Snigel!

image368
Bloggen presenterar: Liten snigel ute och kryper. :)

Hem-hemma

image367

Förra årets vågor

image366
Inspirerad av "Spindrift" med Covenant.

Pling, pling!

Idag har jag skaffat mig ett pass på vars foto jag ser ut att vara skyldig till minst ett allvarligt brott, till skillnad från på mitt ID-kortsfoto där jag bara ser lite allmänt misstänkt ut. I övrigt har jag ägnat mig åt att testa plugin som tar input från en webcam och visar i en smart-phone-simulator för att skapa illusionen av att den simulerade mobiltelefonen har en inbyggd kamera. Eftersom jag inte hade någon webcam att testa med länkade jag in lämplig filström som jag hittade på nätet istället så att låtsastelefonen visade en direktsändning från Umeå universitet, av alla ställen. Det hade varit kul att göra något liknande med en riktig telefon också. Tänk er själva, användaren ska ta en bild, tittar på skärmen och ser... Umeå! Vilken chock, iaf om man är någon annanstans. :)

Vad mera är, har jag mobilfotat en hel del på sista tiden. Studentfiket hävdade att deras försäljning av självlysande, blågula "dammsugare" hade gått mycket bättre än tidigare så snart de börjat fokusera på att marknadsföra dem som en sån där sjuk grej du måste testa bara för att kunna prata om det efteråt. ;)

image364

Sedan vill publicera beviset på att jag kan nå från Q till Enter på ett Querty-tangentbord med en hand. Det är något som jag blivit utmanad till att försöka klara, men det är i vanliga fall rätt hopplöst för alla som försöker... speciellt om man har små händer som jag. Nu har jag iaf lyckats. Hey, vem sa att det inte fick vara ett Smart-phone-tangentbord? :)

image365
Jag kan ha fuskat och använt två händer, men det har jag inte. :)

Tisdagstema - Randig

Så var det tisdag och Tisdagstema igen. Frågan är vad man ska ta på sig idag. Tror ni på något randigt... eller något randigt kanske? ;)

image363

Fiskarna och fåglarna

Jag kom på att jag aldrig har visat er fisktröjan förut. Den behövs i min garderob för jag är född i fiskarnas tecken... och så tycker jag om blåfiskar, helt enkelt. :) Ni kan få se fåglar också som flyger och har sig. Titta här!

image362

Grattis på Mors Dag!

Igår, när jag just sett rysslands märkliga bidrag med tillhörande skridskoåkare vinna schlagerfestivalen visste jag allt vilken helg det är, men när jag vaknade vid elvatiden på morgonen och mamma frågade via ett chattmeddelande om jag visste vilken dag det var idag var mina första alternativ: 1) min sova-ut-söndag, 2) handduksdagen (stor högtid för alla fans av "Liftarens guide till galaxen")... men sen vaknade jag helt och kom på det rätta svaret. Grattis mamma, jag ska laga min goda kesopaj nästa gång vi ses. :)

image358
Till er andra, glöm inte att gratta era mammor eller uppmana era barn att gratta er. :)

Morotssås

Här kommer ett utmärkt tilltugg till glassen, för glass måste man ju ha på schlagerkvällen. :) Detta är både gott och improviserat. Påminner smakmässigt om morotskaka.

Den där morotssåsen
2 rivna morötter
2-3 msk philadelphiaost
Lika mycket crème fraîche
Någon matsked socker
Lite pressad citron efter smak


Mixa ihop det hela, helst i matberedare eller liknande. Mums! :)

Dagens skylt

Nu när det är helg och allting: En uppmaning funnen i Göteborg sist jag var där. Seså, gör som det står. :)

image357

O julisi!

Jag måste visa er något fint: Belgiens bidrag i schlagerfestivalen. Tyvärr åkte de ut i första semifinalen, men ni kan se dem här. Titta! Klänningen, håret, det påhittade språket... och så kan man gå och sjunga på den hela dagen tills någon tröttnar. Vad gäller själva språket så tycker jag att det är roligt att det har gjort sig ett eget, dock har jag fått höra ett vettigt motargument: det är ju ingen match att skriva en text på ett språk man själv har konstruerat. Det blir för lätt. :) Hursomhelst, upplev! (Och kolla in tavlorna i bakgrunden.)

Små broar i 2D

Idag har jag suttit och läst mängder av artiklar om tvådimensionella streckkoder (sådana som ser ut som små fyrkanter fyllda med "myrornas krig"). Jag har formligen plöjt texterna och sedan skrivit ihop en sammanfattning av vad man kan göra med de olika streckkoderna och vilka som lämpar sig för vad. Som vanligt är det de konstigaste tillämpningarna som tilltalar mig mest, som att man kan spara ljud i streckkodsform. Datat i en komprimerad ljudfil skrivs ut som en 2D-streckkod som sedan någon kan fotografera med en mobiltelefon som har mjukvara för att tolka sådana streckkoder. Sedan kan ljudet spelas upp i mobilen.

Alltså, man kan i praktiken rita sitt prat och sedan kan någon fota pratet med sin telefon och lyssna på det. Det är lite magiskt på nåt vis, visst är det? :) Man kan förstås spara annan info i streckkoder också och genom att fota koden där den sitter på ett papper eller en skylt får man in infon i sin mobil. Många av utvecklarna beskriver 2D-streckkoder som en bro mellan den virtuella och den verkliga världen. Det tycker jag om.

Tisdagstema - Ömt

Nu är det dags för tisdagstema! Jag vårdar mina nya skor ömt och ömma är väl just vad fötterna riskerar att bli... :)

image356

Fönster med utsikt

Jag har varit på föreläsning om IT-stöd i polisutredningar i stort sett hela dagen. Ni som drömmer om en CSI-liknande karriär kan få dagens lärdom av mig: Vi studerar det onormala. Istället för att försöka tolka all data fokuserar vi på det konstiga, det som sticker ut. Vettigt, men inte så lätt som det låter. Spännande föreläsning var det iaf. :) Nu tänkte jag att ni skulle få titta på allt fint som finns i mitt stora fönster.

image353
Den här blommar i mitt fönster, det som har kvällssol.

image354
Visste ni att den här stackars växten följde med två av mina korridorare på
campingsemester för ca fyra år sedan? Så är det. :)


image355
Sol genom gardinerna... och så ett vasst blad!

Inte amaryllis

Den där blomman som var med på mitt tisdagstema den här veckan trodde många var en amaryllis, men nej: det var faktiskt pelargonen i mitt fönster, fotad snett underifrån. Här har vi den igen, fast i lätt moddat skick. :)

image352

Pompa och ståt

Det har varit ett litet kafferep här i min lya med mamma och en väninna och innan dess var jag på en akademisk högtid som liknade en liten nobelfest. Några av mina kollegor skulle hyllas och det ville jag förstås se. Sen är det alltid roligt att se finklädda människor (folkdräkt är underskattat!). Jag fick även bakom-kulisserna-info från fanbärarna (nej, man får varken vifta med eller släpa fanan i marken under det högtidliga intågandet). Igår var det som sagt också högtidligheter på gång: jag såg Carmina Burana framföras av körer och stor orkester. Det är ett fint verk med en inledning som nog de flesta har hört någon gång utan att kunna placera det, men också med underhållande och mer okända delar som när en sångare sjunger den stekta svanens sång(!). (Den är så bra och udda att jag borde lära mig den någon gång, ungefär som när jag försökte lära mig maoriska kampsånger av någon på IRC... :)

Vad mera är tog jag och mamma en shoppingrunda och hittade allt möjligt bra, nya skor till mig bland annat. Min senaste plan är att jag ska lära mig att gå i 10 cm höga klackar. Jag kommer att öva överallt så ser jag extra lång ut vet ni varför. :)

Stående ovationer

Jag har varit på en otrolig konsert ikväll med stråkorkester, körer och allt man kan tänka sig. Fantastiskt! Jag kommer att blogga mer om det imorgon. Tills dess... blommor till musikerna! :)

image351

När det vårades

image350

Pråligt

Om jag inte gjorde det jag gör så skulle jag vara tapetdesigner och göra såna här mönster hela dagarna. Har man väl gjort ett så är det svårt att låta bli att göra flera. Vad tycker ni, passar det i en hall eller är det för vräkigt? :)

image349
Perfekt i en hall eller på kakel.

Tisdagstema - Baksida

Idag är tisdagstemat baksida. Här har vi en blommas baksida fotad i morgonsolen.

image347

Styrsö i bilder

Jag skulle berätta om helgen, men berättelsen om Styrsö berättas bättre med bilder än med ord kom jag fram till. Såhär såg det alltså ut på vår utflykt i lördags.

image343
Utsikt från picnic-berget.

image344
En sån där rosa liten växt som det finns så många av i skärgården.

image345
Det här är kanadagässens vik. De var inte helt förtjusta i att vi var där.

image346
Det var många båtar ute och for.

Nya Barbie?

Varför en viss mjukvarujätte väljer att marknadsföra sig genom att skapa små figurer som liknar mig (för jag måste ju vara förlagan här ;) det vet jag inte. Däremot är jag rätt säker på att det här är en av deras mest lyckade kampanjer hittills. Kaprifol Mini kan helt klart bli den nya Barbie, fast utan lyxjakt / balklänning / Ken (eller vad Barbie nu har som statussymbol). Istället har hon en liten handhållen enhet perfekt för pervasive computing. Så rätt i tiden! :)

image342
Man känner sig ju onekligen lite smickrad. ;)

Hemma igen

Nu har jag kommit hem från Göteborg. En mer detaljerad redogörelse av hur havet luktade, hur myggorna surrade och hur thaimaten smakade kommer när jag är piggare. Ni får nöja er med en bild från vår picnic på Styrsö. Varje riktig picnic inkluderar ett basecamp där det lagas mat i gasolkök. :)

image340
På sådär fina klippor kan man gå barfota. :)

Bada!

Idag gjorde jag och Fisken en utflykt till Göteborgs södra skärgård. Det var vi inte ensamma om. Fullare spårvagn har nog aldrig skådats. Alla ville ut till havet och det kan man ju förstå, i den här värmen. Såhär fin var utsikten från Styrsö.

image339
...och kan ni tänka er: vi badade! :)

Fredag

Det är fredag: uppsluppen stämning i labbsalarna och glassätande studenter på gräsmattorna. Jag föreslår att ni läser om roliga kodgrejer, för det är vad jag har gjort idag. (Nu kom en kollega in och gav mig en biljett till en klassisk konsert som vi på avdelningen ska gå på om någon vecka. Kul ju! :)

Harsyra

image338
Harsyra! Gott! :)

I hetluften

Det har varit en hektisk dag för mig och "prototypen som inte heter Evildoer" som var ute och visade oss för (en liten delmängd av) världen. Jag pratade elektronmikroskop, plötsliga fulhack, osäkra överföringar och smartcard versus papperslapp. Tack för all trevlig feedback som kommer att vara till stor nytta om (när!) jag bygger nya och bättre identitetslösningar. Planen nu är att pusta ut, avinstallera spara-lösenord-pluginet från datorn jag fick låna (det blir så dumt annars ;), njuta av sommarvärmen och ladda upp inför morgondagens 8-labb. :)

image337
Blomma till föredragshållaren. Titta så söt! :) Tack snälla! (PS. Fisken, en sån här kan du ha. Vattnas ej! :)


Tisdagstema - Orange

Veckans tisdagstema är orange. Lite som det här. :) Citrusfrukt fotad alldeles nyss på min favoritkudde.

image335

Väskor!

