Valborg, ju

Det är ju Valborg idag och för en gångs skull lite varmt ute. Fjortisarna som jag åkte buss åt samma håll med idag slapp frysa i sina vårsandaler. Det hölls tal och underhölls med musik. De enda som inte var roade var gräsänderna som ogillade allt ståhej vid ån. Så där mycket människor ska det verkligen inte vara där, verkade de tycka. Mobilkameran och jag hittade den bästa platsen beträffande utsikten. Såhär såg det ut:

image328
Jag var på konstutställning också, i en liten lokal som ligger nästan mitt under det röda skenet på bilden. :)

Tisdagstema - Fyrkantigt

Veckans tisdagstema är fyrkantigt. Gissa vad det här fyrkantiga (eller kubiska om vi ska vara noga) är! :)

image327

Observationer

Idag vet ni, borde jag verkligen ha haft min trenchcoat och mina solglasögon för ni anar inte hur spionig jag var. Först tog jag några bilder från mitt fönster (i skydd av krukväxterna) och sedan gick jag upp på andra våningen och ställde mig på en bänk vid fönstren mot innergården, ställde in 12x digital zoom och försökte få en bild av objekt K. Det gick sådär. Några linslusar är de inte, inte någon av dem, men här ser vi allt några avslöjande fjädrar! :)

image326
Jag vill poängtera att jag bedrev min kråkjakt efter arbetstid. ;)

Friskt skönt grönt!

Jag sov länge imorse och sedan begav jag mig ner på stan en sväng. Såhär såg det ut när jag gick genom min stadsdel på väg hem i eftermiddags. En av bilderna, den med trädgrenar mot en violett himmel, gjorde jag ett tapetmönster av. Skulle vara snyggt på en fondvägg t.ex. :)

image321
Maskrosorna blommade, en del var redan färdiga med det.

image322
"Ljuvt stark, rik saft, stor kraft! Friskt skönt grönt!" - Fröding

image323
Blommande träd i skuggan av idrottshallen.

image324
Den här bilden tyckte Fisken var fin. :)

image325
Grannkatten hälsade.

Och magnolian blommar

Säga vad man vill om min förmåga att bevisa matematiska satser, men Cauchy-Schwarz olikhet, den kan jag bevisa (med hjälp av några armrörelser, som alltid när jag memorerar matematiska grejer). Hur det sen gick på resten av tentan får vi se, men det kändes bättre än vanligt vilket alltid är något. :) Oavsett resultat så ser det ut som om jag inte behöver vara student så länge till om jag nu inte absolut vill, förstås. Så, är det någon som känner till något jag måste göra medan jag fortfarande är ung och overallsklädd så kan ni säga till så hänger jag med. Det får gärna ha med fika att göra. :)

image316
Jag var nere på stan och åt glass på eftermiddagen. På vägen såg vi den här. Fin!

För att det är roligt

Det verkar bli en vild fredagskväll. Redan på eftermiddagen såg jag invirade ekonomer. De ordnar någon sorts fest där deltagarna ikläder sig sina sängkläder. Det såg iofs ganska roligt ut. De studenter som inte är där är på någon röjig konsert som lär höras över hela nejden och de som inte är där... ja, det är väl vi som försöker sova för att orka tenta matte imorgon. Det roliga är att jag just har fått reda på jag faktiskt inte behöver algebran egentligen, åtminstone som det verkar nu. Detta innebär att jag tentar den bara för skojs skull. Det trodde jag då inte skulle ske, men nu är det så. :)

Grattis, det blev en kråka!

För några veckor sedan byggde mina kontorskråkor bo och en dag var det färdigt. Då satte sig kråkparet på en gren och satt där och stirrade i luften som om de väntade på något. Det var svårt att veta vad, kanske bättre tider, min senaste buggrapport eller Godot. :) Dagen därpå kom svaret, då låg fru kråka på ägg. Sedan dess har hon ruvat och hennes tristess har känts lång väg. Då det inte är särskilt givande att iaktta en ruvande kråka hela tiden har jag engagerat två personer till som har fönster åt innergården så att vi kan kråkvakta i skift. Nu verkar det alltså ha blivit små kråkisar, i vilket fall som helst är både kråkorna engagerade i att flyga hit och dit och stressa och ha sig. Återstår att se om de vill vara med på bild imorgon. :)

Försökskanin

Den här veckan har jag mycket att räkna och många labbrapporter att rätta, om ni undrar varför jag är fåordig. Vad jag däremot har gjort den senaste tiden är att delta i marknadsundersökningar och liknande. Idag blev jag och några andra oskyldiga förbipasserande indragna i en undersökning om framtidens falukorvsförpackningar(!). Jag känner att jag gjorde någon sorts nytta där. Dessutom fick jag en lott för besväret, men nej, jag blev inte miljonär den här gången heller. Attans! ;) Så, förra veckan sa jag min åsikt om min lokala kyrka och kulturarvets bevarande där (inget jag egentligen har någon jättestark åsikt om även om jag faktiskt prenumererar på ett nyhetsbrev som brukar inledas med "Hej kulturarvsvänner!")... och igår fyllde jag i ett formulär om stresshantering och om hur man undviker att göra jobbiga saker som man borde ta tag i. Bland alternativen återfanns: festar, städar, shoppar... ja, hjälp. "Deltar i undersökningar" fanns dock inte med på listan. :)

Förövrigt nätverkade jag på lunchen idag. Det är ett nätverk för människor som behöver komma ut från sina kontor ibland och träffa andra och ha lite trevligt över en bit paj eller så. Hittills är vi två personer. :)

image315
Mitt proffsiga yttre! Almanackor är ju bara ett härke att släpa på... :)

Körsbärsblom

Det har känts somrigt idag och det har ätits glass i solen (choklad och pecannöt :). På vägen hem fångade jag och min dammiga VGA-mobil-kamera den här synen. Fint, inte sant?

image314

Tisdagstema - Naturmaterial

Veckans tisdagstema är naturmaterial och trä är helt klart ett sådant. I detta fall ännu inte använt av människan utan fortfarande av trädet. :)

image313

Vitsippor

image312
Pausbild från igår. :)

Blåa skyar ovanför

Varmaste dagen på länge. Studenterna hade grillfest och poolparty och jag vet inte vad i den gassande solen. Själv tog jag en glass med Vic, men passade även på att tvätta, källsortera, räkna ut dimensionen på några vektorrum och prova en ny sorts matgryn. Hjälp, jag låter lite som personen i studentsången "Överambitiös" (hurtbullen som går upp kl 6 och äter gröt med müssli på för att därefter göra morgongymnastik och plugga mekanik innan skoldagen börjar), men jag lovar er, det är inte så illa. ;) Grynen var en glad överraskning. Jag tänkte att jag skulle prova quinoa för att det lät roligt, men jag visste inte vad det var för något. När jag väl kokat dem såg att det var något jag ätit i sallad tidigare, utan att veta namnet på de små kornen. Quinoa, alltså. Det ser roligt ut (som fågelfrö) och man bli mätt av det. Perfekt. :)

image311
Talgoxarna Talge och Talgelina ser allt det gröna veckla ut sig.

Med en spindel på

Jag ägnade förmiddagen åt "geometriska tolkningar i planet och rummet" eller något i den stilen. Därefter lagade jag en massa mat så att jag har matlådor under veckan. Det var rätt roligt alltihopa, men nu behöver jag verkligen sova. En alternativplan var att ge sig ut på favoritklubben och dansa, men det är jag en smula för seg för. Det får räcka med skrivbordsdans till "Slowmotion" med Covenant, för den har jag haft i huvudet länge nu. Förresten har jag under hela dagen burit min egen design... och det är inte min design om det inte finns en liten spindel med i bilden. :)

image310
Utgångspunkt: Urblekt turkos T-shirt.

Finkaffe!

Fredagar är lite speciella. Det är bara då som debuggning kan vara så roligt att folk vrider sig av skratt och det är bara då man kan få se en glad professor gå runt i hockeytröja för att ge sitt favoritlag lite stöd. :) Idag var det extra festligt i fikarummet eftersom det fanns finkaffe där, inte bara fulkaffe. Sekretariatet firade något och den överblivna jättebaljan med kaffe - prydd med skylten "Fin-kaffe!" - var det fritt fram att hälla i sig av. Vår gästdoktor som håller på att lära sig svenska undrade om det inte hette "fint kaffe" och jag fick förklara skillnaden mellan "Fint kaffe = good coffee" och "Fin-kaffe = ~*~Good-coffee! Yay!~*~". Det är uppenbart att det är jag som borde hålla i de där svenskakurserna om det ska bli någon rätsida på det hela... ;)

Det där med identitet

Jag måste göra lite snyggt i mitt arbetsrum imorgon, ta dit växter igen så att det inte ser så sterilt ut. Jag har nämligen börjat få en ökad genomströmmning av folk på Kontoret. Ibland är det folk som faktiskt har ett ärende till mig, men rätt ofta är det någon som egentligen knackade på dörren bredvid, men då det är svårt att höra vilken dörr som knackas på ropar jag alltid "Kom in!". Jag antar att det skapar en viss förvirring, men något ska man ju ställa till med. ;)

Min anslagstavla behöver lite mer pynt känner jag. Just nu sitter där ett kort på Fisken, ett attackerat smartkort (som vägrar svara på anrop), lite kom-ihåg-lappar och ett vykort med Linné på. Det är en utmärkt början, men långt ifrån så trivsamt som jag vill ha det. På andra delar av uni förekommer det ibland roliga teckningar och liknande på dörrarna så att man på förhand ska kunna gissa sig till vilken sorts människa som jobbar just där. Det är fint, men på min avdelning är vi mer anonyma av oss, speciellt jag som bara har mitt namn - ingen titel - på en liten skylt. Det är som ni vet så att jag är teknolog och eftersom jag är anställd på uni medan jag fortfarande är student är jag amanuens. En amanuens som har mycket undervisning "in da lab" klassas ibland som adjunkt, medan en som programmerar klassas som tekniker. Tänker personen ifråga stanna kvar som doktorand kan den lite slarvigt säga sig "gå på forskningsförberedande" (det låter bra på engelska, men på svenska låter det lite som något man borde detoxa ;). Ni hör ju själva, jag kan inte ha allt det där på min dörr och därför får det räcka med namnet. (Madonna har säkert inte "artist" skrivet på dörren till sin loge. Folk förstår ändå... :)

Men ni som är så hjälpsamma och bra, om ni skulle få hitta på en bra titel till mig, vad skulle jag ha då? Jag vill ha något sött på l337-speach... och det måste vara seriöst. Glöm inte det! *fniss*

Don't do-while!

Jag är utsatt för en do-while-konspiration! Ni som programmerar i något relativt modernt programmeringsspråk har garanterat sett loopar förut. För er andra kan jag berätta att en loop är något man använder när man vill göra något ett visst antal gånger efter varandra, sålänge som ett villkor är uppfyllt. En while-loop används när man inte vet hur många gånger man vill loopa och en for-loop har man när man vet på förhand hur många varv man vill loopa. Egentligen spelar det ingen större roll, while går att använda till allt så det gör jag. Den är snyggast på nåt sätt. Nu är det då så att både mina studenter och min labbass (ja, i en annan kurs) envisas med do-while, en märklig konstruktion för loopar som ska köras minst en gång. Jag vet inte vad jag ska känna inför det. Såhär kanske:

image309

Ni får hjälpa mig att bena ut det här, vilken loop är trevligast och varför? (Ni som inte programmerar, vilken är rent estetiskt snyggast? I exemplen nedan gör alla samma sak, sätter en räknare i till 0, räknar upp i och gör något sålänge i är mindre än 3). Så, nu är det läsarnas val här. Vilken loop vinner?

Den jättefina while-loopen?
int i =0;
while(i < 3) {
// Gör nåt!
i++;
}

Den hyggliga for-loopen?
for(int i=0; i < 3; i++) {
// Gör nåt!
}

Eller *rys* do-while?
int i =0;
do {
// Gör nåt!
i++;
} while(i < 3);

Tisdagstema - Himmel

Snart är det sommar, då ser molnen ut såhär. :) Tisdagstema - himmel.

image308

Att förvränga kod

Jag har skaffat mig en labbass-låda! I fredags var jag och min kollega på testkursen lika coola där vi gick genom korridorerna med varsin låda. Eller, ja, vi slutade vara så häftiga när några tjejer från kansliet glatt undrade om vi sålde majblommor... ;)

Idag har jag ägnat mig åt att läsa igenom innehållet i ovan nämnda låda: massor av rapporter om mjukvarutestning. Det roliga med att labbassa en internationell kurs är alla färgstarka engelska uttryck som dyker upp. Ordet contorted (förvrängd, förvriden, förvanskad) t.ex. trodde jag bara användes i skräcklitteraturen i meningar som "hans ansikte förvreds i en fruktansvärd grimas" eller något i den stilen. Här användes det om kod som en testare har modifierat, dragit och slitit i för att få den att gå igenom testerna utan anmärkning. Contorted code, det är precis det uttryck jag alltid har saknat i min vokabulär. Det är väldigt träffsäkert. :)

Smulpaj med keso

Idag har jag stigit upp, provat mina 90-talskläder som jag hittade längst in i garderoben, tittat på MTV:s nya såpa och lagat paj. Jämfört med mina nära och kära som hade a) stigit upp kl 7 och programmerat hela dagen respektive b) cyklat x antal mil i den friska naturen så är det tydligt att det är jag som har gjort mest. ;) Det blev dock lite kodande här också och så blev det ju ett nytt recept uppfunnet. Här har vi det:

Smulpaj surprise
50 gram smör
50 gram Bregott
50 gram keso <- hemligheten
3 dl mjöl
1/2 dl socker

Fyllning:
1 stor klick aprikosmarmelad
1 äpple i bitar


Gör såhär: Mixa allt utom fyllningen i matberedare så att det blir smuligt. Häll nästan allt av det i en form. Täck halva formen med det hackade äpplet och bred marmeladen över andra halvan. Häll på resten av smulorna. Grädda i 225 grader, 25 minuter. Gott!

Jag som bara skulle ha lite fluor

Saker har en tendens att hända på samma gång. Jag hade planerat att vara lite social nu under helgen, hjälpa en kompis att flytta samt därefter grilla ute i vårvädret. Igår däremot tänkte jag bara ta det lugnt, men ödet ville annorlunda. Eftersom jag behövde fluorskölj gick jag en omväg förbi Apoteket när jag skulle hem och råkade då träffa väninnan Vic som bjöd hem mig på soppa och vitlöksbröd samt de sedvanliga samtalen om sminktrender och minneshantering. Vi konstaterade att det aldrig händer något på fredagar, men kom kort därefter på att det faktiskt fanns en förfest dit vi var välkomna. En mycket trevlig fest där det spelades bongotrummor och pratades om onördiga saker. Sedan bar det av till den närmaste studentpuben där jag träffade oväntat många bekanta ansikten, personer som jag inte trodde besökte den typen av ställen, men förmodligen tänker de likadant om mig. Om ingen annan får veta något så kan vi låtsas att vi inte var där, ok? ;)

Idag då, efter några timmars sömn, var det dags för den där flytthjälpen. Några morgonpigga personer steg upp tidigt och flyttade det mesta så vi som kom "klädsamt sent" behövde inte göra mycket mer än att ta åt oss äran. *flin* Sen skulle det då grillas, men då kom regnet. Det slutade med att vi var tre tappra kämpar som tänkte trotsa elementen... tills snön(!) kom. Då blev det ugnsgrillning i min lya istället. Det gick utmärkt det också. :)

När man har ett kall

Mina nära och kära behöver inte oroa sig, jag kommer inte att starta Trädgårdbrigaden. Efter att ha studerat lagen (3p datajuridik ;) vet jag vad hemfridsbrott är. Men ändå, erkänn att ni andra naturmänniskor i lägenhet någon gång har velat smyga in i folks förvildade radhusträdgårdar och smygfixa lite? ;) Värst är inte de som har fullt kaos utan de som radar upp trädgårdtomtar och tulpaner i snörräta rader. Det är lite läskigt, tycker jag. Så, hur tycker ni att jag ska göra nu när odlingssäsongen är här och det är trist att bo på fjärde våningen?
  1. Åka hem-hem till föräldrarna och pyssla i deras trädgård?
  2. Traska runt i radhusområdet med penna och protokoll och sätta betyg på folks gröna fingrar (högt så att de hör där bakom bersåerna)?
  3. Fixa kryddträdgård inomhus och simulera väder och vind med hårtork och vattenspruta?
  4. Besöka den där blomutställningen som ska hållas i Göteborg till sommaren?

