Terminalglasögon

Jag är närsynt och för att det inte ska bli värre bär jag terminalglasögon, d.v.s. ett par som är svagare än mina vanliga, när jag arbetar med datorn. Det är lite svårt att vänja sig vid att jag måste byta glasögon när jag ska göra något annat. Detta har jag gjort hittills...
 1. Använt mina vanliga glasögon en dag framför datorn och sedan tagit på mig de svaga när jag skulle gå hem.
 2. Glömt att byta när jag skulle gå och hämta kaffe och därför inte känt igen mina kollegor.
 3. Tagit på mig det ena paret ovanpå det andra, detta "in public".
Vad gör man? Har det ena paret på huvudet? Sätter upp en kom-ihåg-lapp? Kom med några kloka råd här!

Drakfrukt

Idag åt jag brunch ute i solen och just nu städar jag medan jag kollar på en romantisk komedi. Grejen på bilden är en drakfrukt. Den har inget med dagens händelser att göra, men visst är den vacker? Hittade den bland mina foton och insåg att den inte hade fått bli bloggad ännu. :)

Pitahaya, kallas den också.

En bra lördag

Jag har gjort så mycket roligt idag, först och främst gått på vernissage för Interface. Ni som bor i mellan- eller sydsverige ska absolut passa på att åka förbi och kolla in utställningen under sommaren, det är nära och helt klart värt en dagstur. Ni andra ska förstås också dit, så passa på att fixa resan till fjärde storstadsregionen redan nu. :)

Förutom att spela datorspel där man ska tänka så lite som möjligt för att vinna (ja, spelet mätte järnvågor :), spela musik genom att flytta runt klossar på ett bord samt testa andra former av gränssnitt så var jag även nere på stan idag. Jag lunchade i parken, fyndade på rean (en somrig kjol som kommer att få dem som är allergiska mot blommor och fluff att springa skrikande från platsen) och traskade runt i solen. Sen blev det en liten bukett på vägen hem. Den ser ut som nedan. :)

Förövrigt... affischeras det mycket här i trakten. Musikevenemang, politiska budskap och senast idag en DataMatrix! Min huvudmisstänkte berättade att det inte var han som var den skyldige eftersom han föredrar QR-code. Spännande med detta intresse för 2D-streckkoder. Jag jobbar ju lite med avläsning av sådana så det är kul att få kontakt med likasinnade. Måste helt klart ta och tolka den jag såg idag (ja, klart jag fotade den :).


...och nu blir det te! :)

Lök med lime

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här, men det såg väldigt gott ut när hon den där engelska TV-kocken med stora håret och alla efterrätterna lagade till det. Det är rödlök med lime. Bara så. :)


I väntan på thaipölsan

Idag följde jag med kollegorna till det där lunchstället som har öppet sommartid (när studenterna försvinner och ljuset släcks stänger även de bästa fiken och restaurangerna). Målet var pannkakor och ärtsoppa, men eftersom vi inte är så jättemånga människor på datavetenskapliga och alla andra verkar vara någon annanstans så hade de minskat på lunchutbudet... på ett mycket selektivt sätt: Det serverades pannkakor med thaisoppa till! Varför i hela friden? Kanske för att: 1) Pannkakor uppskattas av de flesta medan ärtsoppan är en vanesak och ska det bara vara en soppa så... 2) Thailändsk mat är för många svenskar synonymt med semester och sol, fint såhär de sista arbetsveckorna.

Sedan uppstod en diskussion om vad som gör en rätt thailändsk. Om det är så enkelt att det ska vara något starkt och lite kokosmjölk i så kanske det kan appliceras på vilken maträtt som helst. Thai-pölsa, någon? ;)

Dahlior!


Tisdagstema - Förvaring

Veckans tisdagstema är förvaring och här har vi en fin förvaringslåda som jag fick när jag fyllde 25. En sån pysslig kompis jag har, eller hur? Hon har t.o.m. gjort en liten hållare för vinet samt små tejpkuddar som osten och chokladen sitter på. :)


Flygfä!


Dagens virus sprids inte via disketter...

Industrisemester

Studenterna stack i juni, nu är de enda som är kvar några forskare i tofflor, utbytesstudenter som har mer än 8 timmars flygresa hem-hem och därför översomrar (jfr: övervintrar) tills nästa termin börjar... och så är det jag. Nu efter midsommar är det tommare än vanligt: inga fruktkorgar i fikarummet och nedsläckt i korridorerna så att man får treva sig fram. Det verkar uppmuntras till kollektiv industrisemester vilket det också ska bli för min och mina kollegors del om några veckor. Jag måste säga att det är fint att ha semester för en gång skull. Som student var man friare än som anställd, men samtidigt inte alls. Sommarlov och helger gick åt till plugg och extrajobb snarare än till att verkligen semestra fullt ut. Lever man på studiebidrag kanske inte toksemester och långresor är det bästa alternativet heller...

Men, nu är jag alltså vuxen och har fritid på min lediga tid. Lyx! Vad gör man då? Jag har många vilda planer som att eh... bada, äta glass och... nä, men det är ju skönt att bara ta det lugnt. Vad jag faktiskt har planerat är att gå på bra konserter nu när jag har möjlighet. Problemet torde vara min utstuderade smak: inte särskilt många av mina favoriter spelar i Sverige. Några dyker iofs upp i Arvika, men jag är ganska säker på att jag inte är en festivalmänniska. Efterforskningar har lett mig till att förstå att festivallivet handlar om lera, festande och stök: typ som att bo i mitt studentområde fast mer koncentrerat och med yngre grannar. ;) Det optimala för mig, har jag kommit fram till, är endagsgalor som inte kräver övernattning (helst: som går av stapeln där jag bor). Numera nedlagda SAMA var perfekt och jag är glad att jag kom iväg dit ifjol. Årets motsvarighet verkar ha varit när Grendel, Covenant och en del andra av mina "idoler" spelade i Stockholm i maj. Tyvärr hade jag ingen aaaning om detta evenemang - hur jag nu kunnat missa det - och var ärligt talat en smula bitter. Nu lusläser jag musiknyheter för att ha koll och gissa då vad jag snubblade över: möjligheten att ha en trevlig
industisemester (i dess sanna mening) i slutet av juli. Nu är det väl egentligen bara Cement som jag har koll på, men de andra banden verkar också intressanta. Malmö är dock inte helt nästgårds, men... ni mina kloka läsare får komma med goda råd här! (Vad gör man egentligen i Malmö? Vet någon hur det är där? Tipsa!)

Ska Kaprifol gå och höra Cement med flera under sensommaren? Lösningsförslag:
 1. Yay, roadtrip! Ta med egen lera för den rätta stämningen!
 2. Nä, du är ingen industrimänniska. Invänta nästa års synthpopjippo istället och be nån påminna dig så att du inte missar.
 3. Bara om du kan få visumet och vaccinet i tid. Glöm inte den skånska ordboken! ;)

Cement!

Hemma från Göteborg nu och av en slump hittade jag något fint på MySpace. Känsliga lyssnare varnas, men för er som jag har tipsat om Cement och som vill höra hur det låter så går det bra att provlyssna här. Värt att påpeka är att det är betydligt mäktigare live, men man får lite känslan för vad det går ut på iaf.

Några båtturer senare

Det var fint på midsommarfesten vi hamnade på: ett stort knytkalas med massor av trevliga människor varav de flesta inte kände varandra innan. Några små grodor blev det inte, däremot sill... och massor av blommor förstås. Det är onekligen något speciellt med sommar i skärgården.


Mer får ni inte se. What happens on Brännö stays on Brännö. ;)

Midsommar!

Jag är på den strålande västkusten över midsommar, därav bloggtorkan. Här planeras midsommarfirande i vilket det ingår köttbullar och rödbetssallad. Tycker inte ni också att alla svenska högtider blir mer och mer likriktade, fast på ett bra sätt? :) Vi ska ut till någon idyllisk ö nu där jag inte riktigt vet vad som händer förutom julmaten då. Jag räknar med små grodorna. Trevlig midsommar på er!

Lite stel

Nu faller det sig så att jag har ådragit mig en idrottsskada som drabbat åtminstone ena biceps samt några andra muskelgrupper som jag inte kan namnen på. Det hela gör att jag måste äta med vänster hand och bara når att kamma halva håret, annars funkar jag ungefär som vanligt. Fisken klassar det inträffade som "Otippat!" och pappa undrade om jag smörjer på liniment som gamla människor med reumatism brukade göra förr i tiden. Jo, jag använder den moderna versionen av liniment, kan man väl säga. Det innebär att jag inte kan utsätta mina armar för sol eftersom de kan bli prickiga då. Jag har därför designat ett sollinne (delvis baserat på gamla strumpbyxor) som täcker de delar jag har liniment på. Jag kan dema det på stranden nångång. Annars överväger jag burkini, det skulle kunna funka... och så ska jag trappa ner på mitt hårda tränande. (Börja nu inte reflektera över hur många gånger det var jag gympade egentligen...) Ähum. ;)

Fördelar med det här...
 • Jag är bättre än någonsin på att dansa robotdansen.
 • Slipper solsveda, slipper dricka alkohol och bli fnissig på midsommar, slipper kamma mig!
 • Alltid finns det nån som tycker synd om en. ;)
 • Känner mig lite sportigare än annars även om jag förmodligen har bevisat motsatsen nu...

Inga gärdsgårdar

Nu har det nått även hit att på fredag är det meningen att man ska vara med sina nära och kära, inte sitta här och föra forskningen framåt. Måste man så får man faktiskt göra det hemma medan man mumsar på jordgubbssill eller något annat gott. ;) Efter lite omsynkande av planer verkar det vara bäst om jag använder den plötsliga långhelgen till att hälsa på min favoritfisk. Det sparar mig en del besvär eftersom jag slipper hoppa över gärdsgårdar och springa runt brunnar för att få se honom då. :) Sedan är det bara några veckor tills vi får ses jättemycket. Det är då för bra, alltihopa.

Förövrigt... såg jag en hackspett på innergården förut. Jag tar det som ett gott tecken på att min klassifieringsgrej av attackmetoder kommer att bli bra. :)

Tisdagstema - Ögon

Tisdagstema: Med ögon för vad som händer i Fredrikshavn. :)Husligheten själv

Jag gympar! Det är lika bra att erkänna det nu, innan ryktet börjar gå. För en tid sedan hade vi måbra-dag på mitt jobb och jag dansade afrikansk dans vilket jag testat förut och tyckt om, men inte kommit mig för att börja med regelbundet. Nu är det dock så att träningshallen som ligger bara ett stenkast från uni håller gratis sommarträning i både dans och gympa (d.v.s. armhävningar och annat som jag inte har någon särskild fallenhet för). Eftersom det är så nära och känns bra för mina stela muskler så ska jag försöka göra tränandet till en vana. Förra veckan dansade jag och idag gympades det alltså. Därefter var jag så trött att jag sjönk ner i en liten hög framför TV:n och började titta på vad som nu visades vilket just idag var en rätt läskig dokumentär om hängivna hemmafruar. Det var i vilket fall en väldig tur att jag såg den eftersom det påminde mig om att jag hade glömt ett paket jäst i handväskan. Jag vet, jättekonstigt, men jag hade handlat igår och tänkt baka och... det är fortfarande konstigt. ;) Men i alla fall... nu bakar jag bröd efter träningen. Man artar sig. :)

Gahh!

Fördelen med att bo i ett studentområde är att det är lugnt och tyst under somrarna när (nästan) alla studenter har lämnat stan. En person som fortfarande är kvar är en granne i en lägenhet någonstans snett under min. Personen har fönstret öppet och sina högtalare (förmodligen ett helt system med sub-bas och hela köret) på högsta volym. Människan tycker förmodligen att det inte gör någon eftersom hon/han inte lyssnar på musik, men *pi-pi-PLONK* personen chattar på MSN eller dylikt och har nytt-meddelande-ljudet påslaget. *pi-pi-PLONK* Men ge dig! ;(

Edit: Jag ska nog inte säga något om man betänker dagens
soundtrack här hemma hos mig. Sorry, grannen! :)

När alla gästerna gått hem

Det slog mig just att jag inte har bloggat idag och det är snart midnatt. Detta måste åtgärdas! Saken är den att jag hade ett informellt litet knytkalas ikväll för att fira min examen. Det åts pasta, byggdes liten flygplansmodell, pratades nörderier och var allmänt trevligt helt enkelt. :) Som vanligt fokuserade jag på väsentligheterna och var mer orolig över att jag inte matchade picnicfilten än att jag hade glömt att köpa cola som jag skulle ha gjort... men det löste sig med limevatten, folks medhavda dryck, Vics skumpa och det faktum att jag undvek att sitta på filten. ;)

Sötnosar!

Jag är egentligen ingen hundmänniska, men varje gång som världen känns lite taggig går jag in och tittar på LadyFrosts hundbilder och det hjälper varje gång. Så LF, när lillvovven flyttar in får du allt ta och ordna med en inflyttningsfest för henne. ;) Min egen favorit - av bilder och beskrivningar att döma - är annars han som sover så mycket. Jag har nog med att mata och motionera mig själv och skulle nog trivas bäst i sällskap med en hund som är en smula bekväm av sig. :)

Minnen


Från den bästa stranden på Kössö, förra helgen.

