Snett i tiden

Men äsch, jag ska ju sova nu, inte blogga. :) Gjorde mina vanliga söndagssysslor idag (lagade mat, städade, tvättade, bildbehandlade något litet bara för att det är trevligt) och det tog den tid det brukar... grejen var bara den att jag var på adventsfirande innan dess. Tidsförskjutning, helt enkelt. Godnatt på er!

Traskat omkring


Idag blev det shopping på stan. Det var en hel del folk som sprang omkring...
Bilden har inte så mycket med det att göra, egentligen. :)


Bloggduglig?

Väldigt skönt med en lugn helg, hur lugnt det nu blir. Jag ska träffa folk, springa runt på stan och sedan fira första advent också förstås (men det hoppas jag blir en stillsam tillställning :). Jag passade på att träna lite extra idag (afrikansk dans + aerobics - det senare utan skor, dumt) och är knappt bloggduglig just nu. Planerar att kura ner mig med en god bok och vila fossingarna. :) Trevlig helg på er!

Hur länge sedan

How long

since you found yourself


staring at an endless sky

Lyssna på "Endless Skies" med VNV Nation
här. Läs den fina texten också.
Jag brukar lyssna på den när det är mycket att göra och det hjälper varje gång. :)

Att glädjas åt det lilla

Jag har fått det slutgiltiga beviset på att jag har fått en viss distans till studentlivet - trots att jag i viss mening fortfarande studerar. Vad hände? Jo, jag blev väldigt sugen på snabbnudlar för det var så länge sen och de är ju så goda. Trodde inte att jag skulle vilja äta såna längre, men idag ville jag det så då blev det nudlar carbonara och hjälp vad gott det var. :)

Förövrigt... fick jag ett tjockt kuvert från SCB i brevlådan. Hurra, jag får vara med i deras stora undersökning om ungdomars fritidsvanor! Allvarligt, jag tycker att det är jätteroligt. :) 8000 utvalda och jag är en av dem. (Joho, man är visst ungdom när man är 25! ;)

Tisdagstema - Guld


Tisdagstema - Guld.

Skillnad

Jag har börjat julpynta och jag tycker nog att det ibland kan räcka med det lilla. Det allra minsta lilla. :)


Sol och minusgrader

Jag har funderat lite på att träna aerobics idag, men det är frågan om jag vill ge mig ut alls. Det är minusgrader där ute och på himlen finns små lila moln som nog tänker snöa snart. Väder är väl inte så viktigt alla gånger, men jag tycker om att hålla koll på det. Förmodligen är det ett drag från min pappa som för anteckningar över väder, vind och sådant som har hänt i trädgården och den omgivande naturen. Nuförtiden använder han datorn, men när jag var liten skrev han ner observationerna i anteckningsböcker. Jag som just hade lärt mig att skriva ville förstås inte vara sämre. Det är så det kommer sig att mina allra första dagböcker innehåller saker som "-2 grader, något mulet" skrivet med bak-och-fram-vända bokstäver. :)

På stan och så vidare

Jag har varit på stan med V och tittat i affärer, planerat julinköpen lite utan att egentligen hitta något ännu. Det känns inte som att det är dags för vare sig shopping eller julefrid ännu trots att det är svinkallt ute och trots att jag har gardiner med små tomtar på, men det kommer nog. Kollade igenom bilder och annat krafs som ligger i högar på datorn... och hittade min egen design. Den har ni sett förut, men inte på modeller från min egen agentur. ;)

Lite mer inlevelse! Bra så! Syns spindeln? :)

Så fint det var


Kväll i Köpenhamn, sommaren 2008

Bra att ha till hands

Idag sände jag en tacksam tanke till min exjobbshandledare som hade mitt arbetsrum förut och lämnade kvar ett halvt bibliotek, en liten väderkvarn av gips, en packe smartcards och en hel del annat. Det var såhär att jag skulle ut och äta på ett lite finare ställe än hos datorklubben och typiskt förstås: jag hade inga fickor och ingen handväska heller. Vad gör man då med sina värdesaker? Släpa med sig ryggsäcken är ju lite otympligt och jag hade inte möjlighet att hinna hem emellan för att hämta en liten väska. Ett knep jag läst någonstans är att ta ett kuvert och ha det som kuvertväska. Säkert jättesmart om kuverten som finns till hands inte har fula stämplar på sig eller är i A3-format. ;) Lösningen blev istället min f.d. handledares kvarglömda lilla laptopväska (eller handdatorväska kanske, pytte-pytte). Väldigt stilfullt och klart bättre än plan B: en illgul plastficka. :)

Dagens!

Jag hade förut ett inslag på min blogg under rubriken "Dagens". Det brukade dyka upp någon gång i månaden, mest för att förvirra eventuella återkommande läsare. ;) Nå, jag tycker att det är dags igen att lista dagens...

Långsammaste bredband: Mitt! Seriöst, filströmmar med ljud och bild och allt är inte något problem, men att ladda webbsidor tar evigheter. Vad tror vi på här då? Riktad DoS-attack, Murphys lag, allmän otur?
Det-funkar-faktiskt: Feng shui på skrivbordet. Utan röran blev jag betydligt flitigare. Dock tog jag nog inte tag i de viktigaste sakerna först, utan de roligaste, kanske för att jag missat viktiga feng shui-saker som en lerpadda i hörnet och en spegel på väggen. Jo, så måste det vara. Felprioriteringar beror ofta på en viss brist på lerpadda. ;)
Uppsving: Verkar som om det händer saker i musiksverige. Både VNV och W:E kommer till vårt lilla land i december. Skojs, även om jag själv har annat för mig. De första spelar på en båt (och båtar undviker man om man har sett både Färjan och Rederiet) när jag jobbar och de andra i Skåne av alla ställen (dessutom på dagen för Det Stora Julpysslet), men ändå - kul när det händer något. Grattis alla smygsyntare, passa på att gå om ni har möjlighet!

Tisdagstema - Mörker

Veckans Tisdagstema är mörker och sådant är finast om det finns ljus i det. :)


Cellorock dessutom

Stoppa pressarna, min musiksmak är inte vad den har varit! Det började med att jag kollade upp cellorockbandet Rasputina lite närmare eftersom last.fm brukar påstå att jag borde gilla dem, och last.fm har loggat 21790 musiklyssningar från min sida så de borde sannerligen veta. Så, jag valde webbradiostationen med Rasputinas liknande artister och en massa bra dök upp... sen var jag fast där. Det här innebär förstås inte att jag kommer att ge upp varje sig Vivaldi eller VNV Nation, jag bara breddar mig lite. :) Så, några bra tips: Matson Jones (för att det låter så snyggt med stråkarna och basen),  Amanda Palmer (för texterna), Emilie Autumn (för det teatrala) och Johnette Napolitani (för hennes sätt att sjunga). (Allt ovanstående är förövrigt överdrivet, vräkigt och lite för mycket i sitt uttryck, men så är det med mycket av det som jag gillar. ;)

Seriöst, hur kunde det här gå till? (Taggmoln härifrån.)

Träd

"Låt den rätte..." var fantastisk, otäck och fin på samma gång och i högsta grad en romantisk film, som Fisken påpekade. (Det där beror väl iofs vad man jämför med. På vår senaste biodejt såg vi "Transformers". ;) Men i alla fall... Vi geocachade också, tittade på ljusinstallationer och fotade allt som ville fastna på bild. Ljusen ville inte det, så ni får se några vackra träd istället.

Titta, det finns äpplen!


Här stod vi på ett litet berg och jag höll på att blåsa bort.

Idag

Igår konstruerade jag en text efter devisen att det som typsätts med TeX blir så snyggt att det inte behöver läsas och granskas av någon för, som en av mina gamla föreläsare uttryckte saken, "det syns ju att det står något smart". Idag ska jag och min favoritfisk gå på bio och se "Låt den rätte komma in" och så blir det med ganska stor säkerhet sushi också. :)

Tränad

Jag hade tänkt skriva något fyndigt om icke-linjär optimering, men jag är mycket trött efter att ha tränat det här i en timma så det får bli en annan gång eller inte alls. Vid närmare eftertanke är det nog lika bra. ;) Vad har ni gjort för trevligt idag?


Förövrigt: Jag har fått fyra kilo kål. Mums! Kål är sannerligen gott i allt. :)

Var är tvålen?