Vad gör man egentligen med alla grejer man måste bära med sig? Teknologmodellen är att använda ryggsäck för det som är tungt och byxor med stora fickor till det som är viktigt. Andra alternativ är att bära midjeväska (vilket en väninna har sagt att jag inte ens får äga en) eller att bära runt på allting (otympligt)... eller så kan man ha handväska. Jag tycker att det är både modigt och snyggt när killar vågar bära någon form av mindre axelremsväska. För somliga är det dock inte ett alternativ när både GPS:en och gasolköket ska med. ;) För kvinnor däremot är det väldigt populärt att bära handväska oavsett ålder och personlighet. När jag var liten tyckte jag att det bara var "tanter" som hade handväska, medan det idag är något för alla åldrar. Kanske var min åsikt om när man blir tant (vid 20 kanske? :) lite annorlunda då. Hursomhelst, idag är handväskan mycket mer än något att bära sina prylar i. Den har blivit en statussymbol och samtidigt något att visa sin personlighet med. Ett intressant fenomen, helt klart. Själv har jag ett antal att växla mellan. Jag är helt klart nyfiken på boken jag hörde talas om igår, "Väskor - en passion" av Johanna Davidsson. Den ska jag försöka få tag på!

image334
Kvinnans statussymbol, sägs det. De här hänger med mig till jobbet ibland.

Gräsankor

Min inspirationskälla nummer ett är gräsankorna som bor i plaskdammen nära uni. När jag ska göra något komplicerat besöker jag dem först. Dels är frisk luft bra för tankeverksamheten och dels visar de med sin blotta existens att inget är omöjligt, dessa märkliga fåglar. I dammen fanns från början tama ankor och vita gäss samt en del ditflugna gräsänder. Nu finns där gräsankor. De är är hybrider, tre gånger så stora som gräsänderna men med samma färgteckning. De är baktunga och vaggande och de håller aldrig tyst utan kvackar konstant åt varandra och för sig själva. Min mobilkamera gör dem inte riktigt rättvisa, men här har vi dem. Till vänster har vi jämförelseobjekten: Den lilla är en gräsand och den stora är en fågel i gräsankestorlek. Jag får gå förbi biokemiska och kolla vad de sysslar med där egentligen. ;)

image333
Frågan är om de är gräsankor eller gräsgäss. Jag har inte hört dem väsa som gäss ännu.

Vargvakt

Nu är jag tillbaka i min lya igen. Resan gick bra, inga mobilfjortisar på tåget. Däremot satt där en tjej med en enorm schäferhund vid sina fötter. Det var ett ståtligt djur, ljust i färgteckningen och så stort att det nådde mig till magen när jag stod upp, till strupen om jag vågade sitta. Jag är inte hundrädd, men min första tanke när jag såg den var att den svenska vargstammen är större än man kan tro. Nu föll det sig så att matte behövde smita iväg en stund och det där var inte den typen av hund man tog med sig till Bistron, än mindre lät vänta utanför toaletten. Alltså behövdes en person i vagnen som hundvakt, vem som helst som såg lagom pålitlig ut och inte kunde säga nej... och så fick jag och Vargen vakta varandra tills dess matte kom tillbaka. Vi klarade det bra. :) Kanske borde jag skaffa vovve, men ska det bli en sån där så behöver jag en väldigt stor handväska att bära den i...

Solsken

image331
Jag hittade några solar idag. :)

image332

Lugnt

Det är rätt skönt att jobba de dagar då många tar ledigt: inget stök i korridorerna och ingen trängsel i kafferummet utan bara jag och en rapport om attacker mot smarta kort. På kvällen tog jag tåget hem-hem och nu hälsar jag alltså på min familj. Jag hoppas på fint väder imorgon, de har nämligen trädgård som jag tror vill bli lite extra ompysslad. :)

Två år senare

Jag har haft en lugn första maj efter en lugn Valborg. Iofs skriver tidningarna att det inte alls var lugnt igår, men bristen på lugn är i vilket fall som helst inte mitt fel den här gången. Imorgon jobbar jag som vanligt (och ska försöka få en bra bild på kråkisarna) och till helgen träffar jag mina föräldrar medan Fisken ska iväg och invadera ett grannland. Han tänkte göra det på cykel, jag är säker på att det kommer att gå bra. :) Helgen nästa vecka däremot kommer vi att träffas IRL. Äntligen, det kom lite för mycket annat emellan de andra helgerna. Jag hoppas att det finns någon körsbärsblom kvar nästa vecka, för det är höjden av fint.

image329
När vi ses kommer vi att ha varit ihop i 2 år och 8 dagar. Tänk er!

image330