Bryt upp, den nya dagen gryr!

Imorgon byter jag arbetsrum! Det gäller att passa på nu när jag inte är fullkomligt uppslukad av något utan faktiskt kan ägna någon timme åt flytt. Det är min exjobbshandledares gamla rum jag ska ta över, komplett med ett smärre datasäkerhetsbibliotek som jag ska få vaka över nu. Både mysigt och praktiskt, jag har nära till referenslitteratur (behöver aldrig lämna rummet) och slipper dessutom ett tomt rum som det ekar i. :)

När jag har flyttat på mig ska jag fortsätta med logikträden som jag höll på med förut. Policylabben som jag har jobbat med de senaste veckorna läggs på is nu. Det var ett vettigt beslut eftersom SELinux i kombination med vad vi kör i övrigt var en instabil kombination.

Dagens...

Uppfinning: Det smartaste sedan det färdigskivade brödet och det flytande plåstret: cashewnötter med crème fraîche-lök-kryddning. Mmm!
Barn-på-nytt: Jag, ju. Vill gå på maskerad! Kan ingen fixa en halloweenfest till mig lite snabbt? ;) Iofs är det bara några veckor till personalfesten med spöktema. Jag är tillsagd att se läskig ut på det sätt som jag finner bäst.
Möbel: De smarta borden i labbsalarna. De är formade så att två personer får plats framför samma dator utan att behöva trängas (många datorlabbar görs av två studenter tillsammans) och dessutom är de så hållbara att labbassistentens assistent, d.v.s. jag, kan sitta uppflugen på dem utan att de kraschar. *s*
Småskryt: Värt att notera är att jag idag lyckades lösa ett till synes olösligt problem på två timmar av den enkla anledningen att jag blev tillsagd att låta bli det för att det var hopplöst. ;) Vänta nu... Det kanske låg lite omvänd psykologi bakom där? Tänk att jag går på det varje gång. *s*

Tisdagstema - Trasig

Tisdagstemat denna vecka är trasig. Där jag bodde förut var det mycket som var trasigt, ringklockorna t.ex. Den enda som funkade var min så den använde alla besökare oavsett vem av de (minst) åtta personerna i korridoren de skulle besöka...

image206
Från min tid som tamburmajor. ;)

Medan datorn jobbar

När jag kompilerar policies kan det ta en stund och för att vila ögonen från flimret på skärmen tittar jag då ut genom fönstret, rakt över innergården och in i kontoren på andra sidan. Jag vill inte påstå att jag spionerar med flit, men det går inte att låta bli att notera vad som sker där på institutionen mittemot. Det mest spännande är någon form av labbsal där det brukar vistas ett flertal yngre förmågor. Liv och rörelse! (Och värme, de vädrar ofta.) Idag såg jag någon som tydligen kläckte en briljant idé. Han viftade med armarna, drog sig i håret, såg allvarlig ut ett tag, viftade lite mer och klottrade sedan ner något på en vit tavla medan hans kamrat verkade kommentera och hjälpa till. Ett annat intressant rum är ett fikarum där vissa verkar ha problem med kaffeautomaten. Inget att klandra. Jag har fortfarande inte förstått mig på vår automat riktigt, de där kaffemaskinerna utvecklar nån sorts intelligens, det är tydligt. Tror jag ska fortsätta mina spaningar. Med lite tur kanske jag kan göra karriär inom sociologi som komplement till datasäkerheten. ;)

Dagens spionanteckning:
Det där med vintertid är svårt. Hur många som verkade vara en timma förskjutna idag? Det avslöjar jag inte. :)

You'll see me in da lab

Jag tycker om den här nya tiden. Den är mycket bättre än den gamla eftersom jag får sova mer och t.o.m. hinner drömma lite. Nu drömmer jag iofs bara om filsystem och configfiler så det är inte så mycket värt, men ändå. Imorgon ska jag börja labbassa, har jag fått veta. Jag ska alltså vistas in da club, förlåt, in da lab, och vara behjälplig. :)

Recept!

Nu har min Fisk åkt hem till Göteborg och vi håller redan på att planera in nästa resa. Tills dess får jag underhålla mig med typiska singelsysselsättningar som att: läsa modemagasin, titta på romantiska komedier, frossa i choklad och sjunga med i VNV Nations "Chrome" (med eftertryck och mycket känsla! :). Jag tänkte att ni kanske behövde ett bra höstrecept, så här kommer det. Den goda morotssoppan!

Riktig morotssoppa - som vi tror att den smakade förr
Du behöver:
7-8 morötter
1 lök
3 potatisar
1/2 liter buljong
Torkade franska örtkryddor (timjan, salvia, rosmarin, såna saker)
Lite salt och peppar
En klick smör
1,5 -2 dl mjölk
1-2 dl riven, lagrad ost

Gör såhär:
Tillred buljongen och hacka grönsakerna. Fräs löken och örterna i smöret och tillsätt sedan buljongen och grönsakerna. Småkoka i 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Koka i ytterligare 5 minuter (eller tills grönsakerna är mjuka). Smaka av med salt och peppar. Tillsätt osten och servera med grovt bröd. Rustikt! :)

På utflykt

Jag och Fisken har åkt en massa buss idag. Vi tittade på kossor, fotade omgivningarna och firade att Fisken nu har tagit över 400 geocacher, vilket är imponerande, om inte annat. :)

image205
En bra plats för picnic i det gröna, tyckte vi. :)

Listigt

Det är helg! Väldigt trevligt. :) Idag har jag suttit och kört tester igen, vilket innebär att jag behöver logga in på olika konton hela tiden och då upptäckte jag en liten egenhet hos mig. Så fort jag har loggat in nånstans skriver jag ls för att lista alla filer. Varför? Det är mina konton, jag vet vad som finns där (oftast inget spännande). Efter att hela dagen försökt att låta bli att lista filer kom jag på orsaken.

Min första kontakt med Linux var nämligen när jag som tonåring hade ett gästkonto på en labbmaskin i Sydkorea. Datorn var full med bakdörrar, buggiga program och dylikt och vem som helt fick ett gästkonto där (samma konto, kan sägas, vi delade broderligt). Sedan gällde det att leta säkerhetsproblem och skaffa sig bättre konton, allt efter förmåga. Det var ett spel helt enkelt. :)

Nybörjare som jag var använde jag mig ofta av script som andra användare snällt lämnade efter sig, så det första jag gjorde så fort jag loggat in var att lista filer och se om det fanns något spännande som någon glömt kvar. Det hela var lite skojigt, lärorikt också för den delen... men nu sitter jag här och skriver ls av bara farten varje gång jag loggar in på de virtuella maskinerna på jobbet. Håhåjaja, arbetsskada kanske det kan kallas. ;)

Bakom kulisserna

Om ni undrar vad jag gör hela dagarna så är det såhär det kan gå till en (ganska) vanlig dag.
Svinottan: Kommer till jobbet. Så tidigt är det väl egentligen inte, men Fisken gav mig te istället för kaffe på morgonen så det känns tidigare än vad det är. ;)
Morgon: Har fått i mig några koppar kaffe och lyssnar på en uppiggande filström. Har värsta rave-partyt på kontoret (som
den här gången). Ger mina påhittade användare olika rättigheter och kör tester på deras konton.
Förmiddag: Går på gästföreläsning om mjukvarusäkerhet. Spännande!
Lunch: Intar mexikansk mat på sociologernas fik och tjuvlyssnar på de andra matgästerna. Några kvinnor från filosofiska fakulteten beklagar sig över den sneda könsfördelningen på deras avdelning. De har helt klart valt att jobba på fel fakultet... ;)
Efter lunch: Slår rekord i pinsamma ljud genom att hicka konstant i fem minuter. Förstår återigen varför jag får ha eget rum. *s*
Eftermiddag: Avdelningsmöte, ju! Viktiga saker.
Trefika: En kollega fyller år och har bakat en jättegod kaka. Mums! Är det kalas så är det.
Sen eftermiddag: Läser manualer och klurar. Dessa militärmänniskor och deras enorma pdf-dokument. Säga vad man vill om NSA, men fåordiga är de inte. :)
Kväll: Blir uppfiskad! :)

Lura ut

Reverse engineering är konsten att få ett system att avslöja hur det fungerar. Nåt i den stilen. Det kan användas i samband med industrispionage, men det är även en bra teknik om man ska förstå något utan manual. Här hos mig reverse-engineeras det en hel del kan jag avslöja. Var SELinux lägger sina config-filer och vad den döper dem till är inte så jättelogiskt, tycker jag, men jag är nåt på spåret nu.

Igår var jag och Fisken ute och åt med hans kollegor - ett sällskap som bara jobbar i Sverige en kortare tid och som vi guidade runt lite. Den svenska kylan var inget de var så jätteförtjusta i, men vem är det, egentligen? Å andra sidan har vi varken monsuner eller särskilt farliga djur här. Alltid nåt. :)

Det där med minne

Jag har låtit SELinux vila lite idag till förmån för rapportskrivande. Det skadar inte att variera sina arbetsuppgifter lite. Nu har jag övergått till SELinux-experimenten igen. Jag har fått veta varför mina kompileringar kraschar hela tiden. Jag har nämligen 64 megabyte (virtuellt) minne att röra mig med. Det förklarar en hel del. Nu ökar jag på det och vräker på rejält. 128 meg! ;)

Dagens pausfågel är den lille talgoxen som har suttit i trädet utanför mitt fönster och skakat ner löv, putsat sig och verkat ha det trevligt på det stora hela. :)

Eulerdagen

Idag skulle den store Euler ha fyllt 300 år och kan man fira Linné så kan man fira Euler också tycker jag. Det tycker matematikerna här också. De håller en hel serie föreläsningar om Euler idag. Tyvärr jobbar jag och kan inte smita iväg och lyssna, men jag hoppas att mina nära och kära går dit och sedan återberättar allt för mig på ett målande sätt. Jag ska fira genom att vara logisk och fiffig hela dagen, så gott det går. Det tror jag är rätt sätt. :)

Tisdagestema - Saknad

Veckans tisdagstema är saknad. Idag när Fisken är på besök tycker jag inte att jag saknar någonting alls, fast när allt kommer omkring är jag ganska glömsk. Man kan säga att jag saknar bra minne. :)

image204
Jag behöver bättre minne. Är det här kompatibelt med mig? ;)

Allt ska testas!

Jag har lärt mig en hel del nytt om SELinux idag. Man kan krascha en virtuell maskin med det och man kan även lyckas slå på "strict policy". Kör man i det läget går det inte att göra någonting alls, inte ens logga in. Det gäller root också. Väldigt säkert, men frågan är ju när det är användbart. Kanske något för de dagar då man känner sig som en klåpare och faktiskt inte *ska* vara root? ;) (Tips: Testa bara såna farliga saker på en virtuell maskin. Den är lätt att boota om utan SELinux så kommer man runt det.)

image203
OK, det här var inte så bra. :)

Köra virtuellt

Jag är lite stolt över att ha dykt upp på jobbet först av alla (eller nästan, nätverksfolket är alltid uppe med tuppen så de räknas inte :). Jag har fått igång SELinux också tack vare min kollegas råd att ändra i bootloadern. Det visste jag redan att jag skulle göra, det var därför jag hade installerat Grub. Samtidigt började jag inse att det var nån annan bootloader jag skulle ändra i, en som redan fanns där. Problemet var att jag inte hittade nån. Mysko, va? Idag fick jag veta hur det är. Jag kör ju en virtuell maskin. För att köra SELinux måste man sätta två flaggor i scriptet som startar den virtuella maskinen. Men åh! *himlar lite med ögonen* Nu är det hela up-and-running iaf och jag ska scripta och ha mig hela dagen. :)

På allmän begäran

image202
Sommar - jag tänkte att ni behövde det. :)

På distans

Jag är hem-hemma över helgen, om ni undrar var jag är. Här dricks det gott kaffe och så får jag vila ut och göra ingenting. ...fast jag har installerat Xming ifall jag skulle sakna jobbet för mycket. Det är bäst så. :) Ha en fin helg!

SELinux för nybörjare

Jag sitter och lär mig SELinux och har lärt mig att SE står för Security Enhanced och inte Second Edition (eller Swedish Edition, för den delen...). Vad är det då? Någon sorts verktyg för att få Linux säkrare och sätta upp regler för vad olika processer får göra. Reglerna liknar Iptables litegrand och det verkar lätt bli långa regellistor. Direkt svårt verkar det dock inte vara. Vi får se hur det går. :)

Mer info för nyfikna: En lättläst SELinux-manual finns
här. NSA är grymma på SELinux. Läs deras texter här.

Så ser det ut

image201
Hon som jobbar här har ett rootkonto. :)

Plötsligt händer det

Klockan 16:13 lyckades jag få rooträttigheter. Det är måhända ingen stor händelse, men det känns bra. Jag har ett underbart jobb. :)

Dagens länk: "
Smashing the stack..." Alla bör ha läst den. Ge författaren nobelpris i datalogi. Nävisstnej, det finns inte. Ok, ge honom litteraturpriset då! ;)

Testpilot

Det är lätt att få mig att jobba lite längre. Ett bra knep är att ge mig en arbetsuppgift till vilken jag behöver rooträttigheter.... men inte ge mig något rootkonto. Det får jag fixa ett själv. Först tyckte jag att det lät lite mystiskt, men sen förstod jag att jag skulle testköra labbuppgifter i en ny datasäkerhetskurs. Såklart! :)

image200
Finns det några hål här då?

Trött men glad ändå

Jag är mer än lovligt trött idag och hinkar i mig kaffe för att råda bot på det. Varför jag är trött är en bra fråga, jag borde vara utvilad efter gårdagen då jag blev grundligt bortskämd: behövde bara lyssna på föredrag, äta och fika. Lyx, ju. Har man det så bra går det att leva med att man är i särklass yngst på konferensen, för det var jag förstås, en lillis. :) Nu ska jag snart få veta mer om en kurs som jag ska hjälpa till med. Undrar vad jag ska få göra för spännande. Tror att det handlar om attackkod, men vi får se. Sen är det lunchmöte då firmafesten ska planeras vidare på, bland annat. Jag lovar er, det kommer att bli ett hejdundrande kalas. :)

Tisdagstema - Hinder

Skansen Lejonet i Göteborg är ett hinder för fienden. Andras tisdagsteman hittar du här.

image199

Med strössel!

Jag har varit på ett givande och bra möte, ett sånt som man är lite mer upplyst när man lämnar. Jag har även trefikat en lite för stor muffin, en sån där amerikansk med extra glasyr och andra onyttigheter, men det tycker jag är ok på måndagar, speciellt i oktober "på randen till evig natt" och så. :) Nu ska jag skissa och klura, men imorgon blir det andra bullar. Då ska vi på föreläsningar om teknisk publicering, jag och min "högerhjärna". *s*

Högra halvan

Igår hade jag en sån där dag då man är mer än lovligt tankspridd och det är lika bra att inte blogga, men idag är det lite mer ordning på mig. Det börjar bli nån styrsel på texten jag skriver också, vilket känns lovande. Det enda jag egentligen kan klaga på är det gråmulna vädret som känns som något ur en Retrosic-låt: "on the edge of ethernal night".

Jag tycker att vi tar lite dagens...
Förklaring: Jag har gjort ett ganska ovetenskapligt
nättest och fått reda på att min högra hjärnhalva bestämmer över mig. Det förklarar ett och annat. Ni får inte sprida det till de vänsterhälftade teknologerna för då kommer de att titta snett på mig. ;)
Finaste: Min rosablommande kontorsväxt. :)
Morgonritual: Lyssna på Covenant och sjunga med! *s*
Dåliga vana: Varför, varför läser jag kommentarerna till större humorrelaterade siter/bloggar? Varje gång tänker jag "Kul inlägg, undrar om nån har gett nån fyndig kommentar?". Jag blir lika besviken varje gång på folks dåliga nettikett och oförskämdhet, men likväl läser jag kommentarerna nästa gång igen. Jag måste sluta med det här. Måste detoxa.
Kommentatorer: Ni som kommenterar min blogg. Ni är iaf hövliga, snälla människor. :)
Fisk: Min! Kram! :)

Att sparka i höstlöv

image198

Dessa träd

image196
Vad är det med mig och träd, egentligen? :)

Igår bara

Men godmorgon bloggen! Jag hoppas att du har sovit gott, för det har jag. Ganska länge också, faktiskt. :) Det var en riktigt bra fest igår, som jag och N gick på. Alltid kul att se nya DJ:s också. Tumme upp!

Sen så finns det någon, eller något kanske man ska säga, för jag vet inte hur självmedvetet det är... något som jag behöver be om ursäkt. Såhär: Jag har gått på de här festerna i nästan fem år och på de flesta har du hängt i hörnet och spridit en viss stämning med din militäriska utstrålning. Jag har dock inte varit så förtjust. Jag har hållit mig en bit ifrån och tyckt att du luktar illa. Igår förstod jag att det var röken från rökmaskinen som luktar lite stickigt, inte du. Stackare, börja sitt liv på Överskottsbolaget och sen få tåla sån här obefogad kritik. Förlåt, kamouflagenätet! ;D

De små sakerna

Idag har jag vänt upp-och-ner på min riskanalys så att alla hot, sårbarheter, attacker och otäckheter ramlade ut. Nu ska jag pussla ihop dem på ett nytt sätt. Samma innehåll, men i en annan ordning. Nästa vecka ska den till tryck har jag bestämt. Då får den lov att vara färdig. Det är de små sakerna som tar tid.

Ikväll ska jag gå på synthklubb och
skrämmas. Du får gärna följa med. :)

Bärbar

Idag definierade jag om ordet portabel. En lösenordshanterare är portabel när du för att få den att fungera bara behöver bära med dig:
 • Ett smart-card
 • En kortläsare + drivrutiner
 • Ett Firefox-plugin ...och gärna Firefox också.
 • En GPShell-klon
 • Lämplig Java Runtime Environment
 • ...och en C++kompilator, i detta fall helst VC++
Tack till publiken som kom och lyssnade och tack till lille Good-doer (han har fått ett nytt namn) som höll sig stabil och snäll. :) Slutet gott, allting gott!

Idag

Klockan 13:15 idag alltså, då händer det väl inget särskilt egentligen. Det är nog allt jag har att säga om det, just nu. :)

Rent och fint

De städar konstant här. Det är väl iofs inget fel på det. Städpersonalen är trevlig och mitt kontor är alltid rent och fint, men på senaste tiden har jag knappt satt ner fötterna på golvet förrän jag får kura upp mig på stolen igen och rulla in i hörnet så att jag inte blir moppad själv. Jag var tvungen att fråga om städdagarna hade börjat komma oftare, men tydligen inte. Det är en varannan vecka som vanligt. Är det verkligen så att tiden går fort när man har roligt? :)


Jag satt hemma igårkväll och ritade attackträd till presentationen. De jag hade såg rätt risiga ut. Egentligen skulle jag vilja rita dem som snygga logikträd. Det skulle vara betydligt mer lättläst, men attackträden är ett verk av den store
Bruce och det går inte att säga att han har fel. ;) Jag hade egentligen velat gå på en kvällsföreläsning om IT-osäkerhet igår, men det hanns inte med. Fick roa mig bäst jag kunde med att öva på presentationen istället. Jag gjorde lite som Knyttet i "Vem ska trösta Knyttet?" när han gör en arg liten dans för att morska upp sig innan han biter Morran i svansen. ...fast jag dansade inte, jag Presenterade, med stort P. Först seriöst, sen slog det över. "There are two kinds of smart cards... good smart cards and baaaad smart cards! This *pekar på ett litet kort* is a very bad smart card! *fniss fniss*". Sen blev det för roligt för att jag skulle kunna fortsätta. Imorgon ska jag dock hålla det på det seriösa planet. ...och när allt kommer omkring så är det smarta kortet inte så dumt. Det kan göra en hel del riktigt häftiga saker när det bara vill. :)


Svårt val?

Jag kan inte låta bli att skratta åt det här. Inte för att jag har svårt att välja själv. Rapportskrivande är ju vad jag lever för just nu. Men ändå... Alla har vi väl nån bekants kompis som tycker att alternativet till vänster ser mer lockande ut. ;)

Tisdagestema - Vårdad

Tisdagstema! Att vara vårdad kan vara att se prydlig ut, vara ompysslad och... ja, ibland kanske man rår om någon så mycket att den blir lite bortskämd. När det var spelafton hemma hos en kompis var det självklart att hans "kisse-mjau" (kolla in hennes välvårdade päls!) skulle få vara i centrum. :)

image194
Välvårdad kisse vill också dansa dansmatta! :)

Skyddsklass 3

När jag går hem från jobbet passerar jag en del märkliga labb och skrämmande skyltar. Var de riktigt otäcka sakerna förvaras fick jag veta förrän idag då jag tog en liten genväg och fick syn på de här skyltarna. Märkligt att jag inte har sett dem tidigare efter alla dessa år. Det tyder på att stället är teknologsäkert (vilket är betryggande) eftersom man inte hittar dit så lätt. Titta på bilden. Hör ni varningssirenerna? Ser ni zombierna komma klampande? Nähä, inte det. Jag blev iaf väldigt sugen på att se den nya "Resident Evil"-filmen. Vad säger Fisken? Romantisk filmkväll snart, kanske? :)

image193

Min tidsplanering kraschar

Det håller på att hända något med Fatale, den ultimata modebloggen. Vad jag har förstått så vill de duktiga tjejerna som ligger bakom det hela få mer tid till jobb, studier och egna projekt. Det har jag full förståelse för, men hur ska det gå för mig? Mitt "livspussel" som det så fint kallas går ihop just för att jag bara behöver läsa en modeblogg för att få min dagliga dos. Ska jag nu behöva läsa ett 20-tal ersättningsbloggar? Hjälp, hur ska jag hinna med det? ;) Hursomhelst önskar jag Fatale-gänget lycka till med vad som nu står för dörren.

Måndag!

När man vaknar en måndagsmorgon och egentligen skulle ha behövt tio timmar ytterligare sömn, eller ännu hellre velat gå i ide fram till våren... När man då vaknar och tänker att "Men jag ska ju jobba idag. Vad kul! Upp och hoppa!", då har man rätt jobb. I framtiden vill jag bo i Göteborg med min Fisk, men just nu behövs jag här. Hur länge? Det får vi se. Jag är trots att jag kallas för "Emeritus" rätt ung och har förhoppnigsvis tid för alla möjliga saker här i livet. :)

Idag småfixar jag med min rapport. Jo, den är inne på opponering och jag ska presentera på torsdag, men det finns ändå saker kvar att göra. Mest är det estetiska ändringar för att det ska se snyggt ut i tryck. Det ska ju bli en liten bok av det hela. Jag har alltid tänkt att ge ut en bok. Mina memoarer var tanken, inte en rapport om identitetshantering, men äsch, man kan väl hinna med båda? Det gäller att ha bredd i sitt författarskap. ;) Jag är förövrigt lite vild och galen idag: jag äter en frukostmacka med en annan sorts ost än vanligt. Det ni! Det är lite som när jag och Fisken skojade om att vi var "datanördar gone wild" när vi åt på ett annat Pizza Hut än det vi brukar käka på. *fniss* Nå, nu ska jag fixa rapport, öva presentationsprat och sätta upp några servrar som ska användas till mitt modelleringsprojekt. Jag har fått klartecken att göra vad jag vill bara jag inte ställer till med nåt. Sånt gillas! :)


En skylt i Göteborg

Jag har nu återvänt från Göteborg där det stormade och yrde höstlöv överallt. Fisken fick mig att klättra uppför alla trapporna till Skansen Kronan från vilken vi hade en otrolig utsikt. Såna vyer gör sig tyvärr inte på mobilfoton, men jag har fotot något annat som jag tycker är typiskt för Göteborg. Det stämmer nämligen att göteborgarna är go'a och glada. Titta bara på den här skylten som satt i ett fönster till en liten butik. Det är en varningsskylt, men den ser snäll ut. Den passar i Göteborg. :)

image192
Se upp för karmapolisen! ;)

En fin lördag

Det är en solig och vacker höstdag. Vi har ägnat oss åt storstilad elektronikshopping. Jag funderade på en ny hårddisk åt Sirius, men hon ska få en extrafläkt istället. Förhoppningen är att jag ska få min dator att äntligen lyckas hålla sig sval, inte att alla fläktar ska få den att lyfta från marken... ;)

Två av en

Paddan ville ha en dll, sen var den nöjd och glad. :) Nu är det snart helg. Se till att hitta på något riktigt roligt då. Det ska jag. :) Förresten, har ni hört att två av en forskare förespråkar kloning? ;) Dagens lunchskämt. Ja, himmel...

Gnällig padda

Kaffet är gott och solen skiner. Det är fredag! Jag har fått låna en bärbar dator att installera min prototyp på som ni vet. Finns det söta datorer (förutom O2:or då) så är det såna här små IBM Thinkpads, den gamla, lite knubbigare modellen som skämtsamt kallas Tänkpadda och faktiskt är en smula paddliknande. Jag tänker att om jag nånsin kommer att kunna räknas till kategorin "folk i farten" så ska jag ha en sån här att ta med mig på alla affärsresor. Det är en sån dator som man springer runt med, inte en dator man sitter still och jobbar vid. Allt är pyttelitet och arbetsställningen blir konstig. Vad som är besvärligare, men kanske inte så konstigt är att den vägrar köra min agent. Det beror väl knappast på hårdvaran men ändå. Koppla till smartcardet går bra, men GPShell-klonen som ska ligga mellan webbläsarpluginet och det program som kör på själva kortet vill inte alls starta. Jag botaniserar bland dll:er och mixtrar och har mig. Försöker minnas vad jag har gjort det senaste halvåret och inser att det är en hel del. Jag och paddan har en del utmaningar framför oss, tror jag...

Dagen D

Jag har fått ett exjobbsdatum! Torsdag nästa vecka, direkt efter lunch, ska jag presentera det hela. Information om plats kommer att dyka upp på min institutions hemsida inom några dagar. Vill ni dyka upp, men inte hittar kan ni höra av er till mig IRL eller så. Alla är välkomna, men jag drar mig för att skicka ut massmail om det hela vilket glada exjobbare annars gärna gör för att få lite publik. Alla mina kollegor har nämligen redan blivit inbjudna. De är duktiga på datasäkerhet. Detta är läskigt. ;) Nu ska jag ta och installera Evildoer på en mycket liten laptop. Undrar hur det ska gå...

Tomma skrivbord

Genom åren har jag sett en hel del personligt inredda kontor. Det finns personer på universitetet som det är värt att göra sig ett ärende till bara för att få nöjet att besöka deras arbetsrum. Vi pratar om tre kategorier här:

 • Papperssamlarna som tycker att det papperslösa kontoret inte alls är deras grej
 • Teknikerna som har sina arbetsrum fulla med tekniska prylar varav en tredjedel tillhör jobbet, en tredjedel är privata och resten bara har hamnat där av nån anledning
 • De familjära som har prydnadssaker, tavlor, växter och foton på hela tjocka släkten i sitt rum

Dessa är extremfall, de flesta har det lite halvstökigt med papper, pärmar och prydnadssaker, men ändå så pass ordnat att de hittar det de behöver. Sen finns det en sista grupp, den i mitt tycke läskigaste: de med tomma skrivbord. Tänk er själva: det finns inga eller mycket få personliga tillhörigheter i rummet. Där hänger en affisch, i bokhyllan ligger några teknikprylar och en bunt med avhandlingar. Det står pärmar på en hylla, men de är tomma. Skrivbordet är helt kalt. Det skulle gå att ha finmiddag för tio personer där, så stort och tomt är det. Jag har bara sett ett sånt här rum. Man kan ursäkta sig med att den som sitter här är ny, men hon har ändå suttit här i åtta månader (varav en som anställd). Det enda avslöjande är två smarta kort. JCOP21ID. Det är mitt rum. Jag måste ha lite växter här, eller nåt sånt. Jag känner mig som den läskiga typen i en skräckfilm som det är nu. ;)


Kontorshumor

Nu lättar vi upp stämningen lite här! Jag har bara jobbat här i någon månad och jag skrattar redan när mina kollegor berättar såna här skämt. Faktum är att jag har suttit och småfnissat hela eftermiddagen. Hjälp! ;)

- If you were an office ghost, where would you like to live?

- In the printer room, because there are a lot of white sheets in there...


Det fulaste man kan göra

I lättsam konversation finns det tre ämnen man bör undvika: religion, sjukdom och politik. Bland datornördar finns det ett fjärde förbjudet ämne, nämligen val av operativsystem. Detta inlägg är alltså en ren och skär provokation, men ni får inte ta det så allvarligt. Jag vill bara träda fram och berätta hur det är att vara relativt datorkunnig och använda Windows. Visst, jag beundrar er som väljer att enbart använda fri mjukvara precis som jag beundrar de av mina kompisar som är vegetarianer eller veganer. Ni gör era liv lite krångligare, men i ert tyckte lite bättre och det är fint på något sätt. De av mina vänner som inte äter kött har dock aldrig försökt att omvända mig utan låter mig göra som jag vill. När det gäller valet av operativsystem däremot undrar mina datorintresserade kompisar alltid varför? Varför i hela friden?


Jag kan börja med att berätta om min bakgrund. Det första OS jag kom i kontakt med var DOS. Det var som det var. Sen kom Win3.1 och det var fantastiskt. Fönster! Ikoner! Snyggt! Segt som sirap och otrådat, men det förstod man ju inget av då. Det var en annan tid. Sen kom Win95, men inte hem till mig. För mig blev nästa steg när Win98 kom. Det kraschade konstant, men bara för mig. Mina föräldrar hade sällan några problem, så det var nog jag som var en extra aggressiv användare. WinME var inte bättre det, men sen kom XP och det gillade jag. Snyggt och stabilt, tyckte jag. Sen ska det nämnas att jag hade ett tillfälligt tonårsuppror då jag körde Linux - och inte vilket Linux som helst utan Slackware, det mest svåranvända jag kunde hitta. När jag behövde ett nytt program letade jag upp det i något arkiv på nätet, tankade hem källkoden och byggde ihop programmet från scratch. Jag körde ofta betaversioner av saker och ting och fick problem med det mesta. Så behöver inte Linux vara, inte alls, men jag ville att det skulle vara lite svårt, det blev häftigare så. När jag började plugga fick jag möta Solaris och gillade det skarpt (inte för att jag märkte så stor skillnad mot mitt gamla Slackware, men den här gången - på pluggets maskiner - behövde jag ju inte administrera något och det var rätt skönt). Jag läste min e-post i konsolen och gjorde allt annat i Emacs, men hemma körde jag Windows och varje gång det kom på tal dök frågan upp. Varför?!

Med tiden utvecklade jag de mest kreativa ursäkter: "Eh, det här är min sekundära dator, jag kör egentligen mest på den andra (den dammiga datorn som inte är i drift) som har Slackware . Den här är bara för att jag ska kunna syntetisera elektroniska kretsar (vilket jag inte har gjort på 3-4 år nu) och... eh... spela datorspel (som Tetris, typ)". Det är dags att vara uppriktig nu tycker jag. Jag trivs med WindowsXP helt enkelt. Det passar mig och vill jag köra något annat så har jag konton på en mängd UNIX- och Linux-maskiner som jag kan nå mycket smidigt medelst X-server. Vill jag absolut köra något lokalt så sätter jag upp en virtuell maskin eller dammar av den där Slackware-maskinen. Säkerhet? Ja, visst det kan vara ett problem, men med sunt förnuft, brandvägg och patchar kommer man långt. Hårdvarubrandvägg kan jag rekommendera för er som är lite mer paranoida.

Vad tycker ni, ska vi inte försöka vara vänner över operativsystemsgränserna?

- Vad kör du för OS?
- WinXP.
- Varför då?
- För att jag trivs med det.
- Ok, själv kör jag ... för att ...
- Schysst!


Ute i industrin

Det är personalmöte idag så jag har gjort mig fin: strukna jeans och ren T-shirt. Det är tur att det bara är möte en gång i månaden. ;) Inte för att nån tvingar mig att klä upp mig egentligen, men lite självbevarelsedrift har man ju. *s* Värre borde det vara för de kurskompisar som har hamnat "ute i industrin", vilket är det vedertagna begreppet för att ha IT-konsultjobb eller vara ingenjör av något slag. Själv tycker jag att det låter som om de jobbar på konservfabrik eller nåt. Ute i industrin, där vet man ju hur det är... Tidsrapporter, kodgranskningar och kostymtvång. Jag har sett "Matrix", jag vet hur det är. Scenen där Neo sitter i sin obekväma kavaj i det där sjukliga lysrörsljuset och blir uppläxad för att han har kommit försent, det är min bild av industrin. Antagligen kommer jag att hamna där någon gång och upptäcka andra sidor av det, men just nu tycker jag att jag har det bra som jag har det. :)

Flyttas på :)

Jag ska skickas på konferens! Ok, jag får inte flytta mig mer än en knapp kilometer och syftet med det hela är att jag ska lyssna på föreläsningar om tekniskt skrivande och förhoppningsvis lära mig något på kuppen. ...men ändå! Det är min första konferens. :)

Jag träffade min handledare idag och tänkte fråga om han hade tittat på mitt senaste utkast, men han verkade väldigt upptagen och släpade på en soptunna stor nog att rymma mig så jag tyckte att det var bäst att låta honom bestämma själv i vilken ordning han vill göra saker och ting. ;)

Jag har förresten ett meddelande som gäller er som passar in på följande: damer med kvävande parfym, föräldrar vars små änglabarn inte gillar långresor, studenter som ältar tentaångest och sist men inte minst: tonåringar med jobbiga mobilsignaler. Hörni, jag gillar er, klart att ni är värda lite vardagslyx. Om ni ska ut och resa på fredag så tycker jag att ni ska ta tåget. Tänk så skönt det är att åka tåg och så slipper ni sitta och trängas med mig på en långfärdsbuss. Seså, bäst ni fixar biljett redan nu. ;)

Tisdagstema - Ljud

Det tar en halvtimma att gå till uni, men det går lättare om jag får ta med mig några ljud, vilket är veckans tisdagstema. :)

image191

Oktober

Det är den 1/10 idag vilket innebär att jag och Fisken har varit ihop i ett år och fem månader. Det är i mitt tycke en väldigt lång tid. :) Här kommer en bild från förra månaden, närmare bestämt från igår. Titta vad det blåser!

image190

Lättroad

Jag sitter och läser en spec, en mycket seriös designspecifikation, men plötsligt mitt i alla facktermer och allt det allvarliga kommer några interna skämt om Java och debugging, bara sådär. Jag vet inte om det är så roligt egentligen, men jag blev så överaskad att jag skrattade rakt ut, ett riktigt elak-forskare-skratt, högt och utdraget. Det måste ha hörts hela vägen till reglertekniska. Vad ska dom tro? Hur ska jag kunna förklara mig? "Jo, jag satt och läste en designspecifikation...". Det här håller inte, jag behöver ljudisolering. :)

Gaska upp sig

Jag sätter mig in i ett verktyg som jag ska använda tillsammans med modelleringsverktyget jag bygger. Det här verktyget jag sätter mig in i är ett exjobb, ett mycket bra sådant ska tilläggas. Verktyget är jättesnyggt rent grafiskt och det finns en uppsjö med specar och manualer till det. Jag blir impad och känner att jag och mitt exjobb ligger lite i lä, men sen tänker jag: "Kan den där grejen kommunicera med ett litet plastkort? Nej. Kan den med en enkel modifiering förvandlas till en sniffer? Nej, inte det heller. Kan den skrämma en teknolog så till den milda grad att teknologen börjar använda Internet Explorer? Nä, jag trodde väl det." ...och så känner jag och mitt exjobb oss lite coola igen. ;)

Idag vet ni...

 • Botar jag min musarm genom att använda vänster hand. Allt jag gör blir oprecist.
 • Vill jag be matematiska institutionen att sluta skicka ut reklam för överkurser till mig. Låt mig vara, skicka sånt till matematikstudenterna istället, snälla. Jag blir ledsen i ögat av sånt där. ;(
 • Ska jag skriva en spec över hur jag ska kombinera mitt eget verktyg med det jag läser om. Antagligen är det för att de ska kunna stoppa mig i tid så att jag inte gör nåt riktigt konstigt. ;)