Deras första dusch

I förmiddags kände jag vad som verkade vara lukten av bränd elektronik. Jag blev lite orolig eftersom hårddisken på jobbdatorn hade "drajvat" en hel del, men det visade sig vara något helt annat: regn. Ösregn mot torkat gräs doftar på ett speciellt sätt, men jag kopplade inte alls, kanske för att jag inte - genom ljudet från webbradion - hörde hur det öste ner. När det hade slutat regna kom det istället ett upprört kraxande från innergården. Kråkisarna har lämnat boet och tyckte inte alls om att bli nedblötta. De såg ut som arga, gråa tvättsvampar. Hela stan verkar förövrigt vara full av utflugna fåglar som flaxar omkring och utstöter ljud. Den här krabaten bor utanför grannhuset. Han kan flyga lite, men hoppar helst. :)

Inte helt fullvuxen, men på god väg. :)

Tisdagstema - Retro

Tisdagstemat idag är retro och få saker känns så retro som den här gamla datorhallen. Tänk så mysigt, så skulle det se ut idag!


Fotot är taget 2005 på IT-ceum så som utställningen såg ut där då.

Men oj!

Fisken skriver att jag har blivit stor. Det kan tyckas kryptiskt, men han brukar ha rätt. Han säger också - lite stolt - att examen är något man bara tar en gång i livet och så kanske det är. Jag tror att jag ska fira till helgen, men i sådana fall säger jag till er innan. :)

Citrusfrukterna är mina teknikkurser och äpplet symboliserar den där
poesikursen som jag fick räkna med. Jag vet inte riktigt vad plastcitronen
ska betyda, men den gör sig fint där. ;)


Bää!

Nu är jag hemma hos mig igen efter min minisemester. Planen är att jobba i ungefär en månad innan jag har min riktiga semester. Tills dess får mina kompisar på Björkö beta gräs och springa runt på klipporna alldeles själva. Ni kan få se dem på bild. Det är förstås min personlige fotograf som har fotat. :)


Kössö!

Jag är i Göteborg och öluffar under långhelgen så att jag ska vara riktigt solbränd och saltstänkt när jag kommer tillbaka till jobbet på måndag. :) Igår var vi på Björkö och firade nationaldagen genom att äta sill på klipporna. Idag blev det Köpstadsö istället, en mysig liten ö som kallas för "Kössö" av öborna. Väl värd ett besök! :)


Välkomna till Kössö!

Det man verkligen undrar

Tänk vilka bra bloggläsare jag har som har koll på kvantmekanik och huskurer och allt man behöver. Er kan jag ha stor nytta av! ;) Så, vad jag verkligen undrar: vilken krypteringsmetod för tre parter föredrar ni? Ja, ni vet... Man har en hemdator, en server och någon form av handhållen, säker enhet och så vill man slänga på kryptering på det där. Hur gör ni? Gör man det alls? :)

Vad är det här?

Hörni, vad är detta för något? Är det en spole och är det i sådana fall något fel på den? Den ser mysko ut.

image371

Tisdagstema - Upp

Upp, mina vänner, det är ditåt! :)

image370
Mer
Tisdagstema här.

Undrar vad det är i

image369
När datormänniskor slår in paket kan det bli såhär fint.

Ingen trivial lösning

Nu är jag hemma hos mig igen efter att ha hälsat på föräldrarna över helgen. Jag tänkte att ni kunde få hjälpa mig att lösa ett litet mysterium såhär på söndagskvällen. På mitt jobb finns det nämligen en skara människor som är med i något friskvårdsjippo och därför skriver upp sig på en lista i fikarummet varje dag de tar cykeln istället för något motoriserat färdmedel till och från arbetet. En person har skrivit upp att han cyklar från men däremot inte till jobbet  (precis så, det finns en liten fotnot) ett antal dagar (resten av dagarna cyklar han inte alls). Hur går detta till? Jag skulle ju kunna fråga cyklisten i fråga, men det är säkert helt uppenbart. Vad tror ni? Hjälp mig här.

Lösningsförslag:
 1. Han har en hejduk som cyklar cykeln till jobbet åt honom.
 2. Han har en hel arsenal av cyklar stående vid uni och cyklar hem dem en efter en.
 3. Han tar med sig cykeln på bussen på morgnarna.