor under dagen i Delsjöområdet. Vi hittade några geocacher, spanade ut över sjöarna och jag halkade omkring i snön på mer eller mindre värdiga sätt. :) Sen åt vi våfflor på kafé Lyckan också, ett mysigt litet ställe där de har getter i en hage utanför. Folk satt och solade utomhus i solstolar och tittade på djuren. Getterna tittade lika nyfiket tillbaka. :)

Omskakas väl

Jag bussbloggar! Helt fantastiskt må jag säga. Bussbloggat har jag iofs gjort innan, men då från min lilla mobil som inte riktigt är skapt för syftet. Denna gång har jag dator med mig (inte en personlig dator då, så mobil vill jag nog faktiskt inte bli har jag insett) och kan blogga loss rejält om jag skulle vilja. Jag skulle också kunna sitta och "BibTeX:a" referenslistor på bussen om jag ville, möjligheterna är oändliga. Men. Ett stort Men. Jag blir snudd på aldrig åksjuk, knappt ens när jag läser böcker medan jag åker med något fordon. Detta däremot är en skakig upplevelse. Först tyckte jag att det var mystiskt att "alla andra" kan använda dator vid färd utan att se det minsta påverkade ut av det, men grejen är att de flesta ser på film, mycket få skriver saker (vilket väl borde vara som att läsa en bok, ungefär, ur åksjukesynvinkel). En person några säten bakom mig kodar Java. Det är skillz, det. ;)

Att återvända

Alla har vi vårt förflutna. Mitt består av tre år i studentkorridor. Det var en spännande tid och mina grannar som jag delade kök med under mina korridorsår kom från 27 olika nationer (många bodde där bara en kort tid). De flesta flyttade hem igen eller ut i världen till någon ny plats. Få vände tillbaka, men en gjorde faktiskt det. En av mina f.d. korridorare valde nyligen att lämna sitt hemland Indien för att komma tillbaka hit. Hur man kan byta 34 graders värme mot det här är oklart, men det var roligt att han kom tillbaka. Vi samlade ihop ett litet sällskap och begav oss till vår gamla korridor för att hälsa på den ende kvarvarande från det gamla gardet. Det mesta var sig likt, men myssoffan hade de minsann kastat bort. Lika bra det. Den var lite usch. :)

Då. (2005) Notera det grekiska kruset och de fina växterna.


Nu. Palmen har ett grönt blad. Den väntade på mig. :)

Något att göra

Mitt nät laggar som aldrig förut. Kanske är det för att jag lyssnar på Project-X, ett band som mitt nät verkligen inte gillar utan försöker slippa så gott det går. Mitt nät har ingen vidare smak. Project-X är ju grymma. Hursomhelst, jag törs inte blogga något långt och fint för då finns det en risk att alltihopa här kraschar och inte inte blir nånting alls, så det får bli såhär. Det här är mina lappburkar. I dem finns det saker att göra om jag får tråkigt nångång. I den gröna finns roliga saker som "måla akryl" och i den blå finns nyttiga saker som "skura spisen". :)


Tisdagstema - Frihet

Veckans tisdagstema är frihet. För mig är frihet att vara vid havet, se båtarna som är påväg långt bort, se himlen och känna värmen från solen. Bara så. :)


Något konstigt


På utställning

En av de längre posterna i mitt CV är min tid på museum. Stället jag jobbade på nyöppnade i nya fräscha lokaler idag så jag gick på vernissage. Massor av folk, snygg ljussättning och typsättning, välgenomtänkt utställning och trötta men nöjda personer bakom det hela. Efteråt blev det fika för oss som jobbat där tidigare och hade mycket att minnas i form av kletig målarfärg, en robot som löpte amok och stökade runt (en jätteliten robot så den var liksom inte farlig eller nåt, men ändå ;), guidning av skolklasser, vernissagefix i sista minuten och allt sånt spännande som var vardag på den tiden. Fint var det, nu och då! :)

Igår, idag och till våren

Nej, inte jättepigg idag. Tror att jag sällan varit på en trevligare klubbkväll, men 8 timmars fest efter en lika lång arbetsdag kräver sin kvinna. Idag har jag mest druckit kaffe, ätit clementiner och lyssnat på Thermostatic. Jag orkar varken tung mat eller tung synth för tillfället, men annars är allt strålande. Funderar på att gå på en utställning imorgon och insupa lite kultur. Annars är helgens planer mest att vila och att kanske fixa lite jobbgrejer (läsa artiklar, det är ju nästan ett nöje om de är bra :). Förövrigt är det mars månad, månaden då jag fyller år (inte nu, men snart). Planerna är att fira i efterskott, dels med Fisken och dels med föräldrarna. Det är lite mycket annat att göra denna månad och jättefest mitt i en vecka är det inte riktigt läge för. Helgerna är även de lite för uppbokade... och så är det så ofestligt väder på det stora hela.

Men såhär: när det blir lite varmare och vårigare och man kanske t.o.m. kan vara utomhus så ska jag fixa en (ganska) spontan vårfest som alla damer, herrar och övriga i bekantskapskretsen är välkomna på. Särskilt ni som då och då bjuder in mig till jättetrevliga saker som jag tvingas tacka nej till för att jag inte är i stan eller har saker som måste göras. Som sagt, jag återkommer om det här för jag vill verkligen ge igen på den där grannen som har en massa stökigt folk här i omgångar. Inte för att ni är stökiga, men vi kan väl försöka? ;)

Åtta timmar

Konceptet åttatimmarsfest är fantastiskt: först är det mest som att gå på restaurang, sen börjar det hända lite grejer och blir lite mer pub-stämning. Därefter blir det nattklubb och en väldans massa röj för att tunna ut och bli mer efterfestigt. Alla får något de tycker om och det blir aldrig för mycket. Vissa går bara på middagen, andra bara på klubben, några kanske orkar någon timma av varje. Det blir lagom och det blir bra. Men om man är arrangör då? Ja, di lärde tvistar, det gör de. :)

Överallt!

Fin liten reklam-QR-kod i Krakow! :)


En förbättring

Det är märkligt, men trots att Fisken har jättemånga fina smeknamn med fisktema (de flesta uppfunna av mig) så föredrar han det namn hans föräldrar har gett honom. (Blaufish, tror jag... eller?) Tydligen går det bra med "universums överhöge härskare" eller nåt i den vägen också, men det tycker jag blir alldeles för formellt. ;) Jo, vi har skojat igen om att Fisken ska ta över världen, antingen genom att starta en sekt eller på något annat sätt. Jag stöder det helt och fullt för han har lovat att införa en massa bra saker. Det allra bästa förslaget är att avskaffa tidszonerna och införa en och samma tid. Oerhört praktiskt. Då behöver jag inte längre ägna arbetstid åt att fundera ut var man har Moutain Standard Time (på Kebnekaise? i Bergen?) och vad klockan nu må vara där. Jag måste veta sånt ibland - i min bransch befinner vi oss lite varstans (fast jag är mest här). Av någon anledning föredrar jag deadlines satta av personer i tidszoner väster om mig. :)

Tisdagstema - Skrämmande

Veckans Tisdagstema är skrämmande och vad kan väl vara läskigare än bilden nedan. Ser ni inte det läskiga? Ok då, på just den här bilden kanske det inte är så uppenbart. Münchens flygplats i sig är fin (och kliniskt ren, hur lyckas de?) och flygplan är inget jag är rädd för, men branta trappor och rulltrappor tycker jag inte om. Just dessa är ganska harmlösa, men är de brantare så åker jag hiss. :)


Vånfönstret

Ni vet hur det är, om någon tar på sig vårkläder när det blivit lite varmare väder så blir det plötsligt kallt igen. Lämnar man paraplyet hemma börjar det regna. Själv har jag orsakat ett nytt snökaos med inställda bussar och allmänt slask. Jo, så måste det ha varit. Bilden här under är ju bevis nog. Jag har tagit bort de isolerande handdukarna från fönstret. Gjort det till ett vårfönster. Tji fick jag. ;)