Streckkoder

Det är lite ute att blogga i text, visst är det? Jag menar, man kan ju faktiskt blogga i streckkodsform istället som här. Själv använder jag mig av lite enklare varianter, än så länge. Den "vanliga" är i CODE 93 och den roliga i 2D är av typen Aztec Code. Du kan göra dina alldeles egna här.

 image277

Vår

image272
Det sägs att det är vår nu.

Okragryta

Jag har lagat okragryta åt tolv personer nu. Det var inte meningen, för jag är ju bara en. Det brukar bli så när jag lagar mat, att det blir betydligt mer än vad det var tänkt från början. Gott var det iaf och nu har jag matlådor så att jag slipper äta en korv ärtsoppa innan varje nattlabb. Såhär gör man grytan:

Okragryta åt ett helt kompani
Ett paket (ca 400 gram) fryst
okra
Saft och rivet skal från en citron
Salt och peppar efter smak
500 gram passerade tomater
Några champinjoner
Någon decimeter purjolök
Vatten så att det täcker
Så mycket röda linser (okokta) som ryms i vattnet


Hacka och fräs svamp, purjo och okra i lite smör eller olja. Tillsätt tomater, citron och kryddor. Häll på vatten och linser. Låt koka i ca 25 minuter. Häll på mer vatten under tiden. Bäst blir det i wokpanna. Servera med pitabröd och ost. Gott!

Datoriseringen av allt

Förutom att vara labbassistent och köra GUI-tester är det även meningen att jag ska läsa artiklar, vetenskapliga sådana, inte de i lokaltidningen. Nå, idag var det på tiden att jag satte igång på allvar med det där. Jag hittade "Pervasive Computing" som verkar vara rätt tidskrift för mig. Senaste numret handlar i och för sig inte om något jag sysslar med, men det är nog så spännande ändå. Det handlar nämligen om elektroniska implantat, datorer du har inbyggda i dig själv. Det är lite Star Trek och Borg-kollektivet över det hela. Mycket fascinerande.

Nå, gamla nummer handlar mer om sånt jag sysslar med: Små märkliga "datorer" du alltid har med dig och hur de kommunicerar med varandra. Vad tidskriften handlar om i stora drag är hur "datorer" (och då menar jag även mobiltelefoner, handdatorer och annat smått och gott) kan vara precis överallt och ändå inte märkas, bara göra nytta. Jag tycker att det är en trevlig, men samtidigt lite otäck tanke detta, att datorisera allt och alla. Kanske är det för att jag har sett "Serial experiments: Lain" för många gånger (min favoritanime). Den utspelar sig i en framtid då pervasive computing är ett faktum. Ni som sett animen känner säkert till en bild då huvudpersonen Lain befinner sig på ett fullsatt pendeltåg där alla (utom hon själv) bär minst en mobiltelefon, handdator eller liknande. I det dunkla ljuset ser man skepnaderna av personerna, men mest ser man dioderna från deras tekniska prylar... och så ser man Lain, helt utan dioder. Hon sticker ut. Ibland tänker jag att det skulle vara skönt att vara helt datorfri för en dag, men det skulle vara svårt. Tror ni att jag skulle klara det? Skulle ni?

Nu undrar jag bara...
  • Alltså, visst får man kolla mailen under sin datorfria dag? Det får man, va? ;)
  • Vem Lain egentligen är. Jag har sett animen två-tre gånger och vet fortfarande inte.
  • Om animetittande kan vara ett godtagbart komplement till artikelläsande. ;)
  • Om det finns någon bättre översättning till "pervasive" än genomträngande. Jag förstår ju hur de menar, "överalltvarande", "som är en del av allt", men genomträngande låter lite som "en genomträngande stank av vitlök" eller "ett genomträngande oväsen". Mina datorprogram ska inte komma där och tränga sig. ;)

Tisdagstema - Last

Veckans tisdagstema är last och min last är pumpafrön. Jag kan inte låta bli dem trots att de smular och fastnar i tänderna. :)

image271

Vårvindar friska

Det var strålande sol imorse och kändes vårlikt. När jag gick hem kom regnet, ett otäckt slagregn från sidan. Jag behöver helt klart något sött att stärka mig med efter denna pärs så nu gör jag och Vic experiment som går ut på att ta reda på om man kan ersätta smöret i en sockerkaka med choklad och sirap. Vi är ganska säkra på att det kommer att bli utsökt. Under dagen har jag bland annat sysslat med vitlådetestning, men det är nog inget jag känner för att blogga om så här sent på kvällen, ty det kräver koncentration och en massa kaffe. (Testning är dock roligt, så det blir nog ett testinlägg förr eller senare. :)

Hemkommen

Nu har jag blåst hem. Det var medvind, tackochlov, annars hade jag väl hamnat i Danmark eller nåt sånt. :) Är det någon som sammanfattar helgen bra så är det Fisken. Godnatt!

I stormen

Jag är i Göteborg över helgen. När jag tog bussen hit igår gick det ett rykte bland resenärerna att det rådde översvämning i Gbg. Så illa verkar det inte vara: Alla ställen jag har sett hittills är torra, men å andra sidan har det stormat så att det räcker och blir över. Dagen har ägnats åt diverse strosande (flygande?) längs med långgatorna. Det blev en stor lunch på ett indiskt ställe också. Vi är inte "dom som är dom" så givetvis blev det mangolassi och nanbröd till den stora lunchen också. Är det lördag så är det. :)

Hmmm

Jag sitter och korrekturläser en labbhandledning. Det är en av de uppgifter jag har. Plötsligt slår det mig att jag har blivit som Sunes pappa i Sune-böckerna som man läste som liten. Ni vet vad pappan hade för jobb, eller hur? Han jobbade på kontor och hans arbete gick ut på att bläddra i papper och säga "Hmmm". (Det var så Sune uppfattade det hela i alla fall. :)

Nå, bläddra i papper kan man väl göra, men nu gör jag även något annat, det i mitt tycke allra kontorsråttigaste man kan göra: Jag sorterar mina papper i någon sorts lådsystem som består av plastlådor staplade på varandra. De är öppna från ena kortsidan så att man kan skjuta in papper där. Allt hade varit väl om de inte hade varit så fula, sneda och i 70-talsfärgerna orange, mörkgrönt och beige. Sen är det även så att jag behöver flera så att alla mina kurser och projekt kan få varsin låda. Frågan är, hur ska jag göra?
1) Snylta åt mig massor av lådor och bygga fina torn på mitt jätteskrivbord eller
2) Kräva att få allt på fil och vägra ta emot papper av...
hysteriska skäl? ;)

Novemberkaktus reloaded

Jag tänkte att ni kanske borde få se hur den ser ut på riktigt, min blommande kaktus. Den har inte förstått att november är slut för länge sen, men säg inget till den. :)

image270

Smak-script

Om du tycker att dina vänner inte förstår dig och din musiksmak så finns det nu ett ypperligt sätt att ta reda på varför. Jag hittade en sida med ett antal trevliga script som genererar diagram utifrån last.fm-profiler. Bland annat kan man jämföra sin egen musiksmak med någon annans och se likheter och skillnader. Väldigt underhållande, måste jag säga. :)

Tisdagstema - Längtan

Jag längtar efter hamnarna, stora lyftkranar, fraktfartyg, lagerbyggnader... ja, Göteborg helt enkelt, precis som det är. På den här bilden står jag och min favoritgöteborgare, min särbo Fisken, bakom kameran. Ni kan tänka er oss där. :)

image269
Ännu mer längtan finns det här.

Måndag bara

Det har varit en ganska vanlig måndag: Jag har suttit i möten, gausseliminerat lite och fått beskedet att min favoritfisk har blivit organiserad hurtbulle. ;) Det är bra, tycker jag, även om det där med kortnumren förstås är obegripligt... Läs här så förstår ni. :) Ja, en grej till... Jag har börjat med matvete. Tror att jag är först med det i bekantskapskretsen. Snart kommer det att bli en trend så kom ihåg var ni hörde det först. (Det ser ut som ris, fast kornen är runda och smakar gröt. God gröt.)

Blandat klientel

Jag sitter och räknar algebra och ska sedan fixa några systemskisser till imorgon. Jag orkar inte vara överdrivet flitig idag med tanke på hur sent det blev igår, men vissa saker är det lite bråttom med.

Igår alltså. Först trodde jag att det var fel klubb vi kommit till. :) Om det nu var mingelbilder i lokaltidningen eller att ordet "electronika" använts på affischerna denna gång vet jag inte, men hursomhelst var det väldigt många nya ansikten på plats. Där fanns ett åldersblandat sällskap som verkade ta en efter-släktfesten-drink, där fanns indiepoptjejer i blommig klänning, kostymsnubbar, ett par som var riktigt skickliga på pardans och i ett undanskymt hörn satt ett gäng som såg väldigt "after work" ut, detta på en lördag. Mycket riktigt spelades det överlag mer lättlyssnad populärmusik denna kväll än vanligt och det uppskattades av de nytillkomna. En tjej i turkost virvlade förbi och ropade till sina vänner att det var "Skitkul!".

När jag börjat vänja mig vid folkinvasionen och musiken slog det mig plötsligt att för fem år sedan var jag tjejen i turkost, hostade åt rökmaskinsröken och önskade synthpop (oftast Welle:Erdball - "Monoton und Minimal"). Så vad hände igår, jo det spelades faktiskt en W:E-låt. Bättre sent än aldrig får man väl säga. ;) Välkomna, nyingar! Nästa gång vill jag se "after work"-gänget på dansgolvet också!

Lördagskväll

Efter en lång dag på bootcamp vilar jag ut från allt vad algebra heter. Det är lite häpnadsväckande ändå att vi är så många som ett trettiotal personer som väljer att ägna en februarilördag åt att lära oss bas-sambandet och dimensionssatsen, fast å andra sidan, det är roligt på sitt sätt det där med baser och koordinater och allt vad det är. :)

Nu ska jag ta hand om mina kolakakor här. Jag kommer att lukta som ett helt bageri på synthklubben ikväll, men det får folk tåla. Ha en fin lördagskväll ni också!

Prototyp

Det har varit en hel del att göra idag och det känns inte riktigt som fredag eftersom jag har "Linjär algebra bootcamp" imorgon. Jag kopplar av genom att kolla på modemagasinet Velvet på SVT:s hemsida med ett öga, på Let's Dance på TV med andra ögat och samtidigt sitta och smula med pumpafrön.

Jag fick så fina kommentarer till förra inlägget om mobiltelefoner. Nu har jag ju en hel liten användargrupp att göra lömska användarstudier på om jag skulle vilja. :) Sen, en rättelse (tack Marjo): Självklart var det FACIT som gjorde datorn med den vridbara skärmen. Synd att de försvann från marknaden. De hade kunnat göra riktigt fina saker. Jag kan tänka mig att de skulle ha varit först med att lansera den här till exempel. Ta-daa! Spana in...

image268
Storsäljare? :)

Framtiden är mobil

Igår var jag på ett studentställe och åt texmexmat med kompisarna. Vi hade följande konversation:
Tjejkompis: Det är den 14:e februari imorgon. Ni vet väl vad som händer då?
Killkompis: Ja! Apple släpper SDK:n till iPhone!

Efter det var det svårt att hålla konversationen icke-nördig. För er som inte är insatta så är en SDK (Software Developement Kit) vad man behöver för att skriva program för en viss plattform, i detta fall Apples nya häftiga mobiltelefon. Nu var det nog inte meningen att de skulle avslöja iPhones inre, men eftersom den redan är knäckt och folk installerar tredjepartsprogram på den för glatta livet spelar det ingen roll längre. Lika bra då att släppa SDK:n och göra det bästa av situationen.

