Framtiden är mobil

Igår var jag på ett studentställe och åt texmexmat med kompisarna. Vi hade följande konversation:
Tjejkompis: Det är den 14:e februari imorgon. Ni vet väl vad som händer då?
Killkompis: Ja! Apple släpper SDK:n till iPhone!

Efter det var det svårt att hålla konversationen icke-nördig. För er som inte är insatta så är en SDK (Software Developement Kit) vad man behöver för att skriva program för en viss plattform, i detta fall Apples nya häftiga mobiltelefon. Nu var det nog inte meningen att de skulle avslöja iPhones inre, men eftersom den redan är knäckt och folk installerar tredjepartsprogram på den för glatta livet spelar det ingen roll längre. Lika bra då att släppa SDK:n och göra det bästa av situationen.

Sedan började vi diskutera Ericssons nya monstertelefon. Vad man
kunnat se av den är att den ser ut att vara av plåt, väger massor och vrider på fönstren på skärmen när man vrider på telefonen, lite som Ericssons PC med vridbar skärm som de lanserade i mitten av 80-talet. ;) Dock är det trevligt med nya smart-phones och det är möjligt att den är kul att jobba med. En överraskning är att den istället för Symbian kör Windows Mobile som operativsystem.

I ett studentprojekt jag var med i för några år sedan kodade vi för Symbian och jag tyckte personligen att det var ganska oöverskådligt. Man skriver programmen i någon dialekt av C++ och det kändes lite knöligt. Sen blev jag i och för sig inte riktigt insatt i det eftersom min huvudsakliga uppgift i projektet var att hålla möten, tidsplanera och skriva specar. Nåväl, vi får hoppas att Windows Mobile är trevligare och inbjuder fler utvecklare att skriva program för mobiltelefoner. Sen är det ju alltid en smaksak vad man tycker är lättarbetat och inte.

Ett trevligt OS för mobiler är Android som bygger på Linux och har extra allt. Vad sägs om en liten databas, 3D-stöd och en virtuell maskin i mobilen? Google som är en av aktörerna bakom Android har en matig sida med tutorials, SKD och små infofilmer. Det pågår en stor kampanj för att locka utvecklare att skriva program för Android så det är märkligt att jag har kunnat missa dess existens. Kanske är det så att datorområdet nuförtiden är så pass stort att man inte kan ha koll på allt, utan måste välja sin lilla grej att fokusera på. Det var nog därför jag när jag för en tid sedan (i ett högst seriöst sammanhang) fick frågan om jag visste vad Android var började härma en robot... :) Så, ta och kolla in det och säg vad ni tycker om det. Det finns ännu ingen telefon som kör det (eller en finns det, det ser vi ju i demofilmen), men det finns en helt ok emulator.

Så, det kanske är dags att lämna stora, klumpiga datorer där hemma och börja inse att framtiden är mobil? :)

Datanördar: Vilket OS för mobiltelefoner tycker ni är trevligast?
Icke-nördar: Vad skulle ni vilja att era telefoner skulle kunna göra, förutom att ringa då?

Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Min mobil behöver bara kunna ringa. ;-) Eller förresten, skulle den kunna laga mat också, då vore jag glad!

2008-02-14 @ 11:06:02
Postat av: Kaprifol

Hmm... Laga mat alltså, undrar om Android stöder det. Det skulle faktiskt inte förvåna mig. ;)

Postat av: Pialotta

Mobilen använder jag bara när det är tvunget, så för min del behövs inga onödiga grejer:-)
Önskar dig allt gott..
Reser i min tid och värmer med en stor kram på Alla Hjärtans Dag:-)

2008-02-14 @ 13:05:33
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Marx

Allt! Eller i allafall en emacs! :)

Viktigast är nog att ha vettig kalender, addressbok, todo lista, utökningsbart OS (Feta credz till killen som byggde in stöd för kinesiska till PalmOne telefoner och lika mycket till för ordboken!) samt öppna format så jag kan fippla med datat så mycket jag vill själv!

Nu när Palm gått över till den onda sidan så verkar ju Android halvintressant och OpenMoku helintressant! http://www.openmoko.org/
När min Palm dör måste jag nog skaffa mig en sådan tror jag.

2008-02-15 @ 03:00:36
Postat av: Marjo

Det var FACIT som gjorde den med vridbar skärm. (förlåt men jag var tvungen).
Jag tycker det är viktigt att mobilen har följande funtioner, telefon, kalender, musikspelare, kattborste, cola automat..lol nåja seriöst i ett litet tag iaf

2008-02-15 @ 13:20:33
Postat av: Kaprifol

Jajustja, det var ju Facit. Tack! Jag har sannerligen legat av mig märker jag. :) Så, en Emacs åt Marx och en kattborste åt Marjo... Det ska väl gå att implementera. ;)

2008-02-15 @ 20:24:21
URL: http://kaprifol.blogg.se
Postat av: Blaufish

Det jag använder min telefon oftast till (om man räknar bort fånsamtal och SMS) är en offline-web så jag kan läsa all info om geocacher jag jagar, utan att behöva gå ut på Internet. Snabbare, och fungerar även där ingen mobiltäckning finns (underjorden m.m.)

2008-02-18 @ 21:12:39
URL: http://blaufish.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback