SAMA 2007

Jag tänkte berätta om hur det vara på SAMA igår, men egentligen skulle det räcka med att berätta om S.P.O.C.K. Det var många bra band som uppträdde, men allt bleknade i jämförelse med detta glada gäng som framförde sina Star Trek-influerade låtar och var något enormt underhållande. Sångaren sprutade vatten på publiken (ni som fått era mobiler förstörda nu kan ju ringa försäkringsbolaget och säga att ni råkade ut för en rymdgubbe med vattenpistol), framförde en liten dikt tillägnad Astro Girl i låten med samma namn och berättade om sin misslyckade karriär som trummis (vi syntare har inte rytmen i blodet, vi har den i CPU:n) och kraschade hela tidsschemat genom att köra flera extranummer bl.a. en fantastisk "Never trust a klingon" som ledde till allsång.

Sångaren i S.P.O.C.K. (vi är nästan hundra på att det var han iaf) stod vi bredvid, längst fram vid staketet på Eliassons spelning och han diggade ännu mer än vi gjorde. :) Eliasson, skåningen med analogelektroniken, framförde sina deppiga låtar med mycket inlevelse och känsla. "Tio minus" har jag fortfarande på hjärnan. Roliga var de kartongmodeller han byggt av de instrument som varit för otympliga för att ta med till konserten.

Ett annat fint inslag var Cement. En prydligt klädd man med håret bakåtkammat som på en gammaldags greve Dracula började med att, lågmält och omständligt som om det vore poesi, introducera det 20 minuter långa stycke musik han skulle framföra. Det skulle vara annorlunda och ganska långt, men han hoppades ändå att vi skulle stanna kvar tills det var slut så kanske vi kunde upptäcka att något förändrats i våra inre landskap. Sedan lade han ut en ljudmatta av elektroniskt brus och gick runt sitt mixerbord, drog i reglage, stoppade kassettband i bandspelare och pysslade om sitt musikkonstverk som om det varit ett levande väsen. Vi stod kvar tills det var slut, en smula förändrade av upplevelsen.

Glatt överaskad blev jag av Northborne som jag tidigare gjort misstaget att provlyssna på utan bas. Detta var åt trance-hållet och trance utan bas är som risgrynsgröt utan kanel. De hade en väldig energi när de skuttade runt och mixade och trixade med ett minspel som tydligt visade att vissa ljudeffekter var så bra att de nästan gjorde ont. Synd bara att de fick spela först av alla band innan folk kommit igång riktigt. De hade varit värda ett fullsmockat dansgolv.

Några fler vågade studsa omkring när Menticide morrade fram sin hårda musik. Ibland glimtade det till och lät som en blandning av And One och Suicide Commando och då var man så illa tvungen att gunga med.

Enda problemet under kvällen var egentligen att det var så mycket av det goda att vi blev rejält trötta med tiden. John Foxx klassiska synth avnjöt vi lite på distans medan vi fick oss lite vila och vätska. Sista framträdandet, Reaper, lät riktigt bra när jag provlyssnade, men tyvärr orkade vi inte stanna så sent. Hoppas att få den upplevelsen en annan gång.

Efter lite koffein var vi redo att lyssna på Client som jag sett fram emot. Tyvärr hade de lite problem med ljudet, men det löste sig och de var riktigt bra och sångerskan lyste upp scenen med sin självklara utstrålning. Ser dem gärna igen!

Det sista vi såg innan vi stapplade iväg till en spårvagn var Combichrist som spelade okristligt tidigt på morgonen (tro mig efter åtta timmars studsande är man bra mör) men ändå fick fart på publiken. Jag hade gärna hört lite mer traditionella versioner av deras låtar, men full fart var det, utan någon tvekan.

Sista men inte minst bör tilläggas att SAMA faktiskt är en gala där det delas ut priser. Årets nykomling blev Cryo (som jag såg live för en vecka sen). Han plockade fram ett papper som av allt att döma innehöll ett mycket långt tacktal, men talet visade sig vara en kort hyllning till honom själv och hans "underbara talang". På pappret fanns bara ordet "Tack!" med stora bokstäver. :) ...och tack vill jag bara säga till arrangörerna. Riktigt kul var det!

Kommentarer
Postat av: Marx

Ooh! SAMA! Den är ju bara så bra!
Det var ett tag sedan jag var där, men då vann Teddybears STHLM något pris och dissade hela publiken och juryn med att de minsann inte spelade syntmusik juh!

Och S.P.O.C.K? Lever de verkligen fortfarande? Har de något nytt på gång? Jag har inte hört ett ljud från det hållet sedan "Where rockets fly" (det var väl deras sista?)

Postat av: Kaprifol

Tro mig, de levde och kommer att fortsätta med det, länge och i välmåga. Dock är de nog inte aktiva längre utan förenades för att som de själva sa "spela skitgamla låtar och ännu äldre låtar". :)

2007-04-09 @ 11:59:59
URL: http://kaprifol.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback