Lilla guiden för vilsna teknologer

En hel del teknologer och även andra studenter har en "kreativ studiesituation", d.v.s., de har pluggat lite av varje under många år, varvat studier med jobb och läst på flera olika högskolor. Sen sitter de där och inser att deras val av kurser inte passar in på något av utbildningsprogrammen på högskolan där de pluggar nu. Ska man ge upp då? Nejdå, jag har satt ihop en liten guide för teknologer som vill ta examen. Tips: Det skadar aldrig att tala med en studievägledare, men har du en väldig blandning av kurser blir det lättare för alla parter om du gör lite av jobbet själv först. Ingen är för gammal för att avsluta sina studier, men är du däremot så ung att du läser i det nya systemet (där man först läser till kandidat och sedan läser vidare) tycker jag att du är för ung för denna guide och kan gå tillbaka till skolböckerna istället. ;) Ok, då kör vi!

Pluggat på flera ställen? Ring syon på de högskolor du inte pluggar på nu. Beställ intyg på vad du har läst om du inte redan har fått sådana. Du vill ha kursnamnen på både svenska och engelska, ämnesgrupp, betygsskala och poäng.
Vad är du och vad vill du bli? Finns det något utbildningsprogram som ens avlägset passar in på vad du har läst? Kanske det du började läsa en gång i tiden? :) Om det bara är några få kurser som saknas, ge det en chans. Kolla med din syo vad det är rekommenderat att du kompletterar med och se om någon extrakurs du har läst kanske kan ersätta någon av de kurser du saknar.
Är du unik? Om inget program passar rekommenderas en generell examen med ämnesdjup. Ta reda på vilka olika ämnen du kan ta ut en sådan i.
Vilket är ditt huvudämne? Vad har du läst mest av? Detta blir ditt ämnesdjup. Ibland behöver du lite djup i andra ämnesgrupper också, kolla upp det.
Magister eller kandidat? Har du massor av poäng, speciellt i huvudämnet? Grattis, du kan bli magister. Annars är kandidat ett bra val.
Filosof eller teknolog? Om du har gått en teknisk utbildning, men saknar poäng i matematik (eller andra tekniska ämnen förutom huvudämnet, ifall det behövs) går det ofta att bli filosofie någonting istället.
Saknas det matte? Mattepoäng är ofta det som saknas. Är det inte så många poäng som saknas kan du be en expert om hjälp med att klassa dina kurser. Kanske finns det någon matteliknande kurs som kan räknas som matematik, eller så kanske en kurs räknades som matematik när du läste den, även om den version av kursen som går nu inte gör det? Här är experthjälp väldigt bra, för det kan vara snårigt.
Gör en kursklassning! Ta reda på vem som är examenshandläggare där du pluggar. Skicka in hela listan på sådant du har läst på andra ställen (hon/han har redan information om vad du har läst just här) och förklara vad du tänker ta ut för slags examen och vad du specifikt behöver hjälp med (hitta mattepoäng, t.ex.). Be om en förhandsklassning så att du kan se om något saknas som du behöver läsa in.
Exjobb i fel ämnesgrupp? Vanligt, då exjobbet oftast klassas utifrån var du gör det, inte i vilket ämne. Fråga din handläggare vem du ska vända dig till för att få exjobbet omklassat så att det tillhör ditt huvudämne. Maila den personen och förklara vad ditt exjobb gick ut på och varför du vill klassa om det.
Sammanställ allting. Vet du vad du ska bli och har tillräckligt med poäng för det nu? På din högskolas hemsida står det vad du behöver göra för att ansöka om examen. Du lär behöva ett personbevis, intyg på alla dina betyg, en ifylld blankett om vad du vill bli... och kanske något mer. Dubbelkolla allt och skicka in.
...och sen då? Vänta, hoppas och fira sedan när det är färdigt. Lycka till! :)

Kommentarer
Postat av: Eliasbeth

Du borde extraknäcka som studievägledare. ;-)

2008-09-03 @ 13:12:04
Postat av: Kaprifol

Det tycker jag också! :) Folk kommer ändå och frågar mig hur man gör så jag tänkte att det var på sin plats att skriva ner det.

2008-09-03 @ 13:27:23
Postat av: annatula

tack! Den här ska jag läsa noga och fundera på vad jag vill bli när jag blir stor!

Postat av: Tagge

Vad du är snäll, som hjälper folk tillrätta i den snåriga kursdjungeln ... Jag känner personer som hade kunnat ta ut sin examen mycket tidigare om de känt till hur det fungerar med t.ex. omklassningen av kurser.

2008-09-03 @ 13:52:42
Postat av: Andreas Olsson

Examen? Vad ska det vara bra för? Sådant sysslar vi inte med i IFM:s datordrift :-)

2008-09-04 @ 00:53:10
URL: http://www.andreasolsson.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback