Versioner

Blaufish skriver relevanta saker om versionshantering idag. Själv tänker jag mest på mitt första möte med CVS (eller om det var något ännu äldre?). Det var ett bra tag sen. Jag och en annan färsk student hade fått någon sorts uppdrag som webbprogrammerare åt ett utskott som tillhörde en liten del av vår studentkår. Det var alltså inget stort uppdrag och det var ideellt. Jag tror att vi gjorde det för äran. Båda två fick uppdraget eftersom vi var de enda sökande. Förkunskapskraven var att vi skulle kunna ett visst uråldrigt scriptspråk. Både jag och den andre (som jag inte kände innan) resonerade som så att det nog inte var så petigt med den saken. Därefter följde ett testande och provande hit och dit med webbplatsen vi skulle vidareutveckla. Våra CVS-loggmeddelanden blev med tiden slarvigare och slarvigare, det blev ju så många. Efter ett tag började vi att chatta och småtjafsa med varandra i loggarna, omedvetna om att dessa lästes av någon annan webbmänniska i den här organisationen. Denne tyckte att loggarna var så roliga att de blev uppläsa på möten och väckte mycket glädje. Ja, nåt ska man ju lyckas med. Mitt finaste CVS-minne. :)

I starkaste laget

Jag har lagat en stor måltid med östafrikansk kryddning. För mig innebär det att det är mycket gott, men även mycket starkt. Blaufish däremot skulle nog inte ha några problem, så honom ska jag bjuda nästa gång. Ni kan ju kolla in vad han sitter och häller i sig: förfärliga chilisåser! Jalapeños äter han som godis. Tufft, men snudd på vedervärdigt, säger jag bara! ;)

En oväntad karriär?

Den här veckan har jag varit förkyld och inte gjort så mycket spännande och fartfyllt. Jobba har jag kunnat göra, samt saker som går att göra sittandes som att läsa, titta på TV och hosta. Igår behövde jag dock gå på klubb. Inte behövde som att jag gick och längtade efter det, utan som i att jag var med och arrangerade. Planen var att inte vara där så länge, utan bara göra det som behövdes och sen gå hem och sova. Jag packade ner hörlurar och lite skivor, hoppade i jeans och T-shirt och gav mig iväg. (Ska väl säga att jag gjorde ett medvetet val med T-shirten - tog min fina med Grace Hopper framför en gammal dator som motiv - och matchande grå byxor, mer spontan än så är jag inte.) Det visade sig bli en mycket trevlig och rolig kväll ändå, eller just därför. :)

Under kvällen fick jag en liten stund sitta och vakta en dator åt en av arrangörskompisarna. Medan jag gjorde det skissade jag ner en bild av garderobstjejen och vakten när de pratade med varandra. Datorns ägare kom strax tillbaka och tyckte att bilden var lite kul. Sen var det inte mer med det, trodde jag. Idag fick jag veta att han hade tagit med det osignerade mästerverket "Samtal i garderoben" till en efterfest och sålt den för den enorma summan av 20 kr till någon hugad, salongsberusad spekulant. Summan skulle tillfalla konstnären, men då min agent är student tycker jag att jag kan bjuda på det här. Den här gången, sen får vi se. ;)

Ville bara säga det

Den här fina har jag som bakgrundsbild på datorn. Attan-kattan så snyggt! :)

Spot on!

Alltså, såhär: jag har hört att det är krångligt med Spotify under Linux. Man måste köra det i Wine och så vidare. Jag tänkte på tiden då jag körde Slackware och insåg att det nog skulle vara ett e-lände alltihopa.

Vet ni hur man gör i Jolicloud? Jo, jag har ett stort sökfält framför näsan hela tiden, högst upp på skärmen. Där skriver jag "Spotify" och tycker på det lilla blåa molnet. Den söker upp Spotify bland programmen som Jolicloud stödjer. Add står det. Jag tycker på add och Spotify installeras. Den fixar t.o.m. Wine-miljön åt mig. Allt är klart på några minuter. Sådär smidiga är saker aldrig annars. De är bara inte det. Jag är faktiskt imponerad. :)

Ett litet OS

Under helgen har Blaufish varit här och vi har sprungit runt ute i det kalla och snöiga, som vi brukar. Han har även stöttat och hjälpt mig i mitt pågående datorstrul. För att göra en lång historia alldeles lagom kort har jag en ny fin disk som Blaufish installerade Linux på. Det kör jag sedan tillsvidare, medan jag funderar ut nästa steg i planen. (Inflikande: Jag är fullt kapabel att installera Linux alldeles själv, särskilt den här disten, men det är förstås väldigt fint om någon snäll hjälper till i det upprivna tillstånd som datorstrul framkallar, både hos mig och hos datorn. ;) Vad jag kör? Ja, det är kanske lite eget, men det går snabbt, är lätt att använda och det är perfekt om man bara vill "slänga in" ett OS lite tillfälligt. Jag kör handdator-disten Jolicloud. Japp, på min stationära! Datorn känns lite som en smartphone med appar och grejer, men jag kan proppa in nästan vilken (fri) mjukvara jag vill och göra nästan allt jag känner för. Jolicloud kallas för "det sociala operativsystemet" och jag kan få det att posta saker på min Facebook-sida (vilka program jag gillar etc), men så socialt tycker jag inte att det ska vara. Då får nog lilla Joli skaffa sin egen sida, faktiskt. ;)

Starkbröd

Idag när jag kom hem från en kväll med afrikansk dans och (finskt! :) bastubad var det dags att provsmaka brödet jag hade gjort av lite av Suris. Kakan jag gjorde förra veckan blev väldigt bra, men sedan började jag experimentera. Jag var lite tveksam, men det blev ett utmärkt bröd. Här skulle det vara lämpligt att beskriva receptet, men jag vet faktiskt inte riktigt vad som är i och när det åkte i. En gissning är kornmjöl, vetemjöl, grahamsmjöl och naturligtvis surdegsgrund tänkt för sockerkaka... och vatten då. Saltet glömde jag nog, men det är lika bra tror jag. I en vecka bubblade häxbrygden och den matades då och då. Jag var orolig att den skulle jäsa, inte så som bröd gör utan att det liksom skulle bli öl eller något av det... men det blev det då inte. Som studenterna säger: fulöl gör din middag lat ty öl är bröd och bröd är mat! ;)

Nu blir det reklam

Dagens betraktelse är lite simpel, men sann: jag har upptäckt att Eldorados block(choklad) är jättegod och har diverse andra fördelar. Lagom chokladig, smälter snabbt och är dessutom mycket billig. Ett riktigt klipp med andra ord! :) (Det här inlägget är inte sponsrat, men jag är öppen för förslag. ;)

De små nyanserna

Jag hittade en spännande artikel i en gammal kulturbilaga från SvD. Där finns det oftast något intressant, men det här var extra bloggvärt tyckte jag. Det handlade om konstnären Hans Eijkelboom som fotar människor som gör samma sak som de andra som fotats (mängder av bilder på mammor som shoppar med sina döttrar t.ex.) eller folk som klär sig likadant. Främst stod det om "Paris - New York - Shanghai", ett fotoprojekt där personer från dessa tre städer fotograferats och grupperats efter vad de har på sig: män i randiga tenniströjor, personer med handväska från ett visst modehus och så vidare. Likriktningen är slående, samtidigt som små lokala trender och influenser syns. Jag tycker att det här är intressant och spännande, helt enkelt. (Nu till ett vågspel. Jag ska länka till ett filmklipp som jag själv inte har sett i sin helhet. Jag tar inget som helst ansvar för innehållet. ;) Här har vi det: ett föredrag om Paris - New York - Shanghai.)

Isfritt

Det finns inget kvar att tillägga, för Elisabeth har redan sagt allt som behöver sägas: det är barmark nu och det är wunderbar. Jag håller helt och fullt med. Jag tycker inte om att halka omkring. Det sinkar mig och så ser jag ut som nån annan bambi. Inte skoj alls med is.

Omskakas

Idag har jag dansat zumba för första gången i mitt liv. Det var väldigt fartfyllt och kul! Jag kommer absolut att göra om det. (Här kan ni se vad det är för något.) Trevligt också med en träningsform som passar de flesta, men där det inte är någon nackdel att ha lite mer av sig själv att skaka på (även om det lär bli lite mindre för varje gång). :) Sedan har jag även varit inne på en e-myndighet och uträttat ett e-ärende. Det är ett lite av ett e-lände sånt där, men nu är det gjort. ;)

Den våren

Mest av allt tycker jag att det ska bli vår snart, precis på det sätt som våren var 2008 i april. Såhär. Just så. Så får april 2011 gärna bli. Om jag fick bestämma så vore det helt ok om januari var så också. :)

Den söte, den sure och den fule?

Jag hade hört att man kan göra pannkakor av överbliven surdeg (+ lite annat att fylla ut med: vatten och mjöl tills rätt konsistens uppnås). Inte injera-pannkakor som jag har bloggat om tidigare, utan vanliga liksom. Sagt och gjort, eftersom hela Suris (jag har döpt om Herman) inte gärna kan bli det han är tänkt att bli (det blir alltid lite extra som kan ges bort eller sparas i frys) gjorde jag pannkakor på en femtedel. Jag förväntade mig att de skulle bli lite sura, men fick en sockerchock. Justja, Suris är ju tänkt att bli äppelkaka enligt receptet jag fick tillsammans med honom. Inte undra på då. :)

Någonting gott

Jag har hittat en sida med etiopiska recept. Lite ovanlig mat som märkligt nog påminner mig om sommarens festivalvistelse i Köln. Varför? För att jag och Blaufish bodde nästan grannar med ett etiopiskt matställe, förstås. :) Till helgen ska jag göra ett försök! Nästan allt jag behöver finns i mitt skafferi, faktiskt. Surpannkakorna (injera, ser ut som disktrasor, men smakar fantastiskt) blir nog av lite mer svenskt snitt eftersom de är svåra att få rätt med vad som finns till hands här (och så tar det flera dagar), men jag tänker testa iaf.

Onsdag

Det känns inte som onsdag, för onsdag brukar vara min aerobicsdag. Med det nya träningsschemat för våren är det dock inte så längre, nu är onsdag min vilodag istället (för då går det inga bra träningspass när jag vill träna). Idag har jag alltså varit i min lägenhet och städat bort julen, kokat frikadeller och rört om i surdegen. Det ska finnas tid för sånt också.

Obeprövat

Idag åt jag en banan efter träningen och funderade på om jag borde ha ätit den innan istället, eller kanske både en innan och en efteråt. Där nånstans föddes idén om att man bör äta under träningen istället för innan och/eller efter. Det kunde ju vara en idé. Inte låter det särskilt smart, men det är ju onekligen något nytt. Jag tänker inte pröva, men kanske ska jag börja marknadsföra idén, lansera tränings-DVD:er och skriva kokböcker. Detta kan vara början på en spännande karriär. *fniss* ;)

Kryddat

Jag har blivit tipsad om den här artikeln i SVD om nyttiga kryddor. Nu sägs det ju av och till om det mesta att det antingen är väldigt nyttigt, eller väldigt onyttigt (och det brukar ändras från det ena till det andra ganska fort), men det här tror jag på faktiskt. Jag kryddar nästan allt med vitlökssalt, svartpeppar, chili, ingefära och en massa vanligt salt. Saltet är visst inte så bra, men ingefäran verkar ju vara ett klokt val. :)

Det bubblar i en pyts

Jag har tagit fram en liten surdeg från frysen och efter lite ompysslande bubblar den nu som den ska. Det gick oväntat fort, faktiskt. Det måste vara en ovanligt snäll surdeg. Just den här har jag fått av vänner (den heter Herman, sa de) och den har fått sova i frysen ganska länge nu eftersom jag i höstas faktiskt inte kunde ta hand om en surdeg, den kräver ju daglig ompyssling i tio dagar och jag var sällan hemma så länge i streck, men nu kommer jag nog att vara det, annars tar jag degen med mig. :) Jag kunde helt enkelt inte säga nej till att ta emot Herman, trots problemet med tidsbrist. Nu ska han alltså få blomma ut. Surdegsbröd har jag aldrig provat att baka även om det är väldigt trendigt och gott och även om mamma har ställt små påsar med surdegskultur i kylen så att jag ska ha. Ska bli spännande att se hur det hela utvecklar sig!