Uppmuntran

Dagen började med morgonlabb. Det betyder labb 8-10, inte "dyka upp kl 9 och börja med en fika" som på min tid som student. ;). Sedan har det varit möten och saker... och så jobbade jag lite extra med att packa ihop kod och skriva configfiler. Kvällsmat åt jag med Annatula som gav mig tussilagos att ha på arbetsrummet som lite uppmuntran när jag jobbade sent. Tack, det funkade! :)

image307
Kaktusar i Botaniska trädgården i Göteborg 2007, bara sådär

Vide

image306
I år får videkissarna och tusenskönorna träffas där ute i naturen.

Världen är bra liten

Idag när jag hade lämnat mitt trygga arbetsrum för att lyssna på mina studenters presentationer om smarta kort... ja, då hamnade jag plötsligt i Kina. Det var internationell dag på uni och utbytesstudenterna hade ordnat med montrar där de visade specialiteter från sina respektive land. Det var mat, musik, dans och ett väldigt ståhej. Alla upptänkliga länder fanns representerade, allt från Nigeria till Mexico. I ett alldeles lagom litet hörn fanns Sverige med ABBA och allt. Säkerligen det mest exotiska för de mer långväga besökarna.

En av mina labbstudenter tyckte att jag skulle följa med till hans hemland Pakistan och det kunde jag ju göra, det var bara några meter dit. Jag måste säga att de hade gjort ett bra jobb: maträtter med sötat ris, tavla med något statsöverhuvud på, inredningsdetaljer, vänner och släktingar i traditionella kläder. De hade verkligen slagit på stort. :) Sedan besökte jag Lettlands monter och en glad lettisk tjej (som förmodligen pluggade retorik ;) övertygade mig på fem minuter om att jag borde åka dit. Allvarligt, med lågprisflyg kostar det inte mer att flyga till Riga än det kostar att hälsa på hem-hemma hos familjen. Gamla stan skulle vara fin. Får väl se om det kan bli en weekendresa till sommaren tillsammans med en viss Fisk... :)

Tisdagstema - Mat

Gott! Tisdagstema mat - fruktskålen jag alltid har framme. (Just dessa frukter är fotade i julas.)

image305

Det syns

Idag passade jag på att buggfixa mig. Först skulle jag fixa mina tänder, men tro det eller ej, inga hål. Ett litet under med tanke på hur svag jag är för sött fika. Jag fick dock rådet att vara min egen fluortant för att slippa hål i fortsättningen också. Därefter buggfixade jag min syn och hämtade ut mina nya glasögon. Det var tre-för-en, mycket förmånligt erbjudande, där ett av paren var med solglas i min styrka. Utmärkt, jag har inte kunnat ha solisar sedan jag var 14. Bär jag trenchcoat till så blir jag väldigt spionig och det kan man ju vilja vara ibland. :) Den tredje grejen jag buggfixade var min brist på kulturella upplevelser. Jag började läsa "Dagar i Västra Frölunda" för länge sen och skulle fortsätta nästa gång jag hade ro nog att ta mig till biblioteket nere på stan. Det blev först idag, men nu har jag lånat den, en liten orange bok med en massa tankar i.

Dagens ting jag har kunnat se med min nya skarpa syn: De nya mjuka barren på lärkträden, någons jordorkidé på tredje våningen, en Kolis på en TV-antenn, utsmyckningarna högst upp på kyrktornet och sist men inte minst, en hurtig frisbeegolfare i skogsbrynet. :)

Ett varmt bad

Ah, söndagar. Ni vet hur det är: Man stiger upp, gör en kopp gott kaffe och tappar sedan upp ett varmt bad... och bestämmer sig sedan för att fixa stoppet i avloppet. Man ska inte kunna bada i en dusch. ;) När jag ändå var igång passade jag på att damma, göra fint och duscha mina växter. De ser lite gladare ut nu, tycker jag. Sen var det Kodsöndag idag också, en stunds labbande. Det är inte helt fel. :)

Maskrosor

Jag har varit på föreläsning idag. Det var väldigt kul, spektralteori är det som är mest begripligt och trevligt att pyssla med i hela linalgen, anser jag. Sådetså. :) Men, nu över till något helt annat: Sommarens första maskrosor! Men vänta nu, det är ju april?!

image304

Det senaste

Så, programvarutestning är tydligen sista skriket. Alla går kursen, men det ska nog gå bra ändå. Sålänge datorplatserna räcker till alla brukar det inte vara några problem. Jag ska förövrigt göra som rutinerade labbassar gör och skaffa en papplåda att bära runt på och ha alla papper, pennor och viktiga grejer i. Väldigt praktiskt. :)

Planen för kvällen var egentligen att göra stan eller räkna en massa matte, helst båda delarna, men min nacke och allt annat som vi kontorsmänniskor sliter ut ville vila istället så nu har jag vilat, titta på romantisk komedi och klottrat - allt på samma gång. Imorgon är det bootcamp. Undrar om jag ska ta med Fiskens fältflaska som han glömde här? För att sätta stilen liksom. ;)

image302

Kolis

Jag tycker om fåglar, det har ni kanske förstått. Redan som liten fick jag följa med ut till den närbelägna fågelsjön för att skåda svanar och sothönor och annat spännande. Rördrommen var en favorit för den låter så roligt och så väljer den sitt sällskap noga. Helst vill den vara i fred, möjligtvis med någon annan rördrom som sällskap. Min favoritfågel nr 2 är koltrasten: de sjunger vackert, verkar nyfikna av sig och så är svart och gult fint ihop. :) Jag fågelskådar dem från min lägenhet och mina föräldrar har en hel liten skara som ofta hälsar på i trädgården. Här är en av dem, i min tappning. Han heter Kolis, det gör alla koltrastar, de vet bara inte om det. ;)

image301
Men titta, det är ju Kolis! :)

Labbass i hörnet

Jag tog några dagars bloggpaus härförleden. Det var inte meningen egentligen utan berodde på blogghotellet där min blogg bor. Jag kom lite av mig av pausen och valde därför att inte hitta på något utstuderat aprilskämt detta år. Lika bra det kanske, folk är ju fortfarande småupprörda över att jag inte menade allvar ifjol då jag skulle ta mitt pick och pack och sticka till Stockholm för att bli webbdesigner innan IT-bubblan sprack (och sova på goda vänners soffor tills jag blev miljonär)... ;) Hursomhelst är det april nu. Någon snodde en timma från mig och Fisken under helgen alldeles innan Fisken skulle åka hem. Det var lite ogint, tycker jag. Nu ligger dygnet en timma snett och man måste kravla upp i ottan medan morgonfåglarna sitter och skriker i träden. Hmpf. :) Den här morgonen var det lite extra tidigt, kändes det som. Det var nämligen kodafton igår (med mig som laborant, faktiskt) och blev en smula sent.

Förresten, känner ni till företeelsen "labbass i hörnet"? Jag tror inte att det är ett vedertaget begrepp, men när jag var en ny liten student märkte jag att vissa föreläsare hade med sig någon av sina labbassistenter eller någon halvung doktorand som var lite allmänt behjälplig med det tekniska, bar en bunt papper och lyssnade på föreläsningen. Jag tyckte att det var lite lustigt och ja... kanske inte det mest prestigefyllda jobbet här i världen att vara labbass i hörnet. :) Men vet ni, nu vet jag bättre. Den som följer med har ofta ansvar för något annat viktigt kursmoment och är där för att studenterna ska se att den finns. Labbass i hörnet är också i vissa fall den som kommer att föreläsa i framtiden och kanske ta hand om hela kursen en vacker dag. Jag förväntar mig alltså lite beundrande blickar och några "Åh!" och "Wow!" när jag assisterar på en labbförberedande lektion imorgon, bär papper och demar lite testkod. ;)

Tisdagstema - Lång

image300
Veckans
tisdagstema är lång... som den här kaktusen.