De ser dig

Fisken skickade en artikel om hur rekryterare letar uppgifter om jobbsökande på nätet och väljer bort de som ger ett oseriöst intryck. Jag förstår varför de gör det och att det finns mycket att hitta nu när det är populärt att lägga ut hela sitt liv till allmän beskådan på nätet. Vad som förbryllade mig är en detalj i historien om den unga tjejen som insåg farorna med att verka oseriös på nätet och därför noga tänkte igenom hur hon skulle presentera sig i ett nätforum. Hon var "t.o.m. försiktig när hon valde musiken". Att man kanske inte vill anställa någon som verkar vara ute och festa varje kväll är en sak, men väljer företag bort sökande p.g.a. deras musiksmak? Det har jag svårt att tänka mig. Frågan är då vad som är bäst, att lyssna på det som är inne just nu för att inte sticka ut, eller att ha ovanlig smak för att visa att man är en personlighet? "Hon är mycket kompetent, men vi kan inte anställa någon som lyssnar på schlager", är det så det går till? ;) Nåja, försiktighet skadar ju inte. Lite privatliv ska man väl få ha.

Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Man kan aldrig veta. Vissa företag verkar göra allt för att hitta den "perfekta" medarbetaren, och då gäller det kanske att välja rätt musikstil på personen också. (Men alltså, om man inte använder sitt efternamn, kan företagen hitta en då? (Förutsatt att man inte nämner företaget i fråga och så, naturligtvis) Skulle företaget X kunna hitta min blogg?)

Postat av: ozamosi

Var inte så säker!
Pluses: Something that passes for music taste
(fast med tanke på att de kräver att PHP-kodarna tycker bättre om Vi än om Emacs är de kanske ganska... speciella)

2007-09-02 @ 13:14:22
URL: http://flukkost.nu/blog
Postat av: ozamosi

Men vafan... Slänger de min HTML-markup!? :(
Citatet kommer från http://www.last.fm/about/jobs/#job_Graphic+Designer%2C+Software

2007-09-02 @ 13:15:03
URL: http://flukkost.nu/blog
Postat av: Kaprifol

Oza: Ah, där kan det nog vara berättigat med musiksmak, eller iaf musikintresse. :)
Elisabeth: Om de verkligen vill så borde de kunna hitta dig. Du berättar rätt mycket om dina studier i bloggen så om de vet vad du har läst och något om dina intressen borde de kunna hitta dig. Förresten, du frågade om Facebook förut. Glömde att svara. Man *måste* inte uppge sitt riktiga namn även om de flesta gör det. Tycker absolut att du ska testa det, utmärkt sätt att hitta gamla bekanta på. :)

2007-09-02 @ 13:50:49
URL: http://kaprifol.blogg.se
Postat av: Blaufish

Rekryterare! Lär er dekoda musikvalets hemliga budskap!
Hårdrockare: dricker öl, slåss, och utför blodsoffer
Syntare: dricker absinth, tillber lucifer, och utför blodsoffer
Rejvare: tuggar LSD, dansar, och utför blodsoffer
Punkare: dricker billigt rödvin direkt ur tetrapack, klottrar, och utför blodsoffer
Dansbandare: dricker öl, försöker få 16åriga tjejer i säng, och utför blodsoffer
"Jag gillar det som spelas på NRJ"-are: Den perfekta lagspelaren - jasägaren utan åsikter. Genom att välja denna ideala kandidat garanteras en riskfritt anställning där medarbetaren på intet sätt utmanar eller förnyar. Ett perfekt val!

2007-09-02 @ 18:34:39
URL: http://blaufish.blogg.se/
Postat av: Kaprifol

Men Blåfisk då, det där med blodsoffer är ju hemligt. Det kan du ju inte gå ut och avslöja för alla rekryterare bara sådär! ;) Sen var det väl en got du beskrev där och inte en syntare? De senare skulle jag klassa såhär: "Kodar assembler, drömmer om jobb på Barsebäck och utför...". *fniss*

2007-09-02 @ 18:57:59
URL: http://kaprifol.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback