Äta ute

Idag fick Fisken idén att introducera mig till det mongoliska köket. Vi besökte Restaurang Bamboo som hade mongolisk buffé, d.v.s. gästerna plockar åt sig av grönsaker, nudlar, starka såser, kött och skaldjur och får det hela wokat. Mycket lyckat måste jag säga. Mums! :) Väl värt ett besök.

Sommarlov!

Jag lämnade in version ett av Dokumentet igår samt en bunt kod som jag hoppas är utan Fixme-taggar. Nu befinner jag mig på Sveriges framsida och har semester/sommarlov. Detta innebär att jag bara svarar på snälla mail, att jag inte vill bli kallad ordförande, att ni inte får ringa och försöka låna en slagborr(?!) vilket hände igår och att jag kommer att äta en väldig massa glass och odla smutsbeige solbränna. :) ...men bloggpaus, det kommer jag då verkligen inte att ta.

Lämna bort

Idag ska jag lämna ifrån mig det jag har jobbat med under ett halvår. Jag kommer aldrig att bli helt nöjd så det får vara bra nu. Om två veckor kommer jag att få ändringsförslag som jag sedan har resten av månaden på mig att ta hand om. I början av augusti ska jag planera presentationen och diskutera lite med de jag har exjobbat åt och någon gång i slutet av augusti (i anslutning till mitt stora tentamaraton kan nämnas :) ska det hela visas upp för publik (som ska säga Ahh! och Oj! och Wow!). Sen... Jaa ni. Sen kanske smartcards inte kommer att vara huvudämnet för min blogg längre. :)

"Strange things have happened like never before" - Dylan, World Gone Wrong

Drivkraft

Jag sitter och skummar en checklista - använd för att hitta säkerhetsrisker i datorsystem - från National Institute of Standards and Technology. Där får man bland annat lära sig vilka tre saker som driver en person som kan utgöra ett hot mot ditt system. Jag skulle vilja ha dessa tre ord och inget annat i kapitel 1.2 Motivation i rapporten, för de är så passande. "Challenge, ego, rebellion". ...eller varför är jag annars här? ;)

Standardiserat

Jag satt just och funderade över varför det inte finns en standard för digital identitetshantering som alla använder. (Och varför använder inte alla samma operativsystem? Hehe. Glöm det. :) Det skulle vara ett single sign-on-system men inte med en "trusted third party" utan med en "circle of trust" som i Liberty Alliance, fast bättre. Alla människor skulle ha varsitt smartcard som de satte i sin kortläsare och sedan skulle de kunna gå ut på nätet och shoppa och chatta och ha sig under någon av alla sina identiteter. Ingen skulle behöva minnas några lösenord eller behöva fylla i jobbiga registreringsformulär. Jag skulle döpa systemet till "Babels torn, version 1984".

"Contagious science, it's the emperor's new clothes and the human bias" - Psyche

Texten

Det finns en roman som jag inte har läst men som jag gillar som idé. Konceptet är att två litteraturstudenter skriver på samma text, ett gemensamt kärleksbrev till varandra. De skickar tangentbordet mellan varandra och byts av. Det låter både förvirrat och intressant, tycker jag. Vad jag däremot inte gillar är att mitt exjobb tycks ha kommit till på samma sätt. Det är skrivet av två personer, nämligen jag innan jag upptäckte JCOP-tools och jag efteråt. Här och där har jag ändrat och fyllt i och nu kan man dra slutsatsen att "I am going to use OCF", "OCF is deprecated, I will be using JCOP tools instead", "This in how you install OCF...". Näe, nu är det verkligen dags att rensa!

Förövrigt vill jag avråda från att micra ost förlänge. Ostkokt blodpudding är långt ifrån så gott som det låter.

Dagens

Dagens...
Deckare: "Morden i Midsummer" är en typisk sommardeckare i engelsk landsbygdsmiljö och med min favoritkommissarie Barnaby som borde vara rätt härdad vid det här laget. Det händer mycket otäckt där han bor.
Röra: Min rapport är i sådant skick att det behövs läsanvisningar och kodnyckel för att man ska kunna ta sig igenom den. ;) Den ska få en liten omstrukturering imorgon.
Lillis: Jag, uppenbarligen. Vid morgonfikat gjordes det klart att sju av de tio personerna vid bordet hade undervisat mig i något ämne. Lite läskigt, faktiskt.
Duktiga: Ni som tog hand om den trilskande hemdisken och allt det andra. Strandsatt som jag var på en plats utan fungerande "kominal"* kunde jag inte följa händelseförloppet och se hur det gick för er sedan, men nu verkar saker och ting vara uppe. Tack!

* Den windowsbaserade versionen fanns förinstallerad på min exjobbsdator, men fann stort nöje i att hänga sig när jag just lyckats logga in; jag får ta och skaffa en fungerade kominal att använda i nödfall ifall det skulle behövas under nån av de tre dagar jag har kvar på exjobbet. ;)

image111

Tisdagstema - styrka

Veckans tisdagstema är styrka och jag har varken muskler eller starksprit så jag bjuder på något starkt som man kan ha i maten. Ta inte för mycket bara!

image110
Starka saker

Det är mitt liv

Idag har jag lagat grekiska färsbiffar med salladsost. Just det, ost som liknar fetaost, men inte uppfyller alla kraven på sådan kallas numera för salladsost. Det är väldigt förvirrande. Lika illa är det att enklare blockchoklad kallas för "block" och chokladglass med enklare choklad på sägs ha "kakaoöverdrag". Vad mycket lättare det vore med studentbenämningarna: ful-feta, ful-choklad och så vidare. Originalet som är lite finare får prefixet fin. (Fin- och fulöl känner ni nog till. :)

Jag har även slumpat fram dagens lack som blev rödskimrande på vissa naglar och äggskalsvitt med röd rand på andra. Stylish! :)

Något av nytta har jag säkert gjort också. Det blev en del saker skrivna på exjobbet, men när jag började fastna i min musik - vilket jag inte gör när jag är koncentrerad - var det dags att gå hem. Jag lyssnade på No Doubt och det flög plötsligt i mig (fast jag gjorde det inte, jag lovar :) att det vore väldigt kul att hoppa upp på skrivbordet och sjunga med i låten och ha kortläsaren som fejkmikrofon. Först med mycket inlevelse "It's my life, don't you forget" och sedan, snabbt låtbyte och "I kinda always knew I'd end up your ex-girlfriend ... Why'd ya have to go and pick me, when you knew that we were different, completely" med ännu mer känsla. Det där sista skulle då vara riktat till Jacob, eller JCOP som det egentligen stavas (tänk amerikanskt uttal), IBM JCOP21ID om man ska vara petig. Efter somliga långa dagar känns det som om det skulle vara helrätt att avsluta relationen med det osmarta kortet. ;) Fisken borde vara glad över det, han får onekligen viss konkurrens. På midsommarnatten då man ska drömma om den rätte drömde jag om APDU-programmering. Gahh!

Mycket data

Jag har just definierat begreppet "stora mängder data". En stor datamängd är ungefär 100 byte. Nu vet ni det. Det är allt bra pyttig hårdvara jag håller mig med. ROM:et i ett smartcard är till ytan hälften så stort som snittytan på ett hårstrå, bara en sån sak.

Några saker du bör veta om smartcards: 1) Det är hårdvara med i bilden. Digitala ID-kort är definitivt inte samma sak som virtuella (bra att veta om du ska göra exjobb om digital identitetshantering ;). 2) Den guldiga grejen är inte ett chip, chipet sitter under. 3) Det är fantastiska små ting det där. Det lilla kortet är ju kraftfullare än den första månlandaren (fast det är ju det mesta nuförtiden :).

Ett av dessa samtal

Jag fick ett telefonsamtal, ett av de där som kommer att bli någon annans bord efter den första augusti:
- "Hej, ni kommer att ha kylbortfall imorgon."
- "Ok, i klubbrummet?"
- "Nej, serverhallen."
- "Ojdå. *paus* Ojdå."

Preliminärt kommer kylan att vara borta mellan 8 (eller 8:30) och 12 imorgon. Ni sommarlediga rötter som har möjlighet att att ta ner och upp maskiner, var vänliga och läs i rootmötet. När vi vet exakt vad som kommer att hända och när kommer information till er användare att gå ut. Det hela kom lite plötsligt och beror på ventilproblem som inte bara drabbar oss.

Egen design

Idag är det riktigt varmt och jag bär avklippta jeans och ett linne som jag har målat blommor och fjärilar på. Man skulle kunna säga att jag "bär min egen design" vilket måste vara något bra eftersom de som söker till modedokusåpan "Project Runway" blir hemskickade direkt om de inte bär sin egen design. :) Här på avdelningen har de slutat med fruktkorgarna under sommaren, men kaffe finns det. Jag har min egen frukt med mig så mig går det ingen nöd på, men jag antar att folk här ersätter frukten med mer kaffe vilket kommer att leda att att alla blir väldigt stissiga och kaffedarriga efter ett tag. Jag ska undersöka det och rapportera senare under veckan.

Dagens...
Roliga 1: Jag har fått betyg på kogpsyken! Ett bra, dessutom. Nu kommer ordet "psykologi" finnas med i min examen, nånstans mellan miljö, kultur och konstruktion med mikrodator.
Roliga 2: Jag använder Internet Explorer på exjobbsdatorn eftersom jag är rädd för mitt eget Firefox-plugin. *fniss*
Musiktips: Skivan som Supreme Court och Feindflug har gjort ihop visar tydligt att helheten är större än summan av delarna. De första känns lite väl mainstream för mig i vanliga fall och de senare brukar vara en smula för teatraliska med samplingar av gamla krigsfilmer och vad de kommer över, men tillsammans blir det bra. Bästa musikaliska samarbetet sedan Markoolio och The Boppers. ;)
Plan: Skriva klart kapitlet om Liberty Alliance. Urk. Tyngsta kapitlet i min rapport.

Efter helgen

Nu är jag hemma igen! Det var trevligt att fira midsommar trots regnet. Fisken blev allmänbildad med lite folkdans och mig fotade mina nära och kära med "Barn och djur"-funktionen på kameran. Resultatet blev en helt obloggbar bild av en ilsk Kaprifol. ;) Under den närmaste framtiden ska jag ägna mig åt exjobbet och åt att fundera ut vad jag ska ha med mig till semestrandet i Göteborg. Diverse kursböcker, vandringsskor och bikini är nog det viktigaste, möjligtvis något mer också. :) Den allra närmaste framtiden tänker jag ägna åt att klura ut vad morgondagens nagellack ska gå i för färg.

Tågtider

Det har regnat hela förmiddagen så vi har ägnat oss åt att googla efter tåg. Det kan med lite god vilja bli vår nya, lite ovanliga hobby, vår pargrej om man så vill. ;) Ärligt talat skulle tågkunskaperna användas till att hitta en ovanligt lurig geocache, om det nu gör saken bättre.

Dagens surftips:
Järnväg.net

Pausblomma

Glad midsommar alla bloggläsare! Idag har jag bättre saker för mig än att blogga så ni får njuta av växten som står på mitt kontor. Den trivs bra där och vill verkligen inte flytta ut därifrån. :)

image109

Midsommar!

Nu firas det midsommar med familjen och Fisken. Vi ska ta några geocachar och se folkdansare framföra den beryktade Tjurdansen. Någon sill till jordgubbarna eller tvärtom blir det inte tal om. :)

Svarta fåret

Så sitter man då och ritar upp attackträd och letar efter sådant som kan anfalla min lilla prototyp... Plötsligt slår det mig! Vad är det jag har byggt egentligen? Plugin-delen som ligger och lyssnar efter lösenord är ju skadlig kod rakt igenom om den tas ur sitt sammanhang. Har någon tänkt på hur lätt det är ett bygga malware i form av webbläsarplugin? Jag hade då inte det och ändå är jag en stor användare av små insticksmoduler, extra verktygsfält och löjliga utökningar som man kan plocka hem. Säkerligen finns det fler än jag som är likadana och handen på hjärtat, inte kollar vi varifrån de små pluginen kommer eller om de är signerade...

Nu, lite googlande senare, kan jag konstatera att jag inte har gjort någon världsomvälvande upptäckt. Kanske var det detta som kvällspressen menade nyligen när det var mycket prat om stöld av lösenord och undergången-är-nära och sådana saker. Det har funnits en trojan sedan förra sommaren som gör vad mitt plugin gör. Hmm, om jag hade vetat det tidigare hade kunnat använda den som tredjepartsmjukvara. ;)

Färdkost!

Vic skickade med glacerade muffins som färdkost åt mig idag ("Man skulle ha haft fil i, men jag tog en deciliter grädde istället"). Alldeles ypperligt, tycker jag nu när jag ska ut på den långa resan hem till föräldrarna över Midsommar (en och en halv timma tar det nog iaf ;). Idag sitter jag och skriver om attacker och borde ha mer inspiration än jag har. Ska försöka göra en prestandamätning också, men ärligt talat vill jag inte veta hur långsam min prototyp är. Nog för att det är hårdvarans fel, men jag känner mig ändå lite skyldig som praktiskt taget DoS:ar det lilla kortet med stora datamängder.

Små monster

Idag fick jag påhälsning av demo-demonen. Det är ett litet monster som segar ner din internetuppkoppling, sänker några servrar du behöver besöka, lägger skräp i dina utdatafiler och får smarta kort att dumpa minnet. (Den är närbesläktad med monstret i Fiskens garderob, det som ställer ställer odiskad disk i köket och lägger smutsiga strumpor på golvet.) Jag fick prata och visa, förklara och peka i kod och lova att ingen demo-demon skulle få vara med på framläggningen... och på så sätt klarade jag skivan.

Planen: Skriva rapport, fira midsommar, skriva mer rapport, lämna in innan nästa veckas slut och sätta sig på en buss mot havet, friheten och... nästa version av rapporten. ;)

Krasch!

Det lilla livet buggade ur imorse, så fullkomligt. Jag skulle göra ett sista test innan demon för att se att allt höll sig stabilt. Jag gjorde nån liten ändring också, fy på mig, och det slutade med att jag fick sitta och återställa från backupper. Nu får det lov att hålla sig i skinnet tills jag har demonstrerat det och gärna efteråt också. Nu har jag dessutom bestämt mig för att stryka vitlådetestningen helt och hållet från rapporten, eller om vi har nån självplågare där ute som vill köra vitlådetestning på ett system byggt i C, Java, XUL och JavaScript så kan du få bli min labbelev, det är också ett sätt. ;)

Nu sitter jag och skriver rapport och håller tassarna borta från koden hädanefter. Förresten har jag funderat på att börja med "Dagens nagellack" i bloggen och göra en stor grej av det, då det tycks vara ett populärt ämne. *s* Dagens lack är somrigt vitt med små röda blommor och annat krafs på. Det ser ganska 14isaktigt ut, men jag tycker om det.


Andra liv

Vic kom över på fika och roade sig med mina veckotidningar medan jag skrev på exjobbsrapporten och så lyssnade vi på lite tysk punk och dylikt också för att pigga upp oss en smula. :) Därefter kändes det som om pizza var det rätta slutet på en lång "arbetsdag" så det blev pizza ute i det gröna tillsammans med N som berättade så målande om sitt andra liv i Second Life att man blev riktigt sugen på att prova. Nätvännen H har också talat varmt om detta andra liv, så jag ska, det ska jag... bara jag känner mig lite mindre stressad först. Måste få fason på mitt första liv först. :)

Dagens...
Vildaste: Vi tre tuffingar som valde pizzor vi aldrig provat förut. Det ni!
Soundtrack: "Straight to video" - Mindless Self Indulgence
Hälsning: Till
Elisabeth som är på luffen ute i Europa! *vinkar*

Tisdagstema - röd

Veckans tisdagstema är röd. Om ni anser att jag har ett stort lager av nagellack ska ni tänka på att rött är långt ifrån den enda färg jag har... En killkompis skröt en gång om att han hade sett mig utan nagellack. Då förstår ni vidden av det hela. :)

image108

Salsa!

De lurade mig förstås, mina kompisar som tog med mig ut igår. Jag tror inte att det var avsiktligt, men de gav intrycket av att stället vi skulle till var en pub där det spelades salsa-musik och somliga dansade. Så var det förstås inte. Det var salsakväll och alla dansade. För oss som inte kunde gavs det en nybörjarkurs så att vi fick lära oss grundstegen. Jag kan inte låta bli att föra vilket den här gången ledde till att jag blev snurrad väldigt många gånger som straff. Det är min tolkning iaf. :) Roligt var det och nu ska jag öva hemma ifall det blir en gång till.

Idag skrivs det rapport hemma för att jag ska få lite omväxling. Min
Fisk är förövrigt hemma från Långbortistan nu. "Hemma" innebär att han är i landet och inte där jag är, men det går ju att ändra på. :) Först ska vi ses på Midsommar hos min familj och sedan, i juli, åker jag ner till honom så fort min doktorsavh... eh, jag menar mitt examensarbete, är färdigt.

Kulinarisk upplevelse

Lite lätt uppsluppen stämning infann sig när hon som satt i rummet bredvid mig förut dök upp för att bjuda hela avdelningen på jordgubbar och berätta lite om sitt nya jobb som inkluderade superdatorer och annat spännande. Det blev även en diskussion om svenskarna och deras obligatoriska jordgubbsätande. Alla gästforskarna hade noterat att på midsommar ska det ätas jordgubbar, det är inget man kan välja bort. En blyg gästdoktorand som inte riktigt hade fått kläm på alla underliga traditioner undrade försiktigt hur vi brukade äta dem, var det måntro tillsammans med den där salta fisken? Ett ljudligt och samstämmigt "Uuuusch!" spred sig i fikarummet. :)

Om och om igen

Jag sitter och kör mitt system gång på gång, klickar, fyller i data och surfar runt. Prestandan är inget vidare men jag måste inse att jag kör mot ett plastkort och inte nåt superdatorkluster. Hade tänkte dema idag, men kom på att min handledare är bortrest halva veckan. Jag har tappat kollen på vilken dag det är. Nu säger jag det i bloggen så kan jag inte dra mig ur: jag ska inte sitta och småpyssla med systemet fram till på onsdag. Det är färdigt nu. Nu ska jag skriva rapport.

Nu sitter min Fisk på ett flygplan och låter tiden gå åt fel håll så att den långa resan blir ännu mycket längre än vad den egentligen är. Det är märkligt, det där med tid. :)

Ska den vara där?

Jag har stökat runt i min lägenhet och lekt "Ska den va' där?"-leken, nåt som min mamma hittade på när jag var liten för att jag skulle tycka att det var roligt att städa. Först 20 år senare har jag tagit till mig konceptet. Det är enkelt, du pekar på saker och frågar om de ska vara där och ska de inte det så flyttar du på dem. Är man flera kan man tävla om vem som hittar flest felplacerade saker eller saker som är på riktigt tokiga platser.
Tekanna (med gammal chai i) på köksbordet. Ska den va' där? Nä, i diskhon. Strumpor på fotpallen då? Batterier under bordet? Böcker på golvet? (Dolly Parton i högtalarna? Ja, låt gå, hon får vara där.) Till slut såg allt mycket bättre ut och då känns det också mindre stressigt.

Dagens positiva överaskning är "Johnny Cash's similar artists" på Last.fm. Inte bara mysig country att smålyssna på utan även riktigt bra saker som "Shots" med Neil Young.

Mitt system (version 2) funkade förut, med datalagring, utökningar och hela köret. Det höll sig stabilt och datat låg kvar efter cardtear... men jag har börjat inse att det aldrig kommer att bli riktigt klart ändå. Det finns alltid något mer att göra, det gäller bara att sätta gränsen. Imorgon ska jag jobba vidare med rapporten så att den blir klar innan deadline. Det finns en regel som gäller invecklade program som plötsligt börjar funka: "Rör den inte! Rör du den så förstörs magin och då funkar den inte längre".

Apan och grisen

Jag tycker att det skulle vara väldigt roligt om min kontorsdator - utan att någon mjukvara installerades om - övertogs av någon blyg doktorand som inte riktigt törs klaga. Webbläsaren är nämligen inte av denna värld: den har störande pluppar och grejer över allt och den säger fula ord ibland (riktigt fula ord som "Apa!" och "Blä!"). Vad den däremot gör nu är att den sparar sådant som användaren matar in i formulär efter att man trycker på en knapp i verktygsfältet (en fin grön knapp som ser klickvänlig ut). Förut hade jag lagrat förifyllda värden (samt fyllt tomma formulär med sådant som fanns lagrat på kortet), men nu kan alltså användaren få fylla i namn och lösen alldeles själv och sedan trycka på knappen för att lagra. Jag hade ett irriterande problem som handlade om att jag inte kunde komma åt formulärdatat utan att ladda om sidan och när man laddar om en sida försvinner som bekant ifyllda lösenord. Jag löste det genom att spara undan sidan i en variabel varje gång en ny sida laddas så har jag tillgång till den sen när användaren har fyllt i sina uppgifter, trycker på knappen och vill spara det ifyllda till kortet.

*Nu tittade jag bort från bloggen och ner i koden igen och fastnade där i en timma eller så*

Mitt duktiga lilla system har lärt sig massor nu! Jag går in på en sida med ett inloggningsformulär på, fyller i "Namn: Apan",  "Lösen: Grisen" och surfar runt lite på andra sidor. När jag kommer tillbaka så kommer kortet ihåg Apan och Grisen år mig.

"You should be impressed by me
All the things that I've done and see how I try
I want to drown in your flattery
"
- Sahara Hotnights

Den lufsar efter mig

Instabilt och sakta vankar mitt lilla system efter användaren från webbsida till webbsida, samlar in inloggningsdata och lägger den i formulär. När den väl har fått smak för att spara data blir den lite som Kakmonstret i Sesam (ni minns väl "Sesam", med mupparna och allt?). "Kaka? Kaka! Kaka-kaka-kaka! Mums Glufs!". Den löper inte amok som igår, men den tittar inte om något redan finns lagrat utan lagrar det igen och skriver över sånt som är viktigt. Det går iaf framåt just nu (även om det förstås kunde gå fortare - både mina framsteg och själva dataöverföringen). Jag firade framstegen med att äta jordgubbar. Är det sommar så är det sommar. :) Nu tror jag förövrigt att det håller på att bli oväder. Om inte annat så hoppas jag det. Om man nu måste slita under helgen så får det gärna vara mysigt ruskväder utanför.

"Crickets are chirpin', the water is high,
There's a soft cotton dress on the line hangin' dry,
Window wide open, African trees
Bent over backwards from a hurricane breeze.
"
- Bob Dylan

Inslag på Anslagstavlan?

När jag vaknade imorse kände jag mig som det avskräckande exemplet i nån folkhälsokampanj mot kontorsskador. Ni vet, musarm, spänningshuvudvärk, gamnacke och nalleaxel. Efter att ha ätit en långsam frukost med mycket kaffe och countrymusik till kändes det bättre och nu sitter jag på lilla kontoret för att få ordning på mitt dataflöde. Går det bra ska jag unna mig en tur ner på stan sen. Vädret är kanonfint nämligen. Inte lika fint som där Fisken är, men ändå. Fisken sms:ade och meddelade att han bor billigt och bra på lyxhotell vid havet nu eftersom hotellägaren är släkt med en geocachare. *s* Där ser man vikten av ett bra kontaktnät. ;)


I huvudet på...

När jag surfar till ett tomt inloggningsformulär tänker mitt osmarta kort:
"Tomt formulär, jag ska se om jag har några inloggningsuppgifter. Där ja, jag lägger in dem." *lägger in*
"Nej, men titta, det finns data i formuläret! Det måste jag lagra på kortet." *lagrar*
"Data i formuläret, det var nåt nytt! Jag minns inte om jag lagrade det innan, bäst att lagra igen" *lagrar många gånger*
"Oops, felmeddelande! Blev kortet fullt med data? Hur gick det till? Vad gör jag med felmeddelandet? Lägger det i den här utdatafilen." *lägger*
"Utdata i filen! Vart ska det? Säkert till formuläret." ...och sådär fortsätter det.

Jag har för tillfället en enda soppa av filer som det läses och skrives till av tre små program som inte har så stor koll på vad de gjorde nyss eller vad de andra har för sig. Vad som behövs är lite mer koll på vad som just har gjorts. Sen skulle jag nog behöva göra appleten ännu lite flexiblare. Den har två webbsidors namn och lösen lagrade från början samt att den i den nya versionen nu även kan lägga till namn och lösen till en sida som användaren väljer själv. Bäst vore om man kunde lägga till flera, förstås. Det mest akuta är dock att se till att inget krockar. Att köra läsning och skrivning av data samtidigt från samma fil känns sådär. :)

Hursomhelst, det positiva är att jag har lyckats bli av med en hel del buggar och nu bara behöver stoppa in lite felhantering. (Det lär också ta en hel del tid, men sånt har jag iaf gjort förut.) Rapporten är det inga problem med, den tänkte jag att kortet skulle få skriva. "ÌÌÌÌÌÌÌÌÌÌÌÌÌÌ...", skriver kortet i en utdatafil. Jomen, det låter väl bra. Vi tar det till diskussionsdelen på slutet. ;)

Var är buggen?

Somliga människor kan koncentrera sig på en sak i taget. Sån är nog inte jag, tyvärr. Jag koncentrerar mig bäst om jag får lite variation och därför sitter jag nu och kodar i tre olika programmeringsspråk samtidigt medan jag då och då hummar, knackar med fingrarna i bordet eller gör andra små ljud som inte skulle passa sig i ett kontorslandskap. :) Som det ser ut nu verkar den nya programvaran på kortet äntligen funka bra. Webbläsarpluginet gör också vad det ska, men agenten gillar inte alls ändringarna. Spara data kan jag få göra, men inte läsa data. Nånstans måste jag ändra i agenten så att den accepterar ändringarna i resten av systemet. Jag får nog ta till den gamla hederliga kommentera-bort-manövern: jag gör all kod inaktiv och sedan plockar jag tillbaka rad för rad och ser var det slutar fungera. Tidsödande, men en riktig klassiker.

image107
En liten åkerhumla på äventyr. :)

Uppmuntran!

Jag har en beundrarinna som tycker att jag är roligast i världen. Det känns väldigt bra. :) Hon är en av tjejerna bakom underbara modebloggen Fatale där jag kommenterade ett inlägg imorse. Jag hoppas att fler inser min storhet så att jag till slut har ett stort följe som tänker i APDU:er och dricker fem koppar sunkkaffe om dagen bara för att vara som jag. ;) Nej, allvarligt talat, det är aldrig fel med lite uppskattning, speciellt inte när det känns kämpigt - som nu med all exjobbsstress. Idag ska jag dock inte låta stressa mig utan försöka tänka klart och logiskt. Kram på er därute! (Specialkram till Fisken som fortfarande är på andra sidan jorden.)

Agenten luras

Jag satt till sent igår och trixade med APDU:er. Nya versionen av systemet skickar mycket data hit och dit, ofta flera olika datasjok i samma paket (APDU) och då gäller det allt plocka ut dem rätt så att man inte... bryter av en bit av det man plockar ut, eller plockar ut fel. För att det ska gå lätt skickar jag med längd på allt som läggs med i paketet. (T.ex. de 42 första byten är en URL, sedan kommer 5 byte användarnamn o.s.v.) Problemet är att min agent ljuger om längderna. Ska försöka fixa det idag och sen måste jag skriva rapport så att jag blir klar nån gång och kanske får fira midsommar som vanliga människor.

Dagens...
Låt: "Ballad of a teenage queen" - Johnny Cash
Dryck: Beskt kaffe.
Outfit: Svart och grönt och varmt. Bara för det kommer väl värmen tillbaka. :)
Plan: Få agenten att sätta rätt längder och skicka vettiga APDU:er, lagra dessa på ett bättre sätt än nu i det smarta kortet, processa de APDU:er som kortet skickar tillbaka (det funkar, men felhanteringen är obefintlig).
Smarta drag: Jag tänker skippa vitlådetestningen i min rapport. Den är något jag själv ville ha med för att kunna visa på bra kodkvalitet, men... Vi hoppar över det, tycker jag. :)

Lite data

Mitt kort lagrade just lite data och behöll det efter cardtear. Det är alltså något väldigt bra. Jag hade fått förslag på två utökningar som jag skulle göra i appleten. Det ena var att den skulle kunna ta emot strängar. I originalversionen kunde agenten skicka en etta till appleten för att tala om "Jag vill ha namn och lösenord nummer ett". Nu kan man istället skicka en sträng som innehåller en webbadress: "Ge mig alla uppgifter som hör till den här webbsidan". Det var alltså den lätta utökningen. Medan jag höll på med den gjorde jag ett litet test som handlade om den mer hopplösa uppgiften att få appleten att spara data som den får skickat till sig och sedan behålla det datat i sitt lilla pytteminne... och det funkar. :) Jag har bestämt mig för att fixa klart rubbet med utökningar och allt idag. Jag har gått på möten, fikat och sunkat runt de senaste dagarna så nu får det vara stopp med det. Måste ju hinna fixa rapporten innan månadens slut också.

Såhär är det alltså nu:
1) Du har namn och lösen till dina favorittjänster lagrade på ett smart kort.
2) Du surfar till en av dessa sidor och ett webbläsarplugin skriver en "kodsiffra" i en fil. 1 för den en ena sidan, 2 för den andra o.s.v.
3) Ett agentprogram som körs i bakgrunden läser filen och beroende på siffran kör agenten en scriptfil som innehåller kommandon för att få namn och lösen som hör till rätt webbsida.
4) Det smarta kortet som fått kommandon från agenten svarar med att ge ifrån sig data som den skickar till agenten som i sin tur skriver in det i en fil där webbläsarplugin:et kan läsa det.
5) Plugin:et fyller i ditt namn och lösen på den sida du besöker.

Såhär ska det bli:
1) Du surfar till en webbsida och webbläsarplugin:et skriver sidans URL i en fil.
3) Agentprogrammet  läser filen och skapar en scriptfil som skickar URL:en till det smarta kortet. Om du skriver in namn och lösenord själv skickas det också till kortet.
4) Det smarta kortet ser efter om URL:en finns lagrad och skickar i sådana fall tillbaka de uppgifter du har lagrade. Om URL:en inte finns lagrad och du har skrivit in namn och lösen förhand lagrar kortet det åt dig.
5) Plugin:et fyller i ditt namn och lösenord på den sida du besöker.
6) När du lämnar ditt kontor tar en spion med sig ditt kort med alla dina lösenord lagrade på. Uppdraget slutfört! ;)

Tjusigt!

Jag träffade två gamla klasskompisar nyligen. Gamla och gamla, men vi började plugga datateknik i samma klass för fem år sedan och läser nu helt olika ämnen. (Ja, precis, det handlar om antenn-killarna.) N såg glad ut och hade uppenbarligen något att vara stolt över. Det visade sig vara en hembyggd I2C-buss (en slags kanal för att skicka data i, ungefär). De ljusblå dioderna lyser när det kommer data. Det som skickas är RGB-färgkoder (red-green-blue) så med en röd, en grön och en blå diod hade man kunnat se på färgen vad som skickats. Nu hade N bara blå dioder till hands, men oj så flådigt det blev ändå. :)

image106
Tumme upp för konstruktören! :)

Sista

Idag tog jag min sista visning på systemtekniska, denna gång för ett gäng glada naturvetarettor som inte visste vad de vill blir när de blir stora. Nu ska jag träffa projektgruppen i användbarhetskursen och skriva klart en rapport och ikväll är det dags för vad som förmodligen är mitt sista styrelsemöte. Jag tror att jag behöver en glass om jag ska orka med allt det där.

Tisdagstema - natur

Dagens tisdagstema publicerades nyss så jag sprang ut på universitetsområdet och fotade vad jag kunde hitta. Temat är natur och då finns det mycket att rikta kameran mot. Såhär ser det alltså ut bara några hundra meter från mitt lilla exjobbsrum där jag sitter och bygger program. Måste säga att det är väldigt skönt att kunna gå ut bland allt det somriga mellan varven.

image102
De anspråkslösa rosorna är de vackraste.

image103
Här bakom bor Törnrosa. :)

image104
En kaprifol...

image105
...och en till, som har rymt från exjobbandet. :)

Sommaräng

Det var en lite lurig tenta, men jag tycker att jag ska ha guldstjärna i kanten bara för att jag tog mig dit i hettan. ;) Imorgon ska jag - förkyld som få - exjobba hela dagen samt förflytta mig till ett lunchmöte som jag hoppas går av stapeln på någon kall plats. (Jag skriver lunch på handen, men påminn mig gärna ändå. :)

image101
Favoritblomman. :)

Alternativ karriär!

Sedan jag började med last.fm känns det som om jag spelar musik för någon annan, som om det sitter en liten jury av skivbolagsgubbar borta i hörnet och antecknar i papper och mumlar saker som "Hmm..." och "Intressant!". Jag har bestämt mig för att det inte ska få förändra min musiksmak. Jag lyssnar glatt vidare på det jag tycker om och delar på så sätt med mig om vad den unga generationen vill ha just nu: Leonard Cohen, Rollergirl, Sahara Hotnights och Hot Dogs (det sistnämnda är tysk ölstugemusik :). Jag har då ingen skam i kroppen. *s*

Det slog mig att det finns många häftiga nättjänster där ute som alla andra använder förutom jag. Vad ni kan förvänta er i framtiden är att jag börjar videoblogga, skaffar ett snyggt artistnamn och lägger upp min tolkning av "Var är tvålen?" på Myspace samt en grym musikvideo på Youtube, förstås. ;)

Nu är det sannerligen dags för det sista lilla tentaplugget. Sen får det gå som det går. Det är iaf kallt i tentasalen. :)

I min smak

Det är om möjligt ännu varmare idag och min plan är att så snart jag har blivit kry från förkylningen ska jag dra ihop ett litet sällskap och bada i ån. (Så mycket gunk som det är i den är det varmt i vattnet året om. ;) Ikväll blir det då inte fråga om att göra nåt kul, bara dricka ingefärste och lära sig RSA-kryptering.

Jag har idag äntligen provat
Last.fm vilket kan tyckas som något jag borde ha gjort för evigheter sedan med tanke på hur bra jag tycker om webbradio som koncept: det är gratis, lagligt och innehåller ett litet överaskningsmoment eftersom du inte vet exakt vad som kommer att spelas härnäst. Last.fm är något så fiffigt som en webbradio som anpassar sig efter din smak. Vill du inte skylta med vad du gillar är det bara att surfa in på sidan och skriva in namnet på en favoritartist så får du lyssna på denna samt annat i samma stil. Är du stolt över din utsökta smak kan du registrera dig så loggar tjänsten vad du lyssnar på och har efter ett litet tag bättre koll på din musiksmak än dina kompisar har. Det är lite läskigt på sitt sätt. Jag vill väl inte att hela världen ska veta att jag gillar svensk schlager, eller hur? :)

Sommar!

Nej, det är inte lätt vare sig att blogga eller lära sig nåt om AES-kryptering i den här hettan. Titta, inte ens Mås-från-Åhus tycker att det är hållbart. :)

image100
Det är korsdrag och skugga här...

Inte ett måste

Demon igår gick bra på så vis att inget kraschade. Istället fick jag förslag på diverse utökningar av appleten, det lilla programmet inne i kortet. Hade jag gjort en kravspec från början hade jag vetat vad jag skulle ha med i systemet och inte, men jag är ingen specmänniska så jag bara kodade på efter eget huvud och nu blir det som sagt lite saker att lägga till för att få ökad flexibilitet. Det ska faktiskt bli kul att få fixa med appletprogrammering igen och jag skulle gärna börja på en gång, men under helgen tänker jag tentaplugga så får appleten vänta lite. Den ska, sådär lite i smyg, ta emot och lagra information du skriver in i webbformulär så att du har informationen lagrad tills nästa gång du ska logga in. Då behöver du bara sätta in kortet. Som det fungerar nu finns all din info på kortet från början, kortet snappar inte upp något nytt. (Hmm... Med den automatiska lagringen av info skulle jag kunna ta tag i sidoprojektet CardTrojan igen. ;)

En spännande utökning lär det bli och den lades fram som ett förslag, något som jag kanske borde göra, men inte måste och som möjligtvis skulle bli svår och kräva en del minneshantering. Ok, det där är det bästa sättet att få mig att göra nåt. Jag lever för utmaningarna. :)

Idag blir det som sagt sista-minuten-krypto-plugg samt en massa örtte. Jag har dragit på mig en oläglig sommarförkylning som jag igårkväll försökte bota med en långpromenad. Det är 31 grader i min lägenhet så att vara inomhus är inte det trevligaste om man nu inte gillar bastubad. Puh!

image98
image99

Min mobifonkamera har fångat lite sommar. :)

Mor till mås

Här sitter jag och pluggar kryptoteknik, ivrigt påhejad av de jag exjobbar för som har full förståelse för att jag tar några dagar till tentaplugg. Det är ju trots allt ett nyttigt ämne. :) Anledningen till att jag befinner mig på exjobbet istället för att tentaplugga ute i solen är att jag ska dema prototypen idag och bara väntar på den Stora Kraschen som alltid inträffar alldeles innan en demo. *ryys* I vilket fall som helst är det fredag och fredagar tycker jag om.

Dagens mås är utan tvivel duktiga Måsa-Lisa som blivit mor till två duniga måsungar. Vi lunchmänniskor ägnade en stund åt att iaktta dunbollarnas förehavanden och försöka hitta lämpliga namn. Lina och Linné kanske? :)

Ombytta roller

Det blev japansk lunch idag eftersom det var för varmt för något annat. Lite wasabi är aldrig fel. :) Sen blev det diverse kodfixande och till slut fick det räcka. Dagens bild är en liten hyllning till mitt mycket smarta kort. *s*

image97
Spring ni bara, nu ger jag igen! ;)

En annan liten kryptogrej

Dagens uppdrag är att kommentera och indentera den röra till kod jag har skapat. Den ser genast lite bättre ut. Jag funderar på att ge agenten en översätare för krypterade APDU:er också. Som det är nu får jag skicka dem i klartext och eftersom de ändå mellanlagras i klartext (det är en nödlösning, i ett färdigt system skulle det inte tillåtas) så gör det inte så mycket. Speciellt inte då de skickas genom en krypterad tunnel från kortet till datorn. Tunneln borde göra att kryptering av APDU:erna i sig inte behövs. Att jag lyckats knäcka och sniffa tunneln är en annan historia... Ska bli kul att dema systemet/prototypen imorgon. Sen anses det vara färdigt och jag kan fokusera på rapporten och på att överleva i värmen. Puh!

Förövrigt: Jag kan skvallra om Fiskens jobbresa och meddela att han delar rum med en ödla. Det finner jag väldigt exotiskt. Hans glasögon immar igen när han går ut också. Snacka om hög luftfuktighet! :)

En liten skiss

Jag hade en del idéer imorse och tillbringade förmiddagen med att snabba upp min prototyp så att jag inte behöver skämmas för dess långsamhet. Min handledare hade bett mig kolla upp skrivning/läsning till fil för att se om det var något sådant som gjorde agenten långsam. Själv trodde jag mer på att det var autenticeringen som tog tid och gjordes fler gånger än vad som behövdes. I själva verket var det tidsödande momentet uppladdandet av en stor Java Card Applet vid varje sidladdning (en applet som användaren själv kan välja, ja, usch). Detta trots att jag satt upp en lapp på min anslagstavla där det står "Låt inte användaren ladda upp applets".

Efter lunch cyklade jag ner på stan för att se vad folk gjorde denna soliga dag. De verkade cykla runt planlöst och kolla vad andra gjorde. Inte särskilt spännande. ;) Sen blev det sill och den goda boken. Lite småhelg behövde jag allt, speciellt när det är för varmt för att göra nåt vettigt alls.

Här kommer en liten systemskiss för er som är nyfikna. Inte en optimal lösning, men en möjlig. Röran av språk och mellanlagring känns sådär, men jag skulle hellre köra det här än att sätta mig och knappa på ett tangentbord nånstans där det finns keyloggers. Hmm... Tror jag måste skaffa kortläsare här hemma. :)

image95

6/6

Idag är det mycket tomt på uni, men jag behövde skriva ut några övningstentor och tyckte dessutom att det kunde vara duktigt av mig att tillbringa förmiddagen med att sitta här och kommentera kod. Efter lunch tänker jag iaf fira nationaldagen, även om jag inte har en blekaste aning om hur det ska gå till. Det känns som "lilla Midsommar" på nåt vis, så jag tänkte att om jag tittar lite på jippot på torget i min lilla förort och sen kanske äter en bit sill så borde det räcka. ;)

Förövrigt såg jag fladdermöss igår när F släpat ut mig på kvällspromenad. Riktiga fladdermöss! De nappade åt sig flugor på en vattenyta och var otroligt snabba. Häftiga! :)