Idag fick jag konsultera min lilla röda logikbok som jag inte använt sedan jag var en mycket färsk teknolog. Jag behövde nämligen ta reda på vad det innebär att definiera en modell för en formel. Det är väl iofs något som inses lätt, men jag tyckte att det vore trevligt med en enkel definition på svenska som komplement till den i kurslitteraturen till logikkursen jag går just nu. Nåväl, jag slog upp det och... hittade en tvål! För modeller används ibland beteckningen A skrivet i en gammaldegs kursiv stil så att det ser ut som en tvåa och ett stort L efter varandra. På engelska kan det skämtsamt läsas som tool (two L) och på svenska blir det tvål (två L). Jag minns att det där var jättelustigt, men på en skala, hur roligt är det egentligen att kalla en matematisk symbol för tvålen? "-Finns det någon bra tvål till den här formeln? -Vaddå, är den smutsig eller?" *fniss* Ok, lite kanske. :)

Tisdagstema - Fågel, fisk eller mittemellan

Veckans tisdagstema är "Fågel, fisk eller mittemellan". Som jag tolkar det handlar det om på vilken höjd saker och ting befinner sig. Fiskarna kan ju sägas vara ganska mycket fisk, medan taket på höghuset är mittemellan jämfört med Turning Torso som speglar sig och som helt klart är fågel, högst där uppe på toppen (som inte syns i bild). :)

Från semestern i Malmö, sommaren 2008.

Pausblomma


Jag har jobbat med en text hela dagen så nu får ni ett (nästan) ordlöst inlägg.

Videkissar!


Är det inte fel årstid?

Burken, kanske?

Nu får ni hjälpa mig lite här, vad kallar man en vanlig dator? (Förutom härke eller datorskrälle då...) Datorer kan för mig vara allt från rackmonterade maskiner, stationära hemdatorer, bärbara datorer (laptops) och handdatorer (PDAer). En smartphone är för mig en variant av handdator, så vilket ord använder jag när jag vill jämföra smartphones med... ja, vanliga datorer. Det är engelska jag tänker använda, men problemet är detsamma på svenska. Istället för computer (eller ännu värre, ordinary computer), kan jag använda PC? Visst, det finns Mac:ar och SUN:ar och det ena med det andra, men för den vanliga användaren än PC oftast synonymt med dator i största allmänhet. Vad tycker ni? Finns det något ord som betyder "dator av vilket slag som helst, men inte handdator"?

Åka tåg

Nackdelen med att åka Intercity är att man själv samt eventuellt bagage luktar tåg ganska länge efteråt. Det händer bara på Intercity så det måste ha något med impregneringen av inredningen eller nåt i den stilen att göra. Hursomhelst, jag hälsar på mina föräldrar över helgen. Som vanligt när konduktören kollade på min biljett och såg vart jag skulle frågade han "Jaha, ska du byta där?". "Nej, jag stannar där" ...och så får man ett förvånat "Jaha" som svar. Ibland har jag fått ett skratt och "Ja, där kan man ju också stanna", fast jag tycker att det är fint hem-hemma ändå, trots att det inte är någon storstad. :)

Splatt!

Jag hade nästan glömt bort det, men dagens händelse måste ha varit när jag badade i kaffe imorse. Vanligtvis gör jag mitt kaffe i en perkulator, men när jag har bråttom använder jag en pressokanna istället, en sådan som använder sig av lufttryck. Idag blev min lilla pressokanna less på att spela andrafiolen så den sa splatt och skvätte kaffesump över hela mig. Alltså, den exploderade inte (tack och lov), utan kaffet trängde upp mellan kanna och lock när jag pressade ner locket som man ska göra. Det är säkert mer roligt och spännande att få kaffe över sig när man inte har bråttom till jobbet... Några men av det hela fick jag dock inte. Efter många års kaffespillande har jag utvecklat någon sorts exoskelett. ;)

Dagen fortsatte med att jag gick på litteraturseminarium på filosofiska fakulteten som en del av pedagogikkursen jag går. En av de andra kursdeltagarna ledde seminariet och vi var några stycken där för att iaktta hur han undervisade i sin naturliga miljö. Själv hade jag också finbesök av kursdeltagare igår när jag var labbass. Jättespännande att se hur saker och ting går till på andra delar av uni. Det är så lätt att bli hemmablind annars.

Sedan har jag jobbat med en text som håller på att ta form... och så har jag ställt till oreda på biblioteket med alla mina identitetskort varav inget verkade ha lånerättigheter just nu, men den trevliga bibliotekspersonalen hjälpte mig med det där. Att jag har två identiteter är en historia i sig själv och har att göra med att jag både räknas som student och anställd, men det är inte så spännande egentligen på annat sätt än att det ställer till med en del märkliga systemtekniska problem, vad det verkar. :)

Nu kokar jag linssoppa och tycker att det är ett härke, rent ut sagt, att jag inte har kunnat träna på mer än en vecka. Det är verkligen tomt utan träningen, men jag är riktigt förkyld och bör undvika att göra det värre. Jag och mina gruppkompisar i nätverkskursen jag går bildar ett biologiskt stridsmedel tillsammans genom att vi tar med oss varsin bakteriekultur från varsin annars ganska avskild avdelning. På teoretisk datalogi går det magsjuka, realtidsfolket är hesa och jag bidrar med en viss snuva från min avdelning. Samarbete i all ära, men... *s*

Blomma!


Tisdagstema - Halloween

Veckans Tisdagstema är halloween och det här gjorde jag i fredags. Veckans bild får ändå bli något helt annat... en pumpa såklart! :) Andras tolkningar hittar ni här.


Får det lov att vara en pumpa?

Hello Cobol!

När det är tentaperiod dammsuger alla studenter. Sedan börjar de att sortera sina plastpåsar efter färg och storlek och därefter tar de långa skogspromenader, eller hur? ;) Tentaflykt är ett känt begrepp och kanske flyktar jag också när det är mycket att göra på jobbet... fast jag flyktar efter arbetsdagens slut och då må det väl vara hänt. Bara man inte försummar något viktigt så tror jag att det kan vara nyttigt att koppla av och tänka på något helt annat ett tag. Då blir det lättare att ta tag i det där viktiga sen. Den senaste tiden har jag "flyktat" med träning, men nu är jag som ni vet förkyld så då fick det bli bakande av smulpaj istället och sist med inte minst: en ny hobby. Det finns så mycket jag vill lära mig som inte har ett dugg med mitt jobb att göra: historia, franska... Jag vill läsa skönlitteratur och sortera pappren som ligger under soffbordet.

Det jag vill extra mycket och som jag bestämde mig för idag är dock något helt annat: Jag ska återerövra programmeringen! Såhär: Innan jag började plugga var programmering en hobby för mig, men nu förknippar jag det så mycket med plugg och jobb att det inte är lika roligt att syssla med det på fritiden längre. Men hörni... Jag har löst problemet! Grejen är att jag ska koda i ett språk som jag inte kommer att syssla med i jobbsammanhang, någonsin. Visst är det bra? Sagt och gjort, från och med ikväll är jag
COBOL-programmerare!

Kl 23:00 kompilerade mitt första "Hello world!" Yay! "När börjar du få fjäll?" undrade Fisken. Han tror att det bara är dinosaurier som kodar i COBOL, detta anrika språk från 1959. :)

Tagg på er!

För ett tag sedan fick jag ett litet postpaket av en kurskompis, eller jag blev helt lyrisk när jag såg det och undrade om jag kunde få studera det närmare och det kunde jag förstås. Ipoden som låg i var ointressant, den fick han behålla. Själva lådan däremot var full med streckkoder, bland annat en tvådimensionell variant där mönstret påminde lite om en honungskaka. Idag såg jag att Aftonbladet kör något stort läsarjippo där folk uppmuntras att skapa "taggar" innehållande adressen till en blogg eller något annat trevligt. Sedan kan andra fota taggen med mobiltelefonen och direkt surfa iväg till bloggen eller vad det nu är, i mobilens webbläsare. Taggarna som används ser lite ut som den underliga jag hittade på postpaketet. Skoj att den här tekniken börjar ta fart även i Sverige. Känns som om världen snart är mogen för det jag sitter och jobbar med om dagarna. :)

Plötsligheter i tvättstugorna

Det var helt tomt i tvättstugorna när jag skulle tvätta. Jag hade kunnat köra nio maskiner samtidigt om jag hade haft behov av det, men det hade jag förstås inte, så sällan tvättar jag inte. Mycket märkligt det där - studenter tvättar alltid på helgerna och det brukar vara helt omöjligt att få plats i tvättstugan en söndag. Sedan råder det också tvättstugeanarki här i mitt område vilket leder till att man brukar hitta sin blöta tvätt i små skrynkliga högar på något bord när den ska hämtas. Idag när jag skulle hämta min tumlade tvätt så hade någon tydligen varit där och tagit ut min tvätt för att lägga in sin egen, men denne någon hade även sett till att min tvätt var torr och sedan vikt den prydligt och fint. Hur snällt och oväntat är inte det? :)

Halloween igår

Igår var jag på halloweenfest, det förtjänar i sanning också ett blogginlägg. En kompis från datorföreningen fyllde 25 och ville fira sin födelsedag som Dracula och det tyckte vi ju att han skulle få göra. På tillställningen fanns också en ninja, ett gäng studenter (mycket bra utklädda, det fanns inga tvivel om vad de föreställde ;), en kvinnlig Frankenstein med tillhörande monster... och killen med kvällens mest skrämmande utklädnad: en agent från Antipiratbyrån. :) Själv hade jag först tänkt göra det enkelt för mig och slänga över mig ett lakan och bli ett spöke, men sedan kom jag att tänka på läskig anime där det nästan alltid finns något spöklikt väsen i en tom skolkorridor. Jag tror det var när jag jobbade över och korridoren utanför mitt rum släcktes ner som jag tänkte på detta... och därefter kom jag osökt in på det läbbigast tänkbara: den stereotypa labbassen som hasar genom korridorerna i tofflor och med en pärm under ena armen och en kaffekopp i handen. Haas, haas... Inte för att det finns några sådana extremfall egentligen, det är som sagt en stereotyp, men ibland känner jag att jag börjar bli lite sån. Hmm... Kunde jag klä ut mig till mig själv så som jag skulle se ut om jag fick fortsätta utvecklas i samma riktning i 50 år? Nej, lite egotrippat kanske. *s* Nå, det hela slutade med att jag gick som "stansoperatris goes zombie". I tidig svensk datorhistoria fanns det ett företag som hette Datasaab. De gjorde fantastisk reklam där eleganta kvinnor med stort hår, stora glasögon och lika stora leenden sitter framför enorma datorer. Gissningsvis var de flesta fotomodeller, men några kan också ha arbetat i datorhallarna, kanske som stansoperatriser, ett vanligt databehandlaryrke på den gamla goda tiden. Nå, zombiegrejen då, varför? Mest för att det är betydligt lättare att vara en trovärdig zombie än ett halvhyfsat spöke. :) Tyckte personligen att mina sminkade sår på kinden såg rätt ok ut. Fick kommentaren: "Gick du direkt från jobbet... och vem slogs du med där? *fniss*" (Lugn, bara lugn. Vi varken hasar eller slåss på mitt jobb :)

Dags att lista gårdagskvällens:

Blodtörstigaste: Värden som gick helt in i sin roll och småbet på alla han kom åt. ;)
Mest kreativa: Hemgjort presentpapper med små gubbar på som festade, hade pumpor på huvudet och for omkring. Snyggt! Du som gjorde det borde skippa hela ingenjörsgrejen och bli serietecknare istället!
Språk: Fulengelska med transylvansk brytning. "Jeees, zie cake es reeeeady!"
Mindervärdeskomplex: Jaha, här trodde man att man kunde baka och så dyker med upp en student med perfekta småkakor och en ninja med superb cheescake. :)
Trevligaste: Allihopa! Tack för en kul kväll och återigen: Grattis R! 25 är en kul ålder, ta vara på det.

Att vara flyttgumma

Jag har hjälpt till att flytta en kompis bohag idag, även om min hjälp mest bestod i att jag kokade jättestark soppa åt de andra som bar lådor. En etta och tre förråd fick till slut plats i en väldigt mysig tvåa med balkong. Det kändes lite som att flytta själv och hade jag fått så hade jag nog bosatt mig i gå-in-i-garderoben (walk-in-closet :) och stannat där, men det blev till att återvända hem till min egen lya istället. Nedan ser ni chilisoppan, en massa flyttkassar och ett utsökt exempel på varför det kan vara både spännande och lite "för mycket" att bo i ett studentområde. Här hänger det en snygg tavla i ett träd. En bit bort hade några killar förmiddagsfest, men de fick inte vara med på bild. :)


Här i trakten bor jag kvar medan min kompis flyttar till ett "vuxenområde". :)