Planer

Nu ska Kaprifol ta och sova. Det är verkligen på tiden.

Imorgon blir det:

Mr Flower Power

Jag blev så glad idag när jag fick ett brev med handskriven adress. Det är inte ofta man får så gammaldags ting skickade till sig. I det låg ett vackert kuvert med postens nya Linné-frimärken på. Jag fick dem som tack för att jag hade hjälpt en kvinna på Posten en gång. (Ni anar inte vad mycket spännande människor som ringer och frågar om saker när man sitter i styrelsen för en datorklubb. :) Hade alldeles glömt bort det, så det blev extra roligt.

Linné

Tyst skri - av glädje?

Jag noterade att det har varit Grammisgala och att Anna Ternheim fick ett pris. Såg henne live på en liten studentpub innan hon blev känd. Det var magiskt. Sorlet tystnade. Hon är dessutom om möjligt ännu bättre nu med "Separation road".

En annan glad överaskning var att underbara
The Knife överöstes av priser. Jag vet, folk klagar: De är för finkulturella, de spelas inte i radio, de har fågelmasker och är mystiska... Änsen? Är inte allt det där positivt? Lyssna på "Silent shout". Gör det bara. Alla tycker inte om dem, men lyssna och känn efter.

"Wish I could speak in just one sweep
What you are and what you mean to me
Instead I mumble randomly
You stand by and enlighten me"
- The Knife

Får jag be om tystnad?

Det där gick ju smärtfritt. Småstudenterna var duktiga och tittade på labbsalar och lyssnade snällt. Annat var det en gång när jag skulle guida runt 14-åringar på studiebesök... Hu! De lyckades inte riva något labb, men skrämde en stackars forskare och rymde sedan till fiket. *s*

Det är jag som är guiden

Mmm! Varmt kaffe! :) Efter lite kodstudier är det dags att bita i en ny artikel... och sen ska jag sticka och jobba med min lilla röst. Guida runt små blivande studenter på systemtekniska. Gäspar dom så får dom med mig att göra!


Lunchpaj och prat

God lunch på socionomernas fik. Där äter typ bara jag. Inga skräniga teknologer med laptops i maten, inte. ;) F kom och sällskapde och berättade om alla idéer han alltid har i huvudet. Trevligt att ses. Jag känner mig så osocial när jag alltid får skjuta upp fika och liknande flera veckor för att jag är så överhopad av arbete.

Dags för ännu en artikel... eller, nej, jag skriver lite kod istället tror jag.

Estet i själen

Nu har jag en väldigt fin skiss på vad en användare, ett smartkort och en server har för sig. Värsta bra! Jag skulle kunna skriva en bilderbok om smartcards. Det skulle nog bli en storsäljare. ;) Vic kom och tittade in. Hon vill väl också ha ett kontor som luktar apelsin. Dags att dra och fixa lunch nu. Cya later!

Upp med händerna!

Nu har jag läst en genomgång av typ digitala bankrån och hur man stoppar dem. Tja, inte så glamoröst, men i stora drag är det vad artikeln handlade om. Ska ta och rita en bild också så att jag verkligen förstår vad jag har läst.

Jag ser ut en som zombie idag, förkyld och eländig. Lyssnar på "Zombie nation". Det passar bra. Det luktar blodapelsin på mitt kontor. Inte så roligt som det kanske låter. :)


Blackbird has spoken

Det springer studenter i korridoren utanför. De har ryggsäckar och kaffekoppar och för en massa oväsen. Asså, somliga jobbar faktiskt här! (Heh, som om jag inte gjorde samma sak när jag var student, eller det är jag ju fortfarande... Genar alltid på biokemiska. De brukar se småpurkna ut där och jag klampar med flit när jag går. :)

Nån bacill har hackat mig och snott min röst. Jag får knappt fram ett pip. Attans otur, jag som ska jobba i eftermidag och prata med folk. Sitter och läser en artikel om identitetsstöld. Den är grymt spännande. Handlar om hur man kommunicerar säkert även från en dator som är "compromised" (fetknäckt på svenska).

Jag behöver: Mer slisk-kaffe, mer stenhård techno/trance, nån som kan prata åt mig i eftermiddag, en god lunch på nåt billigt ställe (vardagslyx!).... och så behöver jag fortsätta med artikeln efter denna lilla paus. :)


Kartmonstret anfaller!

*fniss* Detta är väldigt roligt om man har provat geocaching eller om man av någon annan anledning känner till företaget Garmin som tillverkar GPS:er. ...fast det är lite synd om kartmonstret. :)

Kloker fågel!

Jag måste ju bara dela med mig av idén som Fisken kläckte igår. Han är inte bara en väldigt fin pojkvän, han är också värsta uppfinnaren (tolka "värsta" som ni vill). Hursomhelst, två saker som är sista skriket just nu:
  • Power over Ethernet - El i nätverkskabel
  • Trådlösa nät - Nätverk utan nätverkskabel
Om vi då slår ihop dessa två, vad får vi då? Jo,
power-over-wireless! Snacka om banbrytande teknik! (Och varför tänker jag på de där läskiga tornen i Red Alert?)

PS. Rubriken är vad min pappa sa när vår gamla undulat hade gjort nåt dumt som hon såg väldigt stolt ut över. ;)

Börja från toppen

Jag skulle vilja städa min garderob och ta fram alla vårkläder och låtsas att det är vår snart. Får väl nöja mig med att kolla på "Fula Betty" ikväll istället.

Har suttit och flyttat min utvecklingsmiljö från nätverket till att ligga lokalt. Det finns fördelar med det, men det var många digitala flyttlådor att flytta på. (Sökvägar som inte stämmer, ni som har jobbat med Eclipse förut vet hur himla åbäkigt det kan vara...) Handledaren kom över en ännu en artikel (får väl ta och läsa dem imorgon) och verkade lite bestört över att jag försöker skriva program för smartkortet redan istället för att bara skriva data till det. Det är lite som att säga att "Det var för svårt att balansera på stolen så jag ska börja med att gå på lina istället.... över Niagarafallet". *s* Lite typiskt mig kanske, att ta börja med det svåraste, men jag tror ändå att det är rätt ände på nåt vis.

Dags att kila hem nu. Vill äta keso... och nåt till.

En salig röra

Labba på trådlösa nät innan man fått i sig kaffe är ingen höjdare. Vi blev nästan klara iaf, alltid nåt. Sen var det föreläsning i samma kurs. Spännande om intervjuteknik. Eftersom vi alltid har olika föreläsare och vi är så få i gruppen får vi presentera oss varje gång. Efter fjärde presentationsrundan är vi nu rätt bra på det, trots att de flesta i gänget har en "kreativ studiesituation", alltså fullt kaos med jobb, studier och föreningsaktivitet samt en väldig blandning av kurser i fullkomlig oordning. Att uttrycka det  kortfattat så att det låter bra är en liten konst i sig. :)

Planer för eftermiddagen: Fixa kaffe åt mig, vatten åt mina kontorsväxter och simuleringsmiljö åt mitt exjobb. Sedan gå hem i vettig tid och ägna kvällen åt mina kurser...

Oj, SMS från Vic. Dags för fika nu då. :)

Bäää!

Ok, nu har jag varit duktig så det får räcka. Tänkte att min blogg behövde en bild och hittade den här, tagen ifjol den dag som jag och Fisken blev ihop. Ett okonventionellt, men trevligt dejtingtips är alltså att fotografera ilskna får. *s* Eller kanske inte, men att gå ut och gå i solskenet är alltid fint.

Bäää!

När katten är borta...

Plötsligt fick jag förnyad energi till reflektionsuppgiften om användargrupper när den här dök upp på playlisten. Det är en sån där låt som kan få mig att dansa på bordet. Tro mig, jag är inte en person som dansar dagligdags på bord, men måste det ske så ska det vara till Welle:Erdball. :)

Bollar i luften, spindlar i nätet

Jag fick tag på boken jag behövde. Träffade F i biblioteket, hukad över en mattebok. Mitt tips: gå hem och sov! Det är inte värt att plugga hela kvällarna. Man blir inte direkt smartare av sömnlöshet. :)

Hörde av A som börjat jobba på muséet efter mig. Lycka till, det kommer att gå superduper! Fick ett litet uppdrag på ett annat jobb på onsdag... mitt upp i alla studierna, men det omväxlar ju lite. Har förövrigt ett gammalt uppdrag som ska avslutas. De sista pappren ska in och jag kanske måste gå på nåt möte. Vill bara ha det avklarat så jag kan gå vidare. Gillar inte när saker hänger i luften... som det där nya extraknäcket. Uppskjutet igen? När ska jag börja? Ska jag börja alls? Jaja, det löser sig. Jag är ju inte direkt sysslolös så det är lite skönt med en grej mindre just nu.

Nu: Dags för god gryta med keso på toppen.
Imorgon: Trådlösa-nät-labb, föreläsning om samhällsvetenskapliga forskningsmetoder (say what? :), simulera saker på exjobbet... ja och så en tallrik ärtsoppa hos datorklubben, tänkte jag mig. :)

Plug me in!

Yay! Hittade ett fint plugin som jag kan använda i min utvecklingsmiljö. Jag är inte helt hundra på om det är kompatibelt med min hårdvara, men det är värt ett test. Kommer att underlätta massor om det funkar annars får jag klura ut nån annan lösning. Nu när det går bra har jag god lust att stanna kvar hela kvällen och piffa och fiffla, men icke. Jag måste dra till biblioteket och läsa en referensbok om användarstudier innan de stänger. Det står i min almanacka och den ljuger inte. Lugn, jag tänker verkligen inte läsa hela boken. ;) Ska dra och handla ett gäng blodapelsiner också. Så härligt goda... och fint mönstrade också.

Hu, jag måste skaffa nya hörlurar. Kan bara jobba med musik (just nu technomixar av typ vadsomhelst i en låååång filström) och håller på att få "podöron" på kuppen. *s*

Kaprifol på språng

Suttit och provat demokod hela förmiddagen. Modifierat den och haft mig... och försökt lära mig att skriva egen. Eftermiddagen lär gå åt till att sätta upp en simuleringsmiljö. Måste tydligen ha en sån också.

Just nu har det fikats med Vic & CO i fiket-som-har-semlor. Det är ju måndag lixom. Lite tröst måste man ju ha, men imorgon börjar mitt nya sunda liv igen. Då blir det blodapelsiner till fika. Bara. Sådetså! Nu ska jag dra iväg på användbarhetsföreläsning innan exjobbandet fortsätter. Byebye!

All tomorrow's parties

What costume
Några minnen från Datatjej2007.
Soundtrack: Apoptygma Berzerk "All tomorrow's parties"

Galen gala

Sitter och slänger getögon på Elle-galan på femman. Jag är som sagt inte någon galamänniska, men en gala som har både Christer Fuglesang och Dita von Teese som gäster måste ju bara ses. En minst sagt oväntad kombination, på min ära. :)

Noterat:
  • Marit Bergman klär sig fint och personligt. Klart värd utmärkelsen hon fick.
  • Modekunskap 5p, ingår inte i astronaututbildningar, men det gör inget. Man kan ju inte vara bäst på allt. :)
  • Kändisar och kläder är kul. Ja, jag kollar på Nobelfesten också, varje år.
  • Cyberpunk i vår? Nördighet också? Attans. Då går ju hela min datorklubb och blir på modet. ;)

Hanteringen av användare

Sitter och skriver en liten inlämningsuppgift om användargrupper, dricker beskt kaffe och lyssnar på Bauhaus. Ska försöka hinna med att läsa lite entreprenörskap ikväll också + att jag har fått en fin trave artiklar tillhörande exjobbet. Det är nästan att jag skulle vilja krypa ner under en filt med en Veckorevyn och lite pumpafrön eller nåt annat gott, men det får jag skämma bort mig med en annan dag. Orkar förövrigt inte ge mig ut i snökaoset och handla. Inte ens pumpafrön.

Åter till vardagen

Hjälp, nu är jag helt slut! Åkte i onsdags och kom hem idag. Inte en lugn stund har det varit. Eftersom jag har pluggat ett tag var det min sista konferens och det är ju lite vemodigt på sätt och vis (samtidigt som jag just nu är väldigt glad över att vara hemma hos min kudde och mina studier *s*).

Det är helt klart dags att lista helgens:
Fikachock: Snälla företag, sponsra med äpplen istället. Detta håller inte. Många goda muffins blev det... :)
Frukost: Hotellfrukost är värt att stiga upp till. Kan tänka mig att bli kringresande handelsman i vad som helst bara för den sakens skull.
Artigaste: De trevliga bordsgrannarna på banketten. Inget tåflirtande, inget fylleri, bara trevliga diskussioner.
Snabbshopping: Min rosa ögonskugga på H&M. Futtigt, visst men den gjorde min kväll. :)
Betraktelse i VIP-rummet: (på efterfest på ett stort uteställe) "Asså, om vi är dom mest vippiga personerna här... vilka är då resten?" ;)

Jaja, nu är det över. :( Alla trevliga datatjejer: vi ses ute i arbetslivet!

Datatjej 2007 föreläsning
ICA föreläser om sin IT-avdelning.

Sista kvällen

Sådär ja! Nu är det snart över. Har varit en jättekul konferens som alltid, men nu skulle jag inte orka en dag till känner jag. Stor baluns ikväll och sen får man äntligen åka hem till sin lilla lya. Dags att kila upp till rummet och hoppa i sin lilla svarta. :)

Ännu en hektisk dag

Så var det dags att ge sig ut igen. Denna kväll till kårhuset. Steg upp halv sju imorse och har varit igång sen dess. Värmekameror, realtidssystem, jobba-hos-oss, gräsligt mycket mat.... *puh* Sånt är livet som datatjej. Så, dags att kila iväg nu. Denna kväll ska bli mer studentikos än vad det var igår. Får se hur det urartar. :)

Rapport från Datatjej

Ojojoj! Här är det fullt tempo som vanligt på Datatjej (fjärde gången för mig, jag är lite av en veteran här). 45 min spännande företag, 15 min fika, om och om igen hela dagarna... och så ut och kalasa på kvällen. Väldigt kul och inspirerande alltsammans. Påväg till företagsmiddag nu. Hoppas jag ser representabel ut, det gäller ju min framtid och mina jobbchanser. ;)

Noterat:
1) Stockholmare springer som skållade troll på sina isiga tunnelpanestationer. Panikvarning!
2) Google! Vilket företag! Vilka reklamprylar! *s* Där vill jag jobba!

Till stackaren som jobbar på designfirman mittemot hotellet: Gå hem! Jobba inte till 23. Jag och min rumskompis tyckte synd om dig igårkväll. :)

Dags för party!

Skoj att koda idag. Hade skönt flyt med det jag gjorde. :) Så, nu säger jag bara en sak: Datatjej 2007 Yay!
Over and out!

Jippie!

Yaaaay! Det funkar! Efter mycket mixtrande och trixande kan jag nu köra testprogram och få smartcardet att göra coola saker. Nu ska jag bara skriva mina egna program också, men nu vet jag att min utvecklingsmiljö funkar. Hurra!

Brrr! Jag är som en inneboende.

Tidig morgon på datasäkavdelningen. Bara min pigga rumsgranne som är på plats. Bra, då känner man sig lite mindre skyldig. Morgontrötthet verkar vara en dygd här. ;) Brrr, vad kallt det var i morse. Stackars jag sov med två täcken och ett par katter från grannhuset hade smitit in i vår trappuppgång för att värma sig.

Nyingar

Väldig trängsel hos datorklubben idag. Nya medlemmar på gång, små icke-teknologer som inte verkade kunna förstå att det var mig de skulle prata med för att bli medlemmar. Hmm... Vi borde ha inträdesprov. Utformat av mig, lixom. ;)

Tja, sen har det exjobbats en massa. Tänkte kila hem tidigare för att hinna och städa och packa innan det blev alltför sent, men det dök upp roliga uppgifter så jag fastnade med dem och ville inte gå hem. :) Jajustja, så har jag gjort en inlämningsuppgift i entreprenörskap. Gjorde den i Illustrator. Rosa. Handritade pilar. Stjärnor. Väldigt mycket jag. :)

En sekund

Hårdvarunära smartcardprogrammering nio på morgonen, det kan inte alls vara nyttigt. Upptäckte till min glädje att det faktiskt finns en webbradiostation där ute som jag kan lyssna på från mitt lilla kontorsrum. Det allra mesta av allt roligt man kan göra med en dator anses som stora säkerhetsrisker och gillas inte (vilket är bra för min produktivitet :). Nu: iväg till användbarhetsseminarium.

Stor kram till Nån som åker hem till sin stad. Välkommen tillbaka! :) "If I could have just one second I would give it all to you" - Rewritable Media

Gunkware!

Idag föddes en ny datorterm: gunkware! (Där gunk är allt som är irriterande här i världen.) Gunkware är en speciell typ av mjukvara som innefattar följande:
  • Adware som visar fula annonser
  • Shareware där demotiden går ut efter några dagar
  • Malware av den sort som inte är direkt skadlig utan bara stör
  • Program som man inte riktigt vet varför man har installerat, men inte har hjärta att ta bort
Credz till Fisken som också råkat ut för mycket gunkware i sina dar´. :)

OCF och jag

Ett lunchmöte, en föreläsning om "IT i hemmet" och en massa fetaost senare: Jag sitter och lusläser artiklar om Open Card Framework som jag ska lära mig utan och innan. Just nu är det väldigt mycket kortläsare och javaramverk och små datapaket hit och dit, men attans vad bra jag ska bli på det där sen. :) Min handledare har tittat till mig med jämna mellanrum för att ordna praktiska saker... fast förmodligen mer för att kolla upp om jag är flitig eller inte. ;) Nu väntar jag på att Någon ska promenera hem från jobbet och hämta upp mig på vägen hem. Att halka runt i kylan är klart roligare om man är två.

Invecklingsmiljö

Idag nöjde sig kaffeautomaten med att spilla fejkgrädde på mig. Kanske börjar vi bli vänner. Jag sitter och lyssnar på VNV Nation och försöker få nån rätsida på min utvecklingsmiljö. Ska snart kila iväg på lunchmöte och planerar att fånga lite lunch i farten.

Fel ute

Det blev en promenad i snön och jag kunde inte låta bli att fota detta lilla träd som hade fått för sig att det var vår. Gröna knoppar på vippen att slå ut och så ett lager snö på det. Lugna ner dig lite trädet, det är fortfarande januari.

Knopp i januari

Se det snöar

Ey, var kom all snön ifrån? Det ser ut som om någon håller på att pudra florsocker över stan. Mina stackars skator i trädet utanför burrar upp sig och sitter och fryser. Jag ser dem som mina husdjur för de sitter alltid där och kraxar och iakttar världen och mig.

Dagens plan är en promenad. Nån här är alldeles lycklig över snön och vill absolut ut i allt det kalla och vita. :)

Sommarminne

Nu får jag snart besök av Någon. Yay! Om det bara slutar snöa så blir det skattjakt i helgen. Annars blir det diskussioner och fika. Så här såg det ut i somras när jag och mitt favoritmotiv var ute på GPS-orientering i skärgården. Härligt!

I skärgården

Adaptergnu

Vad ska man göra av alla små adaptrar som dräller omkring? Jo, man anlitar en adapter-gnu (tror att han är en jak egentligen, men det passade bättre med GNU). Titta så söt han är och han håller koll på både IR och blåtand åt mig. :)

Adaptergnu

Sova som ett murmeldjur

Skönt, nu har jag fått bukt med mitt sömnunderskott. :) Jag sov till halva förmiddagen och drömde att jag sprang runt i katakomber tillsammans med kompisarna. *s* Skum dröm, men märkligt nog riktigt trevlig. Allt kan ha berott på att jag vaknade av klockradion i kristlig tid (vetenskapsprogram om grottforskning, kan det ha varit det?) och sedan snoozade vidare efter att ha snappat upp några intryck.

Idag gör husliga Kaprifol följande: Tvättar handdukar, moppar upp jordnötsskal från golvet, motionerar med Vic och njuter på det stora hela av att det är lördag.

Vägg av eld

Det blev en annan film istället... eller samma. Same, same, but different. Svenska Wallander-deckaren "Brandvägg" som råkade gå på TV. Jag tyckte om boken och måste säga att filmen (eller miniserien rättare sagt) var välgjord. Den spännande intrigen var kvar, men alla skrattretande och/eller uråldriga teknikprylar som förekom i boken var betydligt mer moderna och vettiga i filmatiseringen. Jag vet, jag är petig med sånt där, men ordet "brandvägg" ska inte felanvändas... och disketter, de ska inte användas alls i vår upplysta tid. :)

Sovdags nu efter en lång dag. Min handledare skickade iväg mig på ett föredrag för att... dana karaktär, eller något sådant. Kul att få uppleva lite nya saker. Risken finns att jag blir eremit i mitt lilla rum annars. ;) Blomman är fotad i Botaniska Trädgården i Göteborg i förrfjol. Tänkte att den skulle pigga upp lite.

Blomma

När ankor växer upp

H&M har fattat. Det ska vara en nörd i vår. I en av deras kampanjer har killarna för stora glasögon och rutiga skjortor, medan tjejerna ser ut som missmatchade sekreterare. Det får mig att tänka på high-scoolfilmer från några årtionden tillbaka, såna där den fula tjejen blir snygg lagom till skolbalen bara genom att ta av sig glasögonen och släppa ut håret (jodå, jag tror att det verkligen funkar :). Det är synd att det aldrig är killarna som ska behöva ändra på sig (förutom i söta komedin "Can't buy me love"). Det är inte bara jag som har tänkt på det här. Darling (tidningen som alla coola tjejer läste på 90-talet, själv var jag för ung för att ha roligt åt ironin) gjorde ett helt nördnummer som håller än idag.

Till sist ett citat jag hört någonstans, fritt översatt: "Jag skulle vilja höra en berättelse om en ful ankunge som växte upp och blev en ful anka". Är det förmycket begärt?


Robotar är också människor

Idag cyklade jag till uni med ett litet leende på läpparna trots kylan. Lyssnade på And One och deras härligt skruvade texter som jag har många roliga minnen till. "Panzermensch" på första synthfesten (jag gjorde en modemiss och kom i något turkosblommigt). Dansgolvet var fullt, röjet var totalt och sensmoralen i låten: människor blir allt mer lika maskiner och glömmer att tänka och känna. Så sant.

Nu har jag varit gäststudent på en föreläsning om mobila trådlösa nät tillsammans med mina fyra kurskompisar på den tvärvetenskapliga kursen. Antar at vi ska göra nån sorts användarstudier på trådlöst. Spännande hursomhelst. Kul att få teknisk tyngd i en i övrigt mjuk och fluffig kurs.

Ikväll vore det skönt att slappa med en film. Tänkte se "Firewall" trots att den beskyllts för att vara icke-trovärdig så det förslår. Jag vet att de använder Ethereal i öppningsscenen iaf, och det är ju en liten tröst att se ett analysverktyg som faktiskt finns. Annars är den mest trovärdiga datafilm jag sett (håll i er nu) "Matrix Reloaded". En liten scen utan 3D-effekter och bjäfs. Bara Trinity och hennes
terminalfönster.

Förmiddagens...
Den-gillar-inte-mig: Kaffeautomaten. Igen! Denna gång ofunkade sensorn. *suck*
Gladaste: Forskaren tre kontor bort som möttes av en stor blomsterkvast utanför dörren. "Flowers? For me?!"... och så ett stort leende.
Gulligaste nät: Piconet! En massa små blåtandsadaptrar (såan som finns i lite nyare mobiler) som pratar med varandra.
Tack: Ni som röjde i datorklubbens rum så att städpersonalen kunde bona golvet.
Smartaste: Fruktskål på skrivbordet. Jag ska aldrig mer knapra sockerbitar!
Oh-no: Lacket flagar! Removern är slut! Oh no!

Alla mina tankar väntar

Nu har jag fått iväg lite viktiga mail, såna där man gärna skjuter upp annars. Känns bra. Torsdagar är förövrigt alltid bra. Varför? Därför.

Morgondagens...
Ta-med: Frukt, liten bordduk, växter, diverse annat gunk. Kontoret, nu flyttar jag in på allvar!
Metod: Brainstorm! Mindmapping! Eller som Dance or Die sjunger  "Take me to the brainwash company,
All my thoughts are waiting to be free".
Mysigaste: Datorklubben, när fredagsstämningen sänker sig och alla blir glada och harmoniska.


Extreme makeover: exjobbsrum edition

Inflytt i "kontoret" idag. Min handledare ursäktade sig lite för att det inte fanns nån whiteboard, men hey, jag tyckte att det var paradiset. :) Det fanns en enorm massa hyllplan där min enda(!) referensbok kommer att känna sig rätt ensam. Sen fanns det ett skrivbord stort nog för värsta frankensteinlabbet, lite lådor och skåp samt nån slags yta där man ska kunna stå  upp och jobba (jag fick för mig att det skulle passa bra att stå och löda där, men det är inget jag ska syssla med, även om det skulle höja häftighetsfaktorn). Alldeles för högt upp för mig, men ändå. Imorgon ska jag ta med en fruktskål och några växter så det blir lite snyggt. Kompisen och stilgurun Vic hade någon roomserviceaktig idé om rosa väggar, nya gardiner och en loftsäng. *s*

Dagens...
Föreläsning: Tvärvetenskaplig, lättsam och mysig.
Lunch: Ärtsoppa på det närbelägna husmansstället (givetvis pannkakor till det, det är ju torsdag)
Pinsamhet i fikarummet: Kaffeautomat som löper amok. Det var inte jag! ;)
SmartCard-term: APDU (Application Protocol Data Unit)
Mjälkprodukt: Keso Mini, fluffigare än vanlig Keso och gott i allt

Kläderna gör kaprifolen

Efter en lång dag ska det bli skönt att sova. Ja, inte nu, men inom en snar framtid. Förutom att jag lär drömma om små plastkort med chip i så tror jag inte det blir några problem med sovandet. *gäsp*

Om jag nu ska kunna ha gäster på besök så är det hög tid att göra fint här. Inte för att det ser så hemskt ut som det är, men allt julpynt börjar det kännas dags att ta bort. Grannarna verkar ha gjort det om inte annat och eftersom studenter ibland gömmer kvar julpyntet året om känns det som ett tecken på att tjugondagknut verkligen har passerat (även om det är oktober eller nåt sånt utomhus).

Eftersom den där konferensen jag ska på börjar närma sig så smått är det också på tiden att jag packar. Dags att plocka fram min LBD! "Din vaddå!?" undrade pojkvännen. "Den lilla svarta såklart, det är ju fest". Eftersom jag klär mig svart när jag går på konsert/klubb så var det väl möjligt att tänka sig att jag skulle hoppa i kängorna, nitarmbandet och resten av utstyrseln nu också, men det passar inte in helt och hållet på företagsmiddag med klädkod mörk kostym, så det är en klänning som åsyftas, såklart. Att det sen skulle vara hur roligt som helst att komma i studentoverall är en annan historia... :)

Nya upptäckter?

Lunchdiskussionen spårade som vanligt ut i diverse skrönor. Tråkigt vore det väl annars. Att äta lunch med datorfolket är som att ha en stor, pladdrig extrafamilj. Väldigt mysigt, faktiskt. Bieffekten är att vid det här laget har jag hört så mycket lumparhistorier att jag kan berätta dem som om de hade varit mina egna. :)

Sen var det dags för exjobbsmöte. Det fanns ingen ledig PC i "exjobbarkuvösen" som jag kallar den, ett stort rum där alla exjobbare på avdelningen håller till.... så jag får eget rum. Lyx, lyx! Förmodligen dyker det upp någon rumskompis också, eller så får jag samsas med ett gäng datorer, men det ska nog gå bra. Nu har jag fått lite fler riktlinjer för vad jag ska göra också. Det verkar inte som om någon har gjort samma sak förut vilket är lite skrämmande. Nåja, det är bara att "gilla läget" och jobba på... och samla kraft på luncherna förstås. :)

Sista dagen på muséet

Entreprenörsskap är värsta grejen! :) Riktigt rolig föreläsning imorse. Verkar inspirerande och bra. Perfekt för mig som drömmer om att starta eget en vacker dag.

Sen blev det en "powerwalk" som det heter nuförtiden, till muséet för att bli avtackad med semla och allt. Alla var där, min förste chef och hela gänget (inte för att vi var så många, det är ett litet muséum :). Nå, mycket mysigt iaf och lite vemodigt på sitt vis. Jag fick en tavla som minne och jag känner konstnären: en liten robot som det var ett elände med. Den rackaren stänkte bläck på golvet så fort jag vände ryggen åt. *s*

Nu är planen att käka lunch hos datorklubben. Stammisarna är på plats och de vilda lunchdiskussionerna har redan börjat. :)

There are no mistakes in life some people say

Uppe med tuppen! Jag kanske kommer i tid till saker och ting idag. :)

Dagens...
Nagellack: Klädsamt svart
Kaffekopp: En enorm tekopp jag fick en gång för att "dra ner på kaffeintaget". Det blev inte så.
Morgonmusik: För den som vill börja dagen med den rätta olycksbådande känslan är detta
poesi.

Pyttedator

Måste ta och visa min labbutrustning också. Det här är alltså vad jag kommer att syssla med fram till sommaren. Ser ni datorn jag ska jobba med? Ser ni det lilla guldiga chipet? Det som sitter på ett vitt plastkort och ligger på boken. Det är "datorn" som jag ska analysera och skriva program för. Liten, va? Blir säkert inte det lättaste, men spännande ska det bli.

Smartkort

Kvällspromenad

Var ute och gick en runda med datakompisen F. Motion och prat på samma gång, inte illa alls. :)

Kvällens...
Husligaste: Jag, som fixar lunchlåda tills imorgon
Godnattsaga: Boken om JavaCard-programmering som jag ska använda i exjobbet
Glädjeämne: Särbon min kommer hit och hälsar på snarare än jag hade trott. ...och lagar mat åt mig när jag exjobbar. ;) Lyx!

Skrivbordstips

Så, nu har jag ett litet dilemma här. Jag har en massa plats på mitt skrivbord efter att ha gjort mig av med Ultra 1:an som bara stod och ylade och var jobbig. (Tack F, för att du tog hand om åbäket.) Så, vad är det bästa sättet att organisera sig på? Ska jag skaffa tidskriftssamlare? Prydliga mappar? Ny dator? :)

Chiphalsbandet

Måste bara visa hur pysslig jag kan vara när andan faller på. Sen när alla andra hakar på trenden, kom ihåg var ni såg det först: datorchip som modedetalj. Det som är orange i halsbandshänget är skalad nätverkskabel, CAT-5. Det små chipen kommer från trasiga minnen. Don efter person, eller hur? :)

Pyssel

Skolstart!

Så, nu är tenta-perioden över! Nu blir det lugnt och skönt tills terminen börjar... eh... imorgon. :) Morgondagen lär bli hektisk. Först kursstart av "entreprenörsskap" som jag ska läsa för att kunna starta eget nån vacker dag. Sen ska jag till muséet och bli avtackad efter två år som guide och därefter är det dags att ha handledaremöte inför exjobbet (examensarbetet, det sista man gör på en teknisk utbildning, går ut på att bygga/koda/utvärdera något och sedan skriva en rapport om det).

Jag kommer att sakna muséijobbet, fast jag vet att jag inte har tid att fortsätta och var sak har sin tid. Exjobbet + kurser + andra jobb är redan mer än nog. Det var i vilket fall som helst en kul tid med många spännande utställningar, kreativa medarbetare och trevliga besökare. Roligast av allt var nog att ha företagsgrupper på besök, såna som var på teambuildning och som man kunde ha en lite skämtsam guidning för så att de fick ha roligt. :) Kom plötsligt att tänka på en sketch med Suzanne Reuter i rollen som muséiguide, en mycket dammig och reserverad människa på gränsen till nåt slags sammanbrott. *s* Jag lovar, så var vi inte på "mitt" muséum. Lite yrkesskadad blev jag nog ändå av att vara där. Nu kan jag inte se någon utställning utan att behöva tänka på ljuskällor och ljudkablar och allt annat som döljer sig bakom kulisserna.

Nu ska jag vila lite så att jag är pigg inför morgondagen. Bifogar en bild på vad jag kommer att plocka med mig till uni imorgon. Anteckningsblock såklart (jag gör mina systemskisser med turkos tusch i en liten bok :), mobilpåsen så jag inte repar min mobifon och så ett äpple åt fröken såklart. ;) Nä, det är till mig själv ju. Ett äpple om dan, heter det som sagt.

Skoldags

Förebild

Mums! God lunch och sista lilla pluggandet avklarat. Satt just och tänkte att jag borde gå till frissan och göra nåt åt min hemgjorda uppklippning. Målet är ett riktigt bimbosvall, just för att det är så tabu att vara tjejig i min bransch.

Dagens lilla fördomstest. Vad tror ni att en eleganta damen på bilden gjorde på sin fritid? Gick på tebjudningar? (Svar: Knackade kod. Lady Ada Lovelace var världens första programmerare.)

Min förebild

En tittarstorm

Idag är det soligt och härligt ute. Mitt kaffe står och bubblar och sprider god kaffelukt här. Mmm! En bra början på en dag, helt klart. Igår tittade jag inte på idrottsgalan. Nu kommer en viss väninna tycka att detta är helgerån, men så var det. Jag är nog helt enkelt ingen galaperson, men visst är det kul med alla duktiga idrottsprofiler vi har i landet. Jag hörde att Galenskaparna hade uppträtt också och jag måste erkänna att jag tycker att de kan vara riktigt roliga. Jag skrattar fortfarande när jag tänker på "Tornado - en tittarstorm, i väntan på nästa OS". Tyvärr är det väl som med allt som var kul när man var liten, man ska inte se om det i vuxen ålder. Det var så jag förstörde Batman.

Dagens:
Fågel: Den väderbitna gamla kråkan på taket till huset bredvid
Morgon-TV: Kocken som steker bacon, pratar dialekt och spiller i lokalkanalen, alltid lika glad. :)
Kaffe: Gevalia
Outfit: Mjukt och varmt för den kalla tentasalens skull (snart dags, jag ska göra mitt bästa)
Ord: Tentatant - pensionär som jobbar som skrivningsvakt. I jämställdhetens namn har vi nu även några tentafarbröder. Måste vara ett slitigt jobb att behöva vara på helspänn och bevaka studenter i fyra-fem timmar, men de verkar ha rätt kul.

Godnatt!

Natti, natti Bloggen! Jag har ägnat mig åt småpluggande och lite allmänt småprat på nätet. Nu är planen att sova gott och vara duktig imorgon. Den eviga planen. :)

Nytta och nöje

Har just tagit "Saras runda", en timslång gångtur döpt efter klasskompisen som bodde i huset bredvid innan hon flyttade till Stockholm för att exjobba och samla vuxenpoäng. Skönt med motion, särskilt när man har ett bra soundtrack med sig. Träden låg som plockepinn överallt. Det såg värre ut än jag hade trott. Usch!

Känns bra iaf att ha fått lite syre till hjärnan så jag orkar plugga in det lilla sista inför imorgon. Ska motstå frestelsen att tentaflykta ännu mer med "Sjunde himlen", något av det mest präktiga som går på TV. Den serien kan få vem som helst att känna sig som en mycket syndig människa i jämförelse med karaktärerna. *s* "Ens hjärna exploderar av det där" sa Fisken (min särbo :), men jag vet att han också tittar ibland...

Snigelfart

Nu har jag varit duktig och lärt mig räkna "snigeltal", en klassiker på datornättentan. Man har en snigel som drar en liten vagn med CD-skivor som hjul. På skivorna har man en viss mängd data. Sedan ska man räkna ut hur långt snigeln måste dra skivorna för att dess överföringshastighet ska bli snabbare än bredband. Att det ens är möjligt beror på att det kan uppstå fördröjningar i datornät som sniglar inte råkar ut för.

Dags för dagens:
Omelett: Lite oväntad sådan med äggplanta i
Trådlösa: IEEE 802.11b
Sjunga-med: Apoptygma Berzerk ("So I took shelter in tomorrow, Tomorrow will bring a brand new day, Think I'll make it right tomorrow, Think I need more sleep today.")

Domedagsmaskin

Nu körde den lilla gula postbilen förbi. Den är precis lagom stor för att täcka upp cykelvägen och den sladdar på rätt bra i kurvorna. Varje dag vid 10-11-tiden drar den ut och sprider skräck i kvarteret. Tror att den är specialdesignad för att köra över morgonlata studenter med. :)

Zzz... Kaffe!

Godmorgon govänner! Nu har jag passat på att stiga upp. Ja, jag vet, men jag somnade sent och det är ju ändå tenta-period och fritt fram att ta sovmogron. Inget jag kommer att göra till en vana dock även om mitt schema är relativt fritt nu till våren (det betyder verkligen inte att det är tomt, bara att jag inte behöver göra mina tusen sysslor på bestämda tider).

Nåväl, dags för en lista! Dagens:
Sömniga: Jag
Frukost: Kaffe och sågspånsbröd med leverpastej
Allierade i ovädret:
Elisabet
Musik:
Rewritable Media

Då kan vi alla luta oss bakåt och fundera på vad man gjorde på den gamla goda tiden innan vettig bandbredd. Jag minns när man laddade hem bilder över modem och det tog... tja, ett antal minuter, men det kändes som flera år. Nu däremot kan jag dricka kaffe i realtid med min särbo fastän han befinner sig i en annan stad... och jag kan lyssna på strömmande media utan eviga buffertider. Bandet jag tipsar om spelar tung synth (EBM för de insatta) och kommer från Guadalajara. Om du har sett sköna såpan "Ugly Betty" så har hon en fin poncho därifrån. Lyssna och njut om ni törs. Självklart är det alldeles lagligt. :)

Söndagsmys

Idag har jag både rört på mig och lärt mig skillnaden på två olika routingalgoritmer. Mycket duktigt av mig. Därför har jag all rätt i världen att kolla på hjärndöda filmer, skratta åt de smaklösa skämten och äta ännu mer smaklösa pumpafrön som hälsogodis. Detta är alltså planen. Kan bara inte riktigt släppa bloggen. :)

Så, förklaringen till mitt namn, så slipper ni undra. Detta är
jag. Anspråkslös på håll, trevlig (kaprifolen doftar, själv är jag iaf hel och ren) om man kommer närmare och giftig om man kommer för nära. *s* Ok, vilken förklaring. Jag gillar blommor helt enkelt. :)

Inne med orm

Idag hade jag tänkt sitta inne och titta på regnet, men tyvärr började jag mitt nya sunda liv igår. Jag bestämde mig för att försöka röra på mig mer, äta sån där brun pasta och tugga på pumpafrön istället för att baka kladdkaka. Sagt och gjort. Jag gav mig ut och traskade runt i kvarteret tills jag fått nog av vasst hagel i ansiktet. En sån himla tur att det inte är en modeblogg jag har. Tänk er själv: "Dagens outfit: oversized regnjacka, tajts och benvärmare (very 80-talschic), blommig halsduk (helrätt!). Till detta hade jag fullkomligt ofixat hår. So stylish!" *fniss* Sanningen är att jag tycker att det är kul med modebloggar. Jag måste erkänna det. Jag vet inte vad det är som driver mig, men det är på något vis mysigt att läsa om vad Ebba har fyndat sen sist. Sedan finns det ju så många andra duktiga tjejer (och killar) därute som sitter i timmar och gör snygga trendkollage, fotar folk på stan, beskriver i detalj vad de har på sig och på det stora hela lägger ner väldigt mycket energi på sitt intresse. Det roligaste är nog att det äntligen är ok för tjejer att nörda ner sig i sin hobby. Det har alltid varit lite tabu, även när det gäller kläder och utssende. Vi ska inte tala om hur det är när det gäller teknik, eller det ska vi, men inte nu.

Jag kom att tänka på att jag ska på konferens. Jovisst. Visst låter det vuxet? Det är fjärde gången jag åker och träffar andra datatjejer från hela landet och det brukar vara bra. Det hela är rejält sponsrat så det blir fint boende, god mat och en massa uppmärksamhet från företag som kommer och föreläser och säger att de vill anställa just oss. Känns lite lyxigt. Första gången jag åkte hade jag inte riktigt koll på hur det skulle vara. Måste säga att jag fick lite av en chock när "alla" pluggade sitt sista år, bar kavaj, var starkt mejkade och fast beslutna att fixa ett jobb. Jag hade tänkte mig att det skulle vara som i min datorklubb: nördigt, avslappnat och lite lagom insnöat... och kanske någon mer än jag som var under 25 (jag var tonåring, bara en sån sak). Nå, när jag gör mitt bästa för att gilla läget frågar två tjejer plötsligt om jag vill sitta med dem och äta. "Vi sitter helst på golvet, det där är min kompis. Hon är 86% man och pratar inte när hon äter". Sen blev det (efter maten :) mycket prat om webbserier, programmering och studenttraditioner. I år kanske jag blir en av kavajtjejerna. Vem vet.

Det där med jobb är lite stressigt. Jag har haft ett antal: mailsupport, labbassistent, muséiguide, amanuens (fint namn för alltiallo på högskolan), projektledare (eller nåt, jag hade ett litet rum och en telefon iaf, det är tecken på framgång :), säkerhetstestare, dataskyfflare (jag måste komma på ett bättre namn för det till mitt CV) och campusguide. Har ni sett filmen Road trip så är jag det som Barry är. (Yrkesmässigt, inte i övrigt :) Jag är inte så mycket för flabbiga tonårskomedier, men den där killen är rätt rolig. Scenen när han ska vara ormvakt är en klassiker. Jodå, jag har varit ormvakt också, med råttor (ej levande) och allt. Ja, ormarna rymde. Tack, men nejtack, jag ställer inte upp igen. :)

Skaffa småjobb är inga problem bara man har fått tag på ett. Då brukar det gå att få tips om flera. Att skaffa ett riktigt verkar dock bra mycket läskigare. Det blir till att nätverka på datatjejkonferensen. (Och ta med ormgrejen i CV:t för att få lite spets på det hela.)

Nättermer, ingefära och Dylan

Jodå, jag pluggar. Kände bara för en liten paus. Det är så jag studerar, jag tar små pauser då och då för att kunna koncentrera mig bättre när jag väl är igång. Datornät är ett rätt intressant ämne måste jag säga, men det är en hel del förkortningar att lära sig för att inte tala om alla skojiga termer som "glidande fönster" och "problemet med den gömda terminalen" (de blir ju extra roliga på svenska).

Vädret är fortfarande som det är och dagens låt är utan tvekan "Shelter from the storm" med Bob Dylan. Jag vill passa på att tacka min pappa som gett mig en god musikalisk uppfostran med mycket Dylan, Cohen och Costello. Att jag på senare tid snöat in allt mer på elektronisk musik åt industrisynthållet har säkert också att göra med att jag redan från barndomen fått lyssna på kluriga och underfundiga texter. Gärna allvarliga och kritiska, men alltid med humor. Sen kan det också ha att göra med att jag har noll rytmkänsla så om jag vill gå ut och dansa är jag förvisad till klubbar där det är ok att dansa som en robot... ;)

Åter till studierna nu så får jag skriva mer ikväll om jag jobbar på duktigt. Detta är onekligen beroendeframkallande. Vilken egotripp! :)

Åh, en grej till. Recept på något gott i ruskvädret: Koka en halv decimeter skivad ingefära i en kopp vatten i 10 minuter. Späd med kallvatten till dricktemperatur och klicka i en sked honung. Bra mot förkylning! (Credz för receptet går till en hälsosam bekant som påstår att detta är hemskt nyttigt.)

Rapport från ovädret

Det stormar utanför min längenhet. Jag bor i en påbyggnadsetta med flera stora fönster och just nu känns det som om hela påbyggnaden ska blåsa bort från huset. Så dramatiskt lär det knappast bli, men känslan av att nästan, men bara nästan vara mitt i något spännande, värt att rapportera ifrån gjorde att jag bestämde mig för att starta en blogg. En dålig ursäkt måhända och skämmas får jag. Jag som skulle spara mitt liv till mina memoarer. Inte bli en av alla bloggare ute på nätet. Jag hade ett ezine som tonåring, det kunde ha fått räcka så. Nu blev det dock annorlunda, kanske var det ovädrets fel.

Jag har alltid tyckt om att synas och att föra fram mina åsikter, precis som resten av världen nuförtiden, vad det verkar. Nätet bubblar av folks privatliv, nu även mitt. Nej, ni kommer inte att få något skvaller. Inga privata detaljer, inga foton från mitt kylskåp. Inga skandaler om det nu skulle dyka upp några sådana i mitt liv. Istället vill jag berätta om hur det är att vara ung tjej på en teknisk högskola. Hur det är att vara en av några få procent tjejer som pluggar på en datateknisk utbildning och hur det är att vara ordförande i en datorförening (attans, nu vet ni vem jag är). Hur det är? Roligt varje gång någon underskattar mina kunskaper, roligare när de försöker förklara sig efteråt.

Detta kommer att bli en dagbok om mina intressen (konst, kultur och datasäkerhet) och om min vardag fylld av studier, det nyss påbörjade examensarbetet, studentliv och diverse märkliga ströjobb.

Så, nu ska jag sluta tentaflykta och plugga till min tisdagstenta istället. Vi hörs. Over and out från ovädrets mitt. Er reporter som befinner sig i händelsernas centrum lovar att hålla kontakten.