Sedan började vi diskutera Ericssons nya monstertelefon. Vad man
kunnat se av den är att den ser ut att vara av plåt, väger massor och vrider på fönstren på skärmen när man vrider på telefonen, lite som Ericssons PC med vridbar skärm som de lanserade i mitten av 80-talet. ;) Dock är det trevligt med nya smart-phones och det är möjligt att den är kul att jobba med. En överraskning är att den istället för Symbian kör Windows Mobile som operativsystem.

I ett studentprojekt jag var med i för några år sedan kodade vi för Symbian och jag tyckte personligen att det var ganska oöverskådligt. Man skriver programmen i någon dialekt av C++ och det kändes lite knöligt. Sen blev jag i och för sig inte riktigt insatt i det eftersom min huvudsakliga uppgift i projektet var att hålla möten, tidsplanera och skriva specar. Nåväl, vi får hoppas att Windows Mobile är trevligare och inbjuder fler utvecklare att skriva program för mobiltelefoner. Sen är det ju alltid en smaksak vad man tycker är lättarbetat och inte.

Ett trevligt OS för mobiler är Android som bygger på Linux och har extra allt. Vad sägs om en liten databas, 3D-stöd och en virtuell maskin i mobilen? Google som är en av aktörerna bakom Android har en matig sida med tutorials, SKD och små infofilmer. Det pågår en stor kampanj för att locka utvecklare att skriva program för Android så det är märkligt att jag har kunnat missa dess existens. Kanske är det så att datorområdet nuförtiden är så pass stort att man inte kan ha koll på allt, utan måste välja sin lilla grej att fokusera på. Det var nog därför jag när jag för en tid sedan (i ett högst seriöst sammanhang) fick frågan om jag visste vad Android var började härma en robot... :) Så, ta och kolla in det och säg vad ni tycker om det. Det finns ännu ingen telefon som kör det (eller en finns det, det ser vi ju i demofilmen), men det finns en helt ok emulator.

Så, det kanske är dags att lämna stora, klumpiga datorer där hemma och börja inse att framtiden är mobil? :)

Datanördar: Vilket OS för mobiltelefoner tycker ni är trevligast?
Icke-nördar: Vad skulle ni vilja att era telefoner skulle kunna göra, förutom att ringa då?

Digitala identiteter

Computer Sweden hade nyligen en intressant artikel om bankers inloggningsmetoder och om hur svårt det är att åstadkomma en inloggningsmetod som är både säker och användarvänlig. Jag funderade lite på hur min egen inloggningslösning, den som var en del av mitt exjobb, skulle stå sig i jämförelse med de som bankerna använder och kom fram till att mitt sätt inte skyddar mot en "man in the browser"-attack. Vad värre är: min metod bygger delvis på samma princip som attacken genom att ett webbläsarplug-in sniffar lösenord och bygger om webbsidor... fast i ett gott syfte förstås. :)

En annan trevlig artikel, också den från CS och skriven på deras lättsamma sätt är "Mot en smartare ID-hantering" om framtidens identitetslösningar. De puffar mycket för biometri och "federerade" lösningar. Själv är jag inte helt hundra på om jag skulle vilja ha min tumme som "lösenord" (hur byter man?) och vad gäller de federerade lösningarna där olika företag litar på varandra så att du när du har loggat in på ett ställe inte behöver logga in på nästa eftersom de litar på varandra, där ser jag hellre en användarcentrerad lösning där jag själv lagrar mina lösenord på... lämpligt lagringsmedia. :)

Tisdagstema - Okänd

När jag var i Uppsala en gång letade jag upp observatoriet, bara för att det hade varit med i Peter Nilssons science-fictionroman "Rymdväktaren" som jag tyckte så mycket om. Vad finns där ute i rymden egentligen? Veckans tisdagstema är okänd.

image267

En natt som denna

När jag var på väg hem upptäckte jag att det för första gången på länge var relativt ljust ute. Kanske var det för att jag slutade tidigare än vanligt (i normal tid, utan nattlabb), men det kan också vara så att det håller på att bli vår. Himlen var dovt gråblå på sina mörkaste ställen och genomskinligt blekaprikos vid horisonten. En perfekt februarihimmel med nymåne och nattens första stjärnor.

Jag kom att tänka på att jag alltid har varit intresserad av astronomi (ja, astrologi också i viss mån) och i späd ålder slukade alla böcker om stjärnor och planeter som jag kom över (förutom "Astronomisk almanacka", den var jag för ung för). Jag såg fram emot att börja på gymnasiet, för där kunde man läsa astronomi som tillval hade jag hört, men när det väl var dags valde jag programmering istället och det var ett bra val det också, skulle jag tro. Nu i efterhand tänker jag att det nog vore dags att ta upp astronomin också. För tillfället är det mycket annat så jag mjukstartar med att läsa "Rymdväktaren" och titta på månen. Sen får vi se om det blir några djupare studier. :)

image266

Mobilfjortis

Jag har varit hem-hemma och hälsat på familjen. Det är alltid mysigt. Tyvärr hamnade jag snett bakom en mobilfjortis på tåget hem till mig. Det luriga med mobilfjortisar är att de kan se ut som vanliga skötsamma ungdomar så att man luras att sätta sig i närheten av dem. Den här hade högtalare på sin mobiltelefon och roade sig med att spela sin vedervärdiga eurotechno för oss andra stackare. Vad är egentligen grejen med högtalartelefoner? Kanske borde jag också ha en för att kunna ge igen. Då skulle jag spela FGFC820 och upplysa världen om detta okända band. Jag hittade dem på Last.fm och tycks inte kunna lyssna mig mätt. Faktum är att jag är ett av deras största fans bland Last.fm-lyssnarna. (Tyder på att de behöver flera...) Annars brukar jag snabbt "slita ut" bra musik genom att lyssna sönder den (spela inte soundtracket till Matrix för mig, snälla), men den här gången verkar jag ha hittat det som passar mig... och som jag ska dela med mig av som blivande mobil-24is. ;)

Förövrigt...
vill jag se den där filmen om Bob Dylan. Nån studentblaska skrev lite nedlåtande att den passade Dylan-fans "så du kan sluta läsa nu och ge tidningen till någon gammal gubbe". Hey, jag gillar Dylan och är inte särskilt gubbig alls, sådetså! ;(

Av hysteriska skäl

Det är sånt där schlager-jippo på TV ikväll och jag känner att jag behöver se det. Helst ska man se det utan ljud, för det är scenkläderna som är det fina. Det och alla "vem kommer att vinna"-artiklar som tidningarna nu kommer att svämmas över av tills fram på senvåren. Roligt är det i alla fall, på något svårförklarligt sätt, kanske för att jag alltid har kollat på Melodifestivalen sedan jag var mycket liten. Det är väl en slags tradition, något man gör av "hysteriska skäl" (ett populärt uttryck i min datorförening, en lätt förvrängning av historiska skäl). Själva musiken har jag sällan så mycket till övers för, men Elisabeth som har koll på det hela skriver att The Poodles är bäst ikväll och då är det väl så. :)

Min kompletta samling

Jag har sorterat filer idag. Inte så spännande kanske. Jag upptäckte att jag är sämre på att hålla ordning på datorns skirvbord än på det riktiga, något jag iofs har anat. Vad värre är: jag kan inte förmå mig att slänga onödiga filer. Nu vet jag inte hur många versioner av Open Card Framework jag hade liggande, men med tanke på att jag aldrig har och aldrig kommer att koda något som behöver OCF så har jag för många. Om det nu är någon som ägnar sig åt att programmera för uråldriga smarta kort och därför behöver ett ramverk, men inte orkar klicka här och hämta sitt eget så kan du få låna min OCF-samling (den kanske kan bli värdefull i framtiden, vem vet ;). Jag vet att det finns minst en person här i landet som gillar det här ramverket. Någon har nämligen spraymålat "OCF" över hela Göteborg. Dags för göteborgarna att uppgradera till Global Platform kanske? :)

Förtydligande

Jag vill bara förtydliga: Ibland är det besvärligt att programmera i ett nytt språk. Då kan det hända att man morrar, fräser och småsvär över språket och kompilatorn, antingen rakt ut i luften eller i text, i kommentarer i koden. Det känns mycket bättre sen, det kan jag medge.

Men, och detta är ett viktigt men: Man suddar bort dessa kommentarer innan man lämnar in labben. Annars får labbass ett smärre skrattanfall vid genomläsningen och skrämmer personerna som av okänd anledning står och hänger utanför hennes dörr. Det är inte helt bra. :)

Skepp ohoj!

Min Fisk har blivit båtägare och planerar att bli medlem i exklusiva båtklubbar där de diskuterar senaste regattan och sådana saker. Själv tänker jag tillbringa sommaren på soldäck i någon sjömansinspirerad utstyrsel, dricka skumpa (alkoholfri, för sjövettets skull) och vinka till landkrabborna. Det kan bli väldigt bra det här, men först måste vi förstås döpa skutan. Eftersom Fiskens cykel inte är en cykel utan en "geobike" antar jag att det här får bli en "geoboat". Bara det inte går hål på det ståtliga skeppet så att luften pyser ut så tror jag att det kan bli en fin sommar till sjös. ;)

Tisdagstema - Cirkel

Veckans tisdagstema är cirkel. Här har vi en sådan och dess skugga, båda på väg till Danmark.

image265

Uppdatera!

Idag var den stora dagen då årets projektförslag till fortsättningskursen i datasäkerhet publicerades. Jag minns hur det var när jag gick den kursen: jag och min labbkompis satt och laddade om kurshemsidan gång på gång* när det började bli dags för publicering. Det var först-till-kvarn som gällde och vi ville ju knipa åt oss det bästa projektet först av alla, förstås. Så behöver man dock inte göra, för alla förslagen är superroliga och jätteintressanta så det spelar ingen roll vad man väljer. Just i år blir det mycket hårdvarusäkerhet och en viss typ av små microprocessorer inbakade i epoxy (gissa!). Det är lite mitt fel, eller min förtjänst om man ser det så. :)

* Uppdateringsapor brukar de kallas, de stora fansen av webbserier som sitter och trycker på "Uppdatera" i sin webbläsare gång på gång när de vet att tidpunkten då ett nytt avsnitt av favoritserien dyker upp är nära. En sån har man varit en gång i tiden. ;)

Rödbetsdricka

Ibland är man trött, men måste ändå göra saker som att rensa diskhon och friska upp sina kunskaper i optimeringslära, detta till råga på allt på en söndag. Då kan det vara bra med något uppiggande som...

Den förfärliga rödbetsdrickan
2 kiwifrukter
1 rödbeta (rå, inte inlagd för allt i världen)
1 stort äpple, gärna lite sött
2 blodapelsiner


Mixa allt och tillsätt lite vatten efter behov. Drycken/smeten får en snyggt blodröd färg och kan få fart på vemsomhelst. Tips: Det blir ännu värre med morötter och ingefära i! :)

Snökaos

Det kom en massa snö och blåst och förkylde mig när jag var ute på hurtshopping idag. (Ni vet: Tidigt en helgdagsmorgon och högt tempo. Man kan med lite god vilja kalla det för idrottande.) Jag funderar på om jag behöver sömn, ingefärste eller båda delarna nu... och om jag ska slappa framför kostymdrama eller kult-action ikväll, eller för att göra det lite roligare - zappa mellan de båda alternativen. :) Sen ska jag hänga upp mina nya vårgardiner och låtsas som om snökaoset därute inte finns.

image264
Mina skator vill inte ha snö ju!

Första

Jag har hållit min allra första lektion nu, om routingalgoritmer av alla ämnen här i världen. Jag skulle nästan vilja påstå att det var roligt - för mig i alla fall. :) Känns som om jag har ett visst behov av kladdkaka nu...