Kruskagröt

Här kommer ett recept på gröt av kruskakli. Mycket gott och nyttigt. Min nya grej, kanske man kan kalla det. Det här lilla receptet räcker till en person.

Kruskagröt
1 dl kruskakli
1 dl havregryn eller müsli (godare)
2 dl vatten


Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt småkoka i 5-6 minuter. Servera med mjölk. Mums! :)

Gått ut

Efter att ha trasslat upp meter efter meter av apparatkabel och andra gamla sladdar som bodde i min förvaringskorg (numera en papperskorg, som den var tänkt att vara från början) gav jag mig ut i snön och iväg till andra änden av stan för afrikansk dans och skönt bastubadande. Mycket trevligt! :) Nu är det dessutom gångvänlig snö ute som jag inte halkar på, det gör att det är mycket roligare att vara ute än tidigare. Imorgon blir det kanske jag som gör stan. Vi får se!

Där det hör hemma

Idag har jag städat och lyssnat på NiN, närmare bestämt "Right where it belongs". Det är inte en bra städlåt (enligt boken Städa! ska en bra sådan vara fartig, medryckande och glad), men det är en bra låt att rensa till. Det äldsta jag har hittat idag är mitt antagningsbesked till uni (det sparar jag) och det märkligaste är 6(!) tejphållare, kompletta med tejp och allt. Nej, vänta... nu ser jag en till. En ensam rulle utan hållare visserligen, men ändå. Påminn mig om att inte köpa tejp.

Dagar

Idag är det Trettondagsafton och imorgon är det Trettondagen. Fina gamla högtider detta. Inte för att jag firar på något speciellt sätt. Idag har jag jobbat, men imorgon är det ledigt och då får jag ta och göra något trevligt. På fredag däremot infaller en märklig dag, nämligen Temadagens Dag. Vad jag förstår är detta en liten rörelse som vill uppmärksamma den enorma floran av temadagar (inte riktiga högtider som trettonhelgen då, utan kanelbullens dag, lösenordsbytardagen och sådana saker). De har 65 följare på Facebook och kan väl sägas kämpa i motvind, åt vilket håll de nu kämpar. :)

Till sig i trasorna

Det finns ett uttryck som kunde driva min labbkompis i databasteknik - för några år sedan - till milt vansinne. Eller nej, men hon tyckte helt enkelt inte om det: att bli alldeles till sig i trasorna. Jo, visst låter det fult och fånigt på nåt sätt. Jag har nu, långt senare, blivit förtjust i att använda detta uttryck inför Blaufish, han tycker nämligen inte heller om det. ;) Hursomhelst är vi oense om en sak här, hur en typisk person som är till sig i trasorna ser ut. Han tänker sig en kvinna, lite lik flickan med svavelstickorna i sagan. Jag är mer inne på att det är en man, en äldre skäggig herre klädd i säckväv, som är till sig. Ja, så olika kan ens inre bilder se ut. :)

Tredje januari

Jag ritade några av mina sedvanliga blommor medan jag egentligen satt och gjorde annat. Ville bara se om jag fortfarande kan göra dem, det var ju så länge sen sist. Jodå, de frodas som de ska, kanske är de lite mindre och lite spretigare än de brukar, men det ska nog arta sig under året, efter några till. :)

 


Gott nytt!

Igår gjorde vi det här, firade nyår alltså, och idag gör vi det här, nämligen rostar kastanjer. Mycket gott och inte en enda sa poff. :) God fortsättning!