Prototyp

Det har plötsligt blivit sommar och väldigt varmt på en gång. Imorgon är det nationaldagen som min exjobbshandledare påminde mig om, men de flesta studenter verkar festa idag istället eftersom det är en stor utefest för de studenter som fortfarande är kvar i stan och som inte är överhopade av tentor. Själv har jag bara en liten tenta kvar innan "sommarlovet" som jag får se om jag hinner skriva. Exjobbet är som sagt viktigast att hinna klart med. Angående det funkade min prototyp idag! Nu kan jag surfa till webbsidor jag har konton på (mail, forum etc) och inte behöva komma ihåg varken lösenord eller användarnamn. Ett plugin i webbläsaren känner av vilken sida jag är på och meddelar det till agentprogrammet som kör i bakgrunden och pratar med kortet vid behov. För mig personligen är det värsta bra, jag glömmer ständigt och jämt bort mina lösenord. :) Nu gäller det bara att fixa klart rapporten och se om det hinns med något tentapluggande också och sen ni, sen ska jag ha massor av sommarlov och inte glömma ett endaste lösenord under tiden. *s*

Dagens...
Skräck: Okommenterade javascript. Ryyys!
Feta credz: Till Derfian som jag tror var den som fotade dagordningen till mitt tisdagstema. :) ...och till alla er som följde den när det hela begav sig.
Underhållning: Sträckläsa den spännande deckaren jag håller på med. Jag fick nyligen kommentaren "Läser du deckare?". Ja, nu vet ni det. Liknande förvåning har uppstått genom åren då det kommit fram att jag: bakar, har bordduk, innehar musik med Britney Spears, pyntar min lägenhet och äger ett större antal klänningar. Alla döljer nånting. ;)

Tisdagestema - lycka

Lycka kan vara att ha en bra agenda att följa. :)

image94

Löper amok

Jag har moddat sönder min webbläsare! *s* Den fyller i formulär hejvilt, har små extraknappar och klotter här och var och skapar tempfiler som den gömmer så att jag inte kan hitta dem. Ur allt detta har det dock kommit något bra, formulärifyllaren är färdig och funkar alldeles utmärkt. Det var betydligt enklare att bygga den som ett XUL-plugin till Firefox än som ett Java- eller C-program. Vad som händer nu är att jag ska se till att agenten inte bara matar ut sitt data till en prompt utan ger det till ifyllar-pluginet så borde jag kunna logga in på alla tänkbara webbtjänster med hjälp av mitt smarta kort sen. Höjden av fiffigt! Först ska jag dock äta lite lunch innan jag kodar vidare.

Dagens hälsning...
går till Fisken som under en tid ska sprida datasäkkunskaper och kexchoklad på ett långväga ställe som saknar båda delarna. Nog för att vi har ett distansförhållande, men det får ju vara någon måtta på avstånden tycker man. :) Nåväl, lycka till och se upp för monsunerna! Saknar dig redan!

Solsemester, typ

Jag minisemestrar fortfarande hos familjen, men är snart tillbaka för att ta tag i tentor och exjobb igen. Måste säga att det har varit väldigt avkopplande att sitta här och äta rabarberkaka och ta igen sig några dagar. Jag snodde åt mig en Stieg Larsson-deckare ur pappas bokhylla och måste säga att den ("Män som hatar kvinnor") är lika spännande som det sägs. Beviset för det är min ceriseröda solbränna som jag har skaffat mig genom att läsa alldeles för länge ute i i solgasset. :)

Roligt igår

Det var onekligen trevligt igår. Kul att ni blev några stycken som dök upp. Det var roligt att ha er på besök. Nästa gång väntar jag mig dock full invasion, för min egen hälsas skull. Fatta vad mycket överbliven chokladkaka jag fick äta upp själv! Hjälp! ;) Ni som inte kunde vara med på en riktigt bra klubbkväll på Nuclear Nation måste helt klart följa med nästa gång.

Nu befinner jag mig hemma hos familjen på en kort visit för lite matning och uppvilning. Det är fint väder så jag ska nog sätta mig i solen med en ond bok (kursbok, tentaplugg!)... eller så bygger jag vidare på mitt lilla plugin som ska komplettera GPshell-agenten. Det är väldigt roligt och pyssligt att bygga Firefox-plugin har jag upptäckt. Lite som att lägga pärlplattor, fast med kod. :)

Inget slipstvång här inte

*bank, bank* Två besökare tittar in.
Besökare nr ett: "Fika klockan tre! A-HA! Det är du som har min labbrock!" (Definiera "din". ;)
Besökare nr två: *fniss, fniss*
Jag är av den åsikten att besökare som bär turkos overall med luddig svans där bak inte har rätt att fnissa. :)

Nåväl, nu kan jag snart hoppa i min vanliga stass igen och se representabel ut på fikat. Dagens kodande flyter på bra och jag har fått några kloka råd. Min agent ska få sällskap av ett webbläsarplugin och inte ersättas av ett. Om det är genomförbart vet jag när jag har läst
den här. Tror faktiskt att jag väljer att göra det i Firefox även om det har sina fördelar att välja IE i detta fall - i IE kan jag nämligen koda C++. Hur det än blir tror jag att det nuvarande lösningsförslaget innebär mer användbarhet än säkerhet. Det är inte helt i min smak, men jag hinner förhoppningvis kläcka någon klok idé under helgen om hur jag får till båda delarna. Hoppas, hoppas! :)

Det är modernt!

Det är hemskt synd att jag inte driver en modeblogg för då skulle ni få se dagens outfit. Den är verkligen speciell idag. Saken är den att det ösregnar så till den milda grad att det inte hjälpte med regnrock imorse. Mina byxor behöver med andra ord några timmar på elementet för att bli brukbara igen och även om klädkoden här på avdelningen är avslappnad finns det vissa gränser... Vad gör man då? Jo, min datorförening äger en labbrock för cermoniellt bruk. Det är en lång vit sak med vår logga på och den ser inte helt illa ut, man kan faktiskt tro att jag är festerist eller något i den stilen. Så här runt sommaren ser man ofta studenter i overall, hängslebyxor eller labbrock. De pluggar så, tentar så och lever så.  Tackochlov är det dessutom tenta-p och knappt en student här på uni. Eftersom det är fredag är det rätt ont om folk i min korridor här också, men jag får helt enkelt hålla mig på rummet tills jag är torr. :)