Lingonbröd

Det blev jäst över när vi bakade bullar i helgen så vi bakade lördagsbröd också. Fisken fick bestämma hur de skulle se ut (flera småbröd) och vad de skulle smaka (lingonsylt!). Det blev riktigt bra. :)

Lingonbröd
25 g jäst (1/2 paket)
2,5 dl fingervarmt vatten
7 dl mjöl
1/2 - 1 tsk salt (jag mäter aldrig salt, men jag tog ganska mycket)
1 uppvispat (litet) ägg (det som blev kvar när vi hade penslat bullar med lite av ägget)
3-4 matskedar lingonsylt
Några matskedar matolja

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är ljummet, häll det över jästen (lite i taget) och rör ut jästen i det. Rör ner salt, sylt, olja och ägg. Häll i mjölet (även det lite åt gången) och blanda ihop det hela till en deg. När degen släppen bunkens kanter ska den vila i bunken (täck med en ren kökshandduk eller liknande) i en timma. Ta sedan upp degen, knåda den och dela i 6 delar. Knåda dem lite mer och forma till limpor. Skåra dem med en vass kniv. Skjuts in i ugnen! 225 grader, 15-20 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback