Kallt

Det har varit kallt medan jag var borta över helgen. (Nej, jag var inte på Elle-galan, jag var i Göteborg. Inte för att det behöver påpekas alls, men ändå. ;) Det passade väl på. Mina stackars blommor ser ut att ha frusit, även fast jag har handdukar i fönstren som isolering. Vi får väl se hur det blir imorgon.

Fagraste vår

Jag har upptäckt dansbandsmusiken, den enda musikstil jag trodde att jag inte uppskattade. Det började med att en för mig okänd låt med Sven Ingvars var med på en Spotify-lista som nån bloggare hade lagt upp. Jag klickade vidare och hittade "25 av Sven Ingvars bästa" - deras tidiga alster, vad det verkade - en del av dem på så obegriplig värmländska att det hade kunnat vara ett annat språk. Nu vet jag äntligen att "Det var i vår ungdoms fagraste vår" inte enbart är början på den tackvisa som studenter sjunger efter ett lyckat middagsuppträdande, det är en riktigt rolig och upplyftande sång om att vara ung, gå ut och dansa och ta dagen lite som den kommer. Ungefär såhär (fritt ur minnet) "...vi hörde en väderleksrappört, av den förstod vi gött att det inte blev törrt" och "fortskaffningsmedel det hade vi med - vi var fyra man på en gammal moped". Ge det en chans, det piggar upp. :)

En trädgård

Jag har en trädgård, ett grönsaksland.

Där växer det morötter.

 

Hur många som helst. Det är rena rama bondgården. ;)

 

Ja, ljuset är snett, men fokusera på palsternackan istället. (Den är också sned. :)


Någonting speciellt

Från i höstas.


Tisdagstema - Arbete

OK, lite roligt är det. Jag har inte laddat upp något tisdagstema eftersom jag haft fullt upp med jobbet. Var ändå tvungen att kasta ett öga på vad det var för tema innan jag gick vidare från jobb till träning, alltså just nu. Och temat är... :)

Det står inget hemligt på mina hemliga papper, tyvärr. :)


Skog


Januariblomma


Dimma

Det är dimma idag. Dimma är blev det bästa när det gäller väder.

Fint att gå runt i och vackert när det bäddar in naturen. :)


En konst

Snart är det OS och det ser jag fram emot mycket på grund av isdansen. Jag gillar konståkning: det är vackert att se på, verkar väldigt svårt även om det ser lätt ut, är alltid dramatiskt och så klär de sig finare än i melodifestivalen. Kanske låter det inte som "min grej", men jag gillar att se på det. Det senaste tiden har det varit mycket konståkning på TV och mer lär det alltså bli. Fint! :)

Spindelmannen

Fisken har bloggat en spindel. :) Bilden är fantastisk på alla sätt och vis. Klicka på den för att se alla de fina detaljerna. Blombladen som skuggar varandra, det skimrande nätet, de små fjunen på kvisten, allt det där.

Bytt är bytt

Idag är det lösenordsbytardagen. Ett gott initiativ att följa för de som faktiskt har förmågan att minnas ett lösenord... Förövrigt läste jag nånstans att de tre typerna autentiseringsmetoder som finns kan beskrivas såhär:
 • Något du glömmer (lösenord!)
 • Något du tappar bort (bankdosan eller smartkortet t.ex)
 • Något du upphör att vara (en person med ett visst mönster på ögats iris etc)

Tisdagstema - Instängd

Veckans Tisdagstema är instängd, som den här är. :)


En blogg växer upp

Min blogg fyllde tre år i torsdags och inte blev den firad alls. Grattis i efterskott, bloggen! :)
En liten tillbakablick:
2009-01-18:
Från 1917 (om Nordisk Flora)
2008-01-18: Fredag! (om kladdkaka - men det går inte att länka till det inlägget, här är hela januari 2008:s inlägg)
2007-01-18: Extreme makover: exjobbsrum edition (om att börja exjobba) och Alla mina tankar väntar (om att ha skickat iväg alla viktiga mail). Den dagen var bloggen bara fyra dagar gammal.

Ur arkivet

Jag hittar ständigt nya källor till förundran och förvirring bland mina sparade bokmärken. En hel del förstår jag varför jag har sparat och blir glad åt att återse, men annat, ja... antagligen var det något jag behövde just då. Idag bjuder jag på följande guldkorn ur min ofantliga länksamling:

Som det ska se ut

Det finns en film som jag gillar, men som jag har glömt bort vad den heter. I filmen är det en kille som fotar samma gathörn varje dag. Han gör det i åratal och sätter in alla bilderna i album. Jag gör nästan samma sak med lampan utanför fönstret, fast inte varje dag. Här har vi på en och samma gång en ganska nytagen bild, en från Lucia 2009, en från vintern 2008 och en höstbild. Allt ser ut som det brukar. :)

 


Rosa

De är tillbaka - mina skapelser. :)

Lite såhär


Där ute

Det var för kallt för att gå ut och fota när jag väl kommit hem så det fick bli fönsterbilder.


Lite såhär ser kristallerna ut på håll. De gnistrar! :)


Kristaller

Det var det finaste av väder idag. Träden var fulla med iskristaller som stack ut som små spjut från varje gren. Det var dimma i luften också och en rosaaktig himmel. Jag ska försöka ta en bild av det imorgon för att visa.

Äventyrare

Jag tycker om bilden i det här inlägget i Fiskens blogg. De ser så äventyrliga ut, som om de har upptäckt en ny kontinent, allra minst. Tio glaciärer har de passerat och lika många berg har de bestigit, det intrycket får jag i alla fall. Så ser riktiga geocachare ut. :)

Båda två

Jag har befunnit mig i nätlöshet fram tills nu - det blir så ibland. Kanske är min nätleverantör med i någon kampanj för att stoppa nätberoende, det är ganska troligt. :) Nu ska jag iväg till träningen, det blir dans idag. Fisken och jag har förövrigt börjat parträna. Det är rena rama kändisgrejen. Vi kan skriva en bok om det sen. Jo, det funkar utmärkt att parträna på distans. Jag ska göra 10 situps och 10 armhävningar varje dag. Fisken gör det dubbla. Detta har pågått i en dag och går hittills utmärkt, iaf för mig. ;)

Nu bor jag i en lägenhet

När jag städar tänker jag på TV-programmet "Room raiders", det har jag säkert bloggat om förut, men det är värt att nämna igen för det är mitt bästa städknep. Själva tanken på att ett MTV-team och nån jobbig tonåring ska rota i mitt hem gör att jag vill göra det lite extra fint så att det inte finns något att klaga på. ;) Sen läser jag en hel del inredningsbloggar också. De brukar visa hur mysigt de har hemma. Det vill jag också visa, bara sådär. Tänkte att jag skulle citera Raymond & Maria också som jag sitter och lyssnar på just nu (ni minns dem säkert, de var stora för några år sedan), det tycker jag passar till bilderna.

"Nu bor jag i en lägenhet / tittar efter större / det vore skönt / att ha ett sovrum till"

"Jag kan cykla till jobbet / det tar bara en kvart / så man vill inte flytta / för långt åt fel håll nu"


"Och jag vet inte längre / om det jag sagt är nåt jag själv har kommit på
/ eller om jag hört det av nån som / pratar högre än jag"

Fritt och kallt

En liten bild från Frihamnen i Göteborg förra helgen. Kallt!


Det bästa

Varm choklad är det bästa. Nu har jag ingen grädde hemma, men ändå. Har man så tar man. Mycket, mycket godare än med mjölk. Såhär gör man:

Den fantastiska chokladen
1 msk socker
1 msk kakao
~ 2-3 msk grädde (häll i lite mer om det blir för torrt, det ska bli en smet som går att röra om i)
Vatten, lagom för en kopp (ska kokas och bli hett, det är viktigt)


Blanda socker och kakao i en kopp. Rör ner grädden. Koka upp vattnet och häll ner det i koppen. Rör om tills det är helt blandat. Gott!

Isvinter

Jag ägnade min lediga dag åt att ta det lugnt och ladda upp här hemma, dricka världens godaste kaffe (Monsun Malabar), se en dramatisk film och försöka få mitt hem att se snyggt ut trots "mörkläggningsgardinerna" och handdukarna i fönstren. Det var nämligen 9 grader här inne igår så jag har gjort mitt bästa för att skrämma upp temperaturen till över 20-strecket vilket faktiskt lyckades. Hur kallt det är ute vill jag inte gärna tänka på.


Sen har jag även gjort en djupdykning i "Viktiga lådan" där allt viktigt finns så att det lätt ska kunna hittas vid behov. Där hittade jag, längst ner, min reservladdare till mobilen som var vad jag var ute efter.

Jag gjorde även följande fynd:
 • Neongröna öronproppar
 • Ekonomplånbok (ja, en sån där platt sak av metall som man lägger kreditkort i, fick den som reklampryl nån gång)
 • Tre namnskyltar att bära på den typ av jobb då man bär sådana (från tidigare karriärer)
 • Minst åtta rullar tejp av den dåliga sorten
 • Skivor: Dylans "Modern times" (som fick äran att spelas) och Mansons "Eat me, drink me"
 • Anime: "Nausicaä"
 • Blomformad nagelfil
 • Kasettbandsfodral
Skulle vilja påstå att det är fynd som är fullt jämförbara med vad som fanns under sängen
sist jag kollade. :)

Tisdagstema - Trötthet

Veckans Tisdagstema är trötthet, något som kan avhjälpas med starkt ljus, i viss mån om inte annat. Bilden är från i november då det var lite extra mörkt ute.


Jag minns

Hittade några fina sensommarminnen fotade av Blaufish och gjorde ett kollage av dem. :)


En flytt

En stor nyhet på sitt sätt är att Fisken har flyttat. Ja, inte sig själv då, men sin blogg. Jag blir lite sugen på att skaffa mig en egen Wordpress-blogg när jag ser hur fint det ser ut. Det finns en risk att jag skulle överanvända konstiga widgets då (på samma sätt som det missbrukades blinkande javacript-effekter på 90-talet), men ändå. Fint! Här! :)

Enkel äppelkaka

Här kommer ett recept på en god och enkel efterrätt. Det är inte så noga hur mycket det är av de olika ingredienserna, bara det är ungefär lika mycket av torrvarorna (ev lite mer av müslin om den är god). Vi använde en stor gratängform. Till en mindre form (kakform) räcker det med färre äpplen och med 1 dl vardera av det torra.

Oprecisa äppelkakan
Äpplen (se nedan)
Lika delar: müsli, socker, mjöl (ca 1-2 dl av vardera)
50-100 gram smör (börja med 50, tillsätt mer vid behov, om formen är stor)
En skvätt sirap (några matskedar)
(Ev lite kanel att toppa med på slutet)
Ta några äpplen och skiva dem. Till en mellanstor ugnsform kan det gå åt ca 6 äpplen. Grundregeln är att skivorna ska täcka formens botten, men blir det några lager extra så gör det ingenting. Blanda sedan müsli (eller havregryn), socker och mjöl i en skål. Skiva ner smöret i blandningen och smula ihop det. Det ska vara så mycket smör att det bildas stora smulor. Häll smulorna över äppelskivorna i formen. Ringla över sirap och krydda ev med kanel. In i ugnen i 20 minuter, 225 grader. Servera den gärna med vaniljsås. Gott! :)

Lova

Jag glömde faktiskt bort det där med nyårslöften, men jag brukar å andra sidan inte lova något speciellt. Vad jag skulle vilja göra annolunda detta år är följande:
 • Planera saker - vad jag vill göra här i världen, när och hur - lite bättre, inte så mycket för att det behövs utan för att det är roligt att planera- Jag tycker om att göra listor. :)
 • Ta hand om bloggen - designa om den, kanske byta bloggmotor och förstås bli bättre på att svara på alla gulliga kommentarer (som brukar dyka upp när det är tisdag :).
 • Träna lagom mycket - under hösten blev det 1-2 pass i veckan från att ha varit 4-7 pass/vecka året innan. Tre är nog ganska lagom, men det bygger rätt mycket på hur passchemat ser ut och hur mina jobbtider blir. Krockar saker så överväger jag att ta med mina studenter på onsdagsaerobics. ;)
 • Träffa Fisken ungefär var tredje vecka, helst lite oftare. Så har vi gjort de senaste åren och det funkar bra. Tyvärr är 2010 ett år med få långhelger. Hoppas på ett bättre, mer särbovänligt år 2011. :)
 • Sälja/ge bort saker som jag inte behöver. Det handlar inte om något överflöd utan om det ohållbara i att ha en TV under köksbordet och tre extra datorskärmar (en i städskrubben, en i förrådet och en bakom fåtöljen). Bättre begagnad kurslitteratur i kretsteori med mera ska också bort. Långt bort, gärna.
 • Sirius, men fina gamla dator, behöver tas om hand. Hon gör konstiga ljud ibland, helt oprovocerat.
Jag ska inte lova något, men jag tänker försöka med ovanstående. :)